Tabung AA

Sunday, October 23, 2011

Airis warded....sob sob

Pilu rs hati bila baby airis terpaksa dimasukkan ke hospital semalam 22oktober2011 sb jangkitan bakteria pada darah atau dikenali sebagai "neonatal sepsis" (menurut diagnosis doctor incharge la)..bacaan jaundis airis pn agak tinggi so bila duk dlm ward tu dia kena tdo bwh lampu neon biru tu jugak...ai pulak xdibenarkan bersama2 baby sepanjang dlm ward,cuma boleh masuk utk breastfeed dia je..dah tu pulak xleh duk hospital 24jam...ms nursing pn 10am-10pm je....mg xsampai ati tgk airis kena cucuk2 sana sini tp apekan daya,kalo sayangkan anak xlehla terlalu kesiankan dia sgt kn,ni semua utk kebaikan dan kesihatan airis jugak (ayat pujuk hati sendiri)
so rutin malamnye after balik dr hospital ai mula mengepam susu utk bekalan airis sepanjang di hospital..nursing hour yg diberikan ai gunakan sebaik mungkin dgn fully breastfeed dia,time mlm after nursing hour nurse akan bg susu yg diprovide..kalau xcukup mungkin dorg akan supply FM kot utk dia...xpela sayang,asalkan airis sihat je mama dh xpeduli ape pn yg dorg nk bg walaupun hati mama ralat bila malam pertama mama xdpt bekalkan susu utk airis,mama dh failed utk exclusively breastfeed anak mama ni...huhu sedihnya :'(

2 comments:

  1. Ayda, jangkitan bakteria tu bahaya tak?? doktor kata apa? mcm mana leh kena jangkitan? ciannya baby Airis.. harap2 dia kuat dan cepat sembuh..

    Ayda, jgn stress pasal tak BF baby.. nnt ganggu emosi u dalam pantang.. ain dalam pantang mmg stress dan mengalami sindrom kemurungan.. not good.. so kamu jgn buat mcm ain ye.. cian kat baby.. kena kuat.. insyaallah bila kita tunjuk kat anak kita kuat.. anak pon akan kuat jugak demi kita, ibu bapa dia..

    Airis warded kat spital mana nie?

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah doc dh check sample darah n urine,xde sebarang jangkitan kuman atau bakteria..tp Airis still warded sbb nk abiskan dose antibiotik utk 5dyas..insyaAllah arini atau esok dh boleh discharge,harap2 arini la boleh bwk dia balik...
    Ayda pn dh 5hari berkampung di hospital sultanah bahiyah ni,dtg 10pg tunggu susukan dia pastu balik 10mlm pulak...

    ReplyDelete