Friday, May 27, 2016

AA :: Ayra oh Ayra

 Ayra Batrisya at 2y1m

Lama tak citer pasal cik puteri sorang ni..haih semakin hari semakin mencabar melayan karenah mek Ayra sorg ni tau..kadang geram, kadang terhibur jgk dengan telatah dia..nama pun anak kan, marah-marah sayang je..

Sejak dia pegi taska ni alhamdulillah perkembangan agak baik, dah boleh baca doa makan, ABC, Alif Ba Ta, One Two Three, Satu Dua Tiga..kira dah lepas yang basic pun dah memadai utk budak dua tahun..Ayra pun dah pandai bergaul dgn kawan2, takde lagi dah jadi kera sumbang duk terpelosok sorang2 kt tepi dinding macam awal2 dulu..lega aku rasa..cuma sekarang ni pesen nk bawak barang ke taska, teddy bear tu boleh kata tiap hari nk usung, kadang tertinggal kt sekolah, esoknya bawak yg lain pulak..ade hari nk bawak biskut sebekas, ade hari bawak koko krunch sebekas ckp nk makan dengan tecer dilla..hihi bawak jela anak oii..yang penting kena share, jgn kedekut mkn sorang2..okey?

Ayra masih lagi pelat, kadang ade benda yg dia sebut aku tak dapat tangkap, tapi buat2 paham..masalahnya dia boleh perasan kalau mak dia ni berpura2, mula la nk marah sbb aku tak paham dia..haha berpeluh mak time tu nk pahamkan jugak..Ayra ni awal2 dulu taknak dekat dgn baby, tapi sekarang pantang nampak baby nk main, ade sepupu dia sorang baru 4 bulan kot, kemain suka lagi dia berkepit dgn baby tu..budak tu tido elok je dia p duk sebelah cuit2 muka budak tu..haih takkan nk adik dah kot Ayra..sabar dlu ye sayang..haha #lappeluh

Dua beradik ni ada time kamceng, ada time bercakar je kejenye..kakak Airis walaupun dah besar tapi taknak mengalah jgk dgn si Adik, maka terjadilah pergaduhan tolak menolak, tarik menarik..mak dah malas nk layan gaduh jela korang nak..kalau aku merajuk masuk bilik ke ape pandai pulak dorang berbaik, dan2 tu jugak Airis pujuk adik dia, n kadang Ayra pujuk si kakak..macam2 hal la korang 
 
Ni kes semalam, aku dah tak bagi dorang makan cekelat M&M tu, ambik simpan dalam peti ais, entah bila masa Ayra ni pegi ambik, pastu diam2 suruh kakak tlg bukakan n makan sama2..sekali aku terjah haa terkejut muka masing2..kantoi...haha

Si Ayra ni cerdik, dia tau kalau dia makan sorg kang kakak bising, so dia datang berbaik dgn kakak, suruh kakak makan sama..Airis ni aku kenal sangat, kalau aku cakap simpan untuk esok pulak dia memang pegi simpan dan takkan makan, tapi kalau adik ambik bg dia sama, dia pun balun sama la..atleast dia tau Ayra yg ambik, bukan dia..haha ade satu kes dia batuk so aku tak bagi makan nata de coco tu, si Ayra pulak jenis tak makan saman, kalau dah dia kata nak memang dia akan mintak sampai dapat, so aku bg dia tapi pesan kt kakak yg dia takleh makan sebab batuk..dia pun "okey mama"..tak lama pastu aku tengok dia dh suap adik dia, bila ditanya dia ckp "adik mintak kakak suapkan, bukan kakak yg nak"..aku tanya "abis tu kakak makan tak?".."kakak rasa la sikit" hahaha #tepukdahi  

Airis at 4y7m
 

Thursday, May 26, 2016

Susahnya nak masuk Uni sekarang

 
 
Rajin sikit arini, nak cerita bab Uni pulak
 
Alkisahnya adik bongsu aku lepasan SPM 2015, aliran Science Stream tapi dah taknak sambung Science since result utk subject Science dia cukup makan je..subject asas semua dapat A, slack tang Bio n Kimia kot kalau tak salah aku dapat D..haha..so dia tak apply Matrikulasi, cuma berharap kat UPU..apply Diploma kt UiTM n Politeknik, dengan harapan dapatla..tup2 result keluar mendukacitakan..tambah lagi time tu Mak aku terlantar kt hospital, bertambah sedihla dia..budak tu memang berharap betul dpt buat Diploma kt Uitm, nk ikut jejak langkah kakak-kakak dia katanya..maklumlah semua Kakak dia produk UiTM..haha bukan ape, UiTM ni sangat best bagi aku, yuran semestinya murah, masa zaman aku siap makan free, asrama free..mana nk dapat kan..cuma sekarang ni dah lain la kot, dah 10 tahun berlalu..tapi UiTM tetap di hatiku..lalalala
 
 Actually aku yang tolong dia isikan UPU, so bila tak berjaya tu aku ada rasa sikit terkesan, aku yang pandai2 pilih course, pulak tu ade mention tak berjaya sebab bidang tak bersesuaian dengan aliran..nahhaii dah budak tu taknak sains takkan nk paksa jugak apply Diploma in Science??aku dulu pun Science Stream, boleh je dapat course lain (pilihan ke-7 ke 8 entah...masa tu 8 pilihan je) walaupun taktau ape kebenda aku nk hadapi..tapi Alhamdulillah aku berjaya jugak grad with flying colors *ceewah*..aku rasa adik aku pun otak lebih kurang aku je, kami bukanla kategori genius, sederhana je..aku ni lagi la, pemalas nk mampuih bila bab membaca, kalau subjek sejarah tu boleh lena dalam kelas..tu psal sejarah aku tak dapat A..haha tapi bab Math, English aku cukup suka..memang minat gila la kiranya..walaupun aku tak berapa fluent speaking tp penulisan aku okey, boleh dapat A1 tu kira okeyla kan..masa nk apply UPU tu ramai yg suggest aku ambik TESL tapi aku takmau sebab aku tak minat jadi cikgu..haha tapi aku try jugak mintak Law walau ku sedari aku bukanla ulat buku yg banyak membaca, unless novel cinta..hahaha 

Berbalik kat kisah adik aku ni, bila aku survey2 tanya kawan2 rupanya ramai jugak yg dapat 5-6A tak dapat UPU, alahai kesiannya..rupanya ramai budak2 pandai sekarang ni..setakat otak sederhana macam adik aku susah nak dapat masuk UPU..maka bertabahlah dia kt Form 6, aliran Sains jugak..kesian betul la aku tgk dia..yelah dah tak minat tapi kena jugak belajar lagi..sebab apa?sebab dah tersalah pilih aliran masa Form 4 dulu..sebab apa pilih Sains masa Form 4? sebab result PMR yang melayakkan masuk kelas Sains..semua tu bukan atas pilihan sendiri tapi dah ditentukan oleh pihak sekolah..contoh dapat 6A ke atas masuk Sains, 4A masuk Accounting, etc..last2 jadi cam adik aku ni..alahai kesiannya korang dik..macam mana la 10 tahun akan datang, mesti makin mencabar kan..

Huhu

MAK

 
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..
 
Last week Mak aku admitted, hari khamis 12 Mei masuk emergency, 13hb pindah masuk wad ortho..puncanya sakit pinggang sampai takleh bangun, takleh gerak dari katil..seriously aku terkejut masa adik aku call bagitau Mak aku kt wad kecemasan time tu, rasa nk gugur jantung..lemah lutut..udah pulak time malam yg dia bgtau, terus tak lena tidurku..
 
Aku duk kira nk balik je, tapi fikir punye ifkir aku tunda dlu untuk balik kg, adik2 aku ada kt kampung so dorg bergilir2 jagakan Mak, abg n kakak ipar aku pun balik..so bg aku kalau balik ramai2 pun no point, atlast semua pakat balik ke tmpt masing2 tinggal mak aku dgn adik n ayah aku je..so kalau aku balik lmbt sikit aku boleh ambik turn jaga mak kt hospital..kalau ikutkan ayah aku dia xbagi kami balik, sakit sikit je katanya, tak serius..dia tak tau dalam hati aku ni risaunya hanya Allah yg maha mengetahui..
So Selasa petang after meeting aku balik ke kampung bersama suami n anak2, walaupun plan awal nk balik sorg je..dengar kata budak2 boleh masuk melawat so tukar plan bawak anak2 sekali..janji aku boleh jagakan Mak kt wad nanti, anak2 mrR boleh jagakan kt rumah..
 
Tugas jaga Mak kt wad malam2 memang aku take over, yelah adik aku sorg pregnant, yg sorang dh balik Sintok keje kt UUM, kesian dia jugak sepanjang 3-4mlm jagakan Mak kt wad, yg bongsu pulak sekolah Form 6, minggu orientasi takleh ponteng..aku pun memang niat nk balik jaga Mak, cuma kesian si Ayra la tido wajib mengempeng, dh takde aku pandai2 la apaknye pujuk..haha tapi semuanya okey je, i think its time Ayra untuk putus nenen..plus dia dah 2 tahun lebih..cuma tak sampai ati nk calit kopi untuk takutkn dia..haha
 
Okey berbalik kepada penyakit Mak aku ni, sepanjang aku jaga kt wad macam2 jenis doktor pakar datang check, pakar tulang, pakar saraf, pakar perubatan n pakar terapi, setiap org diagnos lain2 penyakit, Mak aku jalani ujian Xray tulang pelvik, result takde masalah , CT Scan pun semuanya okey, pastu datang sorg nk Xray dada pulak, pun takde masalah..sampai yg last nk MRI tapi malangnya nk Q mri tu sampai bulan Oktober..so kitorg adik beradik decide untuk buat MRI kt private je,mls nk tunggu2 lagi..ahad 22hb Mak aku discharge, Isnin dah buat MRI kt KMC, setel

Ikutkan result MRI Mak aku ade masalah kt spinal cord, aku tak paham sangat bila adik2 aku sampaikan *aku dh balik Putrajaya masa ujian MRI tu* tapi yg dapat aku simpulkan sakit Mak aku berpunca dari tulang belakang dia, eh aku xreti aih nama2 saintifik tulang belulang ni..yg penting bukan penyakit kronik, lega sangat2 dgr..Adik harap Mak cepat sembuh, rajin2 makan, rajin pegi buat fisioterapi, kita doa sama2 okey, i lone u Mak!!sapa tak sayang Mak oii...

daa

Thursday, May 12, 2016

TV Shopping!!

 
Yuhu nak citer bab shopping kemain semangat
 Sape suka shopping kt go shop??cj wow shop? n ape lg tv shopping yg ada sekarang ni..aku biasa kt go shop je, yg lain tak penah lagi
So arini sesaje nk share ape produk yg pernah beli kt go shop nun..just nk share okey ke tidak..berbaloi ke tidak..bukan untuk meriak *beli yg murah2 je pun*..haha
1. Hi Home Shower Head - RM99
 First thing aku beli ni untuk mak aku, dia lagi dasat terpengaruh dgn goshop tu sampaikan kepala shower pun dia nak..aku ikutkan jela.. kalau ikutkan iklan dia tu memang wow la bendalah ni, tapi bila dah guna so-so je bagi aku, air dia halus2 je sesuai utk airis kot sbb dia paling suka guna shower ni..aku lebih suka yg oldskool tu, biar deras je airnya puas mandi.. lagi satu kalau tekanan air rendah kt rumah jgn la beli benda ni, membazir je..mcm rumah aku still kuat tekanan air so air dia pun keluar penuh mcm gambar tu..benda ni dh over 3thn kot masih elok digunakan..berbaloi la kot eh
2. Chefline chocowine frying pan set - RM299
Haa yang ni pulak aku yg tergedik nak beli..konon nk merajinkan diri memasak la..tgk pulak dia punya promo kemain panggil chef mai buat demo..takyah guna minyak pn boleh goreng telur mata kobau..so aku pn beli..haha set ni bagi aku berbaloi jgk sebab aku suka masak guna pan ni..dekat 2 thn kot aku guna, memang ada calar2 walaupun demo dia tahan calar..hurmm nan hado..aku guna kejap pn dh calap, so aku guna sudip plastik ikea tu bila masak guna pan ni..

3. My Qalam - RM299
Yang ni mak aku beli..aku takde objection since benda baik kan.. aku tak penah try, according to mak barang ni bagus, cume tak bagus kalau beli then xbaca/ xguna..so aku takleh nk cakap ape la kan..hope mak rajin membaca quran guna myQalam ni

4. Trio Steamer - RM199
Steamer ni pun actually mak aku yg beli..suke betoi dia dgn barang go shop, aku balik rumah tengok dah ada..pada aku sangat berbaloi, saiz dia besar, pastu transparent boleh nmpk apam polkadot naik kembang semangkuk..mak aku ckp dia boleh steam ayam 4 ekor sekaligus..bayangkanla besar mana..pastu nk tambag air kukusan pn xyah angkat2 macam steamer oldskool tu, ade corong kecik kt tepi tu untuk tambah air..lagi satu yg best sejak ade mendalah ni mak masak nasi tak pakai rice cooker dah, makan nasi kukus setiap hari uolls..

5. Primada Pressure Cooker - RM499

Haa pressure cooker ni aku tak berapa berkenan, pun mak yg beli jgk..ikutkan aku xmau pc ni, kalau noxxa aku setuju..price dia aku tak igt, 400-500+ jugak kot, malas nk check..mula2 beli je semangat masak itu ini, pastu sebulan sekali tunggu buat sup tulang jela..agak membazir di situ..tapi jiran aku pun beli sama dgn mak, dia kata dia steam puding caramel guna bendalah ni elok kejadiannya..pastu dia bakar kek pun dalam ni..aku tak penah explore..biarkan dia mereputs haha

6. Telekung Siti Khadijah - RM139
Telekung ni aku beli sebab tgk iklan kemain lagi fara fauzana promot, so aku pun beli..not bad, jahitan kemas, muka dan dagu elok je terletak..cuma kain dia agak keras..aku suak yg jenis flowy2 gitu, tapi set ni paling klasik kot, kalau nk yg lebih lembut kena la beli yg lagi mahal,.haha

So itu jela yg family aku penah beli gi go shop..aku teringin jgk nk beli bb cushion macam leneige, original raw, elisha coy etc tu tapi belum berkeberanian, beli kt kedai jela benda2 macam tu, lgpun sephora dekat je..cuma aku terbekenan jubah ni

 RM189 untuk dua pasang jubah dan tudung..rasa macam dh murah, kain dia pun flowy..tapi dah byk jgk jubah tak pakai sangat pun..dahla takyah membaziaq sangat..tutup mata 

daa








 

Tuesday, May 10, 2016

COACH Clearance Sale

 
Holla..just nk share yg Coach Malaysia is having semi-annual sale!!!
Aku dgn members dah terjah tadi, banyak jugak koleksi yang sale up to 50%..dan yg paling best harini ade additional 15%, kalau pegi esok takde additional tu so sale 50% jela..aku ni peminat satchel so aku suka belek2 satchel jela..yg lain xminat sgt so tak belek price tag
 
Prairie Satchel in Red - RM680 after 50%+15% discount..retailed at RM1600

Prairie Signature Canvas - RM595 after 50%+15% discount..retailed at RM1400

Edie Shoulder in Pebble Leather - RM850 after 50%+15% discount..retailed at RM2000 

Ni antara yg menarik minat aku, maklumla bajet kecik je, kalau mahal sgt idokle teman mampu..so far aku lebih prefer coach ni, rather than brand lain yang mahal2 tu..biarla taraf2 cleaner kt US nun yang penting design dia kena dgn jiwa aku, tahan lasak n yg penting still affordable..ade member aku duk ajak beli prada, LV etc tapi aku ckp awal2 tak mampu la...huhu

So korang kalau minat coach bolehla pegi cuci mata harini jugak (10 Mei 2016) untuk dapatkan additional discount tu..aku tak sure kt butik lain macam mana tapi kat Coach Alamanda ni additional tu untuk harini je, promotion up to 50% ade sampai 16 June..hurry get yours :)
 

Wednesday, May 4, 2016

Rumah oh Rumah


 
4.5.2016
Date untuk sign S&P Agreement untuk rumah PPA1M
 
Alkisahnya beberapa tahun lepas ( awal 2013) aku ade mohon untuk skim PPA1M yg dilancarkan oleh kerajaan untuk bantu penjawat awam miliki rumah pertama di Putrajaya ni..masa tu memang berharap sangat la dapat sebijik rumah, walaupun dah sedia maklum rumah apartment jugak..dan harga pun takdela murah sangat compared to skim PR1MA..dan nak dijadikan cerita aku berjaya dalam cabutan undi (dorang pakai sistem cabutan undi untuk tentukan pemohon yang berjaya ye..so dikira bertuah la kot ye..haha) dan dapatla rumah kt Presint 17 - Selasih, Blok B, Tingkat 10, keluasan 1,200kps..harga RM260k..masa tu of course la excited to the max.. 

Setahun lepas tu, aku tengok projek tu mcm terbengkalai, takde ape pn yg jadi..tanah masih mcm hutan..yg ada cuma zink penghadang dan papan tanda..makin lama rasa makin tawar hati..perasaan eksaited dahulunya semakin berkurangan..sampaila aku balik kampung cuti bersalin (2014) nak dijadikan rezeki kami, aku dapat beli rumah landed semi-d kat alor setar, yang mana memang menjadi idaman kalbu selama ni..harga pn masih affordable walaupun kebanyakan rumah baru naik kt alor setar masa tu dah melonjak ke angka rm300k++..alhamdulillah proses pembelian berjalan lancar, walaupun masa tu aku tengah berpantang..dan disebabkan aku guna loan bpp masa tu so aku tak perlu keluarkan duit yang banyak untuk deposit bagai..seingat aku cuma byr rm2k kt pemaju untuk urusan pendaftaran letrik, air, cukai tanah & cukai pintu..dan ade balance lg lepas dah selesai pemaju pulangkan dalam bentuk cek..pendek kata takde masalah langsung la, bayangkan beli rumah bulan april 2014, setahun lepas tu kitorg dapat kunci rumah..dan bulan julai 2015 baru start bayar ansuran bulanan
Rumah tu sekarang kami sewakan kepada penyewa yang sangat baik, rumah dijaga dengan rapi..langsung tak ralat walaupun kadar sewaan cuma half dari bayaran ansuran, daripada terbiar takde org duduk kan..lepas dapat kunci tu agak banyak jugakla berhabis untuk kipas, lampu, wiring, car, grille & etc..rasanya dalam rm20k jugak total semua tu, kire abisla duit simpanan hasil pengeluaran kwsp aku sepanjang 3 thn servis gomen tu..huahuahuaa nk kumpul balik bukannya mudah oii..nk keluar kejap je, macam air paip!! itu pun belum buat kitchen cabinet, sebab dah takde modal haha..
Lepas dapat rumah tu, aku memang decide untuk tolak tawaran rumah PPA1M tu..yelah mana nak mampu byr ansuran lagi..yg satu pn dh separuh gaji aku..nk tambah lg alamatnya makan pasir jela aku kot..tapi bila dorg panggil sign agreement ni hati aku jadi berbelah bahagi..sayang pulak kalau tak ambik peluang..rumah kt Putrajaya kot..bukan senang nk dapat dgn harga yg macam tu..kitorg dah pegi sekali sesi signing tapi tak sign sebab konon nk fikirkan dlu..balik tu aku decide untuk tolak..dan taknak pikir pun pasal tu..tup2 dorg antar msg untuk final call, sign agreement arini..huaaa terus terfikir2 balik..alahai sayangnyeeeeeeee
Actually kitorg dah survey dgn bank, mostly boleh bagi 90% loan..so another 10% = RM26k kitorg kena bayar cash kepada developer..itu satu hal..pastu segala stamping, mot, strata title fee, aku anggarkan dalam 5% which is RM13k.. last but not least, segala wiring kipas lampu cat etc kurang2 pun kena ada RM20k (macam previous experience)..so total cash in hand at least RM59k..memang impossible la bagi kami..huaaa nangis...boleh memang boleh nk berjimat cermat, save duit gaji tiap2 bulan, ikat perut tapi bila fikirkan balik what for?sebab kebendaan tu kitorg tak boleh makan sedap2, tak boleh balik kampung, tak boleh enjoy weekend berjalan2, n macam2 lagi kot yg kena stop..oh aku tak sanggup..biarla duduk kuarters je kt sini, sooner or later aku akan ditukarkan, maybe kt kedah so dapat reno rumah cantik2 duduk je kt sana..meanwhile bertabahlah duduk kuarters bph ni dlu..haha (sedapkan hati sendiri je tu)
So yeah...today is the day..aku dengan berat hatinya melepaskan rumah pangsa itu kepada pemilik yang lebih layak..sekian..

Sunday, May 1, 2016

For sale :: Preloved Kate Spade & Coach

Salam 1 Mei..selamat bercuti buat semua pekerja..rasanya yg tak bercuti keja rumah je,walaupun hari cuti tetap kena cuci pinggan,kemas rumah,memasak n cuci baju kan?wuwuwu redha..

Dah pikir masak2, nak jual barang kesayangan ni..dua2 dlm keadaan yg sgt baik,jarang pakai,jarang bawak ke ofis jgk..yg coach prairie satchel hijau tu beli kt butik, retail price at rm1.6k, nk letgo rm650 je..ade warranty local setahun,smpai bln 11/2016..

Kate Spade aston rachelle tu pulak beli baru ni dr personal shopper dr US, xde warranty local nk jual rm600 je..boleh nego kalau betul2 berminat ye..

Sebab nk letgo?aku nk beralih je brand yg lain..yg lebih practical,boleh usung ke ofis n bjalan..aku ni sbnrnya jenis yg simple,satu handbag bwk je sana sini smpai lunyai baru tukar..xde istilah tukar2 tiap hari..tp entahla terlajak membeli pulak yg berdua ni..so sape nk jd owner baru silakan whatsapp aku ye 0197795723..tenkiu..hihi