Tabung AA

Thursday, December 17, 2015

Ayra Batrisya :: 1y8m

 Budak Ayra ni kalau nk ambik gambar cukup payah,suka buat memek muka..eeii geram betul la..hehe

Kesian Ayra kurang publisiti dlm belog picisan mama..nanti kot dah besar baca belog mama ni kecik pulak hati dia..meh la mama story sikit pasal baby mucuk mama sorg ni..29hb ni genapla kamu 20 bulan wahai sayangku

Ayra ni memang manja tapi jenis independent, aku bukan nak compare kan anak sendiri,tapi memang berbeza perkembangan di antara Airis n Ayra, semuanya ada pros masing2..Airis lebih cepat bercakap kalau nak dibandingkan dengan adik,tapi adik lebih cerdas berbanding kakak yang lemah lembut..Airis manja dia lain macam sikit,Ayra pulak manja pesen lain. susah nak describe tapi itula dia perbezaan dorg berdua ni..yang penting dua2 mama sayang tau..takde lebih takde kurang..cuma buat masa ni perhatian lebih ke arah Ayra sbb dia masih baby,lagi pulak dia masih bf, dan inshaAllah jika diizinkan selama mana dia nak bf aku tak kisah..its all yours Ayra

Dalam usia 20 bulan banyak pencapaian dia yang aku boleh banggakan..budak2 skg mg cepat belajar tambah lagi ade si kakak yang jadi 'cikgu'..apa kakak buat mesti si adik ikut..Alhamdulillah Airis bukan jenis yang suka buat perangai negatif so ape yang baik kitorg biar je adik ikut..contoh dia suka tonton dvd nasyid,abc & doa2 ana muslim tu,Ayra pun cenderung minat yang sama..so far Ayra dah boleh nyanyi maksud lagu alfatihah dari cerita animasi ummi tu,siap ikut menari ikut ape kt tv..tapi Ayra takdela lancar bercakap,dia ade sikit pelat. aku tak risau sebab aku yakin makin dia membesar dia akan makin fasih,tak perlu nk paksa sangat..plus aku suke dgr dia ckp nada pelat yang comel tu..dia nk cakap please, tapi bunyi "pishhhh", dahla panjang 6 harakat..sangat cute okey..

Sekarang ni tinggal dia je kat rumah,kakak Airis balik kampung ikut tokma..seronok la Ayra bermaharajalela kat rumah..abis buku kakak dia kecah..pastu cakap "mama nak tuishh" aku bagi pensel sebatang dia suruh aku "lukish" cat. Ayra memang pencinta cat sejati..sayang betul dia kt kucing..sampai kucing kt rumah ni takut dgn dia,dia punya kepit kucing tu mg kelakar la..kesian kucing mama..hahaha berbalik kisah lukisan cat mama yg failed tu,Ayra punya la adore sampai cium2 lukisan tu..dia mg pantang nampak gmbr cat mst dia nk cium..tapi kalau cat kt rumah ni datang duduk atau bermanja dgn aku mg dia marah abis2an,siap tolak kucing tu turun sebab dia nak take over duduk atas aku..dengki betul dia..lagi satu jangan la kucing tu dtg kacau ms dia tengah menyusu,punya la bebel marahkan kucing smpai tergigit nips mama..adoilaaa

Ayra ni sejak dia mula makan memang dia xsuka sape2 pun suapkan,dia nak suap sendiri..ade baiknya but ade buruknya jugak tapi aku lebih suka dia explore, biarla comot sikit asalkan sel2 otak dia berhubung..mcm mana nak suap masuk mulut,mcm mana nk suap guna sudu atau tangan..aku nampak dia dh pandai tentukan makanan yang perlu sudu n ape yg perlu gune tangan..

layan gambar dlu nanti sambung story, ayra bangun pulak..daa

No comments:

Post a Comment