Pages

Ads 468x60px

Wednesday, January 4, 2012

Career Mother...antara cabaran dan dugaan

Bermula semalam (3Jan12) ai masuk keje...rerasa mcm baru je nk melapor diri kt opis ni,maklumla ai dh dpt bertukar ke Ibu Pejabat Putrajaya n memulakan tugas penghujung September tahun lepas,masuk keje 3hari je dh cuti bersalin hehe...xsempat pn nk berkenalan dgn staf2 kt situ..sepanjang perjalanan ke opis rs berdebar je..huhu dlm ms yg sama rs berat nk meninggalkan Airis di rumah bersama nenek dan maksu Ilah dia..baru separuh jalan dh terasa rindu sgt kt dia..dhla pagi sebelum ai keluar dia merengek2 mcm tau je akan ditinggalkan..
1st day ai keluar awal,sb ai belum ade pas keselamatan sndri,kena ambik pas pelawat dulu..sarapan pn sempat sediakan sandwich je..mak mertua tgk sengih je,yela dia mne mkn menbe2 cmtu (lantakla ai dh xsempat nk buat nasi/bihun/mee goreng bagai)..untuk 1st day ai xbwk pam ke opis,sebabnye ai dh sedia maklum buat sementara ni ai xdiberikan bilik sndri ats faktor kepadatan staf,duduk dlm workstation je mn leh ngepam..surau pulak kt tingkat bawah,nk kuar kena tag pulak..nt bile dh dpt bilik sndri br la ai nk bwk pam n stat mngepam di opis..bknnye lame pn ms yg akan diambil n tentunya ai kena la mintak permission bos dulu..jadinya buat ms ni ai kena la balik sepanjang waktu lunch utk mngepam n jugak jenguk Airis tersayang..semalam ms ai balik dia tgh tgk tv ngn maksu dia..baik je dia,xbyk meragam kecuali lapar n ngntok je..sayu je hati nk balik ke opis huhu dhla xbyk ms dpt bersama dia,balik nk ngepam,solat,makan..sejam mne cukup!!huhu utk dinner nye kitorg keluar beli kt pasar tani mega,beli je ape korg nk mkn,xyah masak kn senang...hehe
2nd day ai pegi keje lewat sikit,still breakfast roti telur,sosej,marjerin/kaya/jem etc..utk mak mertua ai sediakan roti 4segi ngn teh o panas je..hehe sory ye mak..xsempat la nk uruskan mcm2 before pegi keje..basuh baju airis pn xsempat td..kesian lak maksu Ilah kena cucikan baju Airis..baru 2hari masuk keje dh terasa letihnye nk nguruskan byk benda dlm satu msa..tmbah lg ai ni jenis kuat tido..kalo xcukup tido mule la jiwa kacau seharian,pening/loya semua ada..huhu..meh ai summarize kn ape rutin seharian sebagai career mom ni..

6.00pg - bgn tdo,main ngn airis jap since dia pn bgn awal..
           - mandi,solat
           - mengepam susu utk bekalan airis
           - sedia air panas dan portion FM
           - sedia breakfast utk family
           - cuci baju ai n hubby..after that baju airis (xleh campur coz baju airis gune detergent khas)..then      ampaikan
           - kemas dapur,cuci periuk belanga etc
7.30pg - salin baju,solek sikit,pakai baju keje..
7.40pg - keluar umah
1.00ptg - balik umah,singgah beli lauk dulu
             - main ngn airis
             - solat..then mngepam
             - lunch..
2.00ptg - gomol2 airis,then pegi keje balik
5.00ptg - balik umah
             - main ngn airis
             - solat..mngepam
             - basuh botol2 susu airis (ai xbg maksu Ilah cucikan botol2 susu,just rendam je after use)
             - sedia minum petang
             - angkat baju,lipat smbil nonton tv smpai mahgrib
8.00mlm - after solat masuk dapur masak utk diner
              - have dinner, basuh periuk belanga,kemas dapur
10 mlm   - time utk rehat2..mngepam dulu sebelum tido..

kalo tgk rutin ai tu mg xde byk ms utk mngepam,so mg kena topup FM jela kt Airis,kesian dia..ms utk ai bersama dia pn xbanyak,kekdg after ai siapkan semua tugas dia nk tdo..sedih je bila tgk dia main2 ngn nenek n maksu sedangkan ai duk wat keje umah..nasib la kn..huhu penah jgk terlintas benti keje n jd surirumah sepenuh ms tp keadaan xmengizinkan..kalo harapkan hubby sorg je keje sush jugak dgn kos hidup yg tinggi skg ni..redha n pasrah jela..harap2 Airis xdela smpai xkenal mama dia nt..:'(

3 comments:

  1. dugaa yang terpaksa dihadapi ibu yang bekerja. takpe, awal2 ni mungkin payahla sket. lama2 bila dah biasa, insyaallah semuanya jadi mudah. weekend nanti habiskan masa banyak2 dengan baby airis ek :)

    ReplyDelete
  2. apa kata basuh baju u ngan husband tu buat waktu malam.. mesin auto kan.. jd basuh malam.. bangun pagi leh sidai. pastu leh basuhkan baju airis dan sempat sidai paginya.. leh jimat keje kan..
    bab masak lak ain suggestkan beli brg basah siap2 stok seminggu.. balik keje MIL n adik ipar ada leh tlg tgkkan baby dan ayda leh masak simple2.. masa tu lagi singkat dari g beli lauk dah siap masak.. konsider nak cari parking lagi nak g kedai pilih lauk lagik.. huh leceh..putrajaya tu petg2 selalu jem giless.
    *klu lunch mkn lauk tapau kira ok laa kan.. hehe
    *tip buat bekfes pagi tuk MIL, beli jerk perencah nasi grg instant tu.. tumis masuk ayam ke udang ke then masuk nasi.. siap.. taraaa.. (klu mlm masak nasi leh lebihkan jd leh buat ns grg ler) hujung minggu baru masak sempurna sikit.
    ni yg ain praktik kan..hehe

    ReplyDelete
  3. amal:thanks dear :)

    ain : psl bsuh baju tu leceh sebab mesin semi-auto,payah sikit nk bsuh tinggal je..lgpn mertua ayda xbg bsuh mlm2,ade je la pantang larangnye..huhu
    sementara waktu ni je mak mertua ayda duk sini,nk tlg jagakan airis,tp weekend ni dh nk balik kg,hehe pasni xdela susah2 nk pikir msk utk dorg,kalo setakat kami berdua tapau je sng..mlm br msk simple2...pagi bekpes roti sudaaa :p

    ReplyDelete

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates