Pages

Monday, January 30, 2012

airis n ayah












nk letak tajuk ape??no idea

dh lame pulak rsnye coret kt blog xsemengah ni hehe..tetibe je arini rajin nk mhapdet..maklumla org xleh tdo mlm (kesan se-mug white coffee ms nonton AJL td)..huhu byk cerita nk dikongsi ni,tp xtau nk mula yg mn satu..
Kalo ikut wishlist,ai teringin benor nk beli stroller quinny buzz utk si kecil airis,tp smpai sekarang niat tu masih xkesampaian..puncanya??ermmm belum ckup bajet..tiap bulan dpt gaji ade je yg nk dibeli/bayo..sudahnya tabung utk stroller xjugak penuh...ai igt kena bertukar ke rangkaian sweet cherry jela..memandangkan hubby suke yg jenis jogger so kitorg decide utk grab scr6 travel system sbg kereta pertama utk airis..tgkla kalo ade rezeki di kemudian hari mama belikan yg lebih baik ye syg (quinny ke..britex ke..hehe)
Lg satu wishlist yg masih jauh dr capaian ialah toyota vios TRD..niat nk tukar kereta bmula dgn mslh bonet yg terlalu cinonet ms nk travel balik kg..mne taknye,brg2 airis je dh penuh bhgn belakang tmpt duduk..bonet keta ai hnye leh isi brg2 ai n hubby je..bile maksu Ilah nk ikut balik nk duk mne lak kn??huhu keta hubby pulak dh tau,nk jalan jauh mg xdapatla...so kitorg decide nk letgo je both kereta n ambik 1je..lgpn tmpt keje kitorg dekat2 je..leh save monthly installment n roadtax insurance segala..tp syg pulak nk letgo keta comel ai ni,huhu br je pakai 3tahun..nk tau keta ape..tadaaaa

comel je kn...hihi (saje la upload kot2 dh tukar nt ade jgk kenangan)



Wednesday, January 18, 2012

Kenapa Airis lebih manja dengan ayah berbanding mama?

Sambung posting,semalam br post tajuk dh kena masuk meeting ngn big boss lak...berbalik kepada tajuk yg xsemengah tu..nape eh airis manja sgt ngn ayahnye...walaupun ai ngh dukung dia,bila dgr je suara ayah balik dr opis,terus meronta2 nk ayahnye dukung...kekdg ayahnye xsempat duduk pn lg dia dh menangis2 mintak diangkat...kekdg terdetik jugak perasaan cemburu tu..walaupun dgn anak n suami sndri..yelah ai yg mengandungkan n melahirkan dia,tup2 dgn ayahnye jgk yg dia nk..huhu
Tp bile pkir2 balik semuanya salah ai sndri..ai xpndai bahagikan masa utk bersama2 dia..bayangkanlah pagi ai bgn kul 5,dia pn bgn..tp ai sibuk nk ke dapur,siapkan breakfast n jugak lunch..skg ni kena masak awal2 pg so that balik tghari leh lunch terus je..dh siap msk semua dh pukul 6.30,mandi solat bersiap semua dh pkul 7 lebih..mkn dulu br leh main2 kejap ngn dia..kekdg time tu dia dh tdo balik..dlm pd waktu ai sibuk2 tu dia duk leka main ngn ayah nye je,dr dapur ai leh dgr gelak tawa dia,sayu jgk bile ai xdpt join same...huhu
Balik tghari pn same jgk,hubby cume mkn then sit main2 ngn airis je,sedangkan ai kena mngepam,cuci pgn mgkuk semua,tup2 dh kena msuk keje balik,dpt peluk cium kejap je..
Sesungguhnya ai mg jeleskan si ayah,sebab dpt luang lebih byk ms bersama airis..huhu xadil3x....

Saturday, January 14, 2012

Tukar lagi

Semalam baru je citer psl FM airis,arini dh update post pulak...after 3x consume DutchLady Langkah 1 kitorg kena pegi cari susu len pulak utk Airis tersayang..puncanya?habis je dia minum pastu terus keluar balik,mcm semua je..xde yg ditelan pn...risau tgk dia mcm tu,stok susu yg dipam pn dh xde dlm fridge so ai n hubby terus bergegas ke kedai terdekat mlm semalam jugak..nsib baik kedai tu ade jual susu..mcm2 pilihan smpai xtau nk pilih yg mne..sudahnye kitorg ambik NAN1 pro,keluaran nestle pulak...br minum sekali pg td,nmpk mcm ok..mintak2 airis ok la ngn susu ni...huhu

Friday, January 13, 2012

Cerita Susu Untuk Airis....

Airin tetibe je nk bercerita pasal susu formula utk si kecik manje Airis...since ai terpaksa campur susu FM utk bekalan seharian Airis (panjang kesahnye xyahla cerita lg) so dh berbagai2 susu formula kitorg sumbat kt Airis sejak awal lg..kesian dia huhu :(
Bukan sengaja mama n ayah nk tukar2 susu Airis tp disebabkan pelbagai faktor terpaksa la try n error..ms mule2 dulu mama bg susu Enfalac A+ utk Airis,mulenye ok je smpaila satu ms Airis muak a.k.a muntah dgn begitu banyaknye, dhtu pulak time nk membuang nmpk Airis meneran semacam je..so mama n ayah decide utk tukar ke Bebelac,ekceli ai la yg suggest kn susu tu kt hubby since kwn ai bg anak dia ok je..si ayah pn pegi la beli susu Bebelac tu sorg2,mencari2 dia kt kedai sensei Spg Kuala tu,ms tu ai masih lg dlm tempoh berpantang...awal2 lg ai dh pesan suh beli tin kecik je dulu..nasib baikla beli yg kecik,br je bg minum 3-4kali dh perasan perubahan kt Airis,mulut dia keputihan mcm ulser tu..lidah pn same jgk..kesian dia asyik nangis je sepanjang hari..
Kebetulan jiran depan umah ai pn br bersalin awal 3bulan dr Airis,so ai risik2 la susu ape dia bg anak dia since tgk babyboy dia yg kuat nyusu tu berkembang dgn pesat je..dia ckp bg susu Dulac je..ai pn try la susu ni jugak..hubby pegi beli,balik je dia mcm xpuas hati..bile tye nape dia ckp nape susu ni murah sgt..hehe yela ms beli enfalac n bebelac aritu mesti kene kuar note rm50x2 baru cukup,tetibe Dulac ni note merah je..hehe ai ckp xpela kite try dulu mne tau yg murah ni serasi ngn Airis ke..alhamdulillah Airis minum ok je...smpai la satu ms dia muak susu keluar ikut hidung,ape lg mnggelabah la ai n hubby tgk keadaan dia cmtu,hubby terus mrh ckp sebab susu Dulac tu..susu Dulac yg masih lg berbaki setengah tin tu ai sedekahkan kt baby Adam depan umah jela..
Kitorg bertukar pulak dgn susu Anmum Infacare..mule2 bg Anmum Airis mcm xberapa suke,asyik tolak2 ngn lidah dia..maybe sebab kurang manis kot compare ngn susu lain (tanpa gula tambahan la kononnya)..lame2 dah ok timbul mslh lain pulak..Airis sembelit!!oh no kesian betol tgk dia meneran lebih teruk dr kes sebelum ni..najis pn dh bertukar ke kaler hijau..terus bwk ke klinik,doc ckp kaler hijau tu xpe sebab kandungan zat besi dalam susu tu,so lega la sikit..kitorg teruskan jugak bg Anmum smpaila satu hari Airis xmembuang,tunggu punye tunggu lepas 3hari br membuang..kekadang 4oz susu yg dibancuh Airis cume isap 2oz je..pastu xnk..baki susu masih banyak sebab ms g kedai aritu xde pek yg kecik..ade yg 650g je..
Pikir punye pikir kitorg decide utk kembali pd Enfalac...walaupun dia byk minum BM yg diperah oleh si ibu tp tetap jugak kena spare FM incase xcukup minum..sebab kekadang ai pam dpt 2-3oz je..sudahnye setelah bertin2 susu enfalac airis minum dia mule alami kesulitan pulak..susah nk membuang..ng berak je nangis bagai nk rak..selang 2-3hari baru nk membuang..pelik jugak sebab sebelum ni ok je..eventho umo dia belum pn 3bln ai dh bg dia air masak utk mudahkan dia berak..tp najis dia tetap xsmooth mcm dulu..huhu runsing tau bile tgk keadaan anak cmtu..susu pn dh xbyk dia minum,kekdg after abis 2oz BM dia dh xnk bile diberi Enfalac tu..ai risau dia xcukup kenyang sebab sebelum ni mg dia abiskan 4oz setiap 2-3jam...
Setelah consult dgn pakar (mak ai le) mak suh try bg dutch lady pulak..sb adik ai yg bongsu dulu pn mslh berak jugak,mak bg DL je br ok...so we decided to try dis FM pulak..semalam br abis tin terakhir enfalac,so after kehabisan stok BM pagi td br dpt try Dutch Lady langkah 1 kt Airis..so far dia minum (baru sebotol) ok je la..harapnye xdela tukar2 lg pasni..memang susu DL tu jauh lebih murah berbanding Enfa tp yg paling penting skg ni Airis dpt terima susu tu dgn baik,xnk ade mslh lg dh..kesian dia..huhu :(


Thursday, January 12, 2012

Lamaze Toys For Sale ~ much cheaper than toy'R'us

Ni semua toy baru tau,still in POLYBAG..item xde pd ai,ai cume tlg kwn advertise kn..dia ade bisnes kecil2an..ai dpt komisen sikit buat susu airis jadila kn..hehe

Price per item : RM29 only (exclusive postage price) ~ hurry..limited stocks

1. Marina the Mermaid
Under sea the fun comes alive with Lamaze Marina the Mermaid. Full of developmental features that capture baby's imagination and stimulate the senses, Marina includes flowing hair, a smiling rattle star and a sea horse teether. Her brightly coloured tail is sure to delight baby with its crinkle fabric and peek-a-boo mirror. Complete with a Lamaze link, Marina is ready for adventure on land or sea.



2.  BILL D. BEAVER
Full of developmental features that capture baby's imagination and stimulate the senses. Features an activity tail with mirror, ribbon, jingle, and a fun, textured belly.




3. Little Spider - this toy promotes your baby's baby's visual, tactile, auditory, griping skills and ability to recognize colors. Little Spider comes with rich vibrant colors, rattle bell. scratchy paper, pull string legs and much more!
4. Play & Grow Lulu In A Tutu
Full of developmental features that stimulate baby's senses, this fantastical Hippo includes a textured tummy, a crinkle tutu, colorful busy beads and a fun rattle. Baby will love Lulu's colorful ribbons, multiple patterns and soft body. Whether in the stroller, crib or performing on stage, Lulu is always at home with her signature Lamaze link.



5. Mortimer the Moose

Mortimer the Moose will keep baby amused for hours with his many colors, textures, and sounds. His antlers are teethers, his feet are colorfully patterned and make a variety of sounds, and he chimes when you pick him up. From birth on up, Mortimer is a cute toy that will hold your baby's attention.

Cuddly, Stimulating Fun Even for the Youngest Baby
The Lamaze Mortimer the Moose is part teddy bear--his body is soft and cuddly--and part teether--his antlers are a soft, sturdy rubber that's perfect for chewing. His tail is made of two rubber rings, ideal for baby hands to hang onto. His hooves are multicolored and festively patterned, which attracts baby's eyes. When your little one grabs the bright colors, the sounds the hooves make will produce even more delighted giggles!

Morti's Good to Go
The Lamaze link on his back makes it easy to take baby's favorite moose along, and you can hang the toy over a crib, car seat, or play mat. Your baby can enjoy the chimes, squeaks, rattles, and crunches anywhere you go.

6. Play and Grow Sir Prance-a-lot
Make way for this honourable stallion. Featuring colorful satin ribbon, patterns, textures and crinkles, baby will adore this cute plush Lamaze pony, while mum will love its visual and tactile developmental features. With an accompanying squeaky knight and four knotty activity legs, Lamaze Sir Prance-a-lot is sure to capture baby’s imagination and stimulate the senses. As with all Play and Grow items, the Lamaze pony comes complete with a Lamaze link, making it easy to take along.

7. Pupsqueak Toy
Pet his nose to hear him 'bark'! Electronic sound mechanism plays up to 1,800 times. Baby will also delight in discovering other fun squeaks, crinkles, and rattles. Added link makes him easy to take along anywhere


8. Sophie the Princess
Royalty never looked (or felt) so good! Princess Sophie holds her jewels (clacking beads) in her hands for baby to play with and her skirt crinkles to keep baby's interest. Her bold colours and contrast prints help with visual stimulation and development. High-contrast patterns stimulate vision. Crinkle for auditory development. Perfect for baby's first doll. Suitable from birth to 24 months.

9. Stretch the Giraffe is made to delight babies and stimulate their natural curiosity. Whether playing in his crib, sitting in the high chair, or traveling in the car, your little one will enjoy hours of interactive play and exploration with this cute, cuddly toy. Developed in conjunction with child development experts from Yale University, Stretch comes complete with a portable Lamaze link clip for easy attachment to strollers, carriers, and diaper bags.


10. Big Ben Activity Clock

24x9x28 cm (L/W/H)
Large teaching clock.
Pull his arm and feel him shake!
Soft and cuddly.
Turn his red nose.
Great carry handle with counting beads.
Mirror on the back





Ekceli ai mg nk beli mende alah ni kt toy'r'us minggu lepas tp xjadi sebab agak pricey (rm49.90)..since kwn ckp dia leh jual murah so ai igt nk share ngn korang kot2 korg pn nk belikan utk baby msg2 atau adiahkan kt sape2 ke..buat ape bazirkan duit beli yg mahal tu kalo dpt beli bende yg same dgn harga yg jauh lebih murah kn..
Sape2 yg berminat boleh contact ai b4 monday depan since ai nk g ambik kt dia minggu depan (after dpt gaji) hehe..since ai jarang online,korang boleh sms me je @ 019-7795723,inform nk yg mane..mungkin ade yg akan sold out coz menurut kwn ai bende ni selling-fast..so u better b hurry ye :)



Belum 3bulan dh pandai meniarap

Tanggal 5Januari, pd usia 80hari Airis dh pndai meniarap sendiri tanpa bantuan sesiapa..sebelum tu mg dia ade tunjuk ciri2 nk meniarap tp xdpt,pastu nangis2 mintak dibantu,bile dh dibantu nangis lg nk diangkat pulak kot..mcm2la bdk sorg ni..skg ni dia dh pndai meniarap sendiri payah btol bile nk pakaikan lampin n baju..especially pas mandi,nk sapu lotion,bedak,minyak bagai lg,mg teramat adventure sb bile letak je ats tilam dia trus nk niarap..dh niarap nangis lak tu..gaya marahkan diri sndri sebab xleh nk bergerak pas meniarap tu..hehe kelakar lak bile tgk dia terkodek2 sorg2..bile angkat marah pulak,mengamuk sakan..smpai satu ms ayahnye xnk letak ats tilam lgsg sb xnk bg dia meniarap lg..katenye msih kecik,belum smpai ms meniarap lg..hehe ade pulak mcm tu..ai gelak je tgk si ayah melayan puteri manja dia tu..
Alhamdulillah makin lame airis pn makin cerdik,xde lg nk merengek2 time malam,ai boleh tdo lena..tp jam 4pg mst dia bgn mintak susu,selalunya ayahnye yg bgn bg susu n tukar lampin semua..cume kekdg ai terjaga ai pn handle bersama..bile lg kitorg nk same2 handle airis,siang hari kitorg keje,ptg ai sibuk urus keje umah n masak,mlm airis dh tido pulak..pas maghrib je dia terus tdo,xsempat la nk gomol2 dia sgt..after dia tdo balik ai mula mengepam pulak..pastu tido balik jap,kul 6 bgn masak..skg ni ai memasak siap2 sebelum pegi keje,lunch balik mkn je..lgpn kesian kt maksu Ilah jaga airis lg,basuh bj lg..dh mcm maid pulak dia buat keje2 umah utk ai..thanks byk2 kt dia sb sudi jagakan airis buat sementara waktu ni...
Berbalik kisah meniarap td, semalam airis buat perangai,dia terjaga je dr tdo (dlm buai) terus nangis mintak diangkat....tau sgtla dia nk mtk baringkan ats tilam kn..pastu terus je meniarap,pastu nangis lg..haihhh puasla kitorg nk pujuknye pulak..meniarap sudah,kepala pn dh angkat2,kaki dh kuak2,tinggal badan je xleh diangkat lg,kalo dh leh angkat besok sah dh boleh mengesot pulak..alahai cepatnye ms berlalu,terasa mcm br je lahirkan dia semalam..huhu

Wednesday, January 4, 2012

Career Mother...antara cabaran dan dugaan

Bermula semalam (3Jan12) ai masuk keje...rerasa mcm baru je nk melapor diri kt opis ni,maklumla ai dh dpt bertukar ke Ibu Pejabat Putrajaya n memulakan tugas penghujung September tahun lepas,masuk keje 3hari je dh cuti bersalin hehe...xsempat pn nk berkenalan dgn staf2 kt situ..sepanjang perjalanan ke opis rs berdebar je..huhu dlm ms yg sama rs berat nk meninggalkan Airis di rumah bersama nenek dan maksu Ilah dia..baru separuh jalan dh terasa rindu sgt kt dia..dhla pagi sebelum ai keluar dia merengek2 mcm tau je akan ditinggalkan..
1st day ai keluar awal,sb ai belum ade pas keselamatan sndri,kena ambik pas pelawat dulu..sarapan pn sempat sediakan sandwich je..mak mertua tgk sengih je,yela dia mne mkn menbe2 cmtu (lantakla ai dh xsempat nk buat nasi/bihun/mee goreng bagai)..untuk 1st day ai xbwk pam ke opis,sebabnye ai dh sedia maklum buat sementara ni ai xdiberikan bilik sndri ats faktor kepadatan staf,duduk dlm workstation je mn leh ngepam..surau pulak kt tingkat bawah,nk kuar kena tag pulak..nt bile dh dpt bilik sndri br la ai nk bwk pam n stat mngepam di opis..bknnye lame pn ms yg akan diambil n tentunya ai kena la mintak permission bos dulu..jadinya buat ms ni ai kena la balik sepanjang waktu lunch utk mngepam n jugak jenguk Airis tersayang..semalam ms ai balik dia tgh tgk tv ngn maksu dia..baik je dia,xbyk meragam kecuali lapar n ngntok je..sayu je hati nk balik ke opis huhu dhla xbyk ms dpt bersama dia,balik nk ngepam,solat,makan..sejam mne cukup!!huhu utk dinner nye kitorg keluar beli kt pasar tani mega,beli je ape korg nk mkn,xyah masak kn senang...hehe
2nd day ai pegi keje lewat sikit,still breakfast roti telur,sosej,marjerin/kaya/jem etc..utk mak mertua ai sediakan roti 4segi ngn teh o panas je..hehe sory ye mak..xsempat la nk uruskan mcm2 before pegi keje..basuh baju airis pn xsempat td..kesian lak maksu Ilah kena cucikan baju Airis..baru 2hari masuk keje dh terasa letihnye nk nguruskan byk benda dlm satu msa..tmbah lg ai ni jenis kuat tido..kalo xcukup tido mule la jiwa kacau seharian,pening/loya semua ada..huhu..meh ai summarize kn ape rutin seharian sebagai career mom ni..

6.00pg - bgn tdo,main ngn airis jap since dia pn bgn awal..
           - mandi,solat
           - mengepam susu utk bekalan airis
           - sedia air panas dan portion FM
           - sedia breakfast utk family
           - cuci baju ai n hubby..after that baju airis (xleh campur coz baju airis gune detergent khas)..then      ampaikan
           - kemas dapur,cuci periuk belanga etc
7.30pg - salin baju,solek sikit,pakai baju keje..
7.40pg - keluar umah
1.00ptg - balik umah,singgah beli lauk dulu
             - main ngn airis
             - solat..then mngepam
             - lunch..
2.00ptg - gomol2 airis,then pegi keje balik
5.00ptg - balik umah
             - main ngn airis
             - solat..mngepam
             - basuh botol2 susu airis (ai xbg maksu Ilah cucikan botol2 susu,just rendam je after use)
             - sedia minum petang
             - angkat baju,lipat smbil nonton tv smpai mahgrib
8.00mlm - after solat masuk dapur masak utk diner
              - have dinner, basuh periuk belanga,kemas dapur
10 mlm   - time utk rehat2..mngepam dulu sebelum tido..

kalo tgk rutin ai tu mg xde byk ms utk mngepam,so mg kena topup FM jela kt Airis,kesian dia..ms utk ai bersama dia pn xbanyak,kekdg after ai siapkan semua tugas dia nk tdo..sedih je bila tgk dia main2 ngn nenek n maksu sedangkan ai duk wat keje umah..nasib la kn..huhu penah jgk terlintas benti keje n jd surirumah sepenuh ms tp keadaan xmengizinkan..kalo harapkan hubby sorg je keje sush jugak dgn kos hidup yg tinggi skg ni..redha n pasrah jela..harap2 Airis xdela smpai xkenal mama dia nt..:'(