Tabung AA

Sunday, August 14, 2011

Percutian edisi bajet..Kota Kinabalu part 1

Today ai tetibe je teringat kesah percutian bajet kami berdua awal july lepas..dh sebulan lebih berlalu baru teringat nk menulis,hehe..kesahnye bermula bile ai TERbook pakej airasia.go last year utk ke Kota Kinabalu,Sabah...ms 2 saje je plan nk melancong tgk tmpt org ngn hubby,tup2 bile dh smpai msnye ai pulak mengandung 6bln..(masa holiday 2 le)..haihh ape lg mak ayah pn mcm berat je nk bg,selalu flight AOR-KUL 45minit je,2pn sebulan sekali..kali ni nk flight AOR-KUL-BKI pulak,ambik ms kira2 3jam jugak in total...tp ai mabik langkah selamat flight ke KUL dlu sehari sebelum n rehat2 kt umah mrR dlu b4 our long journey merentas    laut china selatan..kenapa dinamakan percutian edisi bajet???haaa tgk penerbangan pn dh tau tambang murah kn,ms ai book last year,total fare utk kitorg berdua utk penerbangan pergi-balik ke kota kinabalu hanyalah serendah RM239 inclusive of luggage,taxes,seats,F&B..bajet la kn??hihi utk penginapan pulak kitorg memilih utk stay kt TUNE hotel,1st borneo utk melengkapkan sesi bajet idaman kitorg,hehe mg berbaloi2 la..utk 3nites stay cuma rm100++ (cant remember the exact figure) tp mg murah kn??cuma biliknye agak sempit n ruang utk solat pn cuma muat utk sorg je..(xde sediakan sejadah tau)huhu..lg 1 psl tune ni,segala towel,toiletries xde disediakan secara percuma,we have to rent the towel package @rm15++ tp refundable rm10 bile checkout nnt..so ok la..dh room rate pn cukup murah kn,kalo semua pn dorg provide mne pulak nk dpt untungnye...hehe so total utk fare+lodging = tiga ratus lebih je!!!

Ai sengaja book flight after lunch utk elakkan kitorg rush ke LCCT pepagi hari mcm ai selalu buat utk balik ke  AOR di pagi subuh ahad (utk masuk opis terus) hehe..so xdela kalut sgt mrR nk drive 150kmj kekeke :p
tp utk ari 2 mrR mencadangkan kitorg just naik erl je utk ke airport,xperlula membazir utk park keta kt LCCT yg tah berape charge nye utk 3mlm..so kitorg just park kt putrajaya sentral je,naik erl ke stesen salak selatan,naik bas pulak utk ke LCCT..fare utk 2org RM11 je..hehe bajet lg :)

Cuma yg agak frust cket tg kereta sewa,eventho we both xpenah pegi KK tp we decided to rent a car utk memudahkan pergerakan,lgpn semua signboard masih lg boleh dibaca kn hehe watpe nk mmbazir ambik tour guide bagai...memula ai book kt sewabah.com keta kancil yg harganya cuma rm60/day..so utk 3days we juz have to spend rm180 for car rental utk tour KK je...tup2 bile sampai terminal 2 KK,owner tu call n gtau keta dia ade problem n xdpt disewakan,huhu frust sgt n ms 2 dh xleh pikir pape melainkan cari keta lain jela..kt airport pn ade servis sewa keta tp agak mahal..at last owner sewabah 2 call balik n gtau ade kwn dia pn buat bisnes keta sewa n ade keta utk disewakan kt kitorg..dapatla keta persona @rm130/day...xpela better than never kn...hukhuk :( setakat ni dulu la,nk sambung wat keje jap...segala aktiviti kitorg ber2 sepanjang 4hari3mlm di sana akan dicoretkan di part 2 pulak..hehe


No comments:

Post a Comment