Tabung AA

Thursday, May 26, 2016

MAK

 
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..
 
Last week Mak aku admitted, hari khamis 12 Mei masuk emergency, 13hb pindah masuk wad ortho..puncanya sakit pinggang sampai takleh bangun, takleh gerak dari katil..seriously aku terkejut masa adik aku call bagitau Mak aku kt wad kecemasan time tu, rasa nk gugur jantung..lemah lutut..udah pulak time malam yg dia bgtau, terus tak lena tidurku..
 
Aku duk kira nk balik je, tapi fikir punye ifkir aku tunda dlu untuk balik kg, adik2 aku ada kt kampung so dorg bergilir2 jagakan Mak, abg n kakak ipar aku pun balik..so bg aku kalau balik ramai2 pun no point, atlast semua pakat balik ke tmpt masing2 tinggal mak aku dgn adik n ayah aku je..so kalau aku balik lmbt sikit aku boleh ambik turn jaga mak kt hospital..kalau ikutkan ayah aku dia xbagi kami balik, sakit sikit je katanya, tak serius..dia tak tau dalam hati aku ni risaunya hanya Allah yg maha mengetahui..
So Selasa petang after meeting aku balik ke kampung bersama suami n anak2, walaupun plan awal nk balik sorg je..dengar kata budak2 boleh masuk melawat so tukar plan bawak anak2 sekali..janji aku boleh jagakan Mak kt wad nanti, anak2 mrR boleh jagakan kt rumah..
 
Tugas jaga Mak kt wad malam2 memang aku take over, yelah adik aku sorg pregnant, yg sorang dh balik Sintok keje kt UUM, kesian dia jugak sepanjang 3-4mlm jagakan Mak kt wad, yg bongsu pulak sekolah Form 6, minggu orientasi takleh ponteng..aku pun memang niat nk balik jaga Mak, cuma kesian si Ayra la tido wajib mengempeng, dh takde aku pandai2 la apaknye pujuk..haha tapi semuanya okey je, i think its time Ayra untuk putus nenen..plus dia dah 2 tahun lebih..cuma tak sampai ati nk calit kopi untuk takutkn dia..haha
 
Okey berbalik kepada penyakit Mak aku ni, sepanjang aku jaga kt wad macam2 jenis doktor pakar datang check, pakar tulang, pakar saraf, pakar perubatan n pakar terapi, setiap org diagnos lain2 penyakit, Mak aku jalani ujian Xray tulang pelvik, result takde masalah , CT Scan pun semuanya okey, pastu datang sorg nk Xray dada pulak, pun takde masalah..sampai yg last nk MRI tapi malangnya nk Q mri tu sampai bulan Oktober..so kitorg adik beradik decide untuk buat MRI kt private je,mls nk tunggu2 lagi..ahad 22hb Mak aku discharge, Isnin dah buat MRI kt KMC, setel

Ikutkan result MRI Mak aku ade masalah kt spinal cord, aku tak paham sangat bila adik2 aku sampaikan *aku dh balik Putrajaya masa ujian MRI tu* tapi yg dapat aku simpulkan sakit Mak aku berpunca dari tulang belakang dia, eh aku xreti aih nama2 saintifik tulang belulang ni..yg penting bukan penyakit kronik, lega sangat2 dgr..Adik harap Mak cepat sembuh, rajin2 makan, rajin pegi buat fisioterapi, kita doa sama2 okey, i lone u Mak!!sapa tak sayang Mak oii...

daa

No comments:

Post a Comment