Tabung AA

Friday, November 25, 2011

Its all about u Airis....

Dh lama beno ai xmenghapdet blog ni..maklumla bz menguruskan anak..kekeke (salahkan anak pulak)..tp mg sebenarnya Airis sgt kuat meragam..pagi petang siang malam asyik merengek,tido pulak kejap2 je,mama n tokma ni smpai xleh tdo malam kena gilir2 jaga Airis..kalau siang ade jugak maksu n makteh nye tlg tgk2 kan..dapatla tokma masak n mama mengurus diri pulak..
Skg usia Airis dh sebulan lebih,hari tu pegi cucuk sebulan Airis demam,bertambah meragam la dia,kesian pulak tgk baby sekecil dia asyik sakit2,nangis pn sedih je muka...suara jgn ckpla,serak terus asyik ngs je sepanjang hari..
Harini dh 25/11..means tinggal 5hari lg ai akan abis sesi berpantang 44hari..xsabar rasanya..tp xde ape yg mengujakan pn,dlm tempoh berpantang ni ai ok je,makan pn sedap2 je everyday..eventho byk benda xleh mkn tp mymum sedaya upaya beliau berikan yg terbaik utk ai makan,so xde rs bosan atau teringin yg lain..bayangkan sup haruan yg sedap tu,sebelum ni mak xpenah pn mskkan,tp khas utk org berpantang mak buatkan,terliur adik2 tgk ai mkn..yela ms tu ikan haruan susah dpt,dpt pn 3-4ekor je,sudahnye utk hidangan ai sorg jela..dorg xpe mcm2 leh mkn lg..hehe
Sepanjang 2minggu pertama,menu ai biasanya ikan haruan je..mak mg kreatif,mcm2 jenis msakan boleh dibuat hanya dengan satu bahan protein je..after 2minggu barula ai mkn ikan2 lain,campur ayam,daging,n sayur sawi..pd awalnya mak xbg mkn sayur n buah tp bila misi yg dtg melawat asyik bersyarah je tg kepentingan sayur n buah tu brula mak benarkan ai mkn sawi n oren sunkist..yeayyy dptla jugak ai mkn..nasib baik jugak fav sayur ai sawi,so kalo jamu hari2 pn ai xkisah :) tenkiu mak,u r the best!!
Satu perkara yg agak merunsingkan ai skg adalah Airis xnk direct BF..since discharge dr hospital dia asyik meragam,kalo nk minum pn jenuh pujuk,sudahnya ai kena rajin2 mengepam barulah leh feed Airis dgn breastmilk..xcukup barula topup dgn FM..dlm sehari ade la 2-3kali feed Airis dgn FM,ralat sgt rs tp hasil megepam xdela lumayan sgt,itu pn ai asyik mengepam xkira ms,Airis tdo je mengepam,dapat sikit2 ai combine kan utk satu botol 3oz (utk sekali feed)..walaupun kekadang Airis minum xsampai 3oz tp kalau isi kurang kang dia xkenyang mengamuk pulak,selalunya dia minum 2-2.5oz je,selebihnya terpaksa dibuang begitu sj,sayang sgt bila time nk buang susu yg lebih tu bila memikirkan betapa susah payahnya ai mengepam tp apekan daya....niat di hati nk beli FS tp simpanan masih xmencukupi so utk sementara ni ai nk beli spectra3 la dulu since kwn2 yg gune ckp bagus,utk set ni ai order dr onebabyworld,bayaran dh dibuat,tunggu brg smpai jela..xsabar lak nk guna pam baru..hehe harap2 hasil lumayan dapatla fully BF Airis nanti...amin

3 comments:

  1. rindu kat baby airis.. nape tak upload kan wajah terbaru airis ni..

    my advice, keep pump dan paksa jugak airis suck ur breast. jgn stress jgn give up.. airis condition sama mcm anak ain 'auf. dia reject nak BF. dia suck 5 minit pastu dia melalak kaw kaw sbb susu yg kuar sikit sgt.. auf skrg dah fully FM.
    ayda keep pump jgn miss at least leh bg stimulate tuk produce susu.. then makan lobak putih.. lagi banyak susu.. sampai tembus baju susu kuar..
    ayda take care ye.. make sure jgn stress.. dulu ain stress sampai mengalami kemurungan dlm pantang.. so elakkan ye ayda

    ReplyDelete
  2. try refer blog ni: http://sweetpea-pumpkin.blogspot.com/2011/11/teknik-power-pumping.html
    mne tau dgn cara ni milk production u akn bertambah..

    then refer link ni utk mknn2 yg bleh tmbhkn milk production..
    http://sweetpea-pumpkin.blogspot.com/2011/05/milk-booster-my-way.html

    Kte berikhtiar:)..insyaallah

    ReplyDelete
  3. thanks ain n yumie...ayda mg kerap pump n xkn give up,kalo leh nk fully feed airis dgn breastmilk walaupun dlm botol susu..psl power pumping tu mg ayda ade bc n ayda sempat aplikasikan masa airis dlm ward aritu..tp mungkin cara xberapa betul tu yg susu xberapa byk..tp kalo nk ckp tembus baju tu mg selalu la hehe sb xsempat pump bila airis mula meragam..harap2 spectra ni akan memudahkan keja mengepam,doakan ye...:D

    ReplyDelete