Tabung AA

Tuesday, December 31, 2013

Preloved :: Corset Elken

Created by Photo Grid. Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roidapp.photogrid iPhone https://itunes.apple.com/us/app/photo-grid-collage-maker/id543577420?mt=8

Monday, December 30, 2013

Dugaan :: hadapi dengan senyuman

Salam

Semalam terbaca post sorg suami kt FB,merintih tg dugaan hidup berjauhan dgn isteri n anak tersayang..bilamana isteri terpaksa menanggung keperitan hidup sendirian ms mengandung n jugak membesarkan anak..marah dia bila org luar memperkecilkan dugaan yang dianggap kecil..aku baca dan terlintas 2 perkara dlm fikiran..yes aku penah berada dalam situasi sedemikian..9bulan aku mengandungkan airis tanpa suami di sisi,saat hampir melahirkan Allah memakbulkan doa kami agar dpt hidup bersama..alhamdulillah...sepanjang tempoh tu tipula kalau aku tak penah merungut,aku hanya insan biasa..bila susah pasti akan menangisi nasib diri..bila senang kekadang alpa mensyukuri nikmatNya..berbalik kt brader tadi,ramai yg bg komen positif n tak kurang jgk yg share pengalaman yg sama buatkan aku sedar bahawa mg ramai yg menghadapi 'dugaan' tu..bkn setakat 1thn malah ade yg bpuluh tahun hidup bjauhan suami isteri..mungkin itu sebabnya ade yg ckp dugaan tu 'kecik' je berbanding yg lain..sebabnya aku sendiri merasakn dugaan tu tak sebesar mana jika dibandingkan dgn dugaan2 lain dlm hidup yg perlu kita tempuhi

Dulu aku rs dugaan PJJ tu dh cukup berat..berdoa tiap hari semoga didekatkan..syukur alhamdulillah dugaan kami tak lama..genap setahun bjauhan aku dpt bertukar ke Putrajaya ni..tapi kegembiraan tu bukanla selamanya..pasti datang dugaan lain hari demi hari..kalau dlu ms mengandungkan airis aku diberi dugaan sebab berjauhan dgn suami, kali ni aku diberi ujian dari segi kesihatan..biasa bg ibu2 mengandung alami alahan dan sebagainya tapi dijangkiti kayap bukanlah sesuatu yg biasa..sakitnya bukan kepalang..masa tu aku asyik menangis je..bila dh sembuh ni baru aku sedar 1 perkara..DIA berikan sesuatu yg membahagiakan, dalam ms yg sama DIA beri aku kesulitan..supaya aku lebih mensyukuri nikmat yang diberikan..n bukti DIA masih sayangkan aku dgn berikan aku ujian n dugaan..

Kalau dulu ms mengandungkan airis dlu aku asyik menangis sebab rindukan suami *mcm.gedik je bunyinye*, kali ni pulak aku asyik menangis sebab berjauhan dgn airis..kali ni airis balik kg selama sebulan lamanya..sampai awal bulan Februari baru pengasuhnya boleh start jaga balik..sedihnya hanya Allah yang Maha Mengetahui..berjauhan dgn anak bukan sesuatu yg mudah,bayangkan korg balik rumah sunyi sepi je tanpa hilai tawa dia..tanpa celoteh manja dia yg selama ni mengisi malam2 korang sebelum tido,menitik air mata aku tiap kali masuk playroom dia..pegang brg2 kesukaan dia..satu yg aku doakan, Allah tabahkan hati aku hadapi dugaan ni..

Aku teringat bait kata2 yang aku dapat dr FB..kata2 tu buatkan aku tersedar..kdg2 dugaan yg kita rs berat bukanlah apa sgt berbanding org lain..cuba bandingkan dugaan kita dgn org lain dan kita akan rs lebih bernasib baik..kalau aku sekadar berjauhan dgn airis yg pastinya dpt bersama semula kelak, bandingkan dugaan org lain yg kehilangan anak buat selama2nya..betul, kita akan lebih bersyukur dgn dugaan kita..same jgk dgn kes jantina anak,aku sedikit frust bila bakal dpt babygirl lagi tp aku cpt2 muhasabah diri, bandingkan diri dgn seorang sahabat yang baru keguguran kali ke2..membuatkan aku terus bsyukur bakal dpt melahirkan sorg lagi zuriat yg sihat n sempurna *inshaa Allah*..apalah sgt hal gender tu jika dibandingkan dgn org yg bertahun2 kawen belum dikurniakan zuriat..

Panjang pulak celoteh hari ni...dhla nk sambung keje..sehingga aku rajin ngapdet lg..thanks for reading :)

Friday, December 27, 2013

2nd Pregnancy :: 23w - 4d scan & MGTTest

Salam Jumaat..

Bersiaran langsung dari klinik kesihatan presint 9..kena minum air gula arini atau nama saintifiknya MGTT..nama penuh tak sempat nak cari hehe..pagi2 lg dh dtg tercongok kt sini..maklumla tak penah dtg tak dpt bayangkan kt mane nak ambik darah kt mane nk minum air gula kt mana nak daftar..745 dh siap register n tunggu kt makmal utk ambik darah n minum air gula..nama dipanggil pkul 815..dh siap semua kena tunggu lg 2jam utk ambik drh lg sekali..nurse dh pesan duduk je jgn balik tdo jgn pegi makan..hahah lapar wehhh kena posa stat 10mlm semalam..smpaila lepas ambik darah yg ke2 nanti..bersabarlah wahai perut

Semalam,aku ade appointment dgn Ms Jezzlyn yg femes ames kt Poliklinik An-Nisa Seri Kembangan..tak sabar2 nak tgk baby dlm ni..sebenarnya yg lebih excited nak tau tu gender baby sebab nak beli baju bajan kt jualan hytex esok (citer later ye)..MsJezzlyn mg tak menghampakan,dia godek2 pujuk2 baby smpai dia tunjukkan muka..so suwit walaupun sgt kecik sebab br 22w kn..mrR pun puji,ckp dia byk bcakap betul..tak mcm doc yg kitorg pegi ms 4d scan airis dlu,5minit gitu je ckp baby tutup muka pastu dia print kan je ape yg dpt..huhu..kali ni puas hati dpt cd sekeping..dlm tu ade captured moment n video pergerakan baby skali..sgt indah perasaan dpt tgk anak sndri bgerak2 dlm perut kn..tmbh pulak baby ni sgt aktif..mcm kakak jugak..kakak pn kemain lg "baby..bangunla..kakak nak tgk ni"..alolololo sweetnye kamu sayang

Gambar2 tak dpt upload lg sebab masih dlm cd, in shaa Allah aku akan upload jugak kt sini,boleh jgk buat kenangan kendian hari..gambar airis dlu ntah ke mane dah letak..rs mcm kt umah tokma..tp spesifik tmpt alahai mak lupe...huhuhu

Gender??hahaa sepraissss :p

Saturday, December 21, 2013

2nd pregnancy :: 22 weeks

Pejam celik pejam celik dh 22weeks..dh lebih separuh perjalanan n tinggal kurang 18minggu je lagi bagi zuriat ke2 kami melihat dunia...alhamdulillah..

Pregnancy kali ni tak banyak berbeza dgn yg previous..cume rsanya perut ni tak kembang sgt mcm dlu..cabaran n dugaan tetap ada..kalau takde dugaan/alahan takdela kenangan pulak nanti kn..

Kalau dulu ms Airis aku takde mengidam ape2 yg pelik,harapnye kali ni pun same..tgk mcm teringin je tp takdela tergedik2 nk mkn pn..tak dpt pn takpe sebenarnya..cume sejak sakit kayap aritu nafsu makan lebih sikit,sebab kena pantang makan mcm2 kn..ikutkan hati aku nk senaraikan ape makanan yg aku nak mkn bile sembuh sepenuhnya nanti..

Cerita psl kayap,aku dpt MC 9hari..hampir 2minggu jugak tak masuk opis..bile masuk je paham2 ajela..blurr kejap mane nk buat dulu..adoyaii..lg pulak kayap ni belum sembuh sepenuhnya..kdg2 kalau tersalah makan rase lg denyut2 kt tempat yg kena tu..mak aku suh pantang makan dulu..ntahla sampai bila..huhuhu sedih

Airis pulak semakin hari semakin cerdik n banyak akalnye..geram ade, nk mrh pn ade, suke pn ade..kdg2 tersentuh jgk dgn dia..bercakap toksah cerita la..potpetpotpet mngalahkan murai tcabut ekor..ahahaha ikut sape la tu..pape pn mama sgt sayangkan kamu Airis Batrisya..harapnya kamu akan jadi kakak yg baik kpd adik kamu nanti..kamu tetap puteri mama yg tersayang :)

Thursday, December 12, 2013

Kayap part 2

Salam..

Kebosanan bertapa dlm bilik sorg2..sejak kena kayap ni aku banyak habiskan masa dalam bilik keseorangan jela..nasib baik adik aku ade utk jaga Airis..kesian Airis xdpt beramas mesra dgn mama..dhla aritu kena tinggal kt kampung 2 minggu lamanya..balik sini mama pulak kena kuarantin dlm bilik..sob sob

Day-6..alhamdulillah dh semakin kurang sakitnya..kebanyakan rashes dh kering..tinggal yg besar2 je masih degil taknak kecut..ade jgk yg pecah mengeluarkan air bisa..aku pun tak pasti samada patut pecah atau kecut..asalkan hilang sakit bg aku dah cukup syukur..

Sepanjang sakit ni,aku rs bersyukur yg amat..bilamana aku boleh nmpk betapa diriku disayangi..ada suami yg prihatin,selalu ada dekat temankan aku..walaupun sakit tu tak kurang tp perasaan rs lega bila dia ada di sebelah ms aku sedang tanggung kesakitan..mak mertua aku pn bergegas datang sebaik dgr khabar aku kena kayap..cumanya beliau tak sempat nak carikan air penawar utk aku atas sebab2 yg tak dpt dielakkan..2hari mil memasak utk aku..2hari jugakla seluruh rumah kena berpantang sama dgn aku..mkn lauk bakar n rebus je..huhu terima kasih mak..
Lagi buat aku terharu,mak aku pun bersusah payah carikan penawar utk aku n tinggalkan keje2 kt umah dtg jaga aku...mak dtg bwk air penawar n daun ape tah utk ubatkan aku..yelah aku pn tgh mengandung,tak boleh mkn ubat2an sgt..terima kasih suami, mak mertua n mak yang tersayang...yes aku admit,aku mg manja n tak tahan sakit..even dpn mil aku merengek sakit..buat malu je bile difikirkan balik..haha

Sekarang aku dh semakin membaik dgn izin Allah..so far dh bermacam cara yg aku apply utk legakan kayap ni..alhamdulillah sgt2..harapnya dlm 2-3 hari lg aku akan sembuh sepenuhnya..amin

Buat semua yg membantu dan mendoakan,terima kasih diucapkan..sesungguhnya hanya Allah yang dpt membalas budi baik kalian..

P/s : buat mrR,i love u...thanks so much

Tuesday, December 10, 2013

2nd Pregnancy :: Penyakit Kayap @ Shingles

Salam..

Dah lama tak mencoret kt sini..meh nk story sikit,aku sekarang ni tengah hazabedah sakit kayap...sebelum ni duk dengar je org sebut kayap tu tapi tak penah ambik tau ape bendanya..yg aku tau sejenis penyakit kulit mcm kudis, kurap, alergik etc rupanya jauh meleset anggapan aku bila aku sendiri yg alami..

Menurut doc, kayap atau shingles ni adik beradik chicken pox..sapa yg penah terkena chicken pox masa kecik ada potensi utk kena kayap sebab virus dominant tu sembunyi kt saraf ms chic pox..years after dia akan keluar ikut saraf kita sebagai kayap..aku xpandai nk explain, korg tgkla diagram tu maybe boleh paham..

Aku dh mula rasa sakit2 urat (sebelah kanan saja) sejak balik kg aritu..sakit dr bhgn pinggang smpai ke peha..makan takde selera,pastu kerap pening2..aku igtkan alahan mengandung ade lg..rupenye tu simptom awal kayap..hari sabtu baru perasan ade bintik2 merah..terus whatsapp gambar kt adik kt kg mintak tanyakan kt mak tp mak ckp bukan kayap..so aku pn mcm biasa jela memasak bagai nk rak..padahnya..rashes tu makin merebak n membesar bagai juara


Ni dah kira hari ke-4 aku kena kayap..keadaan makin teruk rasanya..makin sakit, pedih menyucuk2..kalau ikutkan pengalaman kwn2 yg penah kena,katanya berminggu2 jugak nk fully recover..ya Allah tabahkanlah diriku untuk tanggung kesakitan ni..sesungguhnya inilah dugaan terbesarku untuk mengandung kali ni..

Aku dah ke 2 klinik..1st klinik private,doc bg cream utk sapu je..katanya aku xleh makan pain killer..yelah aku kn preggie..nk inject ubat mati kuman pn xleh..isnin pulak aku ke klinik kesihatan utk dptkan MC..mane nak boleh ke office dlm keadaan mcm.ni..berjalan pn macam org lepas bersalin..hukhuk..dpt MC 3hari..tp rasanya macam kena sambung lagi.ni..tak sempat sembuh kalau khamis dh kena masuk ofis semula..kt kk doc cume bg calamine lotion je..lagilah aku xgune..ms aku alergik gatal2 pn doc bg yg tu jgk..sapu punye sapu ape.pun takde kesan..malas dh..

Sekarang ni aku bergantung kt petua tradisional je,sapu bedak sejuk dgn daun delima yg ditumbuk halus..semalam asyik sapu..sakit tetap sama..malah lg berdenyut..harapnya biji2 tu pecahla cepat n keringla cecepat..tak tertanggung rasanya perit tu..owh dlm masa yg sama aku try krim mutiara bumi yg diusahakan oleh org kg..moga2 dgn izin Allah sakit aku dah cecepat berlalu pergi..amin

Thursday, November 28, 2013

Jumaat yang dinanti

Salam..

Khamis..esok dah Jumaat..hari yang paling dinanti2kan..sebab??

Esok nk balik kg..nk jumpe Airis..nk peluk Airis..nk cium Airis..n yg plg penting nak bawak balik Airis!!!!yehooooo

Dah itu je nk story..okbai

Monday, November 25, 2013

Foldable Baby Cot

Salam..

Saje nk update pasal Katil Baby Boleh Lipat yang aku beli 2tahun lepas...rupenye ade org bertanya kt post tu..aku yg xperasan..aku jenis post je,pastu xpenah review balik..syok sendiri..hahaha sorry ye kepada yg penah bertanya dulu..recently ade jugak yg bertanya..so aku pn godek2 google cari info pasal katil ni..

Masa beli katil ni dulu,aku macam takde pilihan..masa dh suntuk,lagi pulak kt Kedah tu mane nk cari IKEA bagai,so grab aje ape yg ade depan mata..kedai perabot tu mg depan rumah mak aku je..so senang nk angkut *gune keta jgkla* hehe

sumber : google .. mcm ni la rupe katil tu..takde gmbar sebenar
 
Ada beberapa features dia yang aku rasa menarik..which are :
1. Price - in term of price mg takleh beat IKEA..kt IKEA aku penah tgk ade yg RM99 je..yg ni aku beli RM190...aku lupe last price nyonya kedai tu bagi berapa..tapi dia letak harga RM220 kot..tapi ciri2 dia lebih dr katil RM99 IKEA tu..

2. Foldable - katil ni boleh lipat tau..so kire bile dh tak gune boleh lipat simpan bawah katil je..mcm aku buat sekarang..airis ni tido kemain lasak..so kesian asyik langgar pagar katil tu je..kitorg simpan je katil baby ni tunggu baby kecik br gune semula..hehe save tenaga takyah pasang2 balik..angkat n buka je..tadaa dh boleh guna

sumber : google ....mcm ni la katil ni bila dilipat..nak gune just buka je


3. Level katil boleh laras - Compare dgn katil murah IKEA tu, katil ni boleh laras 3 stage,dr rendah serendahnya hingga ke paras katil kita..kire bile attach sebelah katil kitorg just nice je level nye..

4. Bedrail boleh laras - Lagi satu pagar tepi jugak boleh laras..kitorg selalu turunkan sebelah pagar,yela kn attached kt katil kitorg..so gerenti baby tak golek jatuh..aku pulak senang nk dodoikan dia while sleeping..takdela lenguh2 tangan

5. Roda - yang ni paling best..lepas bgn tido,kalau agak sempit ruang bilik boleh tolak je ke tepi dinding...mg praktikal :)

kalau korang nak dapatkan katil mcm ni,boleh try cari kt kedai perabot sekitar..mane tau ade..aku pun tak pasti kt Klang Valley ni mane boleh dapat..tapi hasil google aku dpt beberapa website yg jual..korang bolehla check-it-out..pasal price aku xsure same ke tak..untung2 dapat lagi murah..hehe

http://www.easia2u.com/eAsia2u/english/template/template01/rfq/browse/item.jsp?compid=324&itemid=1425

http://www.my.all.biz/kits-for-baby-cots-bgg1038490

http://babyloveasia.com/Products_Details.aspx?id=64

ade jugak yg jual preloved - try search kt mudah.my

p/s : kalau aku nk jual preloved ade org nak beli ke??hehe simpan jela kot..next baby boleh gune :p

6th Maternity & Baby Expo - MidValley Exhibition Centre

Salam..

Last saturday kitorg menjengah ke expo baby kt MidValley ni...last time pegi rsnya 3rd or 4th expo..ini yg ke 6 dh..since Airis pn xde kt sini,so berdating berdua jela ngn mrR..

Plan awal nk pegi hari ahad, tapi ade hal sikit so pegi awal sehari..aku pn mg tak sabar nak pegi..asyik follow je kt fanpage tu..ramai je orang memanjang..bestnyee tgk sale2 yg ditawarkan..so dlm pukul 1130 kitorg bertolak dari putrajaya ni..siap2 isi perut kasi kenyang...kng pegi cuci poket lak..dalam pukul 1230 gitu dh siap parking kt G zone..menapak sikit la ke centre court tu..

Sesampai je,mak oiii ramainye org..biasa la tu kn..nama pn expo..aku menonong je ke kaunter pendaftaran,nk dapatkan goodies bag katanya..mrR pn follow je bininye ni..last2 dpt daftar,ciput je goodies nye..huahuahuaaa tak mcm yg biasanya aku tgk org dpt ms pegi expo..syukur ajela,nasib baik tak ramai yg beratur masa tu,kalau tak mau kena gelak dgn mrR..hahaha

ini je goodies nye...shower cream, height sticker n calendar

Booth pertama yg kitorg tuju haruslah Tommee Tippee..sale 50% tu..giler tak ramai org..jenuh beratur nk byr pn..aku dh siap suruh mrR beratur dlu sementara aku hunting botol susu..grab je mane yg dpt..ramai org,brg pn cepat je abis kt rak tu..

feeding bottle banyak..utk Airis n coming baby..teats n drinking bottle utk Airis..semua less 50%..total rm212 je

Lepas tu kitorg pegi booth Drypers..since Airis mg pakai drypers sejak baby..dr sz newborn smpaila ke sz L sekarang ni..penah jgk beli MamyPoko, PetPet, Huggies tapi rasanya drypers yg paling sesuai utk dia..so maintain jela..utk expo kali ni, harga RM118 utk 4packs..aku duk berkira2 dgn mrR jenuh nk ngangkut smpai 4packs..berat wohh..lgpn beza singgit lebih je kalau beli kt Darussalam tu..so tak jadi beli..Airis pulak dh start potty train..takut tak abis gune 4packs tu nanti..nak belikan utk newborn,macam lambat lg la pulak..tunggu expo January depan je..ohh utk newborn RM45 utk 2packs..

Then menuju je Autumz,plan nk beli storage bottle..tp tgk harga RM28..aku bajet rm25 je..so out of bajet..hold dulu...bende pn lambat lg nk gune kn...tgk2 jugak nursing bra,rm20 je satu tapi tak beli..aku nk p tgk ky mumdreams n fab mom dlu..kot2 lg murah..bajet mg rm20 selai..

Memandangkan mrR kena keje petang,so kitorg xdela stop setiap booth..pegi PUREEN punyela panjang org beratur so tak beli ape2 kt situ..aku jalan2 lg jumpe booth babystore..storage bottle bumble bee rm22 je..so aku beli jugak sekotak..hehe pusing2 kejap jumpe booth ape tah,jual rompers rm5 je sehelai..aku pilih2 dpt 2helai,sleepsuit 1 helai..rm20 je total..jadilah...

Pastu pegi booth mumdreams,belek2 nursing bra..buy 2 free 1..aku ambik yg rm29.9 punye..so total rm59.80 utk 3helai..okla kn..under bajet..haha

Sebelum melangkah keluar stop kejap kt booth ENFA..try enfamama coklat..sedapla pulak..ambik sekotak..murah sikit je dr pasaran..aku tgk kt AEON big rm22.90,dorg jual RM21..save singgit lebih je pn..huhu



Itu jela..kitorg kuar dari MidValley pukul 3petang..2jam setengah merendek,ini jela hasilnye...7th Maternity & Baby Expo tunggu,kami akan kembali...hahaha

TOTAL DAMAGE : RM334.95 ...ok la kn

Friday, November 22, 2013

2nd Pregnancy : 18weeks

Salam Jumaat,

Kejap je masa berlalu,dh hmpir separuh perjalanan bagi 2nd pregnancy ni..Alhamdulillah diberi peluang dan kesempatan utk merasai pengalaman indah ni buat kedua kalinya..

Walaupun baru je 3tahun lepas *sejak mengandungkan airis* dh lalui pengalaman mcm ni, tapi macam ingat2 lupe lak sesetengah hal...banyak urat yg terputus ms bersalin dulu agaknye..hehe

Since dh 18w ni, cume sekali je kitorg scan baby, itu pn ms nk sahkan samada hamil atau x,lepas dh buat buku pink segala,doc xde pulak scan lg sekali ke ape,dia ambik je hasil scan yg kt klinik lita alis tampal kt buku..then bg tarikh utk scan 29november...skg ni aku mcm xsabar2 nk scan semula..ntah ape khabar anakku kt dalam ni...last 2weeks dh start rasa pergerakan dia..tapi lately 'pergerakan' tu dh xdapat rasa..itu yg buat aku lebih curious...ade jugak ajak mrR pegi scan kt klinik pvt,tp dia asyik suruh tunggu KK je..huhuhuhu

Lagi pulak perut aku ni mcm xnampak lg,ohoii dh hamper 5bulan kot,kalau dulu dh membulat rasanya ni..tapi kali ni still boleh pakai baju kurung moden 2tahun lepas..ape kes..berat aku pn static..sebelum preggie 57-58kg *opsss berat tuh*..skg ni pn duk 57kg jugak...kalau korangla,korang rase risau tak??atau aku je yg neves lebih??aku punyela cuak hanya Allah yang mengetahui..Ya Allah, permudahkan dan lindungilah anak di dalam kandunganku ini..mrR selalu ckp aku yg piker bukan2,yelah aku ni ibunye,aku yg mengandungkannye,pastilah aku yg risau lebih..org laki ape tau kn...

Walaupun appointment dgn KK minggu depan je lg, aku nekad nk pegi scan jugak minggu ni,lagi cepat lg bagus...aku tak kire, walaupun keseorangan aku mesti pegi jugak..utk kepuasan sendiri..


Wednesday, November 20, 2013

Perihal preloved item

Since Airis xde kt umah..aku saje merajinkan diri kemas gobok baju dia..ternyata banyakkk sgt baju2 yg dia dah xboleh pakai..ade tu yg elok je lg..ade jgk yg prewash je,n kebanyakannya adalah gaun/dress 18m ke bawah..so aku decide utk letgo baju2 ni kt group FB let go brg2 preloved..

Kesahnya semalam baru aku upload segala baju bajan tu..alhamdulillah dptla sambutan..n tak sangka hampir kesemua baju ade pembeli..cepat proses byrn segala so aku pn mula pack brg smlm..dh org byr kn xkn nk lengah2kan pulak..kng xpsal2 org cop aku penipu!!erkk

Dlm byk2 pembeli mstla ada sorg dua yg agak fussy kot..yg paham erti preloved tu mg bgusla..ko byr harga rm10-rm15 ke bwh utk baju2 branded,ape expectation ko?xkn nk mcm baru kt kedai tu..adoiilaa..so terjumpa la aku dgn buyer ni..katanya baju tu ade kesan kuning kt layer (dress layer),aku pn silap sebab tak basuh dulu baju2 tu coz nk cepat hantar..aku ckp dia kalau xpuas hati boleh je pulangkan baju,aku leh refund duit..byk pulak cerita dia..katanya sampai hati aku tak bgtau la bla bla bla..katanya kalau harga rm10 xpe jugak..hello syg,aku jual rm15 je pn..aku beli dress tu rm119 kot..pakai tah berapa kali je..siap aku hantar lagi free of charge..ko nk mtk aku byr balik rm5 sebab stain?jawabnye pulangkan baju aku,aku bg balik rm15 ko..pastu pandai pulak ckp nk cuci..haa kn sng tu

Eh ter-emo lak kt sini..ekceli aku mg emo sikit arini..dgn audit iso,dgn isu2 pendaftaran yg makin byk,dgn keje yg tetunggak2,dgn airis takde di sisi,dgn itu dgn ini..haishhhhhhh byk btol mslh aku,serabut lahhh

Aku ade 1 solution utk mslh keserabutan aku ni..iaitu RESIGN!!!dengan itu maka mslh keje tertunggak aku selesai,audit iso pn xyah buat,dh xyah layan hal2 pendaftaran yg gila kentang banyak,xyah berjauhan dgn airis,n no more pain...TAPI paling penting TAKDE DUIT SENDIRI...haaa acaner tu?aduss itu yg buat kena pikir sejuta kali utk resign..

Dah melalut pulak aku..katanya perihal preloved td..okeyla..aku xmo dh jual bju2 or brg2 preloved..payah..buat sakit kepala..niat nk clear wardrobe smbil collect dana utk parenthood expo kt midvalley weekend ni je pn tp xpasal2 dh buat org sakit hati n aku pn sakit hati..hampehh

Friday, November 15, 2013

Berjauhan lagi...

Salam Jumaat..

Arini mood sedih..sob sob plus letih+sakit badan+sakit kepalaku..aduss

Semalam kitorg laki bini menghantar Airis balik kampong..seawall jam 5 pg dh bgn siap2 ke KLIA..nasib baik last minit dpt tiket flight murah dr Malindo Air..berbaloi2..*itu kendian punye cerita*..tapi flight dr KLIA smpai ke Penang je,kalau nk landing Alor Setar kena naik dr Subang,jauh sgt rsnya pg2 nk kuar umah..mahal lak tu..so kite landing Penang jela k..Mak Ayah pulak yg kena bersusah payah pegi ambik kitorg kt airport Penang lak..tenkiu mak ayah..love both of u sooo much..

Lepas dorg pickup kt airport kitorg lepak2 kt pantai batu feringghi dulu bfore balik ke Kedah..malamnye pkul 11 kitorg berdua *without Airis* naik bas ekspress balik semula ke Putrajaya..lalu bermula lah drama airmata..sob sob sob

Aku tak pasti kalau ade ibu2 lain yg tak sedih bila terpaksa berjauhan dengan anak..lebih2 lagi yg masih kecik mcm Airis..pastinya korg semua pn akan rasa perasaan yg sama kalau berada di tempat aku kn?tapi bak kata pepatah "berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul' aisehh sempat berpujangga gitu...pendek kata sapa yg tak penah alami takkan penah tau perasaan sebenar perpisahan itu...aku tgk suami aku pn cool je,yela laki kn xkn nk tunjuk depan2 aku kalau dia sedih nangis2 pn...dalam hati tak sape yg tau,hanya Allah yang Maha Mengetahui..

Tapi aku redha perpisahan sementara ini, aku menangis sampai bengkak mata pn bukanlah sebab aku tak sanggup berpisah dengan Airis sedangkan aku sendiri yang buat pilihan ini..tapi sebab aku kesiankan dia,bilamana dia celik mata keesokan harinya pasti akan cari mama n papa..aku rs bersalah yang teramat sangat sebab tak dapat jaga dia mcm ibu2 yg lain tapi apakan daya aku..2minggu jugak tu kitorg akan tinggalkan dia bersama Omma n Wan kt kampong..tapi aku pasti Mak.. Ayah aku akan berikan layanan terbaik sepanjang Airis di sana..yelah cucu sulong kn..

Actually ni dah kali ke3 aku tinggalkan Airis, first masa aku berkursus 3minggu kt Melaka..ms tu Airis masih kecil..belum pn setahun...merana nya jiwa aku rasa masa tu,rs mcm xdapat teruskan kursus n nak lari balik je...tp Alhamdulillah aku dh pn disahkan perkhidmatan sekarang berkat kesabaran itu..kali ke2 kitorg tinggalkan Airis sebab pengasuhnya bercuti..2minggu jugak rasanya, eh ke aku yg lupa..itu pn menangis hampir setiap masa, sampai encik suami pn xlarat nk pujuk dh...dia biarkan je aku layan perasaan...

Kali ni, alasannya lebih munasabah kot,pengasuh Airis cuti bersalin woii,kalau boleh dia nk cuti 2bulan,aku rs xsanggup kot n tinggalkan Airis selama 2 bulan kt kampong,mau gila aku dibuatnya,..so aku buat keputusan utk anta Airis setengah bulan  (November) n antar balik pertengahan Disember..so sebulan jela aku bg pengasuh dia rest..lgpn pengasuh Airis ckp boleh anta Airis bln 12 coz adik ipar dia ade boleh tlg jagakan Airis,dia kn dh besar senang nk jaga..Alhamdulillah..so hujung bulan ni kitorg akan ambik Airis, bwk dia sama2 dgn maksu Pikah, mintak maksu yg jaga Airis kt sini pulak,..kn time cuti sekolah tu..

p/s : kalau korg kt tempat aku, sanggup tak berpisah dgn anak korg??

Wednesday, November 6, 2013

Airis si Pengajuk

Salam...

Cer baca betol2 tajuk..pengajuk tau..bukannye merajuk..eh same ke?takla..tak sama...Airis ni boleh dikatakan bukan seorang yg cengeng atau kuat merajuk, kalau ape2 dia nak kite takleh penuhi just ckp elok2, inshaa Allah dia ok je..xpenah lg la ngamuk2 guling2 ats lantai ke ape..cume ade ketika dia mls nk jalan atau mogok dia duduk ats lantai mtk didukung *itu pn jarang2*..

Yang nk story arini adalah Airis ni suke mngajuk dialog atau skrip drama/iklan/kartun..terutamanya Upin Ipin kesayangan dia tu..smlm kn guruh kilat, so xdpt tgk astro..aku bukak je pvr,cite yg dh record,memandangkan Airis nk sgt tgk Upin Ipin so layankan je..yg ade pn 1 episode je,yg lain Papa dh padam..hukhuk so kena ulang2 yg tu jela..masuk kali kedua ulang dia asyik sebut "haa..nk ke mana tu"..dgn nada yg comel..aku mcm heran 'huh??' pastu smpai part kak ros ckp gitu kt adik2 dia..barula sedar yg si Airis ni duk ajuk dialog kak ros..ahahah kelakar..

Lepas tu pulak dia dtg kt aku,smbil pegang lutut aku *masa tu aku duduk kt sofa* sambil ckp "ala bolehla opah"..aik mama jd opah lak??terus teringat cite Upin Ipin lg,sah anak aku suka mengajuk..dgr sekali je pn dh boleh ajuk...

Lg iklan susu ape ntah yg ade dialog "sayang mama"..stat je iklan tu dia dh dtg peluk aku,ckp sayanggg mama..wahh pastime dgr terharu gitu,pastu baru tau dia cilok dialog iklan..hahaha

Semalam punya story lg,aku berdua je ngn dia...katanya nak susu,"mama pegi buat" amboii mengarah ko ye nakk...dh aku buat susu nk baring tilam pulak,suruh dia ambik bantal dlm bilik sebab nk landing kt hall je kn..

M : Kakak pegila ambik bantal dalam bilik
A : Mama pegila ambikk....
M : Kakak kan pandai
A : Mama kan pandai...
M : Kakak kan rajin
A : Mama kan rajin.....

dushhhh cair qowh dgn suara manja n comel tu...TERpaksa la mama bangun nk ambikkan walaupun sebenarnya mama mg malas...hahaha

p/s : lepas ni mama pasti rindu kamu sgt2 wahai Airis Batrisya ...bunga yang cerdik dan pintar mama

Monday, November 4, 2013

Set Bersalin Pilihan

Salam..

Walaupun usia kandungan baru nk cecah 4bulan,tp iolls dh terlajak excited cari set bersalin tau..kalau dlu aku mkn jamu kampong je, kire mak aku dlu pn makan set tu masa bersalinkan kami 5 beradik..cuma kali ni nk cari kelainan..yg boleh consume sebelum n selepas bersalin..sebab??

1. Pengalaman bersalin anak pertama

Dulu ms bersalin Airis, koyakan tutt agak banyak..smpai nurse ckp "isi awak ni mcm tau foo fa..nextime mkn daging merah byk2 kasi pejal"..katanya susah dia nk jahit sebab jadi rabak..hukhuk sedih giler time tu,rase down kejap..lagi pulak sembelit teruk,tiap kali nk membuang nangis dulu..takut terbuka balik jahitan..punyela hazab msa tu..so by that time aku nekad nk jaga kawasan tut baik2,so that nest delivery xdela terkoyak teruk..pasal daging merah,aku pn xpasti ape asbab musabab yang aku tau aku mg penggemar segala jenis daging * kecuali yg haram* so mungkin bukan itu puncanya isi aku fragile sebegitu..

2. Testimoni rakan taulan

Takdela rakan taulan sangat, tapi aku ni jenis suke gugel...aku baca tg salindah, tanamera, trubelai, nona roguy, even Shaklee..tapi minda aku belum terbukak sepenuhnya untuk Shaklee, sorry ye ejen/distributor/etc..didn't mean to harsh uolls tapi aku lebih percaya set tradisional * Malaysian made* dalam hal ni..tapi jgn pulak lahar aku, sebab utk kesihatan aku beli jugak produk Shaklee mcm omega guard, mealshake, ostematrix etc utk anak aku skg..

Dalam banyak2 aku tertarik dgn Set Tanamera..ramai yg ckp kesan koyakan minimal n even xde koyakan langsung!!walaupun nmpk gaya mcm jauh lebih mahal dari set bersalin yang penah aku mkn dulu..*beza RM300+ wooo*..memandangkan usia kandungan muda lg,duit pn xberapa ada so xdela beli lg pn..hehe

3. Bersalin di Putrajaya

Memandangkan kali ni kitorg decide nk bersalin kt Putrajaya je, so igt nk berpantang kt sini je dulu smpai baby dh pejal sikit..lagipun masa tu mak aku mesti sibuk uruskan adik yang juga berpantang..kitorg beza 1bulan je..
Lg 1 sebab aku malas nk apply 2 weeks earlier than  EDD sebab dh penah kena masa Airis dlu,ambik cuti awal pastu balik melenggang perut,kesian encik suami duk ulang alik PUJ-AOR semata-mata tunggu bini bersalin..
sebab lain, mak mertua aku offer nk jaga kali ni,kalau aku balik umah Mak konpem mak akan jaga abis2an,so kali ni bg chance kt MIL pulak..afterall MIL pn mak jugak kn..set tanamera ni aku rasa memudahkan sebabnye tak payah laki aku pegi cari akar kayu etc utk mandian nanti,semuanya lengkap kn..

Cuma yg dilemma skg ni, belum ckp ape2 kt mak pasal ni,agak2 dia akan terasa tak eh kalau aku bersalin n berpantang kejap kt putrajaya ni??

Saturday, November 2, 2013

Rahsia di sebalik rambut Airis

Salam..

Hahahaha belum ape2 nak gelak dulu...belek2 balik gambar Airis,baru teringat pasal rambut dia..last weekend jugak for the first time kitorg laki bini bertungkus lumus nk trim kn rambut depan dia..nk mnyucuk mata tau, takkan nk tunggu tokma jugak yg datang guntingkan...

Well, mg selama 2 tahun ni, tokma sorg je yg penah gunting rambut Airis,kitorg xpenah sentuh pun *bab menggunting le*...disebabkan 2-2 xpandai/kekok/takut/etc so kitorg plan nk bergandingan..konon sorg pegang sorg gunting..adoila mencabar betul sebab Airis takut dgn kitorg..ahahaha..last2 ini hasilnya...senget benget..puas alter smpai jd pendek betol..kesian Airis...haha

Sebelum





Selepas





sibuk nk pakai pyjama Upin Ipin yang dibeli di pasar tani petang tu..adehh

Friday, November 1, 2013

Kakak Airis yang kedekut

Salam Jumaat,

Ini nk cerita pasal Airis lagi..dh tu nk cerita pasal sape kn..heee...Since budak Airis tu dh 2 tahun, mulut dia semakin potpet2x..ade je yg dia nk cerita sebaik kitorg ambik dia kt umah mami...kdg2 dia cite kakak puteri (anak pengasuh) buat yaya la, bgaduh dgn dia la, mami tinggalkan dia dgn acik la..pendek kata dia mg dh pndai mengadu la skg ni..kitorg pn mg suke tanye ape yg mami masak, ape yg kakak buat arini kt umah mami..then dia pn cerita la..heee dasar anak mama

Satu perkara yang kitorg baru perasan, Airis semakin kedekut dgn barang2 kesayangan dia..kalau dulu sape2 je dtg boleh main dlm playroom dia,mainla ape2 aje *kecuali bear kesayangan* dia xkn kisah,dia wat hal sndri je..tapi kini dia dah berubah..dh tak boleh sentuh mainan kesayangan dia..tambah2 yang tokma belikan..sikit2 ayat dia "ini kakak punya"..

Last weekend, Paklong Iwan n Maklong Mina datang ke rumah, bawak abg Rayyan sekali...kitorg pn bagi la abg Rayyan baring atas tilam Airis..kemain lg dia marah,jerit2 ckp itu tilam kakak punye,rayyan tak boleh!!aduhhh nasib baikla ade tilam babycot dia yg dh lame xgune,so dia xperasan yang tilam tu dia punye..kitorg ckpla itu tilam abg rayyan,baru dia bg gune..pastu bantal kecik ms baby dia tu mintak pinjam jap,sebab dia tau itu kepunyaan dia..alahai anak..berkira ye kamu..

Airis *bersama bear kesayangan*, abg rayyan n papa

cube nk usik abg rayyan ye

Rayyan yang makin debab

dah mule gurau2 pulak...tadi kedekut

tilam babycot yg dh lame tak digunekan

Rayyan dah pandai cenyum :)
 
 
Actually Rayyan ni my first nephew tau..anak kepada Abang kandung aku,so automatically Airis kena pgl Rayyan dgn panggilan Abang..

Wednesday, October 23, 2013

Ulangtahun Kelahiran Airis yang ke-2

Assalamualaikum w.b.t

Lama jugak tak update belog ni...xde mood..tapi banyak nk story..antaranya sekitar majlis ulangtahun kelahiran Airis Batrisya Mohd Rizal yang ke2..alhamdulillah tahun ni dapat celebrate lagi kt umah tokma dia..walaupun makpaknye yg terlebih eksaited..si anak cranky like usual...ahaha

Theme kali ni princess u olls...kerlass..kitorg decide nk bg coloring books n crayon utk bdk2 seangkatan airis yg hadir..lain2 goodies adalah jajan semata..tp ai takde la letak super ring yg sedap tapi banyak perasa n pewarna tu..ai letak cheezel/roller coaster..sedap n kurang pewarna..hihihi lagi ade pudding jelly ke ape name dlm cup2 tu..cukupla kan..saje buat meriah majlis plus happy-kan bdk2 yg datang..gambar mcm biasa lambat nk upload..hukhuk

Bersemperna ulangtahun Airis ni jugak, ai ade adiah paling best utk kakak Airis..hehe nextyear Airis akan jadi KAKAK!!!yeay...beria2 airis mintak kitorg pgl dia KAKAK sebelum ni,rupenye dia dh notice dlu yg maknye membuyung...eehehe Alhamdulillah

Thursday, October 10, 2013

Sembang kosong

Assalamualaikum wbt

Dah lama benor tak ngapdet..malas betol rasanya..pagi ni bukak blog dgn semangat baru..tukar template lg kekdahnya..motif??bosan dgn layout lama..dull je rsnya..

Cun ke tak layout baru?tunggu komen encik stalker mlm ni..hehe


Tuesday, September 24, 2013

Gold Coast Morib ~ Percutian singkat 2 hari 1 malam

Assalamualaikum wbt

Salam buat semua..
Last weekend (Ahad) kitorg laki bini n Airis bercuti di GoldCoast Morib..dekat je pn dari Putrajaya ni..nk tunggu pegi jauh2 lambat lg la pulak..lgpn since anniversary kitorg yg ke3,lets celebrate kt sane jela..hikhik

Actually sebelum ni aku ade gugel2 jugak psl tmpt ni..ade yg bg good reviews,ade yg kureng...so masing2 punye pendapat la kn..aku pn xdela bg expectation yg tinggi sangat pn..kebetulan last 2months, pihak gcr call,mintak kitorg laki bini pegi ke sesi preview..katanya nk bg free 1 night stay kt sane, with condition on weekdays only..consult dgn asben dia xnk pegi..katanya susah kalau weekdays..bazir je cuti rehat tahunan...huhu

Sebelum tu jugak aku sebagai Urusetia Cawangan merangkap AJK Kelab Cawangan duk cari tmpt nk buat family day..pastu teringatkan gold coast morib ni,terus email dorg mintak quotation bagai,yela aku rasakan tmpt ni sesuai..tak jauh sgt dari putrajaya, semua org dpt pegi..xde alasan jauh ke hape...tup2 pengerusi decide xnk family day yg bermalam,nk buat sehari siang je..aku pn maklumkan pd pihak gcr tak jadi...akur di situ

Nak dijadikan cerita, rezeki kami pihak gcr sekali lagi call, nk bg baucer 1 night stay, mungkin dengan harapan aku proceed dgn family day opis tu..so aku terus grab..dia ckp xleh hari weekend..tapi kalau check-in ahad boleh pulak..terus aku book utk ahad 22sep..ngeh3x rezeki kami...

So hari ahad seawal jam 2ptg kitorg bergerak ke sane,kitorg xpenah pn pegi,tp gamble jela..mana mungkin sesat di tempat sndri kn..lgpn signboard kn banyak...ikut jalan dengkil banting tu..tepat jam 3ptg kitorg dh tercongok kt lobby hotel..ngam2 sui la sebab check-in hour jam 3ptg..disebabkan booking atas nama aku, so aku la yg kena beratur..punyela ramai org,mungkin dorg pn dpt baucer..im not sure..ape yg boleh aku katakan, proses check-in ambik masa yg agak lama..mungkin sebab ade group check-in (family day kot) buatkan long queue...lenguh kaki oii berdiri 45minit kot..

Sekitar jam 4 ptg kitorg masuk bilik,mujur bilik dekat je dgn lif..kitorg pn terkocoh2 masuk bilik sebab masing2 belum solat zohor..maklumla keluar umah kul 12 pegi klinik dlu, mkn la ape la..tgk2 bilik belum tersedia...belum dikemas!!aiyooo...mrR dah mula bising2..itu yg buat aku xsedap dgr..yela kn aku yg uruskan percutian ni kan...sob sob taksuke tol..kitorg letak barang2 je pastu keluar semula,trun bawah tgk ape yg ade..ushar2 water theme park..okla..not so bad..ade kedai jual swimming suit bagai beli la pelampung buat si kecik Airis..kemain suka lg dia hehe

Pkul 430 gitu bilik dh ready,marilah kita berjacuzzi...jakun kejap sebab xpenah gune kn...isi air penuh pastu letak foam bath,pasang bubble tu...time nk masuk boleh pulak cik Airis ni takut...yela biasanya bath tub dia xde bubble2 bergetar tu..haha kenala tutup baru dia nk masuk..siap berpelampung dlm Jacuzzi..haha lawakla Airis..

source : www.gcr.com
gambar studio suite with Jacuzzi on the right..tp xdela bunge2an tu ye

Bilik kitorg menghadap water theme park..suke je Airis selak curtain intai..tak sabar la tu kn..pujuk2 dia ckp esok kite main..lgpn tutup pkul 7mlm..kalau nk masuk time tu pn ramai sgt orgnye...esok2 jela ye sayang..kitorg rehat2..petang tu pegi tepi pantai kejap,rupenye filem bini-biniku gangster yg party tepi laut tu shoot kt situ..baru perasan...pantai dia xdela cantik,nk mandi pn xlalu..tp ade tmpt utk outdoor games, boleh buat sukaneka family day..siap ada net utk beach volleyball...after maghrib keluar cari mkn..nk pegi pantai bagan lalang..dgr citer best mkn kt situ,seafood ala2 kt Melaka tu...lepas dh mkn, kenyang balik tido ZZZzzzzz

sumber : mr google
malam2 ade function rasanya...tgk ade je org masuk..

Esoknye seawal jam 7pg kitorg dh siap2 nk trun breakfast..owh tmpt mkn dekat tepi pantai rupenye...best2...TAPI...banyak lalat laaaa...makanan pn so-so jela..huhu sekadar kenyangkan perut..nothing outstanding...huhu tp tetap Alhamdulillah,kenyang...

Balik bilik terus bergegas salin baju..nk mandi manda kate ko...hehe pulun mak pegi beli legging tau semata2 nk mandi kolam..pakai dgn tshirt besar sikit..rules dia xstrict sgt,so boleh je pakai tshirt n tracksuit pn...hehe selamat..gila ko nk beli muslimah swimming suit semata2 nk main air paras lutut??ahaha

sumber : mr google
lebih kurang mcm pemandangan dr bilik kitorg..water theme park nye besar jgk..tp main kt satu tmpt tu je..

Berendam 2jam jgk..kul 10lebih gitu kitorg dh naik..siap2 nk balik dah...itu jela cerita percutian kami kali ini..walaupun singkat tp agak memenatkan..sebab main air kn..smpai umah masing2 pengsan ZZZzzzzZZ

So kalau korg pn berminat nk bercuti kt sini,bolehla dapatkan baucer serendah RM168 kt groupon atau sreetdeal...katanya worth RM584...erkkk aku tak pastila kalau berbaloi byr RM584 utk ini,mungkin tidak bagi aku...sekian

p/s:gambar sendri akan diupload kemudian ye..still dlm kamera. Review ini tidak ditaja oleh mana2 pihak ye

Tuesday, September 17, 2013

A month to go...Airis's 2nd Birthday!!

Assalamualaikum wbt

Sekian lama tak mencoret di blog ni...mst korang rindu kn??*ahahaha bajet ade org nk bace sgt* mata ke atas kejap..hahaha

Well,xde ape sgt nk diceritakan..lastweek sangat busy, berkursus di Sabah..tinggallah Airis dgn papanya lagi...kesian asyik kena tinggal je anak mama tu..huhuhu takmo citer psl kursus, bosan lah...tsktsk

Arini dah 17september, sebulan je lagi Airis akan cecah 2 tahun..cepatnye masa berlalu..rs mcm baru je lg terkejar2 cari material utk her 1st birthday bash..ini dh nk plan untuk 2nd party..kalau dulu theme "Hello Kitty back to hometown"..dis year we all plan nk buat theme Princess lak..sebab cik Airis kn puteri mama n papa..mesti sangat cute kn princess mama pakai crown bagai *mimpilah sangat tu*..

So seperti tahun lepas jugak, aku igt nk wat giveaway sikit..tapi agak2 ade ke org nk join?rs mcm blog malar segar ni nk dpat sorang pengunjung pn payah..kehkehkeh..ke ade korang yg nk join?cer tinggalkan komen sikit kalau2 korang nk join so boleh bajet ramai mane yg nk join..coz plan nk kasi adiah gempak sikit..pakej goodies utk ur child birthday bash..sponsored by PartyFavorsShop le..sape lagi..hehehe

Monday, September 9, 2013

Airis Puteri Kesayangan Mama

Assalamualaikum wbt

Salam Senin yang blues..

Takde ape nk story, nk citer pasal Airis jugak..budak kecik tu dh sembuh sepenuhnya..yeayy no more chic pox/campak whatsoever ye pasni syg..tp yg kesian, campak tu TERcampak ke Maksu Pikah..dhla maksu nk exam PMR bulan depan..dah tertinggal kelas sebab kena kuarantin xleh pegi skolah kn..xpela moga maksu cepat sembuh ye

Sejak balik dr kampong, Airis ni semakin pndai cakapnye..mulut alahai xhenti2 bercakap..ade je dia nk potpet2..paling best dia dh leh sebut 2 perkataan macam " Papa balik"..kdg2 dgr "papa dah balik"..

Pastu duk ajak main set-set bom-bom..Makdak citer dorg cume ajar sekali pastu dia dh ikut cr tarian tu..duk ajak papa main, mane la papa reti saying oii..last2 kitorg rakamkan lagu n tarian tu..duk ulang2 tgkla keje dia..kejap nk tgk setbom kejap nk tgk upin ipin kejap nk tgk gwiyomi...layankan jela...

owh baru2 ni kakak ipar dah bersalinkan anak lelaki...yahoo aku dh ade anak buah..1st tau..excited tak hengat rasanya..mcm dpt anak sendiri lak overnye..keke

Thursday, August 29, 2013

Penantian yang penuh penyiksaan

Assalamualaikum wbt..

Salam Khamis...esok ade jamuan Raya Cawangan..yeayy kena masak kari ayam utk dimakan bersama roti jala..yeayy lg sekali sebab tak penah msk byk2 gitu *haru*

Sebenarnya arini hati bercampur baur,senang hati ade cuak ada..padahal sepatutnya rs teruja,sebab anak nak balik..ini bebetul YEAYYY..

Kalau ikutkan plan, mak n family termasuk Airis akan bertolak jam 3 ptg..tp skg ni xtaula dh sampai mane,nant balik br nk call tye..sepanjang hari sejak pagi dh 3x call mak tye tgh watpe, last call pkul 2.30 td dorg tgh bersiap2 dh..hopefully dpt sampai Putrajaya before midnight le..semoga perjalanan dorg lancar, xsabar sgt nk jumpe si jantung hati mama :)


Sunday, August 25, 2013

Airis Demam Campak!!!

Assalamualaikum wbt
 
Salam Senayan...dah lame xjengah blog..mood kelaut...rindukan anak di kampong halaman..
 
Nak dijadikan cerita, plan awal Mak nk dtg sini bawak Airis hari Khamis lepas (22hb) tak menjadi sbb Atuk sedara kitorg pulang ke Rahmatullah..arwah dijemput Ilahi pada pagi Khamis kira-kira jam 10pagi..sebelum tu Mak ade call gitau Tokwan sakit tenat, doctor pun suruh waris bawak balik ke rumah sebab dah tak dapat dirawat di hospital..so malamnye nk buat bacaan yasin,sebab tu Mak tak dapat datang sini..tup2 dapat berita Tokwan dah pergi buat selamanya...Innalillahiwainnailahirajiuun..
 
So dalam masa tu ai plan nk dapatkan tiket flight utk Mak n Airis, cadangnye hari Sabtu malam..after 3malam tahlil,just be nice...tapi tapi tapi Mak taknak pulak,katanya kesian Maklong kitorg nk uruskan majlis tahlil sorg2 nanti...huhuhu Mak suh book tiket utk MakTeh Airis je..aku ni mcm tak yakin la pulak kalau makteh yg bawak Airis...so cancel jela..tunggu je dorg datang sekali nanti...yg sebenarnya mama n papa Airis sangat rindukan Airis tau..tak sabar tunggu minggu depan!!
 
Nak dijadikan cerita, hari Jumaat malam Airis demam..pastu naik ruam2 merah...esok pagi (Sabtu) mak bawak ke klinik..doctor sahkan Airis kena demam campak!!oh no no no no...masa mak call gtau kate Airis demam, kitorg cume syak Airis demam rindu..pastu bile mak cakap demam campak, aku terus rs gelap dunia...ape yg mak ckp lepas tu aku mcm dengar tak dengar je..papa Airis pun kalut Tanya itu ini, rs blurrr je..dalam fikiran duk pikir macam2, mcm mne Airis leh kena,kesiannya dia mst gatal2, kesian tokma mst xleh tdo jaga Airis yg merengek..coz aku kenal sgt Airis, bile dia tak sihat badan mst dia xnk kt org lain melainkan Tokma dia je tu..n tekaan aku betul,sape pn xleh pegang dia melainkan tokma..sampai tokma dia nk wat ape pn xboleh..itu yg aku risaukan sgt sebenarnya..pastu duk wat drama airmata, ckp kt papa Airis "Kesian Airis, dalam masa sakit mcm tu mama n papa dia takde di sisi"..sob sob mg sedih sgt..biasela kn naluri sorg ibu...
 
Papa suggestkan aku nek flight balik sane tgk Airis, bile dia dh ok baru balik sini..lgpn nk bwk dia nek flight balik sini mst tak boleh selagi dia xfully recovered, gile kng berjangkit kt budak2 lain tak ke naya...aku kesian kot kalau berjangkit kt anak orang..taknak dipersalahkan so better jgn ambik risk..tunggu dia fully recovered dulu baru balik sini..dah tu CR aku tinggal bape ketul je lg..nk balik raya haji?nk jamuan raya opis?nk g hari wanita ahadnye?semua tu alasan2 aku yg dikire munasabah..ape2 pn kena call mak balik tanye mcm mne..baru puas hati..
 
Before book tiket tu aku call Mak dlu tye cemane keadaan sebenar dia, Mak pn storyla balik A-Z..katanya Airis dah tak demam, bintik2 pn dah keluar abis, tunggu nk kering je..once dh keluar abis tak perlu risau kata Mak coz 2-3hari dh baik..lepas dh kering semua baru leh sapu ubat parut tu..yg papa Airis duk risau anak dia banyak parut campak nanti..hihi kelakar..Ayah pn bising2 tak bagi kitorg balik ambik Airis,katanya dorg kt sana jaga Airis elok, tatang bagai minyak yg penuh..tp benda chocken pox ni bukannye leh elak,benda dh nk kena..terima jela...yela kitorg pn xsalahkan dorg bile Airis kena Campak tu,cume risau dia akan susahkan dorg kat sane..huhu dilemma betul
 
So tak jadila kitorg balik..tunggu jela perkembangan Airis dari sana..hari2 aku call tye khabar,2-3kali sehari...nasib baik ade 3g, WhatsApp, semuanya memudahkan perhubungan...tak sabar tunggu Khamis 29hb..Welcome home Airis!!
 
p/s : sedih dgr Airis pgl "mama papa...gatal..." tiap kali kitorg call..bunyinye mcm mencari, n macam nk ngadu betapa sakitnye dia skg...uhuhuhu Ya Allah, tabahkanlah hati kami, permudahkanlah Ujian ini untuk kami, sembuhkanlah penyakit anak kami, hanya kepadaMu kami memohon pertolongan..amin"

Monday, August 19, 2013

Open House Aidilfitri 1434H

Assalamualaikum wbt

Salam Isnin yg blues...

Sape ade buat Open House?ajak la kitorg..ahahah sepsis tak malu mintak dijemput..alah gurau2 je pn..last weekend kitorg berdua (without Airis) merendek ke Open House kengkawan je..dari Kota Damansara ke Seremban kitorg bjalan + makan seharian...balik umah sibuk packing barang customer pulak..Alhamdulillah rezeki mencurah2 lepas raya ni, semua pakat nk wat open house cum birthday party :)

So sebagai balasan, inshaAllah next weekend (24hb) kitorg pulak nk wat OH..duk survey bape org yg nk dtg..opismate aku, opismate mrR, jiran tetangga/lelift, kwn2 UiTM, kwn2 blogger (erk ade ke yg sudi bertandang ke blogger picisan ni????)..nk budget berapa byk nk msk,ape menu..haih pening jugak..last year kitorg order sajork tp kesudahannya tak abis byk mknan mcm membazir je...so dis year plan nk msk sikit2 je,sekadar yg mampu bak kata buku...

Korang2 ade tak yg nk datang?Jomla wehhh

Airis dah 22 bulan

Friday, August 16, 2013

Airis - Mama rindu kamu

Assalamualaikum wbt
 
Baru 3hari berjauhan..tp rsnya bagai 3thn dh xjumpe airis...huhuhu mcm mne la nk tempuh 3bulan tanpa Airis depan mata ni...huarghhh tak sanggup rsnya :,(
 
Tapi tapi tapi dalam pada rindu Airis ni ade jugak yg happynye..yg happynye bile dpt berdua2an dengan mrR mcm mule2 kawen dulu...yelah mcm anniversary (3thn dah uolls) gift lak Airis kasi chance kt mama n papa feeling2 mcm baru kawen gitu...korang sure tau kn mcm mn feeling br kawen tu??ahahaha syoknye bile dpt dating setiap hari...ade je plan kitorg tau, nk dinner situ la sini la, nk soping2, nk tonton movie (last tgk wayang sebelum adenya Airis..hamper 3thn)...mcm sedang berbulan madu pulak (bak kata teman2) hahaha
 
1st night kt Pelita Nasi Kandar, then 2nd night kt Bangi..cadangnye nk mkn kt Nasi Ayam Yunnan tp tutup pulak..sudahnya kitorg berbuka kt Warong Bangi,mknan so-so..tp layanan waiter ermmm sgt tak memuaskan..servis lembab!!taknak pegi situ dah...huhu mungkin jugak sebab pekerja ramai yg bercuti or pelanggan yg nk berbuka ramai..wallahualam..3rd night kitorg plan nk pegi berbuka kt Bdr Baru Salak Tinggi,ade satu restoran thai yg sedap n murah...tp cancel last minit sebab mrR oncall lak..pkul 7 br kuar rumah nk ke Ramai Seafood je,tup2 tutup jugak..lajak ke Perantau, tutup jugak..at last kitorg stop kt Medan Ikan Bakar,sedap jgk mkanan dia..harga pn okeyla...
 
Tonight (4th) nampaknye kena dinner sorang2 je kot as mrR on duty mlm ni...huhuhu plan nk siapkan oder Oreo Chocolate tp mcm awal sgt sebab cust nk Khamis depan, so kite tukar plan buat Florentine Cookies, nanti aku update step serta hasilnya k..
 
Actually, walau ape pn yg kitorg buat hanya untuk "melupakan seketika" rasa rindu pada Anakanda tercinta..balik rumah/tgk fon mule la rindu serindu2nya...Airis sayang, mama n papa sangat rindukan kamu!!!!!

Tuesday, August 13, 2013

Cerita Raya Kami

Assalamualaikum wbt

Salam Aidilfitri buat semua..harini 1st day keje setelah bercuti panjang..lemau rasanya nk mulakan kerja2 tertunggak yg ditinggalkan...yela seminggu sebelum raya tu asyik eksaited nk balik buat keje pn ala kadar je..skg ni dh beraya sakan, makan pun makin banyak, lemak pn makin berkumpul, duit pn makin zero nk buat ape pn mcm xde mooooood miahaha

Kitorg gerak balik kampong since Jumaat malam after isyak, sampai elok2 time MIL nk bersahur....berbuka puasa dgn MIL 3hari barula gerak balik ke AS pulak,sempatla bersahur n berbuka 2 hari dgn Mak n adik2..sempat jugak berniaga kt bazar Ramadhan tu..best2..

1st raya kt umah Mak, walaupun sepatutnya turn umah MIL, tp sang suami sgt memahami si isteri yg dibelenggu rs simpati..yelah Mak mcm xde mood nk raya bile dgr abg (satu2nya anak laki dia) tak balik raya kali ni,sebab isteri abg tgh sarat n tunggu masa nk bersalin..anak pompuan dia (aku le tu) ni pulak turn beraya umah MIL so xde sape yg dinanti katanya...ai is sedih uolls sob sob...dalam duk buat muka sedih tiba2 mrR ckp nk balik umah MIL dulu, pastu raya 2hari kt umah Mak balik semula ke umah MIL..Yeayyy Yehuuu tp dalam hati still rs bersalah kt MIL,kesian dia dh 3thn kawen xpenah beraya kt umah dia dulu...hukhuk maafkan sy wahai Mak Mertuaku

Hari Pertama kitorg cume pegi 3buah rumah..itu pn dh rs letih sgt2 sebab byk sgt mkn..mcm dh lame sgt xjumpe makanan uolls...gile byk aku melantak..hasilnya naik 2kg!!!miahahahaha nasib baik bju raya ke2,3,4 masih muat..hihi

Hari Kedua kitorg pegi sebijik rumah je,itu pn rumah sahabat UiTM..berjumpe dgn sahabat yg dh lama tak jumpe,best sgt bile masing2 dh ade anak,borak psl anak blablabla..Petangnye bertolak balik ke Baling..terus ke umah PakLang,masyaAllah ramainya sepupu sepapat sebirat mrR,penuh rumah...kitorg dinner kt sane malam tu..oh ye, that day Mak masak soto n lontong..my pevret tp xsempat nk mkn byk sebab bergegas balik Baling..huhu

Hari Ketiga braya kt umah MIL, Mak ajak kitorg pegi umah sedara mara,sempatla smpai 3buah umah..aku pn jenis pemalu,bukannye reti nk menyembang sgt bile pegi umah orang..harapnye xdela yg anggap aku sombong ke ape ye..huhu

Hari Keempat kitorg ke kenduri kawen pulak..ade 2 jemputan so bab mkn toksah cerita la..mg kuat melantak aku ni...mau tak kena sound dgn Mak mertua kata gemuk (yolah dulu ms baru kawen berat tak cecah 50)..okla ni kn, tanda suami bagi cukup makan pakai...miahahah...petangnye kitorg gerak balik AS lak...huhu gitula rutin kitorg bile balik kg,semuanya kena adil,masa pn kena bahagi betul2..

Hari Kelima (semalam) kitorg kt AS, bwk Mak pegi hospital melawat sedara yg tak sihat, pastu g umah Tokwan, pastu singgah umah kwn mak..cadangnye nk bertolak balik Putrajaya lepas Asar..sekali dh lewat jadi lepas Maghrib pulak...last2 lepas Isyak baru bertolak...pukul 6 pagi tadi baru smpai umah...fuhhh itu yg ngantok je kt opis ni..org pulak xberapa nk ada lagi..ZZZzzzzZZzz jela kot japg...hihi

Dah, itu je (je???) cerita raya kitorg...Airis kena tinggal kt AS dlu sebab pengasuhnye bercuti 2minggu...huhuhuhu sedih oiii nk berjauhan lagi dgn dia...walaupun belum 24jam dh rs rinduuuu sgt kt anak mama tu :(

Sunday, August 4, 2013

Iftaar with family

Alhamdulillah..kitorg dh smpai kg hlaman encik suami..sgt heaven dpt bersahur dan beriftaar dgn family in law...biasa kn berbuka dgn encik suami je huhu..

Kitorg bergerak lepas isyak mlm jumaat lepas..sampai time MIL nk bersahur..mg timing la..tp memandangkan dh lama xmkn nasi time bersahur,so kurang beselara..tmbh dgn mengantoknye lg..

Petang smlm (sabtu) kitorg pegi berbuka dgn SIL di penang lak..best dpt mkn laksa penang...mg umphhh original penang marii

Arini MIL msk utk berbuka..menu yg plg menggugat iman pastinya cucur cempedak goreng..wallaweh..puas dpt mkn 3biji cempedak yg digoreng..hampir sold out tau..nyum3x sedappp..MIL jgk buat ikan cencaru sumbat bakar,gulai kepala ikan,sayur keladi,ikan pekasam goreng,peria goreng,n sambal tempoyak utk berbuka..thanks MAK..sayanggg MAK muahhhh

Thursday, August 1, 2013

Florentine Cookies a.k.a krunchy karamel almond

Assalamualaikum wbt

Salam khamis...tinggal sehari je lg keje pastu leh balik kampung!!yeayyyyy

Korang2 mst penah tgk sekut ni kn?kt opis ni mcm fenomena pulak duk membeli sekut ni..mahal dowh..aku xbeli hahahha kn aku ni kedek :p

1balang 250g regenye hampir rm30..ngadap sekali pn leh abis...cer agak  berapa balang perlu aku beli utk penuhi mulut2 ahli korga aku tu hihihi...so mg takla..baik xyah beli lgsg..kite mkn yg tradisional sudahh

Nak dijadikan cerita..smlm aku tergatai tgn godek2 tanye uncle gugel cemane nk buat sekut ni?alahai jwpnnye begitu simple..sgt senang mcm kcg org ckp..aku pn tetiba saited nk buat sekut ni..siap ckp kt mrR "nak buat bwk balik umah MIL mst dia kagum menantu buat sekut raya gempak"hahaha nmpak x kepoyo-an aku..nk nmpk bagus aje dpn mak mertuaku...ahahah

So bermula la pencarian bahan2..sangat simple..bahan2 yg diperlukan pn cume 4 je..iaitu tepung florentine (pelbagai brand...ade florenta/bienetta/blablabla), almond flakes, sunflower seeds (nk ape2 jns kekacang pn boleh..tp yg nipis2 jela ek) n sesame seeds (hitam punye)..tp dlm skit2 barang tu,kosnye tinggi weh...ko igt murah tepung florentine tu?kalau nasib baik leh jumpe florenta @ rm16-19 utk 500g..kalau korg jumpe bienetta jgn tkejut kalau harga cecah rm35 utk 600g..sebabnye aku dh terkena..beli kt bakery supplies kt dengkil..mahal..kalau bangi lg murah tp xde stok hokeh..gigih para bakers buat kek/biskut g memborong kekdahnye..
Almond flakes pulak range rm32-rm36 per kg..kalau korg beli sikit2 lg mahal jadinye sbb dorg repack etc..segala jns seeds tu beli sikit2 je..sekadar penambah perisa n warna..kalau aku lebih suka sunflower seeds n almond je..xnk buh pumpkin seed n melon seed sbb xsuke rs dia...(tapi aku beli jgk semua tu tmasuk black sesame seeds utk hiasan)hahaha

Cara buatnye pulak..1st korang kene panggang segala jns kacang tu dulu smpai rangup/masak..pastu gaul je dgn tepung florentine yg ade..ratakan nipis2 ats dulang then bakar dgn suhu 160ºC selama 10 menet..keluarkan dr tray n potong ms masih panas tu..haa kedengarannye mudah kn??

Tapi korg kena igt..perlu ade skill jgk dlm membaking ni..bahan2 n peralatan kena kenal..kalau tray bakar tu bkn jns non stick maka kenala alaskan dgn baking paper dlu sebelum taruk bahan2..baking paper pn bkn sbrang jns paper..kena beli yg mcn silikon sikit tu..mahal la range rm8-rm12 kot..aku xbeli..aku pkai yg roll biasa tu..alamatnya makan sekut dgn kertas sekali hahahha :D

Disclaimer : gambar sekadar hiasan..itu bukan yg aku buat...sumber carian google..tq

Tuesday, July 30, 2013

Persiapan Raya 2013 - part I

Assalamualaikum wbt..
Dh lama rasanya tak post entry..malas..sibuk..blablabla semuanya alasan..pdhal blog org tiap2 hari sempat je baca..muahahaha
Duk baca org pompang pompang cerita pasal persiapan raya msg2 so kita pn xmau kalah..nk bercerita jgak...
So far kira almost done la..lets cekidaut!!
1. Biskut/Kuih Raya - dah beli 5balang...2 utk mak, 2 utk MIL n 1 reserved kt umah (lepas balik kg boleh ngap)
2. Langsir/bantal/alas etc - lgsg xbeli sebab nk beraya kt kampung..xyah mbazir..tahun ni xde open house okeyy
3. Duit Raya - tahun ni mrR yg akan sediakan det raya utk mak, ayah, MIL, 2org adik2 aku,n 8orang anak buah beliau..dh kata bonus RM500 kn cukupla tu..yg lain2 sepupu sepapat bagi singgit sudah...hahhaa gile kedek
Ohh det baru tukar sama itu amoi BSN merangkap adik aku
4. Kelengkapan Airis - Haa yg ni best..
i. Baju kurung peplum 2psg
ii. Jeans 1 helai
iii. Dress 2 psg
iv. Tee 3 helai
v. Baju siang 1 psg
vi. Baju mlm 3psg
vii. Kasut 2 psg
~ ini semua yg aku beli..yg tokma n aunties beli belum masuk kira2..hahah jenuh salin la cik Airis nt..
5. Kelengkapan mama
i. Baju kurung 3 psg
ii. Maxi dress 1 psg
iii. Tudung 4 helai
iv. Kasut xde pakai yg lama je
v. Handbag pn pakai yg lama punye..huhu
vi. Jeans 2 psg
vii. Blouse - baru ade 1 je..huhu
6. Kelengkapan Papa
i. Baju Melayu - belum siap..hahaha
ii. Sampin - done
iii. Sandal - done
iv. Kemeja 3psg
v. Jeans - pakai yg ade je sudah
vi. Songkok - belum beli
vii. Butang baju melayu -belum beli1
7. Kereta - dh servis
8. Minyak n tol - mrR
So kesimpulannya brg2 papa yg belum lengkap..tahun ni bsederhana sudahla..airis on xdela byk sgt baju bajannye..pakai je yg ade n masih elok..tp dlm pd sikit tu pn kos cecah rm4k jgk...huawaaaaa nanges

Wednesday, July 17, 2013

Mencari keberkatan dan keredhaan Ilahi

Assalamualaikum wbt

Hebat tak tajuk...hehe

Saje nk share tg berbisnes online ni..korang2 yg tau,aku ade buat bisnes online kecil-kecilan..alhamdulillah sambutan agak menggalakkan..walaupun takla semeriah mana..kitorg (aku n suami) pn xdela byk sgt masa nk fokus kt bisnes..boleh kata setiap weekend je kitorg ade ms utk uruskan stok..tp bab penghantaran kitorg biasanya hantar a day after buyer buat payment..sesetengah kes kitorg direct hantar by-hand kt customer..
Margin keuntungan kitorg pn takla besar..antara 50sen-rm1 je pn..kdg2 bila customer order 30,untungnya cuma rm15..itu pn belum tolak duit minyak,pos n sebagainya..tp bile ade sale kami tetap happy :) alhamdulillah..

Baru2 ni jugak kitorg create f page fb..tak ramai pn yg like..tp ade jgkla yg membeli thru page tersebut..kdg2 customer order bende yg xde stok tp nk cepat..itu mg kitorg xleh tlg..tp bile xdpt tolong tu aku rs bersalah pulak..sudahnye aku google carikan page atau online shop lain bg kt dia..niat cuma satu,nk tlg dia dapatkan brg yg diidamkan..tapi kalau harga tu jauh beza,maaf itu bukan di bawah kuasa kitorg..aku cume tlg suggestkn je takde ape2 kepentingan pun..dan maaf jugak kpd online shop yg lain..kitorg bkn niat nk perang harga,kitorg dh tetapkan margin yg sebegitu..taknak bebankan customer since niat awal berbisnes ni pn utk tlg sesama insan je..tapi kalau tak ambik untung lgsg,baik aku duduk diam je kt umah..lebih byk masa dpt diluangkan dgn Airis tersayang..korang pegila cari sendiri..hehe

Kalau ikutkan,family aku mg semuanya terlibat dgn perniagaan..kire turun temurun la bisnes makanan tu..mak ayah aku xpenah makan gaji..kire tanggung kami adik beradik pn melalui perniagaan..so aku teringin sgt nk berniaga jgk..nk jual mknan aku tak pndai masak..tu psl niaga brg siap je..lgpn aku tgk tak ramai yg jual brg2 cenggini..niat awal nk jual bju baby..tp dh byk sgtla pulak..percaya atau tak, kitorg penah takde untung mase buat sale..mak aku ckp aku xboleh terlalu lembut hati kalau nk berniaga..bile org nego aku terus nk kire murah je..sbb tu mrR jadi penasihat harga..sebelum tetapkan harga aku kena tye dia dulu..hehe

Kalau ada di antara korang berminat nk dptkn brgan kitorg,jemputla visit page kitorg..just search PARTY FAVORS SHOP kt facebook k..

P/s : special price utk followers aku (macamla ramai sgt kn) hehe

Saturday, July 13, 2013

Sabtu yang panjang - part II

Sambungan...

Ok nk sambung bab juadah berbuka..kedengarannya gempak jgk kn..tp hakikatnya so-so jela..sedih sob sob..tomyam tlebih masam..kailan kurang masin..nasib baik udang n puding caramel ok..hehe

Itula jadinya bila tak boleh merasa (posa tau)..biasanya time msk suka duk merasa..kurang garam la,kurang pedasla..kurang manis la..boleh topup je ape yg tak ckup sblum hidang..ini over konpiden main hidang je..sudahnya frust sndiri..huhu sory ye babang ini je yg isterimu mampu lakukan..sob sob