Pages

Monday, November 6, 2017

Ayra oh Ayra

 
Ayra wearing her new school uniform
 
Budak ni dah nak masuk 4 tahun coming 2018..ayar klise 'how time flies'..haha
Sekarang ni aku antar dia ke taska je, so rutin harian main, aktiviti sikit, makan, tido, bangun mandi makan dan main semula sampai aku ambik pukul 5 lebih.
 
Lepas ni rutin dia mungkin akan berubah sikit, sebab dah start belajar kan..mungkin yg tambah part reading n membaca tu jela, yang lain still sama. Semalam pegi open dat tadika untuk registration etc dia excited aje, balik try uniform n baju sukan terus taknak buka baju sukan sebab macam i-kids kaler hijau kuning katanya. Sampai ke malam, pagi bangun mandi pn nak pakai baju tu balik, aduhh.
 
Pastu sementara nk sampai ofis dia duk cakap "adik nak p sekolah baru, takmau p sekolah lama"..punyala eksaited tu haha. Budak ni kena slow talk elok2 then dia akan okey..ape2 hal kena cakap elok je dengan dia, jgn marah2 jgn tengking2..hati tisu mek ni *macam mak dia*
Kalau tgk gambar2 lama dia nampak perubahan mendadak fizikal dia..dulu dia takdela sekurus skg, atleast pipi tu boleh cubit2 lagi..skg ni anak aku dh makin keding..kesian tgk. Susah betul nak tgk dia makan dengan penuh selera. Susu pun dah kurang minum. Malam2 selalu skip dinner, tambah pulak aku skg ni tak mkn malam, apaknya pn tak mkn malam langsung anak pn jadi takyah makan..grrrr aptb kesian sgt kt anak aku ni.
 
Orang cakap kalau nak bagi anak semangat nak makan mak bapak kena la spend masa makan sama2 dengan dorang, time paling ideal dinner jela sbb breakfast n lunch biasanya kat sekolah masing2..cuma skg ni aku biasakan pagi2 breakfast dengan ayra kat ofis, lepas breakfast baru aku anta dia ke taska sebelah ofis aku ni..berselera dia makan pagi2, mesti sebab tido dlm keadaan perut kosong..huhu such a bad parents kitorg ni
 
Ok, aku tau kitorg perlu berubah, kesian anak2..dah rupe anak terbiar tak cukup makan je..budak2 membesar ni perlu pemakanan yg lengkap dan sihat, takleh skip breakfast, lunch n dinner..cuma skg aku duk pikir mcm mana aku nk buat untuk pastikan depa makan tiap kali cukup waktu tu..kat sekolah je kompem2 makan, kat rumah je yg belum tentu..hurmm
 
-______________-*

1 comment: