Tabung AA

Tuesday, August 1, 2017

Terima Kasih

 
Banyak cara untuk kita ucapkan terima kasih, macam2 bahasa ada semuanya untuk menyatakan rasa terima kasih kita di atas sesuatu kebaikan/bantuan.pemberian orang kepada kita. Tapi aku musykil dengan segelintir orang yang tak reti ucapkan terima kasih ni. Bukan susah sangat pun nak cakap 'TQ" tu. Hmmm
 
Sejak kecik lg kita dah diasuh untuk sentiasa berterima kasih. Anak2 aku dulu masa mula2 pandai bercakap ungkapan 'TQ' or 'Terima kasih' yang selalu dorang sebutkan, itu yang paling senang n mudah. Kan?? Kita pn as parents kena la selalu ucapkan terima kasih pada dorang, baru la dorang belajar dari kita. Bak kata orang kepimpinan melalui teladan, gitew. 
 
Kadang kita memang ikhlas je buat sesuatu tanpa mengharapkan apa2 balasan, tapi bila orang ucapkan terima kasih tu rasa happy lain macam, rasa dihargai gitu. Bukan susah pun nak cakap tapi why why why aku jumpa orang yang tak reti berterima kasih gini. Haihh pelik sebenarnya ni. Actually aku cakap ni bukan merujuk kat sorang je tau tapi agak ramai yang jumpa yang tak pandai nak cakap terima kasih tu sebab aku sedikit peliks. Dorang ni tak penah tau perkataan tu ke camne??hurmmm 

Anyway thanks uolls yang sudi baca bebelan aku arini,

Daa

Friday, July 7, 2017

Raya cara kami

 
Salam 13 Syawal..dekat 2 minggu dah kita menyambut Aidilfitri kan..pantasnya masa berlalu.

Saje nak kongsi raya kami tahun ni, sederhana je tapi alhamdulillah tetap meriah. Tahun ni beraya kat rumah mertua, semua adik beradik mrR berkumpul kecuali adik bongsu dia yg kena bertugas demi keamanan negara gitew. Memang meriah la rumah Mil dengan anak2 kecik besar tua muda. Ayra yang paling kecik sebab Danish tak balik, semua org suka sakat dia. Dia pulak mood baik je kalini semua org dia nak kawan. Paling dia suka si Syafiq sepupu dia tu, asyik berkepit je dengan abang syafiq dia, tak padan dengan kecik, syafiq tu dah darjah 5 kot! haha.

Our small family
 

Dalam rumah gelap so lighting gambar terlajak pulak..muahaha
 

Sepupu kesayangan Airis - kakak Aisyah
 
 Hari raya first tu kami beraya kt sekitar kampung Mil, macam2 juadah la disediakan. Kat Baling ni biasa dorg sediakan lemang dengan rendang, so tiap rumah pegi mst ade lemang n rendang. Mil aku sendiri buat lemang, ketupat palas, rendang ayam n rendang daging. Aku terlupa beli ketupat nasi nona tu kalau tak boleh rebus makan dengan rendang, sebab aku takleh makan pulut sangat badan tak tahan angin. Pegi beraya rumah org aku bedal segala apa yang dijamu makanya malam tu aku berulang ke tandas wuwuwu. Padan muka!

Hari kedua, lepas zohor kami bertolak balik ke Alor Setar beraya umah family aku pulak. Baju raya kami tahun ni simple2 je, kain cotton je. Last year pn cotton tapi buat design merepek2 untuk anak2 sudahnya dorang taknak pakai sangat, tahun ni buat design simple i.e mini kurung n kebaya (ready made)

Airis happy je sepanjang perjalanan

Ayra macam biasa - crancky :(

Mr Pilot ku

Dapat jugak gambar berempat...walaupun Ayra macam2 peel.

Mak kesayangan, Maksu n Ayra

Makngah Eda bersama anak2 buah kesayangan..gini kot gaya kalau aku beranak 4..berderet anak2 haha..Hasif n Hadeem ni anak2 adik aku, actually Hasif tu saudara susuan Ayra, dorg lahir beza 48 hari je..walaupun dorang jarang jumpa tapi mg rapat, kuat gaduh pn ye jugak masing2 nak menang, perangai sama sebijik dua orang ni. Hihi.

Raya ketiga ulang pakai baju raya pertama..besederhana la katakan..time ni nak photoshoot satu family, almaklumlah ahli keluarga dah bertambah lagi 2 orang hihi. Pose pengantin lama cenggini la..haha

Raya ke 6 bawak Mil beraya umah sedara kat Penang, lajak ke Penang Design Village pastu naik Jambatan kedua PP ke pulau, pekena pasembor dulu kat padang kota pastu baru balik rumah

Bersama adik ipar n mil kesayangan

Kasi can la pengantin lama nk berposing ala2 gambar kawen ahakss

Raya ke 8 beraya di IKEA, hahaha..sempoi 

Ayra yg cheeky..makan kurang asyik nak main je..

Anak mama sorang ni kaki melaram, handbeg nak yang macam princess Aaisyah..takmo yang katun2 dah..alahaii

 
 

Wednesday, June 21, 2017

Kisah Ramadhan kami

 
Harini dah 26hari kita berpuasa kan?Lagi 3 hari je lagi oii dah nak raya. Kejapnya masa berlalu, Ramadhan kalini lebih bermakna sebab Airis turut serta berpuasa, bersahur n berbuka sama2. Dah besar anak dara kitorg tu, kelmarin aku xkejutkan dia sahur bangun pagi dia nangis marahkan aku sebab tak kejut. Actually bukan tak kejut tapi dia yg takmo bangun. Haha. Pastu petang dia cakap kakak takmo puasa bukan sebab tak sahur tapi sebab kakak lupa berniat, clever kan! #matilakenakecampujianaksendiri
 
To date Airis dapat 20 hari puasa penuh, 4 hari halfday dan 2 hari langsung tak puasa termasuk semalam punya kes hehehe. Dasyat tak dasyat tak?She's not even 6!!Aku sangat berbangga dengan dia. Seriously we both tak pernah paksa dia berpuasa penuh, cuma bagi sokongan moral jela letsay dah pukul 6 lepas balik sekolah dia cakap lapar aku akan cakap sabar sikit je lagi dah nak berbuka, kakak pegi baring tengok tv ke pape. Itu je. Yang halfday mostly sebab weekend keluar pegi beli barang, letih agaknye so bile dia cakap dahaga aku terus bg je dia berbuka. Masa kat kampung pn sama, panas giler membahang even duk dalam rumah, dia tak tahan aku bg je dia buka. Tambah lagi tengok Ayra nk sepupu dia duk makan macam mana la dia nak bertahan, haha.
Airis sekarang ni dah semakin matang, sikit2 dia dah jadi lebih penyayang. Kalau dulu dia tak reti nak peluk2 cium orang (mama, papa n adik). Even kalau dia buat salah pape pun dia susah sangat nak say sorry, apatah lagi nak peluk cium. Sekarang ni tiap kali pas solat dia akan peluk n cium aku. Aku agak dia malu nak kiss, tapi kadang tetiba dia datang peluk n kiss aku, cakap sayang mama. Aduhh mama tersentuh nak. Sebab mama pun macam kamu, mama susah sangat nak peluk cium Tokwan n Tokma kamu dulu. Mama malu!. Sekarang ni pantang jumpe je mg aku akan peluk cium mak ayah aku. Berlainan dengan Ayra, dia lebih penyayang kot, kadang sampai mak dia ni naik rimas duk mai peluk2 cium. N the best part about her dia akan mintak maaf tiap kali buat salah. Malam2 sebelum tido dia akan bg goodnight kiss dulu, kalau aku tido dengan dia, dia akan cakap "mama lepas ni adik takkan buat perangai lagi, adik nak jadi goodgirl". Mana la mama dia tak sayangggg sangat kt dia. Kakak pandang je adik buat gitu, sbb tu kot dia cuba nak buat gitu jgk. Hihi
Dua hari je lagi, dah nak balik kampung, baju semua dah siap lipat cuma belum masuk beg. Sekut raya pn dah ready, tahun ni aku beli 2 balang je, yg lain buat sendiri. Hehe. Terajin tanpa sengaja. Budak2 ni suka mkn biskut raya, yang aku buat awal2 aritu pn dah tinggal setengah balang, belum raya tu. Semalam sempat buat simpul kasih, ade separuh lagi belum siap malam ni kasi setel. 
Tik tok tik tok Ramadhan akan melabuhkan tirainya, moga jumpa lagi tahun depan, InsyaAllah..

Wednesday, June 7, 2017

Mati itu pasti

 
Salam 12 Ramadhan.
 
Sejak dua menjak ni aku selalu dapat perkhabaran tentang kematian seseorang. Sepanjang Ramadhan je rasanya dekat 10 orang kenalan terdekat atau sedara mara kenalan yang meninggal, ada yang meninggal sebab sakit tua, kanser, kemalangan jalan raya dan secara mengejut. Allahu Rabbi.

Semua sedia maklum bahawa kematian itu adalah rahsia Allah swt. Tak ada sapa pun yang tau bila dia akan mati, macam mana cara dia mati. Wallahualam. Berbalik kepada kenalan2 aku yang meninggal tadi, kebanyakannya adalah sebaya aku. Dua orang kenalan sejabatan meninggal akibat kemalangan jalan raya. Meninggalkan anak yang masih kecil seusia Airis dan Ayra, malah ada yang lebih kecil dari tu. Ada sorang yang juga sebaya meninggal akibat kanser payudara. Arwah disahkan menghidap kanser selepas melahirkan anak yang kini berusia 5 tahun. Maknanya 5 tahun arwah bertarung melawan penyakitnya tu, sesungguhnya hanya Allah Maha Mengetahui bagaimana perasaan dia, macam mana dia melawan demi keluarga dan anak2 yg masih kecil.

Semalam, aku terima dua perkhabaran. Sorang rakan sepejabat jugak meninggal akibat kemalangan. Kemalangan yang disebabkan kecuaian pihak yang lain. Suami hanya mengalami cedera ringan, anak berusia 2 tahun patah kaki manakala arwah sebelum ni koma beberapa hari, semalam disahkan meninggal dunia, meninggalkan anak kecilnya buat selama-lamanya. AllahuAkbar. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata perasaan aku sekarang ni.

Aku sering teringat anak-anak aku bila disebut atau terdengar soal kematian. Betul, aku tak tau bila ajal akan menjemput aku. Adakah ketika aku tua di mana anak2 aku semuanya dah dewasa dan punya kehidupan sendiri atau tika ini di mana anak2 aku sangat memerlukan perhatian dan kasih sayang aku. Wallahulam. Dan bagaimana caranya aku akan pergi. Semua orang impikan kematian dalam keadaan husnul khotimah. Kita sebagai umat Islam pastinya impikan ke Syurga yang dijanjikan Allah swt. Tapi bila ditimbang tara adakah cukup bekalan kita untuk melayakkan kita ke sana?Itu yang paling aku risaukan. Sungguh, aku takutkan kematian. Bekalan aku belum cukup, aku belum mampu Ya Allah. Berikanlah kami lebih masa untuk mencari bekalan itu Ya Allah. Dan lagi bila kenalan2 aku pergi ramai sangat yang mendoakan dan bercakap perkara baik2 tentang mereka. Arwah seorang yang sangat baik, sangat pemurah, sangat itu ini. Aku terpikir kalau sampai masa aku nanti ada ke benda baik2 yang orang akan cakap pasal aku, adakah orang akan sentiasa kenangkan aku. -______-'

Buat sahabat-sahabat yang telah pergi, aku hadiahkan Al-Fatihah buat kalian. Hebat kalian semua kerna dijemput di bulan yang mulia ini. Moga syurga tempat yang selayaknya buat kalian semua. Mohon jasa baik sesiapa sahaja yang terbaca entry aku ni, hadiahkanlah Al-Fatihah buat sahabat2 aku yang telah pergi selamanya. Kita juga akan menyusul kelak.





Monday, June 5, 2017

10 Ramadhan : Persiapan Raya

 
Salam 10 Ramadhan, baru 10 hari dah kalut persiapan raya ke??Semangat mak kau nak. Seperti biasa kalau bukan mak yang kalut sape lagi kan?Haha
 
Alhamdulillah setakat harini Airis baru dua hari tak tahan daulat, tengahari dia cakap xlarat nak teruskan so aku bg je dia berbuka, buat ape nak paksa sangat kan budak tu pun kecik lagi, dibuatnya pengsan ke ape lagi naya mak dia ni. Hari2 lain semua dia okey, aku yg tengok dia melompat berlari bermain pulak yang risau, suh duk dediam taknak, tido apatah lagi. harap sampai ke penghujung Ramadhan semangat berpuasa dia tak luntur. Cuma lately dia dah kurang berselera masa bersahur, dah tak semangat bangun sahur mcm mula2 aritu. Mak dia kena tambah skill memasak perhaps. Duk ulang msk menu yang sama je mana tak jemu budak tu. Hmmmm

Actually mula2 dulu tak semangat sangat nak beraya sebab mrR mungkin tak dpat cuti raya tahun ni, tup2 dapat cuti pulak dia so aku pun melompat la mencari baju raya tambahan. Sebelum ni tempah baju kurung biasa je sedondon dengan anak2, baju melayu pun dah tempah. Kain tu Paklong yg bagi, indonesia mari. Ingat nak pakai tu je masa hari raya pertama, pastu dah duduk umah je buatpe nak beli baju meriah2 kan. Baju2 siang bdk2 dah setel beli awal  lagi, mrR bukan suka nak keluar shopping time2 puasa, tambah lagi Airis nak start puasa tahun ni, kalau keluar sure dia tak larat. Sabtu lepas aku bawak dia pegi Alamanda je pun, round tak sampai 2 jam dia dah letih sangat itu yang berbuka makan beger mekdi haha. Malam pulak jangan harapla nak keluar, time ni la kita nak beribadat kawkaw kan, baik la manfaatkan. So takyah pening2 bab baju budak2, peningnya sekarang nak cari baju mak budak ni ha. Online pun beli bila dah sampai tak kenan pulak. Mujur beli dgn Zalora bolehla return balik kalau tak suka. Haha. 

Sabtu aritu aku sesorang dengan gigihnya ke Bangi Sentral, maklumlah situ kan pusat sehenti membeli belah musim raya, macam2 ado. Orang pun ramai Ya Rabbi. Nak susur masuk jalan jem giler kot. Puas aku cari parking, pastu menapak ke Minaz dan sekitarnya. Nak masuk minaz pun beratur weh, dah dapat masuk pusing2 takde jugak yang berkenan di hati. Bukan soal tak cantik, tapi terlalu cantik sampai aku rasa tak layak utk aku pakai, meriah beb! Aku ni jenis simple, tak reti vogue2 aih, pesen baju aku pun seminimal mungkin, takmo la ropol2 kepuk2 tu. Mostly baju yg dorg jual semua ropol2 kepuk2, bukan minaz je hampir semua butik yg aku masuk kat bangi sentral tu meriah kemain bajunye sampai tak terbeli. Lepas tu pegi Bangi Gateway sebab nk ke Zefiks belikan jubah adik aku, pun takde jugak baju yg aku kenan, baliklah dengan tangan kosong. Huhu.

Ahadnya pulak mrR ajak pegi Primavalet kat Ostia Bangi, mungkin dia kesian tengok bini stress cari baju tak jumpe. Sebenarnya dia tak tau bini dia ni tak reti beli sorang2, tengok elok pegang2 rasa tak elok sbb tu tak beli. Kena ada tuan penasihat baru konpiden nak membeli haha. Petang lepas asar baru pegi, mujurla tak seramai kat bangi sentral nun, kedai pun tak banyak lagi yg buka area tu. Pusing2 mrR cari kurta, aku misi mencari baju raya kononnya last2 dua2 tak beli. Kurta mrR takde saiz aku pulak still xdpt baju yang berkenan di hati. End up balik tangan kosong jugakla. Sighhh

Ada 20 hari lg untuk aku hunting baju raya, kalau tak dapat jugak alamatnya recycle jubah2 tahun lepas jela..huhu.




Monday, May 29, 2017

Salam Ramadhan 1438H

 
Alhamdulillah dah masuk Ramadhan 3, 2hari berlalu dengan pantas, tapi tidak bagi Airis Batrisya sebab tahun ni dia belajar puasa. Last year aku tak kasi dia puasa, sebab dia kecik sangat lagi haha. 1st Ramadhan dia puasa separuh hari je, nak bersahur je eksaited kemain, pukul 9 pagi dah usap2 perut dah, aku kerap tanya dia boleh tahan tak, dia cakap lapar, suh berbuka dia taknak pulak. Kemuncaknya pukul 1230 aku tengok teruk sangat laparnye, tuang air segelas, hidang nasi sepinggan suh dia makan je, sengih sampai telinga lepas tu hahaha. Siap tambah nasi lagi sepinggan!. Lapar sungguh tu.
 
Hari kedua Airis lebih bertenaga, aku pulak risau nengoknye. Pagi lepas sahur suh tido pn taknak, pastu kul 10 keluar gi Alamanda nak shopping groceries kt AeonBig tu, pukul 12 lebih kot baru sampai rumah. Aku puasla suruh dia berehat, tido ke ape dia taknak, duk asyik main dengan si adik yang ternyata tak puasa tu. Beli keropok sorang sepeket, tup2 yg adik beli pedas dimakannya yg kakak punye. Kakak tengok meleleh ailio, dahla bedal yang dia punya, tayang depan mata pulak tu. haihh Ayra ni memang tau, kuat mengusik!. Alhamdulillah despite all dugaan kakak berjaya puasa sampai ke maghrib. Petang siap ikut papa ke bazar beli ciken wing lg. Kalau mak dia ni jangan harap nak pegi tempat gitu, tak kuasa.

Menu2 sahur dan berbuka kami simple2 je, ade jugak terajin aku halpod kat ig, cam biasa time puasa gini ramai la yg akan haplod gambar2 makanan, ambik sudut positif kita boleh dapat idea apa nk masak or makan untuk hari2 berikutnya. Mak-mak ni buntu tau tak nak masak ape pagi2, petang2 untuk jaga perut keluarga. Scroll ig tu belambak idea mari, nak buat atau tak je. Tapi semalam kawan aku haplod gmbar nasi arab hadramawt sedap jugak tu, hahaha napsu oh napsu.

Friday, May 12, 2017

Happy Mother's Day

Ahad ke sabtu eh sebenarnya hari ibu?kalau ikutkan upin ipin setiap ahad minggu kedua bulan Mei which is 14 mei 2017 la kan?ade yg cakap 13 mei so tak kisahla bebila pun sebenarnya sebab hari2 pun kita wajib mengingati n menghargai ibu kita. kan? its just once in a bluemoon ade la special treatment utk ibu tersayang..so why not raikan ibu kita, bukan selalu pun kan. Aku kalau duk kt kedah dulu setiap tahun belikan kek n hadiah utk mak aku, selain sambut birthday dia. Mak aku happy sgt, benda mcm ni kalau buat tiap hari dah tak rasa istimewa dia, sbb tu la kami sambut. Biarlah apa tanggapan org terhadap sambutan hari ibu yg penting kami bahagia dgn cara kami. gitew.
Sekarang bila berjauhan takda apa sgt yg mampu aku buat utk mak aku, selain ucapan di whatsapp n phone call, kalau adik aku ada bolehla video call. Aku sendiri pun dah jadi seorang ibu. Aku pahan perasaan gembiranya bila anak2 datang peluk dan wish selamat hari ibu. Budak2 sekarang dh tau cara nak surprisekan ibu dorg sebab kat sekolah cikgu dah ajar. Anak aku buatkan kad, pun cukup membahagiakan aku. Kalau takde cikgu2 ajar memang takyah harapla nak dpt benda2 gini. Huhu. Aku ni insan yang lemah, sesekali dapat benda cmni terasa dihargai, diingati sangat, terharu sampai rasa nak nangis maklumlah  #hatitisu haha.
Bila aku jadi ibu ni baru aku paham pahit getir mak aku membesarkan kami 5 beradik. Macam2 peel macam2 ragam. Ayah mak aku bukan keja besar, takdak gaji tetap pun tapi mampu sekolahkan kami sampai ke universiti alhamdulillah. Mak aku dari muda kerja keras, aku paling igt zaman mak aku berniaga kuih, bangun seawal 3pagi buat kuih, pukul 6 susun barang dalam bakul n raga basikal kayuh pegi antar kat tempat paklong aku berniaga pagi. Ada satu ketika di trafik light basikal mak aku terbalik abis barang niaga bertaburan atas jalanraya. Pilunya rasa hati tapi mak aku tabah, sikit pun dia tak nangis or mengeluh. Mungkin depan kami dia tunjukkan yg diri dia kuat, belakang sapa tau. Macam jgk aku sekarang, walau susah penat mcm mana pn aku tabahkan jugak. Walaupun susah payah aku memang tak setanding mak aku, beza jauh amat. 
Buat masa ni menguruskan anak bertuah berdua tu pun aku dah cukup letih, kebanyakan masa dorang di runah aku yang uruskan sebab sang suami sentiasa sibuk dgn tugas dia, kadang terpaksa ambik dua2 dari sekolah, sekolah berlainan, pastu singgah beli makanan lah, kadang pegi pasar lah, pastu nak singgah playground lah, aku dengan bag2 sekolah dorang dengan barang belian tu dah rupe kingkong berjalan naik ke rumah. Kadang sampai terlupa nak kunci pintu rumah bila dah sibuk mengangkut barang masuk umah. Haihh parah betul kan. Bila dah letih2 tu bila anak2 buat perangai mula la aku nak naik hantu. Mana nak ajar solat, mana nak ajar mengaji, ajar membaca etc budak berdua tu bukan boleh berbaik sangat ade je nak digaduhkan. Alangkah bestnye kalau ada helper kan hehe. Itu pun terkadang aku mengeluh, merintih n menangis sebab tak tertahan. Setiap org dugaannya tak sama. Kadang kita rs diri kita dh teruk tapi bila tgk org lain ada yg lebih teruk dugaannya berbanding kita. 
Buat semua ibu-ibu di luar sana, kalian memang hebat, takde kata yg dapat membalas jasa korang semua, semoga Allah swt jua yg membalasnya kelak. Amin. 

Thursday, May 11, 2017

Airis Batrisya :: Ear Piercing 2

 
Its day 5 since Airis done her first ear piercing. Mama orang yg paling nerves kot, si anak yang over excited tu of course lah relax jer. Being brave girl, Airis takde nampak takut or neves langsung tatkala pistol diacukan ke telinga dia. Aku dah story pasal tempat, harga n jenis subang yang dia pakai so xyah la meng-astro sangat lah. Saje nak update alkisah telinga dia tu. Aku jenis ibu yg cepat gelabah kalau anak sakit, berbeza dengan mrR yang lebih cool, sampai kadang buat aku lagi stressed. Aku takut telinga dia sakit, gatal or even worse bernanah, sebab banyak kes yg jadi macam tu lepas tindik telinga so kebarangkalian tu ada okey. Aku awal2 lagi googled all the necessary things to be done upon ear piercing bla bla bla in order to pastikan anak aku okey. Haa sampai camtu.
Setiap hari aku akan tanya dia whether dia sakit or not, gatal or not, n check if ade merah2 or bengkak or nanah. Alhamdulillah so far takde pape yang merisaukan. Hari Isnin balik sekolah aku tanye dia sakit tak, dia jawab tak. Tapi lepas tu dia cakap 'sakit sikit je mama' Dang it!! aku terus melompat cari minyak gamat, oh kesiannya dia sakit tapi takut nak beritahu barangkali, takut papa dia cakap 'haa tu la nak tindik lagi'..kenal sangat papa dia tu, bukan nak memujuk nak provok lagi ade. So lepas tu aku kerap2 tanya takut dia taknak cakap kalau tak tanya. Awal2 lagi aku dah pesan kat sekolah takleh makan seafood and telur, alhamdulillah dia ingat pesan aku. First day cikgu bagi makan bihun goreng ade telur so dia tak makan, dia makan bekal ayam goreng yg aku bekalkan untuk tengahari. Aku pulak tak sempat nak buat nasi goreng ke pape untuk bekpes, kesian dia bekpes ayam goreng seketul je. Lunch kt sekolah aku tak risau sangat sebab dah tanya teacher, dorang akan makan ayam je kat sekolah, no seafood, no ikan. 
Petua2 yang aku dapat hasil carian google:

1. Pantang makan seafood dan telur *elak gatal dan bernanah*
2. Sapu minyak gamat sehari selepas tindik *sapu tepi2 je*
3. Elak terkena air dalam tempoh 3hari *Ahad tindik, Rabu baru basahkan rambut masa mandi*
4. Sapu dengan kunyit hidup yang dah diasah kalau telinga membengkak *so far Airis okey takde bengkak*
5. Kalau keadaan teruk sampai bernanah bawak ke klinik untuk elak jangkitan kuman. *hopefully tak jadi la..nauzubillah*

Tu je nak kongsi. Ayra belum bertindik lagi sebab dia tak ready, once dia dah ready nanti aku boleh refer balik blog aku sendiri haha.

Monday, May 8, 2017

Airis Batrisya :: 5y7m & ear piercing

 
She's a big big girl. 
She's so brave, n i am proud of her. 
Dah lama kakak request nak belajar berenang, dia nak ikut session kt school tapi atas faktor kewangan kitorg tak dapat bagi dia join yg sekolah. Mane taknye, monthly fee dah RM470, tambah taekwando RM55, swimming class another RM150..total kat situ je RM675, adik lagi..so pikir2 balik kakak takyahla join dulu swimming class tu. Actually papa boleh je ajar renang, bayar per entry kolam kt P11 tu je RM1 tapi sampai ke sudah tak belajar2 jugak sebab papa takde swimming pants *alasan sangat*. 
Nak dijadikan cerita last time bawak dorang pegi kolam P11 tu ade bunting psl kelas renang kanak2, RM80 je untuk 4 sesi, pendaftaran RM25. Let say after 4session dah pandai takyah sambung dah tapi kalau nk sambung belajar gaya macam lagi boleh tambah RM80 je untuk next 4session. Kira okeyla, so sign up kakak hari Sabtu aritu. Satu sesi sejam pukul 1130 sampai 1230. Memang panas leting la masa tu so aku sewakan swimming suit yg full-covered tu untuk Airis. Swimming suit yg ade tu setakat peha so berbalak badan anak aku huhu.
 Mula-mula tu Airis sorang je ade, so coach tu ajar anak aku sorang je, dia ajar segala teknik breathing n floating, Airis cepat pick-up kejap je dia dah boleh ikut. Paling aku kagum, dia berani..tak takut langsung, seb baik tak ikut perangai mama takut tenggelam tu *haha*. Adik ayra takleh join lagi sebab kelas terbuka untuk 4thn ke atas je, Ayra tengok2 je dari tepi. Tapi aku perasan Ayra ni fast learner jugak, dia tengok je kakak duk belajar pastu dia pun nak buat sama. Aku as usual jadi penunggu setia je di kaki lima kolam tu..haha. 

 Tak lama lepas tu ade dua lagi budak join, dorang pn 1st class sama Airis tapi dorang budak laki yang memang dah boleh berenang sikit2, ayah dorang antar kelas utk improve their skills kot. Being boys paham2 la coach suruh buat lain dorang buat lain, nak memain je manjang. Airis je setia n tekun dengar cakap coach, good job Airis!!. Ayra semakin dekat dengan coach, nampak dia memang berminat sangat tu..tengah ralit aku rakam kakak practice tetiba dengar Ayra ni nangis, rupanya kawan dah terjatuh dalam air jugak, gara2 nak tiru kakak breathing dalam air *hahaha*. Aku ni cepat gelabah terus masuk dalam air angkat dia, walhal air cetek je pun tapi basah jgkla seluar aku setakat betis.


 Pastu coach train dorang gunakan kaki untuk kayuh, tangan pegang board tu, aku tak pandai nak explain tapi rasanya itula step2 untuk dorang belajar gunakan kaki kot..time ni Airis agak lemah kayuh kaki berbanding budak berdua tu, maklumlah dia sorang girl pastu paling muda. Aku banyak merakam aksi2 dia belajar ni sebab rasa berharga sangat saat2 tu. Ayra masa ni masih main2 kat tepi tu, kena kerap pantau jgk tu takut kang terjatuh lagi. Anyway untuk first class ni kakak sangat bagus, dahla berani, cepat belajar dan bersemangat betul. Aku memang sangat2 amused. #pujianaksendiri #jangankecamsis

 Satu hal yang aku risaukan adalah kulit dia makin coklat *ngee*. Maklum sajalah Airis kan menurun kulit papa dia, manis gitu. So bila berjemur gini haruslah semakin 'manis'. Bila buka swimming suit ni memang obvious la belang tu, haha. Tapi being her, dia tak kisah pun gelap ke hapa yang penting dia nak pandai berenang. Putih2 sangat pun watpe kan kakak, hihi. Nanti mama belikan swimming suit yg panjang camni untuk kakak ye.

Petangnye bawak dorang ke Alamanda. Airis duk request nak pakai subang pulak. Duk sebut nak 'slubang..nak slubang'..rupanya subang. Dia cerita kawan dia pakai subang hello kitty, so dia pun nak jugak. Memang kuat la pengaruh rakan sebaya ni kan. Aku slow talk jgk dengan dia, risau aih nak tindik2 ni sakit tapi dia cakap takpe kakak berani, kakak tahan sakit. Kalau orang tu tebuk kakak cakap 'aw' je, kakak takkan nangis. So lets do it. Pegi petang tu kalut2 lupa nak survey kt kedai emas, keluar Alamanda nk ke bangi ingatkan nak pegi kt kedai emas kat seksyen 7, rupanya tutup pulak. Merajuk si kakak, terus cakap taknak tindik telinga dah.

Rupanya dia taknak tindik bukan sebab kedai tutup, tapi dia nak pegi kelas renang hari Ahad tu pulak. Aku cakap kat dia kalau tindik telinga takleh pegi kelas renang, kena pegi Sabtu depan pulak tunggu telinga baik dulu. Pagi tu dia bangun excited nak pegi kolam, nak attend kelas katanya. So aku bawak jelah dia pegi pukul 11, after class aku tanya balik samada dia nak tindik telinga, terus dia cakap nak! See, cerdik kan budak ni..eeeiii saje je. Petang tu jugak bawak ke Alamanda, pegi Tomei..tanya2 ade tapi subang tak byk choice n yg mahal je yg tinggal, yg murah2 dah abis katanya. Dia suruh masuk tengok dulu, tengok2 yg ada tu hello kitty ape lagi suka la Airis, terus nak tindik. RM70 harga subang tu termasuk tindik, mama papa relakan jelah. Semangat betul la dia ni, never say no once dia dah buat decision. So lets do it. Masa tindik tu ade dua orang yang buat, sorang sebelah kanan sorang kiri so buat serentak. Airis langsung tak bunyi ape, maybe sebab dia dah bebetul ready.

Lepas dah pasang tu baru dia mengaduh 'sakit..sakit'. Kesian la pulak aku tengok dia. Aku pujuk2 cakap kejap je sakit tu, lepas ni lawa dah. Bagi dia tengok kat cermin, senyum2 happy la..tapi dalam masa yang sama mata berair dah sebab tahan sakit. Mak mana la yg tahan bila anak cakap sakit kan, aku dalam hati ni menangis jugak rasa, menyesal pun ada sebab bagi dia bertindik. Keluar kedai tu papa dia belikan aiskrim Oreo mcFlurry, ajak lepak sambil minum kopi, aku pegi Guardian beli ubat tahan sakit plus demam tu sesiap kot2 dia demam ke ape kan. Lepas tu lepak2 kejap terus balik. On the way balik tu dia cakap dah tak sakit, fuhh lega rasa.

Comel tak?? hehe
Dalam seminggu dua ni kena la jaga pemakanan dia pulak. Takut jugak dia alahan ke ape so better protect before pape terjadi. Tak sanggup oi nak tengok anak sakit, huhu.
till next time, nanti aku update progress telinga dia tu ye.
Daa

Thursday, May 4, 2017

Happy 3rd Birthday Princess Ayra!!

 
Always be my princess
 Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, tanggal 29 April 2017 usia adik menjengah 3 tahun. Ayra Batrisya binti Mohd Rizal, atau lebih selesa dipanggil 'adik' membesar dengan sihat dan sempurna, inshaAllah. 
Takda apa yang mama dan papa harapkan selain adik membesar dengan baik, sihat selalu, jadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat. Walaupun adik sangat manja buat masa ni, tapi mama yakin adik akan pandai berdikari saat adik makin membesar nanti. 

Maafkan mama dan papa sebab tahun ni mama papa tak sediakan apa2 hadiah mahupun kek harijadi adik. Paklong belikan nutella cheese tart sebagai ganti, puncanya mama yang terlupa nak tempah edible image didi n friends yang adik mintak. Masa dah suntuk, mama tak dapat order kek dan paklong volunteer nak carikan kek. Adik nampaknya kurang berpuas hati sebab kek besday adik tak serupa kek, so adik request kek coklat dari mama, inshaAllah weekend nanti mama buatkan kek coklat untuk adik, kita letak coklat ganache n edible image frozen ye sayang. 

Adik, sesungguhnya mama papa sangat menyayangi dan menyenangi kamu. Adik sangat comel di mata kami, sangat pandai mengambil hati, walaupun kekadang adik mudah merajuk tapi adik senang dipujuk. Adik mendengar kata dan jarang memberontak. Ada ketika adik mengamuk bila tak dapat apa yang diinginkan tapi mama papa mengerti itu kerana adik masih kecik. Mama suka dengar adik berkata2, ada saja yang menghiburkan hati. Mama papa harap adik akan bawak sifat dan sikap yang baik sampai ke besar, yang tak molek tu tinggal2kanlah.

Adik selalu bergaduh dengan kakak. Nampaknya adik sangat cemburukan kakakmu Airis. Apa saja yang kakak ada pasti adik nak dapatkan, kadang2 kakak mengalah dengan adik. Mama kesiankan kakak selalu jadi mangsa, terpaksa mengalah dengan adik. Kalau kakak tak mengalah adik akan gigit tangan kakak, kadang sampai berbekas gigi adik, alahaii bila lah kamu berdua nak berbaik. Tapi mama yakin jauh di sudut hati adik dan kakak saling menyayangi dan memerlukan antara satu sama lain. buktinya bila salah sorang dari kamu takde mula lah kamu mencari-cari. Atau bila mama marah salah sorang dari kamu, kamu akan saling memujuk dan meminta maaf dari mama. Mama berdoa agar hubungan kalian akan kekal akrab selamanya.

Mama perasan adik sangat sukakan baby, inshaAllah kalau diberikan keizinan adik akan jadi kakak suatu hari nanti, tapi adik akan kekal menjadi baby mama selama-lamanya. Hehe.

Its a family time!!

 
Weekend yang sangat menyeronokkan. Apa tidaknya family datang jejauh dari kampung kot, haruslah kena spend time together dengan dorang kan. Family aku jarang datang beramai2 macam tu, sebab adik2 aku masing2 keja dan sekolah. Kebetulan adik aku yg bongsu tu sekarang cuti semester uni, yang dua lg tu ambik cuti sambung hari pekerja so bolehla datang beramai-ramai. Mak Ayah aku sekarang ni dah tak keja so dua2 free anytime je. Jumaat malam after adik aku balik keje dorang bertolak. Adik aku keje bank so walaupun Kedah cuti jumaat sabtu dorang tetap cuti sabtu ahad. Suami dia pulak keje sendiri so takde masalah nak apply cuti ke ape. Dorang datang berlapan termasuk anak2 naik Hyundai Starex milik bapa mertua adik aku, luas kereta tu so selesa la beramai2 pun. Aku kat sini bertungkus lumus kemaskan rumah, siapkan tempat tido dorg hehe maklumlah jarang2 orang datang ramai2 ke rumah. Biasa mak ayah aku je dtg so memang dah ada bilik tetamu. Tapi baru2 ni bilik tu kitorg dah convert jadi bilik Airis Ayra, dah tukar katil single yang ade pull out tu. Rumah kitorang pulak comel so kena tido berasak sikit la, afterall adik2 aku okey je sebab kami dah biasa tido bersesak sejak kecik dulu, maklumlah adik beradik pompuan 4 orang sumbat satu bilik haha. 

Sabtu tu kitorg ke IOI City Mall, adik2 aku tu pantang datang sini kire nak shopping je keje dorang, pegi takleh lelama sebab petangnya abang aku nak datang celebrate besday Ayra kesayangan yang ke-3 tahun!! Oh ya, Ayra turned 3 hari sabtu 29 April tu, it's just a small celebration among our family members yet sangat meriah. Abang aku belikan nutella cheese tart dengan benofe pie, yg cheese tart tu jadi besday kek haha. Mak aku pulak bawak lepat pisang n lepat liat dia froze n bawak all the way from kedah nun. Malam tu kami makan tu je, sambil borak, sambil anak2 bermain riuh rendah la rumah aku. Best sangat 
Romantik Mak Ayah aku ni..detim berdua kat sangkaya. hehe
Esoknye Ahad kitorg takde plan ke mana2, cuma adik2 aku je keluar ke One Utama, depa tu sakan kalau shopping dari pagi sampai ke malam. So better aku n parents lepak kat rumah je sambil main dengan anak2, budak2 tu walaupun jarang jumpe tapi sangat rapat, yg Airis paling rapat dengan Rayyan anak abang aku, jarang sangat tengok dorang bergaduh, kalau Ayra pulak sebaya dengan Hasif anak adik aku tapi tak ngam, main kejap2 mula nak berebut barang, dua2 perangai sama so masing2 takmo mengalah, cuma sekarang ni masing2 dah cerdik sikit pandai dah main sesama, siap bisik2 ape tah la..Hasif panggil Ayra adik, Ayra panggil Hasif abang. Dorang ni adik beradik susuan, aku harap sampai ke besar dorang akan kekal rapat mcm adik beradik kandung walaupun jarang jumpa. Dalam family aku ade dua baby kecik, sorang Rania anak abang aku, sorang lagi Hadeem anak adik aku, dorang pun sebaya masing2 8 dan 7 bulan. Esok2 rapat la kot dua orang tu..amin
 
Isnin, cuti hari pekerja kitorang ke Zoo Negara, memang dah plan awal nak ke sana so aku dah beli tiket online, dapatla diskaun 10% daripada harga tiket. Save sikit la compare beli kt kaunter. Seawal jam 8 pagi kitorg dah bergerak dari rumah, sampai sana jam 9 pagi. Sepatutnya kaunter tiket buka jam 9 pagi tapi hari tu ade masalah sistem so dorang bukak kaunter lambat 45minit, jenuhla kitorg beratur tunggu nak redeem band, tup2 sistem tak okey jugak so dorang just bagi resit manual sebagai entry pass. Satu aku kureng berkenan sebab dorang tak sediakan satu kaunter asing untuk online ticketing, ade kaunter asing untuk online redemption sekali dengan diskaun pemegang kad loyalty so kaunter tu ramai orang beratur, yang dah beli online pun kena beratur panjang sama naik dengan yg nak beli kat kaunter dah kenapa. Buang masa dekat sejam kat situ je, huhu.
 
Ayra macam biasa takmo bergambar
Adik-adik aku, kiri no.3 (Andak) n kanan yang bongsu (Acu)
tuan rumah muka sakit perut haha
Ayah, Hasif n Acu
Ateh (No.4), Acu dan Airis
Ifwat Hadeem kesayangan
 
Aku penah pegi zoo negara masa kecik dulu, tapi kecik sangat masa tu rasanya umo 6-7 tahun so yang aku ingat cuma buaya kat bawah titi, rupanya sekarang pn masih kat situ lagi tempat dia cuma dah tak sebanyak dulu. Airis macam biasa kena je nyamuk sikit, peluh sikit dah merengek nak balik, dia tak selesa haha. Hasif pulak badan dedar pagi tu so dia pun agak cranky. Aku pulak sakit perut hari tu, asyik nk ke tandas huhu. Last2 aku surrender aku tunggu je kat savannah walk tengok giraffe zebra tu sebab ade toilet dekat situ, dorang yang lain pegi la tengok harimau singa bagai. Tak larat oo nak berjalan dalam keadaan tu. Huaaa sadis. Mujurla dah penah pegi zoo lain so tak ralat sangat kalau takleh tgk haiwan lain, tapi panda aku nak tengok la sebab uniknya zoo negara ni sebab ada panda je, binatang lain semua sama je kot. Panda ni duduk dalam hall asing, kalau dulu nak tengok panda kena bayar tiket asing tapi sekarang tiket berharga RM44 tu dah termasuk dengan giant panda tu, so berbaloi lah pegi tengok. Panda tu dorang jaga rapi, nak masuk pun ada taklimat dulu tak boleh itu tak boleh ini demi nak jaga kemaslahatan panda tu sendiri. Kita masuk tempat orang kenala ikut rules dorang kan, maka sila akur. Kat giant panda tu jugak kitorang bergambar beramai2, n sebelum keluar abang aku beli gambar2 kitorang tu, macam2 aksi ade memang kalau tengok balik nak gelak je. 16 orang termasuk kids, memang happening la. haha.
Our big family 
Aksi panda - comel sangat haha
Layankan aje
Happy family..insyaAllah
Cuaca tak mengizinkan kami untuk terus melawat kawasan zoo sebab hujan turun dengan lebat sebaik kami keluar dari giant panda, kitorang decide untuk keluar terus untuk lunch sebab dalam zoo tu takde jual nasi. Mak ayah aku mana boleh tak makan nasi tengahari, tapi disebabkan terkandas dalam hujan makan pukul 3 petang baru kitorang dapat makan nasi. Masing2 dah kelaparan tahap ape tah, makan kat area Danau Kota, mula2 nak ke Malis Corner tup2 tutup pulak dia, terus kitorang beralih ke Bangkok street, makanan dia so-so je la tapi banyak pilihan, pelayan pun bagus keep checking either semua dah dapat makan/minum ke belum. Lepas semua setel masing-masing balik ke rumah kepenatan. Malam tu aku bawak adik2 ke Ayer8, sambil cuci baju kat dobi layan diri aku tapaukan makanan untuk mak ayah aku, adik2 pulak nak beli tudung kat nur hannah, abang aku pulak beli sate kajang datang makan kt rumah aku.

Esoknya selasa sepatutnya aku keja n anak2 sekolah tapi mengenangkan malam tu family aku dah nak balik so lets spend one more day with them. Aku mintak kebenaran bos aku untuk cuti dan anak2 pun tak pegi sekolah. mrR pun nak cuti jugak so marilah kita bersama2 menuju ke ikea. Keluar rumah jam 11 pagi, jam 11 malam baru balik rumah, haha dasat tol dorang ni shopping. kitorang yang menunggu ni sampai kematu montot, mujurla ada kerusi untuk kitorg melepak. Kereta pulak park jauh kat myTown, kalau park kat bawah ikea je kitorang boleh letak barang n jalan2 kat myTown tu dulu. Mujur jugak ayah aku dah balik awal malam isnin tu, kalau tak jenuhla ayah aku kebosanan. Kitorang keluar dari ikea lepas maghrib pastu terus ke al-rawsha cheras tu, abang aku pun datang all the way from damansara kitorang dinner together. Lepas dinner kitorang balik rumah, mak n adik2 aku kemas2 barang pukul 1 pagi dorang bertolak balik ke kedah. Bye bye korang, lain kali datang la lagi ya..huhuhu perpisahan tu memang sangat menyakitkan kan. Huhuhu.
Rombongan Che Da ke ikea cheras
Airis Batrisya mama
Happy main dalam toilet, kakak cakap cantik kan toilet ni mama. haha
Belanja sekeping
Adik yang paling manja ni
Layan nasi arab
muka kenyang plus penat masing-masing

Ayah ja takde
Sebelum berpisah..till we meet again!!

InsyaAllah bulan depan kami pulak balik ke Kedah, boleh kita berbuka puasa bersama-sama ya.

Daa.

*mode rindu*