Monday, December 26, 2011

Hidup berdikari..

started yesterday, ai n hubby dh start hidup berdikari menjaga anak kami sendiri..kitorg dh balik putrajaya minggu lepas ditemani tokma n maksu pikah tp semalam tokma n maksu pikah dh balik kedah,so skg tinggal kami bertiga jela di rumah ni..kalau sebelum ni tokma yg selalu handle Airis tp skg mama n ayah dh kena buat semuanya sendiri...ayah pn dh mula belajar cara2 nk mandikan Airis,tukar lampin n everything..mama pulak dh xleh tido mati mcm selalu,kena alert kalau2 Airis terjaga n menangis..kesian ai tgk mak bila dia duk menangis nk bpisah ngn Airis,yela mane x nye dia yg uruskan Airis sejak dilahirkan,mane penah berenggang ngn Airis..Airis pn mcm tau2 je tokma dia nk balik,merengek je sepanjang hari...sedihnya hukhuk :'(
Buat masa skg ai masih lg bercuti,bulan depan baru masuk keje..seminggu ni akan dihabiskan bersama Airis je,ayahnye keje..malam br balik itupun pkul 10..Airis pn dh tdo ms tu..kirenye Airis bermain bersama mama jela 100%..nk layan kerenah Airis bukannye senang,mcm2 ragam anak mama sorg ni,nk berak pn masalah bila dia xnk berak dlm diapers,nk kena buka diapers then masuk toilet br dia nk meneran..mcm budak besar je...hehe kelakar pn ade bile tgk muka teran dia tu :p
Tokma pulak kerap je call,everytime call dgrkan suara sebak n sayu dia tu,buatkan ai sebak n sayu sekali..huhu kn best kalau dpt tinggal ngn tokma mcm sebelum ni..tp kalo mcm tu sampai bila pn ai n hubby xdpt berdikari..nk mandikan anak sndri pn susah,nk tdo sekali ngn anak mg xdapatla..ms tu ai ade jgk merungut bila mak mcm kawal nk jg Airis sorg2 dia je..tp skg ni bila dh jaga sndri br tau penatnye..Airis bdk yg kuat meragam,ade je benda yg xkena.ai pulak xpandai pujuk,jenuhla dgr dia meraung..huhu next time smbung,Airis dh menangis...

Saturday, November 26, 2011

MAM Anti Colic Bottle to letgo

Since Airis xnk minum gune botol susu ni so ai nk letgo..ade 1botol 5oz USED ONCE,try feed Airis (susu formula) tp terus dia tolak,lebih suke gune botol medela..ade lg 2 botol UNUSED/NEW...
Retail price utk 5oz = RM31.83 & 9oz = rm35.15  (after diskaun di onebabyworld) tp ai nk letgo both @ rm60 je...kalo sesape nk kesemua tiga ai jual rm80 ye...harga n gambar botol leh refer link ni ye http://www.onebabyworld.com/baby-feeding-bottle-feeding-c-15_25.html?page=3&sort=20a

kaler pink tau botol2 tu semua :D

Airis dh pndai bersembang...

ms ni Airis berusia sebulan

balik dr klinik ~ demam kena cucuk

Arini usia Airis dh 40hari..means lg 4hari je lg ai akn abis berpantang n lepas ni lehla bwk Airis g jenjalan kt luar..mst dia bosan asyik terperap dlm umah je kn (mama nye pn sama)..skg ni Airis dh semakin cerdik,bila dukung je dia lelapkan mata sampai tersengguk atas bahu tokma n mama...tp bila letak ats tilam je terus terjaga n ngs,nk org dukung je sepanjang masa...ataupn dodoikan dlm buai je,itupun kena dodoi smbil mengadap dia je,kalo ai leka tgk tv dia mula la nk ngs,mcm tau je mama xtgk dia..hehe
Part yg paling ai suka bila dia dh boleh gelak bila di agah,suka je dia tp xdela smpai gelak mengekek...arini Airis buli tokwan dia je,asyik nk kena dukung keluar,Airis dh sabar nk tgk suasana luar umah agaknye..tokwan bwk masuk je dia ngs balik..tp bila tokwan agah xnk pulak dia gelak,kesian tokwan...tokma pulak suka bersembang dgn Airis,pntang Airis buka mata xtido je tokma rajinla melayan cucu kesayangan dia tu,Airis pn suka je bila bersembang dgn tokma..tp yg xbest dgr bila tokma mula ckp "nanti Airis jauh dr tokma jgn nakal2 tau,kesian kt mama"...nmpak sgt mak sebenarnya xrela lepaskan cucu dia ni dibawa ke Putrajaya,kalo leh dia nk jaga Airis kt sini..tp parents mn yg sanggup tinggalkan anak jauh kn...ai n asben mg xsanggupla nk berjauhan ngn Airis..maafkan kami mak..

Friday, November 25, 2011

Its all about u Airis....

Dh lama beno ai xmenghapdet blog ni..maklumla bz menguruskan anak..kekeke (salahkan anak pulak)..tp mg sebenarnya Airis sgt kuat meragam..pagi petang siang malam asyik merengek,tido pulak kejap2 je,mama n tokma ni smpai xleh tdo malam kena gilir2 jaga Airis..kalau siang ade jugak maksu n makteh nye tlg tgk2 kan..dapatla tokma masak n mama mengurus diri pulak..
Skg usia Airis dh sebulan lebih,hari tu pegi cucuk sebulan Airis demam,bertambah meragam la dia,kesian pulak tgk baby sekecil dia asyik sakit2,nangis pn sedih je muka...suara jgn ckpla,serak terus asyik ngs je sepanjang hari..
Harini dh 25/11..means tinggal 5hari lg ai akan abis sesi berpantang 44hari..xsabar rasanya..tp xde ape yg mengujakan pn,dlm tempoh berpantang ni ai ok je,makan pn sedap2 je everyday..eventho byk benda xleh mkn tp mymum sedaya upaya beliau berikan yg terbaik utk ai makan,so xde rs bosan atau teringin yg lain..bayangkan sup haruan yg sedap tu,sebelum ni mak xpenah pn mskkan,tp khas utk org berpantang mak buatkan,terliur adik2 tgk ai mkn..yela ms tu ikan haruan susah dpt,dpt pn 3-4ekor je,sudahnye utk hidangan ai sorg jela..dorg xpe mcm2 leh mkn lg..hehe
Sepanjang 2minggu pertama,menu ai biasanya ikan haruan je..mak mg kreatif,mcm2 jenis msakan boleh dibuat hanya dengan satu bahan protein je..after 2minggu barula ai mkn ikan2 lain,campur ayam,daging,n sayur sawi..pd awalnya mak xbg mkn sayur n buah tp bila misi yg dtg melawat asyik bersyarah je tg kepentingan sayur n buah tu brula mak benarkan ai mkn sawi n oren sunkist..yeayyy dptla jugak ai mkn..nasib baik jugak fav sayur ai sawi,so kalo jamu hari2 pn ai xkisah :) tenkiu mak,u r the best!!
Satu perkara yg agak merunsingkan ai skg adalah Airis xnk direct BF..since discharge dr hospital dia asyik meragam,kalo nk minum pn jenuh pujuk,sudahnya ai kena rajin2 mengepam barulah leh feed Airis dgn breastmilk..xcukup barula topup dgn FM..dlm sehari ade la 2-3kali feed Airis dgn FM,ralat sgt rs tp hasil megepam xdela lumayan sgt,itu pn ai asyik mengepam xkira ms,Airis tdo je mengepam,dapat sikit2 ai combine kan utk satu botol 3oz (utk sekali feed)..walaupun kekadang Airis minum xsampai 3oz tp kalau isi kurang kang dia xkenyang mengamuk pulak,selalunya dia minum 2-2.5oz je,selebihnya terpaksa dibuang begitu sj,sayang sgt bila time nk buang susu yg lebih tu bila memikirkan betapa susah payahnya ai mengepam tp apekan daya....niat di hati nk beli FS tp simpanan masih xmencukupi so utk sementara ni ai nk beli spectra3 la dulu since kwn2 yg gune ckp bagus,utk set ni ai order dr onebabyworld,bayaran dh dibuat,tunggu brg smpai jela..xsabar lak nk guna pam baru..hehe harap2 hasil lumayan dapatla fully BF Airis nanti...amin

Monday, October 31, 2011

Airis oh airis...kesiannya kamu...

Setelah 2hari pulang ke umah,Airis mula batuk2 kecil pulak...mula2 ai igt sebab dia sakit tekak menangis kuat sgt ms kt hospital aritu tp lama-kelamaan makin teruk pulak..keesokan harinya Airis mula selsema pulak,hati ai makin xkeruan....mak n ayah bwk Airis ke hospital..mrR dh balik Putrajaya,tgk riak wajah mrR sebelum bertolak balik malam tu pn ai tau dia berat hati nk tinggalkan kami di sini..kesian ayah kn Airis...
Back to our story,smpai arini Airis masih batuk n selsema,dh 2 klinik mak ayah bwk berubat tp keadaan masih cmtu..ai dh xnk bwk Airis ke hospital,fobia n trauma nk tinggalkan Airis di hospital lg...huhu arini ayah pegi ambik air penawar pulak,nk cuba berubat cara kampung..moga2 pasni Airis xdela sakit2 lg..melihatkan dia batuk2,selsema smpai kekdg sukar nk bernafas ai yg mengalirkan air mata,xsanggup tgk dia sakit2 lg..
Mungkin disebabkan susah nk bernafas jugak Airis makin menangis bila ai direct feedingkn dia..solutionnnya ai kenala rajin pam isi dlm botol dlu b4 bg dia minum,tp hasil kekdg kurang memberangsangkan,buatkan ai rs nyesal beli pam manual ni,kalo ade rezeki lebih nk je beli yg freestyle tu huhu...sabar jela :(
Harap2 Airis akan cepat sembuh,n xakan sakit2 lg...Ya Allah,ringankanlah penderitaan anakku,sembuhkanlah kesakitannya n hindarkanlah dia dari sebarang penyakit selepas ini...amin

Thursday, October 27, 2011

Airis dh balik rumah..Yeayyyy

Alhamdulillah akhirnya ms yg dinanti2kan tiba jugak..baby airis dh dibenarkan discharge ptg semalam setelah 5hari berada di ward melor 5D HSB...pg2 subuh lg ai dh bgn mandi n bersiap nk pegi ambik baby,pdhal ms lawatan bermula jam 10 (excited la katakan)...pkul 9am dh ajak hubby kuar dr rumah,smpai hsb pkl 930am xramai org pn,cr parking pn senang sbb ari kelepasan am (deepavali)..naik ats ai igtkan xleh masuk tp tgk ade je org ai terus je masuk,nsib baik guard tu pn xkisah..ai jd ibu pertama yg masuk bilik sepsis pd ari tu...hehe akhirnya pukul 6 ptg br leh balik sebab PAED masuk pkul 4ptg..huhu kuar je dr ward melor 2 ai igt nk bg mrR yg kendong airis sbb dia dh 5hari xdpt dukung baby,tetiba je mak n adik2 sampai terus airis disambar mak,melepas lg la mrR,,,hehe cian ayah airis :p xpela yg penting airis dh selamat pulang,balik putrajaya nanti ayah airis leh kendong airis puas2 la sbb dh xde sape nk berebutkan airis...hehe

Sunday, October 23, 2011

Airis warded....sob sob

Pilu rs hati bila baby airis terpaksa dimasukkan ke hospital semalam 22oktober2011 sb jangkitan bakteria pada darah atau dikenali sebagai "neonatal sepsis" (menurut diagnosis doctor incharge la)..bacaan jaundis airis pn agak tinggi so bila duk dlm ward tu dia kena tdo bwh lampu neon biru tu jugak...ai pulak xdibenarkan bersama2 baby sepanjang dlm ward,cuma boleh masuk utk breastfeed dia je..dah tu pulak xleh duk hospital 24jam...ms nursing pn 10am-10pm je....mg xsampai ati tgk airis kena cucuk2 sana sini tp apekan daya,kalo sayangkan anak xlehla terlalu kesiankan dia sgt kn,ni semua utk kebaikan dan kesihatan airis jugak (ayat pujuk hati sendiri)
so rutin malamnye after balik dr hospital ai mula mengepam susu utk bekalan airis sepanjang di hospital..nursing hour yg diberikan ai gunakan sebaik mungkin dgn fully breastfeed dia,time mlm after nursing hour nurse akan bg susu yg diprovide..kalau xcukup mungkin dorg akan supply FM kot utk dia...xpela sayang,asalkan airis sihat je mama dh xpeduli ape pn yg dorg nk bg walaupun hati mama ralat bila malam pertama mama xdpt bekalkan susu utk airis,mama dh failed utk exclusively breastfeed anak mama ni...huhu sedihnya :'(

Friday, October 21, 2011

Airis Batrisya Mohd Rizal ~ Puteri Kami

kamar beradu tuan puteri
dh mula celik mata since day 1
sejurus keluar dr labor room

18.10.11 ~ its the date!!

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dgn izinNya ai selamat melahirkan bayi yg selama ni dinanti2kan oleh semua pihak (ahli keluarga n sahabat handai)...tepat jam 18.01pm ai telah melahirkan baby girl seberat 3.12kg setelah mengharungi kesakitan contraction selama hampir 15jam..

18.10.11
Jam 0300 - mula terasa mild contraction selang 10minit
Jam 0500 - contraction makin kerap selang 5minit
Jam 0630 - after subuh bersiap ke hospital
Jam 0730 - doc seluk,bukaan br 3cm
Jam 0830 - admitted ward sebab dh overdue 3hari...huhu
Jam 1230 - mak,adik n mrR dtg melawat,lunch nasi hospital...sedapla jugak hehe
Jam 1430 - sakit contraction makin kerap,sgt sakit smpai pgl doc check bukaan,masih 3cm
Jam 1630 - sakit yg tak tertanggung,doc wat CTG,bagi suntikan painkiller (ape tah nama nye)...check bukaan    dh 7cm..terus tolak ke labor room
Jam 1801 - setelah 1jam30minit bertarung,selamat melahirkan bayi secara normal dengan episotomi..
Jam 2000 - mula breastfeed baby..walaupun xpandai tp berjaya jugak,sayu je rasa bila baby mula menghisap
Jam 2200 - disorong keluar dr labor room bersama baby,ahli keluarga semua tunggu dengan penuh kesabaran sb nurse merahsiakan jantina baby....hehe kesian dorg..
Jam 2215 - masuk ward balik,mula la kerjaya sebagai seorang ibu..malam tu jugak baby berak huhu kena handle sndri la,nasib baik kesan bius msh ada xdela sakit sgt nk bergerak ms tu..after selesai tido smbil menyusukan baby...indahnya terasa....

19.10.11
Jam 0630 - mak n mrR datang melawat..bwkkan makanan berpantang..menu : nasi putih + ikan haruan kering
Jam 1230 - dh boleh discharge,mrR dtg uruskan hal2 berkenaan
Jam 1400 - balik rumah..yeye (^_^)

next entry ai akan ceritakan bab berpantang dan dugaan2 menjaga baby pulak...

Monday, October 17, 2011

Sudah terlebih hari tp belum ada tanda

Alahai seksanya menunggu our precious sorg ni kuar,ayahnye dh pn balik tepat pd tarikh EDD iaitu 15oct2011 tp baby mcm xnk kuar lg je..ai belum ade ape2 rs sakit mcm yg org ckp tu...cume kekdg je rs baby mngeras,nk pegi hospital tkut lak false alarm,kng dicop mengada2 lak..hihi xpela tgu bebtol sakit dulu la...
Arini monday 17/10 means dh over 2ari,doc suh tgu smpai 22/10 kalo xde ape tanda jugak br pegi hospital..mrR masih lg kt umah ni,nk tgu baby kuar katanya tp kalo baby xkuar jgk mlm ni kena la dia balik putrajaya meneruskan tugasan seperti biasa sebelum dpt cuti isteri bersalin 7hari...hehe ciann ayah kn baby,kena ulang alik putrajaya-alor setar ni utk kita berdua...
Serius cakap,ai mg xsabar nk melahirkan baby dlm kandungan ni smpai xde ms nk fikirkan rs sakit yg akan ditanggung,nk baby selamat dilahirkan je...tp walau ape pn kenala redha n bsabar,segalanya ai serahkan pd Allah swt yg Maha Menentukan....doa kudus ai n mrR,semoga semuanya selamat....amin

Thursday, October 13, 2011

Bile org lain yg admit ward....

Kelakar pulak time2 dh dekat due ni tetibe je adik ai yg keje bank tu kena admit ward sbb mslh usus beliau...kecoh satu taman (saje nk hiperbola) bile kitorg mule isi brg dlm boot kete,jiran2 ingtkan ai yg dh kene admit,padahal tuan punye bdn yg jd drebar...kelakar gile..hehe yg paling best mak siap pesan suh masukkan brg2 ai sekali takut2 dh smpai spital nnt ai pn nk terbesalin ke ape..hehe adik ai tu masuk ward semalam,after all procedure dh boleh discharge ptg nanti...dptla bermalam 1mlm je kt hotel KMC tu..yg bestnye jiran sebelah dia br je pas bersalin baby boy,due 18/10..tp dh bsalin semalam..huhu bile la giliran ai pulak kn...huhu

Wednesday, October 12, 2011

Sensitifkah aku??

Ceelehh tajuk xboleh blah...xpayah tanye la mg jawapannya ai ni extra sensitif..walaupun org salu ckp ibu2 mengandung ni emosi xstabil,cepat sensitif blablabla tp hakikatnya ai ni mg spesis sensitif tahap gaban..buktinya??ms sebelum mengandung pn ai salu sensitif..huhu terutama time dtg bulan tu...hehe mrR dh kenal sgt,masak sgt dia kalo tetiba ai merajuk n angin satu bdn,2la petanda nya dh naik bendera merah...tp since mengandung ni ai xdela salu merajuk atau mrh2 sgt...cuma lately perasaan tu tetibe je dtg balik...ai terasa nk marah je ngn dia,nk merajuk je,rs mcm ape je yg dia buat/cakap menyentuh perasaan ai...nape eh??sebab ai extra sensitif la kn...huhu ai rs dia makin xsayang,makin xcaring,makin xsuka,makin xpedulikan ai,makin xpedulikan anak dalam kandungan ai ni,makin berubah...tahla mungkin tu sume mainan emosi ai je tp ai dpt rasakan semua tu,for real....wlaupun dlm hati kecil ni mintak jgnla jd cm2...huhu...nape time2 cmni perasaan tu dtg....isk xsuke xsuke xsuke!!!huhu

Saturday, October 8, 2011

39minggu sudah...

Arini genap 39 minggu ai mengandungkan baby dlm rahim nie...tah bile la dia nk kuar tgk dunia kn...baby nk tunggu cukup 40minggu ke???huhu cian mama,ayah,tokmama,tokayah,aunty2 n uncle tunggu baby tau...masing2 asyik tanye je ade rs sakit2 x,park keta pn siap depan pintu umah lg..beg barang baby n mama pn dh always depan pintu umah tau..hihi begitu excitednye dorg nk timang cucu/anak sedara sulong dorang..mama n ayah pn xsabar jgk tp sedikit sebanyak mama neves jugak la,benda xpenah alami kn...tokmama dh siap hias bilik baby tau,katil baby pn dh dipasang segala bumper cot,quilt,n kelambu segala...mcm bilik pengantin pulak mama tgk,mama punye katil sekadar di pinggiran je huhu...barang2 baby punye la banyak smpai kena simpan bwh katil mama pulak hehe...alangkah bertuahnya baby mama ni tau,kedatangan baby disambut dengan penuh meriah sekali,xmacam zaman mama dulu..balik dr sepital tdo atas tilam tanpa katil je (cerita dr tokmama la)..ms 2 mne ade babycot cmni,kalo ade pn tokmama n tokayah xmampu pulak...sedih bile tokmama mula kenangkan kisah silam keluarga dulu2,alhamdulillah sekarang keadaan dh bertambah baik n semua orang dlm umah ni berusaha utk berikan yg terbaik utk baby...syukur sgt2 :)
Plan awal td ai nk pegi tesco ngn mak,nk beli brg2 dapur siap2 la kononnya,nanti dh berpantang mak susah pulak nk keluar xde drebar..lg 1 niat nk jalan byk cikit sb nk cepatkan proses bersalin nt (ikut petua org la)..tup2 adik gtau bakal besan mak ayah nk dtg merisik pulak ptg ni,dh cancel shopping2 ai n mak...n pas lunch duk wat roti jala pulak..excited jugak bila dh pndai kirai roti jala tu..hehe cepat2 gtau mrR n dia pn mule la request roti jala bila ai pindah sane nt...ok,wait for me n baby ye abg cyg :)
Skg ni tetamu yg dinanti dh ade kt hall tu,ai je yg duk dlm bilik mcm pengantin pulak...kena kuar layan tetamu la,xmanis pulak org ckp nt makyong asyik memerap dlm bilik je....ja ne

Friday, October 7, 2011

8days to go......

Arini niat nk ngapdate blog..tgk ticker kt sebelah dh tinggal 8hari je lg....wahhhh dh xlame je lg kn...xsabar je rs,tp dlm ms yg same cuak jugak..mudah2an akan dipermudahkan segala urusan,amin....
Ekceli ai dh seminggu bercuti n berehat di umah je,jauh ngn mrR lg..kire tunggu hari jela ni...kalo ikutkan ati nk je pegi keje,xdela rs berdebar sgt duk menghitung hari tu..tp dh skg ni keje putrajaya pulak,kalo kedah ni still leh pegi balik sndri lg..hehe...
3org kawan rapat ai pn dh selamat melahirkan baby masing2...ketiga2 nya bersalin lebih awal dr tarikh EDD,cume yg sorg lg dh overdue dan masih menanti saat2 kelahiran baby tercinta,samela mcm ai :)
so far, dh ade sorang baby boy n 2orang baby girl yg dilahirkan....tunggu kitorg berdua je tgk ape gender pulak hehe :D
Sekarang ni ai kene checkup di KK selang sehari start minggu nie la,semuanya gara2 naik berat badan yg mendadak n kaki yg sgt bengkak (travel AOR-Putrajaya-AOR-Putrajaya-AOR dlm ms seminggu mane xbengkak kan)....xlarat xyah ckpla..mg bosan asyk bertenggek depan KK tu je tiap pagi..huhu esok pn ade appointment lg :(
Arini nk dgr bajet 2012 yg akan dibentangkan oleh PM kite,xsbr nk dgr psl kenaikan gaji yg dicanang2kan tu..pas2 lehla bersalin dgn aman..hehe yelah tu kn....mrR asyik kol tye ade ape2 tanda x,ai sndri pn xtau ape tanda2 yg dimaksudkan tu so jawabnye xde jela...hehe eeeiiii xsabarnya mama n ayah nk menimang kamu wahai anak....

Thursday, September 29, 2011

My 1st day di tempat baru

Semalam ai dh lapor diri kt tempat baru a.k.a Ibu Pejabat kt Putrajaya ni..serius ckp xde perasaan hepi sgt pn,cuak ade jgk la tp perasaan xsabar nk menimang cahaya mata yg lebih2...n xsabar nk balik kg utk cuti bersalin hehe...kalo sebelum ni,ai xpenah plan nk ambik cuti bersalin lebih awal memandangkan keje n stay dekat family je..tp skg ni situasi dh berubah n ai terpaksa la apply cuti lebih awal supaya ai dpt bersama2 family di saat2 akhir kehamilan..bkn ai xnk abiskan masa bersama sang suami di sini tp keadaan amatlah xmengizinkan..suami ai bknnye keje mcm org lain,mg masuk office hour mcm ai tp kejenye boleh smpai jam 12 tgh malam..n ini amat merisaukan mak ai kt kg,dia takut sgt kalo2 time emergency suami masih di opis n ai sorg2 kt umah..so better dia ade di saat2 mcm 2...betul jgkla,ai ni kn anak dia,lgpn sdg mengandungkan cucu yg sulong pulak,mane ade nenek yg xnak tgk cucu dia di depan mata..hehe bertuah sungguh baby dlm kandungan ai ni..belum lahir lg ur grandparents n aunties dh belikan mcm2 utk baby..lastweek ms ai pegi meeting kt subang selama seminggu balik je tgk dh ade tilam utk baby cot..empuk je rase..yg tu MakTam baby yg sponser tau :)
Ok back to our story,ai lapor diri n stat keje semalam..tp xde wat ape sgt pn..my new bos sgtla baik..dia mintak ai uruskan soal cuti bersalin etc dulu n ckp xnk bagi ape2 tugas lg since ai pn dh nk stat cuti bersalin minggu depan..hehe selamatla ai buat 3ari ni...pas2 holiday sampai end of dis year..tahun depan baru naik keje balik....hurreyyyy :)
Ai pn dengan gagahnya mendaki ke KPSM utk urusan cuti,rupneye kene wat cover letter utk apply cuti awal,ai igtkan boleh isi borang gitu je...komputer tmpt ai masih blum boleh diguna..ape mslh pn xtau la...lg satu hal yg agak memeningkan adalah surat pengesahan tarikh jangkaan dr doktor yg merawat...alamak part ni ai a bit risau sbb ai checkup kt alor setar je selama ni,skg kt putrajaya mn tempat ai nk mintak pengesahan ni...lastly ai ajak mrR pegi klinik kesihatan putrajaya je,tp malangnye doktor tu xleh nk sahkan pulak sb kononnya dia xde rekod ai..padahal buku pink kem kesihatan 2 dh ade tulis mcm2 rekod pemeriksaan ai selama ni..dia tetap xnk n suh ai balik KEDAH utk ambik surat tu dr doktor...haihhhh dgn keadaan ai yg sarat,nk travel jauh2 semata2 surat sekeping 2 amatlah tidak berbaloi kn??huhu apela doktor ni...:( keluar dr KKIA tu kitorg terus ke poliklinik cahaya kt presint 8 pulak,nasib baikla doktor tu boleh watkan surat tu tp kenala scan dgn dia pulak walaupun br minggu kepas kitorg scan..berserah jela...kena rm50,setella hal surat pengesahan tu..hukhuk sabo jela kn
Tp ade satu hal yg merunsingkan ai bila doktor yg scan kt poliklinik tu ckp baby ai ni boboy pulak..haihh mcm mne leh bertukar ni??2kali ultrasound sebelum ni sah2 xde nmpk bebird dia pn,cne lak kali ni doktor leh ckp boy??tgk muke mrR dh cuak,masam semacam je..ai dh nk tergelak2 tgk dia...ai dh byk kali ckp ngn dia prepare jela nama baby boy same tp dia tetap degil n confident je ngn baby girl dia tu..nk sgt gegirl..hehe balik je dr klinik kitorg g mkn,dia ckp xnk mkn..xde selera katanya..frust la tu kn...hehe marah beno dia bile ai usik2 ckp baby boy..dan2 je ckp doktor tu xpakar,dhla mesin pn oldskul katanya..hehe kelakarla suami ai sorg ni :p xpela syg,boy atau girl yg penting baby kite sihat dan selamat dilahirkan...


Friday, September 23, 2011

Thursday, September 15, 2011

Dilema lg.....

Pagi ni sgt mengantok,smlm tah nape xleh tdo lena..asyik terpikir bnda bkn2 je,siap usap2 perut ckp "baby kalo nk kuar awal pn tunggu ayah balik minggu depan eh"..lgpn ms 2 usia kandungan ai pn dh 37minggu,so dh dikira matang utk bersalin...hehe smpai kul 5pg mata ni asyik nk terjaga je,dh nk dekat subuh br la leh tdo lena..haihh mg selalu cmtu tau :(
So pg ni datang keje dgn mamai2 lg,ngntok la katakan...tgh syok2 bekpes nasi lemak lauk sotong,telur mata kerbau n sambal ikan bilis tempe,dpt fax panggilan kursus pulak..alamak bkn kursus,tp gap analysis meeting dgn Pengarah Bhgn Pertek...satu negeri anta 3org wakil Pertek..n ai kena jd wakil Kedah bersama bos n another PKPKII...aiyo malasnye...dgn perut memboyot lg..nk nek flight pn dh xlepas sbb dh nk masuk 36weeks weekend ni..nk drive sndri pulak mrR xkasi,sorang2 lg bahaya katanya...dia nk balik jemput pn sgtlah xberbaloi,ditambah pulak dgn sambutan 1malaysia+merdeka kt putrajaya,buatkan dia sgt bz weekend ni..huhu nk pegi naik ape skg ni??kalo keta jabatan pn xkn nk nek sorang,bos n PKPKII dh tentula nk drive sndri je (dorang claim mileage lebat woo)...ai jugak yg ciput sedut..kihkihkih...
MrR suh nek bas je,kalo ikut mg same je mcm nek keta tp .......................................ermmm tahla

Wednesday, September 14, 2011

Bila adik & abang nak bertunang.....

Walaupun ai ni anak kedua dalam kami 5orang adik beradik tp ai adalah anak pertama yg melangsungkan perkahwinan...langkah bendul ke mcm tu??kalo nk tunggu abg ai yg sorg tu alamatnya berjanggutla mrR..hehe tambah pulak mrR tua setahun dr abg ai..abg ai pulak tahun ni dh mencecah angka 30..dah tentula parents ai mula duk bising2 bila dia nk berumahtangga..dhla dia tu sorang2nye anak lelaki dorg...tentula xsabar nk terima menantu pmpuan kn..hihi..adik ai pulak umo 24 tahun ni,berkapel dgn pakwe dia tu dh lame even sebelum ai kenal dgn mrR..masa ai nk kawen tahun lepas mak ayah dh suh dia wat sekali harung je,tp dia degil,muda lg katanya..tup2 tahun ni nk bertunang pulak..haihh mane xpening kepala orang tua berdua tu..sekali kenduri kendara bukannye leh wat kecik2,ramai sedara-mara,sahabat handai katanya...mcm majlis pertunangan ai 2yrs ago pn siap berkhemah bagai,walaupun nk jemput sedara n jiran terdekat je..majlis resepsi jgn cakapla kalo xbuat 1500keping kad jemputan muncung je mulut dorg takut xcukup..sudahnye sekotak kad xsempat diedar,byk jemput pakai mulut je..huhu itu kesah majlis sulong dorg la,yg next ni mak dh siap warn,kalo adik nk tunang ke kawen ke kena tgu abang jugak,wat sekali harung!!hehe ai selamat le
So adik pn dgn beria2 nye pujuk abg utk wat majlis bersama..end up abg pn setuju dgn syarat majlis pertunangannya bkn tahun ni,so we all decide utk pegi merisik n meminang si dara sunti awal tahun depan je..memandangkan ai akan bersalin xlama lg,so majlis pertunangan adik akan dijalankan serentak dgn majlis akikah baby nanti..means raya haji nanti la..xlama dh tu,hehe...ai excited jugak walaupun ms tu dh sah2 la ai masih berpantang..

Yang menjadi masalahnya sekarang ni adalah persiapan pertunangan dorg,since majlis pn dh xlama lg so memasing mula la riuh membincangkan tema baju,hantaran dan sebagainya..hehe teringat pulak betapa kalutnya ai masa nk tunang n nikah dlu,bkn main bz lg memikirkan bab hantaran tu...adik ai pulak dgn sesenang atinya menyerahkan tugas menyiapkan hantaran kt ai..what???hehe walaupun ai ni xkreatif tp ai suke jugak wat mende2 tu tp keadaan yg sarat cmni pn kena pembahagian tugas jugak ke...hurmmm itula nasib seorang kakak...si adik ni mg cerewet sikit,siap request jgn terlalu berbunga2an,jgn terlalu kolot,xkn yg mcm ai dlu sb nt org perasan,bla bla bla sudahnya ai yg pening nk pikir....bila tanya abg,jwpannye ringkas je,dia ambik yg adik tu dhla..hehe senang citer...

So skg ni ai tgh cr idea utk wat hantaran adik..kitorg plan xnk wat byk2 la..sekadar membalas 3dulang yg dibawa pihak lelaki..sikit kn??hehe 2pn adik sendri yg request suh bwk sikit je,xlarat nk balas katanya..save budget..hehe..lgpn kitorg kt kedah ni dh adat utk pertunangan hantaran cuma makanan2 manis je so xdela susah sgt nk siapkan 5 dulang tu..kek,buah2an,coklat dah wajib..lg 2 nant adik pikirla sndri nk letak ape..ai sediakan bekas dhle...n tema utk majlis pertunangan dia adalah purple+pink..hehe so acara mengugel pn bermula utk cari idea gubahan hantaran yg simple but nice mcm yg direquest..

Memandangkan adik xnk guna tray besi putih berkaki mcm yg ai guna dlu so terpksa la mereject semua dulang besi berkaki yg ade..mostly gubahan hantaran tahun ni same je mcm tahun lepas,guna material pn yg lebih kurang sama je..tp ai berkenan pulak dgn 2 jenis gubahan ni..bantal polisterin n pinggan putih..bukanlah terkini sgt2 tp atleast terkeluar dr konsep dulang berkaki tu..
picca credit to arma wedding couture

Dulang tanpa bunga2an kire mcm ni la
credit to gaya hantaran

Atau atas pinggan mcm ni
credit to google.com

ermm yg mane satu idaman kalbu??kena tanya empunya bdn dlu la kn...hehe

Monday, September 12, 2011

Setahun sudah berlalu....

Tanggal 12September2010....kira2 jam 2ptg ai telah selamat menjadi isteri kepada seorang lelaki bernama mrR..kini saat indah yg penuh mendebarkan tu dh setahun berlalu...alhamdulillah ai masih lg bergelar isteri walaupun realitinya kitorg masih xdpt menjalani kehidupan sebagai sepasang suami isteri seperti mana pasangan yg lain...bilala ai dpt bertukar nie,itu jela soklan yg selalu bermain di minda...dengan kehadiran ahli yg baru sudah tentu la ai inginkan kehidupan berkeluarga yg normal..huhu sedih tol bila mengenangkan semua ni...Ya Allah Ya Tuhan ku,Engkau permudahkanlah urusan pertukaran ku buat kesekian kalinya..percepatkanlah keputusannya agar kami dapat bersama-sama menjalani kehidupan sebagai sebuah keluarga...amin

Sunday, September 11, 2011

what a hectic week.....

lame jugak kot ai xupdate blog ni..hehe bz le katakan...bkn ape,byk sgt bende bermain di kepala ni,nk setelkan tiap perkara yg datang,2yg buatkan minggu ni terasa begitu hectic sekali...ececehhh
bermula dgn kes penipuan cyber oleh si penjual durjana bernama Yakun Zhang (terpaksa di reveal kn sebab dia xpenah nk respond tiap emel i sent him...geram betoi)..ai dh lodge report thru paypal resolution center,disebabkan ai made payment with Paypal smart connect so ai mungkin eligable for coverage of full purchase amount..harap2 adela rezeki utk dpt balik duit tue...huhu bill credit card pn xbayar lg disebabkan akaun paypal tu...:(
oleh kerana ai ni jenis yg kalut nk ensure everything ready,so ai decide to buy another spare pump utk sementara waktu,dh dpt refund tu nant baru beli pam lain..so we both decide to get medela harmony je dlu..just incase bengkak susu ke ape kn,atleast dh ade satu...refund 2 pn tah dpt ke idak lg..sempatla tgu next salary utk beli yg lebih ok kot..so bermula misi pencarian pump medela tu kt area alor setar ni..since baru je kena tipu so agak ralat utk beli online lg..ai pn dgn gagahnya pegila ke setiap kedai brangan baby kt alor setar ni utk cari pump tu..tp malangnya dorg xjual pulak..yg ade kebanyakkan avent manual tu..ai dh review cket psl avent manual vs harmony n most users ckp harmony lg okey so ai stick on harmony jela..ade jugak kedai yg pomot pump lain ie farlin,ai xpenah dgr pulak sebelum tu so ai xnk ambik risk eventho harga dia mg affordable..in conclusion mg kena cr online jugak le...n ai dh beli pn dgn qoonip sbb harga yg dia tawarkan mg murah..barang dr US,so rasanya xde waranty lactaequip..xpela brg manual rasanya xde byk mslh sbb part dia pn xbyk..kurang2 kena tukar breast shield atau valve je kot..xpela redha je....
dalam masa duk cr harmony tu sempat jugak ai ricky2 bedding set babylove 7in1 tu,tp still xde jugak..most kedai ckp dh sold out,bile tanye bile nk restock ckp xtau lg,ade yg sengih aje...dlm ati dorg maybe suh beli ape yg ade je kot..tp ai kalo leh nk la yg full set tu,br cun hehe...mrR pn ade pegi JJ utk cari tp yg ade brand sweet cherry je,itu pn 60% cotton material,cmpur ngn polyester...kalo leh ai nk yg 100% cotton gitu...kt pacific ade yg 100% jugak tp xcute,ade corak winnie the pooh yg ai xminat tu je...huhu
sudahnye last thursday ai gigih mengugel n jumpe la satu blog ni,tuan punya blog ade wat handmade bedding set n ai rs fall in love pulak tgk hasilnye...jeng3x ai sgtla suke..so ai diskas ngn mrR utk tempah dr dia je,puas hati leh pilih kain,corak,pattern,tebal etc...kali ni mrR pulak yg tukang transfer byrn kt akaun dia sb ai dh berholiday,xde tenet utk online etc...yeayyy xsbr pulak tunggu brg siap smpai depan umah :) kalo ade sesape ug berminat leh la jenguk2 blog dia ni...nanti barang dh sampai ai upload kn hasilnye keh :)
http://ummicraftzone.blogspot.com/

Monday, September 5, 2011

Ya Allah aku tertipu.....sedihnye

Arini ai balik keje dgn hati yg tenang,tp bile smpai je umah tgk ade kiriman dari China...heran bin ajaib sebab setahu ai xpenah pulak beli barang dr China...baru teringatkan medela swing yg ai beli kt ebay last month..tp ai beli dr seller kt Canada...pakai CAD dollar lg..haihhh pening jugak memikirkannye,sebelum buka parcel 2 ai dh check2 kot tulis sender ke hape tp tulisan cina,sape nk paham huhu...so ai pn buka ka ebay balik check tracking number yg seller tu bg..sah mg medela swing yg ai beli..excited la nk buka...tup2 yg ade dlm tu hanyalah loket sial kaler kuning yg tah dr mne datangnye...means ai dh kena tipu dgn seller tu!!medela swing konon...melayang duit ai hukhuk....sedihnyeeeeee

Persiapan saat akhir...

Yeay tinggal beberapa barang je lg yg belum dibeli...setakat ni ai belum beli bedding set n breastpump package je lg..yg lain sume considered settled!!..latest item ai beli mstila baby cot mcm yg ai mentioned kt previous post tu kn...meh tepek gambr ckit,tp gmbr pinjam kt tenet la sbb xsempat snap actual product..hehe

katil ni boleh dilipat,so senang la nk simpan bile baby dh xnk guna nanti...yang penting solid wood (bak kata mrR) hehe...katil ni boleh dilaras 3aras dan penghadang tepi boleh dilaras jugak..hehe
So skg ni misi nk mencari bedding set jela utk complete kan baby cot ni...haruslah pink kn...igt nk cari jenama babylove mcm ni..so ai pegi la Kasih Ibu kt pacific hypermarket cari tp xde pulak..tokey kedai ckp dh sold out..hukhuk sedihnye....
MrR dah janji nk pegi cari area Putrajaya pulak..so just tunggu dan lihat jela dia dpt jumpe ke x..hehe

Sunday, September 4, 2011

Coretan Raya 2011

Fuhh selepas raya ke5 barula ai sempat nk ngapdet blog ni..bkn ape,bz raya la katakan...kalo nk wat esei pn mau lebih 1000 patah perkataan ni....so kite wat kronologi jela eh..hehe

28/08
11pg~bertolak balik ke Baling a.k.a umah ibu mertua ku....
12tgh~singgah SP dulu utk meet up dgn buyer yg nk beli MAM giftset tu..tp tunggu sejam dia xmuncul pulak..haihhh
2.30ptg~smpai Baling...lepak2 je..heheh SIL yg sediakan juadah berbuka utk aritu...menu : ayam panggang,rendang kerang,ulam-ulaman,sambal belacan,cempedak goreng...yummy!!
8.30mlm~sibuk buka daun palas utk isi ketupat..sgt meriah dgn 7org adik-beradik mrR + ipar duai + anak2 sedara....MIL just isi daun pisang kt dlm buluh utk lemang je..hehe

29/08
4pg~bgn utk sediakan juadah bersahur (last sahur ni)...tp tolong2 BIRAS je,masaknye x jugak hehe
after subuh : tido balik..ngeh3x..hantu punye menantu
8.30pg~bgn tdo xtau nk wat ape...tgk MIL duk isi beras pulut dlm buluh lemang..nk wat lemang dh le tue...tlg tgk je :p
10pg~start bakar lemang..ai tlg tgk jugak hehe
12tgh~BIRAS siap masak pulut utk wat ketupat palas...nasib baik ai terer balut..hehe tlg le balut smbil ajar SIL cara balut ketupat palas edisi utara..(nk ketupat jantan okey..betina xmau)...
2ptg~keluar pekan baling jap cari balang isi peneram a.k.a telinga keling nk bwk balik umah mak..hehe
3ptg~bertolak balik ke AS pulak
5ptg~sampai AS singgah pasar simpang kuala beli udang n sayur,nk masak utk berbuka pulak
6ptg~sambil ai masak,mrR sibuk nk pasang langsir n kemas2 ruang tamu..hehe rajin kn dia...:)
8mlm~after berbuka..bermula la sesi kemas-mengemas,cuci-mencuci, dan sebagainya...
10mlm~tlg mak balut ketupat palas pulak...mak wat pulut plain n pulut jagung..sedapnye xsbr nk mkn..smbil 2 masak kari daging utk cicah..n sup tulang utk ratah2 mlm raya...
12.30mlm~keluar ngn sista+sispikah ke Pekan Rabu (utk pertama kalinya di malam raya)..konon2 time cmni dorg start lelong kuih etc...tp org ramai ya Rabbi nk jalan pn susah...end up beli kek pisang je 3bantal rm20..still murah hehe mrR pulak beli songkok...
2pg~baru tido....ZZZzzzzzZzzz

30/08 a.k.a 1 Syawal
8.30pg~bersiap utk solat aidilfitri...bermaaf-maafan dgn mrR dulu hehe
10pg~ke rumah maklong..beraya ngn tok n maklong sekeluarga
12pg~ke rumah tokcik...pekena soto tokcik yg terbaekk
2ptg~ke rumah tok nyang....mkn ketupat pulut lg
3ptg~ke rumah Zan di Perlis pulak....mkn mee udang sedappp
6ptg~ke rumah Not di Tunjang....pekena nasi beriani pulak
7.30ptg~sampai umah...mak pn buat soto..rasa semangkuk hehe pas2 layan tetamu yg dtg
11.30mlm~tetamu terakhir dtg beraya...close house pkul 12.30mlm..fuhhh letih giler

31/08 a.k.a 2 Syawal
10pg~ke rumah Kak Azwa utk ketupat nasi...yummy..sedap
11pg~terus bergerak ke Baling....tp dpt call family in-law semua nk g umah sedara kt Grik..so kitorg terus follow belakang....
1tgh~sampai rumah MakTeh kt Grik,lunch masakan kampung...fuhh terbaekk (tp segan nk menambah sbb baru 1st time jumpe...hehe)
2.30ptg~ke rumah MakCik pulak (kt area tue jugak)...ade babyboy br lahir on 1st syawal...sgt chomel :)
3.30ptg~bertolak balik ke Baling
5ptg~smpai Baling,lepak kt umah je..mrR ke rumah PakLong utk rewang kenduri keesokan hari pulak...cian dia xsempat rehat...
8mlm~ke rumah PakLang untuk rumah terbuka di Siong...mkn bihun goreng,nasi tomato n rojak..hehe
after isyak terus tido ZZzzzzzzZZZzzzzz

01/09 a.k.a 3 Syawal
12tgh~kawan mrR datang beraya di rumah..mak masak nasi tghari,pekena sepinggan dlu (lapik perut kekdahnye)
2ptg~pegi kenduri umah PakLong...gulai batang pisang mst ade :)
4ptg~bertolak balik ke Alor Setar pulak
6ptg~sampai Alor Setar mak buat bihun sup pulak..open house lg..fuhhhhh
10mlm~abang bertolak balik ke KL...pas dia balik je terus lena Zzzzzz

02/09
xde undangan rumah terbuka coz ari jumaat...mrR pulak xsihat badan,nk demam katanya...kebetulan mak pn sakit tangan jugak penangan 3hari open house aje...sudahnya kitorg menghabiskan masa di rumah je seharian...
8mlm~kuar shopping barang baby sikit

03/09
11pg~ke kenduri kawen rumah ayah Chik di Sik
2ptg~ke rumah Mama di Pendang
4ptg~balik rumah rehat....
6ptg~keluar ngedet ngn mrR...mkn kt Sala Kitchen...pas makan igt nk g Giant jap cr baby cot/playpen tp kebetulan sebelah restoren ade kedai perabot baru buka..saja gatal mulut tanya tokey kedai tu,dia siap ambik n buka kotak..berkenan je terus rembat...hehe suke..xyah pegi giant terus balik umah pasang katil baby ku :)
10.30mlm~antar mrR ke terminal bas...dh nk balik..hukhuk....maka berakhirla coretan aidilfitri kali ni..

Thursday, August 25, 2011

Yeay...mood raya dh datang!!

Setelah beberapa hari asyik tens je kt opis menyiapkan fail meja yg xpenah siap,akhirnya arini barula terasa kemeriahan menyambut syawal..hehe bkn ape,jubah yg sedondon dgn baju melayu mrR dh sampai...order dr indon u..haha poyo je...akhirnya ade jugak baju kami yg sedondon (lompat girang)...haha
Arini jugak ai dh terima simpul kasih,kerepek pisang n almond london dr kwn..biskut raya yg dh siap (homemade okey) pun dh ade 4jenis ie Biskut Makmur, Arab, Jejari Oats & Conflakes madu....mlm ni ai nk wat choc chip cookies pulak..mintak2 la menjadi sb nk try resepi baru..hehe brg2 pn dh siap dibeli td..esok mrR akan bertolak balik ke sni,eeiii xsabarnye menanti 1syawal......

Tuesday, August 23, 2011

Moga2 inilah yang terbaik untuk diriku

Arini ai agak kelam kabut,semuanya gara2 meeting tergempar yg diadakan oleh bos pg td..sepatutnya arini ai masuk lewat sikit sb ade appointment utk checkup kali ke11 tp disebabkan meeting bermula pukul 930pagi so terpaksa la ai keluar awal pagi utk ke KKIA smpg kuala tu..dhla klinik 2 mg terkenal dgn keramaian ibu2 mengandung nye,mg sape yg nk awal kene pegi seawal jam 7pg utk ambik nombor giliran terawal la...arini ai checkup biasa je,xperlu jumpe doktor so xdela lmbt sgt..after selesai around 930pg terus rush ke opis pulak..nasib baik meeting baru je start..hehe
After meeting sebelum bersurai bos adela bg tazkirah sikit (as usual)..kali ni bertajuk seperti di atas..kisahnya mengenai raja yang mempunyai seorang penasihat yg bijak..ai xpandai nk bercerita so meh ai tepek cerita yg dicilok dr blog sape tah...bile dgr kisah tu ai terasa insaf jugak...walaupun selama ini ai byk merungut tentang itu ini tp mulai sekarang ai xnk merungut pape lg...moga2 inilah yang terbaik untuk diriku...

Kisah Raja dan Penasihat

Suatu hari, seorang raja yang hobinya berburu bersama penasihatnya yang bijak beserta para pengawalnya pergi ke hutan untuk berburu kijang. Namun pada saat berburu, terjadi sebuah kecelakaan. Ternyata sang penasihat secara tidak sengaja menembakkan anak panahnya ke arah sang raja sehingga jari kelingking raja tersebut terputus. Sang penasihat meminta maaf dan berkata, “Tuanku, inilah hal terbaik yang اللَّه berikan untuk Anda”. Seketika itu pula sang raja murka dan sang penasihat dipenjarakan. Sang penasihat pun berkata pada dirinya sendiri, “Inilah hal terbaik yang اللَّه berikan untuk saya”.

Setelah beberapa lama, sang raja berkeinginan untuk kembali pergi berburu, namun kali ini tanpa penasihatnya, hanya ditemani para pengawalnya. Tetapi sungguh malang raja ini, ketika berburu, mereka bertemu dengan segerombolan manusia kanibal. Raja dan pengikutnya ditangkap dan ditawan untuk dijadikan makanan. Satu per satu pengikut raja mati sebagai makanan manusia kanibal, raja semakin tegang kerana tinggal ia sendiri yang masih selamat. Setelah saatnya tiba, ternyata sang raja dibebaskan. Kerana ternyata manusia kanibal ini mempunyai kriteria untuk menjadikan manusia sebagai makanan, yakni manusia tersebut tidak boleh cacat. Betapa leganya ia karena tidak jadi mati.

Ia baru sedar, bahawa benarlah yang dikatakan oleh penasihatnya bahwa yang terjadi padanya adalah yang terbaik yang اللَّه berikan untuknya. Kemudian sang raja kembali menuju kerajaan dan menceritakan kejadian yang ia alami kepada sang penasihat. Raja berkata, “Sungguh, jikakalau tidak kelingkingku terkena panahmu, maka aku sudah menjadi santapan manusia kanibal itu”. Lantas sang penasihat pun berkata, “Sungguh, jikakalau tidak aku dipenjarakan olehmu dan aku ikut berburu bersamamu, maka aku sudah menjadi santapan manusia kanibal itu”. Kemudian keduanya tersenyum lebar.

Allah berfirman:” Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”(QS 2:216)

Semoga kita selalu YAKIN bahawa Allah selalu BERBUAT YANG TERBAIK untuk kita.


Sunday, August 21, 2011

GERAM

Pg2 ahad yg indah nie telah bertukar mjadi jerebu...semuanya angkara seller ebay yg mengong!!ishhhh GERAM+MARAH+KESAL etc..terasa diriku begitu bodoh...huarghhhhh mcm nk nangis je....

Thursday, August 18, 2011

Yes....i miss u

Semalam tetibe je ai jd tersangatlah sensitif...selalunya malam after teraweh mrR akan kol,sembang itu ini smpaila ai tetido..sejak perut membesar ni ai selalu tdo awal,dh xleh berjaga lwt2 mlm bergayut mcm dulu,so ms berbual pn amatlah terhad..dipendekkan cerita smlm kt surau umah mrR adela wat aktiviti gotong-royong bubur lambuk,yg bestnye hanya dihadiri oleh para AJK surau je memandangkan surau 2 pn baru je dibuka..so dr malam sebelum tue lagi mrR mg bz dgn penyediaan bahan2 masakan,sampailah ke pasar borong utk beli bahan mentah bagai...(boleh diharap jugak asben aku nie :p)

So dh 2 mlm kitorg xdpt berbual2 mcm biasa..smlm after masak bubur lambuk,mrR sibuk pulak dgn persiapan berbuka di surau tu,kebetulan dorg nk wat majlis tahlil smlm...dia jugak yg pegi ambik nasi lemak kukus yg diorder utk berbuka puasa..nk sms ai tanye khabar pn sgtlah terhad..xpela,ai paham...cume nye terasa sunyi pulak bile xterima sms dr dia sepanjang hari,udahla mlmnye bz lg...akhirnya ai tetido tanpa mendengar suara yg dirindu lg..sob sob :'(

Sejak bergelar isteri kepada mrR jarang sgt kitorg dpt menghabiskan masa bersama2..yelah nama pn PJJ kn..inilah nasib kami kn..sabar jela...mlm smlm sementara nk melelapkan mata,ai byk pk tentang "kami"..sepanjang preknen ni mrR belum penah temankan ai pegi checkup kt klinik kesihatan..yes 10kali ai pegi checkup,xpenah ditemankan sang suami..kekadang jeles jugak bila tgk bakal2 ibu lain ditemani suami msg2...penah 2x kami ke klinik bersama utk scan baby je,itupun klinik swasta yg mn prosedurnya tidaklah serumit KKIA yg biasa ai pegi tu....penah jugak ai sampaikan perasaan tu kt mrR tp dia pn xmampu buat ape,sbbnye ari appointment ai selalunya ari selasa n rabu je..kalo ari ahad mungkin dia boleh temankan sbb 2minggu sekali dia boleh balik weekend...tp apekan daya,kt KKIA tu kite bukannye boleh demand sgt,nt dicop mengada2 pulak...

Sentuh pasal ramadhan pulak,sepanjang 18hari kita berpuasa,ai hanya dpt berbuka bersama dgn mrR pada hari ke6 dan ke7 ramadhan je,2pn bukannye berdua2an,1st day bersama family mrR n 2nd bersama family ai (kt umah maklong pulak tue...sgtlah xprivacy okeh)...betapa jarangnya kami dpt meluangkan masa bersama..sob sob lg....3syawal nanti genaplah setahun usia pernikahan kami (mengikut perkiraan bulan islam) tp boleh dihitung kekerapan kami berjumpa..hanyalah 20x setakat ini!!boleh percaya x??alahai kesiannya kt kami.....bila la HQ nk kuarkan transfer list ni,cepatla...dh tak tertanggung rasa rindu ni...huarghhhhh

Wednesday, August 17, 2011

Finally medela swing itu milikku jua...

owh finally,ai TERbeli jugak medela swing 2....aiyakk after buat payment bagai barula tersedar yg ai belum gtau mrR lg psl pembelian tue huarggghhhh mc mne leh terlupe kt dia??ekceli bknla lupe tp saje xnk gtau..takut sbnrnye nk gtau,kng mule la dia membebel sb gatai tgn nk beli online..pdhal dh janji after raya nk g onebabyworld try dlu mende alah 2 baru beli kt sane terus...hua3x nasib le,nnt ari raye ai mintak ampun mahap ye mrR cyg...hehe...
Yg menjadi konflik dlm diri ni,dh byr barula mula pk betol ke x keputusan 2...mule la rodek2 blog org cr review psl bp tue..ade yg ckp ok ade yg x...besala setiap bende mst ade pro n cons nye tp yg xbest bile bc bab2 negatifnye la pulak...haihhh
Lg 1 hal mulela duk kira2 bajet balik,ckup ke nk buat persiapan raya ni..duit raya dh tukar rm200 je (thn ni bg sorg singgit sudahla kt cousin n anak2 buah yg berduyun2 tue...ekekek :p) biskut2 raya yg diorder belum byr,yg nk buat pn belum beli brg2nye...pas2 ngn baju raya,kasut raya..aiseh mcm bdk2 pulak ai ni kn nk baru segala..heheh :p
Pening jugak bila pk psl bajet....kn best kalo ai ni kaya-raya byk duit...hukhuk :(

Tuesday, August 16, 2011

Heart Burn....how to reduce

Since masuk 3rd trimester ni,ai selalu pedih ulu hati a.k.a heart burn...sakitnya terasa membahang di dada..nk tdo mlm pn susah..tambah pulak dgn sakit pinggangnye lagi..so ai pn mulakan pencarian di incik gugel utk mengatasi masalah ni...tadaaa meh kite same2 tgk ape yg perlu dibuat ye kwn2..:)

Bagaimana merawat pedih ulu hati:
1. Antasid.
Ia bertindak meneutralkan asid perut, namun jika diambil dalam kuantiti berlebihan boleh menyebabkan sembelit (elakkan penyediaan yang mengandungi sodium atau aluminium). Rawatannya pantas tetapi dalam bentuk jangka pendek.

2. Penghalang H2, penyekat pam proton (pengurang asid)
Ia menyerap ke dalam saliran darah untuk mengurangkan penghasilan asid dalam perut. Tetapi kaedah ini tidak disyorkan ketika mengandung.

3. Alginates
Dihasilkan daripada rumpai laut coklat iaitu laminaria hyperborea. Ia tidak diserap dalam saluran darah dan disahkan secara klinikal memberi kelegaan untuk pedih ulu hati ketika mengandung. Contoh ubatan yang mengandungi alginates adalah Gaviscon.
Alginate menghasilkan satu penghalang kuat yang seakan terapung apabila ia bertemu asid perut. Kandungan apungan di bahagian atas menghalang asid daripada bertemu dengan esofagus.

Apa yang perlu dilakukan bagi mengelakkan pedih ulu hati?
1. Ambil hidangan dalam jumlah yang kecil tetapi kerap.
2. Kunyah dengan perlahan setiap kali makan. Jangan tergopoh-gapah.
3. Elakkan makanan mengandungi rempah, pedas, menggunakan banyak perasa, berlemak, coklat, alkohol, kafein dan berpudina.
4. Pakai pakaian yang longgar di sekitar perut.
5. Duduk dengan selesa. Jangan lakukan pergerakan seperti melipat badan yang menyebabkan bahagian perut diasak.
6. Jangan membongkok ketika mengambil barang.
7. Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki secara sederhana.
8. Elakkan berbaring atau tidur dalam masa dua jam selepas makan.
9. Jangan merokok.
10. Biarkan minuman panas sejuk sebentar sebelum diminum.
11. Tangani stres dengan tenang.
12. Cuba kawal pertambahan berat badan. Dapatkan berat badan seperti yang disyorkan.




Monday, August 15, 2011

Medela Swing vs Spectra 3 vs Modu

First of all kite review rege n offer nye dulu..:) semua ni ai cilok dr kedai2 online yg available..(termurah le)

*Medela Swing (rm790) http://www.onebabyworld.com/medela-swing-breastpump-back-to-work-package-p-266.html
*Modu (rm650) http://www.onebabyworld.com/modu-breastpump-back-to-work-package-a-save-rm239-p-2299.html
*Spectra 3 (rm530) http://www.onebabyworld.com/spectra-3-breastpump-back-to-work-package-c-save-rm237-p-2328.html

kalo nk yg termurah for sure la ai nk grab spectra3 tu je...tp kena tgk jgk pro n cons nye...

*Medela swing 
pros: 
~ 2 phase expression (stimulation & expression) ape ni?xpaham
~ shield yg sgt lembut, mcm baby yg suck
~ sgt ringan (xtaula exact weight)
~ boleh gune elektrik n battery (for travel)
cons:
~ single pumping (ambik ms utk pump kedua2 belah)
~ agak bising berbanding spectra3 (tp rasanya kalo ai pump dlm bilik,org sebelah xdgr kot kn??)
~ backflow

*Modu 
pros: 
~ double pumping (save time)
~ 6 level suction
~ ringan (700g)
~ ade nasal suction
~ backflow free
~ kaler pink (^_^)
cons:
~ xde 2 phase expression
~ shield agak keras compare to swing
~ agak bising berbanding spectra3
~ xboleh gune battery (tp dgrnye akan datang car adapter)

*Spectra3 
pros: 
~ double pumping (save time)
~ sgt senyap
~ murah ngee :)
cons:
~ xde 2 phase expression
~ shield agak keras compare to swing
~ xboleh gune battery (agak susah nk bwk travel)
~ berat (1.4kg)

So,ape kate survey??hehe ai igt nk grab yg middle tu jela..i.e MODU!!hehe tp blom wat final decision lg..tgu nk g onebabyworld dlu try yg mn lebih rasi..insyaAllah...

Yeayyyy time for shopping lg!!

Alhamdulillah rezeki di bulan ramadhan,bonus gomen dh masuk..mg dh pasang niat bonus ai n mrR hanyalah utk perbelanjaan barangan baby semata2...tp memandangkan kitorg ni hanyalah staff cikai2 maka bonus pn ciput jela..setengah bulan je kn..hihihihi ape2 pn tetap bersyukur....mrR decide utk spend bonus bhgn dia utk beli kelengkapan bedding mcm baby cot n kelambu,bouncer/rocker,n brg2 yg ade dlm wishlist ai except breastpump+accessories tue...memandangkan ai telah diberi kepercayaan utk survey n decide on brg yg akan dibeli maka ai pn sibuk la buat online survey..hehe
1. Cot+kelambu
~untuk sementara waktu (berpantang kt umah mak) ni rasanya xperlu la beli baby cot lg,kalo beli pn nk letak kt umah mrR kt putrajaya je sbb bedroom nye besar,kalo bedroom ai kt cni alamak dh xde space utk letak cot bagai...baby tido sebelah mama jela eh :) ...ai igt pas pantang nt br nk g cari cot 2 kt ikea,xdela mahal sgt kot kalo nk compare dgn offer dr littlewhiz.com dgn rege rm999..haha semput lggg mrR :p
2. Bouncer/rocker
~ade 2 pilihan,kalo ikut mak,dia suh beli yg besa2 mcm ni je...tgk kt onebabyworld RM109..rasanya ari2 tgk kt tesco pn rm100++ jugak...igtkn murah je :(
1 more yg lebih gempak (yg ni ai suke)hehe adalah fisher price...agak pricey la pulak..tgk kt onebabyworld rm299 kt mybbstore.com
kalo yg ni rasanya middle range je,ok jgk kot..dr sweetcherryonline..rm149 je..hehe comey..ai like!!
3. Stroller
~ekceli dr awal lg mrR duk berkenan dgn stroller dr sweet cherry ms kitorg ke JJ ari2..dia punyela excited nk beli yg jogger tue sbb katanya nnt dia nk bwk baby g jog sm2 ngn dia hehe....retail  price utk jogger stroller (scr5) tu rm459 tp xleh beli skg la..tgu baby besar cket dlu...:)
as for me pulak,ai decide utk spend duit tu utk breastpump+accessories...masih lg dlm dilema antara medela swing,spectra3 atau modu yg baru tue...haihhh..kalo sebulan gaji punye bonus mau jugak ai rembat medela FS tanpa berfikir panjang,hehe :p nanti ai akan buat review n comparison between three of them..nk kena cr bahan dlu..hehe

Sunday, August 14, 2011

MAM giftset

Ai skg ni agak taksub dgn online shopping,terutama utk brg2 baby...almaklumlah duduk di kedah ni xde byk kedai yg offer brg2 baby..so alternatifnye shop online jela..nk suh mrR yg pegi cari??huhh jgn haraple..hehe..one day ai terbeli dis MAM welcome baby gift set..consists of
~2x160ml anti-colic bottles,
~260ml anti-colic bottle,
~pacifier
~clip for pacifier...
ekceli dis set sgtlah ideal utk newborn gift tp disebabkan ai berkenan sgt so ai belikan utk my baby (nk tgu org adiahkan tah dpt ke idok..hehe)..yg paling bestnye ai beli 2set ie kaler pink n green apple..kononnye utk bykkan stok,tp bile pk2 balik rs membazir pulak..patutnye ai beli satu je dlu,tgk kalo rasi dgn baby nant barula tambah collection ke ape kn..haihhh itula padahnye bertindak tanpa berfikir dahulu..huhu..so ai igt nk letgo one of dis set,nk letgo yg pink mcm sayang sp ai letgo yg green apple mcm kt bwh ni..harap2 adela org nk beli..ai beli kt otakibaby @rm99.90 per set but willing to letgo it go @rm90 je..barang ade kt umah mrR kt putrajaya,so kalo ade yg duk area sane bolehla COD dgn dia..kalo luar kawasan kena pos la...one more thing,barang masih sgt baru sbb xbuka dr kotak lg..:)
pic credit to proudmummy.com...ai pinjam gmbr eh sbb brg xde dgn ai..hehe

Percutian edisi bajet..Kota Kinabalu part II

Hehe back to our previous story...ai summarize kn aktiviti2 sepanjang 4d3n kt KK tu eh..

1st day ~ 2nd july 2011
langit yg membiru sebelum landing
utk 1st day kitorg tiba d kk kira2 jam 4.30ptg..dr airport tgu owner keta sewa dtg pick up n menuju kt tune hotel kt 1borneo utk check in..ambik ms kira2 30minit jugak utk smpai ke hotel sbb kesesakan lalulintas..maybe peak hour org balik keje kot (tp ari sabtu)..ermmm
our lodging
sampai je kt hotel kitorg rest2 dlu regangkan badan sb duk dlm flight pn lebih kurang 2jam jgk..dh puas rehat,after maghrib kitorg kuar ke 1borneo pulak...yg best nye tune hotel ni terletak betol2 sebelah dgn kk 1borneo shopping mall,yg merupakan largest hypermall d borneo asia..opsss betol ke??tp mg besarla..xlarat ai n mrR pusing..:) so sementara tgu keta sewa yg bakal disewa 2 sampai kitorg sempatla pusing2 kt 1borneo tu dulu,2pn halfway je sbb xlarat hehe...
pukul 8.30mlm keta persona 2 pn tiba,perut kitorg pn mg dh berbunyi2 mintak diisi,so kitorg decide utk ke nite market kt tepi pasar besar kk 2 utk mkn seafood..tmpt dia besa2 je pn,xdela best mane tp mg meriah dgn seafood yg belum/sedang dan telah digrill...
pic credit to travel.com
mrR agak memilih dlm mencari tempat makan,dia xnk pulak mkn seafood yg siap dibakar mcm kt atas ni sb xbest katanya..dia nk pilih2 yg fresh n suh tokey kedai masakkan...ermmm mcm2 la asben ai ni..atlast kitorg pilih 2 udang harimau yg sebesar pinggan,ikan kerapu merah sekor ,sotong apollo besar sekor utk hidangan mkn mlm kitorg yg pertama di kk...harga quite ok la tp rs nye kureng je,better mkn kt thai restoren kt alor setar ni. hehe after dinner kitorg pusing2 area filipino market je,tgk makcik2 jual gelang kristal n mutiara 2 tp xde beli pape pn..tgk je dlu...area 2 jugak ade pasar ikan masin,kire boleh jalan kaki jela utk pegi tempat2 tu...after that just balik hotel n tido..ZZzzzzzz

2nd day ~ 3rd july 2011
Plan utk 2nd day nk ke kundasang pulak,so plan awal after subuh dh nk gerak,lupe pulak yg subuh di kk ni awal sejam dr semenanjung,hehe bgn 6pg tgk hari pn dh siang,ape lg subuh gajah jela..hihi :p 
suasana 6am di 1borneo
after that kitorg terus gerak menuju ke kundasang based on map yg kitorg ambik kt airport on our arrival...igt nk breakfast di mana2 kedai yg ade tp most of kedai mkn yg kitorg pass by semuanya masih tutup,haihh lapar beno le...perjalanan ke kundasang mengambil masa agak lama jugk,lebih kurang 2jam30minit..ekceli nk ke kundasang xsusah pn sebab main road dia same je kalo nk ke kota kinabalu park..co-pilot nye ai la,yg bg direction kt mrR yg pd mulanya agak ragu2 yg kitorg boleh smpai ke kundasang tanpa kesesatan..haha kelakar pulak sb ai acted mcm penah pegi je :p kekeke


snapshots mount kinabalu dr kejauhan
sepanjang perjalanan mrR asyik puji je keindahan pemandangan mount kinabalu dr jauh,asyik suh ai snap picca,hehe ai snap dr dlm keta je pn..kitorg melalui kinabalu park tp xsinggah pn sbb mrR nk singgah ms perjalanan pulang dr kundasang nnt...about half an hour pas2 kinabalu park barula kitorg smpai di kundasang...suasana nyaman sgt,sejuk je..grrrr mcm kt cameron lak rsnye...
kundasang view
1st place kitorg tuju adalah kundasang war memorial..menurut sejarah,memorial park 2 tempat peringatan askar2 australia yg mati akibat pertempuran perang dunia kedua..kebetulan pulak ms ai n mrR pegi 2 xde visitor,igt bolehla kitorg bergambar puas2 kt c2 tp ade pulak krew duk buat penggambaran cite ape pulak tah la (ade la few pelakon mcm marsha,zed zaidi,n beberapa org yg ai xkenal),so dh xleh naik le kt atas2 tu,kate penjaga tempat tu kt bhgn atas ade taman bunga yg cantik,melepas la kitorg nk naik tgk..hukhuk frust dhla masuk kene byr rm3/person kot (ishh xingat pulak)...
gerbang memorial park..
p/s:abaikan perut yg memboyot itu..kekeke ;p
ade australian garden jugak kt memorial park tue
kelakar x??
cerita di sebaliknye....
dh puas bergambar di taman australia 2 kitorg pn turun tanpa naik ke taman bunga di bahagian atas tue..hukhuk kitorg menuju kt satu lg tempat iaitu ladang teh sabah kt ranau..hehe jauh jugak sbnrnye nk ke sane..kira2 20minit jugak...frankly speaking, ladang teh sabah ni xdela secantik ladang boh atau cameron valley kt cameron highlands nun..tp dh alang2 pegi kundasang kitorg lajak la cket ke sane..sempatla hirup teh segar dr ladang kt cafe nye 2 and borong teh sabah sbg ole2 utk kwn2 di semenanjung...hehe
ladang teh yg ....errr
tea house...teh nye sedapp!!
turun dari ranau cadangnye nk singgah ranau hot spring tp mrR xnk le pulak..katanya hot spring 2 kt baling pn ade..huhu ai terpakse akur jela...tp dalam perjalanan turun 2 sempatla kitorg singgah di strawberry park..tp maybe bkn rite time buah strawberry sebiji pn xde,yg ade pokoknye aje..huhu tp ade jugak roses yg cantik d situ,dptla jgk cuci2 mata..hehe
mekarnye roses ni,rs mcm nk petik je
kt pekan kundasang tu adela mcm gerai2 tepi jalan penduduk tempatan jual produk tempatan mcm kerepek,madu asli,buah2an,n bunga2an...mrR sempat lg stop belikan bunga utk ai..eiii best nye...walaupun 3kuntum roses je tp cukup bermakna sb sebelum ni dia xpenah belikan ai bunga pn..hehe romantik pulak asben ai hehe lebiu abg :) tetibe je ari mulai mendung dh ujan mulai renyai2..niat awal utk stop di kinabalu park diteruskan jugak tp kitorg car tour jela menyelusuri kinabalu park 2....utk org yg suka kan adventure bolehla jungle tracking kt c2,tp memandangkan keadaan ai yg memboyot kitorg menikmati keindahan alam dr dalam keta jela..hehe dh penat pusing2 kitorg pn bertolak pulang ke hotel pulak....then rest puas2 sblm kuar for food hunting sblah malamnye pulak....ZZzzzz letih
Utk dinner malam 2 kitorg decided utk ke medan ikan bakar berdekatan menara tun mustafa tu,ape ke nama nye tahla..tp yg penting tepi laut..hehe pas maghrib je terus keluar sbb lapar tahap gaban...oppss lupe lak,utk lunch kitorg mkn ns goreng je kt pekan kundasang 2 sbb terikut dgn karenah mrR yg sgt choosy dlm memilih tmpt makan...so for dinner mg plan nk mkn puas2 la..hehe menu mlm tu adalah ikan ape tah dibakar,ketam goreng cili,sotong goreng tepung n sayur kangkung belacan...nyum2 dapnyeeee masakan kedai mlm tu,rs boleh pegi lg pasni..hehe pas makan terus balik hotel then tido...huhu letih berjalan seharian la katakan...
to be continued...pnjg sgt dh ni hehe