Pages

Thursday, August 1, 2013

Florentine Cookies a.k.a krunchy karamel almond

Assalamualaikum wbt

Salam khamis...tinggal sehari je lg keje pastu leh balik kampung!!yeayyyyy

Korang2 mst penah tgk sekut ni kn?kt opis ni mcm fenomena pulak duk membeli sekut ni..mahal dowh..aku xbeli hahahha kn aku ni kedek :p

1balang 250g regenye hampir rm30..ngadap sekali pn leh abis...cer agak  berapa balang perlu aku beli utk penuhi mulut2 ahli korga aku tu hihihi...so mg takla..baik xyah beli lgsg..kite mkn yg tradisional sudahh

Nak dijadikan cerita..smlm aku tergatai tgn godek2 tanye uncle gugel cemane nk buat sekut ni?alahai jwpnnye begitu simple..sgt senang mcm kcg org ckp..aku pn tetiba saited nk buat sekut ni..siap ckp kt mrR "nak buat bwk balik umah MIL mst dia kagum menantu buat sekut raya gempak"hahaha nmpak x kepoyo-an aku..nk nmpk bagus aje dpn mak mertuaku...ahahah

So bermula la pencarian bahan2..sangat simple..bahan2 yg diperlukan pn cume 4 je..iaitu tepung florentine (pelbagai brand...ade florenta/bienetta/blablabla), almond flakes, sunflower seeds (nk ape2 jns kekacang pn boleh..tp yg nipis2 jela ek) n sesame seeds (hitam punye)..tp dlm skit2 barang tu,kosnye tinggi weh...ko igt murah tepung florentine tu?kalau nasib baik leh jumpe florenta @ rm16-19 utk 500g..kalau korg jumpe bienetta jgn tkejut kalau harga cecah rm35 utk 600g..sebabnye aku dh terkena..beli kt bakery supplies kt dengkil..mahal..kalau bangi lg murah tp xde stok hokeh..gigih para bakers buat kek/biskut g memborong kekdahnye..
Almond flakes pulak range rm32-rm36 per kg..kalau korg beli sikit2 lg mahal jadinye sbb dorg repack etc..segala jns seeds tu beli sikit2 je..sekadar penambah perisa n warna..kalau aku lebih suka sunflower seeds n almond je..xnk buh pumpkin seed n melon seed sbb xsuke rs dia...(tapi aku beli jgk semua tu tmasuk black sesame seeds utk hiasan)hahaha

Cara buatnye pulak..1st korang kene panggang segala jns kacang tu dulu smpai rangup/masak..pastu gaul je dgn tepung florentine yg ade..ratakan nipis2 ats dulang then bakar dgn suhu 160ºC selama 10 menet..keluarkan dr tray n potong ms masih panas tu..haa kedengarannye mudah kn??

Tapi korg kena igt..perlu ade skill jgk dlm membaking ni..bahan2 n peralatan kena kenal..kalau tray bakar tu bkn jns non stick maka kenala alaskan dgn baking paper dlu sebelum taruk bahan2..baking paper pn bkn sbrang jns paper..kena beli yg mcn silikon sikit tu..mahal la range rm8-rm12 kot..aku xbeli..aku pkai yg roll biasa tu..alamatnya makan sekut dgn kertas sekali hahahha :D

Disclaimer : gambar sekadar hiasan..itu bukan yg aku buat...sumber carian google..tq

1 comment: