Tabung AA

Monday, October 31, 2011

Airis oh airis...kesiannya kamu...

Setelah 2hari pulang ke umah,Airis mula batuk2 kecil pulak...mula2 ai igt sebab dia sakit tekak menangis kuat sgt ms kt hospital aritu tp lama-kelamaan makin teruk pulak..keesokan harinya Airis mula selsema pulak,hati ai makin xkeruan....mak n ayah bwk Airis ke hospital..mrR dh balik Putrajaya,tgk riak wajah mrR sebelum bertolak balik malam tu pn ai tau dia berat hati nk tinggalkan kami di sini..kesian ayah kn Airis...
Back to our story,smpai arini Airis masih batuk n selsema,dh 2 klinik mak ayah bwk berubat tp keadaan masih cmtu..ai dh xnk bwk Airis ke hospital,fobia n trauma nk tinggalkan Airis di hospital lg...huhu arini ayah pegi ambik air penawar pulak,nk cuba berubat cara kampung..moga2 pasni Airis xdela sakit2 lg..melihatkan dia batuk2,selsema smpai kekdg sukar nk bernafas ai yg mengalirkan air mata,xsanggup tgk dia sakit2 lg..
Mungkin disebabkan susah nk bernafas jugak Airis makin menangis bila ai direct feedingkn dia..solutionnnya ai kenala rajin pam isi dlm botol dlu b4 bg dia minum,tp hasil kekdg kurang memberangsangkan,buatkan ai rs nyesal beli pam manual ni,kalo ade rezeki lebih nk je beli yg freestyle tu huhu...sabar jela :(
Harap2 Airis akan cepat sembuh,n xakan sakit2 lg...Ya Allah,ringankanlah penderitaan anakku,sembuhkanlah kesakitannya n hindarkanlah dia dari sebarang penyakit selepas ini...amin

Thursday, October 27, 2011

Airis dh balik rumah..Yeayyyy

Alhamdulillah akhirnya ms yg dinanti2kan tiba jugak..baby airis dh dibenarkan discharge ptg semalam setelah 5hari berada di ward melor 5D HSB...pg2 subuh lg ai dh bgn mandi n bersiap nk pegi ambik baby,pdhal ms lawatan bermula jam 10 (excited la katakan)...pkul 9am dh ajak hubby kuar dr rumah,smpai hsb pkl 930am xramai org pn,cr parking pn senang sbb ari kelepasan am (deepavali)..naik ats ai igtkan xleh masuk tp tgk ade je org ai terus je masuk,nsib baik guard tu pn xkisah..ai jd ibu pertama yg masuk bilik sepsis pd ari tu...hehe akhirnya pukul 6 ptg br leh balik sebab PAED masuk pkul 4ptg..huhu kuar je dr ward melor 2 ai igt nk bg mrR yg kendong airis sbb dia dh 5hari xdpt dukung baby,tetiba je mak n adik2 sampai terus airis disambar mak,melepas lg la mrR,,,hehe cian ayah airis :p xpela yg penting airis dh selamat pulang,balik putrajaya nanti ayah airis leh kendong airis puas2 la sbb dh xde sape nk berebutkan airis...hehe

Sunday, October 23, 2011

Airis warded....sob sob

Pilu rs hati bila baby airis terpaksa dimasukkan ke hospital semalam 22oktober2011 sb jangkitan bakteria pada darah atau dikenali sebagai "neonatal sepsis" (menurut diagnosis doctor incharge la)..bacaan jaundis airis pn agak tinggi so bila duk dlm ward tu dia kena tdo bwh lampu neon biru tu jugak...ai pulak xdibenarkan bersama2 baby sepanjang dlm ward,cuma boleh masuk utk breastfeed dia je..dah tu pulak xleh duk hospital 24jam...ms nursing pn 10am-10pm je....mg xsampai ati tgk airis kena cucuk2 sana sini tp apekan daya,kalo sayangkan anak xlehla terlalu kesiankan dia sgt kn,ni semua utk kebaikan dan kesihatan airis jugak (ayat pujuk hati sendiri)
so rutin malamnye after balik dr hospital ai mula mengepam susu utk bekalan airis sepanjang di hospital..nursing hour yg diberikan ai gunakan sebaik mungkin dgn fully breastfeed dia,time mlm after nursing hour nurse akan bg susu yg diprovide..kalau xcukup mungkin dorg akan supply FM kot utk dia...xpela sayang,asalkan airis sihat je mama dh xpeduli ape pn yg dorg nk bg walaupun hati mama ralat bila malam pertama mama xdpt bekalkan susu utk airis,mama dh failed utk exclusively breastfeed anak mama ni...huhu sedihnya :'(

Friday, October 21, 2011

Airis Batrisya Mohd Rizal ~ Puteri Kami

kamar beradu tuan puteri
dh mula celik mata since day 1
sejurus keluar dr labor room

18.10.11 ~ its the date!!

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dgn izinNya ai selamat melahirkan bayi yg selama ni dinanti2kan oleh semua pihak (ahli keluarga n sahabat handai)...tepat jam 18.01pm ai telah melahirkan baby girl seberat 3.12kg setelah mengharungi kesakitan contraction selama hampir 15jam..

18.10.11
Jam 0300 - mula terasa mild contraction selang 10minit
Jam 0500 - contraction makin kerap selang 5minit
Jam 0630 - after subuh bersiap ke hospital
Jam 0730 - doc seluk,bukaan br 3cm
Jam 0830 - admitted ward sebab dh overdue 3hari...huhu
Jam 1230 - mak,adik n mrR dtg melawat,lunch nasi hospital...sedapla jugak hehe
Jam 1430 - sakit contraction makin kerap,sgt sakit smpai pgl doc check bukaan,masih 3cm
Jam 1630 - sakit yg tak tertanggung,doc wat CTG,bagi suntikan painkiller (ape tah nama nye)...check bukaan    dh 7cm..terus tolak ke labor room
Jam 1801 - setelah 1jam30minit bertarung,selamat melahirkan bayi secara normal dengan episotomi..
Jam 2000 - mula breastfeed baby..walaupun xpandai tp berjaya jugak,sayu je rasa bila baby mula menghisap
Jam 2200 - disorong keluar dr labor room bersama baby,ahli keluarga semua tunggu dengan penuh kesabaran sb nurse merahsiakan jantina baby....hehe kesian dorg..
Jam 2215 - masuk ward balik,mula la kerjaya sebagai seorang ibu..malam tu jugak baby berak huhu kena handle sndri la,nasib baik kesan bius msh ada xdela sakit sgt nk bergerak ms tu..after selesai tido smbil menyusukan baby...indahnya terasa....

19.10.11
Jam 0630 - mak n mrR datang melawat..bwkkan makanan berpantang..menu : nasi putih + ikan haruan kering
Jam 1230 - dh boleh discharge,mrR dtg uruskan hal2 berkenaan
Jam 1400 - balik rumah..yeye (^_^)

next entry ai akan ceritakan bab berpantang dan dugaan2 menjaga baby pulak...

Monday, October 17, 2011

Sudah terlebih hari tp belum ada tanda

Alahai seksanya menunggu our precious sorg ni kuar,ayahnye dh pn balik tepat pd tarikh EDD iaitu 15oct2011 tp baby mcm xnk kuar lg je..ai belum ade ape2 rs sakit mcm yg org ckp tu...cume kekdg je rs baby mngeras,nk pegi hospital tkut lak false alarm,kng dicop mengada2 lak..hihi xpela tgu bebtol sakit dulu la...
Arini monday 17/10 means dh over 2ari,doc suh tgu smpai 22/10 kalo xde ape tanda jugak br pegi hospital..mrR masih lg kt umah ni,nk tgu baby kuar katanya tp kalo baby xkuar jgk mlm ni kena la dia balik putrajaya meneruskan tugasan seperti biasa sebelum dpt cuti isteri bersalin 7hari...hehe ciann ayah kn baby,kena ulang alik putrajaya-alor setar ni utk kita berdua...
Serius cakap,ai mg xsabar nk melahirkan baby dlm kandungan ni smpai xde ms nk fikirkan rs sakit yg akan ditanggung,nk baby selamat dilahirkan je...tp walau ape pn kenala redha n bsabar,segalanya ai serahkan pd Allah swt yg Maha Menentukan....doa kudus ai n mrR,semoga semuanya selamat....amin

Thursday, October 13, 2011

Bile org lain yg admit ward....

Kelakar pulak time2 dh dekat due ni tetibe je adik ai yg keje bank tu kena admit ward sbb mslh usus beliau...kecoh satu taman (saje nk hiperbola) bile kitorg mule isi brg dlm boot kete,jiran2 ingtkan ai yg dh kene admit,padahal tuan punye bdn yg jd drebar...kelakar gile..hehe yg paling best mak siap pesan suh masukkan brg2 ai sekali takut2 dh smpai spital nnt ai pn nk terbesalin ke ape..hehe adik ai tu masuk ward semalam,after all procedure dh boleh discharge ptg nanti...dptla bermalam 1mlm je kt hotel KMC tu..yg bestnye jiran sebelah dia br je pas bersalin baby boy,due 18/10..tp dh bsalin semalam..huhu bile la giliran ai pulak kn...huhu

Wednesday, October 12, 2011

Sensitifkah aku??

Ceelehh tajuk xboleh blah...xpayah tanye la mg jawapannya ai ni extra sensitif..walaupun org salu ckp ibu2 mengandung ni emosi xstabil,cepat sensitif blablabla tp hakikatnya ai ni mg spesis sensitif tahap gaban..buktinya??ms sebelum mengandung pn ai salu sensitif..huhu terutama time dtg bulan tu...hehe mrR dh kenal sgt,masak sgt dia kalo tetiba ai merajuk n angin satu bdn,2la petanda nya dh naik bendera merah...tp since mengandung ni ai xdela salu merajuk atau mrh2 sgt...cuma lately perasaan tu tetibe je dtg balik...ai terasa nk marah je ngn dia,nk merajuk je,rs mcm ape je yg dia buat/cakap menyentuh perasaan ai...nape eh??sebab ai extra sensitif la kn...huhu ai rs dia makin xsayang,makin xcaring,makin xsuka,makin xpedulikan ai,makin xpedulikan anak dalam kandungan ai ni,makin berubah...tahla mungkin tu sume mainan emosi ai je tp ai dpt rasakan semua tu,for real....wlaupun dlm hati kecil ni mintak jgnla jd cm2...huhu...nape time2 cmni perasaan tu dtg....isk xsuke xsuke xsuke!!!huhu

Saturday, October 8, 2011

39minggu sudah...

Arini genap 39 minggu ai mengandungkan baby dlm rahim nie...tah bile la dia nk kuar tgk dunia kn...baby nk tunggu cukup 40minggu ke???huhu cian mama,ayah,tokmama,tokayah,aunty2 n uncle tunggu baby tau...masing2 asyik tanye je ade rs sakit2 x,park keta pn siap depan pintu umah lg..beg barang baby n mama pn dh always depan pintu umah tau..hihi begitu excitednye dorg nk timang cucu/anak sedara sulong dorang..mama n ayah pn xsabar jgk tp sedikit sebanyak mama neves jugak la,benda xpenah alami kn...tokmama dh siap hias bilik baby tau,katil baby pn dh dipasang segala bumper cot,quilt,n kelambu segala...mcm bilik pengantin pulak mama tgk,mama punye katil sekadar di pinggiran je huhu...barang2 baby punye la banyak smpai kena simpan bwh katil mama pulak hehe...alangkah bertuahnya baby mama ni tau,kedatangan baby disambut dengan penuh meriah sekali,xmacam zaman mama dulu..balik dr sepital tdo atas tilam tanpa katil je (cerita dr tokmama la)..ms 2 mne ade babycot cmni,kalo ade pn tokmama n tokayah xmampu pulak...sedih bile tokmama mula kenangkan kisah silam keluarga dulu2,alhamdulillah sekarang keadaan dh bertambah baik n semua orang dlm umah ni berusaha utk berikan yg terbaik utk baby...syukur sgt2 :)
Plan awal td ai nk pegi tesco ngn mak,nk beli brg2 dapur siap2 la kononnya,nanti dh berpantang mak susah pulak nk keluar xde drebar..lg 1 niat nk jalan byk cikit sb nk cepatkan proses bersalin nt (ikut petua org la)..tup2 adik gtau bakal besan mak ayah nk dtg merisik pulak ptg ni,dh cancel shopping2 ai n mak...n pas lunch duk wat roti jala pulak..excited jugak bila dh pndai kirai roti jala tu..hehe cepat2 gtau mrR n dia pn mule la request roti jala bila ai pindah sane nt...ok,wait for me n baby ye abg cyg :)
Skg ni tetamu yg dinanti dh ade kt hall tu,ai je yg duk dlm bilik mcm pengantin pulak...kena kuar layan tetamu la,xmanis pulak org ckp nt makyong asyik memerap dlm bilik je....ja ne

Friday, October 7, 2011

8days to go......

Arini niat nk ngapdate blog..tgk ticker kt sebelah dh tinggal 8hari je lg....wahhhh dh xlame je lg kn...xsabar je rs,tp dlm ms yg same cuak jugak..mudah2an akan dipermudahkan segala urusan,amin....
Ekceli ai dh seminggu bercuti n berehat di umah je,jauh ngn mrR lg..kire tunggu hari jela ni...kalo ikutkan ati nk je pegi keje,xdela rs berdebar sgt duk menghitung hari tu..tp dh skg ni keje putrajaya pulak,kalo kedah ni still leh pegi balik sndri lg..hehe...
3org kawan rapat ai pn dh selamat melahirkan baby masing2...ketiga2 nya bersalin lebih awal dr tarikh EDD,cume yg sorg lg dh overdue dan masih menanti saat2 kelahiran baby tercinta,samela mcm ai :)
so far, dh ade sorang baby boy n 2orang baby girl yg dilahirkan....tunggu kitorg berdua je tgk ape gender pulak hehe :D
Sekarang ni ai kene checkup di KK selang sehari start minggu nie la,semuanya gara2 naik berat badan yg mendadak n kaki yg sgt bengkak (travel AOR-Putrajaya-AOR-Putrajaya-AOR dlm ms seminggu mane xbengkak kan)....xlarat xyah ckpla..mg bosan asyk bertenggek depan KK tu je tiap pagi..huhu esok pn ade appointment lg :(
Arini nk dgr bajet 2012 yg akan dibentangkan oleh PM kite,xsbr nk dgr psl kenaikan gaji yg dicanang2kan tu..pas2 lehla bersalin dgn aman..hehe yelah tu kn....mrR asyik kol tye ade ape2 tanda x,ai sndri pn xtau ape tanda2 yg dimaksudkan tu so jawabnye xde jela...hehe eeeiiii xsabarnya mama n ayah nk menimang kamu wahai anak....