Thursday, June 30, 2016

Beraya di mana tahun ni?

 
Salam 25 Ramadan..tik tok tik tok kejap je lagi Ramadan akan berlalu pergi, macam mana dengan KPI Ramadan korang tahun ni, tercapai ke tidak? Aku sendiri tak letakkan KPI tinggi2 untuk Ramadan kalini, itu pun 50% je kot tercapai..huhuhu
Persiapan beraya masih belum 100% complete, ade je yang missing..kejap2 teringat itu tak beli ini tak beli lagi, aduhh parah selagi tak raya selagi tula duk ingat macam2..nanti balik cari kot area alor setar la pulak ape2 yang takde tu, walaupun ku tahu alor setar akan seumpama keyyel bila nk raya ni, jem nya bisa mengugat kesabaranku..Haih.
Tahun ni kalau ikutkan plan asal nak beraya kt kg mrR dulu, which is Baling then baru balik Alor Setar.Actually aku tak kisah sangat beraya kat mana dulu pun since kitorg both dari Kedah, walaupun kampung jauh2 still boleh je ulang alik which usually takes 2 hours one way. *lappeluh* Cuma kalau ulang alik selang 2 hari gitu aku rasa sangat merugikan masa, tenaga dan jugak wang. So tahun ni kalau boleh nak kurangkan masa di atas jalan raya, nk enjoy kt rumah puas2. Kitorang siap buat jadual!! Untuk mengelakkan kerugian masa tenaga dan wang kitorg decide untuk beraya di Alor Setar dulu tahun ni, petang raya baru balik Baling sampailah ke sabtu pagi bertolak balik Putrajaya semula. Kitorg start cuti sabtu 2/7 sampai 10/7, ade 8 hari so bahagi satu rumah 4 hari..adil kan?? hehe.

Cuma yang tak berapa best raya kejap sangat kt Alor Setar nanti, tak dapatla berkunjung ke rumah saudara mara. Tapi takpelah nanti2 boleh balik lagi..rayakan sebulan, tak gitu? haha. Macamla rajin sangat nak balik lagi nanti. Tunggu raya haji pulak la.

Monday, June 27, 2016

Bajet Persiapan Aidilfitri 1437H

 
Arini dah 22 Ramadan, 8 hari je lagi kita akan meninggalkan Ramadan, dan menyambut Aidilfitri pulak. Persiapan tahun ni ala kadar je, tak banyak membeli sangat compare yg lepas2. Bajet semakin tight, huhu. 

Attire :
Tema tahun ni mustard gold, actually plan awal nak tempah baju melayu guna kain yang MrR dapat event ape ntah, lupe pulak. Pastu aku pun saje la match dengan kain songket printed yang beli kt Gulatis haritu, 4 meter RM150 kot, giler mahal..tapi seriously kain tu sedap pakai, tak keras macam batik songket sarawak tu. Pastu gigih p jakel pulak cari kain cotton kaler gold utk top, konon nak match berdondon dengan baju melayu si bapak. Alih2 tak jadi tempah baju melayu, p beli baju melayu ready made kt jakel pulak. Sebabnye nak antar tempah tailor ambik upah RM120, baju ready made kt jakel tu RM160 kot, pastu MrR pulak jenis cerewet penah antar satu tailor tak sedap pakai punya la dia mengungkit tak sudah, malas dgr dah. Haha. Kain tu aku antar ke tailor sebulan sebelum puasa, haha gigih kan. Buat baju kurung moden je pun, utk anak2 ade design sikit itu pun upah RM160 utk kami 3 anak beranak. Design bdk2 tu aku yang lakar, dengan harapan menjadi la, bile dah siap nak nangis rasa, tak macam aku nak. Huaaaaaa help me!! Dahla upah mahal, tak menjadi pulak, memang kena getah la. Total kat situ je dah dekat RM700. Tu baru sorang sepasang oii. Next year tobat aku takmau beli kain tempah dah, beli ready made je senang..huhu

Sepasang mana cukup kan, utk aku of course la ade yang lain lagi, aku beli kain yg siap sulam tu dari member ofis RM80, upah jahit RM45 je sbb aku antar kt tailor kampung lebih murah, sedap jahit pun iye. Kos RM125 je utk baju tu. murah kan. Pastu ade lagi baju yg untuk majlis raya ofis, yg tu pun dalam RM100. Ade lagi, aku beli kain batik dubai crepe kat Noor Arfa, RM200, upah jahit RM45 so RM245. lagi sepasang aku beli cotton span batik RM120 je siap jahit, tapi yang tu aku dah buat pakai pegi ofis hehe so tak jadi baju raya la kan..lalala. Total kat situ je dah RM590. Phiew *lappeluh* belum masuk tudung lagi, kasut memang aku tak beli dah, pesen tak suka beli kasut. Casual pun aku tak beli, pakai mane ade je.

Untuk anak2 pulak aku belikan jubah sorg sepasang, gigih cari kat bangi gateway awal2 puasa, so takyah nak beramai2 bersesak sangat. Dapatlah jubah dari Fathiyah Dreams, RM70 sepasang, sekali tudung RM100. Mujur jugak makteh dorang nk belikan baju batwing kaler match dgn baju sulam aku, so takyahla beli lagi dah, cukupla 3 pasang sorang, budak2 bukannya nak pakai baju tradisional ni lama2, kejap je dah nk salin tu. Untuk casual pulak biasanya aku beli awal2, taknak tunggu last minute, walaupun kadang2 rugi jugak sebab time nak raya dorang buat sale baju yang aku beli dah less 50%. Pasrah. Dulu aku suka beli Next.Uk tu, order direct tapi kalini aku beli local je, Poney, Ladybird gitu je. untuk basahan aku beli kat Padini je, murah dan selesa utk dorang pakai bermain nanti. Aku kira-kira untuk Airis Ayra ni bajet lebih kurang RM600 jugak. Pakaian budak2 mahal oii. Hurmm.

MrR ni jenis cerewet dalam pemilihan baju, kata nak beli kurta, dua tiga kali ke bangi takde satu pun yang berkenan di hati, Dah berkenan kurta Elrah tu takde pulak saiz, haha makanya takdela baju lain selain baju melayu dia tu. Yang casual pun dia tak beli sangat, nak pakai mane yang ade je katanya. Okeyla dah tua2 takyah nak baju baru sangat la eh. Haha. Kate jimat kannnnn.

Seperti kelaziman, untuk Mak Ayah pun aku belikan jugak sorang sepasang, dorang nak kaler mint green. Untuk Mak aku order jubah Meylana, konsep pre-order katanya nak pos out arini so hopefully sempatla sampai minggu ni, mesti kena alter labuh sebab mak aku petite je orangnye. Untuk Ayah pulak merata aku carikan jubah mint green. tengok kt Elrah memang ade tapi tak sesuai la untuk Ayah, design orang muda sangat. Akhirnya dapat jugak jubah mint green yang sangat sesuai utk usia Ayah, aku beli kat Jualan Raya PICC, tak kuasa nak meredah orang ramai kt PWTC nun, huhu. Untuk dorang aku spend about RM400. Untuk MIL tak belikan apa2 tahun ni. MrR pun macam tak kisah je untuk Mak dia, lagipun sebelum2 ni beli tapi macam tak berkenan di hati mil, yelah aku ni sape mane la tau taste macam mana kan. Kalau anak sendiri kot lain la, dari kecik membesar bersama. Huhu. 

Biskut / Kek / Kerepek :
Haa bab ni aku rasa aku jimat banyak sangat. Since aku ade baucer tunai Giant RM100 aku pegi la beli bahan2 nak buat biskut ni kat Giant, itu pun dah masuk barang dapur lain total RM100.25 je, so aku tambah 25sen je. Aku dapat buat Cornflakes Madu, Biskut Jejari Oats, Red Pearl Cookies & Simpul Kasih within that budget. Simpul kasih tu kebetulan serunding banyak kawan ayah aku selalu bagi so takde keluar modal untuk serunding, beli kulit popia je. Lainnya aku order Rempeyek 2 balang RM30, kek Benjiroll 2 ketul RM60. Semua yang di atas ni aku agihkan utk dua rumah i.e rumah mak aku n rumah ibu mertuaku. Hehe. Total damage kat sini tak sampai RM100. Clap.

Duit Raya:
Aku dah kira2 bajet untuk duit raya, since ekonomoney ni so takleh kasi lebih2. Yang penting ikhlas kan. So budak2 jangan duk hegeh nak bukak sampul depan acik pastu jeling pulak, acik ambik balik kang. haha. Bajet untuk duit raya tahun ni RM800 je. Redho.

Kereta/Minyak/Tol:
Wahhh kereta awal2 lagi dah raya. Tukar tayar 2 bijik dan bateri baru. Nanti nak servis lagi. Kira-kira balik total semua termasuk petrol, tol fares lebih RM1k. Makan kuat la kau ni, Huh. 

Misc:
Balik kampung nanti, kena jugak spend untuk belanja rumah mak dan mil, takkan nak balik tunggu org serve makan minum je kan. Lagi lama ko kat kampung lagi banyak la duit ko kena spend. Aku jenis tak boleh kalau biarla mak yang beli itu ini, kalau boleh biar aku yg belikan. Segala keperluan tisu, cordial, juadah ketupat lemang rendang kari daging bagai aku akan keluarkan modal. Sama jugak dengan umah mil, tapi biasanya by the time kami balik semua dah ada, just topup sikit2 je. Tahun ni dapat beras 2 kampit, so bolehla bawak balik utk mak dan mil sorang sekampit, hehe. Untuk misc ni biasanya aku bajet dalam RM1k.

Gitulah sesekali nak beraya, bukan sikit punya duit nak guna. Bekerjalah kau sekuatnya untuk kumpul dana sebelum menjelang 1 Syawal. Sebulan gaji oii untuk raya je. Kalaulah dapat bonus sebulan kan best. Macam SUK Selangor dapat 1.5bulan, wahhh raya sakan oii. Kadang rasa macam banyak sangat pembaziran, nak save tapi tak dapat. Aku duk pikir, ni baru aku yang kategori sederhana, kalau golongan yang lebih susah macam mana lah ye. Zaman sekarang ni semua pun mahal, huhu.

Monday, June 20, 2016

Chicken Pox & Ayra

 
Holla bersua kembali kita.
 
Nak sambung entry chicken pox Ayra yg lepas. Dan macam drama bersiri pulak. hihi
 
Day 7: 17/6/2016 - Jumaat
Ayra stay dgn papa lagi, nampak dia pun semakin rapat dengan papa, bangun tido bukak mata je tanya papa. Hehe bolehla tinggalkan dgn papa lagi pasni. Tengahari aku balik rumah tengok mata dia merah, tanya mr Papa katanya Ayra gosok mata, so okeyla. Lepas mrR balik solat jumaat aku masuk ofis semula. Petangnya balik tengok still lagi merah, aku dah mula risau. Takkan sakit mata pulak. Aku tenung mata dia dalam-dalam takde pulak nampak bintik ke ape. Takpe sabar dulu esok tengok cemana kalau merah lagi memang kena ke doc la jawabnya. Yang si papa boleh je cool, macam takde ape2 jadi. Biasalah benda2 camni Mak-Mak je yang lebih prihatin, gabra lebih. Huhu. 
 
Day 8: 18/6/2016 - Sabtu
Pagi tu bangun tengok mata Ayra still merah so aku decide nk bawak ke klinik. Risau weh, mata kot bukan senang nk ubat. Setelah diperiksa, doc cakap chicken pox tu jadi kt mata dia. Kalau ikutkan hampir 99% blister semua dah kering, tinggal kt tapak tangan je 2 biji yang masih gelembung. Doc cakap virus tu still boleh merebak sebab masih aktif so still kena kuarantin, takdapatla nk ke sekolah Isnin depan. Huhu. Cuti lagi la mama n papa dia. Sobsss. Doc bagi ubat titik mata, kena titis setiap 4 jam. Meraung-raung mek tu tiap kali aku nak titiskan ubat, adoyai. Memandangkan blister dia ade lagi yang belum meletup jugakla menyebabkan aku tak masak untuk berbuka. Kiranya sejak dia sakit memang aku gantung periuk belanga, yelah petua orang tua tak boleh menumis menggoreng so aku pasrah. Cuma untuk dia aku masak jugak sup ayam, singgang ikan etc yang rebus2 tu. Kebetulan pulak Ayah aku datang, kena jamu lauk bazar jela, kesian pulak kt ayah aku. Huhu. Oh petang tu jugak mrR beli murtabak edy legend kt tepi Uniten tu, sedap baq hang. Tapi Ayra pun kalut nak makan sama, huhu terpaksa la aku bagi jugak sikit. Penyudahnya blister kt tangan dia nampak macam ade nanah sikit. Hurmmm calamine lotion dan abis so aku tempek bedak sejuk campur kunyit je malam tu.
 
Day 9: 19/6/2016 - Ahad 
Setelah berhempas pulas paksa titiskan ubat ke mata, merah dia dah makin kurang. Lega sikit rasa. Ayah aku ke padang burung di Kg Medan, mrR pulak keje so aku ambik kesempatan memasak. Tengok dalam fridge ade stok ayam je so aku decide utk masak sambal bali & sup ayam untuk berbuka. Yeehaa sedapnya dapat makan masakan sendiri, puas makan walaupun sambalku terlajak garam (-_-)* Tapi still pegi bazar, mintak mrR belikan kuih puteri ayu yang kaler hijau tu. Lupe pulak yang kuih tu ade letak telur. Ayra pun yang tak boleh makan tu dia nak sangat. Huhu. Memang selagi dia tak bebtul sembuh kena jaga la bab makan, yang dia takleh makan tak boleh beli lgsg. Silap aku la sebab nak makan benda tu. Im sorry dik.

Day 10: 20/6/2016 - Isnin
Harini mrR pulak jadi Mr Papa, jaga Ayra. Tapi dia kedekut cuti, so dia bawak Ayra ke ofis!!sigh. Pagi2 aku bekalkan cornflakes, koko krunch, roti & susu sebotol. Tengahari ade org jual nasi dan lauk untuk berbuka aku ambik kesempatan beli nasi separuh dan letak sayur campur untuk Ayra. Ade member tanye aku tak posa ke campur lauk dgn nasi bagai??Haha. Seb baik takde staf laki, kalau tak i is malu la.Haha. 

 

Thursday, June 16, 2016

Ayra Batrisya :: Chicken Pox!!

Chicken Pox - Day 2

Day 1: 11/6/2016 - Sabtu
Tumbuh bintik2 berair kt muka, tgn dan badan..disebabkan tak banyak so tak expect dia kena chicken pox..bila petang dia mula demam terus terdetik "chicken pox ke benda ni?". Maklumlah first time, masa Airis kena dulu dia kat kampung, mak yg jagakan start dari kena sampai sembuh so memang tak tau langsung mcm mana rupa. Aku sendiri pun kena ms kecik dulu, mana la nak ingat. -_-

Day 2: 12/6/2016 - Ahad
Pagi bangun check badan Ayra, bintik dah mula banyak, paling ketara kt muka di sekitar mulut, mata..bintik tu ade air,rs geram macam nk picit tapi aku takdelah gila nak picit. Cuma risau si Ayra ni p garu sampai pecah pulak. Aku pesan kt dia kalau gatal jangan garu, gosok dengan tapak tangan, ajar dia macam mana nak buat mujur dia dah boleh paham. Tapi dh nama pun budak, ada jugak few times dia p garu then pecah blister tu. Adoi scary tgk. Pagi tu bawak dia ke klinik, dapatla ubat tahan gatal, ubat demam, calamine lotion n vitamin. Balik terus bg dia makan ubat, sapu lotion. Pesan jugak kat Airis jangan makan sisa makanan adik dalam ertikata lain jangan share, takleh peluk2 adik, takleh main sangat dgn adik takut terjangkit. Dia punya takut jangkit sampai lari2 dari adik, yang adik nk main so mula la meragam budak kecik tu. Mintak papa dia carikan daun semambu dan air kelapa, nk bagi bintik tu keluar cpt2. Petang mandikan dia dengan air rendaman daun semambu tu untuk kurangkan gatal. Ade satu masalah dia taknak minum air kelapa tu. Huhu. Time siang okey je nampak dia, xdela tergaru2 sangat, tapi bila malam azabnye dia gatal,sakit, pedih semua ada. Worst part kat bahagian private part pun ada bintik tu. Asyik menangis je sepanjang malam. Aku memang tak lena tido dibuatnya.

Day3: 13/6/2016 - Isnin
Hari yang paling mencabar, bintik2 ade yang dh pecah, so agak menyakitkan. Kepala, muka dan badan dah penuh bintik2, cuma tangan dan kaki je belum meriah. Belum keluar abis la tu. So try petua mak aku,mandikan dengan air kangkung pulak untuk bagi dia keluar. Ayra asyik menangis, tambah lagi bila nak kencing dia duk jerit sakit. Bila dia menangis aku pun menangis sama, mama dia ni hati tisu. Tak kuat semangat nak lagi bila anak sakit, rasa down sangat. Huhu. Sepanjang hari nak mengempeng je, susu taknak, nasi pun taknak. Sape tak susah hati tengok anak mcm tu, tido kejap2 nangis sakit, main pun taknak, aku senyum pun dah taknak senyum balik. Bercakap pun kurang, seriously aku rasa sedih sangat tgk keadaan dia macam tu. Bila aku nangis dia akan tenung je muka aku, pastu tanya nape mama nangis. ;'( 

Petang papa dia balik dengan kakak, ceria pulak dia, boleh main2 dengan kakak so rasa lega la sikit, aku ingat dah tak sakit sangat kot. Rupanya bila malam nak tido dia mula meragam balik, sakit sakit je dia cakap. Badan panas balik, demam tak betul2 kebah lagi. Tido pun setiap 10-20 minit mesti terjaga. Aku takleh tido duk gosok2 badan dia, takut dia duk garu2 kang berparut lak. Tapi tak dapat kawal jugak pun sebenarnya, aku gosok sini dia garu sana, yelah semua tempat pun rasa merenyam. Kesian dia tak dapat tido nyenyak. Mama dia pun dah rupe mak lampir berjaga malam punya pasal, kepala terus weng2 jalan pun rasa nak pitam. haha. 

Day 4: 14/6/2016 - Selasa
Bintik dah mula hinggap di kaki, kata orang bila dh sampai tapak kaki kira dah abis keluar, tunggu kering dan berkuping jela. Aku harap macam tu la jugak, harap dalam minggu ni dh boleh tanggal kuping next week boleh pegi taska semula. Selagi tak tanggal semua kuping takleh la hantar,takut terjangkit kat kawan2 lain. Kesian oi bdk2 kena chic pox ni. huhu. Sesetengah bintik dah mula mengering, dah jadi kehitaman tapi ade lagi yg masih berair, nak2 lagi kt private part tu, maybe sebab terlindung dan sentiasa lembap so bintik tu macam degil takmo kering..kesian ayra asyik nangis tiap kali nk buang air kecik. seksa tengok dia tahan sakit. cepatlah sembuh dik, mama tak tahan tgk kamu sengsara gitu. Tiap kali berdoa pas solat aku akan menitik airmata, dia yg tunggu sebelah akan datang peluk dan cium aku seakan mengerti perasaan gundah mak dia ni..huhu. U are big girl now sayang.

Day 5 : 15/6/2016 - Rabu
Alhamdulillah malam Ayra semakin ok, malam pun dapat tido dengan nyenyak, takde lagi kejap2 terjaga nk garu, dan dia dah mula pakai baju. Lega aku rasa memandangkan keesokan harinya aku dah start bekerja, kena tinggalkan dia dengan papa pulak. Awal2 aku dah bagitau dia, esok adik duduk dengan papa, mama kena pegi work. Dia balas "adik taknak duduk papa dengan, adik nak duduk mama dengan" haha see, dia lebih prefer mak dia berbanding papa, haha tapi ayat terbalik kuang dia tu lagi lucu, dah berapa kali tegur and ajar pun dia still cakap terbalik. Aku harap sooner or later dia akan cakap betul la.

Day 6: 16/6/2016 - Khamis
Sayu hati bila nak tinggalkan dia masa nk datang ofis tadi, yelah dah 5 hari duk berkepit je dengan aku, for sure dia akan bangun dan cari aku dulu. Everytime dia terjaga dia akan panggil mama, kalau aku tak menyahut mula la dia nk nangis, kadang tu aku dalam toilet, dia punya panggil dan ketuk pintu macam nak roboh, pastu bila aku keluar toilet dia boleh cakap " oo mama dalam toilet rupanya" *sigh*. Sejak sakit ni dia makin manja dengan aku, hasrat untuk stop breastfeeding terbantut. Rasa tak sampai hati pulak, dah aku kat rumah hampir 24jam mengempeng je kejenye. Time dia meragam pun ubat dia yang tu jugak, selak je terus diam. huhu. Takpelah, demimu anak.

Berwasap dengan papa dia tadi, katanya Ayra okey je, bangun tido ade la mencari kejap, pastu dah okey. Dah tak sakit kot, so lega la aku rasa. Hope cepatlah bintik tu mengering dan kuping tu luruh. Nanti aku sambung part 2..hehe

Daa

Thursday, June 9, 2016

Rezeki

 
 
Alhamdulillah masih diberikan kesihatan yang baik. Itu rezeki.
Dikurniakan anak-anak yang soleh/solehah. Itu rezeki.
Diberikan peluang kerja yang baik lagi halal. Itu rezeki.
Diberi kesempatan merasai nikmat dunia dari segi harta benda, alam semesta. Itu rezeki.
Dipertemukan dengan orang-orang yang baik. Itu rezeki.
Dipelihara hubungan kekeluargaan yang harmonis, Itu juga rezeki.
Sesungguhnya rezeki itu bukanlah dalam bentuk WANG semata..kan?
 
Bercakap soal rezeki, Alhamdulillah kerajaan sudi menghulurkan bantuan untuk persiapan Aidilfitri untuk tahun ni, walaupun rm500 nampak macam sikit dalam keadaan ekonomi sekarang ni tapi its better than never right? dapatla tampung sedikit sebanyak untuk perjalanan balik kampung nanti..hikss

Semalam jugak tanpa disangka ada kiriman surat untuk aku, masa mrR bagi collection note dr pos malaysia tu aku dah cuak, sebab pernah dulu pegi ambik rupa-rupanya surat saman. Mujur kalini bukan..hehe rupanya Astro bagi voucher Giant rm100..yeayy bolehla beli bahan-bahan buat kek, biskut raya nanti. Tahun ni beli biskut semperit je, itu pun sebab tak pandai tekan bunga tu, last year buat jadi biskut rerama..haha.
 
Bercakap pasal biskut raya, aku ade citer nak story. Aritu adela aku daftar untuk jadi ejen biskut raya, kononnya nak buat side income la untuk raya ni, duk target dalam order 100 balang pn dah memadai. Aku siap daftar, bayar sekian harga then pegi collect sample. Sebelum nak jual kat orang of course la aku kena rasa dulu kan, aku taknak jual benda yang aku sendiri pun taknak makan. Nak dijadikan cerita, biskut2 tu hampir 90% tak menepati selera aku, ade yang terlalu kecik, ade yang dah lemau, ade jugak yang tasteless, so aku surrender, langsung tak jual walaupun ada satu dua jenis yang sedap. Burn je agent fee aku. Takpela anggap takde rezeki, daripada aku dapat cemuhan orang kemudian hari.  

Aku ni memang tak pandai berniaga, hangat-hangat tahi ayam la biasanya, awal2 je semangat, pastu kejap je dingin balik. Dulu penah jugak jual baranh party favors untuk budak-budak, alhamdulillah bisnes rancak, sentiasa dapat sambutan tapi bila dihitung tambah tolak darab bahagi keuntungan entah ke mana, sebab aku tak pandai letak harga tinggi, ambik untung sikit je dahtu aku cepat kesian bila orang mintak diskaun semua aku bagi, so memang jual untuk tolong orang jela sebenarnya, bukan tolong diri sendiri pun..haha. So bab bisnes memang aku failed. Sebenarnya ada jugak keinginan nk jadi ejen/dropship barang-barang kosmetik yang tengah in sekarang macam geng ELLFIE, Seqy, etc tu..tapi aku ni pemalu orangnya, nk promot pun tak pandai..so takyahla. Bagi chance kat orang lain, aku beli jela pandai. Huhu.

So macam yang ditekankan dari awal, rezeki tu bukan hanya dari segi wang ringgit, tapi banyak lagi cara lain Allah nk beri rezeki kat kita. Macam aku sendiri, aku bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan walaupun gaji tak besar, duit tak banyak, takde harta berjuta2 tapi atleast aku ada family, aku ada anak-anak, aku ada kawan2 yang baik. Mungkin itu lah yang terbaik untuk aku. So apa yang perlu kita buat adalah usaha, doa dan tawakkal kepadaNya..yakinlah bahawa rezeki tu semua datang daripada Dia yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Jom kita amalkan doa murah rezeki, mudah-mudahan pintu rezeki kita sentiasa diluas dan dilapangkan olehNya. amin

Wednesday, June 8, 2016

Royal Floria Putrajaya 2016 :: Best ke idok??

 
 ** entry bergambar **

Sabtu lepas kitorang sempat ke pesta Floria kt Presint 4, dah bertahun-tahun penganjuran Floria ni sejak mula lagi aku mesti pegi, kecuali 2 tahun lepas tak pegi sebab time tu aku cuti bersalin duduk di kampung..dulu masa mula2 masuk pree aje, masa tu tapak kat Presint 2. First time aku pegi masa mengandungkan Airis which is 5 tahun lepas. Sekarang ni dah berpindah ke tapak tetap di Presint 4, dah mula berbayar. Entrance fee untuk tahun ni RM7.50 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak. Tapi mrR dapat 5 tiket free, so kitorg masuk tak bayar la..hihi. Itu yang buat rajin nak pegi, kalau kena bayar maybe fikir 2-3 kali kot..ahakss

Mulanya mrR ajak pegi time malam, hari Selasa sebelum tu dengan harapan tak ramai orang. Sekali keluar rumah hujan rintik-rintik, sampai kt Presint 4 makin lebat makanya cancel plan pegi Alamanda je malam tu. Tapi masa keluar rumah Airis adela terkena tempias hujan sikit, esoknye terus demam mek tu..huhu. Terpaksa la tunggu dia betul-betul sihat baru bawak ke Floria, kan dah janji awal nak pegi so kena la bawak jugak, selagi tak bawak selagi tu radio karat dia berbunyi. hihi. Sabtu seawal jam 8.45 kitorg dah tunggu depan gate, takyah beratur beli tiket sebab print tiket elektronik so jadi orang terawal yang beratur, haha semangat kan. Bukan apa awal pagi cenggitu tak ramai sangat orang, tak panas sangat. Budak2 ni siap pakaikan topi tapi baru masuk 10 minit topi dah tanggal..sigh. 

Lengang je time ni, baru pukul 9
Camera-friendly ini budak..say cheese
Adik susah senyum, tak camera-friendly
Cantik wall art ni..ada banyak lagi sepanjang jalan tu tapi aku tak snap semua
Adik masih setia dengan topinya
Airis si bunga

Haa camtu la dik, baru nampak muka
Posing patah pinggang bak kata papa
Adik susah nau nak beri kerjasama
my loves
Budak dengan vending machine tak dapat dipisahkan
Puas hati dapat air milo
Ai dia pun nak jugak..ehemm
Snail kat belakang tu
Dua beradik
Ape ntah org panggil ni..sculpture ke?hurmm
Kreatif oii..terung pn jadi hiasan
Cantik gilerrrrr
Model tin milo
Kakak dah ketandusan idea nak berposing
Tayang perut memasing ye nak
My Cheeky Airis
Dia pun nak jugak..gantikan patung tu
Dalam khemah ni sejuk, aku suka..orkid garden ke ape ntah..lawa
Sudut recycle Primary school - memang kreatif la budak-budak ni. Tahniah teachers n students yg terlibat, ai is kagum
Ayra oh ayra..photo-bomb
My little munchkin
Semua yang bergantungan tu hasil barang terbuang tau
Semua menarik, semua Airis mintak snapkan gambar, layannn
Rapunzel
bekas telur pun boleh jadi
Magical kingdom
Lego ke ape ni..serius comel
Ni pun comel..memang kreatif betul budak-budak ni
Subhanallah cantik giler, aku suka tgk poster ni, bdk UIAM yg buat, dpt gold medal
Poster kategori secondary school rasanya, dapat silver medal
Matahari dah mula meninggi moh le balik
Ada jugak terselit gambar tuan tanah kedaung
Selain tempat2 ni ade macam2 lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi, ada gerai makanan, ada pameran kucing, arnab..kitorg masuk jugak ke pameran kucing tu, memang excited la budak2 tu kalau dengan kucing. Pelbagai baka ada, yg besar, yg kecik semua ada. Pastu boleh jugak tunggang kuda padi, anak2 aku kemain nak naik kuda tapi apaknya tak bagi..haha kesian.

Next year kalau ada lagi penganjuran Floria ni korang try la pegi, aku kalau dapat tiket pree lagi inshaAllah akan pegi..heheh.

xoxo

Monday, June 6, 2016

Airis Batrisya :: My First Ramadhan

 

 
Airis ni beriya nak berpuasa, ikutkan aku takyah lagi la..budak tu belum 5 tahun lg pun, 4thn8bln to be exact..longggg way to go..maybe nextyear boleh try halfday ke kan. Well, itulah perancangannya.

Maybe kat sekolah teacher duk cakap pasal berpuasa, so dia pun nk try. Okey give her a chance, aku cakap awal2 kalau nak berpuasa kakak kena tido awal, bgn awal untuk bersahur pastu takleh makan n minum sampai azan maghrib, tapi kalau kakak tak larat bagitau tecer then boleh buka puasa..dia angguk kan je, paham la tu kot.

Pagi tadi masa nk kejut mrR bangun bersahur aku tak kejut pun dia ni, sebab rasa macam takyah puasa arini, kita try masa weekend nanti je tapi dai boleh pulak terjaga sendiri, siap nangis sebab mama tak kejut bangun sahur, mujur masa tu belum azan subuh so aku suruh dia cepat2 makan..bersuap la tu pun *sigh*

Dari subuh sampai ke pagi takmo tido balik dah, aku risau dia mengantok kt sekolah je nanti, tapi dia taknak tido nak paksa macam mana kan. Dan mandi bersiap semua dia cakap nak aku hantarkan ke sekolah, siap pesan nanti mama bagitau teacher yang kakak puasa tau..ewahh taknak cakap sendiri nk kiter lak cakapkan. Airis ni pesen malu2 kucen, apa2 hal mesti nak aku atau papa dia je bagitau..haha

Pukul 12 lebih aku duk kat ofis mula risau, macam mana la keadaan budak ni, berkali pesan kat teacher dia kalau dia tak larat tolong bagi dia makan..aku taknak push sangat dia buat masa ni..bak kata papa dia, sebelum berpuasa penuh pastikan dia solat cukup 5 waktu dulu, so far Airis dah pandai solat zuhur, asar n maghrib..biasanya time Isyak aku tak ajak dia solat sebab aku sendiri pun kadang solat lewat lepas dia dah tido..huhu pasni mama ajak kakak solat, kita solat awal waktu ye..kiki

Macam pagi tadi pun aku ajak dia solat subuh, dia bermalas-malasan. Aku tanya dia solat subuh ade berapa rakaat?dijawabnya dua..kira tau la tu, tapi dia tak pandai doa qunut katanya, takpe kakak nanti pelan2 belajar lama2 pandai la eh..

love u kakak, muahh

daa

Sunday, June 5, 2016

Resepi :: Kari Kepala Ikan Utara versi Cikda

Arini taktau nak masak apa, aku tanya mrR nak makan apa dia pulak tanya aku nk masak apa. Aku suruh dia beli apa dia nak makan, dan aku tau all time favourite dia adalah kari kepala ikan cooked by me, ahahaha poyo sangat.

Kari Kepala Ikan Cikda

 Aku ni bukanlah kategori pompuan yang pandai masak, sampai sekarang nak memasak mesti kena belek resepi dulu, tu pun kadang jadi kadang ke laut. Sabar jelah mrR makan apa aku masak kan. Dia pun tahap redho dapat bini tak pandai masak. Kari ni aku memang suka makan, tapi nak buat memang tak reti langsung, aku rasa macam renyah je nak masak kari tapi bila duk sini nak dapat kari yang rasanya sama macam mak buat memang payah so nak taknak aku kena belajar masak sendiri, ikut cara Mak aku. First time masak kari ni lawak gila, disebabkan nak try aku guna setengah peket serbuk kari ja. Memang kelaut rasanya, nak makan pun tak lalu weh. Mujur ada separuh lagi serbuk kari tu so aku buat balik, bolehla makan jugak. Masa tu aku masak kari ikan bawal, mrR awal2 duk cakap kari bawal ni takyah pekat2 sangat nanti tak sedap, nahh ambik memang cair betoi la..haha pasrah. Makan jelah bang. Alhamdulillah sekarang dah pandai masak kari a.k.a gulai bak kata oghang kedah. So ni adalah resepi yang diperturunkan oleh Mak aku, lain orang lain cara so don't expect to be the same like yours. Kanna

RESEPI STEP BY STEP 
 Okey first siapkan bahan-bahan seperti di atas :
1. Bawang merah
2. Garlic
3. Halia
4. Rempah campur
5. Santan RM1 - aku guna separuh dari tu
6. Daun Kari 
7. Bendi 
8. Tomato - sebijik dah cukup
9. Air asam jawa - optional asam gelugor
10. Kepala ikan secukupnya - not in the picture tapi hero kita tu, kalau takde tak jadi kari kepala ikan haha. Untuk resepi ni biasanya aku beli seketul kepala ikan merah yg saiz sederhana besar, belah 4
Isi minyak dalam kuali..kenapa kuali??haa nanti kita story
Mula-mula blend bawang merah, bawang putih n halia, pastu tapis asingkan air bawang tu
Air bawang tadi campurkan dengan serbuk kari, utk dijadikan paste, pastu tambah secamca bahan kisar tadi untuk pekatkan balik
Minyak tadi dah panas, masukkan rempah campur, daun kari, kacau sikit sampai naik bau baru masukkan bahan kisar selebihnya..bawang ni lagi banyak lagi pekat kari kita..tapi jgn melebih2 pulak kang bau bangla..hihi
kena selalu pantau bahan tumisan ni, jaga jangan sampai hangit hehe
Bile bahan tumisan dah wangi masukkan paste serbuk kari tadi..kacau sampai pecah minyak. Pastikan api perlahan je ye
Cenggini rupe rempah yang dah pecah minyak. Here's the trick aku gunakan kuali instead of periuk sebab mudah nak kacau, n kuali IKEA ni tak melekat, sebab tu aku suka guna kuali ni

Pastu masukkan air asam jawa, garam secukup rasa dan santan. Tambah air ikut kepekatan yg disukai.

Agak2 santan dah masak boleh masukkan kepala ikan, biarkan ianya masak sampai mengelegak. Sory takde gambar satu persatu sebab semuanya berlaku dengan pantas, haha
Bila dah mendidih sekali, masukkan bendi. Bendi ni ikut jenis jugak, kalau yang jenis keras tu kena masak lama sikit
Kari dah menggelegak, kira bendi dah lembut boleh masukkan tomato
Biar kejap je pastu boleh tutup api..siap!!
Alih ke bekas yg presentable, aku prefer mangkuk vision ni senang nk panaskan semula nanti.