Tabung AA

Monday, November 4, 2013

Set Bersalin Pilihan

Salam..

Walaupun usia kandungan baru nk cecah 4bulan,tp iolls dh terlajak excited cari set bersalin tau..kalau dlu aku mkn jamu kampong je, kire mak aku dlu pn makan set tu masa bersalinkan kami 5 beradik..cuma kali ni nk cari kelainan..yg boleh consume sebelum n selepas bersalin..sebab??

1. Pengalaman bersalin anak pertama

Dulu ms bersalin Airis, koyakan tutt agak banyak..smpai nurse ckp "isi awak ni mcm tau foo fa..nextime mkn daging merah byk2 kasi pejal"..katanya susah dia nk jahit sebab jadi rabak..hukhuk sedih giler time tu,rase down kejap..lagi pulak sembelit teruk,tiap kali nk membuang nangis dulu..takut terbuka balik jahitan..punyela hazab msa tu..so by that time aku nekad nk jaga kawasan tut baik2,so that nest delivery xdela terkoyak teruk..pasal daging merah,aku pn xpasti ape asbab musabab yang aku tau aku mg penggemar segala jenis daging * kecuali yg haram* so mungkin bukan itu puncanya isi aku fragile sebegitu..

2. Testimoni rakan taulan

Takdela rakan taulan sangat, tapi aku ni jenis suke gugel...aku baca tg salindah, tanamera, trubelai, nona roguy, even Shaklee..tapi minda aku belum terbukak sepenuhnya untuk Shaklee, sorry ye ejen/distributor/etc..didn't mean to harsh uolls tapi aku lebih percaya set tradisional * Malaysian made* dalam hal ni..tapi jgn pulak lahar aku, sebab utk kesihatan aku beli jugak produk Shaklee mcm omega guard, mealshake, ostematrix etc utk anak aku skg..

Dalam banyak2 aku tertarik dgn Set Tanamera..ramai yg ckp kesan koyakan minimal n even xde koyakan langsung!!walaupun nmpk gaya mcm jauh lebih mahal dari set bersalin yang penah aku mkn dulu..*beza RM300+ wooo*..memandangkan usia kandungan muda lg,duit pn xberapa ada so xdela beli lg pn..hehe

3. Bersalin di Putrajaya

Memandangkan kali ni kitorg decide nk bersalin kt Putrajaya je, so igt nk berpantang kt sini je dulu smpai baby dh pejal sikit..lagipun masa tu mak aku mesti sibuk uruskan adik yang juga berpantang..kitorg beza 1bulan je..
Lg 1 sebab aku malas nk apply 2 weeks earlier than  EDD sebab dh penah kena masa Airis dlu,ambik cuti awal pastu balik melenggang perut,kesian encik suami duk ulang alik PUJ-AOR semata-mata tunggu bini bersalin..
sebab lain, mak mertua aku offer nk jaga kali ni,kalau aku balik umah Mak konpem mak akan jaga abis2an,so kali ni bg chance kt MIL pulak..afterall MIL pn mak jugak kn..set tanamera ni aku rasa memudahkan sebabnye tak payah laki aku pegi cari akar kayu etc utk mandian nanti,semuanya lengkap kn..

Cuma yg dilemma skg ni, belum ckp ape2 kt mak pasal ni,agak2 dia akan terasa tak eh kalau aku bersalin n berpantang kejap kt putrajaya ni??

1 comment:

  1. asslaamualaikum sis...if nak try cari yg lain set bersalin yg mujarab...layari la yea..blog saya...tqq...;)

    ReplyDelete