Tabung AA

Thursday, August 25, 2011

Yeay...mood raya dh datang!!

Setelah beberapa hari asyik tens je kt opis menyiapkan fail meja yg xpenah siap,akhirnya arini barula terasa kemeriahan menyambut syawal..hehe bkn ape,jubah yg sedondon dgn baju melayu mrR dh sampai...order dr indon u..haha poyo je...akhirnya ade jugak baju kami yg sedondon (lompat girang)...haha
Arini jugak ai dh terima simpul kasih,kerepek pisang n almond london dr kwn..biskut raya yg dh siap (homemade okey) pun dh ade 4jenis ie Biskut Makmur, Arab, Jejari Oats & Conflakes madu....mlm ni ai nk wat choc chip cookies pulak..mintak2 la menjadi sb nk try resepi baru..hehe brg2 pn dh siap dibeli td..esok mrR akan bertolak balik ke sni,eeiii xsabarnye menanti 1syawal......

Tuesday, August 23, 2011

Moga2 inilah yang terbaik untuk diriku

Arini ai agak kelam kabut,semuanya gara2 meeting tergempar yg diadakan oleh bos pg td..sepatutnya arini ai masuk lewat sikit sb ade appointment utk checkup kali ke11 tp disebabkan meeting bermula pukul 930pagi so terpaksa la ai keluar awal pagi utk ke KKIA smpg kuala tu..dhla klinik 2 mg terkenal dgn keramaian ibu2 mengandung nye,mg sape yg nk awal kene pegi seawal jam 7pg utk ambik nombor giliran terawal la...arini ai checkup biasa je,xperlu jumpe doktor so xdela lmbt sgt..after selesai around 930pg terus rush ke opis pulak..nasib baik meeting baru je start..hehe
After meeting sebelum bersurai bos adela bg tazkirah sikit (as usual)..kali ni bertajuk seperti di atas..kisahnya mengenai raja yang mempunyai seorang penasihat yg bijak..ai xpandai nk bercerita so meh ai tepek cerita yg dicilok dr blog sape tah...bile dgr kisah tu ai terasa insaf jugak...walaupun selama ini ai byk merungut tentang itu ini tp mulai sekarang ai xnk merungut pape lg...moga2 inilah yang terbaik untuk diriku...

Kisah Raja dan Penasihat

Suatu hari, seorang raja yang hobinya berburu bersama penasihatnya yang bijak beserta para pengawalnya pergi ke hutan untuk berburu kijang. Namun pada saat berburu, terjadi sebuah kecelakaan. Ternyata sang penasihat secara tidak sengaja menembakkan anak panahnya ke arah sang raja sehingga jari kelingking raja tersebut terputus. Sang penasihat meminta maaf dan berkata, “Tuanku, inilah hal terbaik yang اللَّه berikan untuk Anda”. Seketika itu pula sang raja murka dan sang penasihat dipenjarakan. Sang penasihat pun berkata pada dirinya sendiri, “Inilah hal terbaik yang اللَّه berikan untuk saya”.

Setelah beberapa lama, sang raja berkeinginan untuk kembali pergi berburu, namun kali ini tanpa penasihatnya, hanya ditemani para pengawalnya. Tetapi sungguh malang raja ini, ketika berburu, mereka bertemu dengan segerombolan manusia kanibal. Raja dan pengikutnya ditangkap dan ditawan untuk dijadikan makanan. Satu per satu pengikut raja mati sebagai makanan manusia kanibal, raja semakin tegang kerana tinggal ia sendiri yang masih selamat. Setelah saatnya tiba, ternyata sang raja dibebaskan. Kerana ternyata manusia kanibal ini mempunyai kriteria untuk menjadikan manusia sebagai makanan, yakni manusia tersebut tidak boleh cacat. Betapa leganya ia karena tidak jadi mati.

Ia baru sedar, bahawa benarlah yang dikatakan oleh penasihatnya bahwa yang terjadi padanya adalah yang terbaik yang اللَّه berikan untuknya. Kemudian sang raja kembali menuju kerajaan dan menceritakan kejadian yang ia alami kepada sang penasihat. Raja berkata, “Sungguh, jikakalau tidak kelingkingku terkena panahmu, maka aku sudah menjadi santapan manusia kanibal itu”. Lantas sang penasihat pun berkata, “Sungguh, jikakalau tidak aku dipenjarakan olehmu dan aku ikut berburu bersamamu, maka aku sudah menjadi santapan manusia kanibal itu”. Kemudian keduanya tersenyum lebar.

Allah berfirman:” Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”(QS 2:216)

Semoga kita selalu YAKIN bahawa Allah selalu BERBUAT YANG TERBAIK untuk kita.


Sunday, August 21, 2011

GERAM

Pg2 ahad yg indah nie telah bertukar mjadi jerebu...semuanya angkara seller ebay yg mengong!!ishhhh GERAM+MARAH+KESAL etc..terasa diriku begitu bodoh...huarghhhhh mcm nk nangis je....

Thursday, August 18, 2011

Yes....i miss u

Semalam tetibe je ai jd tersangatlah sensitif...selalunya malam after teraweh mrR akan kol,sembang itu ini smpaila ai tetido..sejak perut membesar ni ai selalu tdo awal,dh xleh berjaga lwt2 mlm bergayut mcm dulu,so ms berbual pn amatlah terhad..dipendekkan cerita smlm kt surau umah mrR adela wat aktiviti gotong-royong bubur lambuk,yg bestnye hanya dihadiri oleh para AJK surau je memandangkan surau 2 pn baru je dibuka..so dr malam sebelum tue lagi mrR mg bz dgn penyediaan bahan2 masakan,sampailah ke pasar borong utk beli bahan mentah bagai...(boleh diharap jugak asben aku nie :p)

So dh 2 mlm kitorg xdpt berbual2 mcm biasa..smlm after masak bubur lambuk,mrR sibuk pulak dgn persiapan berbuka di surau tu,kebetulan dorg nk wat majlis tahlil smlm...dia jugak yg pegi ambik nasi lemak kukus yg diorder utk berbuka puasa..nk sms ai tanye khabar pn sgtlah terhad..xpela,ai paham...cume nye terasa sunyi pulak bile xterima sms dr dia sepanjang hari,udahla mlmnye bz lg...akhirnya ai tetido tanpa mendengar suara yg dirindu lg..sob sob :'(

Sejak bergelar isteri kepada mrR jarang sgt kitorg dpt menghabiskan masa bersama2..yelah nama pn PJJ kn..inilah nasib kami kn..sabar jela...mlm smlm sementara nk melelapkan mata,ai byk pk tentang "kami"..sepanjang preknen ni mrR belum penah temankan ai pegi checkup kt klinik kesihatan..yes 10kali ai pegi checkup,xpenah ditemankan sang suami..kekadang jeles jugak bila tgk bakal2 ibu lain ditemani suami msg2...penah 2x kami ke klinik bersama utk scan baby je,itupun klinik swasta yg mn prosedurnya tidaklah serumit KKIA yg biasa ai pegi tu....penah jugak ai sampaikan perasaan tu kt mrR tp dia pn xmampu buat ape,sbbnye ari appointment ai selalunya ari selasa n rabu je..kalo ari ahad mungkin dia boleh temankan sbb 2minggu sekali dia boleh balik weekend...tp apekan daya,kt KKIA tu kite bukannye boleh demand sgt,nt dicop mengada2 pulak...

Sentuh pasal ramadhan pulak,sepanjang 18hari kita berpuasa,ai hanya dpt berbuka bersama dgn mrR pada hari ke6 dan ke7 ramadhan je,2pn bukannye berdua2an,1st day bersama family mrR n 2nd bersama family ai (kt umah maklong pulak tue...sgtlah xprivacy okeh)...betapa jarangnya kami dpt meluangkan masa bersama..sob sob lg....3syawal nanti genaplah setahun usia pernikahan kami (mengikut perkiraan bulan islam) tp boleh dihitung kekerapan kami berjumpa..hanyalah 20x setakat ini!!boleh percaya x??alahai kesiannya kt kami.....bila la HQ nk kuarkan transfer list ni,cepatla...dh tak tertanggung rasa rindu ni...huarghhhhh

Wednesday, August 17, 2011

Finally medela swing itu milikku jua...

owh finally,ai TERbeli jugak medela swing 2....aiyakk after buat payment bagai barula tersedar yg ai belum gtau mrR lg psl pembelian tue huarggghhhh mc mne leh terlupe kt dia??ekceli bknla lupe tp saje xnk gtau..takut sbnrnye nk gtau,kng mule la dia membebel sb gatai tgn nk beli online..pdhal dh janji after raya nk g onebabyworld try dlu mende alah 2 baru beli kt sane terus...hua3x nasib le,nnt ari raye ai mintak ampun mahap ye mrR cyg...hehe...
Yg menjadi konflik dlm diri ni,dh byr barula mula pk betol ke x keputusan 2...mule la rodek2 blog org cr review psl bp tue..ade yg ckp ok ade yg x...besala setiap bende mst ade pro n cons nye tp yg xbest bile bc bab2 negatifnye la pulak...haihhh
Lg 1 hal mulela duk kira2 bajet balik,ckup ke nk buat persiapan raya ni..duit raya dh tukar rm200 je (thn ni bg sorg singgit sudahla kt cousin n anak2 buah yg berduyun2 tue...ekekek :p) biskut2 raya yg diorder belum byr,yg nk buat pn belum beli brg2nye...pas2 ngn baju raya,kasut raya..aiseh mcm bdk2 pulak ai ni kn nk baru segala..heheh :p
Pening jugak bila pk psl bajet....kn best kalo ai ni kaya-raya byk duit...hukhuk :(

Tuesday, August 16, 2011

Heart Burn....how to reduce

Since masuk 3rd trimester ni,ai selalu pedih ulu hati a.k.a heart burn...sakitnya terasa membahang di dada..nk tdo mlm pn susah..tambah pulak dgn sakit pinggangnye lagi..so ai pn mulakan pencarian di incik gugel utk mengatasi masalah ni...tadaaa meh kite same2 tgk ape yg perlu dibuat ye kwn2..:)

Bagaimana merawat pedih ulu hati:
1. Antasid.
Ia bertindak meneutralkan asid perut, namun jika diambil dalam kuantiti berlebihan boleh menyebabkan sembelit (elakkan penyediaan yang mengandungi sodium atau aluminium). Rawatannya pantas tetapi dalam bentuk jangka pendek.

2. Penghalang H2, penyekat pam proton (pengurang asid)
Ia menyerap ke dalam saliran darah untuk mengurangkan penghasilan asid dalam perut. Tetapi kaedah ini tidak disyorkan ketika mengandung.

3. Alginates
Dihasilkan daripada rumpai laut coklat iaitu laminaria hyperborea. Ia tidak diserap dalam saluran darah dan disahkan secara klinikal memberi kelegaan untuk pedih ulu hati ketika mengandung. Contoh ubatan yang mengandungi alginates adalah Gaviscon.
Alginate menghasilkan satu penghalang kuat yang seakan terapung apabila ia bertemu asid perut. Kandungan apungan di bahagian atas menghalang asid daripada bertemu dengan esofagus.

Apa yang perlu dilakukan bagi mengelakkan pedih ulu hati?
1. Ambil hidangan dalam jumlah yang kecil tetapi kerap.
2. Kunyah dengan perlahan setiap kali makan. Jangan tergopoh-gapah.
3. Elakkan makanan mengandungi rempah, pedas, menggunakan banyak perasa, berlemak, coklat, alkohol, kafein dan berpudina.
4. Pakai pakaian yang longgar di sekitar perut.
5. Duduk dengan selesa. Jangan lakukan pergerakan seperti melipat badan yang menyebabkan bahagian perut diasak.
6. Jangan membongkok ketika mengambil barang.
7. Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki secara sederhana.
8. Elakkan berbaring atau tidur dalam masa dua jam selepas makan.
9. Jangan merokok.
10. Biarkan minuman panas sejuk sebentar sebelum diminum.
11. Tangani stres dengan tenang.
12. Cuba kawal pertambahan berat badan. Dapatkan berat badan seperti yang disyorkan.




Monday, August 15, 2011

Medela Swing vs Spectra 3 vs Modu

First of all kite review rege n offer nye dulu..:) semua ni ai cilok dr kedai2 online yg available..(termurah le)

*Medela Swing (rm790) http://www.onebabyworld.com/medela-swing-breastpump-back-to-work-package-p-266.html
*Modu (rm650) http://www.onebabyworld.com/modu-breastpump-back-to-work-package-a-save-rm239-p-2299.html
*Spectra 3 (rm530) http://www.onebabyworld.com/spectra-3-breastpump-back-to-work-package-c-save-rm237-p-2328.html

kalo nk yg termurah for sure la ai nk grab spectra3 tu je...tp kena tgk jgk pro n cons nye...

*Medela swing 
pros: 
~ 2 phase expression (stimulation & expression) ape ni?xpaham
~ shield yg sgt lembut, mcm baby yg suck
~ sgt ringan (xtaula exact weight)
~ boleh gune elektrik n battery (for travel)
cons:
~ single pumping (ambik ms utk pump kedua2 belah)
~ agak bising berbanding spectra3 (tp rasanya kalo ai pump dlm bilik,org sebelah xdgr kot kn??)
~ backflow

*Modu 
pros: 
~ double pumping (save time)
~ 6 level suction
~ ringan (700g)
~ ade nasal suction
~ backflow free
~ kaler pink (^_^)
cons:
~ xde 2 phase expression
~ shield agak keras compare to swing
~ agak bising berbanding spectra3
~ xboleh gune battery (tp dgrnye akan datang car adapter)

*Spectra3 
pros: 
~ double pumping (save time)
~ sgt senyap
~ murah ngee :)
cons:
~ xde 2 phase expression
~ shield agak keras compare to swing
~ xboleh gune battery (agak susah nk bwk travel)
~ berat (1.4kg)

So,ape kate survey??hehe ai igt nk grab yg middle tu jela..i.e MODU!!hehe tp blom wat final decision lg..tgu nk g onebabyworld dlu try yg mn lebih rasi..insyaAllah...

Yeayyyy time for shopping lg!!

Alhamdulillah rezeki di bulan ramadhan,bonus gomen dh masuk..mg dh pasang niat bonus ai n mrR hanyalah utk perbelanjaan barangan baby semata2...tp memandangkan kitorg ni hanyalah staff cikai2 maka bonus pn ciput jela..setengah bulan je kn..hihihihi ape2 pn tetap bersyukur....mrR decide utk spend bonus bhgn dia utk beli kelengkapan bedding mcm baby cot n kelambu,bouncer/rocker,n brg2 yg ade dlm wishlist ai except breastpump+accessories tue...memandangkan ai telah diberi kepercayaan utk survey n decide on brg yg akan dibeli maka ai pn sibuk la buat online survey..hehe
1. Cot+kelambu
~untuk sementara waktu (berpantang kt umah mak) ni rasanya xperlu la beli baby cot lg,kalo beli pn nk letak kt umah mrR kt putrajaya je sbb bedroom nye besar,kalo bedroom ai kt cni alamak dh xde space utk letak cot bagai...baby tido sebelah mama jela eh :) ...ai igt pas pantang nt br nk g cari cot 2 kt ikea,xdela mahal sgt kot kalo nk compare dgn offer dr littlewhiz.com dgn rege rm999..haha semput lggg mrR :p
2. Bouncer/rocker
~ade 2 pilihan,kalo ikut mak,dia suh beli yg besa2 mcm ni je...tgk kt onebabyworld RM109..rasanya ari2 tgk kt tesco pn rm100++ jugak...igtkn murah je :(
1 more yg lebih gempak (yg ni ai suke)hehe adalah fisher price...agak pricey la pulak..tgk kt onebabyworld rm299 kt mybbstore.com
kalo yg ni rasanya middle range je,ok jgk kot..dr sweetcherryonline..rm149 je..hehe comey..ai like!!
3. Stroller
~ekceli dr awal lg mrR duk berkenan dgn stroller dr sweet cherry ms kitorg ke JJ ari2..dia punyela excited nk beli yg jogger tue sbb katanya nnt dia nk bwk baby g jog sm2 ngn dia hehe....retail  price utk jogger stroller (scr5) tu rm459 tp xleh beli skg la..tgu baby besar cket dlu...:)
as for me pulak,ai decide utk spend duit tu utk breastpump+accessories...masih lg dlm dilema antara medela swing,spectra3 atau modu yg baru tue...haihhh..kalo sebulan gaji punye bonus mau jugak ai rembat medela FS tanpa berfikir panjang,hehe :p nanti ai akan buat review n comparison between three of them..nk kena cr bahan dlu..hehe

Sunday, August 14, 2011

MAM giftset

Ai skg ni agak taksub dgn online shopping,terutama utk brg2 baby...almaklumlah duduk di kedah ni xde byk kedai yg offer brg2 baby..so alternatifnye shop online jela..nk suh mrR yg pegi cari??huhh jgn haraple..hehe..one day ai terbeli dis MAM welcome baby gift set..consists of
~2x160ml anti-colic bottles,
~260ml anti-colic bottle,
~pacifier
~clip for pacifier...
ekceli dis set sgtlah ideal utk newborn gift tp disebabkan ai berkenan sgt so ai belikan utk my baby (nk tgu org adiahkan tah dpt ke idok..hehe)..yg paling bestnye ai beli 2set ie kaler pink n green apple..kononnye utk bykkan stok,tp bile pk2 balik rs membazir pulak..patutnye ai beli satu je dlu,tgk kalo rasi dgn baby nant barula tambah collection ke ape kn..haihhh itula padahnye bertindak tanpa berfikir dahulu..huhu..so ai igt nk letgo one of dis set,nk letgo yg pink mcm sayang sp ai letgo yg green apple mcm kt bwh ni..harap2 adela org nk beli..ai beli kt otakibaby @rm99.90 per set but willing to letgo it go @rm90 je..barang ade kt umah mrR kt putrajaya,so kalo ade yg duk area sane bolehla COD dgn dia..kalo luar kawasan kena pos la...one more thing,barang masih sgt baru sbb xbuka dr kotak lg..:)
pic credit to proudmummy.com...ai pinjam gmbr eh sbb brg xde dgn ai..hehe

Percutian edisi bajet..Kota Kinabalu part II

Hehe back to our previous story...ai summarize kn aktiviti2 sepanjang 4d3n kt KK tu eh..

1st day ~ 2nd july 2011
langit yg membiru sebelum landing
utk 1st day kitorg tiba d kk kira2 jam 4.30ptg..dr airport tgu owner keta sewa dtg pick up n menuju kt tune hotel kt 1borneo utk check in..ambik ms kira2 30minit jugak utk smpai ke hotel sbb kesesakan lalulintas..maybe peak hour org balik keje kot (tp ari sabtu)..ermmm
our lodging
sampai je kt hotel kitorg rest2 dlu regangkan badan sb duk dlm flight pn lebih kurang 2jam jgk..dh puas rehat,after maghrib kitorg kuar ke 1borneo pulak...yg best nye tune hotel ni terletak betol2 sebelah dgn kk 1borneo shopping mall,yg merupakan largest hypermall d borneo asia..opsss betol ke??tp mg besarla..xlarat ai n mrR pusing..:) so sementara tgu keta sewa yg bakal disewa 2 sampai kitorg sempatla pusing2 kt 1borneo tu dulu,2pn halfway je sbb xlarat hehe...
pukul 8.30mlm keta persona 2 pn tiba,perut kitorg pn mg dh berbunyi2 mintak diisi,so kitorg decide utk ke nite market kt tepi pasar besar kk 2 utk mkn seafood..tmpt dia besa2 je pn,xdela best mane tp mg meriah dgn seafood yg belum/sedang dan telah digrill...
pic credit to travel.com
mrR agak memilih dlm mencari tempat makan,dia xnk pulak mkn seafood yg siap dibakar mcm kt atas ni sb xbest katanya..dia nk pilih2 yg fresh n suh tokey kedai masakkan...ermmm mcm2 la asben ai ni..atlast kitorg pilih 2 udang harimau yg sebesar pinggan,ikan kerapu merah sekor ,sotong apollo besar sekor utk hidangan mkn mlm kitorg yg pertama di kk...harga quite ok la tp rs nye kureng je,better mkn kt thai restoren kt alor setar ni. hehe after dinner kitorg pusing2 area filipino market je,tgk makcik2 jual gelang kristal n mutiara 2 tp xde beli pape pn..tgk je dlu...area 2 jugak ade pasar ikan masin,kire boleh jalan kaki jela utk pegi tempat2 tu...after that just balik hotel n tido..ZZzzzzzz

2nd day ~ 3rd july 2011
Plan utk 2nd day nk ke kundasang pulak,so plan awal after subuh dh nk gerak,lupe pulak yg subuh di kk ni awal sejam dr semenanjung,hehe bgn 6pg tgk hari pn dh siang,ape lg subuh gajah jela..hihi :p 
suasana 6am di 1borneo
after that kitorg terus gerak menuju ke kundasang based on map yg kitorg ambik kt airport on our arrival...igt nk breakfast di mana2 kedai yg ade tp most of kedai mkn yg kitorg pass by semuanya masih tutup,haihh lapar beno le...perjalanan ke kundasang mengambil masa agak lama jugk,lebih kurang 2jam30minit..ekceli nk ke kundasang xsusah pn sebab main road dia same je kalo nk ke kota kinabalu park..co-pilot nye ai la,yg bg direction kt mrR yg pd mulanya agak ragu2 yg kitorg boleh smpai ke kundasang tanpa kesesatan..haha kelakar pulak sb ai acted mcm penah pegi je :p kekeke


snapshots mount kinabalu dr kejauhan
sepanjang perjalanan mrR asyik puji je keindahan pemandangan mount kinabalu dr jauh,asyik suh ai snap picca,hehe ai snap dr dlm keta je pn..kitorg melalui kinabalu park tp xsinggah pn sbb mrR nk singgah ms perjalanan pulang dr kundasang nnt...about half an hour pas2 kinabalu park barula kitorg smpai di kundasang...suasana nyaman sgt,sejuk je..grrrr mcm kt cameron lak rsnye...
kundasang view
1st place kitorg tuju adalah kundasang war memorial..menurut sejarah,memorial park 2 tempat peringatan askar2 australia yg mati akibat pertempuran perang dunia kedua..kebetulan pulak ms ai n mrR pegi 2 xde visitor,igt bolehla kitorg bergambar puas2 kt c2 tp ade pulak krew duk buat penggambaran cite ape pulak tah la (ade la few pelakon mcm marsha,zed zaidi,n beberapa org yg ai xkenal),so dh xleh naik le kt atas2 tu,kate penjaga tempat tu kt bhgn atas ade taman bunga yg cantik,melepas la kitorg nk naik tgk..hukhuk frust dhla masuk kene byr rm3/person kot (ishh xingat pulak)...
gerbang memorial park..
p/s:abaikan perut yg memboyot itu..kekeke ;p
ade australian garden jugak kt memorial park tue
kelakar x??
cerita di sebaliknye....
dh puas bergambar di taman australia 2 kitorg pn turun tanpa naik ke taman bunga di bahagian atas tue..hukhuk kitorg menuju kt satu lg tempat iaitu ladang teh sabah kt ranau..hehe jauh jugak sbnrnye nk ke sane..kira2 20minit jugak...frankly speaking, ladang teh sabah ni xdela secantik ladang boh atau cameron valley kt cameron highlands nun..tp dh alang2 pegi kundasang kitorg lajak la cket ke sane..sempatla hirup teh segar dr ladang kt cafe nye 2 and borong teh sabah sbg ole2 utk kwn2 di semenanjung...hehe
ladang teh yg ....errr
tea house...teh nye sedapp!!
turun dari ranau cadangnye nk singgah ranau hot spring tp mrR xnk le pulak..katanya hot spring 2 kt baling pn ade..huhu ai terpakse akur jela...tp dalam perjalanan turun 2 sempatla kitorg singgah di strawberry park..tp maybe bkn rite time buah strawberry sebiji pn xde,yg ade pokoknye aje..huhu tp ade jugak roses yg cantik d situ,dptla jgk cuci2 mata..hehe
mekarnye roses ni,rs mcm nk petik je
kt pekan kundasang tu adela mcm gerai2 tepi jalan penduduk tempatan jual produk tempatan mcm kerepek,madu asli,buah2an,n bunga2an...mrR sempat lg stop belikan bunga utk ai..eiii best nye...walaupun 3kuntum roses je tp cukup bermakna sb sebelum ni dia xpenah belikan ai bunga pn..hehe romantik pulak asben ai hehe lebiu abg :) tetibe je ari mulai mendung dh ujan mulai renyai2..niat awal utk stop di kinabalu park diteruskan jugak tp kitorg car tour jela menyelusuri kinabalu park 2....utk org yg suka kan adventure bolehla jungle tracking kt c2,tp memandangkan keadaan ai yg memboyot kitorg menikmati keindahan alam dr dalam keta jela..hehe dh penat pusing2 kitorg pn bertolak pulang ke hotel pulak....then rest puas2 sblm kuar for food hunting sblah malamnye pulak....ZZzzzz letih
Utk dinner malam 2 kitorg decided utk ke medan ikan bakar berdekatan menara tun mustafa tu,ape ke nama nye tahla..tp yg penting tepi laut..hehe pas maghrib je terus keluar sbb lapar tahap gaban...oppss lupe lak,utk lunch kitorg mkn ns goreng je kt pekan kundasang 2 sbb terikut dgn karenah mrR yg sgt choosy dlm memilih tmpt makan...so for dinner mg plan nk mkn puas2 la..hehe menu mlm tu adalah ikan ape tah dibakar,ketam goreng cili,sotong goreng tepung n sayur kangkung belacan...nyum2 dapnyeeee masakan kedai mlm tu,rs boleh pegi lg pasni..hehe pas makan terus balik hotel then tido...huhu letih berjalan seharian la katakan...
to be continued...pnjg sgt dh ni hehe

Percutian edisi bajet..Kota Kinabalu part 1

Today ai tetibe je teringat kesah percutian bajet kami berdua awal july lepas..dh sebulan lebih berlalu baru teringat nk menulis,hehe..kesahnye bermula bile ai TERbook pakej airasia.go last year utk ke Kota Kinabalu,Sabah...ms 2 saje je plan nk melancong tgk tmpt org ngn hubby,tup2 bile dh smpai msnye ai pulak mengandung 6bln..(masa holiday 2 le)..haihh ape lg mak ayah pn mcm berat je nk bg,selalu flight AOR-KUL 45minit je,2pn sebulan sekali..kali ni nk flight AOR-KUL-BKI pulak,ambik ms kira2 3jam jugak in total...tp ai mabik langkah selamat flight ke KUL dlu sehari sebelum n rehat2 kt umah mrR dlu b4 our long journey merentas    laut china selatan..kenapa dinamakan percutian edisi bajet???haaa tgk penerbangan pn dh tau tambang murah kn,ms ai book last year,total fare utk kitorg berdua utk penerbangan pergi-balik ke kota kinabalu hanyalah serendah RM239 inclusive of luggage,taxes,seats,F&B..bajet la kn??hihi utk penginapan pulak kitorg memilih utk stay kt TUNE hotel,1st borneo utk melengkapkan sesi bajet idaman kitorg,hehe mg berbaloi2 la..utk 3nites stay cuma rm100++ (cant remember the exact figure) tp mg murah kn??cuma biliknye agak sempit n ruang utk solat pn cuma muat utk sorg je..(xde sediakan sejadah tau)huhu..lg 1 psl tune ni,segala towel,toiletries xde disediakan secara percuma,we have to rent the towel package @rm15++ tp refundable rm10 bile checkout nnt..so ok la..dh room rate pn cukup murah kn,kalo semua pn dorg provide mne pulak nk dpt untungnye...hehe so total utk fare+lodging = tiga ratus lebih je!!!

Ai sengaja book flight after lunch utk elakkan kitorg rush ke LCCT pepagi hari mcm ai selalu buat utk balik ke  AOR di pagi subuh ahad (utk masuk opis terus) hehe..so xdela kalut sgt mrR nk drive 150kmj kekeke :p
tp utk ari 2 mrR mencadangkan kitorg just naik erl je utk ke airport,xperlula membazir utk park keta kt LCCT yg tah berape charge nye utk 3mlm..so kitorg just park kt putrajaya sentral je,naik erl ke stesen salak selatan,naik bas pulak utk ke LCCT..fare utk 2org RM11 je..hehe bajet lg :)

Cuma yg agak frust cket tg kereta sewa,eventho we both xpenah pegi KK tp we decided to rent a car utk memudahkan pergerakan,lgpn semua signboard masih lg boleh dibaca kn hehe watpe nk mmbazir ambik tour guide bagai...memula ai book kt sewabah.com keta kancil yg harganya cuma rm60/day..so utk 3days we juz have to spend rm180 for car rental utk tour KK je...tup2 bile sampai terminal 2 KK,owner tu call n gtau keta dia ade problem n xdpt disewakan,huhu frust sgt n ms 2 dh xleh pikir pape melainkan cari keta lain jela..kt airport pn ade servis sewa keta tp agak mahal..at last owner sewabah 2 call balik n gtau ade kwn dia pn buat bisnes keta sewa n ade keta utk disewakan kt kitorg..dapatla keta persona @rm130/day...xpela better than never kn...hukhuk :( setakat ni dulu la,nk sambung wat keje jap...segala aktiviti kitorg ber2 sepanjang 4hari3mlm di sana akan dicoretkan di part 2 pulak..hehe


Thursday, August 11, 2011

Checklist Barang2 Keperluan Bersalin

Tetibe je ai teringat nk wat checklist untuk barang2 keperluan baby and mama untuk dibawa ke hospital nanti..heheh byknye masa terluang ai arini eventho ade je fail ats meja n various calls from client...bkn malas nk wat keje tp arini terlebih rajin nk ngapdate blog ni..hehe..so ai google2 dptla list barang2 keperluan utk bakal2 ibu mcm ai ni kt website www.bengkungmoden.com ...so sesape yg nk tgk details bolehla click kt link 2 eh..ai dh tapis2 cket so dat xdela nmpak byk sgt..hehe yang bertanda ~ X 2 maknanya belum ade la eh :)


Keperluan Di Kaunter Pendaftaran ~ considered DONE
1. Rekod kesihatan ~ buku merah
2. Birth Plan Record (Rekod lawatan kesihatan / mengandung) ~ buku merah le 2
3. Guarantee Letter / Kad Insurance (jika anda ada insurance perlindungan) ~ GL office tp according to colleagues dh xperlu GL sbb hospital dh gn HRMIS skg ni.. 
4. Kad Pengenalan ~ opkos le ade

Barang-Barang Penjagaan Diri & Pakaian
1. Baju Kemeja T (T Shirt) yang longgar dan mempunyai bukaan didepan (ini untuk memudahkan anda menyusukan bayi anda nanti) – 3 helai atau lebih ~ X
2. Stoking (2 pasang atau lebih) ~ X
3. Kain Batik atau seluar yang longgar (seelokeloknya seluar dari kain kapas) – 3 helai atau lebih ~ X
4. Bengkung Moden – penting untuk dipakai selepas bersalin ~ mak punye je
5. Set mandian (bersalin dihospital kerajaan) ~ ambik yg ade kt umah je
- Sabun,
- Berus Gigi
- Ubat Gigi
- Sikat rambut
- Pencuci muka
- Bedak
- Tuala
- Syampu
- Losyen
6. Ubat bersalin / set bersalin ~ X
7. Tisu ~ X
8. Selipar Jepun
9. Pad / Tuala Wanita – pastikan anda membeli jenis yang tebal untuk aliran darah yang banyak selepas beberapa hari bersalin. ~ X
10. Seluar Dalam. Jika nak mudah, beli disposable panties (seluar dalam pakai buang) ~ X
11. Nursing bra / bra menyusu ~ X
12. Pengikat rambut – jika anda berambut panjang

Barang-barang lain yang juga agak penting
1. Handphone dan charger – agar sentiasa dapat berhubung dengan keluarga anda
2. Duit syiling – jika anda ingin menggunakan telefon awam
3. Kamera dan video kamera – untuk merakamkan detik-detik penting dalam hidup anda dan juga wajah bayi anda.
4. Cermin mata (jika anda rabun atau memakai contact lense).
5. Buku atau majalah – untuk mengisi masa lapang dan mengalih perhatian anda sewaktu menunggu saat melahirkan ~ X
6. Gambar orang tersayang
7. Pelembap bibir / Lipstik
8. Pemotong kuku
9. Bedak / make up (bagi sesetengah orang, tidak kira didalam keadaan apa pun, mereka tetap mahu kelihatan cantik ☺)
10. Minuman segera seperti Milo 3 in 1, nestum, horlick ect. Jika anda lapar, sekurang-kurangnya ini boleh digunakan untuk mengalas perut sewaktu dihospital ~ ambik yg ade kt umah je

Barang-barang bayi
Barang-barang asas
1. Baju bayi – 2 pasang atau lebih ~ done
2. Barut ~ done
3. Sarung kaki, sarung tangan dan topi ~ done
4. Pampers / lampin pakai buang ~ done
5. Bedung / kain napkin ~ done
6. Barang mandian bayi ~ X
7. Beg – untuk mengisi barang bayi ~ X
8. Tuala ~ X

Barang-barang Penjagaan Bayi
1. Tisu lembap / wet tissue – untuk membersihkan punggung bayi ~ done
2. Tisu (toilet roll) ~ X
3. Krim untuk mencegah ruam lampin ~ X
4. Minyak untuk disapu diperut bayi untuk mengelakkan bayi dari kembung perut ~ X
5. Bedak / losyen ~ X

Barang - barang Ibu ~ xperlu bawak ke hospital kot..
1. Pengering Rambut / Hair Dryer – untuk mengeringkan luka pembedahan setiap kali selepas mandi ~ dh ade
2. Tisu gulung – digunakan untuk melapik perut setiap kali sebelum memakai Bengkung Moden ~ X
3. Ubat luka – diberi oleh hospital atau jika tidak ada boleh dibeli difarmasi ~ X
4. Losyen bayi – untuk disapu diperut bagi menghilangkan hitam diperut ~ X
5. Gel sireh slim atau ubat untuk disapu diperut agar perut kempis dengan lebih cepat ~ X
6. Bedak sejuk / param / pilis (optional) ~ mak buat sndri
7. Selipar didalam rumah (bedroom slipper) – untuk dipakai sepanjag tempoh berpantang bersama dengan stokin ~ X
8. Anti Septic Dettol – untuk digunakan membasuh luka pembedahan setiap kali sewaktu mandi ~ X
9. Pam susu ~ X

Barang-barang Bayi ~ xperlu bawak ke hospital kot..
1. Set Tilam, bantal dan selimut ~ done
2. Bedak / Losyen ~ sda
3. Sabun / mandian bayi ~ sda
4. Besin mandi ~ X
5. Lapik Getah - untuk digunakan sewaktu menukar lampin bayi ~ X


memandangkan banyak betol yg bertanda merah 2 makanya ai kenala wat checklist di sebelah utk memudahkan pembelian barang di kemudian hari hehe....

my new template

yeay akhirnya dapat jugak template yg simple yet nice nie..hehe tetibe je arini tgk previous template agak messy n xcomey (ramai blogger yg gune template yg same ekceli)...since my 1st time create dis blog rasanya dh beratus kali ai tukar2 template but hopefully dis will be the last time ever la..hehe poyo je kn..

Ramadhan ya ramadhan

Arini dh masuk ari ke-11 kita berpuasa,rs cepat je ms berlalu...dlm 11 ari ni hanya 2x je dpt bersahur n berbuka puasa bersama mrR..hukhuk sedihnye..dia keseorangan di sana berbuka dgn kwn2 je,n utk sahur pulak sekadar kurma n air kosong..sedangkan ai kt cni bersama family,juadah bersahur pulak kadangkala mengalahkan juadah berbuka hehe..thanks MAK sbb byk berkorban utk kami adik beradik..(ai ni nama je dh kawen tp still makan masakan mak je lg..hehe)...


Skg ni usia kandungan ai dh mencecah 30weeks..that means tinggal kurang 10minggu je lg utk ai melahirkan our precious baby..mudah2an semuanya selamat,amin...sejak berpuasa ni pergerakan janin (ai lbh suka call "baby") sgtla aktif..bermula saat ai bgn utk bersahur dh terasa baby menendang2/berpusing2...alahai indahnye...cume kdg2 bile baby kick time ai mkn,terus suapan ai terbantut,kekdg sakit jgk..hehe xpela sayang,tendangla lg mama suke,bkn selalu leh rs pengalaman cmni kn..Alhamdulillah jugak sepanjang ramadhan ni ai xdela rs letih berlebihan sampaikan xboleh berpuasa..kekdg ade jgk merungut kt mrR yg xlarat /lpr n sbgainya n dia cepat je suh ai berbuka..padahal ai saje je nk bermanja2 ngn dia kekeke :p


Tak lama je lg kitorg akan bergelar ayah n mama (skg pn dh terasa keAYAHan n keMAMAan nye)..lebih besar dan beratla tanggungjawab menguruskan rumahtangga yg selama ni ai sndri pn jarang2 dpt lakukan...mane x nye kitorg kn duk jauh2,nk berjumpa pn 2x je dlm sebulan..ai harap sgt pas bersalin nanti dapatla bertukar ke putrajaya n tinggal bersama2 mrR n our baby..barula terasa kehidupan berumahtangga 2 kn..eventho ai sndri pn kadangkala masih lg ragu2 lg dgn kebolehan diri,boleh ke ai lalui kehidupan bertiga tanpa bantuan mak n family kt cni mcm sekarang??sedangkan sekarang pn bile mrR balik mak yg memasak,melayan menantu kesayangannya 2..cukup bersedia ke ai utk jd seorang isteri n mama yg bertanggungjawab??haihh pening jgk memikirkannya...


Berita yg disampaikan oleh YAB Perdana Menteri tempohari tentang pemberian bonus kpd kakitangan awam cukup menggembirakan ai n mrR..walaupun hanya setengah bulan gaji namun kitorg tetap bersyukur atas rezeki yg bakal diterima...masing2 dh berazam untuk gunakan duit tersebut untuk melengkapkan barangan baby yg masih xckup2 sampai skg..hehe besala time shopping ade je yg nk dibeli..setakat ni rasanya baru 60% kelengkapan yg dah dibeli...yg lain2 masih dalam pertimbangan terutamanya yg membabitkan kos yg tinggi mcm baby cot n breastpump mama...hehe alang2 dh ade lebihan ni nk jugak ai beli breastpump medela FS yg mcm kimora lee gune 2 tp mrR mcm xberkenan je..katanya utk 1st timer ni baik beli yg sederhana je dlu,duit yg lebih boleh kite tabungkan utk emergency pulak..bila ai pk2 betol jgkla ckp dia kn,so ai idt nk ambik MODU breastpump yg kaler pink 2 hehe..ok x eh,wallahualam....



Monday, August 8, 2011

Sad story di bulan Ramadhan

Dh lama rasanya xmeng-update ape2 kt blog ni,eventho ai sememangnya mls nk menulis/menaip tp sayang lak rs kalo dibiarkan blog ni cmni je..biar xde org yg nk bc asal diri sndri je yg dpt review balik di kemudian hari sudahla..hehe..arini ai rs sgt tersentuh bila blogwalking satu blog yang mana penulisnya telah kembali ke rahmatullah meninggalkan seorang isteri yg sgt tabah bersama 2org puteri yg sedang membesar..ai sgt kgum dgn ketabahan si isteri yg masih muda 2...timbul rs keinsafan yg sgt mendalam dlm diri ai..walaupun tanpa suami di sisi (yg takkan kembali) beliau tabah mengharungi hidup yg penuh ranjau sedangkan ai yg berjauhan seketika ni selalu merungut dan acapkali mengungkapkan ayat2 berbaur sesalan terhadap sang suami yg sentiasa sabar melayani karenah si isteri..maafkan ai wahai suami tercinta...