Pages

Sunday, August 14, 2011

Percutian edisi bajet..Kota Kinabalu part II

Hehe back to our previous story...ai summarize kn aktiviti2 sepanjang 4d3n kt KK tu eh..

1st day ~ 2nd july 2011
langit yg membiru sebelum landing
utk 1st day kitorg tiba d kk kira2 jam 4.30ptg..dr airport tgu owner keta sewa dtg pick up n menuju kt tune hotel kt 1borneo utk check in..ambik ms kira2 30minit jugak utk smpai ke hotel sbb kesesakan lalulintas..maybe peak hour org balik keje kot (tp ari sabtu)..ermmm
our lodging
sampai je kt hotel kitorg rest2 dlu regangkan badan sb duk dlm flight pn lebih kurang 2jam jgk..dh puas rehat,after maghrib kitorg kuar ke 1borneo pulak...yg best nye tune hotel ni terletak betol2 sebelah dgn kk 1borneo shopping mall,yg merupakan largest hypermall d borneo asia..opsss betol ke??tp mg besarla..xlarat ai n mrR pusing..:) so sementara tgu keta sewa yg bakal disewa 2 sampai kitorg sempatla pusing2 kt 1borneo tu dulu,2pn halfway je sbb xlarat hehe...
pukul 8.30mlm keta persona 2 pn tiba,perut kitorg pn mg dh berbunyi2 mintak diisi,so kitorg decide utk ke nite market kt tepi pasar besar kk 2 utk mkn seafood..tmpt dia besa2 je pn,xdela best mane tp mg meriah dgn seafood yg belum/sedang dan telah digrill...
pic credit to travel.com
mrR agak memilih dlm mencari tempat makan,dia xnk pulak mkn seafood yg siap dibakar mcm kt atas ni sb xbest katanya..dia nk pilih2 yg fresh n suh tokey kedai masakkan...ermmm mcm2 la asben ai ni..atlast kitorg pilih 2 udang harimau yg sebesar pinggan,ikan kerapu merah sekor ,sotong apollo besar sekor utk hidangan mkn mlm kitorg yg pertama di kk...harga quite ok la tp rs nye kureng je,better mkn kt thai restoren kt alor setar ni. hehe after dinner kitorg pusing2 area filipino market je,tgk makcik2 jual gelang kristal n mutiara 2 tp xde beli pape pn..tgk je dlu...area 2 jugak ade pasar ikan masin,kire boleh jalan kaki jela utk pegi tempat2 tu...after that just balik hotel n tido..ZZzzzzzz

2nd day ~ 3rd july 2011
Plan utk 2nd day nk ke kundasang pulak,so plan awal after subuh dh nk gerak,lupe pulak yg subuh di kk ni awal sejam dr semenanjung,hehe bgn 6pg tgk hari pn dh siang,ape lg subuh gajah jela..hihi :p 
suasana 6am di 1borneo
after that kitorg terus gerak menuju ke kundasang based on map yg kitorg ambik kt airport on our arrival...igt nk breakfast di mana2 kedai yg ade tp most of kedai mkn yg kitorg pass by semuanya masih tutup,haihh lapar beno le...perjalanan ke kundasang mengambil masa agak lama jugk,lebih kurang 2jam30minit..ekceli nk ke kundasang xsusah pn sebab main road dia same je kalo nk ke kota kinabalu park..co-pilot nye ai la,yg bg direction kt mrR yg pd mulanya agak ragu2 yg kitorg boleh smpai ke kundasang tanpa kesesatan..haha kelakar pulak sb ai acted mcm penah pegi je :p kekeke


snapshots mount kinabalu dr kejauhan
sepanjang perjalanan mrR asyik puji je keindahan pemandangan mount kinabalu dr jauh,asyik suh ai snap picca,hehe ai snap dr dlm keta je pn..kitorg melalui kinabalu park tp xsinggah pn sbb mrR nk singgah ms perjalanan pulang dr kundasang nnt...about half an hour pas2 kinabalu park barula kitorg smpai di kundasang...suasana nyaman sgt,sejuk je..grrrr mcm kt cameron lak rsnye...
kundasang view
1st place kitorg tuju adalah kundasang war memorial..menurut sejarah,memorial park 2 tempat peringatan askar2 australia yg mati akibat pertempuran perang dunia kedua..kebetulan pulak ms ai n mrR pegi 2 xde visitor,igt bolehla kitorg bergambar puas2 kt c2 tp ade pulak krew duk buat penggambaran cite ape pulak tah la (ade la few pelakon mcm marsha,zed zaidi,n beberapa org yg ai xkenal),so dh xleh naik le kt atas2 tu,kate penjaga tempat tu kt bhgn atas ade taman bunga yg cantik,melepas la kitorg nk naik tgk..hukhuk frust dhla masuk kene byr rm3/person kot (ishh xingat pulak)...
gerbang memorial park..
p/s:abaikan perut yg memboyot itu..kekeke ;p
ade australian garden jugak kt memorial park tue
kelakar x??
cerita di sebaliknye....
dh puas bergambar di taman australia 2 kitorg pn turun tanpa naik ke taman bunga di bahagian atas tue..hukhuk kitorg menuju kt satu lg tempat iaitu ladang teh sabah kt ranau..hehe jauh jugak sbnrnye nk ke sane..kira2 20minit jugak...frankly speaking, ladang teh sabah ni xdela secantik ladang boh atau cameron valley kt cameron highlands nun..tp dh alang2 pegi kundasang kitorg lajak la cket ke sane..sempatla hirup teh segar dr ladang kt cafe nye 2 and borong teh sabah sbg ole2 utk kwn2 di semenanjung...hehe
ladang teh yg ....errr
tea house...teh nye sedapp!!
turun dari ranau cadangnye nk singgah ranau hot spring tp mrR xnk le pulak..katanya hot spring 2 kt baling pn ade..huhu ai terpakse akur jela...tp dalam perjalanan turun 2 sempatla kitorg singgah di strawberry park..tp maybe bkn rite time buah strawberry sebiji pn xde,yg ade pokoknye aje..huhu tp ade jugak roses yg cantik d situ,dptla jgk cuci2 mata..hehe
mekarnye roses ni,rs mcm nk petik je
kt pekan kundasang tu adela mcm gerai2 tepi jalan penduduk tempatan jual produk tempatan mcm kerepek,madu asli,buah2an,n bunga2an...mrR sempat lg stop belikan bunga utk ai..eiii best nye...walaupun 3kuntum roses je tp cukup bermakna sb sebelum ni dia xpenah belikan ai bunga pn..hehe romantik pulak asben ai hehe lebiu abg :) tetibe je ari mulai mendung dh ujan mulai renyai2..niat awal utk stop di kinabalu park diteruskan jugak tp kitorg car tour jela menyelusuri kinabalu park 2....utk org yg suka kan adventure bolehla jungle tracking kt c2,tp memandangkan keadaan ai yg memboyot kitorg menikmati keindahan alam dr dalam keta jela..hehe dh penat pusing2 kitorg pn bertolak pulang ke hotel pulak....then rest puas2 sblm kuar for food hunting sblah malamnye pulak....ZZzzzz letih
Utk dinner malam 2 kitorg decided utk ke medan ikan bakar berdekatan menara tun mustafa tu,ape ke nama nye tahla..tp yg penting tepi laut..hehe pas maghrib je terus keluar sbb lapar tahap gaban...oppss lupe lak,utk lunch kitorg mkn ns goreng je kt pekan kundasang 2 sbb terikut dgn karenah mrR yg sgt choosy dlm memilih tmpt makan...so for dinner mg plan nk mkn puas2 la..hehe menu mlm tu adalah ikan ape tah dibakar,ketam goreng cili,sotong goreng tepung n sayur kangkung belacan...nyum2 dapnyeeee masakan kedai mlm tu,rs boleh pegi lg pasni..hehe pas makan terus balik hotel then tido...huhu letih berjalan seharian la katakan...
to be continued...pnjg sgt dh ni hehe

2 comments:

  1. hehe typing error la pulak...nk ckp 2jam 30minit je sbnrnye..ekeke :p

    ReplyDelete