Tabung AA

Friday, January 13, 2012

Cerita Susu Untuk Airis....

Airin tetibe je nk bercerita pasal susu formula utk si kecik manje Airis...since ai terpaksa campur susu FM utk bekalan seharian Airis (panjang kesahnye xyahla cerita lg) so dh berbagai2 susu formula kitorg sumbat kt Airis sejak awal lg..kesian dia huhu :(
Bukan sengaja mama n ayah nk tukar2 susu Airis tp disebabkan pelbagai faktor terpaksa la try n error..ms mule2 dulu mama bg susu Enfalac A+ utk Airis,mulenye ok je smpaila satu ms Airis muak a.k.a muntah dgn begitu banyaknye, dhtu pulak time nk membuang nmpk Airis meneran semacam je..so mama n ayah decide utk tukar ke Bebelac,ekceli ai la yg suggest kn susu tu kt hubby since kwn ai bg anak dia ok je..si ayah pn pegi la beli susu Bebelac tu sorg2,mencari2 dia kt kedai sensei Spg Kuala tu,ms tu ai masih lg dlm tempoh berpantang...awal2 lg ai dh pesan suh beli tin kecik je dulu..nasib baikla beli yg kecik,br je bg minum 3-4kali dh perasan perubahan kt Airis,mulut dia keputihan mcm ulser tu..lidah pn same jgk..kesian dia asyik nangis je sepanjang hari..
Kebetulan jiran depan umah ai pn br bersalin awal 3bulan dr Airis,so ai risik2 la susu ape dia bg anak dia since tgk babyboy dia yg kuat nyusu tu berkembang dgn pesat je..dia ckp bg susu Dulac je..ai pn try la susu ni jugak..hubby pegi beli,balik je dia mcm xpuas hati..bile tye nape dia ckp nape susu ni murah sgt..hehe yela ms beli enfalac n bebelac aritu mesti kene kuar note rm50x2 baru cukup,tetibe Dulac ni note merah je..hehe ai ckp xpela kite try dulu mne tau yg murah ni serasi ngn Airis ke..alhamdulillah Airis minum ok je...smpai la satu ms dia muak susu keluar ikut hidung,ape lg mnggelabah la ai n hubby tgk keadaan dia cmtu,hubby terus mrh ckp sebab susu Dulac tu..susu Dulac yg masih lg berbaki setengah tin tu ai sedekahkan kt baby Adam depan umah jela..
Kitorg bertukar pulak dgn susu Anmum Infacare..mule2 bg Anmum Airis mcm xberapa suke,asyik tolak2 ngn lidah dia..maybe sebab kurang manis kot compare ngn susu lain (tanpa gula tambahan la kononnya)..lame2 dah ok timbul mslh lain pulak..Airis sembelit!!oh no kesian betol tgk dia meneran lebih teruk dr kes sebelum ni..najis pn dh bertukar ke kaler hijau..terus bwk ke klinik,doc ckp kaler hijau tu xpe sebab kandungan zat besi dalam susu tu,so lega la sikit..kitorg teruskan jugak bg Anmum smpaila satu hari Airis xmembuang,tunggu punye tunggu lepas 3hari br membuang..kekadang 4oz susu yg dibancuh Airis cume isap 2oz je..pastu xnk..baki susu masih banyak sebab ms g kedai aritu xde pek yg kecik..ade yg 650g je..
Pikir punye pikir kitorg decide utk kembali pd Enfalac...walaupun dia byk minum BM yg diperah oleh si ibu tp tetap jugak kena spare FM incase xcukup minum..sebab kekadang ai pam dpt 2-3oz je..sudahnye setelah bertin2 susu enfalac airis minum dia mule alami kesulitan pulak..susah nk membuang..ng berak je nangis bagai nk rak..selang 2-3hari baru nk membuang..pelik jugak sebab sebelum ni ok je..eventho umo dia belum pn 3bln ai dh bg dia air masak utk mudahkan dia berak..tp najis dia tetap xsmooth mcm dulu..huhu runsing tau bile tgk keadaan anak cmtu..susu pn dh xbyk dia minum,kekdg after abis 2oz BM dia dh xnk bile diberi Enfalac tu..ai risau dia xcukup kenyang sebab sebelum ni mg dia abiskan 4oz setiap 2-3jam...
Setelah consult dgn pakar (mak ai le) mak suh try bg dutch lady pulak..sb adik ai yg bongsu dulu pn mslh berak jugak,mak bg DL je br ok...so we decided to try dis FM pulak..semalam br abis tin terakhir enfalac,so after kehabisan stok BM pagi td br dpt try Dutch Lady langkah 1 kt Airis..so far dia minum (baru sebotol) ok je la..harapnye xdela tukar2 lg pasni..memang susu DL tu jauh lebih murah berbanding Enfa tp yg paling penting skg ni Airis dpt terima susu tu dgn baik,xnk ade mslh lg dh..kesian dia..huhu :(


2 comments:

  1. 'Auf minum FM cap SNOW. jenama ni mmg x terkenal sbb selalunya org Chinese je yg suka bg anak dia brand ni.. tapi ALhamdulilah 'Auf serasi.. leh try kalu nak..
    kalau semua susu tak leh cuba bagi jenama Lactogen dia murah dan x sembelit..

    ReplyDelete
  2. semalam kitorg pegi beli susu NAN1 pulak,airis xnk minum susu DL tu..dh tgk snow n lactogen tu,byk sgt pilihan mcm xtau nk pilih lak..huhu owh 'auf serasi ngn snow tu eh,bgusla...ayda igt nk try snow jgk sb ade tin kecik tp hubby ckp xpenah dgr pn susu ni,dia xnk pulak..nk ambik friso dia ckp keluaran dutch lady jugak..lactogen pn nmpk ok walaupun murah kn

    ReplyDelete