Pages

Friday, December 1, 2017

Kisah pregnancy ke4

 
Salam buat semua
 
Lama aku tak update pape..tup2 cerita pasal mengandung hihi. Actually aku dah lama mengarang post ni tapi saje nak schedule post on 1st dec..sebabnye nak lepasi 1st trimester dengan jayanya baru nak update, konon la..
 
Ramai yang tau aku ade 2 orang puteri sekarang ni, so bile tajuk 4th pregnancy mst org mcm pelik kan..actually aku penah pregnant 2 thn lepas tapi takde rezeki keguguran di usia kehamilan 8-9w camtu..so kalini aku kena jaga betul2 n sebab tu jugak lepas 12w baru aku berani update..
 
Pregnancy kalini aku agak lemau, 1st month ok je sebab taktau kata pregnant kan..siap pegi terengganu naik bas beramai2, angkat barang itu ini sebab program CSR agih bantuan kat golongan asnaf sane..pastu siap join bowling tournament, biarpun jadi juara longkang bertahan hahaha..masa tu semua okey smooth je..kalau sebelum2 ni tiap kali pregnant je mesti aku start demam cirit birit bagai tapi kalini alhamdulillah takde macam tu, cuma mrR demam batuk lama, Airis dan Ayra pun demam lama..aku je sihat walafiat.. mrR tu jarang sangat sakit, so bila dia demam jd teruk, siap muntah2..rupenye tu kot petanda bini dia pregnant hehe.

Masuk minggu ke6, aku mula rasa mual2 loya bagai, time tu jugak aku kena berbengkel kat melaka. Terpaksa la gagahkan diri jugak. Makan kat hotel pn aku tak leh hadap, tapi makan jugak la, mujur dapat bertahan sampai hari terakhir..mrR bawak anak2 ke hotel, sempat dorang bermalam 1 malam, konon lepas check out nak berjalan2 kt melaka tapi nan hado aku tak larat giler terus je pecut balik Putrajaya. Sampai rumah membuta sampai petang.

Minggu lepas tu aku ade lagi bengkel kt Melaka, then week after kena pegi Kelantan..Ya Allah masa tu berdoa jelah yg aku dapat pengecualian. Aku xciter kat sesapa yang aku pregnant masa tu so agak susah nak melepaskan diri. Mujurla bos aku tak lepaskan aku pegi sebab colleague aku sorang lagi ade pesta sukan ape tah so dia takde anak buah langsung kalau aku pegi bengkel 2weeks in a row..fuhhh selamat..aku memang tak larat.

Mujurlah mrR amat memahami keadaan isteri dia ni..semua kerja rumah dia ambik alih..aku kesian jugak tengok dia kena buat semua..aku memang tak larat giler..time petang nak drive balik pun gagahkan diri je, sampai rumah terus landing atas katil..aku harap sangat lepas 3 bulan ni aku dah kuat, takde alahan gini lagi..kesian suami oii..

Doakan jugak kandungan aku kalini selamat sampai ke akhirnya..seriously aku masih trauma dengan keguguran sebelum ni, perut sakit sikit aku dah cuak kemain..InsyaAllah kalau takde ape2 aral aku akan bersalin pertengahan bulan Jun 2018..nampaknya boleh beraya ber5 la kot tahun depan hehe..InsyaAllah, amin.

Doakan kami ye.

Daa.

Monday, November 20, 2017

Airis Batrisya :: Persediaan awal ke sekolah

 
Over kan mak ni, anak baru start cuti dia dah sibuk pikir pasal sekolah thn depan. Haha. Eh ekceli budak2 tak start cuti lagi tapi Airis dah ambik cuti seminggu awal, dah selamat sampai ke kampung halaman terchenta nun. Huhu tinggal lah mama papa n adik dia kat sini bertiga. Mampu berhuhu jelah kalau dengan budak sorang tu. Sebaik abis konvo terus dia ingat kampung je. Mak is pasrah.
 
Aku pun tak kisah sangat dia nak balik kampung, aku suka anak aku sukakan kampung, harap sampai besar dia suka balik kampung. Takmo nanti dah besar taknak balik kampung nak duduk kat bando je. Aku ni walaupun merantau cari rezeki di samping ikut suami, hati sentiasa kat kampung halaman, cakap pun takleh nak control la, dengan bos aku pn selamber cakap kedah. Haha. Pepaham jelah noh.
 
Berbalik kat tajuk persediaan ke sekolah tu, aku ni memang jenis kalut. Apa2 pun aku suka buat awal2, tak suka last minute punya keja. Bak kata orang kedah "awai tak kalut" haha. Motto gitu. Aku dulu keluarga takdelah susah, takdelah senang sangat. Zaman aku sekolah rendah ayah aku bisnes rancak, walaupun aku tak ingat sangat macam mana persediaan ke sekolah tu tapi atleast baju sekolah, kasut, beg bertukar setiap tahun, cuma aku ingat mak aku jahit sendiri baju sekolah. Pegi beli kain kat kamdar pastu mak aku jahit. Tak merasa la pakai jenama2 guitar ape tu *zaman 90an tu la*. Aku selalu jaki dengan kawan aku yg pakai baju jenama2 ni, sebab nampak mahal. Zaman budak2 kan, pemikiran pun budak2. 

Pastu menginjak ke darjah 4 zaman george soros tu bisnes ayah aku jatuh teruk, ayah aku muflis, kami terpaksa keluar rumah dan berpindah ke rumah sewa yang lebih kecik, ayah kerja hotel di Penang mak aku pulak jadi pembantu gerai makan. Hidup kami susah, so banyak perubahan yang terpaksa kami lalui. Baju sekolah jarang bertukar, kalau ada pun beli yang murah2, beg sekolah pun dah tak tukar, kasut pun sama pakai selagi boleh. Masa tu aku takdela sedih sangat, tapi bila terkenangkan aku rasa sayu, betapa struggle nya mak ayah aku besarkan kami berempat masa tu. Adik bongsu aku belum wujud dalam cerita ni.
 
Paling tak aku lupa, masa nak masuk tingkatan 1 mak macam biasa beli kain buat baju sekolah. Tapi warna kain biru muda tu sangat pudar berbanding kawan2 yang lain. Aku malu nak pakai ke sekolah sebab aku rasa aku sorang je pelik. Baju puteri Islam pun sama, kain pink dia pudar giler. Mungkin mak beli yg harga paling murah. Aku masa tu kuat memberontak dalam hati je, depan mak aku berlagak cool sebab aku tau kesusahan dorang. Syukur aku dapat biasiswa, so aku dah mula gunakan duit sendiri untuk perbelanjaan sekolah termasuk yuran2 bagai. Since then aku beli baju ready made, tu pun kat pasaraya ekonomi kalau tak salah sepasang RM19 je masa tu. Rasa hebat sangat lah walaupun baju murah hehe.

Melalut jauh pulak aku ni. Nak citer pasal persediaan ke sekolah Airis sebenarnya. Mengimbau kenangan silam dah kenapa. Aku sebenarnya belum buat apa2 persediaan pun untuk Airis. Surat dari sekolah pun belum dapat. Cuma aku tau dia kena ready untuk ujian linus, untuk tu aku just mintak dia buat exercise book jelah, nothing more. Atleast dia tau apa yang perlu dia jawab sudahlah, macam mana nak hadapi exam.

Ekcited sebenarnya nak start beli barang2 sekolah ni, aku duk survey dan blogwalking entry2 pasal persediaan ke sekolah tu yang rasa tak sabar nak pegi shopping. Cuma keadaan aku kurang mengizinkan buat masa ni, nanti2 lah kot. Airis pun takde kat sini susah nak fitting bagai. Cuma aku listkan je dulu apa yang penting n apa yang perlu. Aku buat yang basic2 je dulu, kemain buat list bagai haha. Sebulan lebih lagi je kan. Aduhh tak sabarnya. *over*


Tuesday, November 14, 2017

Airis's Graduation Day :: Little Caliph Grand Ihtifal 2017

 
Alhamdulillah syukur..Airis dah hampir menamatkan zaman pra-sekolah dengan jayanya. Walaupun tak dapat masuk pra sekolah kerajaan, 2 tahun bersama LC amat membanggakan mama n papa. Tahun pertama tak banyak pun yang dia pelajari. Membaca pun sekadar dua suku kata mudah. Tapi budak2 memang cepat belajar, masuk tahun kedua kat situ dia terus dapat membaca dengan lancar, both bahasa melayu and english. Cuma english tu perkataan yang mudah2 jela. Bagi aku dah cukup bagus untuk budak 6 tahun.
 
Paling happy bila anak pandai membaca surah2 lazim, ada beberapa surah yang dia dapat hafal, teacher sediakan chart and tanda mana surah yang dia hafal dan belum. Solat pun dah pandai, harap kakak akan terus cemerlang dalam ilmu agama seiring ilmu duniawi ni. Aku tak kisah sangat LC ni takde sistem peperiksaan yang menilai budak dapat nombor 1,2,3 macam tadika lain. In fact, budak2 ni semuanya sama. Kesian tengok anak2 kwn aku yang bersaing sesama sendiri sebab nak dapat nombor 1 dalam tadika, pastu yg tak dapat nombor 1,2,3 tu tak dapat hadiah dari teacher, nangis2 nak hadiah yang sama jugak. Budak2 kan, mana dorang paham lagi, tapi entahlah. Memasing punya sistem, lagipun nanti masuk sekolah rendah akan bersaing jugak untuk tu. Harap Airis akan adapt semua tu dengan baik, InsyaAllah.
 
12 November 2017, bertempat di Palm Garden IOI Resort LC adakan Grand Ihtifal untuk LC sekitar Putrajaya dan Puchong. Aku paham grand ihtifal tu graduation day je, tak pasti maksud sebenar, haha. Airis macam biasa bersemangat luar biasa kalau event2 cenggini. Dua tiga minggu sebelum duk gigih practise untuk persembahan. Malam tido tak lena asyik terjaga je sebab eksaited nak buat persembahan katanya. Aku taktau sangat ape persembahan tapi dia ada cakap dia nyanyi lagu demi matahari dan muslim of the world. Aku suh nyanyi depan aku dia taknak. So mama papa kena tunggu tengok hari tu jela.

Pagi2 lepas subuh dia dah siap, mintak aku solekkan lagi, kemain nak pakai eye shadow kaler oren n pink, mama layankan aje. Rambut taknak ikat tinggi sebab nak pakai topi matahari nanti terjatuh katanya. Okey fine. Pukul 750 kitorg keluar rumah since teacher mintak anak2 sampai sebelum 8.15 pagi. Majlis start pukul 9 ye. Aku suruh dia makan roti dulu kat rumah pun dia taknak, taktau la sebab neves ke hape. Sekali dengan aku pn tak sempat nak sarapan kat rumah dek kekalutan anak sorang tu.

Around 9.30pagi baru majlis bermula. Aku dah la lapar, nak tunggu minum pagi macam lambat je, huhu. Tak sabar nak tengok persembahan anak pun ye jugak. Lepas dah abis ucapan bagai anak2 buat persembahan bacaan ayat2 lazim, ade 3 tadika yg ambik bahagian, tadika Airis last sekali baca surah al-takathur. Dorang baca beramai2. Sebelum tu ada bacaan surah Ar-Rahman wakil setiap tadika yang baca ayat dan terjemahannya. Airis tak terpilih jadi wakil kelas untuk bacaan tu, kagum aku tgk kawan dia baca..dalam hati pikir nape kakak tak dapat eh..huhu

Lepas tu tea break kejap, laju je aku suh mrR pegi ambik makanan, bini dah kelaparan tahap gaban haha..mujur bdn xlemah sangat aritu, still boleh bertahan, cuma ke toilet jugak sebab nak uwek2. Majlis bersambung dengan persembahan anak2  LC D'Myra iaitu tadika Airis, semangat weh nak tengok anak. First dari kelas pra tahfiz, dorang menari joget pahang, lepas tu baru kelas Airis buat persembahan lagu demi matahari. Menarik siap ade macam choral speaking mula2 tu, pastu ada bacaan surah al-sham oleh anak aku AIRIS!! Ya Allah sungguh aku terkejut tengok dia mara ke depan baca surah tu sorang2, sebak terharu semua ada, hampir nak gugur airmata aku tahankan je. Sungguh aku bangga weh. MrR kat depan pentas duk merakam, aku tengok je dari tempat duduk. Lepas tu dorang beramai2 nyanyi lagu muslim of the world.

Majlis selang seli kan persembahan tadika dengan parade, so tadika Airis parade yang ke2, tengok anak2 melangkah masuk dewan dengan jubah dan mortar tu alahai happy je rasa. Tersengih2 je Airis dengan jubah dan mortar sengat dia tu. Haha. Semua urusan recording n ambik gambar aku serahkan kat mrR, maklumlah mak sokmo2 tak larat. Huhu.

Around 1.30pm majlis berakhir, Airis kelaparan kesian dia. Kat bilik persalinan tecer bagi makan kek pisang, dia tak makan sebab ade ulser kat mulut, dengar cakap betul budak tu. Hehe. Mula2 pasang niat nak berjalan ke IOI City Mall, konon nak cari hadiah besday untuk mrR tapi badan aku tak berapa sihat so terus balik. Singgah tapau mee tarik je untuk Airis.

Overall hari yg sangat indah untuk aku, happy sangat tengok Airis happy..Aku tanye dia takut tak masa kat atas pentas baca surah tu dia cakap tak takut pun. Kalau aku sure katq kaki kot. Haha. Mujur Airis tak ngikut perangai neves mak dia ni. Haha.

Ape2 pun mama doakan Airis sentiasa berjaya di dunia dan akhirat ye sayang, mama sayang Airis dan mama sentiasa berbangga dengan kakak.

Love u, xoxo

Thursday, November 9, 2017

Planner Sioca 2018 Giveaway

 
 
http://susunatursioca.blogspot.my/2017/10/planner-sioca-2018-giveaway.html?spref=bl
klik banner untuk join giveaway ni 

Korang yang suka ber-planner tu aku suggest untuk dapatkan planner dari akak sioca ni, planner beliau memang terbaik, cantik dan lengkap untuk semua perkara..harga pn affordable sangat, RM80 untuk both seperti di atas, dun wory ada banyak pilihan design yang korang boleh pilih tau..more info boleh KLIK je banner kat atas tu ye
 
Istimewa untuk kalini beliau nak bagi FREE giveaway planner so sape yang nak join giveaway bolehla ikut step yang digariskan dalam entry..jangan lupa klik banner tu..

Jom sama2 cuba..mane tau menang kan..kalau tak menang pn korang boleh je beli satu set, memang berbaloi-baloi lahh

xoxo

Daa

Monday, November 6, 2017

Ayra oh Ayra

 
Ayra wearing her new school uniform
 
Budak ni dah nak masuk 4 tahun coming 2018..ayar klise 'how time flies'..haha
Sekarang ni aku antar dia ke taska je, so rutin harian main, aktiviti sikit, makan, tido, bangun mandi makan dan main semula sampai aku ambik pukul 5 lebih.
 
Lepas ni rutin dia mungkin akan berubah sikit, sebab dah start belajar kan..mungkin yg tambah part reading n membaca tu jela, yang lain still sama. Semalam pegi open dat tadika untuk registration etc dia excited aje, balik try uniform n baju sukan terus taknak buka baju sukan sebab macam i-kids kaler hijau kuning katanya. Sampai ke malam, pagi bangun mandi pn nak pakai baju tu balik, aduhh.
 
Pastu sementara nk sampai ofis dia duk cakap "adik nak p sekolah baru, takmau p sekolah lama"..punyala eksaited tu haha. Budak ni kena slow talk elok2 then dia akan okey..ape2 hal kena cakap elok je dengan dia, jgn marah2 jgn tengking2..hati tisu mek ni *macam mak dia*
Kalau tgk gambar2 lama dia nampak perubahan mendadak fizikal dia..dulu dia takdela sekurus skg, atleast pipi tu boleh cubit2 lagi..skg ni anak aku dh makin keding..kesian tgk. Susah betul nak tgk dia makan dengan penuh selera. Susu pun dah kurang minum. Malam2 selalu skip dinner, tambah pulak aku skg ni tak mkn malam, apaknya pn tak mkn malam langsung anak pn jadi takyah makan..grrrr aptb kesian sgt kt anak aku ni.
 
Orang cakap kalau nak bagi anak semangat nak makan mak bapak kena la spend masa makan sama2 dengan dorang, time paling ideal dinner jela sbb breakfast n lunch biasanya kat sekolah masing2..cuma skg ni aku biasakan pagi2 breakfast dengan ayra kat ofis, lepas breakfast baru aku anta dia ke taska sebelah ofis aku ni..berselera dia makan pagi2, mesti sebab tido dlm keadaan perut kosong..huhu such a bad parents kitorg ni
 
Ok, aku tau kitorg perlu berubah, kesian anak2..dah rupe anak terbiar tak cukup makan je..budak2 membesar ni perlu pemakanan yg lengkap dan sihat, takleh skip breakfast, lunch n dinner..cuma skg aku duk pikir mcm mana aku nk buat untuk pastikan depa makan tiap kali cukup waktu tu..kat sekolah je kompem2 makan, kat rumah je yg belum tentu..hurmm
 
-______________-*

Thursday, October 19, 2017

Selamat Ulangtahun Airis Batrisya

 
 
18 Oktober 2017 - genap usia Airis 6 tahun. Anak sulung, anak yang dinanti2kan oleh semua semua ahli keluarga aku, maklumlah cucu sulung kan..kelahiran dia disambut oleh semua ahli keluarga, saudara mara yang berhimpun di ruang menunggu hospital, ramai..termasuk family arwah maklong kesayanganku.
 
Jiran2 pun turut meraikan kelahiran Airis, rajin datang menjenguk hampir setiap hari ade je tetamu yg datang. Airis kan kuat nangis ms baby, pantang dia nangis jiran mak akan datang tengok takut kenapa2..sampai begitu sayangnya depa kt Airis anak bertuah mama papa ni. Sampai sekarang pun kalau dia balik kampung dia akan pegi melawat rumah jiran2, hampir semua kenal dia yang peramah dan banyak celoteh tu. Semua sayang dia.  

Dua tahun berturut2 kami meraikan ulangtahun kelahiran dia kat kampung. Meriah dengan cara yang sederhana. Tahun ke3 kami raikan kt rumah je. Tahun ke 4 dan seterusnya pun sama..cuma since dia bersekolah dah pandai nak celebrate kat sekolah, so buat 2 kali, kecil2an kat rumah dan agak besaran kt skolah sekali kawan2.

Tahun ni, dia request nak buat kt luar. Nak sambut kt restoran nasi arab!!Haha. Budak sekecil ni dah pandai request okey. Siap pesan jangan lupa kek, sederhana pun takpa. Sebab aku dah cakap awal2, kek besar mama order untuk celebrate kat school. Since ramai yang datang minggu ni so ada rezeki Airis sambut besday dengan ahli keluarga yg ramai, adik aku ada, mak mertua aku ada, adik2 ipar n biras pun ada n anak saudara mrR pn ada. Happy la dia, bukan kepalang. Senyum sampai telinga bila hajat dia dimakbulkan.

Mama happy bila tengok kakak happy. Sungguh, kakak adalah anugerah terindah buat mama, mama sayang kakak sepenuh hati mama. Mama doakan kakak terus membesar dengan sihat, jadi ummah yang taat, anak solehah, kakak yg baik kepada adik2, kawan yg baik, dan segalanya terbaik dalam apa jua perkara.
 
Mama loves u
 
xoxo


Friday, October 13, 2017

Celcom oh Celcom

 

Pagi2 lagi aku dapat sms yang mengatakan bil aku dh lebih had iaitu RM560.20. Dia suh setel amaun tu sebab line aku kena barred!! I was like...WHAT???  gila tak terkejut weh, nk pitam rasa, RM500 kot bukan RM50..even rm50 pn aku rasa banyak sebab aku baru je bayar bil Senin 9.10.2017. Baru 4 hari lepas. 

Celcom ni aku guna dah lama, before kawen lagi laki aku buat supplementary line, masa tu 1+5 plan, aku xigt details tapi all the bills go to him. Xmahal sangat seingat aku. Tapi lama aku pakai sampailah ada plan baru, masa tu aku nak beli Note 4, aku guna plan yang sekali device tu, tu pn around RM80++ kalau tak salah aku. Plan tu 3 tahun aku pakai, sampai dah lepas tamat kontrak pun still pakai. Pastu tahun lepas aku tukar ke plan yg Gold ke ape nama, rm80 sebulan, tambah gst bagai jadi rm85+. So setiap bulan aku cuma bayar amaun tu ja sebab call & sms unlimited. Data pn unlimited tapi bila dah abis quota paham jelah slow dia lebih dari siput b*b*..huhu.

Bulan lepas, aku decide nk bertukar ke WEBE, ramai kawan2 aku guna n suggest. Kebetulan masa pegi Alamanda ada roadshow webe so aku terus daftar, nk ported dari celcom ke webe la kisahnya. Yang si webe pn tak cakap kalau ada 2-3 line under nama tu kena port semua. Yang nk port aku sorang je, laki aku kebal takmo..sayang celcom kekdahnya. Lagi pulak line dia tu under kontrak yg gomen punya. Aku takde kontrak so aku anggap bolehla. Takde pulak tanye lebih2 main register, bayar n dapat simcard. Dua tiga hari lepas tu aku dapat emel n sms cakap tak berjaya, Celcom tak benarkan sebab line aku ni supplementary (under nama laki aku). Haih dah sudah..bazir je duit aku RM106 huhu.

Lepas kejadian tu aku guna celcom macam biasa, data abis quota terpaksa la tunggu cycle 8hb br renew..9hb auto billing ke kredit kad n bayaran berjaya seperti biasa. Aku pn malas dah pikir pasal porting whatsoever. Tup2 pagi ni dapat sms line aku kena barred, pastu bil melambung ke rm560.20. Tu aku cuak. Dah kenapa? Aku try call cust service dia, minah tu cakap dia takleh check sebab aku bukan registered person so dia mintak laki aku yg call. Aku mintak laki aku call, dia cakap takleh check sebab kena tunggu next bill..Dah kenapa pulak. Abis nk aktifkan line kena setel dulu ke??Aku memang taknak bayar, apesal pulak kena sampai gitu sedangkan credit limit aku RM200 je. Aku check data penggunaan tak lebih had lagi, baru berapa percen je. 

Seharian aku moody memikirkan nasib aku nak membayar bil next month, dahla auto billing nanti auto je kad kredit aku byr amaun tu, tambah bil bulanan rm85 mau cecah 600++ tu..haihh giler lah. Masuk online, nk stop auto billing takleh pulak, hampehh.

Sudahnya aku decide nak terminate kad kredit aku, padan muka. Line celcom tu pn aku nk terminate jugak, lantaklah kau kat situ. 

Aku stress

Sekian
 

Wednesday, October 11, 2017

Pengurusan Stress

 
wow tajuk gempak
 
Aku kagum lah dengan sape yang tak penah stress. Sebab aku manjang stress, pagi2 anak buat perangai taknak bangun mandi aku dah start stress, mane taknya start dari situ aku akan keluar rumah lambat, sangkut trafik jem n akhirnya sampai ofis lambat. Alamatnya nama aku akan naik kt bilik pengarah, di antara org yg selalu datang lambat. Boss aku tu strict tahu, jgn memain sama dia. Pastu mula la aku jadi tak keruan sepanjang hari, mane tak STRESS hidup mak.

Harini kawan aku pegi kursus pasal cara menangani stress kat tempat keja, aku teringin jugak nak join tapi apakan daya masa tak mengizinkan, keja menimbun. Itu pun stress jugak! So demi menangani hati yg rawan tak dapat pegi kursus maka meh kita sama2 enjoy gambar ni


Dalam ertikata lain, banyak cara untuk kita tangani stress. Yang menarik minat aku part TIDUR tu je..haha sebab aku suka tidur. Kalau tak dapat tidur yang cukup memang kita akan cepat stress kan??ke aku je yg rasa camtu? Sebab tu aku selalu tido awal, hahaha. MASSAGE tu pun best, alahai syoknye rasa bila org urut kan..aku susah cari tukang urut yang boleh ngam, aku tak tahan sakit, kebanyakan yg duk urut aku selama ni sakitkan badan aku balik, dia tekan urat sampai berhari2 terasa bisa nya. Huhu. Ada sorang makcik memang sedap urut, aku sampai terlena tapi malangnya dia dah xdatang sini pulak..dia dari Johor tak silap aku, dulu anak dia buka kedai kat Putrajaya so dia tumpang buat servis urut, sekarang kedai tu dah tutup so tak chance dah aku nk berurut dengan dia.

Lelain macam HOBI, MULTIVITAMIN, SENAMAN dan PEMAKANAN SIHAT tu aku tak berapa gemar nk buat, ade je halangannye haha. Aku suka masak, tapi suami dan anak2 aku bukan jenis pemakan, kadang membazir je. Aku penah join kelas menjahit, siap beli mesin jahit tapi akhirnya terkubur gitu jah. Hangat2 tahi ayam je aku ni. Senaman?? itu lagi lawak, aku join lah kejap aktiviti senaman kt ofis, sempatla turun setengah kilo kot dalam masa sebulan pastu aku dah malas, kat rumah pun beriya beli yoga mat lah, yoga pant set lah, seluar panaz lah tapi semua tu jadi tukun je dalam rumah aku. Macam mana lah tak stress aku ni, pemalas pun ye pembazir pun ye. Haihh.

So back to Islam, kalau rasa dah stress sangat tu bawak2 lah ambik wuduk, baca quran ke, solat sunat ke..lagi mudah kan??

till next time
Daa

Thursday, October 5, 2017

Im back home

 
Halu halu halu....Long time no see, ade ke yg rindu?ecehh

Lama betul meninggalkan jejak, tak sempat oi, memanjang bizi makcik ni. Mood menulis pn dah kelaut. Tapi ada perkara2 penting kena jugak tulis, kenangan bak kata orang.

Next year Airis akan masuk tahun 1, Ayra pulak akan masuk tadika..sekarang ni dia kat taska so rasanya its about time for her to adapt new changes..Kakak so far okey, aku yakin dia boleh hadapi tahun 1 dengan baik. Budak tu nampak lembik tapi berani. Dia siap cakap kat aku "takpe nanti mama takyah hantar kakak, kakak boleh pegi sekolah sendiri"..Almaklumlah sekolah sebelah blok rumah, tapi NO, aku xkn nak biar dia pegi sendiri, sekarang ni kena extra careful, walaupun dulu zaman sekolah aku memang menapak sendiri ke sekolah sebelah rumah. Memang rezki dari mak ke anak sekolah sebelah rumah hehe.

Airis dah stop kelas renang, and soon akan stop kelas taekwando. Aku tak paksa dia stop taekwando tu tapi dia yang cakap kakak dah tak larat nak masuk kelas tu asyik 'hiyak hiyak' je kata dia. Anak aku lembik haha so takyah paksa. Renang tu ofkos dia suka tapi sampai skg takleh berenang lagi sebab dia xlarat nak kayuh kaki n tangan. Alahai kakak..tunggu la besar sikit mama antar kelas semula ye. Bagi kuat dulu. Sekarang ni dia ade extra class mengaji je. Sebab aku xpuas hati Iqra' dia masih slow berbanding subjek lain. Dia pun happy pegi kelas ngaji dengan ustazah walaupun apaknye kena extra effort antar ambik setiap malam. Hahah nak anak pandai ngaji kan?kenala rajin ye pak.

Ayra pulak seperti biasa dengan ketegasan dia, kelas ape pun dia takde hingin nk join. Teman kakak pegi kelas renang pun pandang sepi je. Cuma ade satu time dia cakap "adik tak reti main badminton, adik nak belajar badminton"..bagus, keinginan tu dah ade nanti besar sikit mama antar ye. Ayra ni nampak lasak sikit, main bola pn cekap compare to kakak yg lemah gemalai. So aku rasa dia ni ngikut bapak kuat bersukan. Airis ikut aku la, lembik ape pun tak boleh hahaha sebab tu dia more on academic. Ayra..akademik taktau lg cemana, so far nampak ke'rajin'an dia terhadap pelajaran..Agak kelaut!!Suruh baca Alif Ba Ta pun taknak, ABC apatah lagi..aduii itu yg aku tak teragak2 untuk antar dia ke tadika next year. Memang la kecik lagi tapi minat tu kita kena pupuk, taknakla bila dah masuk 6thn baru nak mengenal ABC semua tu. Sebab kadang budak ni kat rumah dengan parents je malas, tapi kt sekolah dengan teachers dorang rajin, behave je.
 
Aku..bab mengajar anak2 memang fail. Suruh aku masak, basuh baju takpe lagi daripada suruh aku mengajar dorang. Sebab aku garang, aku bukannya penyabar..sekali dua je aku ajar pastu bile tanye dorg taktau jawab mula la aku nak naik angin kaki tangan bagai *opss kaki tu cuma metafora semata* so kakak taknak belajar dengan aku, dia prefer papa tapi papa selalu takde kt rumah, tu la masalahnya. Takkan aku nak hire home tutor pulak kat budak 6 tahun??beria benor mak dia so lets dia belajar kt sekolah jela..malam ngaji kt setazah..biar seimbang dunia akhirat gitew. 

Alhamdulillah kakak dah pandai membaca menulis, reading, cuma speaking agak kurang sebab makpak dia pun cakap kedah ja manjang haha. Aku xkisahla pasal tu..nanti lama2 pandaila..Hafazan dia agak bagus untuk budak 6thn, dah banyak surah lazim dia boleh baca. Yang paling aku kagum kakak ni rajin solat, dengar je azan terus dia ambik wuduk n solat. Dulu dia suka solat dengan aku tapi sekarang simce dia dah pandai solat so dia prefer solat sendiri. Mama proud of you kakak, keep it up ya 

Itu je kisah anak2 aku setakat ni..maaf la ye kalau posting aku pasal anak2 je sekarang ni..memang niat pun semoga satu hari nanti dorang dapat baca belog malar segar mak dorang n kenangan dorang masa kecik2..n maaf jugak kalau terasa aku suka puji anak sendiri, kalau mak dia tak puji nk harap sapa lagi, ye tak??haha

tata titi tutu
ade masa jumpa lagi
bye


Tuesday, August 1, 2017

Terima Kasih

 
Banyak cara untuk kita ucapkan terima kasih, macam2 bahasa ada semuanya untuk menyatakan rasa terima kasih kita di atas sesuatu kebaikan/bantuan.pemberian orang kepada kita. Tapi aku musykil dengan segelintir orang yang tak reti ucapkan terima kasih ni. Bukan susah sangat pun nak cakap 'TQ" tu. Hmmm
 
Sejak kecik lg kita dah diasuh untuk sentiasa berterima kasih. Anak2 aku dulu masa mula2 pandai bercakap ungkapan 'TQ' or 'Terima kasih' yang selalu dorang sebutkan, itu yang paling senang n mudah. Kan?? Kita pn as parents kena la selalu ucapkan terima kasih pada dorang, baru la dorang belajar dari kita. Bak kata orang kepimpinan melalui teladan, gitew. 
 
Kadang kita memang ikhlas je buat sesuatu tanpa mengharapkan apa2 balasan, tapi bila orang ucapkan terima kasih tu rasa happy lain macam, rasa dihargai gitu. Bukan susah pun nak cakap tapi why why why aku jumpa orang yang tak reti berterima kasih gini. Haihh pelik sebenarnya ni. Actually aku cakap ni bukan merujuk kat sorang je tau tapi agak ramai yang jumpa yang tak pandai nak cakap terima kasih tu sebab aku sedikit peliks. Dorang ni tak penah tau perkataan tu ke camne??hurmmm 

Anyway thanks uolls yang sudi baca bebelan aku arini,

Daa

Friday, July 7, 2017

Raya cara kami

 
Salam 13 Syawal..dekat 2 minggu dah kita menyambut Aidilfitri kan..pantasnya masa berlalu.

Saje nak kongsi raya kami tahun ni, sederhana je tapi alhamdulillah tetap meriah. Tahun ni beraya kat rumah mertua, semua adik beradik mrR berkumpul kecuali adik bongsu dia yg kena bertugas demi keamanan negara gitew. Memang meriah la rumah Mil dengan anak2 kecik besar tua muda. Ayra yang paling kecik sebab Danish tak balik, semua org suka sakat dia. Dia pulak mood baik je kalini semua org dia nak kawan. Paling dia suka si Syafiq sepupu dia tu, asyik berkepit je dengan abang syafiq dia, tak padan dengan kecik, syafiq tu dah darjah 5 kot! haha.

Our small family
 

Dalam rumah gelap so lighting gambar terlajak pulak..muahaha
 

Sepupu kesayangan Airis - kakak Aisyah
 
 Hari raya first tu kami beraya kt sekitar kampung Mil, macam2 juadah la disediakan. Kat Baling ni biasa dorg sediakan lemang dengan rendang, so tiap rumah pegi mst ade lemang n rendang. Mil aku sendiri buat lemang, ketupat palas, rendang ayam n rendang daging. Aku terlupa beli ketupat nasi nona tu kalau tak boleh rebus makan dengan rendang, sebab aku takleh makan pulut sangat badan tak tahan angin. Pegi beraya rumah org aku bedal segala apa yang dijamu makanya malam tu aku berulang ke tandas wuwuwu. Padan muka!

Hari kedua, lepas zohor kami bertolak balik ke Alor Setar beraya umah family aku pulak. Baju raya kami tahun ni simple2 je, kain cotton je. Last year pn cotton tapi buat design merepek2 untuk anak2 sudahnya dorang taknak pakai sangat, tahun ni buat design simple i.e mini kurung n kebaya (ready made)

Airis happy je sepanjang perjalanan

Ayra macam biasa - crancky :(

Mr Pilot ku

Dapat jugak gambar berempat...walaupun Ayra macam2 peel.

Mak kesayangan, Maksu n Ayra

Makngah Eda bersama anak2 buah kesayangan..gini kot gaya kalau aku beranak 4..berderet anak2 haha..Hasif n Hadeem ni anak2 adik aku, actually Hasif tu saudara susuan Ayra, dorg lahir beza 48 hari je..walaupun dorang jarang jumpa tapi mg rapat, kuat gaduh pn ye jugak masing2 nak menang, perangai sama sebijik dua orang ni. Hihi.

Raya ketiga ulang pakai baju raya pertama..besederhana la katakan..time ni nak photoshoot satu family, almaklumlah ahli keluarga dah bertambah lagi 2 orang hihi. Pose pengantin lama cenggini la..haha

Raya ke 6 bawak Mil beraya umah sedara kat Penang, lajak ke Penang Design Village pastu naik Jambatan kedua PP ke pulau, pekena pasembor dulu kat padang kota pastu baru balik rumah

Bersama adik ipar n mil kesayangan

Kasi can la pengantin lama nk berposing ala2 gambar kawen ahakss

Raya ke 8 beraya di IKEA, hahaha..sempoi 

Ayra yg cheeky..makan kurang asyik nak main je..

Anak mama sorang ni kaki melaram, handbeg nak yang macam princess Aaisyah..takmo yang katun2 dah..alahaii

 
 

Wednesday, June 21, 2017

Kisah Ramadhan kami

 
Harini dah 26hari kita berpuasa kan?Lagi 3 hari je lagi oii dah nak raya. Kejapnya masa berlalu, Ramadhan kalini lebih bermakna sebab Airis turut serta berpuasa, bersahur n berbuka sama2. Dah besar anak dara kitorg tu, kelmarin aku xkejutkan dia sahur bangun pagi dia nangis marahkan aku sebab tak kejut. Actually bukan tak kejut tapi dia yg takmo bangun. Haha. Pastu petang dia cakap kakak takmo puasa bukan sebab tak sahur tapi sebab kakak lupa berniat, clever kan! #matilakenakecampujianaksendiri
 
To date Airis dapat 20 hari puasa penuh, 4 hari halfday dan 2 hari langsung tak puasa termasuk semalam punya kes hehehe. Dasyat tak dasyat tak?She's not even 6!!Aku sangat berbangga dengan dia. Seriously we both tak pernah paksa dia berpuasa penuh, cuma bagi sokongan moral jela letsay dah pukul 6 lepas balik sekolah dia cakap lapar aku akan cakap sabar sikit je lagi dah nak berbuka, kakak pegi baring tengok tv ke pape. Itu je. Yang halfday mostly sebab weekend keluar pegi beli barang, letih agaknye so bile dia cakap dahaga aku terus bg je dia berbuka. Masa kat kampung pn sama, panas giler membahang even duk dalam rumah, dia tak tahan aku bg je dia buka. Tambah lagi tengok Ayra nk sepupu dia duk makan macam mana la dia nak bertahan, haha.
Airis sekarang ni dah semakin matang, sikit2 dia dah jadi lebih penyayang. Kalau dulu dia tak reti nak peluk2 cium orang (mama, papa n adik). Even kalau dia buat salah pape pun dia susah sangat nak say sorry, apatah lagi nak peluk cium. Sekarang ni tiap kali pas solat dia akan peluk n cium aku. Aku agak dia malu nak kiss, tapi kadang tetiba dia datang peluk n kiss aku, cakap sayang mama. Aduhh mama tersentuh nak. Sebab mama pun macam kamu, mama susah sangat nak peluk cium Tokwan n Tokma kamu dulu. Mama malu!. Sekarang ni pantang jumpe je mg aku akan peluk cium mak ayah aku. Berlainan dengan Ayra, dia lebih penyayang kot, kadang sampai mak dia ni naik rimas duk mai peluk2 cium. N the best part about her dia akan mintak maaf tiap kali buat salah. Malam2 sebelum tido dia akan bg goodnight kiss dulu, kalau aku tido dengan dia, dia akan cakap "mama lepas ni adik takkan buat perangai lagi, adik nak jadi goodgirl". Mana la mama dia tak sayangggg sangat kt dia. Kakak pandang je adik buat gitu, sbb tu kot dia cuba nak buat gitu jgk. Hihi
Dua hari je lagi, dah nak balik kampung, baju semua dah siap lipat cuma belum masuk beg. Sekut raya pn dah ready, tahun ni aku beli 2 balang je, yg lain buat sendiri. Hehe. Terajin tanpa sengaja. Budak2 ni suka mkn biskut raya, yang aku buat awal2 aritu pn dah tinggal setengah balang, belum raya tu. Semalam sempat buat simpul kasih, ade separuh lagi belum siap malam ni kasi setel. 
Tik tok tik tok Ramadhan akan melabuhkan tirainya, moga jumpa lagi tahun depan, InsyaAllah..

Wednesday, June 7, 2017

Mati itu pasti

 
Salam 12 Ramadhan.
 
Sejak dua menjak ni aku selalu dapat perkhabaran tentang kematian seseorang. Sepanjang Ramadhan je rasanya dekat 10 orang kenalan terdekat atau sedara mara kenalan yang meninggal, ada yang meninggal sebab sakit tua, kanser, kemalangan jalan raya dan secara mengejut. Allahu Rabbi.

Semua sedia maklum bahawa kematian itu adalah rahsia Allah swt. Tak ada sapa pun yang tau bila dia akan mati, macam mana cara dia mati. Wallahualam. Berbalik kepada kenalan2 aku yang meninggal tadi, kebanyakannya adalah sebaya aku. Dua orang kenalan sejabatan meninggal akibat kemalangan jalan raya. Meninggalkan anak yang masih kecil seusia Airis dan Ayra, malah ada yang lebih kecil dari tu. Ada sorang yang juga sebaya meninggal akibat kanser payudara. Arwah disahkan menghidap kanser selepas melahirkan anak yang kini berusia 5 tahun. Maknanya 5 tahun arwah bertarung melawan penyakitnya tu, sesungguhnya hanya Allah Maha Mengetahui bagaimana perasaan dia, macam mana dia melawan demi keluarga dan anak2 yg masih kecil.

Semalam, aku terima dua perkhabaran. Sorang rakan sepejabat jugak meninggal akibat kemalangan. Kemalangan yang disebabkan kecuaian pihak yang lain. Suami hanya mengalami cedera ringan, anak berusia 2 tahun patah kaki manakala arwah sebelum ni koma beberapa hari, semalam disahkan meninggal dunia, meninggalkan anak kecilnya buat selama-lamanya. AllahuAkbar. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata perasaan aku sekarang ni.

Aku sering teringat anak-anak aku bila disebut atau terdengar soal kematian. Betul, aku tak tau bila ajal akan menjemput aku. Adakah ketika aku tua di mana anak2 aku semuanya dah dewasa dan punya kehidupan sendiri atau tika ini di mana anak2 aku sangat memerlukan perhatian dan kasih sayang aku. Wallahulam. Dan bagaimana caranya aku akan pergi. Semua orang impikan kematian dalam keadaan husnul khotimah. Kita sebagai umat Islam pastinya impikan ke Syurga yang dijanjikan Allah swt. Tapi bila ditimbang tara adakah cukup bekalan kita untuk melayakkan kita ke sana?Itu yang paling aku risaukan. Sungguh, aku takutkan kematian. Bekalan aku belum cukup, aku belum mampu Ya Allah. Berikanlah kami lebih masa untuk mencari bekalan itu Ya Allah. Dan lagi bila kenalan2 aku pergi ramai sangat yang mendoakan dan bercakap perkara baik2 tentang mereka. Arwah seorang yang sangat baik, sangat pemurah, sangat itu ini. Aku terpikir kalau sampai masa aku nanti ada ke benda baik2 yang orang akan cakap pasal aku, adakah orang akan sentiasa kenangkan aku. -______-'

Buat sahabat-sahabat yang telah pergi, aku hadiahkan Al-Fatihah buat kalian. Hebat kalian semua kerna dijemput di bulan yang mulia ini. Moga syurga tempat yang selayaknya buat kalian semua. Mohon jasa baik sesiapa sahaja yang terbaca entry aku ni, hadiahkanlah Al-Fatihah buat sahabat2 aku yang telah pergi selamanya. Kita juga akan menyusul kelak.





Monday, June 5, 2017

10 Ramadhan : Persiapan Raya

 
Salam 10 Ramadhan, baru 10 hari dah kalut persiapan raya ke??Semangat mak kau nak. Seperti biasa kalau bukan mak yang kalut sape lagi kan?Haha
 
Alhamdulillah setakat harini Airis baru dua hari tak tahan daulat, tengahari dia cakap xlarat nak teruskan so aku bg je dia berbuka, buat ape nak paksa sangat kan budak tu pun kecik lagi, dibuatnya pengsan ke ape lagi naya mak dia ni. Hari2 lain semua dia okey, aku yg tengok dia melompat berlari bermain pulak yang risau, suh duk dediam taknak, tido apatah lagi. harap sampai ke penghujung Ramadhan semangat berpuasa dia tak luntur. Cuma lately dia dah kurang berselera masa bersahur, dah tak semangat bangun sahur mcm mula2 aritu. Mak dia kena tambah skill memasak perhaps. Duk ulang msk menu yang sama je mana tak jemu budak tu. Hmmmm

Actually mula2 dulu tak semangat sangat nak beraya sebab mrR mungkin tak dpat cuti raya tahun ni, tup2 dapat cuti pulak dia so aku pun melompat la mencari baju raya tambahan. Sebelum ni tempah baju kurung biasa je sedondon dengan anak2, baju melayu pun dah tempah. Kain tu Paklong yg bagi, indonesia mari. Ingat nak pakai tu je masa hari raya pertama, pastu dah duduk umah je buatpe nak beli baju meriah2 kan. Baju2 siang bdk2 dah setel beli awal  lagi, mrR bukan suka nak keluar shopping time2 puasa, tambah lagi Airis nak start puasa tahun ni, kalau keluar sure dia tak larat. Sabtu lepas aku bawak dia pegi Alamanda je pun, round tak sampai 2 jam dia dah letih sangat itu yang berbuka makan beger mekdi haha. Malam pulak jangan harapla nak keluar, time ni la kita nak beribadat kawkaw kan, baik la manfaatkan. So takyah pening2 bab baju budak2, peningnya sekarang nak cari baju mak budak ni ha. Online pun beli bila dah sampai tak kenan pulak. Mujur beli dgn Zalora bolehla return balik kalau tak suka. Haha. 

Sabtu aritu aku sesorang dengan gigihnya ke Bangi Sentral, maklumlah situ kan pusat sehenti membeli belah musim raya, macam2 ado. Orang pun ramai Ya Rabbi. Nak susur masuk jalan jem giler kot. Puas aku cari parking, pastu menapak ke Minaz dan sekitarnya. Nak masuk minaz pun beratur weh, dah dapat masuk pusing2 takde jugak yang berkenan di hati. Bukan soal tak cantik, tapi terlalu cantik sampai aku rasa tak layak utk aku pakai, meriah beb! Aku ni jenis simple, tak reti vogue2 aih, pesen baju aku pun seminimal mungkin, takmo la ropol2 kepuk2 tu. Mostly baju yg dorg jual semua ropol2 kepuk2, bukan minaz je hampir semua butik yg aku masuk kat bangi sentral tu meriah kemain bajunye sampai tak terbeli. Lepas tu pegi Bangi Gateway sebab nk ke Zefiks belikan jubah adik aku, pun takde jugak baju yg aku kenan, baliklah dengan tangan kosong. Huhu.

Ahadnya pulak mrR ajak pegi Primavalet kat Ostia Bangi, mungkin dia kesian tengok bini stress cari baju tak jumpe. Sebenarnya dia tak tau bini dia ni tak reti beli sorang2, tengok elok pegang2 rasa tak elok sbb tu tak beli. Kena ada tuan penasihat baru konpiden nak membeli haha. Petang lepas asar baru pegi, mujurla tak seramai kat bangi sentral nun, kedai pun tak banyak lagi yg buka area tu. Pusing2 mrR cari kurta, aku misi mencari baju raya kononnya last2 dua2 tak beli. Kurta mrR takde saiz aku pulak still xdpt baju yang berkenan di hati. End up balik tangan kosong jugakla. Sighhh

Ada 20 hari lg untuk aku hunting baju raya, kalau tak dapat jugak alamatnya recycle jubah2 tahun lepas jela..huhu.




Monday, May 29, 2017

Salam Ramadhan 1438H

 
Alhamdulillah dah masuk Ramadhan 3, 2hari berlalu dengan pantas, tapi tidak bagi Airis Batrisya sebab tahun ni dia belajar puasa. Last year aku tak kasi dia puasa, sebab dia kecik sangat lagi haha. 1st Ramadhan dia puasa separuh hari je, nak bersahur je eksaited kemain, pukul 9 pagi dah usap2 perut dah, aku kerap tanya dia boleh tahan tak, dia cakap lapar, suh berbuka dia taknak pulak. Kemuncaknya pukul 1230 aku tengok teruk sangat laparnye, tuang air segelas, hidang nasi sepinggan suh dia makan je, sengih sampai telinga lepas tu hahaha. Siap tambah nasi lagi sepinggan!. Lapar sungguh tu.
 
Hari kedua Airis lebih bertenaga, aku pulak risau nengoknye. Pagi lepas sahur suh tido pn taknak, pastu kul 10 keluar gi Alamanda nak shopping groceries kt AeonBig tu, pukul 12 lebih kot baru sampai rumah. Aku puasla suruh dia berehat, tido ke ape dia taknak, duk asyik main dengan si adik yang ternyata tak puasa tu. Beli keropok sorang sepeket, tup2 yg adik beli pedas dimakannya yg kakak punye. Kakak tengok meleleh ailio, dahla bedal yang dia punya, tayang depan mata pulak tu. haihh Ayra ni memang tau, kuat mengusik!. Alhamdulillah despite all dugaan kakak berjaya puasa sampai ke maghrib. Petang siap ikut papa ke bazar beli ciken wing lg. Kalau mak dia ni jangan harap nak pegi tempat gitu, tak kuasa.

Menu2 sahur dan berbuka kami simple2 je, ade jugak terajin aku halpod kat ig, cam biasa time puasa gini ramai la yg akan haplod gambar2 makanan, ambik sudut positif kita boleh dapat idea apa nk masak or makan untuk hari2 berikutnya. Mak-mak ni buntu tau tak nak masak ape pagi2, petang2 untuk jaga perut keluarga. Scroll ig tu belambak idea mari, nak buat atau tak je. Tapi semalam kawan aku haplod gmbar nasi arab hadramawt sedap jugak tu, hahaha napsu oh napsu.

Friday, May 12, 2017

Happy Mother's Day

Ahad ke sabtu eh sebenarnya hari ibu?kalau ikutkan upin ipin setiap ahad minggu kedua bulan Mei which is 14 mei 2017 la kan?ade yg cakap 13 mei so tak kisahla bebila pun sebenarnya sebab hari2 pun kita wajib mengingati n menghargai ibu kita. kan? its just once in a bluemoon ade la special treatment utk ibu tersayang..so why not raikan ibu kita, bukan selalu pun kan. Aku kalau duk kt kedah dulu setiap tahun belikan kek n hadiah utk mak aku, selain sambut birthday dia. Mak aku happy sgt, benda mcm ni kalau buat tiap hari dah tak rasa istimewa dia, sbb tu la kami sambut. Biarlah apa tanggapan org terhadap sambutan hari ibu yg penting kami bahagia dgn cara kami. gitew.
Sekarang bila berjauhan takda apa sgt yg mampu aku buat utk mak aku, selain ucapan di whatsapp n phone call, kalau adik aku ada bolehla video call. Aku sendiri pun dah jadi seorang ibu. Aku pahan perasaan gembiranya bila anak2 datang peluk dan wish selamat hari ibu. Budak2 sekarang dh tau cara nak surprisekan ibu dorg sebab kat sekolah cikgu dah ajar. Anak aku buatkan kad, pun cukup membahagiakan aku. Kalau takde cikgu2 ajar memang takyah harapla nak dpt benda2 gini. Huhu. Aku ni insan yang lemah, sesekali dapat benda cmni terasa dihargai, diingati sangat, terharu sampai rasa nak nangis maklumlah  #hatitisu haha.
Bila aku jadi ibu ni baru aku paham pahit getir mak aku membesarkan kami 5 beradik. Macam2 peel macam2 ragam. Ayah mak aku bukan keja besar, takdak gaji tetap pun tapi mampu sekolahkan kami sampai ke universiti alhamdulillah. Mak aku dari muda kerja keras, aku paling igt zaman mak aku berniaga kuih, bangun seawal 3pagi buat kuih, pukul 6 susun barang dalam bakul n raga basikal kayuh pegi antar kat tempat paklong aku berniaga pagi. Ada satu ketika di trafik light basikal mak aku terbalik abis barang niaga bertaburan atas jalanraya. Pilunya rasa hati tapi mak aku tabah, sikit pun dia tak nangis or mengeluh. Mungkin depan kami dia tunjukkan yg diri dia kuat, belakang sapa tau. Macam jgk aku sekarang, walau susah penat mcm mana pn aku tabahkan jugak. Walaupun susah payah aku memang tak setanding mak aku, beza jauh amat. 
Buat masa ni menguruskan anak bertuah berdua tu pun aku dah cukup letih, kebanyakan masa dorang di runah aku yang uruskan sebab sang suami sentiasa sibuk dgn tugas dia, kadang terpaksa ambik dua2 dari sekolah, sekolah berlainan, pastu singgah beli makanan lah, kadang pegi pasar lah, pastu nak singgah playground lah, aku dengan bag2 sekolah dorang dengan barang belian tu dah rupe kingkong berjalan naik ke rumah. Kadang sampai terlupa nak kunci pintu rumah bila dah sibuk mengangkut barang masuk umah. Haihh parah betul kan. Bila dah letih2 tu bila anak2 buat perangai mula la aku nak naik hantu. Mana nak ajar solat, mana nak ajar mengaji, ajar membaca etc budak berdua tu bukan boleh berbaik sangat ade je nak digaduhkan. Alangkah bestnye kalau ada helper kan hehe. Itu pun terkadang aku mengeluh, merintih n menangis sebab tak tertahan. Setiap org dugaannya tak sama. Kadang kita rs diri kita dh teruk tapi bila tgk org lain ada yg lebih teruk dugaannya berbanding kita. 
Buat semua ibu-ibu di luar sana, kalian memang hebat, takde kata yg dapat membalas jasa korang semua, semoga Allah swt jua yg membalasnya kelak. Amin. 

Thursday, May 11, 2017

Airis Batrisya :: Ear Piercing 2

 
Its day 5 since Airis done her first ear piercing. Mama orang yg paling nerves kot, si anak yang over excited tu of course lah relax jer. Being brave girl, Airis takde nampak takut or neves langsung tatkala pistol diacukan ke telinga dia. Aku dah story pasal tempat, harga n jenis subang yang dia pakai so xyah la meng-astro sangat lah. Saje nak update alkisah telinga dia tu. Aku jenis ibu yg cepat gelabah kalau anak sakit, berbeza dengan mrR yang lebih cool, sampai kadang buat aku lagi stressed. Aku takut telinga dia sakit, gatal or even worse bernanah, sebab banyak kes yg jadi macam tu lepas tindik telinga so kebarangkalian tu ada okey. Aku awal2 lagi googled all the necessary things to be done upon ear piercing bla bla bla in order to pastikan anak aku okey. Haa sampai camtu.
Setiap hari aku akan tanya dia whether dia sakit or not, gatal or not, n check if ade merah2 or bengkak or nanah. Alhamdulillah so far takde pape yang merisaukan. Hari Isnin balik sekolah aku tanye dia sakit tak, dia jawab tak. Tapi lepas tu dia cakap 'sakit sikit je mama' Dang it!! aku terus melompat cari minyak gamat, oh kesiannya dia sakit tapi takut nak beritahu barangkali, takut papa dia cakap 'haa tu la nak tindik lagi'..kenal sangat papa dia tu, bukan nak memujuk nak provok lagi ade. So lepas tu aku kerap2 tanya takut dia taknak cakap kalau tak tanya. Awal2 lagi aku dah pesan kat sekolah takleh makan seafood and telur, alhamdulillah dia ingat pesan aku. First day cikgu bagi makan bihun goreng ade telur so dia tak makan, dia makan bekal ayam goreng yg aku bekalkan untuk tengahari. Aku pulak tak sempat nak buat nasi goreng ke pape untuk bekpes, kesian dia bekpes ayam goreng seketul je. Lunch kt sekolah aku tak risau sangat sebab dah tanya teacher, dorang akan makan ayam je kat sekolah, no seafood, no ikan. 
Petua2 yang aku dapat hasil carian google:

1. Pantang makan seafood dan telur *elak gatal dan bernanah*
2. Sapu minyak gamat sehari selepas tindik *sapu tepi2 je*
3. Elak terkena air dalam tempoh 3hari *Ahad tindik, Rabu baru basahkan rambut masa mandi*
4. Sapu dengan kunyit hidup yang dah diasah kalau telinga membengkak *so far Airis okey takde bengkak*
5. Kalau keadaan teruk sampai bernanah bawak ke klinik untuk elak jangkitan kuman. *hopefully tak jadi la..nauzubillah*

Tu je nak kongsi. Ayra belum bertindik lagi sebab dia tak ready, once dia dah ready nanti aku boleh refer balik blog aku sendiri haha.

Monday, May 8, 2017

Airis Batrisya :: 5y7m & ear piercing

 
She's a big big girl. 
She's so brave, n i am proud of her. 
Dah lama kakak request nak belajar berenang, dia nak ikut session kt school tapi atas faktor kewangan kitorg tak dapat bagi dia join yg sekolah. Mane taknye, monthly fee dah RM470, tambah taekwando RM55, swimming class another RM150..total kat situ je RM675, adik lagi..so pikir2 balik kakak takyahla join dulu swimming class tu. Actually papa boleh je ajar renang, bayar per entry kolam kt P11 tu je RM1 tapi sampai ke sudah tak belajar2 jugak sebab papa takde swimming pants *alasan sangat*. 
Nak dijadikan cerita last time bawak dorang pegi kolam P11 tu ade bunting psl kelas renang kanak2, RM80 je untuk 4 sesi, pendaftaran RM25. Let say after 4session dah pandai takyah sambung dah tapi kalau nk sambung belajar gaya macam lagi boleh tambah RM80 je untuk next 4session. Kira okeyla, so sign up kakak hari Sabtu aritu. Satu sesi sejam pukul 1130 sampai 1230. Memang panas leting la masa tu so aku sewakan swimming suit yg full-covered tu untuk Airis. Swimming suit yg ade tu setakat peha so berbalak badan anak aku huhu.
 Mula-mula tu Airis sorang je ade, so coach tu ajar anak aku sorang je, dia ajar segala teknik breathing n floating, Airis cepat pick-up kejap je dia dah boleh ikut. Paling aku kagum, dia berani..tak takut langsung, seb baik tak ikut perangai mama takut tenggelam tu *haha*. Adik ayra takleh join lagi sebab kelas terbuka untuk 4thn ke atas je, Ayra tengok2 je dari tepi. Tapi aku perasan Ayra ni fast learner jugak, dia tengok je kakak duk belajar pastu dia pun nak buat sama. Aku as usual jadi penunggu setia je di kaki lima kolam tu..haha. 

 Tak lama lepas tu ade dua lagi budak join, dorang pn 1st class sama Airis tapi dorang budak laki yang memang dah boleh berenang sikit2, ayah dorang antar kelas utk improve their skills kot. Being boys paham2 la coach suruh buat lain dorang buat lain, nak memain je manjang. Airis je setia n tekun dengar cakap coach, good job Airis!!. Ayra semakin dekat dengan coach, nampak dia memang berminat sangat tu..tengah ralit aku rakam kakak practice tetiba dengar Ayra ni nangis, rupanya kawan dah terjatuh dalam air jugak, gara2 nak tiru kakak breathing dalam air *hahaha*. Aku ni cepat gelabah terus masuk dalam air angkat dia, walhal air cetek je pun tapi basah jgkla seluar aku setakat betis.


 Pastu coach train dorang gunakan kaki untuk kayuh, tangan pegang board tu, aku tak pandai nak explain tapi rasanya itula step2 untuk dorang belajar gunakan kaki kot..time ni Airis agak lemah kayuh kaki berbanding budak berdua tu, maklumlah dia sorang girl pastu paling muda. Aku banyak merakam aksi2 dia belajar ni sebab rasa berharga sangat saat2 tu. Ayra masa ni masih main2 kat tepi tu, kena kerap pantau jgk tu takut kang terjatuh lagi. Anyway untuk first class ni kakak sangat bagus, dahla berani, cepat belajar dan bersemangat betul. Aku memang sangat2 amused. #pujianaksendiri #jangankecamsis

 Satu hal yang aku risaukan adalah kulit dia makin coklat *ngee*. Maklum sajalah Airis kan menurun kulit papa dia, manis gitu. So bila berjemur gini haruslah semakin 'manis'. Bila buka swimming suit ni memang obvious la belang tu, haha. Tapi being her, dia tak kisah pun gelap ke hapa yang penting dia nak pandai berenang. Putih2 sangat pun watpe kan kakak, hihi. Nanti mama belikan swimming suit yg panjang camni untuk kakak ye.

Petangnye bawak dorang ke Alamanda. Airis duk request nak pakai subang pulak. Duk sebut nak 'slubang..nak slubang'..rupanya subang. Dia cerita kawan dia pakai subang hello kitty, so dia pun nak jugak. Memang kuat la pengaruh rakan sebaya ni kan. Aku slow talk jgk dengan dia, risau aih nak tindik2 ni sakit tapi dia cakap takpe kakak berani, kakak tahan sakit. Kalau orang tu tebuk kakak cakap 'aw' je, kakak takkan nangis. So lets do it. Pegi petang tu kalut2 lupa nak survey kt kedai emas, keluar Alamanda nk ke bangi ingatkan nak pegi kt kedai emas kat seksyen 7, rupanya tutup pulak. Merajuk si kakak, terus cakap taknak tindik telinga dah.

Rupanya dia taknak tindik bukan sebab kedai tutup, tapi dia nak pegi kelas renang hari Ahad tu pulak. Aku cakap kat dia kalau tindik telinga takleh pegi kelas renang, kena pegi Sabtu depan pulak tunggu telinga baik dulu. Pagi tu dia bangun excited nak pegi kolam, nak attend kelas katanya. So aku bawak jelah dia pegi pukul 11, after class aku tanya balik samada dia nak tindik telinga, terus dia cakap nak! See, cerdik kan budak ni..eeeiii saje je. Petang tu jugak bawak ke Alamanda, pegi Tomei..tanya2 ade tapi subang tak byk choice n yg mahal je yg tinggal, yg murah2 dah abis katanya. Dia suruh masuk tengok dulu, tengok2 yg ada tu hello kitty ape lagi suka la Airis, terus nak tindik. RM70 harga subang tu termasuk tindik, mama papa relakan jelah. Semangat betul la dia ni, never say no once dia dah buat decision. So lets do it. Masa tindik tu ade dua orang yang buat, sorang sebelah kanan sorang kiri so buat serentak. Airis langsung tak bunyi ape, maybe sebab dia dah bebetul ready.

Lepas dah pasang tu baru dia mengaduh 'sakit..sakit'. Kesian la pulak aku tengok dia. Aku pujuk2 cakap kejap je sakit tu, lepas ni lawa dah. Bagi dia tengok kat cermin, senyum2 happy la..tapi dalam masa yang sama mata berair dah sebab tahan sakit. Mak mana la yg tahan bila anak cakap sakit kan, aku dalam hati ni menangis jugak rasa, menyesal pun ada sebab bagi dia bertindik. Keluar kedai tu papa dia belikan aiskrim Oreo mcFlurry, ajak lepak sambil minum kopi, aku pegi Guardian beli ubat tahan sakit plus demam tu sesiap kot2 dia demam ke ape kan. Lepas tu lepak2 kejap terus balik. On the way balik tu dia cakap dah tak sakit, fuhh lega rasa.

Comel tak?? hehe
Dalam seminggu dua ni kena la jaga pemakanan dia pulak. Takut jugak dia alahan ke ape so better protect before pape terjadi. Tak sanggup oi nak tengok anak sakit, huhu.
till next time, nanti aku update progress telinga dia tu ye.
Daa

Thursday, May 4, 2017

Happy 3rd Birthday Princess Ayra!!

 
Always be my princess
 Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, tanggal 29 April 2017 usia adik menjengah 3 tahun. Ayra Batrisya binti Mohd Rizal, atau lebih selesa dipanggil 'adik' membesar dengan sihat dan sempurna, inshaAllah. 
Takda apa yang mama dan papa harapkan selain adik membesar dengan baik, sihat selalu, jadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat. Walaupun adik sangat manja buat masa ni, tapi mama yakin adik akan pandai berdikari saat adik makin membesar nanti. 

Maafkan mama dan papa sebab tahun ni mama papa tak sediakan apa2 hadiah mahupun kek harijadi adik. Paklong belikan nutella cheese tart sebagai ganti, puncanya mama yang terlupa nak tempah edible image didi n friends yang adik mintak. Masa dah suntuk, mama tak dapat order kek dan paklong volunteer nak carikan kek. Adik nampaknya kurang berpuas hati sebab kek besday adik tak serupa kek, so adik request kek coklat dari mama, inshaAllah weekend nanti mama buatkan kek coklat untuk adik, kita letak coklat ganache n edible image frozen ye sayang. 

Adik, sesungguhnya mama papa sangat menyayangi dan menyenangi kamu. Adik sangat comel di mata kami, sangat pandai mengambil hati, walaupun kekadang adik mudah merajuk tapi adik senang dipujuk. Adik mendengar kata dan jarang memberontak. Ada ketika adik mengamuk bila tak dapat apa yang diinginkan tapi mama papa mengerti itu kerana adik masih kecik. Mama suka dengar adik berkata2, ada saja yang menghiburkan hati. Mama papa harap adik akan bawak sifat dan sikap yang baik sampai ke besar, yang tak molek tu tinggal2kanlah.

Adik selalu bergaduh dengan kakak. Nampaknya adik sangat cemburukan kakakmu Airis. Apa saja yang kakak ada pasti adik nak dapatkan, kadang2 kakak mengalah dengan adik. Mama kesiankan kakak selalu jadi mangsa, terpaksa mengalah dengan adik. Kalau kakak tak mengalah adik akan gigit tangan kakak, kadang sampai berbekas gigi adik, alahaii bila lah kamu berdua nak berbaik. Tapi mama yakin jauh di sudut hati adik dan kakak saling menyayangi dan memerlukan antara satu sama lain. buktinya bila salah sorang dari kamu takde mula lah kamu mencari-cari. Atau bila mama marah salah sorang dari kamu, kamu akan saling memujuk dan meminta maaf dari mama. Mama berdoa agar hubungan kalian akan kekal akrab selamanya.

Mama perasan adik sangat sukakan baby, inshaAllah kalau diberikan keizinan adik akan jadi kakak suatu hari nanti, tapi adik akan kekal menjadi baby mama selama-lamanya. Hehe.