Tabung AA

Sunday, August 25, 2013

Airis Demam Campak!!!

Assalamualaikum wbt
 
Salam Senayan...dah lame xjengah blog..mood kelaut...rindukan anak di kampong halaman..
 
Nak dijadikan cerita, plan awal Mak nk dtg sini bawak Airis hari Khamis lepas (22hb) tak menjadi sbb Atuk sedara kitorg pulang ke Rahmatullah..arwah dijemput Ilahi pada pagi Khamis kira-kira jam 10pagi..sebelum tu Mak ade call gitau Tokwan sakit tenat, doctor pun suruh waris bawak balik ke rumah sebab dah tak dapat dirawat di hospital..so malamnye nk buat bacaan yasin,sebab tu Mak tak dapat datang sini..tup2 dapat berita Tokwan dah pergi buat selamanya...Innalillahiwainnailahirajiuun..
 
So dalam masa tu ai plan nk dapatkan tiket flight utk Mak n Airis, cadangnye hari Sabtu malam..after 3malam tahlil,just be nice...tapi tapi tapi Mak taknak pulak,katanya kesian Maklong kitorg nk uruskan majlis tahlil sorg2 nanti...huhuhu Mak suh book tiket utk MakTeh Airis je..aku ni mcm tak yakin la pulak kalau makteh yg bawak Airis...so cancel jela..tunggu je dorg datang sekali nanti...yg sebenarnya mama n papa Airis sangat rindukan Airis tau..tak sabar tunggu minggu depan!!
 
Nak dijadikan cerita, hari Jumaat malam Airis demam..pastu naik ruam2 merah...esok pagi (Sabtu) mak bawak ke klinik..doctor sahkan Airis kena demam campak!!oh no no no no...masa mak call gtau kate Airis demam, kitorg cume syak Airis demam rindu..pastu bile mak cakap demam campak, aku terus rs gelap dunia...ape yg mak ckp lepas tu aku mcm dengar tak dengar je..papa Airis pun kalut Tanya itu ini, rs blurrr je..dalam fikiran duk pikir macam2, mcm mne Airis leh kena,kesiannya dia mst gatal2, kesian tokma mst xleh tdo jaga Airis yg merengek..coz aku kenal sgt Airis, bile dia tak sihat badan mst dia xnk kt org lain melainkan Tokma dia je tu..n tekaan aku betul,sape pn xleh pegang dia melainkan tokma..sampai tokma dia nk wat ape pn xboleh..itu yg aku risaukan sgt sebenarnya..pastu duk wat drama airmata, ckp kt papa Airis "Kesian Airis, dalam masa sakit mcm tu mama n papa dia takde di sisi"..sob sob mg sedih sgt..biasela kn naluri sorg ibu...
 
Papa suggestkan aku nek flight balik sane tgk Airis, bile dia dh ok baru balik sini..lgpn nk bwk dia nek flight balik sini mst tak boleh selagi dia xfully recovered, gile kng berjangkit kt budak2 lain tak ke naya...aku kesian kot kalau berjangkit kt anak orang..taknak dipersalahkan so better jgn ambik risk..tunggu dia fully recovered dulu baru balik sini..dah tu CR aku tinggal bape ketul je lg..nk balik raya haji?nk jamuan raya opis?nk g hari wanita ahadnye?semua tu alasan2 aku yg dikire munasabah..ape2 pn kena call mak balik tanye mcm mne..baru puas hati..
 
Before book tiket tu aku call Mak dlu tye cemane keadaan sebenar dia, Mak pn storyla balik A-Z..katanya Airis dah tak demam, bintik2 pn dah keluar abis, tunggu nk kering je..once dh keluar abis tak perlu risau kata Mak coz 2-3hari dh baik..lepas dh kering semua baru leh sapu ubat parut tu..yg papa Airis duk risau anak dia banyak parut campak nanti..hihi kelakar..Ayah pn bising2 tak bagi kitorg balik ambik Airis,katanya dorg kt sana jaga Airis elok, tatang bagai minyak yg penuh..tp benda chocken pox ni bukannye leh elak,benda dh nk kena..terima jela...yela kitorg pn xsalahkan dorg bile Airis kena Campak tu,cume risau dia akan susahkan dorg kat sane..huhu dilemma betul
 
So tak jadila kitorg balik..tunggu jela perkembangan Airis dari sana..hari2 aku call tye khabar,2-3kali sehari...nasib baik ade 3g, WhatsApp, semuanya memudahkan perhubungan...tak sabar tunggu Khamis 29hb..Welcome home Airis!!
 
p/s : sedih dgr Airis pgl "mama papa...gatal..." tiap kali kitorg call..bunyinye mcm mencari, n macam nk ngadu betapa sakitnye dia skg...uhuhuhu Ya Allah, tabahkanlah hati kami, permudahkanlah Ujian ini untuk kami, sembuhkanlah penyakit anak kami, hanya kepadaMu kami memohon pertolongan..amin"

1 comment: