Pages

Thursday, December 17, 2015

Ayra Batrisya :: 1y8m

 Budak Ayra ni kalau nk ambik gambar cukup payah,suka buat memek muka..eeii geram betul la..hehe

Kesian Ayra kurang publisiti dlm belog picisan mama..nanti kot dah besar baca belog mama ni kecik pulak hati dia..meh la mama story sikit pasal baby mucuk mama sorg ni..29hb ni genapla kamu 20 bulan wahai sayangku

Ayra ni memang manja tapi jenis independent, aku bukan nak compare kan anak sendiri,tapi memang berbeza perkembangan di antara Airis n Ayra, semuanya ada pros masing2..Airis lebih cepat bercakap kalau nak dibandingkan dengan adik,tapi adik lebih cerdas berbanding kakak yang lemah lembut..Airis manja dia lain macam sikit,Ayra pulak manja pesen lain. susah nak describe tapi itula dia perbezaan dorg berdua ni..yang penting dua2 mama sayang tau..takde lebih takde kurang..cuma buat masa ni perhatian lebih ke arah Ayra sbb dia masih baby,lagi pulak dia masih bf, dan inshaAllah jika diizinkan selama mana dia nak bf aku tak kisah..its all yours Ayra

Dalam usia 20 bulan banyak pencapaian dia yang aku boleh banggakan..budak2 skg mg cepat belajar tambah lagi ade si kakak yang jadi 'cikgu'..apa kakak buat mesti si adik ikut..Alhamdulillah Airis bukan jenis yang suka buat perangai negatif so ape yang baik kitorg biar je adik ikut..contoh dia suka tonton dvd nasyid,abc & doa2 ana muslim tu,Ayra pun cenderung minat yang sama..so far Ayra dah boleh nyanyi maksud lagu alfatihah dari cerita animasi ummi tu,siap ikut menari ikut ape kt tv..tapi Ayra takdela lancar bercakap,dia ade sikit pelat. aku tak risau sebab aku yakin makin dia membesar dia akan makin fasih,tak perlu nk paksa sangat..plus aku suke dgr dia ckp nada pelat yang comel tu..dia nk cakap please, tapi bunyi "pishhhh", dahla panjang 6 harakat..sangat cute okey..

Sekarang ni tinggal dia je kat rumah,kakak Airis balik kampung ikut tokma..seronok la Ayra bermaharajalela kat rumah..abis buku kakak dia kecah..pastu cakap "mama nak tuishh" aku bagi pensel sebatang dia suruh aku "lukish" cat. Ayra memang pencinta cat sejati..sayang betul dia kt kucing..sampai kucing kt rumah ni takut dgn dia,dia punya kepit kucing tu mg kelakar la..kesian kucing mama..hahaha berbalik kisah lukisan cat mama yg failed tu,Ayra punya la adore sampai cium2 lukisan tu..dia mg pantang nampak gmbr cat mst dia nk cium..tapi kalau cat kt rumah ni datang duduk atau bermanja dgn aku mg dia marah abis2an,siap tolak kucing tu turun sebab dia nak take over duduk atas aku..dengki betul dia..lagi satu jangan la kucing tu dtg kacau ms dia tengah menyusu,punya la bebel marahkan kucing smpai tergigit nips mama..adoilaaa

Ayra ni sejak dia mula makan memang dia xsuka sape2 pun suapkan,dia nak suap sendiri..ade baiknya but ade buruknya jugak tapi aku lebih suka dia explore, biarla comot sikit asalkan sel2 otak dia berhubung..mcm mana nak suap masuk mulut,mcm mana nk suap guna sudu atau tangan..aku nampak dia dh pandai tentukan makanan yang perlu sudu n ape yg perlu gune tangan..

layan gambar dlu nanti sambung story, ayra bangun pulak..daa

Monday, December 14, 2015

Eczema dan Ephyra

Salam

Arini nk citer pasal eczema, sape penah kena mesti tau hazab nye mcm mne..aku mg dari kecik selalu kena eczema, tapi tak igtla mcm mana mak aku buat..cuma yg igt last time kena masa study kt uitm, kena kat kaki kanan..nk pakai kasut payah, jalan terjengket2..masa tu aku tak reti nak google2 ni,so depends kt krim yang klinik kulit bekalkan..mahal giler kot,kesian mak ayah aku setiap kali aku kena eczema..

Well eczema ni sebenarnya salah satu penyakit kulit, yang menyebabkan rasa gatal dan iritasi pada kulit, kadang2 ada gelembung air, rasa gatal dia tu tak boleh dibendung,tapi bila digaru akan sebabkan lecet yang menyakitkan dan kulit akan lebih keras atau tebal. Biasanya eczema ni dikaitkan dengan masalah allergik, sape yang ade sakit asma, resdung akan lebih berisiko kena eczema tapi jgn risau eczema ni tak berjangkit tau..janganla korang jijik pulak tgk budak yg kena eczema, kesian dorg..huhu aku mg ade sejarah asma, so redha jela

Mula-mula kena aku tak perasan kata eczema, aku igtkan gatal biasa..so aku hentam je makan spt biasa, basuh pinggan, baju seperti biasa..lama kelamaan makin teruk, smpai keluar air bisa, melecet dan pedih..kesannya jari aku bengkok je takleh lurus sebab kulit dah jd keras..makin lama dia crack n sebabkan luka..aduii nk makan pun susah oo dh kena tangan kanan..

Pastu aku mula la google remedi selain krim dr pakar kulit..sebolehnya aku nak elak krim steroid sebab setahu aku krim tu sebenarnya akan menyebabkan eczema muncul kembali, kesan dia mg cepat tapi akan berulang2 tempat yg sama which is not good for me..mcm aku cakap tadi aku selalu kena sebelum ni, mg kejap je hilang tapi tak lama pastu cepat je naik balik tempat yg sama..aku takleh salah makan,salah pakai kasut (sebab kena kat kaki), takleh simply tukar sabun cuci pinggan, hatta sabun basuh baju (walaupun mesin yg putarkan)..kesan dia sangat teruk..yg jari aku ni puncanya aku tukar sabun basuh pinggan, gatai nk try joy, dh jd gini...hukhuk

So langkah pertamaku adalah cari bahan2 yang ada kt rumah je..mula2 aku cuba dgn minyak kelapa dara..3-4 hari jugak aku duk sapu,keadaan still macam tu, tp aku tetap sapu..hal cuci mencuci aku serahkan pada mrR, bertabahlah beliau cuci segala pinggan mangkuk dan periuk belanga sebab aku still memasak..makanan aku start pantang benda yg gatal..pasrah menyerah tapi kekadang masuk mulut jgk..tak tahan oo..pastu sabun mandi aku tukar pakai sabun marine yg kaler hijau tu, org cakap baik aku terus beli n pakai..tapi tulah kesan dia lambat kot, aku jd tak sabar..aku google lagi pastu aku jumpe psl ephyra..korang takkan tak tau kan, memey suhaiza kot duta dia..so aku pn beli..sampai petang kt opis dh rs tak sabar nk minum, bila baca rupenye kena time perut kosong so sila bersabar esok pagi je la

Esoknya (Khamis) aku pn minum 1 sachet, alhamdulillah tekak boleh terima, sampai ofis aku snap gmbr keadaan jari aku ketika itu, agak menyedihkan itu pn tak seteruk awal2 sebab aku dh pantang makan, tukar sabun n sapu vco selalu..harini hari ke 5 aku consume ephyra di samping petua di atas..alhamdulillah eczema aku makin membaik..kulit pn dh kembali licin..aku sangat beryukur..inshaaAllah aku akan terus istiqomah minum ephyra ni, sebab dia bukan je utk eczema tapi untuk kesihatan dalaman, kulit, sembelit, eh mcam2 la..mungkin aku tak perasan kalau ade efek yg lain sebab aku fokus untuk eczema aku je dulu kan..

Oh ye, kalau korang ade masalah eczema elakkan mandi dgn air suam ye, mandi air sejuk je..pastu amalkan petua2 yang ade kat google tu, InshaAllah penyakit tu akan sembuh dengan izinNya..amin

 

Tuesday, December 1, 2015

Airis Batrisya :: Saya Tak Sihat

Hai semua..sy Airis Batrisya, umur 4 tahun..hobi sy adalah mengunjungi Pusat Beli Belah Alamanda Putrajaya, kalau mama saya tak bawak nanti saya demam..abaikan rambut saya yang kusut masai, adik saya yang namanya Ayra Batrisya tu suka buli saya, mama dah sikat rambut cantik-cantik tapi dia tarik rambut saya..tapi walau apa pun saya tetap sayangkan adik saya tu..

Saya nak cerita kat blog mama, dua minggu lepas saya demam panas, kena selsema dan batuk jugak..mama bawak saya ke klinik kesihatan, doctor bagi ubat demam, antibiotik dan batuk..saya makan ubat setiap masa seperti yang dijadualkan tapi masih tak sembuh..selang 3 hari Papa bawak saya ke Klinik Dr Najwa, doktor tukarkan ubat demam untuk saya, doktor bagi dos yg lebih tinggi..saya terpaksa telan ubat tu,walaupun rasanya sangat tak sedap..mama pujuk saya, kalau saya makan ubat nanti mama bawak pegi Alamanda, saya sangat suka..masa saya ke Alamanda saya sihat, terus tak demam..tapi lepas tu demam datang balik, saya demam masa sedang tidur, saya selimut badan dgn selimut frozen yang mama belikan kat karnival haritu..

Disebabkan saya masih tak sihat sepenuhnya, mama dan papa bawak saya ke klinik dr.Najwa sekali lagi pada hari Ahad, masa tu adik Ayra pun turut demam, maka kami berdua jumpa doktor bersama..saya dapat ubat demam, dan batuk sementara adik cuma dapat ubat demam..hari Isnin mama tak kerja, mama cuti jaga kami berdua di rumah..saya suka bila mama tak kerja, duduk rumah dengan kami berdua..tapi bila ada adik kat rumah saya tak dapat rehat, adik suka kacau saya, saya nak tidur pun tak boleh..tapi bila dia tidur mama tak bagi saya bising, mama suruh saya tidur tapi saya taknak..saya nak tgk upin ipin je..

Hari selasa (hari ke-9 saya tak sihat) mama kejutkan saya suruh bangun pegi sekolah tapi saya nangis taknak pegi sekolah, saya cakap saya demam tapi mama cakap bdn saya dh tak panas boleh pegi skolah..mama dan papa kena kerja so saya bangun mandi n ikut mama ke ofis mama..saya suka pegi ofis mama, boleh tgk youtube, layan citer upin ipin..tapi mama cuma bagi tgk youtube smpai pukul 9 pagi je,lepas tu mama dah nk buat keja..so saya buat homework..mama bawakkan buku latihan untuk saya tulis, tapi saya tak suka tulis abc,saya suka buat IQ activity, saya suka math..

Keesokannya saya terpaksa jugak pegi sekolah, dengan berat hati kaki melangkah masuk ke sekolah, lama saya tak pegi sekolah, saya pakai baju sekolah, rupanya semua kawan2 pakai baju biasa sebab sesi persekolahan dah tamat kitorg tak perlu belajar lagi..cikgu buat pelbagai aktiviti untuk kami sepanjang hari..tapi lepas bangun tidur badan saya kembali panas, cikgu cakap saya demam..lepas balik sekolah saya balik dan kena paksa makan ubat lagi..huhuhuhu saya tak suka ubat tu, pahit..lepas makan ubat saya kembali aktif..makanya keesokan hari saya kena pegi sekolah lagi..tapi haritu mama datang ambik saya awal, mama cakap cikgu bgtau mama yang saya demam..kesian saya kan

Saya paling suka hari Jumaat, sebab saya tau jumaat adalah hari terakhir untuk sekolah, sabtu dan ahad saya cuti so tak perlu ke sekolah..tapi yang saya lagi suka mama bawak saya ke ofis, mama cakap tak payah pergi sekolah..hureyy saya sangat suka..hari jumaat mama keluar rehat awal, mama bawak saya ke Alamanda untuk lunch..sebelah petang saya duduk di rumah dengan papa..tak boleh ikut mama ke ofis dah..

Hari sabtu saya ajak mama dan papa ke Alamanda lagi,,saya nak main bowling..memandangkan saya dah sihat maka mama dan papa pun setuju..saya bangun awal, mandi dan pakai baju yang mama sediakan..saya pakai sneakers sebab papa cakap nk main boling kena pakai kasut..malangnya bowling centre kt Alamanda penuh haritu sebab ada tournament, so kami berjalan2 je sementara tunggu lane kosong..saya request nk makan waffle aiskrim, mama cakap saya batuk tak boleh makan aiskrim so saya makan waffle dia je,aiskrim mama dan papa makan..mama order noah burger, saya tengok burger tu sedap so saya makan burger mama, suruh mama mkn waffle saya..haha lepas makan kami ke Parkson yang berwajah baru, saya tengok selipar frozen sangat cantik, saya mintak mama belikan..mama cakap mahal, selipar biasa je pun..tapi mama belikan jugak tapi saya kena promise untuk jd good girl..lepas kami beli barang keperluan rumah kt AeonBig kami ke pusat boling balik, tapi tetap penuh.saya berasa sangat hampa dan kecewa..saya nk nangis tapi mama pujuk saya, mama cakap nk bawak pegi tempat lain..mama ajak papa ke Warta Bangi jadi kami pun main la boling di situ..saya sangat enjoy, lepas main boling saya naik control car..best..

Hari ahad saya lepak di rumah saja, mama ajak saya buat muffin cip coklat, mama cakap boleh bawak ke sekolah untuk kawan2 sama..tapi tiba2 badan saya naik gatal2 merah..mama bawak saya ke klinik..masa tu papa kerja so mama sorang yang bawak saya dan adik meredah hujan, mama dukung saya sementara adik tunggu dalam kereta, mama tinggalkan saya di depan klinik pastu berlari dalam hujan untuk ambik adik pulak..kesian mama saya kan..lepas makan ubat saya terus tertidur, kesan ubat gatal yang doktor bagi..hari isnin saya tak pergi sekolah, saya ikut mama ke ofis lagi..dan seperti biasa tengahari mama bawak saya ke Alamanda lagi..tapi mama suruh saya promise, esok kena pegi sekolah tak boleh nangis lagi..okey mama saya promise lepas ni saya akan rajin ke sekolah..hehe



 

Wednesday, November 18, 2015

Bersalin :: Kisah GH, Doc Lelaki & Gentle Birth

Salam

Petang hari terasa nak berceloteh..lately aku perasan byk benor kisah2 yg melibatkan  wanita bersalin..selama ni mg ape pn yang aku baca aku xambik port sgt,just baca je..

Mula2 kisah doktor o&g yg hensem kt hospital serdang, pastu ramaila ibu2/wanita yg cakap nk bersalin kt hosp serdang semata2 nk jumpe doc hensem tersebut..disebabkan tu ramaila netizen yg kecam para wanita yg dikatakan tak jaga aurat,bersalin dgn doc lelaki etc..ade sorg mamat ni up status kt fb,kemain lg kutuk para suami yg gagal bwk isteri yg nk bersalin ke private utk bersalin dgn doc wanita..AllahuAkbar mg baca status dia tu mg ada betulnya jgk point dia tu tp masih rasa riaknya lelaki ni,nk citer kesemua anak dia bersalin di hosp swasta..alhamdulillah rezeki wife dia dpt doc perempuan setiap kali bersalin..tp bukan semua suami mampu nk hantar wife ke swasta..termasuklah suami aku..so dr awal lg aku mg redha ke GH..mcm aku penah ceritakan di sini pengalaman bersalinkan Airis dan Ayra,dua2 di GH, Hospital Sultanah Bahiyah..alhamdulillah aku selamat,anak2 pn sihat..takde komplikasi semasa proses bersalin..cuma nasib tak berapa baik masa bersalinkan Ayra doc yg assist semuanya lelaki dr awal masuk ke labor room dan jugak masa kt ward..segan,malu,serik semua ada masa tu..rs mcm taknak bersalin lg pasni..tapi aku mg redha,semua tu bukan pilihan aku..org boleh cakap ape saje,kenapa tak request,kenapa itu kenapa ini..tp prinsip aku,once aku dh masuk gh,aku serahkan kt doc yg lebih arif tak kire sape pn..asalkn aku dpt melahirkan seorang umat nabi ke muka bumi ni dgn selamat..sakit nk bersalin setengah mati kot sempat ke nk tgk doc hensem ke tak?dia igt syok mengangkang depan doc,tunjuk segalanya semata dpt tgk doc hensem?gila punya statement..tu yg aku takleh hadam,bercakap takde otak mg senang la..tambah pulak yg bcakapnye lelaki,mg macam bagus sgt..puii

Then kisah layanan doc n nurse GH yg viral kt fb jugak..kebetulan ibu yg bersalin tu aku kenal,kwn sekolah dlu..kisahnya kwn aku ni bersalin pra matang,infact baru 5bln air ketuban dh pecah so bile bsalin baby mg tak matang,plus berat 490g je..mg cukup sifat tp tak cukup 500g so pihak hospital xambik apa2 tindakan,just tunggu last breath baby tersebut smpaila anak syurga tersebut pergi meninggalkn si ibu..pastu si ibu ni bertarung menahan sakit diseluk utk keluarkan uri, then dijahit tanpa bius..yg up status nye si kakak yg meluahkan rasa tak puas hati thadap keceluparan mulut nurse yg bertugas hari kejadian tu..bile baca yelah rs geram jgk..tp aku xnk terbawak2 dgn emosi,aku baca semuanya smpai ke komen netizen..yg nk mengutuk tu mg ramai sgt..dh rupe mencurahkan minyak ke api yg sedang marak..haihh perlu ke kutuk hina nurse doc gh smpai mcm tu..mg betul kt mne2 pn ade org yg jenis mulut lepas..xyah cari kt hospital,kt ofis,kt sekolah,kt atas kapal,kt hutan belantara pn mst akan jumpe org yg mulut celupar,xreti control maybe dh pesen dia gitu..kebetulan pulak dia keje nurse so bertabahlah sesape yg berurusan dgn dia..malah kwn2 nurse dia sndri pn xtahan dgn mulut dia apatah lagi kita sbg patient yg lgsg xpenah kenal dia..mgla akan terasa!!tapi kita sbg manusia biasa,apa yg lebih ape yg kurang tu jgnla terlalu ambik hati, nobody is perfect right..abaikan dia,fokus kpd bnda lain yg lebih baik..mula2 dlu aku pn geram dgn nurse yg handle ward sblm bsalin..tiap kali contraction aku akan tekan loceng,dia pn dtg..setiap 10mnt kot aku pgl smpai dia stress ckp "anak sulung..biasa lah.."..ayat tu je pun,aku terasa lebih,terasa mcm dia menyindir aku..skg ni aku sedar yg aku x patut ambik ati dgn kata2 mcm tu..mg betul pn,aku patut tau dr awal nk bsalin mg sakit..kalau aku pgl dia 100x pun sakit tu xakan hilang sampaila aku selamat melahirkan..ms kt labor room nurse yg assist semuanya baik2 belaka..smpai yg menjahit pn baik sgt..ms Ayra pn sama..semua doc n nurse baik2, cuma sorg doc pelatih lelaki je yg buat aku rs annoyed..haha mls nk story psl dia..xde kene mengena dgn gh bg aku..disebabkan dia pelatih,aku maafkan la..

Selain tu ade kecoh psl gentle birth, lotus birth, n homebirth..aku baca dr both sides..side org2 pro gentle birth n side org yg medical-assist birth macam aku..aku mg suka baca..just tambah ilmu..aku baca pengalaman org yg gentle birth assist by own husband,mg best dgr..tp aku tak terlintas pn nk buat mcm tu..neverrr sbb aku tau kemampuan aku n suami aku..dua2 penakut darah kot..haha kng pengsan dia dlu dr aku..yg lotus birth pulak takde potong tali pusat baby as soon selepas melahirkan..dorg tunggu atleast 2jam kot..maaf ye bab ni aku geli bila tgk dorg bwk uri tu ke sana sini,sebelah tmpt tdo,sebelah menyusu..lain org lain pandangan kan..sila maafkan andai korg terasa..aku tak paham sgt bab doula douli ni..tp dr side medical officers dorg mg tak suggest kn unassisted gentle birth atau homebirth ni..yelah risiko tinggi kn..dorg yg support mg dh byk study la kn,xkn dorg nk ambik risk..wallahualam..apa2 aku takde nk kutuk org yg pro gentle birth,tp aku takde jugak support..aku tetap pilih utk bsalin di hospital no matter what, indahnya kalau ade rezeki bsalin dgn doc pompuan di gh, nk harap pegi swasta mg takla..itu pn kalau ada kesempatan lg la lepas ni kan hehe

Thursday, November 12, 2015

Planner 2016 :: Printable Template

 
 Sekarang ni masa pantas berlalu, kejap je dah mid November..pejam celik pejam celik dah nak abis tahun 2015..tahun depan 2016 macam2 dalam perancangan, so of course aku perlukan sebuah planner..biasanya office akan bekalkan planner tapi aku tak guna sgt pn..aku tak suka menulis, lebih suka conteng2, tanda2 je..so planner office tu biasanya akan kosong je semedang..
Atas dasar kerajinan tahap gaban aku create sendiri planner yang suit dgn kehendak aku, aku cuba minimize kan penggunaan kertas, so aku buat dlm saiz A5, so boleh print booklet, then potong n bind..siap!!

1. Cover mesti ceria gitu
2. Page untuk important dates, siap2 type..nanti masukkan yg adhoc je..senang
3. Calendar throughout a year, siap tanda hari2 cuti yg berkenaan Putrajaya
4. Letak page untuk notes sehelai 2
5. Monthly planner, 2 pages per month
6. Monthly meal planner..over tak..sebulan punye meal aku dah plan..pastu bulan depannye ulang2 je
7. Aku masukkan jugak page untuk monthly budget, bill payment etc (takde dlm gambar) 
8. Ade jugak daily planner, tapi aku minimize kan 4days per page sebab aku xmenulis sgt pun, just in case nak menulis je..
Total pages dalam 100 jugakla..sebabkan nk letak mcam2 kan..tapi aku puas hati sebab dapat buat sendiri ikut kehendak hati..weehooo

Wednesday, November 11, 2015

Generasi Educare Graduation Day

Salam

Sabtu lepas, ade Majlis Graduasi dan Aprisiasi Tadika Airis - Generasi Educare..dorg buat bersekali dengan Taska Pok Amai-amai Lembaga Hasil di Dewan Bangsawan, LHDN Cyberjaya..kemain meriah uolls..bayangkan Generasi Educare tu ade rangkaian tadika dan taska, termasuk taska hasil ni pun under seliaan Generasi atau Angel Genesys Group..pengetua dia tu macam muda je lg,kecik molek je orangnye dah berjaya kelolakan tadika dan taska..itu baru area Putrajaya dan Cyberjaya..dengarnye total students 600 org, wallaweh..

Airis terlibat dengan persembahan tarian, lagu Hindustan aku lupe lak tajuknye..beberapa minggu sebelum sibuk duk cerita dia menari dengan Ahmad, partner tarian dia tu..aku igtkan menari suke2 je rupenye untuk concert..patutla cikgu mintak RM100 untuk concert rupenye nk beli dress untuk dia pakai menari nanti..kemain ye, kalau sesaje mama nk beli dress kembang gitu memang tak la..sebab Airis ni memang takkan pakai dress cenggitu..ni ha cikgu beli kt Sarah Hughes Globe tu, sampai rm105 pricetag pn still lekat kt baju lg..aku igtkan kena pulang balik sesudah concert rupenye terus ambik kt Airis..hohoho

Mula-mula aku igtkan Airis ni tak pandai menari, or dia malu2 n taknak menari bila tgk org ramai..bila MC announce persembahan pelajar 4 tahun, aku cepat2 suruh mrR pegi depan recordkan..masa tu jugak si Ayra ni bikin perangai nak berlari, aku nk cover tempat, segala beg lagi..tak sempat nk tgk sangat masa Airis menari, nk keluarkan fon snap gambar pun tak dapat..nasib baik cik abang dah rakamkan..hehe memang tergelak2 la tgk Airis menari..kemain bersemangat lg..igt pulak dia semua step yg cikgu ajar tu..kagum aku rasa..papa dia lagi la over, cakap rasa nk nangis tgk dia menari..ahahaha

Lepas abis persembahan dia aku pegi ambik kt belakang stage, tengok muka dia monyok je, rupenye dia menangis tadi!!aku tanye la kenapa nangis, katanya dia nak duduk dengan mama, yelah ms sampai dewan tu cikgu tarik dia duduk belakang stage untuk persiapan persembahan, nangis la budak tu..mujur ms persembahan dapat perform..kalau duk menangis time tu tak ke haru..hihihi kakak oh kakak

Patutnye aku simpan buku program ni, untuk kenangan..tapi dah terbuang pulak
 
Lepas perform baru muka ade manis, ajak mama wefie..hehe
 
Bertiga dengan adik Ayra yang tak gheti duk diam tu,,mulut asyik nk mengunyah je..
 
Dengan papa kesayangan
  
dah ghupe cik bedah beli sayur je 
 
Muka mengantok
 
Kakak duk posing kt belakang..adik entah ke mane tengoknye..susah nau nk bergambar 

Tuesday, November 10, 2015

Resepi Keeper :: Ikan Siakap Sweet Sour

Salam..selamat bercuti buat semua rakyat malaysia
Setelah sekian lama memendam hasrat masak ikan siakap sweet sour,arini dapat jugak ke pasar beli ikan siakap laut yg fresh kt pasar borong selangor..sekor ikan lebih 1kg beratnya, rm15 je..kalau g mkn kt kedai sekor siap masak mau cecah rm35 kot..kalau sedap takpe,puas hati..tapi kalau rasa tak seindah harga itu yg buat hati terkilan je..
Resepi ni aku dh penah buat sekali,mg memenuhi citarasa..yelah kalau ditanya pd pakcik gugel mg pelbagai resepi yg dia bg..pilih je yg mana suka kan..so bila dh try sekali n rasanya sedap, better simpan kt sini so next time tak perlu susah bertanya pakcik gugel lg..hehe..jom cekidaut
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap
- 6 ulas bwg putih diketuk/dicincang
- 1 inci halia dihiris halus
- 8 bj cili padi
- 1 btg serai dihiris halus
- 4 sb sos cili thai
- 4 sb sos tomato
- 2 sb sos tiram
- 2 sb sos ikan
- 1 potong nenas dihiris dadu
- 1 bj tomato dipotong dadu
- setengah bj lada benggala dipotong dadu
- 1 bj bawang besar dipotong dadu
- 1 helai daun limau purut
- 1 btg serai dititik
- garam, kunyit secukup rasa
- tepung jagung
Cara-cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam & kunyit. Kemudian lumurkn tepung jagung sebelum menggoreng. Goreng ikan hingga garing daa cukup masak.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia, cili padi dan serai yg telah dihiris halus sehingga garing dan naik bau. Masukkan serai yg dititik dan daun limau purut.
3. Masukkan campuran sos cili, sos tomato, sos ikan dan sos tiram ke dalam kuali.
4. Masukkan nenas yg dipotong dadu
5. Masukkan tomato, bawang besar dan lada benggala yg dipotong dadu.
6. Perasakan dgn garam. Tutup api.
7. Curahkan kuah ke atas ikan yg dah digoreng tadi..siap untuk dimakan
Senang je kan..kalau korang suka jns berkuah boleh tambah air setengah cawan gitu..aku suka xberkuah sgt..sebab tu tak masukkan air..
Gambar ikan yg dah siap dimasak takde..lepas siap mkn terus rs lapar dan makan smpai tinggal tulang..haha

Friday, November 6, 2015

Preloved :: Caryazara Dhia Kurung

Size : 38
Material : High Quality Chiffon, lining tak jarang
Measurement : 
Bahu - 14.5
Dada - 38
Hips - 40
Labuh Tgn - 22.5
Labuh Baju - 36
Labuh Kain - 40

Price : RM80 all in..

Berminat boleh whatsapp aida :  0197795723 

TQ :)

Monday, November 2, 2015

Little Caliph :: Tadika Khalifah Alaf Baru Putrajaya

Salam..

Next year 2016 inshaaALLAH Airis akan mula bersekolah di Little Caliph Presint 11..pilihan ni atas kehendak dia sendiri..dia nak sekolah yg pakai tudung sentiasa,boleh mengaji n belajar solat..bagi aku n mrR kami hanya mahukan yg terbaik untuk dia, mana yg dia prefer kami akan turutkan selagi termampu..

Pada awalnya memang aku nk sambung bersekolah kt Tadika Generasi tu, dia dah kenal cikgu, dh ade kawan, tgk dia pn happy je tapi entahla kenapa dia nak sangat sekolah baru..dh berjuta kali aku tanya kenapa nk sekolah baru, dia asyik jugak cakap dia nk belajar Iqra (mengaji)..bila aku tanye "kan sekolah sekarang pn belajar iqra?' dia cakap "memangla..tapi kakak nak sekolah baru"...hurmm maka bermula la misi pencarian sekolah baru utk si cilik Airis ni..

Alhamdulillah walaupun masa dah suntuk Tadika ni masih terima pelajar baru, kalau ikutkan perbualan awal melalui telefon pihak pengurusan cuma provide seat untuk 10 org student per group, which means kelas Airis nanti ade 10 org student je..tapi masa aku pegi ke tadika untuk dapatkan maklumat struktur yuran, Cikgu yang incharge cakap maybe dorg akan ambik up to 15, sbb skg dh ada 10 students..bagi aku 15 students still okey tak terlalu packed..berbanding sekolah skg ade 25 student per class..

Struktur yuran pn tak banyak beza dgn Generasi..yuran pendahuluan/tahunan RM1635 untuk pelajar 5 tahun yg baru macam Airis where as kt Generasi RM1680+-..cume kalau smbung kt sane maybe dpt exempted utk uniform n pakaian sukan about RM60-70..dari segi monthly fee pulak Little Caliph agak mahal, RM450 while kt Generasi RM410..beza RM40 dah di situ...tapi demimu anak mak relakan jua...ahakss

Satu hal yg buatkan aku terpikat dgn modul pembelajaran Little Caliph ni dorg menekankan 3 aspek utama iaitu Islamic-English-Creative..ciri2 tu yg buat aku berkenan sgt, tambah lagi aku dgr budak 4 tahun dah boleh mebaca atleast 2 suku kata..Airis skg mg blm boleh membaca, hopefully by next year dia dh boleh membaca..KPI tahun 2016 tu ye nak..hehe

Okey, kepada sesape yg berminat untuk hantar anak ke Little Caliph Presint 11 ni nah aku tempek struktur yuran untuk korg tgk..aku paham sebagai ibu bapa kita mahukan yg terbaik utk anak2 tapi kena tgk kocek sndri jgk...sebelum decide dgn LC ni aku survey mcm2 jugak,kebanyakan tadika yg kita tanya taknak reveal struktur yuran, suruh pegi sendiri ke tadika which aku rasa agak menyusahkan..why not ko bgtau je berapa yuran pendaftaran/tahunan n bulanan siap2 then parents boleh decide earlier samada nk pegi tgk ke tak..kalau within budget bolehla melawat tadika..kalau out of budget boleh hunting yg lain pulak..kan *bagi aku la*

Saturday, October 31, 2015

CSR :: Pusat Jagaan Al-Fikrah,Kajang

Salam

Alhamdulillah selesai program CSR atau Corporate Social Responsibility Jabatan utk tahun ni, syukur aku dpt join sesame..tu pn sebab urusetia program ni duk sebelah bilik aku je,bile terserempak beliau akan tanye nk join x,automatik aku ckp nk join walaupun tpaksa korbankan weekend bsama family..sesekali kan..

Untuk tahun ni jabatan buat kt Pusat Jagaan Al-Fikrah, Sg Sekamat Kajang..masa sesi briefing urusetia dh siap maklumkan apa yg perlu kami buat..sukarelawan terdiri daripada 45org pegawai..rsnya ratio peg wanita 1:3 je..seb baik penghuni wanita pn xramai so kitorg dpt luangkn masa dgn semua..inshaaAllah

Seawal jam 8 bas dh siap menunggu kt ofis,aku bgn awal siapkan sarapan merangkap lunch utk suami n anak2,sbb nk ringkas msk nasi lemak je,sambal tumis udang, udang goreng kunyit utk anak2, bilis goreng n telur rebus..830 bas gerak ke tmpt tujuan..sepanjang dlm bas aku duk terfikir mcm mn la aku nk berhadapan dgn makcik2 n pakcik2 ni..aku ni bukannye jenis ramah tamah n mesra rakyat..bukan sombong,tp xtau nk mulakan perbualan..kang salah tanya jd sedih ke ape pulak..aduhaii

Dekat nk sampai tu boleh pulak driver psg runut bunyi yg sedih tu..nk gambarkan tak pandai tp biasa utk citer sedih dorg akan letak soundtrack tu..contoh ms kejadian mh370 n mh17 ade muzik latar yg sedih tu..haa mcm tu la..dan2 aku rs nk mengalir airmata..makcik ni mg penyedih tau..sensitip gitu..smpai je tgk makcik pakcik dh siap tunggu,dorg ade hall kt depan rumah..dh siap atur kerusi utk para sukarelawan..sedih beb tgk muka happy dorg sambut kedatangan kitorg..menurut petugas pusat jagaan dorg mg happy tiap kali ade pihak dtg melawat..hilang kesunyian rasanya

Program kitorg ringkas je,ade majlis penyampaian sumbangan warga n NGOs, pastu sesi penanaman anak pokok, melawat kwsn sekitar, beramah mesra dgn warga, lunch then balik..sepanjang tempoh yg singkat tu ade beberapa org penghuni yg sempat aku luangkan ms bersama..salah sorg namanya Mek,aku xtanye nama sebenar..katanya asal kelantan..umur 77, br 9bln tinggal kt pusat tu,aku tye dia seronok tak tinggal sini,dr raut muka dia mg xhappy tp dia jwb dh ini je pilihan yg ade yg tak seronok pn kena seronok jgk la..meruntun hati kan?aku takde tye psl anak kt dia..takut dia sedih or menangis kng dgn aku pn nangis same..dia bwk aku lawat kwsn binatang ternakan,kolam ikan keli,n kebun di belakang rumah,sambil bjalan dia genggam erat tgn aku..ya Allah pilunya rs hati..

Makcik kedua yg aku spend time namanya Safiah, asal pakistan tapi dilahirkan di malaysia,mg fasih ckp melayu..muka dia lawa mg org pakistan la..aku mg jenis xkn tanya perihal anak..yelah benda plg sensitif kot..dia yg mula tanya aku ade anak tak,aku cakap dua org girl..dia cakap bagus girl,kalau lelaki tak bagus..pastu dia mula cerita yg sebelum ni dia duduk dgn anak lelaki tunggal dia,anak dia dh kawen tp malangnya menantu dia xsuka makcik Safiah ni tinggal sekali..hurmm hantu punya menantu..

Makcik ketiga aku lupa tanya nama..aku pgl dia acik je..haha boleh gitu..dia org singapore, suami dia malaysian..dorg kawen tp xde anak..ditakdirkan dorg jatuh sakit n suami dia terlebih dulu dijemput Ilahi..maka tinggalkan dia sebatang kara..hospital hantar dia ke pusat ni..makcik ni tangan sebelah kanan takleh fungsi,so ape2 dia kena guna tgn kiri tmasuk makan..dia pndai menjahit jgk..katanya Allah bg keistimewaan dia utk buat pelbagai keje dgn satu tgn..alhamdulillah..positif betul makcik ni..dia sempat nyanyikan aku satu lagu 'jasa ayah' katanya..aku dengar je,tp dlm hati sebak!!!

Sorang lg pakcik,umur dh 91..asal meru klang..anak ade 9org,cucu 25org..cicit 14org kalau tak salah dgr, dia suka bercerita perihal dia dlu2 ms muda..tahun 1968 bwk anak kedua n ketiga dia masuk hutan, jumpe dgn harimau la..aku dengar je,aku rs all he need is an attention!!!anak2,cucu2,cicit2 ramai tp kenapa dia kt sini??why??aku tertanya...tp aku teringat kt tokwan aku yg jgk hidup sendirian,bila difikirkan balik tokwan aku ade 5anak, n berbelas org cucu,tp kenapa dia duk sendirian?hurmm mst org luar akan igt anak cucu dia xambik kisah perihal dia..walhal kisahnya dia sendiri yg taknak duduk dgn anak2 mahupun cucu..dia lebih suka sendiri..maybe dlu dia tak penah rapat dgn anak2 sendiri,dia xpenah jaga dorg,so anak2 automatik tak mesra dgn ayah dorg sndri..satu hal lg tokwan n tok aku dh bcerai sejak ayah aku kecik,skg ni tok aku stay dgn mak ayah aku,so takkan la tokwan pn nk stay together kan..dorg kn dah takde ikatan yg sah..anak2 lain mcm mn?entahla..

Sorg lagi penghuni ni insan istimewa,usia 34thn, nama Sue..dia boleh bcakap,berjalan mcm org normal,cume akal dia xsenormal kita..ckp pn kurang jelas,mcm pelat gitu..bila ditanya dia akan ckp umo 2thn..nasib dia agak malang sbb semua ahli keluarga dia terjebak dlm kancah dadah,abg dia bwk dia ke sarang penagih n bila polis raid dia pn kena angkut sekali..pihak polis yg hantar dia ke pusat jagaan ni kalau xsalah aku..kesian Sue,maybe dia ketagihan gam,tangan dia tketar2..mkn pn kena suapkn..

Aku sempat jgk melawat beberapa org penghuni bedridden..menurut sumber sesekali doktor akan dtg buat pemeriksaan kesihatan utk dorg..yg mne sakit akan dirujuk ke hospital terdekat..ms lunch hour aku turut agihkan makanan kpd semua tmasuk yg bedridden,sungguh aku xpandai nk melayan org tua..aku ralat bila xdpt suapkan dorg mkn..huhu maafkan saya makcik!

Sebelum balik aku bsalam dgn makcik2 kt atas,dorg peluk erat n pesan untuk dtg jenguk dorg kt situ selalu..aduhaii tabahlah hati..mg sebak..aku usap2 tgn dorg..n ckp inshaaAllah ade kelapangan aku dtg..sedihnya tgk muka dorg tau..ekceli dorg mg kesunyian,dahagakan kasih sayang anak,cucu..oh lupa pakcik yg aku ceritakan td ade pesan,harta dunia tu tak penting,yg penting bila dh tua adalah anak dan cucu..tapi tgklah kt mne dia skg?kt mne pulak anak n cucu dia?hurmm fikir2kanlah..

Pusat Jagaan Al-Fikrah ni mula beroperasi 3tahun yg lalu..pengerusinya Tn Hj Azmi ms sesi taklimat bgtau kos operasi adalah di antara rm1.2 hingga rm1.5k sehari..utk penjagaan khas,ubat2an,makanan,byrn gaji n sewa etc..bayangkan sebulan?setahun?mg mengharapkan bantuan ngo n masyarakat je untuk terus berkhidmat demi warga tua yg terdampar..sesape yg nak hulurkan bantuan boleh salurkan kepada alamat n maklumat spt dlm gambar

Wednesday, October 28, 2015

Tonsilitis & Gastrik

 
Since last friday aku tak sehat, mula2 kena serangan gastrik, acute gastric namanya sebab dh lama tak kena tiba2 je kena kan..kalau dulu zaman sekolah smpai remaja mg yes,aku ni chronic smpai penah admitted, rasa sakit sampai pengsan..mujur masih bernyawa..ms tu yg aku tau nangis je,sebab tak tahan sakit..manja hehehe..
 
  Siang tu mg aku off, tak masuk ofis, pagi2 dah wasap boss ckp MC padahal tak pegi klinik lg pn..satu hal yg buatkan aku malas nk ke klinik, aku mual2 n muntah2, nk tunggu berejam kt klinik tu jenuh duk tahan muntah..mrR pulak keja, anak2 dh anta ke sekolah n pengasuh so aku rehat je kt umah..rehat pn atas nama je, kalau time sihat bolehla relax2, buat house chores..ini ape pn tak boleh...baring je..tdo pn xlena..dh terlena ade pulak incoming calls dr ofis, tye itu ini..haishh
Malamnye baru aku ke klinik, bsama anak2, kebetulan dorg pn selsema since jerebu melanda ni,beli ubat selsema dr farmasi je tp xjugak sembuh..last2 pegi klinik jugakla..mintak MC doc pn terkejut yelah malam dh baru nk mtk MC..seb baik doc bagi..kekeke
Esoknya dh rs sehat sikit, gatai nk berjalan2..pegi ke Genting..mula dh malas tapi Airis duk menagih janji si Papa..tulah sape suruh janji dgn dia..dia igt tau, selagi xbawak selagi tu duk tanya..sama kes dgn byrn Astro, aku ckp dia xleh tgk Astro sbb Papa tak bayar bil smpai ke sudah dia duk tya Papa bila nk byr bil Astro..hahah gasak..berbalik citer ke Genting tu takde ape yg menarik pn, kitorg pn xde main ape..jalan2 semata, pastu makan..lambat pulak lunch haritu,balik mlm aku terus flat balik..agaknya perut masuk angin, pastu p mkn ns goreng kg ade letak kangkung,mg pantang toknenek tu,adehh
Ahad aku terlantar balik..tak larat giler..tekak pn dh mula rs sakit2..mcm ade kelenjar..maybe sbb panas dlm badan..bdn pulak rs sakit2, mcm nk demam tapi tak demam..acaner tu?aku hentam makan panadol extend je..mudah2an cepat sembuh..tapi smpai ke malam tak jugak sembuh
Isnin aku MC lagi..kali ni aku ke klinik kesihatan kt bawah rumah je, doc bg MC sehari je,berulang kali dia ckp "sehari je tau"..aku pn angguk "Ye"..*dalam hati bersyukur dpt jgk MC..bkn sng nk dpt MC kt KK ni*..doc check n sahkan aku kena tonsilitis, atau radang tonsil..punca?entah..aku baca2 jugak pasal asid perut ke ape naik ke bhgn ent, boleh sebabkan tonsilitis..kire gastrik tu boleh membawak ke radang tonsil jgk..itula hal yg kecik jgn dipandang remeh, boleh bawak kemudaratan..tonsil ni jgn memain tau, kang smpai bernanah bagai mau demam seminggu..aku ni tahap takdela bernanah lg..tp kena kerap minum air putih..berulang jgk doc pesan minum air sekurang2nya 8 gelas sehari..okey doc..itu je mampu aku cakapkan..
Selasa aku kuatkan diri ke ofis, makan seawal mungkin nk elakkan angin..tp still mual2 n muntah, berulang kali jgk la ke toilet sbb nk muntah..last2 aku mtk izin balik rumah tdo..smpai tghari br dtg ofis balik..aduhai dh rupe morning sickness lak jadinye..seb baik check upt negatif...heee

Monday, October 19, 2015

Airis Batrisya :: Happy 4th Birthday

Semalam 18 Oktober genapla puteri sulung aku ni 4 tahun..whoaa kakak dah besar la..makin cerdik, makin banyak kerenah..haha

Tahun ni sedih sikit sebab tak buat party utk dia..mula2 plan nk buat kt sekolah, tup2 dia taknak pulak..maybe dia segan dgn kawan2..aduhai anak...mujurla tokma, maksu n makteh dia datang rumah weekend lepas, dapatla sambut kecil2an dgn dorg Sabtu tu walaupun awal sehari..aku beli kek n nasi arab Saba je..pas mkn nasi, potong kek..excited kemain dia, sendiri punya besday sendiri yg nyanyi..haha

Ahad papa awal2 dh janji nk bawak kakak jenjalan..asyik ke Alamanda je, moh la kite ke IOI pulak..seb baik dekat je,xkena tol..hehehe..memandangkan mrR kena keje petang so kuar awal sikit..kul 10 kitorg dh kuar rumah..entah ape tak kena adik Rara moody je hari tu..nak bergambar pun payah..takpe yg penting kakak happy..kan kakak kan..

 
Kemain dorg team adidas..mama je selipar japanese..hihi 
 
Kakak suke sgt pose gitu..ala2 manja gitu..

Mujur la haritu tak ramai sgt org..last time pegi IOI masa cuti ape tah org masyaAllah ramai giler..nk berjalan pn payah..kali ni dorg siap berlari2 lagi..best..
 
Adik dengan beg tak lepas..suka betul dia galas beg
 
Kakak still pose yg sama..adik susah betoi nk tgk kamera
 
alolololo kakakku sayang
 
comel sgt la tu eh?hihi
 
Adik tak reti duk diam..nk menjelajah je kejenya..pastu nmpk booth jual kasut tu meraung nk try pakai..awak tu dhla pakai shoe mne leh try..pastu terus berdrama bergolek atas lantai..aduhai anakku..mama pujuk tye lapar ke?adik cakap lapar..so lets kita makan dlu walaupun jam baru 11pg..haha
 
Simple celebration..kek takde muffin pon bolehh..

Melting mama tgk gmbr kakak yg ni..entah napa sebak pulak..mama mg over kan
 
Fav papa ni..
 



Okey setel makan br leh main2..dua beradik ni pantang nmpak hello kitty..kemain suka lg
Yang si adik masuk kedai ade baju hello kitty terus ambik bg kt papa..mama selak2 price tag nmpk RM110 terus letak balik..haha pengsann
 
Adik kusyuk main, kamera pn dh taknak pandang..kakak menten senyummm
 
Kita panggil dia lagi dia toleh ke arah lain..hurmm adik adik

Lepas main2 barula kitorg boleh window shopping..mg niat awal nk belikan toy utk kakak, ala2 doc mcstuffin tu sebab dia mg suka main dokter2..masukla toy r us, mak oii mahai kemain doc mcstuffin tu,rm200++..kegilaan apakah itu..terus tak jadi..ambik yg biasa2 je rm25..haha mama kedek tapi kakak tetap happy, dh mainan terus ajak balik..haha
 
Walaupun tak jadi buat celebration kt sekolah, aku still bg goodies utk kwn2 kelas Airis..yelah dh niat awal gitu kan..plan awal nk letak susu dutch lady, kismis, biskut tiger n penanda buku/keychain tp asyik xjumpe yg dicari..ini jelah yg mampu..ikutkn mg taknak letak jajan kopok tu, tp Airis cakap nk letak kopok, dia suruh letak byk2 nk bg kt kawan2..haha kali ni DIY je, beli paper kraft tu, buat based, letak doily paper, lekat sticker sikit (jenuh cari ni pn), n tulis pakai magic ink..haha save budget..

Tadaa dh siap..1 malam duk kejakan mendalah ni..mujur 25 org je classmates dia
 Arini aku antar ke sekolah, hope dia okey agihkan goodies kt kwn2, jgn malu2 lg ye kakak..mama sygg kakak..mama doakan kakak berjaya dunia n akhirat, jd anak yg solehah, taat pd perintah Allah..berjaya inshaaAllah.. 

Wednesday, October 14, 2015

Resepi Nasi Ayam Paling Simple

Salam Maal Hijrah..
Cuti harini dimanfaat sepenuhnya di rumah..seawal pagi budak berdua tu dh bangun..dorg ni kalau hari sekolah/keje susah nk bgn pagi..tp kalau hari cuti awal pulak bangunnye..
Ayra ni kalau nasi putih kemain susah nk mkn..tp kalau nasi tumis2 dia nk pulak mkn..plg dia suka ns lemak,tp xkn nk buat ns lemak mkn smpai mlm pulak kn..tgk dlm fridge ade salad,tomato,timun n cili besar..tinggal nk beli ayam je lg..so lets msk ns ayam je
Hasil bantuan pakcik gugel aku jumpe resepi yg aku rs paling simple..xde tumis2 semua main rebus je..aku lupe jot down blog tuan resepi ni,main printscreen je td..maaf ye tn blog nt ade ms aku cari balik n letak url ye..hihi
So nasi aku dh pun siap,mg sebijik mcm apa yg aku bayangkan..aku pn xsuke ns ayam yg heavy sgt rsnya..kalau leh nk light je..n ayamnye garing mcm kt mancongkam tu..aku dh byk kali try resepi ns ayam dr azie kitchen, azlita masam manis, chef hanalieza tp semua bkn taste aku..bukan tak sedap cuma bkn taste aku..lain org lain taste kn..
Resepi asal dari blog Nina (http://ninamirza.blogspot.my) ..tapi aku ade improvise sikit2 bab sambal n kicap tu..hihi

NASI AYAM SIMPLE

Nasi
Bahan-bahan:
- beras 3 pot
- halia 1inci diketuk
- sehelai daun pandan disimpul
- air rebusan ayam 3.5 pot
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- basuh beras,rendam 5-10mnt then toskan
- masukkan semua bahan dlm periuk nasi, then masak ns mcm biasa...siap
Sup
Bahan-bahan:
- ayam whole leg 3 ketul
- halia 2inci
- 1 kiub pati ayam knorr
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- didihkn air bsama halia dan kiub ayam
- masukkan ayam n garam
- ayam setengah masak, tutup api
- boleh hidang dgn taburan daun sup n daun bawang..itu aku xde..hihi
Ayam
Bahan-bahan:
- ayam yg dah direbus
- garam / ajinomoto (optional)
- minyak masak yg banyak
Cara-cara:
- lumurkn ayam dgn garam atau perasa (dalam kes ni aku guna garam je sebab tak biasa masak letak perasa)
- goreng secara deep fry..then angkat bila garing
- tunggu ayam sejuk sikit then ketuk n potong..siap
Sambal
Bahan-bahan:
- 4 btg cili merah
- 1 ulas bawang putih
- setengah sudu cuka makan
- sedikit gula n garam
- air rebusan ayam
- 1 sudu sos cili
Cara-cara:
- blend semua bahan kecuali sos cili
- masakkan dengan api perlahan bahan blend tadi..campur sos cili
- kacau sampai mendidih n sedikit pekat
Kicap
Bahan-bahan:
- air rebusan ayam
- kicap manis
- seulas bawang putih diketuk
Cara-cara:
- campur semua bahan then didihkan dengan api perlahan..siap
Haa..senang kan??aku suka sgt resepi ni..nextime kalau nk msk memang aku akan gunakan resepi ni..
p/s: sukatan beras n air tu depends on beras masing2,ade yg jenis air byk ade yg kena kurangkan air..korang pandai2 la agak ye..mcm masak nasi putih biasa je sukatan dia