Tabung AA

Wednesday, June 21, 2017

Kisah Ramadhan kami

 
Harini dah 26hari kita berpuasa kan?Lagi 3 hari je lagi oii dah nak raya. Kejapnya masa berlalu, Ramadhan kalini lebih bermakna sebab Airis turut serta berpuasa, bersahur n berbuka sama2. Dah besar anak dara kitorg tu, kelmarin aku xkejutkan dia sahur bangun pagi dia nangis marahkan aku sebab tak kejut. Actually bukan tak kejut tapi dia yg takmo bangun. Haha. Pastu petang dia cakap kakak takmo puasa bukan sebab tak sahur tapi sebab kakak lupa berniat, clever kan! #matilakenakecampujianaksendiri
 
To date Airis dapat 20 hari puasa penuh, 4 hari halfday dan 2 hari langsung tak puasa termasuk semalam punya kes hehehe. Dasyat tak dasyat tak?She's not even 6!!Aku sangat berbangga dengan dia. Seriously we both tak pernah paksa dia berpuasa penuh, cuma bagi sokongan moral jela letsay dah pukul 6 lepas balik sekolah dia cakap lapar aku akan cakap sabar sikit je lagi dah nak berbuka, kakak pegi baring tengok tv ke pape. Itu je. Yang halfday mostly sebab weekend keluar pegi beli barang, letih agaknye so bile dia cakap dahaga aku terus bg je dia berbuka. Masa kat kampung pn sama, panas giler membahang even duk dalam rumah, dia tak tahan aku bg je dia buka. Tambah lagi tengok Ayra nk sepupu dia duk makan macam mana la dia nak bertahan, haha.
Airis sekarang ni dah semakin matang, sikit2 dia dah jadi lebih penyayang. Kalau dulu dia tak reti nak peluk2 cium orang (mama, papa n adik). Even kalau dia buat salah pape pun dia susah sangat nak say sorry, apatah lagi nak peluk cium. Sekarang ni tiap kali pas solat dia akan peluk n cium aku. Aku agak dia malu nak kiss, tapi kadang tetiba dia datang peluk n kiss aku, cakap sayang mama. Aduhh mama tersentuh nak. Sebab mama pun macam kamu, mama susah sangat nak peluk cium Tokwan n Tokma kamu dulu. Mama malu!. Sekarang ni pantang jumpe je mg aku akan peluk cium mak ayah aku. Berlainan dengan Ayra, dia lebih penyayang kot, kadang sampai mak dia ni naik rimas duk mai peluk2 cium. N the best part about her dia akan mintak maaf tiap kali buat salah. Malam2 sebelum tido dia akan bg goodnight kiss dulu, kalau aku tido dengan dia, dia akan cakap "mama lepas ni adik takkan buat perangai lagi, adik nak jadi goodgirl". Mana la mama dia tak sayangggg sangat kt dia. Kakak pandang je adik buat gitu, sbb tu kot dia cuba nak buat gitu jgk. Hihi
Dua hari je lagi, dah nak balik kampung, baju semua dah siap lipat cuma belum masuk beg. Sekut raya pn dah ready, tahun ni aku beli 2 balang je, yg lain buat sendiri. Hehe. Terajin tanpa sengaja. Budak2 ni suka mkn biskut raya, yang aku buat awal2 aritu pn dah tinggal setengah balang, belum raya tu. Semalam sempat buat simpul kasih, ade separuh lagi belum siap malam ni kasi setel. 
Tik tok tik tok Ramadhan akan melabuhkan tirainya, moga jumpa lagi tahun depan, InsyaAllah..

Wednesday, June 7, 2017

Mati itu pasti

 
Salam 12 Ramadhan.
 
Sejak dua menjak ni aku selalu dapat perkhabaran tentang kematian seseorang. Sepanjang Ramadhan je rasanya dekat 10 orang kenalan terdekat atau sedara mara kenalan yang meninggal, ada yang meninggal sebab sakit tua, kanser, kemalangan jalan raya dan secara mengejut. Allahu Rabbi.

Semua sedia maklum bahawa kematian itu adalah rahsia Allah swt. Tak ada sapa pun yang tau bila dia akan mati, macam mana cara dia mati. Wallahualam. Berbalik kepada kenalan2 aku yang meninggal tadi, kebanyakannya adalah sebaya aku. Dua orang kenalan sejabatan meninggal akibat kemalangan jalan raya. Meninggalkan anak yang masih kecil seusia Airis dan Ayra, malah ada yang lebih kecil dari tu. Ada sorang yang juga sebaya meninggal akibat kanser payudara. Arwah disahkan menghidap kanser selepas melahirkan anak yang kini berusia 5 tahun. Maknanya 5 tahun arwah bertarung melawan penyakitnya tu, sesungguhnya hanya Allah Maha Mengetahui bagaimana perasaan dia, macam mana dia melawan demi keluarga dan anak2 yg masih kecil.

Semalam, aku terima dua perkhabaran. Sorang rakan sepejabat jugak meninggal akibat kemalangan. Kemalangan yang disebabkan kecuaian pihak yang lain. Suami hanya mengalami cedera ringan, anak berusia 2 tahun patah kaki manakala arwah sebelum ni koma beberapa hari, semalam disahkan meninggal dunia, meninggalkan anak kecilnya buat selama-lamanya. AllahuAkbar. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata perasaan aku sekarang ni.

Aku sering teringat anak-anak aku bila disebut atau terdengar soal kematian. Betul, aku tak tau bila ajal akan menjemput aku. Adakah ketika aku tua di mana anak2 aku semuanya dah dewasa dan punya kehidupan sendiri atau tika ini di mana anak2 aku sangat memerlukan perhatian dan kasih sayang aku. Wallahulam. Dan bagaimana caranya aku akan pergi. Semua orang impikan kematian dalam keadaan husnul khotimah. Kita sebagai umat Islam pastinya impikan ke Syurga yang dijanjikan Allah swt. Tapi bila ditimbang tara adakah cukup bekalan kita untuk melayakkan kita ke sana?Itu yang paling aku risaukan. Sungguh, aku takutkan kematian. Bekalan aku belum cukup, aku belum mampu Ya Allah. Berikanlah kami lebih masa untuk mencari bekalan itu Ya Allah. Dan lagi bila kenalan2 aku pergi ramai sangat yang mendoakan dan bercakap perkara baik2 tentang mereka. Arwah seorang yang sangat baik, sangat pemurah, sangat itu ini. Aku terpikir kalau sampai masa aku nanti ada ke benda baik2 yang orang akan cakap pasal aku, adakah orang akan sentiasa kenangkan aku. -______-'

Buat sahabat-sahabat yang telah pergi, aku hadiahkan Al-Fatihah buat kalian. Hebat kalian semua kerna dijemput di bulan yang mulia ini. Moga syurga tempat yang selayaknya buat kalian semua. Mohon jasa baik sesiapa sahaja yang terbaca entry aku ni, hadiahkanlah Al-Fatihah buat sahabat2 aku yang telah pergi selamanya. Kita juga akan menyusul kelak.





Monday, June 5, 2017

10 Ramadhan : Persiapan Raya

 
Salam 10 Ramadhan, baru 10 hari dah kalut persiapan raya ke??Semangat mak kau nak. Seperti biasa kalau bukan mak yang kalut sape lagi kan?Haha
 
Alhamdulillah setakat harini Airis baru dua hari tak tahan daulat, tengahari dia cakap xlarat nak teruskan so aku bg je dia berbuka, buat ape nak paksa sangat kan budak tu pun kecik lagi, dibuatnya pengsan ke ape lagi naya mak dia ni. Hari2 lain semua dia okey, aku yg tengok dia melompat berlari bermain pulak yang risau, suh duk dediam taknak, tido apatah lagi. harap sampai ke penghujung Ramadhan semangat berpuasa dia tak luntur. Cuma lately dia dah kurang berselera masa bersahur, dah tak semangat bangun sahur mcm mula2 aritu. Mak dia kena tambah skill memasak perhaps. Duk ulang msk menu yang sama je mana tak jemu budak tu. Hmmmm

Actually mula2 dulu tak semangat sangat nak beraya sebab mrR mungkin tak dpat cuti raya tahun ni, tup2 dapat cuti pulak dia so aku pun melompat la mencari baju raya tambahan. Sebelum ni tempah baju kurung biasa je sedondon dengan anak2, baju melayu pun dah tempah. Kain tu Paklong yg bagi, indonesia mari. Ingat nak pakai tu je masa hari raya pertama, pastu dah duduk umah je buatpe nak beli baju meriah2 kan. Baju2 siang bdk2 dah setel beli awal  lagi, mrR bukan suka nak keluar shopping time2 puasa, tambah lagi Airis nak start puasa tahun ni, kalau keluar sure dia tak larat. Sabtu lepas aku bawak dia pegi Alamanda je pun, round tak sampai 2 jam dia dah letih sangat itu yang berbuka makan beger mekdi haha. Malam pulak jangan harapla nak keluar, time ni la kita nak beribadat kawkaw kan, baik la manfaatkan. So takyah pening2 bab baju budak2, peningnya sekarang nak cari baju mak budak ni ha. Online pun beli bila dah sampai tak kenan pulak. Mujur beli dgn Zalora bolehla return balik kalau tak suka. Haha. 

Sabtu aritu aku sesorang dengan gigihnya ke Bangi Sentral, maklumlah situ kan pusat sehenti membeli belah musim raya, macam2 ado. Orang pun ramai Ya Rabbi. Nak susur masuk jalan jem giler kot. Puas aku cari parking, pastu menapak ke Minaz dan sekitarnya. Nak masuk minaz pun beratur weh, dah dapat masuk pusing2 takde jugak yang berkenan di hati. Bukan soal tak cantik, tapi terlalu cantik sampai aku rasa tak layak utk aku pakai, meriah beb! Aku ni jenis simple, tak reti vogue2 aih, pesen baju aku pun seminimal mungkin, takmo la ropol2 kepuk2 tu. Mostly baju yg dorg jual semua ropol2 kepuk2, bukan minaz je hampir semua butik yg aku masuk kat bangi sentral tu meriah kemain bajunye sampai tak terbeli. Lepas tu pegi Bangi Gateway sebab nk ke Zefiks belikan jubah adik aku, pun takde jugak baju yg aku kenan, baliklah dengan tangan kosong. Huhu.

Ahadnya pulak mrR ajak pegi Primavalet kat Ostia Bangi, mungkin dia kesian tengok bini stress cari baju tak jumpe. Sebenarnya dia tak tau bini dia ni tak reti beli sorang2, tengok elok pegang2 rasa tak elok sbb tu tak beli. Kena ada tuan penasihat baru konpiden nak membeli haha. Petang lepas asar baru pegi, mujurla tak seramai kat bangi sentral nun, kedai pun tak banyak lagi yg buka area tu. Pusing2 mrR cari kurta, aku misi mencari baju raya kononnya last2 dua2 tak beli. Kurta mrR takde saiz aku pulak still xdpt baju yang berkenan di hati. End up balik tangan kosong jugakla. Sighhh

Ada 20 hari lg untuk aku hunting baju raya, kalau tak dapat jugak alamatnya recycle jubah2 tahun lepas jela..huhu.




Monday, May 29, 2017

Salam Ramadhan 1438H

 
Alhamdulillah dah masuk Ramadhan 3, 2hari berlalu dengan pantas, tapi tidak bagi Airis Batrisya sebab tahun ni dia belajar puasa. Last year aku tak kasi dia puasa, sebab dia kecik sangat lagi haha. 1st Ramadhan dia puasa separuh hari je, nak bersahur je eksaited kemain, pukul 9 pagi dah usap2 perut dah, aku kerap tanya dia boleh tahan tak, dia cakap lapar, suh berbuka dia taknak pulak. Kemuncaknya pukul 1230 aku tengok teruk sangat laparnye, tuang air segelas, hidang nasi sepinggan suh dia makan je, sengih sampai telinga lepas tu hahaha. Siap tambah nasi lagi sepinggan!. Lapar sungguh tu.
 
Hari kedua Airis lebih bertenaga, aku pulak risau nengoknye. Pagi lepas sahur suh tido pn taknak, pastu kul 10 keluar gi Alamanda nak shopping groceries kt AeonBig tu, pukul 12 lebih kot baru sampai rumah. Aku puasla suruh dia berehat, tido ke ape dia taknak, duk asyik main dengan si adik yang ternyata tak puasa tu. Beli keropok sorang sepeket, tup2 yg adik beli pedas dimakannya yg kakak punye. Kakak tengok meleleh ailio, dahla bedal yang dia punya, tayang depan mata pulak tu. haihh Ayra ni memang tau, kuat mengusik!. Alhamdulillah despite all dugaan kakak berjaya puasa sampai ke maghrib. Petang siap ikut papa ke bazar beli ciken wing lg. Kalau mak dia ni jangan harap nak pegi tempat gitu, tak kuasa.

Menu2 sahur dan berbuka kami simple2 je, ade jugak terajin aku halpod kat ig, cam biasa time puasa gini ramai la yg akan haplod gambar2 makanan, ambik sudut positif kita boleh dapat idea apa nk masak or makan untuk hari2 berikutnya. Mak-mak ni buntu tau tak nak masak ape pagi2, petang2 untuk jaga perut keluarga. Scroll ig tu belambak idea mari, nak buat atau tak je. Tapi semalam kawan aku haplod gmbar nasi arab hadramawt sedap jugak tu, hahaha napsu oh napsu.

Friday, May 12, 2017

Happy Mother's Day

Ahad ke sabtu eh sebenarnya hari ibu?kalau ikutkan upin ipin setiap ahad minggu kedua bulan Mei which is 14 mei 2017 la kan?ade yg cakap 13 mei so tak kisahla bebila pun sebenarnya sebab hari2 pun kita wajib mengingati n menghargai ibu kita. kan? its just once in a bluemoon ade la special treatment utk ibu tersayang..so why not raikan ibu kita, bukan selalu pun kan. Aku kalau duk kt kedah dulu setiap tahun belikan kek n hadiah utk mak aku, selain sambut birthday dia. Mak aku happy sgt, benda mcm ni kalau buat tiap hari dah tak rasa istimewa dia, sbb tu la kami sambut. Biarlah apa tanggapan org terhadap sambutan hari ibu yg penting kami bahagia dgn cara kami. gitew.
Sekarang bila berjauhan takda apa sgt yg mampu aku buat utk mak aku, selain ucapan di whatsapp n phone call, kalau adik aku ada bolehla video call. Aku sendiri pun dah jadi seorang ibu. Aku pahan perasaan gembiranya bila anak2 datang peluk dan wish selamat hari ibu. Budak2 sekarang dh tau cara nak surprisekan ibu dorg sebab kat sekolah cikgu dah ajar. Anak aku buatkan kad, pun cukup membahagiakan aku. Kalau takde cikgu2 ajar memang takyah harapla nak dpt benda2 gini. Huhu. Aku ni insan yang lemah, sesekali dapat benda cmni terasa dihargai, diingati sangat, terharu sampai rasa nak nangis maklumlah  #hatitisu haha.
Bila aku jadi ibu ni baru aku paham pahit getir mak aku membesarkan kami 5 beradik. Macam2 peel macam2 ragam. Ayah mak aku bukan keja besar, takdak gaji tetap pun tapi mampu sekolahkan kami sampai ke universiti alhamdulillah. Mak aku dari muda kerja keras, aku paling igt zaman mak aku berniaga kuih, bangun seawal 3pagi buat kuih, pukul 6 susun barang dalam bakul n raga basikal kayuh pegi antar kat tempat paklong aku berniaga pagi. Ada satu ketika di trafik light basikal mak aku terbalik abis barang niaga bertaburan atas jalanraya. Pilunya rasa hati tapi mak aku tabah, sikit pun dia tak nangis or mengeluh. Mungkin depan kami dia tunjukkan yg diri dia kuat, belakang sapa tau. Macam jgk aku sekarang, walau susah penat mcm mana pn aku tabahkan jugak. Walaupun susah payah aku memang tak setanding mak aku, beza jauh amat. 
Buat masa ni menguruskan anak bertuah berdua tu pun aku dah cukup letih, kebanyakan masa dorang di runah aku yang uruskan sebab sang suami sentiasa sibuk dgn tugas dia, kadang terpaksa ambik dua2 dari sekolah, sekolah berlainan, pastu singgah beli makanan lah, kadang pegi pasar lah, pastu nak singgah playground lah, aku dengan bag2 sekolah dorang dengan barang belian tu dah rupe kingkong berjalan naik ke rumah. Kadang sampai terlupa nak kunci pintu rumah bila dah sibuk mengangkut barang masuk umah. Haihh parah betul kan. Bila dah letih2 tu bila anak2 buat perangai mula la aku nak naik hantu. Mana nak ajar solat, mana nak ajar mengaji, ajar membaca etc budak berdua tu bukan boleh berbaik sangat ade je nak digaduhkan. Alangkah bestnye kalau ada helper kan hehe. Itu pun terkadang aku mengeluh, merintih n menangis sebab tak tertahan. Setiap org dugaannya tak sama. Kadang kita rs diri kita dh teruk tapi bila tgk org lain ada yg lebih teruk dugaannya berbanding kita. 
Buat semua ibu-ibu di luar sana, kalian memang hebat, takde kata yg dapat membalas jasa korang semua, semoga Allah swt jua yg membalasnya kelak. Amin. 

Thursday, May 11, 2017

Airis Batrisya :: Ear Piercing 2

 
Its day 5 since Airis done her first ear piercing. Mama orang yg paling nerves kot, si anak yang over excited tu of course lah relax jer. Being brave girl, Airis takde nampak takut or neves langsung tatkala pistol diacukan ke telinga dia. Aku dah story pasal tempat, harga n jenis subang yang dia pakai so xyah la meng-astro sangat lah. Saje nak update alkisah telinga dia tu. Aku jenis ibu yg cepat gelabah kalau anak sakit, berbeza dengan mrR yang lebih cool, sampai kadang buat aku lagi stressed. Aku takut telinga dia sakit, gatal or even worse bernanah, sebab banyak kes yg jadi macam tu lepas tindik telinga so kebarangkalian tu ada okey. Aku awal2 lagi googled all the necessary things to be done upon ear piercing bla bla bla in order to pastikan anak aku okey. Haa sampai camtu.
Setiap hari aku akan tanya dia whether dia sakit or not, gatal or not, n check if ade merah2 or bengkak or nanah. Alhamdulillah so far takde pape yang merisaukan. Hari Isnin balik sekolah aku tanye dia sakit tak, dia jawab tak. Tapi lepas tu dia cakap 'sakit sikit je mama' Dang it!! aku terus melompat cari minyak gamat, oh kesiannya dia sakit tapi takut nak beritahu barangkali, takut papa dia cakap 'haa tu la nak tindik lagi'..kenal sangat papa dia tu, bukan nak memujuk nak provok lagi ade. So lepas tu aku kerap2 tanya takut dia taknak cakap kalau tak tanya. Awal2 lagi aku dah pesan kat sekolah takleh makan seafood and telur, alhamdulillah dia ingat pesan aku. First day cikgu bagi makan bihun goreng ade telur so dia tak makan, dia makan bekal ayam goreng yg aku bekalkan untuk tengahari. Aku pulak tak sempat nak buat nasi goreng ke pape untuk bekpes, kesian dia bekpes ayam goreng seketul je. Lunch kt sekolah aku tak risau sangat sebab dah tanya teacher, dorang akan makan ayam je kat sekolah, no seafood, no ikan. 
Petua2 yang aku dapat hasil carian google:

1. Pantang makan seafood dan telur *elak gatal dan bernanah*
2. Sapu minyak gamat sehari selepas tindik *sapu tepi2 je*
3. Elak terkena air dalam tempoh 3hari *Ahad tindik, Rabu baru basahkan rambut masa mandi*
4. Sapu dengan kunyit hidup yang dah diasah kalau telinga membengkak *so far Airis okey takde bengkak*
5. Kalau keadaan teruk sampai bernanah bawak ke klinik untuk elak jangkitan kuman. *hopefully tak jadi la..nauzubillah*

Tu je nak kongsi. Ayra belum bertindik lagi sebab dia tak ready, once dia dah ready nanti aku boleh refer balik blog aku sendiri haha.

Monday, May 8, 2017

Airis Batrisya :: 5y7m & ear piercing

 
She's a big big girl. 
She's so brave, n i am proud of her. 
Dah lama kakak request nak belajar berenang, dia nak ikut session kt school tapi atas faktor kewangan kitorg tak dapat bagi dia join yg sekolah. Mane taknye, monthly fee dah RM470, tambah taekwando RM55, swimming class another RM150..total kat situ je RM675, adik lagi..so pikir2 balik kakak takyahla join dulu swimming class tu. Actually papa boleh je ajar renang, bayar per entry kolam kt P11 tu je RM1 tapi sampai ke sudah tak belajar2 jugak sebab papa takde swimming pants *alasan sangat*. 
Nak dijadikan cerita last time bawak dorang pegi kolam P11 tu ade bunting psl kelas renang kanak2, RM80 je untuk 4 sesi, pendaftaran RM25. Let say after 4session dah pandai takyah sambung dah tapi kalau nk sambung belajar gaya macam lagi boleh tambah RM80 je untuk next 4session. Kira okeyla, so sign up kakak hari Sabtu aritu. Satu sesi sejam pukul 1130 sampai 1230. Memang panas leting la masa tu so aku sewakan swimming suit yg full-covered tu untuk Airis. Swimming suit yg ade tu setakat peha so berbalak badan anak aku huhu.
 Mula-mula tu Airis sorang je ade, so coach tu ajar anak aku sorang je, dia ajar segala teknik breathing n floating, Airis cepat pick-up kejap je dia dah boleh ikut. Paling aku kagum, dia berani..tak takut langsung, seb baik tak ikut perangai mama takut tenggelam tu *haha*. Adik ayra takleh join lagi sebab kelas terbuka untuk 4thn ke atas je, Ayra tengok2 je dari tepi. Tapi aku perasan Ayra ni fast learner jugak, dia tengok je kakak duk belajar pastu dia pun nak buat sama. Aku as usual jadi penunggu setia je di kaki lima kolam tu..haha. 

 Tak lama lepas tu ade dua lagi budak join, dorang pn 1st class sama Airis tapi dorang budak laki yang memang dah boleh berenang sikit2, ayah dorang antar kelas utk improve their skills kot. Being boys paham2 la coach suruh buat lain dorang buat lain, nak memain je manjang. Airis je setia n tekun dengar cakap coach, good job Airis!!. Ayra semakin dekat dengan coach, nampak dia memang berminat sangat tu..tengah ralit aku rakam kakak practice tetiba dengar Ayra ni nangis, rupanya kawan dah terjatuh dalam air jugak, gara2 nak tiru kakak breathing dalam air *hahaha*. Aku ni cepat gelabah terus masuk dalam air angkat dia, walhal air cetek je pun tapi basah jgkla seluar aku setakat betis.


 Pastu coach train dorang gunakan kaki untuk kayuh, tangan pegang board tu, aku tak pandai nak explain tapi rasanya itula step2 untuk dorang belajar gunakan kaki kot..time ni Airis agak lemah kayuh kaki berbanding budak berdua tu, maklumlah dia sorang girl pastu paling muda. Aku banyak merakam aksi2 dia belajar ni sebab rasa berharga sangat saat2 tu. Ayra masa ni masih main2 kat tepi tu, kena kerap pantau jgk tu takut kang terjatuh lagi. Anyway untuk first class ni kakak sangat bagus, dahla berani, cepat belajar dan bersemangat betul. Aku memang sangat2 amused. #pujianaksendiri #jangankecamsis

 Satu hal yang aku risaukan adalah kulit dia makin coklat *ngee*. Maklum sajalah Airis kan menurun kulit papa dia, manis gitu. So bila berjemur gini haruslah semakin 'manis'. Bila buka swimming suit ni memang obvious la belang tu, haha. Tapi being her, dia tak kisah pun gelap ke hapa yang penting dia nak pandai berenang. Putih2 sangat pun watpe kan kakak, hihi. Nanti mama belikan swimming suit yg panjang camni untuk kakak ye.

Petangnye bawak dorang ke Alamanda. Airis duk request nak pakai subang pulak. Duk sebut nak 'slubang..nak slubang'..rupanya subang. Dia cerita kawan dia pakai subang hello kitty, so dia pun nak jugak. Memang kuat la pengaruh rakan sebaya ni kan. Aku slow talk jgk dengan dia, risau aih nak tindik2 ni sakit tapi dia cakap takpe kakak berani, kakak tahan sakit. Kalau orang tu tebuk kakak cakap 'aw' je, kakak takkan nangis. So lets do it. Pegi petang tu kalut2 lupa nak survey kt kedai emas, keluar Alamanda nk ke bangi ingatkan nak pegi kt kedai emas kat seksyen 7, rupanya tutup pulak. Merajuk si kakak, terus cakap taknak tindik telinga dah.

Rupanya dia taknak tindik bukan sebab kedai tutup, tapi dia nak pegi kelas renang hari Ahad tu pulak. Aku cakap kat dia kalau tindik telinga takleh pegi kelas renang, kena pegi Sabtu depan pulak tunggu telinga baik dulu. Pagi tu dia bangun excited nak pegi kolam, nak attend kelas katanya. So aku bawak jelah dia pegi pukul 11, after class aku tanya balik samada dia nak tindik telinga, terus dia cakap nak! See, cerdik kan budak ni..eeeiii saje je. Petang tu jugak bawak ke Alamanda, pegi Tomei..tanya2 ade tapi subang tak byk choice n yg mahal je yg tinggal, yg murah2 dah abis katanya. Dia suruh masuk tengok dulu, tengok2 yg ada tu hello kitty ape lagi suka la Airis, terus nak tindik. RM70 harga subang tu termasuk tindik, mama papa relakan jelah. Semangat betul la dia ni, never say no once dia dah buat decision. So lets do it. Masa tindik tu ade dua orang yang buat, sorang sebelah kanan sorang kiri so buat serentak. Airis langsung tak bunyi ape, maybe sebab dia dah bebetul ready.

Lepas dah pasang tu baru dia mengaduh 'sakit..sakit'. Kesian la pulak aku tengok dia. Aku pujuk2 cakap kejap je sakit tu, lepas ni lawa dah. Bagi dia tengok kat cermin, senyum2 happy la..tapi dalam masa yang sama mata berair dah sebab tahan sakit. Mak mana la yg tahan bila anak cakap sakit kan, aku dalam hati ni menangis jugak rasa, menyesal pun ada sebab bagi dia bertindik. Keluar kedai tu papa dia belikan aiskrim Oreo mcFlurry, ajak lepak sambil minum kopi, aku pegi Guardian beli ubat tahan sakit plus demam tu sesiap kot2 dia demam ke ape kan. Lepas tu lepak2 kejap terus balik. On the way balik tu dia cakap dah tak sakit, fuhh lega rasa.

Comel tak?? hehe
Dalam seminggu dua ni kena la jaga pemakanan dia pulak. Takut jugak dia alahan ke ape so better protect before pape terjadi. Tak sanggup oi nak tengok anak sakit, huhu.
till next time, nanti aku update progress telinga dia tu ye.
Daa

Thursday, May 4, 2017

Happy 3rd Birthday Princess Ayra!!

 
Always be my princess
 Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, tanggal 29 April 2017 usia adik menjengah 3 tahun. Ayra Batrisya binti Mohd Rizal, atau lebih selesa dipanggil 'adik' membesar dengan sihat dan sempurna, inshaAllah. 
Takda apa yang mama dan papa harapkan selain adik membesar dengan baik, sihat selalu, jadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat. Walaupun adik sangat manja buat masa ni, tapi mama yakin adik akan pandai berdikari saat adik makin membesar nanti. 

Maafkan mama dan papa sebab tahun ni mama papa tak sediakan apa2 hadiah mahupun kek harijadi adik. Paklong belikan nutella cheese tart sebagai ganti, puncanya mama yang terlupa nak tempah edible image didi n friends yang adik mintak. Masa dah suntuk, mama tak dapat order kek dan paklong volunteer nak carikan kek. Adik nampaknya kurang berpuas hati sebab kek besday adik tak serupa kek, so adik request kek coklat dari mama, inshaAllah weekend nanti mama buatkan kek coklat untuk adik, kita letak coklat ganache n edible image frozen ye sayang. 

Adik, sesungguhnya mama papa sangat menyayangi dan menyenangi kamu. Adik sangat comel di mata kami, sangat pandai mengambil hati, walaupun kekadang adik mudah merajuk tapi adik senang dipujuk. Adik mendengar kata dan jarang memberontak. Ada ketika adik mengamuk bila tak dapat apa yang diinginkan tapi mama papa mengerti itu kerana adik masih kecik. Mama suka dengar adik berkata2, ada saja yang menghiburkan hati. Mama papa harap adik akan bawak sifat dan sikap yang baik sampai ke besar, yang tak molek tu tinggal2kanlah.

Adik selalu bergaduh dengan kakak. Nampaknya adik sangat cemburukan kakakmu Airis. Apa saja yang kakak ada pasti adik nak dapatkan, kadang2 kakak mengalah dengan adik. Mama kesiankan kakak selalu jadi mangsa, terpaksa mengalah dengan adik. Kalau kakak tak mengalah adik akan gigit tangan kakak, kadang sampai berbekas gigi adik, alahaii bila lah kamu berdua nak berbaik. Tapi mama yakin jauh di sudut hati adik dan kakak saling menyayangi dan memerlukan antara satu sama lain. buktinya bila salah sorang dari kamu takde mula lah kamu mencari-cari. Atau bila mama marah salah sorang dari kamu, kamu akan saling memujuk dan meminta maaf dari mama. Mama berdoa agar hubungan kalian akan kekal akrab selamanya.

Mama perasan adik sangat sukakan baby, inshaAllah kalau diberikan keizinan adik akan jadi kakak suatu hari nanti, tapi adik akan kekal menjadi baby mama selama-lamanya. Hehe.

Its a family time!!

 
Weekend yang sangat menyeronokkan. Apa tidaknya family datang jejauh dari kampung kot, haruslah kena spend time together dengan dorang kan. Family aku jarang datang beramai2 macam tu, sebab adik2 aku masing2 keja dan sekolah. Kebetulan adik aku yg bongsu tu sekarang cuti semester uni, yang dua lg tu ambik cuti sambung hari pekerja so bolehla datang beramai-ramai. Mak Ayah aku sekarang ni dah tak keja so dua2 free anytime je. Jumaat malam after adik aku balik keje dorang bertolak. Adik aku keje bank so walaupun Kedah cuti jumaat sabtu dorang tetap cuti sabtu ahad. Suami dia pulak keje sendiri so takde masalah nak apply cuti ke ape. Dorang datang berlapan termasuk anak2 naik Hyundai Starex milik bapa mertua adik aku, luas kereta tu so selesa la beramai2 pun. Aku kat sini bertungkus lumus kemaskan rumah, siapkan tempat tido dorg hehe maklumlah jarang2 orang datang ramai2 ke rumah. Biasa mak ayah aku je dtg so memang dah ada bilik tetamu. Tapi baru2 ni bilik tu kitorg dah convert jadi bilik Airis Ayra, dah tukar katil single yang ade pull out tu. Rumah kitorang pulak comel so kena tido berasak sikit la, afterall adik2 aku okey je sebab kami dah biasa tido bersesak sejak kecik dulu, maklumlah adik beradik pompuan 4 orang sumbat satu bilik haha. 

Sabtu tu kitorg ke IOI City Mall, adik2 aku tu pantang datang sini kire nak shopping je keje dorang, pegi takleh lelama sebab petangnya abang aku nak datang celebrate besday Ayra kesayangan yang ke-3 tahun!! Oh ya, Ayra turned 3 hari sabtu 29 April tu, it's just a small celebration among our family members yet sangat meriah. Abang aku belikan nutella cheese tart dengan benofe pie, yg cheese tart tu jadi besday kek haha. Mak aku pulak bawak lepat pisang n lepat liat dia froze n bawak all the way from kedah nun. Malam tu kami makan tu je, sambil borak, sambil anak2 bermain riuh rendah la rumah aku. Best sangat 
Romantik Mak Ayah aku ni..detim berdua kat sangkaya. hehe
Esoknye Ahad kitorg takde plan ke mana2, cuma adik2 aku je keluar ke One Utama, depa tu sakan kalau shopping dari pagi sampai ke malam. So better aku n parents lepak kat rumah je sambil main dengan anak2, budak2 tu walaupun jarang jumpe tapi sangat rapat, yg Airis paling rapat dengan Rayyan anak abang aku, jarang sangat tengok dorang bergaduh, kalau Ayra pulak sebaya dengan Hasif anak adik aku tapi tak ngam, main kejap2 mula nak berebut barang, dua2 perangai sama so masing2 takmo mengalah, cuma sekarang ni masing2 dah cerdik sikit pandai dah main sesama, siap bisik2 ape tah la..Hasif panggil Ayra adik, Ayra panggil Hasif abang. Dorang ni adik beradik susuan, aku harap sampai ke besar dorang akan kekal rapat mcm adik beradik kandung walaupun jarang jumpa. Dalam family aku ade dua baby kecik, sorang Rania anak abang aku, sorang lagi Hadeem anak adik aku, dorang pun sebaya masing2 8 dan 7 bulan. Esok2 rapat la kot dua orang tu..amin
 
Isnin, cuti hari pekerja kitorang ke Zoo Negara, memang dah plan awal nak ke sana so aku dah beli tiket online, dapatla diskaun 10% daripada harga tiket. Save sikit la compare beli kt kaunter. Seawal jam 8 pagi kitorg dah bergerak dari rumah, sampai sana jam 9 pagi. Sepatutnya kaunter tiket buka jam 9 pagi tapi hari tu ade masalah sistem so dorang bukak kaunter lambat 45minit, jenuhla kitorg beratur tunggu nak redeem band, tup2 sistem tak okey jugak so dorang just bagi resit manual sebagai entry pass. Satu aku kureng berkenan sebab dorang tak sediakan satu kaunter asing untuk online ticketing, ade kaunter asing untuk online redemption sekali dengan diskaun pemegang kad loyalty so kaunter tu ramai orang beratur, yang dah beli online pun kena beratur panjang sama naik dengan yg nak beli kat kaunter dah kenapa. Buang masa dekat sejam kat situ je, huhu.
 
Ayra macam biasa takmo bergambar
Adik-adik aku, kiri no.3 (Andak) n kanan yang bongsu (Acu)
tuan rumah muka sakit perut haha
Ayah, Hasif n Acu
Ateh (No.4), Acu dan Airis
Ifwat Hadeem kesayangan
 
Aku penah pegi zoo negara masa kecik dulu, tapi kecik sangat masa tu rasanya umo 6-7 tahun so yang aku ingat cuma buaya kat bawah titi, rupanya sekarang pn masih kat situ lagi tempat dia cuma dah tak sebanyak dulu. Airis macam biasa kena je nyamuk sikit, peluh sikit dah merengek nak balik, dia tak selesa haha. Hasif pulak badan dedar pagi tu so dia pun agak cranky. Aku pulak sakit perut hari tu, asyik nk ke tandas huhu. Last2 aku surrender aku tunggu je kat savannah walk tengok giraffe zebra tu sebab ade toilet dekat situ, dorang yang lain pegi la tengok harimau singa bagai. Tak larat oo nak berjalan dalam keadaan tu. Huaaa sadis. Mujurla dah penah pegi zoo lain so tak ralat sangat kalau takleh tgk haiwan lain, tapi panda aku nak tengok la sebab uniknya zoo negara ni sebab ada panda je, binatang lain semua sama je kot. Panda ni duduk dalam hall asing, kalau dulu nak tengok panda kena bayar tiket asing tapi sekarang tiket berharga RM44 tu dah termasuk dengan giant panda tu, so berbaloi lah pegi tengok. Panda tu dorang jaga rapi, nak masuk pun ada taklimat dulu tak boleh itu tak boleh ini demi nak jaga kemaslahatan panda tu sendiri. Kita masuk tempat orang kenala ikut rules dorang kan, maka sila akur. Kat giant panda tu jugak kitorang bergambar beramai2, n sebelum keluar abang aku beli gambar2 kitorang tu, macam2 aksi ade memang kalau tengok balik nak gelak je. 16 orang termasuk kids, memang happening la. haha.
Our big family 
Aksi panda - comel sangat haha
Layankan aje
Happy family..insyaAllah
Cuaca tak mengizinkan kami untuk terus melawat kawasan zoo sebab hujan turun dengan lebat sebaik kami keluar dari giant panda, kitorang decide untuk keluar terus untuk lunch sebab dalam zoo tu takde jual nasi. Mak ayah aku mana boleh tak makan nasi tengahari, tapi disebabkan terkandas dalam hujan makan pukul 3 petang baru kitorang dapat makan nasi. Masing2 dah kelaparan tahap ape tah, makan kat area Danau Kota, mula2 nak ke Malis Corner tup2 tutup pulak dia, terus kitorang beralih ke Bangkok street, makanan dia so-so je la tapi banyak pilihan, pelayan pun bagus keep checking either semua dah dapat makan/minum ke belum. Lepas semua setel masing-masing balik ke rumah kepenatan. Malam tu aku bawak adik2 ke Ayer8, sambil cuci baju kat dobi layan diri aku tapaukan makanan untuk mak ayah aku, adik2 pulak nak beli tudung kat nur hannah, abang aku pulak beli sate kajang datang makan kt rumah aku.

Esoknya selasa sepatutnya aku keja n anak2 sekolah tapi mengenangkan malam tu family aku dah nak balik so lets spend one more day with them. Aku mintak kebenaran bos aku untuk cuti dan anak2 pun tak pegi sekolah. mrR pun nak cuti jugak so marilah kita bersama2 menuju ke ikea. Keluar rumah jam 11 pagi, jam 11 malam baru balik rumah, haha dasat tol dorang ni shopping. kitorang yang menunggu ni sampai kematu montot, mujurla ada kerusi untuk kitorg melepak. Kereta pulak park jauh kat myTown, kalau park kat bawah ikea je kitorang boleh letak barang n jalan2 kat myTown tu dulu. Mujur jugak ayah aku dah balik awal malam isnin tu, kalau tak jenuhla ayah aku kebosanan. Kitorang keluar dari ikea lepas maghrib pastu terus ke al-rawsha cheras tu, abang aku pun datang all the way from damansara kitorang dinner together. Lepas dinner kitorang balik rumah, mak n adik2 aku kemas2 barang pukul 1 pagi dorang bertolak balik ke kedah. Bye bye korang, lain kali datang la lagi ya..huhuhu perpisahan tu memang sangat menyakitkan kan. Huhuhu.
Rombongan Che Da ke ikea cheras
Airis Batrisya mama
Happy main dalam toilet, kakak cakap cantik kan toilet ni mama. haha
Belanja sekeping
Adik yang paling manja ni
Layan nasi arab
muka kenyang plus penat masing-masing

Ayah ja takde
Sebelum berpisah..till we meet again!!

InsyaAllah bulan depan kami pulak balik ke Kedah, boleh kita berbuka puasa bersama-sama ya.

Daa.

*mode rindu*
 
 

Tuesday, April 25, 2017

"Me Time"

 
Dah lama duk plan nak 'ladies day out' dengan bffs, tapi biasanya tak menjadi sebab masing-masing ade komitmen masing-masing. Tapi setiap tahun wajib jumpe at least sekali, spend time together termasuk family. Kalini bebetul nekad nak jugak 'ladies day out' walaupun sehari! So short planned, dapat pegi Penang hari sabtu, next day balik. Aku berdua dengan kawan aku dari KL, kitorg naik flight AirAsia dari KLIA2, ade dua org kawan aku dari kedah & perlis dorang naik Komuter KTMB, sepatutnya ada dua orang dari perak pool kereta tapi disebabkan salah sorang ade kelas (Master) so yang sorang pun tak dapat join sebab asben dia tak kasi drive sengsorang. Huhu. Jadi berempat jelah kami. 

Bffs aku ni semuanya bermula dari zaman Uitm, masa kitorg sama2 buat diploma di Uitm Sri Iskandar, most of us orang utara so memang senang kamceng, dan alhamdulillah sampai sekarang pun kamceng. Ada sorang orang Johor, n sorang Nismilan pun tak dpt join trip kalini sebab hal masing2. Sorang tu dah sarat tunggu hari nak bersalin sorang pulak baru balik Umrah. So kitorang paham so takde memaksa pun sape nk join. Dah hampir 12 tahun kitorg berkawan, macam2 ragam ada, ada kawan yg manja, ada yg sensitif, ada yg perahsia, ada yg happy go lucky manjang, ada yg stress manjang, eh pendek kata semua ada la..dah nama pun bergaduh so hubungan kitorang memang akrab walaupun terkadang ada yang merajuk or terasa hati tapi kejap2 je dah okey. Gaduh2 manja gitew.

Berbalik ke kisah ladies day out kitorg, masing2 berkumpul kat hotel, kawan2 aku dr utara nun sampai dulu so dorang check in dulu, memang hotel aku book nama dorang incase kitorg sampai lambat, maklumlah flight AA ni dah biasa dengan delay nye..grr. Kitorang sampai petang dah lewat, rehat, mandi solat maghrib dlu baru kitorang keluar ke Gurney Plaza, hotel kitorg nama Gurney Hotel & Residence so igtkan dekat2 situ je n boleh menapak rupenye jauh jugak. Kawan aku dah tak larat jalan sebab siangnye dorang menapak jauh so kitorg naik teksi, kena paw RM15 habaq hang!! Pakcik teksi tu duk cakap anggap sedekah kat pakcik la nak ye. Hmaboih gitu pulak, mementang la kami ni pompuan n tdesak nak naik so pasrah kt situ. Balik dari Gurney kami menapak je, jalan ikut tepi pantai tu so tak terasa sangat ade kot 15-20 minit hehe. Singgah 7e beli maggy cup takut lapar ke ape. Dinner kami malam tu nasi goreng special kat restoran Kapitan kat bawah hotel, mujur ada kedai makan bawah hotel so nak makan senang takyah naik teksi lagi haha. Owh lupe, dari Penang Airport aku naik Uber, RM24 je sampai ke depan hotel uolls, jauh tau Bayan Lepas dengan Gurney Drive yang sentiasa sesak tu, kira berbaloi sangat.

Malam tu kami buat macam2 aktiviti, mula2 plan nak g SPA, massage badan kononnya tapi masing2 letih malas nak keluar, so lepak makan pulut lemak kawan aku bawak, sorang lagi bawak pelam harum manis, fresh dari ladang laki dia, sedapp oii. Pastu kami bertabata, berzumba, bersembang sampai pagi, sampai masing2 terlena. Pas subuh pun masing-masing tak tido balik duk menyembang je keje. Masak maggy, makan untuk breakfast, pastu sambung sembang sampai kul 12 baru kitorg check out. Dari hotel ambik uber pegi masjid kapitan keling nk makan nasi kandar beratur, selesai makan kawan aku berdua dari utara pegi jeti dan kami berdua dari KL pegi Queensbay Mall, pusing2 window shopping pastu gerak ke airport. Flight pukul 615pm, sampai KLIA kul 720pm. Aku sampai rumah pukul 830 camtu, kawan aku yang duduk pandan indah tu sampai kul 10 lebih. Letih memang letih tapi rasa best sangat dapat spend time together macam tu. Bersyukur sangat sebab suami masing-masing sporting sanggup jaga anak2 n izinkan wife berjimba-jimba. Hehe tenkiu mrR, i love u!!

Thursday, April 20, 2017

Trip cancelled last minute dan refund in 3months time, ape pendapat korang?

 
 Aku dah lama plan nak ke South Korea. Gara2 terjebak dengan drama-drama OneHD, TVN n KBS Worls. Kpop aku xlayan pun, aku suka tengok drama dorang je. Paling best so far bagi aku Scarlet Heart, Goblin, Reply 1988, W two worlds, pastu ade lagi yg dulu2 aku tak igt tajuk si Lee Min Ho jadi hero. Kira sejak astro tayang drama korea sejak tu la aku jadi peminat K-drama. Mak Ayah aku pun terjebak tau, jangan memain.

So dipendekkan cerita aku dengan 2 orang kawan pun sign up satu pakej ke Seoul untuk trip tahun depan, memasing bayar RM500 as deposit. Full payment dalam masa 2 bulan sebelum trip kiranya awal tahun depan la sbb trip kitorg bulan Mac. Sengaja aku pilih utk pegi dgn kawan2 sebab ni backpackers punya trip, nak murah kan so banyak menapak dan naik subway, stay pun kat guesthouse je so bawak anak-anak adalah sangat tidak digalakkan. Untuk anak-anak maybe tempat yang boleh fun2 macam disneyland gitu tapi mak belum ade duit yg banyak ke arah itu so tunggu jelah ye anak2. Hahaha kejam tak.

Baru2 ni aku dikejutkan dengan berita yang travel agency yang kami sign up tu ade masalah kewangan. Most of trip bulan April dan Mei dorang cancel. Pemberitahuan pembatalan tu 5 hari sebelum tarikh departure. So ramai la yang bising tak puas hati, ade yang dah book tiket flight asing utk ke KLIA since depart from KLIA. Rugi dah duit dorang kat situ. Cuti pun dah apply dan dah lulus. Kalau yg keje gomen nak kena mintak kebenaran ketua jabatan keluar negara, dah masuk rekod pastu nak cancel? . Pulak tu lagi 5 hari kot mesti persiapan dah buat, musim ni end of winter n masuk spring kan still sejuk so segala winter coat, long john, boots semua pn duit. Kebanyakan dorang cakap boleh je cari travel agency lain, atau boleh arrange sendiri tapi masalahnye si travel agency tadi tak dapat bagi refund segera. Dorang janji nak refund bulan Julai nun..so memang ramai la yang marah dengan travel agency tu. dahla cancel last minute, pastu takleh bagi refund a.s.a.p, lagi pulak payah nak jawab wasap msg bagai. 

Aku pun cuak jugak jadinya. Sebab ada kenalan aku kat FB maklum trip Jeju 2018 pun cancel. Walaupun aku ke Seoul tapi untuk kepastian aku wasap dgn Travel Agency ni untuk tanya pasal trip aku, jawapan dorang trip aku ON. So lega la sikit. Cuma aku tak boleh terlalu berharap, takut2 bila dan full payment esok jadi macam geng yang kena sekarang, haru aku nak menjawab kt kawan2 opis aku yg join ni. 

Sejak nama travel agency tu diviralkan aritu aku sentiasa ikuti perkembangan kes dorang, incase dorang tak dapat refund ke ape kan. Geng2 April Mei yang sah2 cancel ni dorang tuntut refund cepat, taknak la tunggu Julai lambat sangat kot. Amaun sorang-sorang pun bukannya sikit, ada yang belasan ribu ringgit. Yelah kalau sorang pun dah dekat RM3k kan, macam group aku pn 3-4 orang dah dekat RM10k kalau total segala luggage, makan, insurance bagai inikan dorang group 7-8 orang. Memang kes naya la. Ada yang dah dapat refund setelah buat laporan polis n tribunal tapi masih ramai lagi yg belum dapat refund. 
 
Aku ni sebagai pemerhati je, bukan nak sebelahkan mana-mana pihak tapi aku rasa pihak travel agency tu kena la lebih bertanggungjawab dalam hal ni. dorang asyik pertahankan diri cakap orang fitnah syarikat dorang 'scammer' padahal realitinye dorang yg buat onar. Kalau betul pun dorang ade masalah tiket flight penuh/matawang RM jatuh berbanding Won sekalipun, tolonglah refund duit customer tu cepat. Orang marah sangat bukan sebab awak cancel trip tapi sebab awak ambik masa yang sangat lama nak refund duit dorang. Mana peginya duit yang orang dah bayar awak tu, padahal tiket flight pun awak tak belikan lagi. Mostly dorang bayar full payment 2 bulan sebelum trip, takkan nak tunggu 3 bulan pulak nak dapatkan balik duit tu?

Aku harap pihak travel agency tu cepat2 la langsaikan 'hutang' dorang tu. Bagi balik hak orang, jangan aniaya orang. Pastu barula awak tu dapat kepercayaan kembali n run bisnes macam sebelum ni. Aku harap sangat by the time trip kitorang nanti dah takde masalah2 dalaman macam ni, hope dorang belajar dari kesilapan.

Daa

Wednesday, April 19, 2017

Sembang Mambang

 
Lama tak jenguk belog, rasa2 macam nak terkubur gitu je tapi sayang coz banyak cerita anak2 kat sini. Aku tulis blog ni sebelum kawen dulu kot, time tu sebok cari idea persiapan tunang kalau tak salah, pastu mula la kekonon b2b punya blog. Sampai ke kawen, sampai beranak 2, semua kisah aku tulis kat sini..so tua2 esok kot lupa aku boleh mengimbau kenangan gitu. Anak2 pun kot dah besar nanti bolehla baca kisah makpak depa n kisah depa kecik2 seawal satu hari..giteww
 
Minggu ni memang banyakkkk sangat benda yang jadi (well as usual..aku dan drama tak dapat dipisahkan) hahaha. Lets start with Airis. Last weekend kitorg ade Parents-Meet-Teacher (PTM) kat tadika dia. Since dorang ade assessment untuk 1st quarter so teacher bg kertas ujian dia. Agak impressive coz all 5 subjects dia score 92-100%. Aku takla rasa bangga sangat coz teacher kata dorg jenis open test, boleh tengok sekeliling untuk cari jawapan, cuma takleh tiru kawan. So kat situ boleh nampak samada dorg paham soalan ke tak, kat situ jugak menunjukkan dorg ni boleh baca atau tak. Kalau tak boleh baca sah2 la takleh jawab soalan dgn betul kan? Contoh soalan 'Warnakan nama-nama malaikat'..Airis p kaler kotak yang nama Abu, pastu dia perasan dia salah sebab takde malaikat nama Abu so dia pulun padam balik. 
 
Bila teacher dia review paper satu per satu aku baru sedar yang Airis ni agak lemah subjek Islamic, n paling tak best bila teacher bagitau Airis agak slow Iqra' berbanding read easy (B.I) dan cepat membaca (B.M). Walaupun dia boleh baca bm dan bi dengan baik tapi bila Iqra' masih tergagap makanya aku rasa sangat down. Kecewa tau. Sebab dari awal lagi aku target Iqra' mesti lebih pandai compare dgn yg lain. Sebab Airis dah 6 tahun dis year, compare dgn aku dlu masa 6 tahun dah boleh membaca muqadam yang surah2 tu. Sebab parents kita ajar kita yang tu dlu sebelum ajar membaca ABC, 123 etc. Airis ni bukan setakat tak boleh baca, huruf pun masih confuse yg nama. Aduhhh serius aku stress, tak tau nak cakap lah. Aku desak mrR suh carikan tok guru untuk dia, antar ngaji malam2..dapat 3hari seminggu pun okey dah. Aku nak dia lancar membaca Iqra by 7. Tu target aku. Aku sendiri cuba ajar dia malam2 tapi aku tak cukup sabar sebab banyak sangat yg dia taktau, aku nak start from page1 balik dia taknak pulak. Ego budak tu. Pastu mak dia terkuat suara sikit dah nangis. Such a drama queen!
Ayra pulak as usual dia okey je, tak banyak karenah. Satu hal aku suka perasan budak ni dia lebih cool berbanding kakak. Dia tau aku marahkan kakak so bila dia buat apa2 aku marah dia akan "okey mama"..takde melawan2, itu aku suka. Pastu kalau dia tau aku punya marah dah reda dia akan datang dekat n cakap "sorry mama..adik promise tak buat dah". Pandai pujuk, pandai bodek, semua dia lah menang.Yang kureng best sebab dia asyikkkk nak menang, takleh kalah langsung even dgn kakak or sesape je. Aku tutup pintu kereta dulu pun dia boleh marah cakap "asyik mama je menang tutup pintu dulu!!". Same goes to kakak, kalau dia bangun pagi tgk kakak dah siap mandi dia akan cakap "asyik kakak je memang siap dulu!!". Pastu mood dia dah kelaut, asyik nak memarah je. Hahaha. Kadang boleh layan tapi kadang boleh buat kita naik hantu jugak.
Ayra aku tak sempat sangat nak ajar dia sbb aku terlalu fokus kat kakak tahun ni. Tapi sesekali aku nak ajar dia fonik dia taknak ikut, selamber je cakap "adik malas"..atau ayat klise dia "adik kecik lagi" fefeeling baby sangat bdk Ayra ni maklumlah dia paling kecik n mak dia ni still suka gomol2 walaupun dah 3 tahun umurnya. I think its about time for a new baby hahaha. Ayra lebih suka menulis, mewarna n melukis compare to membaca. Airis pulak suka membaca compare to menulis or melukis. That are the major difference between them. Anak2 ni bukannya sama peel lain2 so kita as parents kena paham interest dorang. Masa aku mengajar kakak membaca aku akan biarkan dia menulis or melukis n bila kakak buat exercise book aku akan fokus kat ayra pulak, either main flash card abc or jawi, tapi most of time dia taknak bg kerjasama atas alasan klise dia tu. Huhu. Bila kamu nak 'besar' ayraku sayang.
 
MrR pun macam biasa, masih lagi bizi dgn tugas dia yang tak penah habis tu. Dulu aku selalu merajuk sebab dia tak penah lekat kat rumah time malam tapi sekarang aku dah lali, so no issue. Kalau dia ada tu kira bonus sebab boleh ajar Airis baca Iqra'. MrR lebih lembut berbanding aku. Airis pun kalau papa dia takde dia taknak baca Iqra dgn aku, sebab mama garang sangat katanya. Semalam punya cerita dia kena hukum ketuk ketampi sebab tak igt perkataan "dad". Aku suruh dia pegang buku sambil sebut "dad' tu berulang kali. Walaupun aku jenis tak naik tangan tapi suara aku dah cukup menakutkan dia. Menangis sakan bdk tu mcam kena dera mujur dia bangun pagi tadi tak cerita kat papa dia. Kalau papa pulak time ngajar asyik ugut nak rotan je tapi tak buat pun, papa dia tu hati tisu nampak je sado kat luar tapi dalam hati ade taman haha..so budak2 lebih senang belajar dgn papa. Ayra sekarang ni makin manja dengan papa dia, sanggup dia tidur sorang2 kat bawah semata-mata nak tido dengan papa walaupun papa belum balik keje lagi. Papa pulak suka menyakat dia, dua beranak tu memang riuhkan suasana rumah, kalau takde papa riuh dengan pergaduhan adik-kakak pulak. Haihh pening mak.
Aku..sekarang ni makin bertambah bebanan tugas. Macam2 agenda opis yang membuatkan aku kadang terbawak balik buat keja kt rumah, lepas bdk2 tido baru boleh fokus bukak laptop buat keje sampai pagi. Pastu siang ngantok. Pastu aku kira nak mengudap pastu aku gemok! Hahaha. Alasan sangat kan. Tapi betul, sejak jabatan aku ni nak dikorporatkan banyak sangat keja adhoc yg aku kena buat. Kadang aku rasa sangat tak fair dengan orang yg keje kat negeri, sebab dorang boleh fokus kat tugas hakiki je sedangkan yg kat HQ ni macam2 perencah tambahan kena siapkan. Tugas hakiki pun kena jalan seiring. Yang extra2 pun nak siap yadda yadda yadda. Kadang jugak aku rasa boss aku ni asyikkkk suruh aku tambah lagi kalau melibatkan data or presentation. Aku bukannya pandai sangat pun.
 
Aku penah down giler masa meeting sebab presentation aku kena kritik oleh Head HR tapi boss aku masih lagi letak kepercayaan kat aku suruh buat. Haih. Sampai satu ketika aku try mintak tukar bahagian boss aku dapat tau dia marah aku n tanya aku sebab nak tukar. Tak suka dengan dia ke dengan keje??aduhh serba salah aku nak jawab, jawapan selamat aku cakap nak belajar benda baru pastu dia kata stay jela kat sini sampai naik pangkat. Huhu masalahnya lambat lagi kot aku nak naik pangkat, mau lebih 5 tahun lagi aku kertu kat sini *nangis*. Tambah lagi bila dah korporat aku rasa macam susah je aku nak keluar dari HR ni. Nak cari keje lain pun bukannya senang skg ni kan. Aku pulak bukannya ada kepakaran ape2, so sampai pencen mg kat sini jela jawabnya.
Tapi tapi tapi bila aku pikirkan secara positif mungkin boss aku lebih suka suruh aku buat itu ini sebab dia percayakan aku, dia senang nak bekerjasama dgn aku, lagi pun sorang lagi officer kat unit aku tu lelaki, boss aku pompuan so dia lebih selesa dgn aku. Thats y dia prefer aku yg buat semua tu. Kadang bagus jugak bila keje banyak, semoga gaji aku tu diberkati setimpal dengan keja yang aku buat. Walau berabes quota data aku sebab teethering dengan laptop siapkan keje opis kat rumah, aku redhakan jua...haha.
 
Till next time
 
daa

Monday, March 27, 2017

AA :: Cuti Sekolah

 
Actually takde istilah school holidays pun bagi Airis dan Ayra since both tetap ke tadika/taska walaupun orang lain bercuti dan bersuka ria. Cuma kekadang aku dapat ambik cuti bolehla dorang skip schools pegi jejalan or balik kg ke apa. Untuk school breaks kali ni aku tak ambik cuti so budak2 ni pun ke tadika/taska as usual. Cuma yang best sepanjang school breaks tadika/taska dorang ade la buat aktiviti yang best sebab takde sesi pembelajaran. Uniform pun takyah pakai, pakai baju biasa je ke tadika setiap hari sepanjang cuti.
 
Biasanya bila cuti sekolah Airis akan mintak nak balik kampung, tapi kalini dia takde cakap ape2, walaupun tokma dia selalu tanya "tak balik ke cuti ni??". Maybe sebab tokma dia cakap nak datang sini nanti, so dia just ingat part tu je hehe. Kalau tak jenuh jugak nak antar n ambik dia sebab cuti seminggu je. Sekarang ni adik pun dah pandai nak ikut balik kg, masak mama papa dorang kena tinggal berdua je nanti. Haha. 

Weekend baru la berkesempatan bawak dorang jejalan cuci mata. Kebetulan shopping mall mytown sebelah IKEA Cheras tu dah buka so moh ler kita ke sana. Lama tak makan meatball ikea, keluar awal sikit takdela ramai sangat orang. Surprisingly Sabtu aritu memang tak ramai sangat pun umat manusia. Nak parking senang, makan pn takyah beratur pepanjang. Shopping mall baru tu okeyla, sempat pusing2 masuk kaison, H&M, padini etc. Banyak lagi shoplot tak bukak. Uniqlo pun belum bukak. Aku macam biasa takde membeli ape sangat, kalau yang teringin nk beli pn baju bajan budak2 ni. Dah beli meh la simpan pakai raya nanti je, duk umah pakai je ape ade dlu hehehe. Rasa macam dah complete set baju untuk raya nanti, xyah nak pikir dah. Tinggal kasut korang jela anak2, Airis ni berkenan kasut frozen ala2 Elsa tu, blink2 penuh satu kasut dekat rm80 rega dia, mak aihh mama punya kasut pun beli yg cikai2 rm49 je nak. Terus aku cancel, pujuk2 takyah la beli dlu. Hehe selamat mau jugak dia walaupun mulut muncung sedepa.

Hari Ahad kitorag ke IOI City Mall pulak. Kebetulan ade mini karnival didi & friends kat situ, saje nak bawak dorang happy2. Dorang taktau ape pun, dah sampai baru nampak ade didi n friends ape lagi melompat la masing2 kegembiraan. Sempat naik pentas bergambar dengan patung didi tu. Makpak dia segan nak interprem, duk tepi2 je. Ayra takmo senyum, dia cakap dia malu sebab ramai orang duk tengok. Hahaha.

Sebelum balik sempatla tengok show didi n friends nyanyi 2-3 buah lagu. Beli caliphs kids expert pastu shopping grocerries kat tesco sikit, beli sushi seketul dua pastu balik...letih
 
 Airis Ayra yang kaku hahaha

Kakak yang suka senyum

 Beli jugakla caliph ni, pandai dorang buat marketing, Ayra asyik ulang taglina " mama..nak caliph"

My cheeky Ayra

Kakak Airis yang semakin matang

Papa cool

Adudu muka manyak masam oooh

Thursday, March 16, 2017

Seandainya

 
Perghhh tajuk tak menahan jiwang
 
Seandainya ..kalau..if only...seangkatan la tu kan..tu yang aku nak repekkan arini sebenarnya.
 
Arini result SPM 2016 keluar, aku takde sedara/anak/adik yang ambik result tu so takde la newsfeed aku penuh dengan ucapan tahniah or takziah. Tetibe je aku teringat result aku dendulu. Haih mulala keluar perkataan "kalaulah...blablabla"...
 
Result aku dulu boleh dikatakan tercorot la among kelas aku. Budak paling pemalas, mg patutla tercorot kan. Classmate aku straight A's belaka, aku sorang je yg tapau semua abjad yang ada, name it, A,B,C,D and even E!!Hahahaha patut pun cikgu tak suka aku, mencalarkan reputasi kelas katanya. Serious talk, aku mg tak disukai dalam kelas tu oleh cikgu aku, maklumlah aku ni tak bijak macam yg lain, kelas tambahan selalu ponteng, mulut berat pulak tu susah nau nk menjawab bila cikgu tanya. Tapi dengan result tu alhamdulillah aku dapat jugak masuk U, dan memang sejak azali aku bercita-cita nak masuk UiTM..UiTM di hatiku gitew. Aku tak mohon matrikulasi, or poli or maktab or tempat lain sebab nak sangat masuk UiTM, coz paling pebret architecture walaupun aku tak ambik drawing pun sebenarnya so haruslah aku tak dapat cos tu kan..aku dapat masuk pun cos 2nd last choice yang aku letak masa isi borang. Masa tu pakai borang lagi seingat aku. 
 
Haa part ni la yg aku nak gunakan perkataan "kalau" tu. Kalaulah lepas PMR aku ikutkan kata hatiku nak masuk sekolah teknik ambik subjek lukisan kejuruteraan mesti aku dapat cos architecture yang aku apply tu kan. Tapi masa tu aku lebih dengar cakap parents aku suruh ambik kelas pure science, suh anak depa jadi dokterrrrr *manada dokter malaih belajaq macam aku*..lagipun aku tak suka membaca, aku suka lukis2, dan memang cita-cita aku nak jadi arkitek! Start dari form 4 tu haluan aku dah berubah, 1st test biologi form 4 aku dapat 98%, which is aku sungguh tak sangka cerdik jugak aku bab biologi, kat situ parents aku yakin aku boleh jadi dokter, namun panas tidak berpanjangan bila hujan lebat ditengah hari, prestasi aku makin menurun time to time, aku takleh compete dgn kwn2 aku yg sangat ambitious, aku xleh buat eksperimen kimia or fizik dgn baik, tapi masa tu aku lek lek ja pun, xde usaha lebih nak join study group ke apa sebab aku memang tak minat sejak awal. What to do aku memang sejenis yang pasrah lebih2 lagi bila melibatkan parents aku, aku tak reti nak kata tidak. If only...
 
Kalaulah...bukan aku tak redha dengan apa yang dah terjadi, tapi kekadang aku rasa terkilan bila terkenangkan zaman persekolahan aku. Girls school, dari sekolah rendah sampai SPM tak bercampur dengan boys menjadikan aku seorang yang sangat pasif bila berhadapan dengan student lelaki masa zaman Uni. Sungguh aku tak reti weh. Kekok, malu semua ada. Bukan semua orang dari girls school macam aku pun, dorang elok je pandai bawak diri aku je yg terlebih pemalu agaknye. So bila nak sesi prentation mg aku punya gelabah to the max, rasa cakap pun terketar2 sentiasa tak penah rasa konfiden. Sebab tu la ade satu sem aku tak dapat score satu subjek tu, sebab byk presentation berbanding exam paper, carry marks aku tak dapat bantu aku untuk dapatkan A, result tu teruk sampaikan semester tu aku gagal dapat deanlist, maka punah harapan aku nak dapat ANC sekaligus terpaksa bayar PTPTN sampai sekarang. Ralatnya kurang 0.05 markah je kot, sape tak rasa sedih kan. If only.....haih

Kalaulah masa boleh diundurkan..aku yakin aku mampu mengubah masa depan aku..aku takkan berada di sini sebagai seorang pekerja biasa..aku mungkin jugak jadi seseorang yang lain, yang lebih berjaya maksud aku..tapi semua tu hanyalah sia-sia..sesungguhnya yang berlalu tetap akan berlalu dan aku tetap akan mengenangkan perkara2 yang layak disesalkan itu

If only
-_-
 

Monday, March 13, 2017

Konvoi Berbasikal Wanita :: Hari Wanita Sedunia 2017

 
8 Mac 2017 - Hari Wanita Sedunia, seriously aku baru tau wujudnya hari2 sebegini, sebelum ni tak penah aku sambut pape. Hari-hariku sama sahaja. Trend sekarang macam hari sedunia ade, hari ibu, hari bapa, hari kekasih, hari wanita, hari kanak-kanak, hari lelaki (ade ke?), hari sahabat, hari aids, hari jururawat, hari pahlawan, hari kastam.. eh macam2 lagi la..yang selama ni aku penah sambut pun hari Raya, hari guru, harijadi, hari ibu/bapa pun lately br sambut. Kalau setiap hari-hari tersebut di atas tu disambut meriah kan best, untung2 boleh dapat hadiah, aku kan suka hadiah hahaha. *malangnya dah bertahun aku tak dapat apa2 hadiah (-_-)*

Back to the hari wanita sedunia, Yayasan Kasih Ibu dgn kerjasama Perbadanan Putrajaya ada anjurkan satu event besar-besaran i.e Konvoi Berbasikal Wanita bertempat di Putrajaya. Ramai nau2 yang join event ni termasuklah aku, total penyertaan adalah 11,421 orang. Fuh fuh fuhh tak sangka aku dapat meng-join-kan diri dalam event sebegini, maklumlah aku kan lembik je mana larat nak kayuh 10km tu. Tapi dah itu je rally paling pendek maka aku join 10km, sapa yang memang terer boleh join 25km punya ride. Memandangkan aku takde basikal maka aku sewa je basikal dengan kadar RM60 termasuk helmet. Bolehlaa..penyertaan kayuhan tu pree je, untung2 badan boleh bawak balik Proton Saga baru tu sebijik. Tapi yg namanya aku ni mana pernah bertuah maka bawak balik finisher medal dan kepenatan jelah, haha. Kawan aku sorang dapat jugak TV LED 32 inci. Hihi. Alhamdulillah rezeki dia yang memang plan nak beli tivi. Aku aim kereta je, sebab nak suh laki aku ambik anak2 time petang kalau ujan, incase aku ade circuit training, haha.
 
Ikon untuk Konvoi ni si Janna Nick, mg comel betul la orangnye, bdn pun selim melim jeles makjah tengok. Actually ramai geng retis join event ni termasuk Dato' CT oii..cuma aku ni macam biasa sangat pasif tak reti p bergambar2 dengan retis ni..mak tengok dari kejauhan jelah ye. Mahap ezlyn sebab mak tak perasan ezlyn sebelah mak aritu, mak buat taktau je sambil pegang fon berwasap dgn kawan yang lost entah ke mana..haha. Dorang ni dasat2 kayuh 25km, sampai sama dengan kitorg yang kayuh 10km..ko raser??haha. Aku ni kan mana penah aktif bersukan ni, itu la first medal aku penah dapat, dulu zaman sekolah tak penah join pape acara, kaki bangku la katakan..ini dah kira pencapaian terbesar aku dalam bidang sukan la kiranya *mohon jangan kecam* hahaha.
 

geng kitorang, sama2 support..sorang tak larat semua benti tepi tolak beskal haha

Balik umah memang flat giler, ingatkan nak baring je tup2 laki aku kena keja, terpaksa la gagahkan diri memasak lunch pulak, siap masak aku makan solat pastu terus tido..Hahaha tambah balik kalori. Boleh dikatakan weekend aku sangat tak produktif, aku biarkan je budak2 main sepah2kan rumah, dapur tunggang langgang. Teruk betul. Penangan berbasikal satu hari dia punye efek. Esoknya back to normal, bawak anak2 shopping barang dapur, memasak lauk kegemaran dorg, petang bawak anak2 ke taman kejap. Seb baik mama dorg dah kembali normal, kalau tak kesian la budak2 tu takde perhatian huhu.