Tabung AA

Wednesday, October 14, 2015

Resepi Nasi Ayam Paling Simple

Salam Maal Hijrah..
Cuti harini dimanfaat sepenuhnya di rumah..seawal pagi budak berdua tu dh bangun..dorg ni kalau hari sekolah/keje susah nk bgn pagi..tp kalau hari cuti awal pulak bangunnye..
Ayra ni kalau nasi putih kemain susah nk mkn..tp kalau nasi tumis2 dia nk pulak mkn..plg dia suka ns lemak,tp xkn nk buat ns lemak mkn smpai mlm pulak kn..tgk dlm fridge ade salad,tomato,timun n cili besar..tinggal nk beli ayam je lg..so lets msk ns ayam je
Hasil bantuan pakcik gugel aku jumpe resepi yg aku rs paling simple..xde tumis2 semua main rebus je..aku lupe jot down blog tuan resepi ni,main printscreen je td..maaf ye tn blog nt ade ms aku cari balik n letak url ye..hihi
So nasi aku dh pun siap,mg sebijik mcm apa yg aku bayangkan..aku pn xsuke ns ayam yg heavy sgt rsnya..kalau leh nk light je..n ayamnye garing mcm kt mancongkam tu..aku dh byk kali try resepi ns ayam dr azie kitchen, azlita masam manis, chef hanalieza tp semua bkn taste aku..bukan tak sedap cuma bkn taste aku..lain org lain taste kn..
Resepi asal dari blog Nina (http://ninamirza.blogspot.my) ..tapi aku ade improvise sikit2 bab sambal n kicap tu..hihi

NASI AYAM SIMPLE

Nasi
Bahan-bahan:
- beras 3 pot
- halia 1inci diketuk
- sehelai daun pandan disimpul
- air rebusan ayam 3.5 pot
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- basuh beras,rendam 5-10mnt then toskan
- masukkan semua bahan dlm periuk nasi, then masak ns mcm biasa...siap
Sup
Bahan-bahan:
- ayam whole leg 3 ketul
- halia 2inci
- 1 kiub pati ayam knorr
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- didihkn air bsama halia dan kiub ayam
- masukkan ayam n garam
- ayam setengah masak, tutup api
- boleh hidang dgn taburan daun sup n daun bawang..itu aku xde..hihi
Ayam
Bahan-bahan:
- ayam yg dah direbus
- garam / ajinomoto (optional)
- minyak masak yg banyak
Cara-cara:
- lumurkn ayam dgn garam atau perasa (dalam kes ni aku guna garam je sebab tak biasa masak letak perasa)
- goreng secara deep fry..then angkat bila garing
- tunggu ayam sejuk sikit then ketuk n potong..siap
Sambal
Bahan-bahan:
- 4 btg cili merah
- 1 ulas bawang putih
- setengah sudu cuka makan
- sedikit gula n garam
- air rebusan ayam
- 1 sudu sos cili
Cara-cara:
- blend semua bahan kecuali sos cili
- masakkan dengan api perlahan bahan blend tadi..campur sos cili
- kacau sampai mendidih n sedikit pekat
Kicap
Bahan-bahan:
- air rebusan ayam
- kicap manis
- seulas bawang putih diketuk
Cara-cara:
- campur semua bahan then didihkan dengan api perlahan..siap
Haa..senang kan??aku suka sgt resepi ni..nextime kalau nk msk memang aku akan gunakan resepi ni..
p/s: sukatan beras n air tu depends on beras masing2,ade yg jenis air byk ade yg kena kurangkan air..korang pandai2 la agak ye..mcm masak nasi putih biasa je sukatan dia

No comments:

Post a Comment