Tabung AA

Friday, October 21, 2011

18.10.11 ~ its the date!!

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dgn izinNya ai selamat melahirkan bayi yg selama ni dinanti2kan oleh semua pihak (ahli keluarga n sahabat handai)...tepat jam 18.01pm ai telah melahirkan baby girl seberat 3.12kg setelah mengharungi kesakitan contraction selama hampir 15jam..

18.10.11
Jam 0300 - mula terasa mild contraction selang 10minit
Jam 0500 - contraction makin kerap selang 5minit
Jam 0630 - after subuh bersiap ke hospital
Jam 0730 - doc seluk,bukaan br 3cm
Jam 0830 - admitted ward sebab dh overdue 3hari...huhu
Jam 1230 - mak,adik n mrR dtg melawat,lunch nasi hospital...sedapla jugak hehe
Jam 1430 - sakit contraction makin kerap,sgt sakit smpai pgl doc check bukaan,masih 3cm
Jam 1630 - sakit yg tak tertanggung,doc wat CTG,bagi suntikan painkiller (ape tah nama nye)...check bukaan    dh 7cm..terus tolak ke labor room
Jam 1801 - setelah 1jam30minit bertarung,selamat melahirkan bayi secara normal dengan episotomi..
Jam 2000 - mula breastfeed baby..walaupun xpandai tp berjaya jugak,sayu je rasa bila baby mula menghisap
Jam 2200 - disorong keluar dr labor room bersama baby,ahli keluarga semua tunggu dengan penuh kesabaran sb nurse merahsiakan jantina baby....hehe kesian dorg..
Jam 2215 - masuk ward balik,mula la kerjaya sebagai seorang ibu..malam tu jugak baby berak huhu kena handle sndri la,nasib baik kesan bius msh ada xdela sakit sgt nk bergerak ms tu..after selesai tido smbil menyusukan baby...indahnya terasa....

19.10.11
Jam 0630 - mak n mrR datang melawat..bwkkan makanan berpantang..menu : nasi putih + ikan haruan kering
Jam 1230 - dh boleh discharge,mrR dtg uruskan hal2 berkenaan
Jam 1400 - balik rumah..yeye (^_^)

next entry ai akan ceritakan bab berpantang dan dugaan2 menjaga baby pulak...

4 comments:

  1. alhamdulillah. lama gak tu sakit, 15 jam huhuh.. tapi mesti segala kesakitan hilang bila dapat tengok wajah anak kan? :) tahniah! selamat berpantang dan selamat menjadi ibu :)

    ReplyDelete
  2. thanks amal...15jam yg berlalu bagaikan tak terasa bila tgk baby kt sebelah,nak pulak dia buka mata tgk ayda ms pas bsalin tu mg hilangla rs sakit ms dorg duk jahit tu...(skg dh terasa balik la hehe)

    ReplyDelete
  3. mummy airis bersalin kat spital mana? tahniah for newborn.. chumel sungguh Airis

    ReplyDelete
  4. thanks ain...mummy airis bsalin kt hospital sultanah bahiyah,kedah...:)

    ReplyDelete