Tabung AA

Tuesday, April 25, 2017

"Me Time"

 
Dah lama duk plan nak 'ladies day out' dengan bffs, tapi biasanya tak menjadi sebab masing-masing ade komitmen masing-masing. Tapi setiap tahun wajib jumpe at least sekali, spend time together termasuk family. Kalini bebetul nekad nak jugak 'ladies day out' walaupun sehari! So short planned, dapat pegi Penang hari sabtu, next day balik. Aku berdua dengan kawan aku dari KL, kitorg naik flight AirAsia dari KLIA2, ade dua org kawan aku dari kedah & perlis dorang naik Komuter KTMB, sepatutnya ada dua orang dari perak pool kereta tapi disebabkan salah sorang ade kelas (Master) so yang sorang pun tak dapat join sebab asben dia tak kasi drive sengsorang. Huhu. Jadi berempat jelah kami. 

Bffs aku ni semuanya bermula dari zaman Uitm, masa kitorg sama2 buat diploma di Uitm Sri Iskandar, most of us orang utara so memang senang kamceng, dan alhamdulillah sampai sekarang pun kamceng. Ada sorang orang Johor, n sorang Nismilan pun tak dpt join trip kalini sebab hal masing2. Sorang tu dah sarat tunggu hari nak bersalin sorang pulak baru balik Umrah. So kitorang paham so takde memaksa pun sape nk join. Dah hampir 12 tahun kitorg berkawan, macam2 ragam ada, ada kawan yg manja, ada yg sensitif, ada yg perahsia, ada yg happy go lucky manjang, ada yg stress manjang, eh pendek kata semua ada la..dah nama pun bergaduh so hubungan kitorang memang akrab walaupun terkadang ada yang merajuk or terasa hati tapi kejap2 je dah okey. Gaduh2 manja gitew.

Berbalik ke kisah ladies day out kitorg, masing2 berkumpul kat hotel, kawan2 aku dr utara nun sampai dulu so dorang check in dulu, memang hotel aku book nama dorang incase kitorg sampai lambat, maklumlah flight AA ni dah biasa dengan delay nye..grr. Kitorang sampai petang dah lewat, rehat, mandi solat maghrib dlu baru kitorang keluar ke Gurney Plaza, hotel kitorg nama Gurney Hotel & Residence so igtkan dekat2 situ je n boleh menapak rupenye jauh jugak. Kawan aku dah tak larat jalan sebab siangnye dorang menapak jauh so kitorg naik teksi, kena paw RM15 habaq hang!! Pakcik teksi tu duk cakap anggap sedekah kat pakcik la nak ye. Hmaboih gitu pulak, mementang la kami ni pompuan n tdesak nak naik so pasrah kt situ. Balik dari Gurney kami menapak je, jalan ikut tepi pantai tu so tak terasa sangat ade kot 15-20 minit hehe. Singgah 7e beli maggy cup takut lapar ke ape. Dinner kami malam tu nasi goreng special kat restoran Kapitan kat bawah hotel, mujur ada kedai makan bawah hotel so nak makan senang takyah naik teksi lagi haha. Owh lupe, dari Penang Airport aku naik Uber, RM24 je sampai ke depan hotel uolls, jauh tau Bayan Lepas dengan Gurney Drive yang sentiasa sesak tu, kira berbaloi sangat.

Malam tu kami buat macam2 aktiviti, mula2 plan nak g SPA, massage badan kononnya tapi masing2 letih malas nak keluar, so lepak makan pulut lemak kawan aku bawak, sorang lagi bawak pelam harum manis, fresh dari ladang laki dia, sedapp oii. Pastu kami bertabata, berzumba, bersembang sampai pagi, sampai masing2 terlena. Pas subuh pun masing-masing tak tido balik duk menyembang je keje. Masak maggy, makan untuk breakfast, pastu sambung sembang sampai kul 12 baru kitorg check out. Dari hotel ambik uber pegi masjid kapitan keling nk makan nasi kandar beratur, selesai makan kawan aku berdua dari utara pegi jeti dan kami berdua dari KL pegi Queensbay Mall, pusing2 window shopping pastu gerak ke airport. Flight pukul 615pm, sampai KLIA kul 720pm. Aku sampai rumah pukul 830 camtu, kawan aku yang duduk pandan indah tu sampai kul 10 lebih. Letih memang letih tapi rasa best sangat dapat spend time together macam tu. Bersyukur sangat sebab suami masing-masing sporting sanggup jaga anak2 n izinkan wife berjimba-jimba. Hehe tenkiu mrR, i love u!!

Thursday, April 20, 2017

Trip cancelled last minute dan refund in 3months time, ape pendapat korang?

 
 Aku dah lama plan nak ke South Korea. Gara2 terjebak dengan drama-drama OneHD, TVN n KBS Worls. Kpop aku xlayan pun, aku suka tengok drama dorang je. Paling best so far bagi aku Scarlet Heart, Goblin, Reply 1988, W two worlds, pastu ade lagi yg dulu2 aku tak igt tajuk si Lee Min Ho jadi hero. Kira sejak astro tayang drama korea sejak tu la aku jadi peminat K-drama. Mak Ayah aku pun terjebak tau, jangan memain.

So dipendekkan cerita aku dengan 2 orang kawan pun sign up satu pakej ke Seoul untuk trip tahun depan, memasing bayar RM500 as deposit. Full payment dalam masa 2 bulan sebelum trip kiranya awal tahun depan la sbb trip kitorg bulan Mac. Sengaja aku pilih utk pegi dgn kawan2 sebab ni backpackers punya trip, nak murah kan so banyak menapak dan naik subway, stay pun kat guesthouse je so bawak anak-anak adalah sangat tidak digalakkan. Untuk anak-anak maybe tempat yang boleh fun2 macam disneyland gitu tapi mak belum ade duit yg banyak ke arah itu so tunggu jelah ye anak2. Hahaha kejam tak.

Baru2 ni aku dikejutkan dengan berita yang travel agency yang kami sign up tu ade masalah kewangan. Most of trip bulan April dan Mei dorang cancel. Pemberitahuan pembatalan tu 5 hari sebelum tarikh departure. So ramai la yang bising tak puas hati, ade yang dah book tiket flight asing utk ke KLIA since depart from KLIA. Rugi dah duit dorang kat situ. Cuti pun dah apply dan dah lulus. Kalau yg keje gomen nak kena mintak kebenaran ketua jabatan keluar negara, dah masuk rekod pastu nak cancel? . Pulak tu lagi 5 hari kot mesti persiapan dah buat, musim ni end of winter n masuk spring kan still sejuk so segala winter coat, long john, boots semua pn duit. Kebanyakan dorang cakap boleh je cari travel agency lain, atau boleh arrange sendiri tapi masalahnye si travel agency tadi tak dapat bagi refund segera. Dorang janji nak refund bulan Julai nun..so memang ramai la yang marah dengan travel agency tu. dahla cancel last minute, pastu takleh bagi refund a.s.a.p, lagi pulak payah nak jawab wasap msg bagai. 

Aku pun cuak jugak jadinya. Sebab ada kenalan aku kat FB maklum trip Jeju 2018 pun cancel. Walaupun aku ke Seoul tapi untuk kepastian aku wasap dgn Travel Agency ni untuk tanya pasal trip aku, jawapan dorang trip aku ON. So lega la sikit. Cuma aku tak boleh terlalu berharap, takut2 bila dan full payment esok jadi macam geng yang kena sekarang, haru aku nak menjawab kt kawan2 opis aku yg join ni. 

Sejak nama travel agency tu diviralkan aritu aku sentiasa ikuti perkembangan kes dorang, incase dorang tak dapat refund ke ape kan. Geng2 April Mei yang sah2 cancel ni dorang tuntut refund cepat, taknak la tunggu Julai lambat sangat kot. Amaun sorang-sorang pun bukannya sikit, ada yang belasan ribu ringgit. Yelah kalau sorang pun dah dekat RM3k kan, macam group aku pn 3-4 orang dah dekat RM10k kalau total segala luggage, makan, insurance bagai inikan dorang group 7-8 orang. Memang kes naya la. Ada yang dah dapat refund setelah buat laporan polis n tribunal tapi masih ramai lagi yg belum dapat refund. 
 
Aku ni sebagai pemerhati je, bukan nak sebelahkan mana-mana pihak tapi aku rasa pihak travel agency tu kena la lebih bertanggungjawab dalam hal ni. dorang asyik pertahankan diri cakap orang fitnah syarikat dorang 'scammer' padahal realitinye dorang yg buat onar. Kalau betul pun dorang ade masalah tiket flight penuh/matawang RM jatuh berbanding Won sekalipun, tolonglah refund duit customer tu cepat. Orang marah sangat bukan sebab awak cancel trip tapi sebab awak ambik masa yang sangat lama nak refund duit dorang. Mana peginya duit yang orang dah bayar awak tu, padahal tiket flight pun awak tak belikan lagi. Mostly dorang bayar full payment 2 bulan sebelum trip, takkan nak tunggu 3 bulan pulak nak dapatkan balik duit tu?

Aku harap pihak travel agency tu cepat2 la langsaikan 'hutang' dorang tu. Bagi balik hak orang, jangan aniaya orang. Pastu barula awak tu dapat kepercayaan kembali n run bisnes macam sebelum ni. Aku harap sangat by the time trip kitorang nanti dah takde masalah2 dalaman macam ni, hope dorang belajar dari kesilapan.

Daa

Wednesday, April 19, 2017

Sembang Mambang

 
Lama tak jenguk belog, rasa2 macam nak terkubur gitu je tapi sayang coz banyak cerita anak2 kat sini. Aku tulis blog ni sebelum kawen dulu kot, time tu sebok cari idea persiapan tunang kalau tak salah, pastu mula la kekonon b2b punya blog. Sampai ke kawen, sampai beranak 2, semua kisah aku tulis kat sini..so tua2 esok kot lupa aku boleh mengimbau kenangan gitu. Anak2 pun kot dah besar nanti bolehla baca kisah makpak depa n kisah depa kecik2 seawal satu hari..giteww
 
Minggu ni memang banyakkkk sangat benda yang jadi (well as usual..aku dan drama tak dapat dipisahkan) hahaha. Lets start with Airis. Last weekend kitorg ade Parents-Meet-Teacher (PTM) kat tadika dia. Since dorang ade assessment untuk 1st quarter so teacher bg kertas ujian dia. Agak impressive coz all 5 subjects dia score 92-100%. Aku takla rasa bangga sangat coz teacher kata dorg jenis open test, boleh tengok sekeliling untuk cari jawapan, cuma takleh tiru kawan. So kat situ boleh nampak samada dorg paham soalan ke tak, kat situ jugak menunjukkan dorg ni boleh baca atau tak. Kalau tak boleh baca sah2 la takleh jawab soalan dgn betul kan? Contoh soalan 'Warnakan nama-nama malaikat'..Airis p kaler kotak yang nama Abu, pastu dia perasan dia salah sebab takde malaikat nama Abu so dia pulun padam balik. 
 
Bila teacher dia review paper satu per satu aku baru sedar yang Airis ni agak lemah subjek Islamic, n paling tak best bila teacher bagitau Airis agak slow Iqra' berbanding read easy (B.I) dan cepat membaca (B.M). Walaupun dia boleh baca bm dan bi dengan baik tapi bila Iqra' masih tergagap makanya aku rasa sangat down. Kecewa tau. Sebab dari awal lagi aku target Iqra' mesti lebih pandai compare dgn yg lain. Sebab Airis dah 6 tahun dis year, compare dgn aku dlu masa 6 tahun dah boleh membaca muqadam yang surah2 tu. Sebab parents kita ajar kita yang tu dlu sebelum ajar membaca ABC, 123 etc. Airis ni bukan setakat tak boleh baca, huruf pun masih confuse yg nama. Aduhhh serius aku stress, tak tau nak cakap lah. Aku desak mrR suh carikan tok guru untuk dia, antar ngaji malam2..dapat 3hari seminggu pun okey dah. Aku nak dia lancar membaca Iqra by 7. Tu target aku. Aku sendiri cuba ajar dia malam2 tapi aku tak cukup sabar sebab banyak sangat yg dia taktau, aku nak start from page1 balik dia taknak pulak. Ego budak tu. Pastu mak dia terkuat suara sikit dah nangis. Such a drama queen!
Ayra pulak as usual dia okey je, tak banyak karenah. Satu hal aku suka perasan budak ni dia lebih cool berbanding kakak. Dia tau aku marahkan kakak so bila dia buat apa2 aku marah dia akan "okey mama"..takde melawan2, itu aku suka. Pastu kalau dia tau aku punya marah dah reda dia akan datang dekat n cakap "sorry mama..adik promise tak buat dah". Pandai pujuk, pandai bodek, semua dia lah menang.Yang kureng best sebab dia asyikkkk nak menang, takleh kalah langsung even dgn kakak or sesape je. Aku tutup pintu kereta dulu pun dia boleh marah cakap "asyik mama je menang tutup pintu dulu!!". Same goes to kakak, kalau dia bangun pagi tgk kakak dah siap mandi dia akan cakap "asyik kakak je memang siap dulu!!". Pastu mood dia dah kelaut, asyik nak memarah je. Hahaha. Kadang boleh layan tapi kadang boleh buat kita naik hantu jugak.
Ayra aku tak sempat sangat nak ajar dia sbb aku terlalu fokus kat kakak tahun ni. Tapi sesekali aku nak ajar dia fonik dia taknak ikut, selamber je cakap "adik malas"..atau ayat klise dia "adik kecik lagi" fefeeling baby sangat bdk Ayra ni maklumlah dia paling kecik n mak dia ni still suka gomol2 walaupun dah 3 tahun umurnya. I think its about time for a new baby hahaha. Ayra lebih suka menulis, mewarna n melukis compare to membaca. Airis pulak suka membaca compare to menulis or melukis. That are the major difference between them. Anak2 ni bukannya sama peel lain2 so kita as parents kena paham interest dorang. Masa aku mengajar kakak membaca aku akan biarkan dia menulis or melukis n bila kakak buat exercise book aku akan fokus kat ayra pulak, either main flash card abc or jawi, tapi most of time dia taknak bg kerjasama atas alasan klise dia tu. Huhu. Bila kamu nak 'besar' ayraku sayang.
 
MrR pun macam biasa, masih lagi bizi dgn tugas dia yang tak penah habis tu. Dulu aku selalu merajuk sebab dia tak penah lekat kat rumah time malam tapi sekarang aku dah lali, so no issue. Kalau dia ada tu kira bonus sebab boleh ajar Airis baca Iqra'. MrR lebih lembut berbanding aku. Airis pun kalau papa dia takde dia taknak baca Iqra dgn aku, sebab mama garang sangat katanya. Semalam punya cerita dia kena hukum ketuk ketampi sebab tak igt perkataan "dad". Aku suruh dia pegang buku sambil sebut "dad' tu berulang kali. Walaupun aku jenis tak naik tangan tapi suara aku dah cukup menakutkan dia. Menangis sakan bdk tu mcam kena dera mujur dia bangun pagi tadi tak cerita kat papa dia. Kalau papa pulak time ngajar asyik ugut nak rotan je tapi tak buat pun, papa dia tu hati tisu nampak je sado kat luar tapi dalam hati ade taman haha..so budak2 lebih senang belajar dgn papa. Ayra sekarang ni makin manja dengan papa dia, sanggup dia tidur sorang2 kat bawah semata-mata nak tido dengan papa walaupun papa belum balik keje lagi. Papa pulak suka menyakat dia, dua beranak tu memang riuhkan suasana rumah, kalau takde papa riuh dengan pergaduhan adik-kakak pulak. Haihh pening mak.
Aku..sekarang ni makin bertambah bebanan tugas. Macam2 agenda opis yang membuatkan aku kadang terbawak balik buat keja kt rumah, lepas bdk2 tido baru boleh fokus bukak laptop buat keje sampai pagi. Pastu siang ngantok. Pastu aku kira nak mengudap pastu aku gemok! Hahaha. Alasan sangat kan. Tapi betul, sejak jabatan aku ni nak dikorporatkan banyak sangat keja adhoc yg aku kena buat. Kadang aku rasa sangat tak fair dengan orang yg keje kat negeri, sebab dorang boleh fokus kat tugas hakiki je sedangkan yg kat HQ ni macam2 perencah tambahan kena siapkan. Tugas hakiki pun kena jalan seiring. Yang extra2 pun nak siap yadda yadda yadda. Kadang jugak aku rasa boss aku ni asyikkkk suruh aku tambah lagi kalau melibatkan data or presentation. Aku bukannya pandai sangat pun.
 
Aku penah down giler masa meeting sebab presentation aku kena kritik oleh Head HR tapi boss aku masih lagi letak kepercayaan kat aku suruh buat. Haih. Sampai satu ketika aku try mintak tukar bahagian boss aku dapat tau dia marah aku n tanya aku sebab nak tukar. Tak suka dengan dia ke dengan keje??aduhh serba salah aku nak jawab, jawapan selamat aku cakap nak belajar benda baru pastu dia kata stay jela kat sini sampai naik pangkat. Huhu masalahnya lambat lagi kot aku nak naik pangkat, mau lebih 5 tahun lagi aku kertu kat sini *nangis*. Tambah lagi bila dah korporat aku rasa macam susah je aku nak keluar dari HR ni. Nak cari keje lain pun bukannya senang skg ni kan. Aku pulak bukannya ada kepakaran ape2, so sampai pencen mg kat sini jela jawabnya.
Tapi tapi tapi bila aku pikirkan secara positif mungkin boss aku lebih suka suruh aku buat itu ini sebab dia percayakan aku, dia senang nak bekerjasama dgn aku, lagi pun sorang lagi officer kat unit aku tu lelaki, boss aku pompuan so dia lebih selesa dgn aku. Thats y dia prefer aku yg buat semua tu. Kadang bagus jugak bila keje banyak, semoga gaji aku tu diberkati setimpal dengan keja yang aku buat. Walau berabes quota data aku sebab teethering dengan laptop siapkan keje opis kat rumah, aku redhakan jua...haha.
 
Till next time
 
daa

Monday, March 27, 2017

AA :: Cuti Sekolah

 
Actually takde istilah school holidays pun bagi Airis dan Ayra since both tetap ke tadika/taska walaupun orang lain bercuti dan bersuka ria. Cuma kekadang aku dapat ambik cuti bolehla dorang skip schools pegi jejalan or balik kg ke apa. Untuk school breaks kali ni aku tak ambik cuti so budak2 ni pun ke tadika/taska as usual. Cuma yang best sepanjang school breaks tadika/taska dorang ade la buat aktiviti yang best sebab takde sesi pembelajaran. Uniform pun takyah pakai, pakai baju biasa je ke tadika setiap hari sepanjang cuti.
 
Biasanya bila cuti sekolah Airis akan mintak nak balik kampung, tapi kalini dia takde cakap ape2, walaupun tokma dia selalu tanya "tak balik ke cuti ni??". Maybe sebab tokma dia cakap nak datang sini nanti, so dia just ingat part tu je hehe. Kalau tak jenuh jugak nak antar n ambik dia sebab cuti seminggu je. Sekarang ni adik pun dah pandai nak ikut balik kg, masak mama papa dorang kena tinggal berdua je nanti. Haha. 

Weekend baru la berkesempatan bawak dorang jejalan cuci mata. Kebetulan shopping mall mytown sebelah IKEA Cheras tu dah buka so moh ler kita ke sana. Lama tak makan meatball ikea, keluar awal sikit takdela ramai sangat orang. Surprisingly Sabtu aritu memang tak ramai sangat pun umat manusia. Nak parking senang, makan pn takyah beratur pepanjang. Shopping mall baru tu okeyla, sempat pusing2 masuk kaison, H&M, padini etc. Banyak lagi shoplot tak bukak. Uniqlo pun belum bukak. Aku macam biasa takde membeli ape sangat, kalau yang teringin nk beli pn baju bajan budak2 ni. Dah beli meh la simpan pakai raya nanti je, duk umah pakai je ape ade dlu hehehe. Rasa macam dah complete set baju untuk raya nanti, xyah nak pikir dah. Tinggal kasut korang jela anak2, Airis ni berkenan kasut frozen ala2 Elsa tu, blink2 penuh satu kasut dekat rm80 rega dia, mak aihh mama punya kasut pun beli yg cikai2 rm49 je nak. Terus aku cancel, pujuk2 takyah la beli dlu. Hehe selamat mau jugak dia walaupun mulut muncung sedepa.

Hari Ahad kitorag ke IOI City Mall pulak. Kebetulan ade mini karnival didi & friends kat situ, saje nak bawak dorang happy2. Dorang taktau ape pun, dah sampai baru nampak ade didi n friends ape lagi melompat la masing2 kegembiraan. Sempat naik pentas bergambar dengan patung didi tu. Makpak dia segan nak interprem, duk tepi2 je. Ayra takmo senyum, dia cakap dia malu sebab ramai orang duk tengok. Hahaha.

Sebelum balik sempatla tengok show didi n friends nyanyi 2-3 buah lagu. Beli caliphs kids expert pastu shopping grocerries kat tesco sikit, beli sushi seketul dua pastu balik...letih
 
 Airis Ayra yang kaku hahaha

Kakak yang suka senyum

 Beli jugakla caliph ni, pandai dorang buat marketing, Ayra asyik ulang taglina " mama..nak caliph"

My cheeky Ayra

Kakak Airis yang semakin matang

Papa cool

Adudu muka manyak masam oooh

Thursday, March 16, 2017

Seandainya

 
Perghhh tajuk tak menahan jiwang
 
Seandainya ..kalau..if only...seangkatan la tu kan..tu yang aku nak repekkan arini sebenarnya.
 
Arini result SPM 2016 keluar, aku takde sedara/anak/adik yang ambik result tu so takde la newsfeed aku penuh dengan ucapan tahniah or takziah. Tetibe je aku teringat result aku dendulu. Haih mulala keluar perkataan "kalaulah...blablabla"...
 
Result aku dulu boleh dikatakan tercorot la among kelas aku. Budak paling pemalas, mg patutla tercorot kan. Classmate aku straight A's belaka, aku sorang je yg tapau semua abjad yang ada, name it, A,B,C,D and even E!!Hahahaha patut pun cikgu tak suka aku, mencalarkan reputasi kelas katanya. Serious talk, aku mg tak disukai dalam kelas tu oleh cikgu aku, maklumlah aku ni tak bijak macam yg lain, kelas tambahan selalu ponteng, mulut berat pulak tu susah nau nk menjawab bila cikgu tanya. Tapi dengan result tu alhamdulillah aku dapat jugak masuk U, dan memang sejak azali aku bercita-cita nak masuk UiTM..UiTM di hatiku gitew. Aku tak mohon matrikulasi, or poli or maktab or tempat lain sebab nak sangat masuk UiTM, coz paling pebret architecture walaupun aku tak ambik drawing pun sebenarnya so haruslah aku tak dapat cos tu kan..aku dapat masuk pun cos 2nd last choice yang aku letak masa isi borang. Masa tu pakai borang lagi seingat aku. 
 
Haa part ni la yg aku nak gunakan perkataan "kalau" tu. Kalaulah lepas PMR aku ikutkan kata hatiku nak masuk sekolah teknik ambik subjek lukisan kejuruteraan mesti aku dapat cos architecture yang aku apply tu kan. Tapi masa tu aku lebih dengar cakap parents aku suruh ambik kelas pure science, suh anak depa jadi dokterrrrr *manada dokter malaih belajaq macam aku*..lagipun aku tak suka membaca, aku suka lukis2, dan memang cita-cita aku nak jadi arkitek! Start dari form 4 tu haluan aku dah berubah, 1st test biologi form 4 aku dapat 98%, which is aku sungguh tak sangka cerdik jugak aku bab biologi, kat situ parents aku yakin aku boleh jadi dokter, namun panas tidak berpanjangan bila hujan lebat ditengah hari, prestasi aku makin menurun time to time, aku takleh compete dgn kwn2 aku yg sangat ambitious, aku xleh buat eksperimen kimia or fizik dgn baik, tapi masa tu aku lek lek ja pun, xde usaha lebih nak join study group ke apa sebab aku memang tak minat sejak awal. What to do aku memang sejenis yang pasrah lebih2 lagi bila melibatkan parents aku, aku tak reti nak kata tidak. If only...
 
Kalaulah...bukan aku tak redha dengan apa yang dah terjadi, tapi kekadang aku rasa terkilan bila terkenangkan zaman persekolahan aku. Girls school, dari sekolah rendah sampai SPM tak bercampur dengan boys menjadikan aku seorang yang sangat pasif bila berhadapan dengan student lelaki masa zaman Uni. Sungguh aku tak reti weh. Kekok, malu semua ada. Bukan semua orang dari girls school macam aku pun, dorang elok je pandai bawak diri aku je yg terlebih pemalu agaknye. So bila nak sesi prentation mg aku punya gelabah to the max, rasa cakap pun terketar2 sentiasa tak penah rasa konfiden. Sebab tu la ade satu sem aku tak dapat score satu subjek tu, sebab byk presentation berbanding exam paper, carry marks aku tak dapat bantu aku untuk dapatkan A, result tu teruk sampaikan semester tu aku gagal dapat deanlist, maka punah harapan aku nak dapat ANC sekaligus terpaksa bayar PTPTN sampai sekarang. Ralatnya kurang 0.05 markah je kot, sape tak rasa sedih kan. If only.....haih

Kalaulah masa boleh diundurkan..aku yakin aku mampu mengubah masa depan aku..aku takkan berada di sini sebagai seorang pekerja biasa..aku mungkin jugak jadi seseorang yang lain, yang lebih berjaya maksud aku..tapi semua tu hanyalah sia-sia..sesungguhnya yang berlalu tetap akan berlalu dan aku tetap akan mengenangkan perkara2 yang layak disesalkan itu

If only
-_-
 

Monday, March 13, 2017

Konvoi Berbasikal Wanita :: Hari Wanita Sedunia 2017

 
8 Mac 2017 - Hari Wanita Sedunia, seriously aku baru tau wujudnya hari2 sebegini, sebelum ni tak penah aku sambut pape. Hari-hariku sama sahaja. Trend sekarang macam hari sedunia ade, hari ibu, hari bapa, hari kekasih, hari wanita, hari kanak-kanak, hari lelaki (ade ke?), hari sahabat, hari aids, hari jururawat, hari pahlawan, hari kastam.. eh macam2 lagi la..yang selama ni aku penah sambut pun hari Raya, hari guru, harijadi, hari ibu/bapa pun lately br sambut. Kalau setiap hari-hari tersebut di atas tu disambut meriah kan best, untung2 boleh dapat hadiah, aku kan suka hadiah hahaha. *malangnya dah bertahun aku tak dapat apa2 hadiah (-_-)*

Back to the hari wanita sedunia, Yayasan Kasih Ibu dgn kerjasama Perbadanan Putrajaya ada anjurkan satu event besar-besaran i.e Konvoi Berbasikal Wanita bertempat di Putrajaya. Ramai nau2 yang join event ni termasuklah aku, total penyertaan adalah 11,421 orang. Fuh fuh fuhh tak sangka aku dapat meng-join-kan diri dalam event sebegini, maklumlah aku kan lembik je mana larat nak kayuh 10km tu. Tapi dah itu je rally paling pendek maka aku join 10km, sapa yang memang terer boleh join 25km punya ride. Memandangkan aku takde basikal maka aku sewa je basikal dengan kadar RM60 termasuk helmet. Bolehlaa..penyertaan kayuhan tu pree je, untung2 badan boleh bawak balik Proton Saga baru tu sebijik. Tapi yg namanya aku ni mana pernah bertuah maka bawak balik finisher medal dan kepenatan jelah, haha. Kawan aku sorang dapat jugak TV LED 32 inci. Hihi. Alhamdulillah rezeki dia yang memang plan nak beli tivi. Aku aim kereta je, sebab nak suh laki aku ambik anak2 time petang kalau ujan, incase aku ade circuit training, haha.
 
Ikon untuk Konvoi ni si Janna Nick, mg comel betul la orangnye, bdn pun selim melim jeles makjah tengok. Actually ramai geng retis join event ni termasuk Dato' CT oii..cuma aku ni macam biasa sangat pasif tak reti p bergambar2 dengan retis ni..mak tengok dari kejauhan jelah ye. Mahap ezlyn sebab mak tak perasan ezlyn sebelah mak aritu, mak buat taktau je sambil pegang fon berwasap dgn kawan yang lost entah ke mana..haha. Dorang ni dasat2 kayuh 25km, sampai sama dengan kitorg yang kayuh 10km..ko raser??haha. Aku ni kan mana penah aktif bersukan ni, itu la first medal aku penah dapat, dulu zaman sekolah tak penah join pape acara, kaki bangku la katakan..ini dah kira pencapaian terbesar aku dalam bidang sukan la kiranya *mohon jangan kecam* hahaha.
 

geng kitorang, sama2 support..sorang tak larat semua benti tepi tolak beskal haha

Balik umah memang flat giler, ingatkan nak baring je tup2 laki aku kena keja, terpaksa la gagahkan diri memasak lunch pulak, siap masak aku makan solat pastu terus tido..Hahaha tambah balik kalori. Boleh dikatakan weekend aku sangat tak produktif, aku biarkan je budak2 main sepah2kan rumah, dapur tunggang langgang. Teruk betul. Penangan berbasikal satu hari dia punye efek. Esoknya back to normal, bawak anak2 shopping barang dapur, memasak lauk kegemaran dorg, petang bawak anak2 ke taman kejap. Seb baik mama dorg dah kembali normal, kalau tak kesian la budak2 tu takde perhatian huhu.

Friday, February 24, 2017

Misi Bebas Kad Kredit

 
Tetibe semangat nak hapdet blog!
 
Baru dapat call dari bank, aku request card cancellation untuk kesemua kad kredit yg aku pegang kecuali kad citibank sebab ade monthly installment tak setel lagi. Lagi 3 kad i.e Standard Chartered, CIMB n AMBank aku dah cancel. Dasat okeyh ade smpai 4 kad, memang bala semua tu bhahaha. Takde penyakit cari penyakit.

Aku ni memang mudah terpengaruh sebenarnya. Pantang jumpe yg kat shopping mall duk isi2 borang tu aku gedik nak isi, mrR selalu marah aku psl tu haha tapi aku buat jugak semata2 free gift yg kadang entah pape tu. Kalau payung aku paling suka sebab berguna sgt2 haha. Sekarang ni takde dah yg bg free payung. Aritu dapat power bank tapi entah kt mana aku campak haha seb baik tak lulus sebab aku dah ade 4 kad. Kalau tak memang tebal la wallet aku dgn pelbagai kad. Loyalty kad pn mcm2 aku kumpul, segala jenis kad aku subscribe. Just name it aku maybe ada. Haha.

Tadi pun masa standard chart call dia offer aku tukar kad lain, ape jenis taktau la tapi ade cash rebate RM50 upon activation, aku dah macam nak tapi kukuatkan semangat tolak dengan sopan jgk. Huhu sory amoi i cannot help myself. Now aku tgu setel lagi satu kad je then aku dah officially bebas kad kredit. Nak azam bebas hutang lama lagi la since aku punya potongan gaji utk rumah sampai pencen nun i.e 28 tahun lagi. Kereta ade lebih kurang 4 tahun rasanya. Lepas tu boleh bernafas dengan legaaaa. InsyaAllah mudah2an..

Lepas ni aku kena la belajar guna cash, pepandaila nk manage kewangan aku, monthly commitment aku dah buat jadual siap2 ape yang wajib setiap bulan, so yang balance tu jangan sampai terlebih guna untuk shopping merapu kang hujung bulan gigit kuku je huaaaa. Sebab sebelum ni segala gorcerries aku akan beli guna kad kredit, dpt gaji terus bayar kad kredit so takde masalah terputus bekalan ke ape. 28hb nt pegi aeon big kena plan bebetul ape yg patut ape yg tak patut beli, takmo membazir lagi dah..mak nak hidup bebas hutang.

Sekian.

 
 

Friday, February 17, 2017

Seminggu yang hilang

 
Baru ade kesempatan nak terjah blog sendiri, lately aku jengah blog just utk catch up blogger lain up entry je, suka baca few blogs yang tak penah jemu mengapdate, bukan macam aku ni ibarat hidup segan mati takmau..haha
 
  Well sebenarnya banyak sangat benda yang aku nak story tapi taktau nak start dari mana. Tahun ni memang start dari awal banyakkk sangat dugaan untuk aku. Dugaan kecik2 tapi masih meninggalkan kesan dalam diri aku. Takmo la asyik citer yang sedih, meh kite story yg best2 je.

Last 2 weeks cuti CNY aku berkesempatan balik kampung dengan anak2. MrR macam biasa busy so kena tinggal, padan muka haha. Walaupun nenek aku dah takde kami still melawat rumah saudara mak yang lain, so budak2 ni dapatla sikit angpau, yeayy *lepas duit tiket korang* hahaha. Aku sambung cuti seminggu sebab in between tu ade cuti hari wilayah so ambik cuti straight sampai weekend terus. Dapat duduk lama sikit kt kampung terchenta gitu. Aku sempat melawat rumah kami yang disewakan. Penyewa kami tu sangat bagus, tengok rumah aku tenang je dh ade pokok2 kt yard, rumah pun terjaga bersih dan kemas, alhamdulillah sangat dapat tenant mcm tu. Sekarang dah ade persatuan penduduk so dah hire guard untuk jaga pondok keluar masuk, every rumah kena bayar rm50/month untuk guard's thingy.
 
Happy sangat dapat spend masa dengan family kt kampung, mak aku sekarang ni jaga anak2 adik aku so all the time aku jd babysitter la, best oii dapat kendong baby, lagi best sebab dua2 manja dgn mama Ida depa ni. Tetibe je rs nak baby sendiri ahahaha. Anak2 aku pun kemain happy la, duduk rumah landed, boleh mandi kolam almost everyday, kayuh gerek depan rumah, pegi rumah kawan2 sebelah, dorg tu hari2 cakap taknak balik Putrajaya. Haish. Time nak balik Sabtu tu jenuh la aku pujuk budak berdua tu, alhamdulillah dua2 okey n kami selamat sampai di Putrajaya dengan jayanya.
 
Rutin kembali seperti sediakala, anak2 pegi taska/tadika, makpak pegi keje. Bukan anak2 je yang bermalasan mak dia pun sama. Tapi tak sempat nak bermonday blues aku dah terkejut karen sebab minggu depannye ade Majlis bersama KSN, ohmai. Terus jadi huru hara keja sepanjang masa sampai ke malam. Even cuti hari thaipusam n weekend sabtu ahad pn aku kena keje..kesian anak2 mama asyik tanye kenapa mama keje huhu. Mak pasrah nak, gitu la bila belajar tak berapa pandai, terpaksa la jadi kuli..*cries*
 
Minggu tu aku memang agak stressed, dengan sebab keja yg tak pernah abis, dengan kena marah sebab org lain punye silap, orang tak bg komitmen pun kita yg kena bambu, lagi pulak tak sempat nak spend time dgn anak2. Aku teringat dulu2 kalau baca novel ke, tgk drama ke, akan ade kes anak2 terabai dek mak bapak yang terlalu sibuk bekerja. Biasa dalam citer gitu mak bapak tu keja hebat2, CEO ke Pengurus besar ke, pastu anak2 ni ade bibik yang jaga..sekarang ni nah ambik aku pulak yg jadi mak bapak gitu, we both memang sangat sibuk sampai anak2 terabai, cuma bezanya kami bukan CEO, kami bukan pengurus or boss tapi kami cuma pekerja bawahan. Anak2 kami pun takde sapa jaga, kami tiada bibik yg tlg masakkan makanan untuk anak2 apalagi yg boleh jagakan dorg kt rumah. Huhu. Sedih.
 
Sedih.
 
 

Monday, January 23, 2017

AA :: Aktiviti hujung minggu kami

 
Sabtu lepas ade program Kayuhan Amal Kastam 1 Malaysia, KAK1M semperna Hari Kastam Sedunia setiap 21 Jan every year. Aku tak masuk pun acara berbasikal tu tapi turut sama hadir untuk memeriahkan majlis bak kata orang, program jabatan kita kena la support sikit kan. Hihi
 
Awal2 pagi Airis dah bangun semangat nak bersenam katanya, ada acara senamrobik jugak so aku ajak dorg bersenam la kononnya. Mujur mrR pun tak keje pagi tu so lets go together2 katanya, nek moto berempat haha. Acara berlangsung kt Dataran MOF, infact seluruh Malaysia ade program KAK1M tu sebenarnya, semua pakat berkayuh la ye. Semangat tengok dorg semua, aku je tak semangat nk mengayuh sbb dh lama sgt tak naik beskal kikiki kalau jatuh malu kang. Oh ye kayuhan ni sebenarnya more to charity program, sumbangan ke Majlis Kanser Negara, MAKNA. Setiap penyertaan dikenakan yuran RM50, dapat tshirt, tumbler, cap n medal etc kire berbaloi jgk la sambil beriadah sambil beramal kan.
 
Semangat AA ni nak bersenam, tapi atlast nan hado hahaha

Adik ni manja dengan papa, kalau papa takde baru manja dgn mama dia ni

Pelepasan VVIP pukul 8 pagi, bos2 besau la ni kiranya

Dikhabarkan seramai 2ribu peserta yang join acara ni..fuhh

Entah sape pulak datang ni..adoi takut anak2 aku

Kids under 12 ade pertandingan mewarna. Kakak warna tak abis pun dah taknak..dia xminat sangat color2 ni..tak macam mama dia hiihihi

Adik pun nak jugak...walaupunnnn hahaha

Aku sempat buat pemeriksaan kesihatan, yelah benda depan mata moh le kita check  basic2 tu, berat tinggi bmi tekanan darah n kandungan gula dlm darah, alhamdulillah semua okey, bmi je dah 23.+ hehe nk sampai border tu ye kak bedah, ati2 huhuhu. Budak2 kalut nak bersenam coz ms senam robik dorg duk mewarna, so papa dorg bawak berlari kt depan mof nun, tak dapat la mrR buat pemeriksaan kesihatan diri dia. Ade kempen derma darah jgk tapi aku tak sempat nk tinjau coz bdk2 kalut nak balik. Kitorg singgah hero beli bahan masak then balik je pastu.

Petangnya mrR keje, anak2 macam biasa nak pegi kolam la every weekend, last week tak pegi sebab masing2 tak sihat demam n selsema. So lets mama bawak kali ni. Kesian pulak asyik berzikir nk p kolam nk p kolam je sepanjang hari. Kakak lagi lawak celik mata je nak p kolam, bila papa dia cakap papa keja terus nangis tersedu sedan sebab tak dapat p kolam. Haih la anak, drama betul korang ni.
  
Aku takde swimming attire so tengok dari kejauhan je. Dalam hati risau kot2 anak2 tenggelam ke hape tak sempat nak angkat, kembung perut minum air kolam tu kang. So pegi la tukar seluar legging duk bertenggek kt tepi tu sambil perati dorg. Entrance fee RM1 je per kid untuk kolam kanak2, kalau kolam dewasa RM2. Okeyla kan..
 
Adik siap bawak ball, duk main dalam kolam tu, aku tgk pulak seriau maklumlah mak dorg ni penakut 

Hantu air ni tak reti sejuk langsung, kalau sesi 2 jam 2 jam jugak dia nk berendam, berenang tak reti pun hahaha

Ahad pagi pun datang kolam lagi kalini papa pulak bawak. Aku macam biasa bibik kena ke pasar beli ikannya buk. Mau masak kari. Weekend ni masak kena ikut tekak anak n suami, apa dorg nak makan kena tanya siap2 kang dah masak takmo makan pulak. Airis tu tiap minggu request nak makan masak lemak ikan, cuma minggu ni nak kari ikan pulak. SYMP la ye nakkk.

Petang macam biasa papa kerjaan so mama bawak jalan2 beri barang dapur kat Alamanda je, happy la dorg sekejap. Balik rumah tengok papa takde si kakak mula buat drama balik, sedih manjang sebab papa asyik keja katanya. Huhu. Bertabahlah nak
 
 

Friday, January 13, 2017

Borak Santai

 
Pejam celik pejam celik dah hampir separuh bulan Januari, entry ke-2 utk tahun ni, ahaha konon nk merajinkan diri sangat, awal2 lg dah kelautan dalam. Life macam tu je, ade pasang naik nye. Awal2 tahun ni banyak ujian yg menimpa, harapnya lepas ni makin baik dan terus baik. InshaAllah mudah-mudahan.
 
Anak-anak so far so good, elok je ke sekolah. Kakak paling win sebab tak buat perangai nak ke sekolah, bangun pagi pn senang, tido malam pn takyah nak gaduh2 manja dah. Pukul 10 je terus masuk tido. Adik jela jenuh nk bangun pagi, jenuh kejut dia buat tido je padahal dah sedar. Punye la kering budak tu, kadang bikin hati mak panassss je. Mujur ada mrPapa yg penyabar layan kerenah dia pagi2, kalau mama dia jangan haraplah. Tapi mama tetap kalah, tiap hari kena paw jajan bawak ke sekolah, singgah kedai kat taska tu dulu * apesal la ade kedai kat situ* Haih.
 
Kekonon nak rajinkan diri layan anak-anak, tapi bebanan keja kt ofis makin tak tertanggung rasa, balik petang je rasa letih sesangat rasa nak landing atas tilam je, maka budak2 pun tak dapat lah ke playground main buaian kesukaan dorg, kalau papa dorg rajin or tak keje papa jelah yang bawakkan. So far every weekend tak pernah miss lagi pegi kolam, suka la budak2 tu main air. Berendam sejam je pastu balik dah kecut masing2. Pastu selsema manjang. Kena cari penawar ni takleh biar lama2, kakak tu dahla ade mslh radang paru2 dia, kang penuh pulak kahak kt dada tu. Bahaya oi.
 

 
 
 

Tuesday, January 3, 2017

Welcome 2017

 
Salam Tahun Baru *walaupun dah masuk hari ke 3*
 
Alhamdulillah dipanjangkan usia dapat jengah ke tahun 2017, 362 days ahead kita pun taktau apa akan jadi sepanjang tahun ni, kita hanya merancang Allah swt jua yg menentukannya. So we just follow the flow, hajat di hati memang banyak pembaharuan yang nk dibuat, which is berubah ke arah yang lebih baik. Dalam usaha ke arah tu maka banyak jugak benda yang perlu kita rancang/setkan azam. Kedengarannya agak klise, tapi kadang kita tak perasan pun kita tanam azam tu bukan hanya bila masuk tahun baru, setiap hari kita bangun tido pun kita duk pikir apa yang patut kita buat arini, apa yg kita nak buat untuk capai sesuatu perkara. Bagi aku, fokus utama aku sekarang ni adalah family, kerjaya dan financial. So aku target dalam tahun ni aku dapat bagi tumpuan kt ketiga2 dengan seimbang.

Family
Untuk tahun ni, aku tak rancang nak tambah ahli keluarga yang baru walaupun Ayra dah nak masuk 3 tahun beberapa bulan je lagi. Tahun 2018 maybe?who knows hehe. So aku nak berikan sepenuh perhatian utk Airis dan Ayra. Kalau boleh aku nak masakkan sarapan n dinner dorg setiap hari, lunch jela kat sekolah. Weekend pun nak spend lebih masa dengan dorang, dah taknak rajinkan diri pegi ofis siapkan keje ke ape. Atleast satu hari weekend tu bawak dorg jalan2, pegi taman ke pegi window shopping ke, dorg sekarang dh besar so senang dah aku nak bawak dorg sendiri je tanpa tunggu incik suami yang senantiasa busy tu. Petang2 kalau cuaca baik aku nak bawak dorg main kat playground, kejap pun jadila asalkan dorg happy. Malam pulak sentiasa luangkan masa buat aktiviti reading/writing/coloring dengan dorang. So far alhamdulillah Airis dah semakin rajin solat, lepas maghrib dia akan ambik buku untuk buat aktiviti. Ayra pun suka mengikut kakak so aku harap tahun ni budak2 tu akan lebih disiplin termasuklah mak dia ni. Haha.

Kerjaya
Dari segi kerjaya tak banyak perubahan yang boleh aku lakukan selain kerja dgn lebih tekun, tekun dan tekun lagi. Lebih fokus pada sesuatu tugasan, dan teliti jangan sampai ada yang tersilap lagi. Serik woo bila asyik salah je. huhu rasa incompetent sangat diriku ini. Aku tak harap sebarang pengiktirafan or anugerah, cukuplah asalkan bos aku berpuas hati dengan pencapaian aku. TIme frame untuk sesuatu tugasan pun aku dah set awal2, takmau lambat2 lagi nanti kang orang bising je HQ lambat buat keje, hukhuk =.=

Kewangan
Tahun ni jugak aku nak fokus kepada pengurusan kewangan aku, yg mana selama ni aku main taram je beli itu ini tanpa fikir panjang, sudahnya perbelanjaan lebih banyak dari pendapatan. Itu yang asyik guna kad kredit je. Tahun ni aku berazam nak potong kad kredit yg ada tinggal satu je. Sekarang ni aku pegang 4 kad!!Kegilaan apakah ini. So harapnya dapat la kurangkan napsu berbelanja aku lepas ni. Tunggakan PTPTN pn aku nak pegi setelkan esok atau lusa. Lepas ni just bayar bulanan melalui potongan gaji jelah taktau sampai bila asalkan abis bayar. Hutang tetap hutang oii, jangan culas. Tahun ni jugak demi nak jaga income flow yg baik maka percutian keluarga kita plan sekali je, nak pegi Terengganu. Tak jadi nk ke kundasang bagai. Tapi hujung tahun inshaAllah aku nak ke Korea, dgn kawan opis. Harapnya menjadi yang tu sebab dah termimpi2 nak jejak korea tu, haha. So lets berjimat mulai sekarang, tabung holiday tu memang kena ada la, kalau tak memang tak kemana.

Bab-bab lain macam biasa, sentiasa nak kurus tapi tak penah usaha ke arah tu pun. So marilah kita carry forward je azam nak kurus tu, target dapat 50kg pn dah okey, hahaha.