Monday, July 18, 2016

Syawal dan makan

 
Salam 13 Syawal 1437H. Masih lagi dalam mood beraya. Harini aku tak alert pasal puasa sunat hari putih, dah bangun pagi gorengkan nugget ayam untuk Airis bawak bekal ke sekolah, sempat ngap sebiji masuk mulut baru belek fon n tau pasal hari putih. Ruginyee..

Alhamdulillah, tahun ni sempat puasa 6, tahun lepas buat selang-selang makanya sempat 5 hari je, maklumla jamuan open house merata-rata. Tambah lagi kat ofis, hampir semua cawangan/unit buat open house, makan jela kejenye. Tahun ni awal2 dah start puasa, pastu buat straight 6 hari, legaa. Minggu ni baru stat jemputan open house. 

Semalam ahad ade jemputan ke rumah adik praktikal kat ofis dlu, sekarang dia dah keje tetap kat hospital kajang, tapi still contact. Best sangat dapat makan laksa dan lontong kt rumah dia. Sebelum tu duk cakap kat mrR, raya kalini tak dapat makan laksa & lontong, baru berkira2 nak buat lontong sendiri. Tup2 pegi rumah dia dapat makan, happy nya Ya Allah..Engkau makbulkan hajat hambaMu ini. Pastu duk list dalam hati ape lagi menu/juadah yg belum makan raya ni. Di antaranya lemang (yess belum dapat makan dah 13 hari syawal ni), dodol, soto & nasi impit kuah kacang. Maklumla aritu orang beraya kita kalut2 nak travel sana sini kan, padan muka hukhuk.

Arini nak dijadikan rezeki lagi, ade member bawak nasi impit dengan kuah kacang.Yeay! dan ade jugak homemade dodol yg sangat sedap!! Double Yeayyy!! so tinggal lemang dan soto jelah yg belum merasa ni. Kalau takde aral buat sendiri jelah soto tu weekend nanti. Lemang mrR dah order dari jiran, so inshaAllah dapat merasa nanti. 

p/s : Tudia kesah pasal makan je, pastu duk kalut badan ni bulat baju raya sendat, huhhhhh

Friday, July 15, 2016

Anak Kedua

 
Tetibe nak cakap pasal anak kedua. Since aku merupakan anak kedua, dan Ayra pun anak kedua, aku dapat rasakan ciri-ciri yang ada pada Ayra tu refleksi diri aku masa kecik2 dulu. Kalau mrR baca ni mesti dia akan bahan aku je bila Ayra buat perangai, haha. 
 
Ni bukan pasal nak masuk bakul angkat sendiri atau bukak pekung di dada ye, aku cuma nk cari titik persamaan di antara kami berdua. Semua manusia pun dilahirkan ada ciri positif, dan tentunya ada yang negatif. Kita bukannya maksum kan? So kena berlapang dada, percaya bahawa kelemahan diri tu boleh diperbaiki InshaAllah dengan izin Allah swt. 

Aku taknak la bercakap pasal kelebihan, kang orang igt perasan atau syok sendiri pulak kan. So moh kita cerita pasal kelemahan. Aku senaraikan semua ciri-ciri negatif yg ada pada diri aku, dan aku dapati hampir kesemua ciri tu ada pada Ayra. Oh no, janganla ikut yg negatif. Negativity please go away!! Di antaranya adalah :

1. Cepat terasa / Sensitif
2. Keras kepala
3. Suka pendam perasaan
4. Sukar difahami
5. Suka menyendiri dalam certain condition
6. Pentingkan orang lain dari diri sendiri
7. Suka tarik perhatian
8. Kuat menangis
9. Tak pandai pujuk
10. Sukar terima arahan

Ni pulak sumber aku ambik dari mr google : banyak oii yang kena batang hidung sendiri, huaaaaa

76 ciri anak kedua
  • Berbakat dalam semua sukan yang diceburinya. Kalau boleh semua sukan dia nak masuk. - not me
  • Walaupun seorang yang peramah tapi sifat pemalunya still ada .
  • Senang bekerjasama dengan dia. Seorang yang open minded :)
  • Cepat salah faham sebelum bertanya perkara yang sebenar. Bersifat sensitif. Ya sangat sensitif orangnya.
  • Banyak buat orang ketawa dan banyak juga buat orang menangis :)
  • Selagi dia boleh buat sesuatu perkara tu. Dia takkan minta orang lain untuk membantunya. Tak suka susahkan orang lain.
  • Orang nampak dia macam sombong, tapi bila dah tegur or kenal. Haa amik kau bercakap tak henti henti.
  • Senang percayakan orang. Kekadang baru je kenal dah cerita macam macam pasal dia kat orang.
  • Paling pantang bila dia minta sesuatu barang tu orang tak bagi, then bila dia dah taknak baru terhegeh hegeh nak bagi.
  • Kalau dah suka satu lagu tu dia akan ulang banyak kali.
  • Kalau orang sedih mesti cari dia.
  • Tak pandai memujuk. Memang failed bab bab memujuk ni.
  • Mudah risau and suka paksa paksa orang. Orang lain paksa dia tak boleh.
  • Cepat rasa kesian dengan orang lain.
  • Suka menolong. Selagi dia boleh tolong dia akan tolong dengan bersungguh-sungguh :)
  • Suka mandi lambat. Kekadang je mandi awal.
  • Cepat sangat terasa kekadang orang tak cakap pasal dia pun. Dia tetap terasa juga.
  • Makin dilayan makin mengada.
  • Kalau lepak dengan dia tak sah kalau tak gelak. Sikit sikit gelak :P
  • Mempunyai suara yang sedap. Kalau dapat mic tak lepas punyalah. Mula mula je segan nak nyanyi. - not me
  • Sangat memahami perasaan seseorang. Tidak boleh lihat orang dalam keadaan susah mesti nak rasa nak tolong punya.
  • Sesetengah orang je boleh faham dia
  • Bila kawan dia tengah sedih dia lah yang gembirakan kawan dia dengan lawaknya.
  • Pendiam bila dia ada masalah. Kalau tak dia lah orang yang paling bising. Pot pet pot pet ~
  • Sangat pemalas. Kekadang benda yang ada depan mata dia pun dia still suruh orang yang tolong ambilkan.
  • Tidurlah lewat mana pun kalau kunci jam pasti akan sedar and bangun punya. - not me
  • Suka tidur lambat, bangun pun jadinya lambat.
  • Kalau orang tak kacau dia, dia takkan kacau orang tu melainkan dia hanya bergurau (Sakat-menyakat)
  • Kalau dah sayangkan someone or something dia akan jaga dengan baik.
  • Paling pantang bila moody orang tanya "Kau takde mood ke wehh?" Time tu hanya kaki je mampu bercakap.
  • Selalu cakap besar je tapi apa pun taktahu kekadang.
  • Pandai jaga hati orang, hati dia terluka takpe asalkan dapat puaskan hati orang lain.
  • Suka ingat tarikh lagi lagi kalau tarikh penting.
  • Apa yang dia cakap dia akan buktikan or buat. Jangan sesekali cakap dia penipu or pembohong and what so ever.
  • Kalau dia banyak duit dia akan belanja kengkawan dia, but kalau dia takde duit jangan cakap dia kedekut pula.
  • Bersabar selagi mampu, and kalau tahap kesabaran dia dah lebih had, dia akan luahkan segala-galanya.
  • Bila ada makanan pandang pun tak, bila takde makanan baru terhegeh-hegeh tanya mana makanan.
  • tak memilih kawan, dia selalunya yang memulakan satu conversation, taktahu malu.
  • Anak ke-2 are usually suka benda yg bersih. Even dia pemalas pun, tapi yg penting diri dia bersih. Surrounding? Dia takpeduli.
  • sifatnya yg jjur mmbuatkn snng didekati org . Ttap mnjge ssuatu hbungn dgn baik wlaopn dye tau yg hbungn tuh x kekal .
  • Kalau mood tengah rajin, jangan tanya kenapa satu rumah kemas dan bersih.
  • Kalau takde dia kita akan rasa sunyi sebab dialah yang meriuhkan keadaan.
  • Kalau tengah lapar sesangat, jangan sesekali berani kacau, minta sikit pun belum tentu dapat.
  • Akan menjadi gila-gila bila dengan orang yang sekepala dengan dia.
  • Lasak, sukakan perkara yang lain daripada yang lain, tak suka orangsakat dia, dia sakat orang takpe. - not me
  • Pemalas,loyal,pelik and kadang-kadang suka bahan orang
  • suka merepek , kdang-2 buat orang panas. tapi bila takda, orang rasa sunyi.
  • Tak suka mandi kalau boleh sehari sekali je. Lagi lagi mandi malam.
  • Kekadang dapat baca fikiran orang.
  • Senang hargai sesuatu barang or seseorang.
  • suka senyum walaupun dalam hati terluka :3
  • Agak susah nak move on bila dilukai tapi tetap senyum dan cuba untuk menggembirakan hati sendiri.
  • Banyak idea, cerewet dalam soal makanan, kekadang seorang yang pelupa, tahap kesabaran sukar dikawal.
  • Suka akan budak-budak and kekadang perangai dia pun mengalahkan budak-budak.
  • Seorang yang sangat sangat mengambil berat.
  • Dalam keadaan serious pun kekadang boleh lagi buat relax dengan lawaknya.
  • Senang percayakan orang, seorang yang pemaaf, garang but sweet ;)
  • Kalau dia dah taknak tu janganlah berharap dia akan tukar fikiran, tak pandai uruskan masa.
  • Malas buat kerja rumah, suruhlah buat apa pun pasti ada je benda tak siap.
  • Kalau tengah marah janganlah cuba buat lawak bodoh confirm kena maki punya - not me, no maki2
  • Kalau dapat berangan sampai benda yang tak logik pun dia angankan ;)
  • Jujur orangnya, memahami, pendengar yang baik dan juga penasihat yang baik.
  • Suka cari penyakit.
  • Suka sangat menguji tahap kesabaran seseorang.
  • Romantik, kadangkala jiwang.
  • Sangat memilih makanan yang hendak dimakan, kalau tak suka lebih rela tak makan.
  • Sanggup berkorban apa sahaja demi orang yang dia sayang, sering juga dilukakan tapi tetap tabah :)
  • Pandai ambil hati orang lain, tak pandai pujuk, tak kuat makan, bersahaja.
  • Berani tapi sebenarnya buat buat berani je lebih xP
  • Kuat perasan, pantang dipuji, makin dipuji makin perasan, cakap banyak mengalahkan mak nenek.
  • Suka tangguh tangguh buat kerja :P
  • Mudah simpati, cepat risau, suka buat fake smile, berdikari.
  • Lawak, penyabar but kekadang tak sabar juga, penyayang, matang dalam sesuatu hal.
  • Cepat mengalah lagi lagi dengan orang istimewa, suka menolong, tidak mudah putus asa but kekadang putus asa juga.
  • Kuat berangan, suka tidur, aktif, peramah, tidak sombong, baik hati.  
  • Pemalas, kalau rajin pun ikut mood, suruh buat kerja baru buat, kalau tak suruh tak buat.

Airis Batrisya :: Beraya di sekolah

As usual sekolah/tadika/taska akan adakan majlis sambutan hari raya. Tahun ni tadika Airis buat pada 10 Syawal 1437H / 15 Julai 2016. Kali ni awal lagi Airis dah cakap nak pakai baju raya cantik2, taknak kejadian sambutan hari guru berulang la tu. Haha.

Aku plan nak pakaikan dorang baju raya sedondon yang ditempah aritu, sayang je buat mahal2 pakai kejap sangat. Masa 1st raya aritu pakai sejam je kot, pastu masing2 dah nak tanggal. Tup2 kalini pun dia taknak pakai baju tu. Lebih suka jubah simple dimple ni jugak. Jubah ni aku beli as an extra je, sbb fmly aku nk theme mint green, n kebetulan jumpa yg ni menepati tema. Harus diakui walaupun tak gojesss sangat tapi sangat selesa utk budak2. Dah dia insist sangat nak pakai jubah so mama pasrah..pakailah nak. Si adik pun nak jugak berjubah, padahal sambutan raya belum buat lagi kt taska dia. Nanti dah ade mst dia nak pakai jubah ni jugak. Kantoi la baju dah pakai ulang kali. Haha mama memang over!

Tahun ni aku tak beli pun kasut/sandal baru untuk dorang pakai beraya. Ingat nak pakaikan sandal frozen yg dibeli kt Parkson few months ago. Tup2 tokma p belikan selipar hello kitty RM10 tu untuk dorang pakai harian, terus jadi 'kasut' raya. Haha. Tapi untuk ke tadika ni aku tak bagi la dia pakai selipar tu, kang dia termalu alah dengan kawan2 yang pakai kasut cecantik lak. Seb baik kasut yg Makdak belikan dulu dah muat, so pakaikan yang tu. Si adik pulak bila tgk kakak pakai kasut, dia pun nak berkasut. Takde choice, dia pakai sneakers adidas kakak dulu. Bila ingatkan balik, belum penah lagi belikan any sneakers untuk adik, asyik pakai yg kakak dlu je, which i think not fair at all!! Airis ni kerap dapat kasut, rasanya dah 4pairs sneakers dia ada, belum campur kasut2 lain. Adik pulak tak penah dapat kasut, asyik beli selipar rm10 je..huhu. Papa, sila belikan a pair of adidas shoe for adik. lagipun sneakers tu dah kecik, ngam2 je tu sooner mst xleh pakai langsung dah.

Monday, July 11, 2016

Cerita Raya Kami


Salam Aidilfitri 1437H

Jumaat 26 Ramadan kami bertolak balik ke kampung, selepas Isyak dalam pukul 10.30 mlm bergerak dari rumah. Hampir 10 jam perjalanan akhirnya kami sampai di Baling pukul 7.30pagi,sepanjang perjalanan 3 kali mrR benti untuk tido, yelah mengantok kan lebih baik stop tido daripada meneruskan perjalanan, bahaya oii. Lagi pulak banyak kejadian yg tak diingini berlaku sepanjang musim perayaan ni, mestila risau kan.

Kitorang spend sehari semalam di Baling, sempat berbuka puasa dan bersahur sekali dengan mak mertua aku. Adik ipar bersama wife n anak pun sampai tengahari tu, so meriahla rumah mil masa tu. Pekan Baling pun dah mula sesak, tak sempat nak menyinggah bazar ramadan sebab takde parking, lagi pulak kitorg ke Pulai beli ayam golek kt situ sedap. Tiap kali balik wajib beli kt situ.

Ahad pagi kitorg bertolak ke Alor Setar pulak, sampai tengahari tengok sape pun takde kt rumah. Mak Ayah aku berniaga kat bazar ramadan so diorg akan balik memasak kt rumah lain. Airis pulak stay dengan adik aku. Selesai punggah barang dari kereta aku n Ayra ke rumah adik aku untuk jumpa Airis. Seminggu tak jumpa rindu bukan kepalang. Yang si Airis buat dunno je bila nampak kami datang, tak eksaited langsung, huhu. Anak oh anak.

Ikutkan plan awal nak beraya pertama kt umah Mil, tup2 tukar pulak nak beraya dengan Mak Ayah aku dlu, seriuosly aku rasa bersalah kt Mil aku, dia dah siap order ayam 3 ekor dan daging lembu untuk makan ramai2 petang raya tu. Tup2 anak sulung dia tak jadi balik awal, lepas solat Aidilfitri baru bertolak balik. Kami pun takde malam raya tu, so dia risau lauk dia banyak sangat takde orang makan. Huhu. Tapi aku perlu bantu Mak aku jugak, nak buat rendang, kari, ketupat palas, nasi impit, soto etc takleh nk tinggalkan Mak aku sorang2 buat, dia bukannya sihat lagi. Adik2 aku pulak kena tolong Ayah berniaga kat bazar. Itu pun aku pegi tolong sama, hujung2 ramadan kan ramai orang balik kampung so ramai la kt bazar tu sampai tak cukup kakitangan. Maafkan ida ye Mak..huhu

Malam raya tu, takde buat persiapan ape sangat, since aku dh siap tolong Mak masak n balut ketupat, tinggal nk rebus ketupat palas n nasi impit je, pastu aku cuci baju bajan sesiap, takkan nak mendobi di hari raya pulak khenn. Pastu masuk tido, anak2 masih takmau tido so biar je dorg main dlu. Mak aku cakap pukul 1 lebih baru bdk2 tu tido, amboi sakan main ye korang. Adik2 aku pun tido lambat, mengemas rumah dan mop lantai. Aku terjaga pukul 3 pagi konon nak mengemas dapur, tengok Mak aku duk cicah biskut dengan kopi, alahai Mak..susah nak tidur dia sekarang ni, huhu. Pastu dia siap cucikan segala pinggan mangkuk, kemas dapur, aku pun masuk tidur balik. Konon letih sangatla, padahal takde buat ape sangat pun. Heh.

Esoknya 1 Syawal, baru terhegeh2 nak iron baju, dorg semua pakai theme mint green, kitorg je lari tema ke gold brown. Kan awal plan nk beraya kat Baling, mint green tu untuk raya kedua time balik Alor Setar la kononnya. Takpelah yg penting pakai baju kan. Haha. Aku n Mak tak pegi solat sunat Aidilfitri, budak2 pun bangun lewat, sempat hidangkan juadah di pagi raya gitu. TIme dorang abis solat dan2 tu hujan lebat, berlari la adik2 aku balik rumah, then Ayah sampai. Tunggu punya tunggu mrR paling lambat balik, sayang baju raya la tu..hahaha. Tunggu sorang-sorang bersiap kul 10 pagi kot baru dapat bersalam-salaman. Haih aku ni hati tisu, sebak manjang. Nak mintak maaf pn kesat airmata dulu. 

Pastu sesi bergambar jela, sementara tunggu hujan reda. Orang pun takleh datang. Ade jugakla budak2 yang redah hujan sampai basah kuyup datang beraya. Kesian dorang tak dapat collect duit raya tahun ni. Yang si Airis Ayra pulak kalut la nk tukar pakai jubah mint green sama dengan tokma dorang, aku dah stress. Mak tempah baju korang kemain lagi, korang nk pakai setengah jam je ke? Adoila last2 menurut jugak kehendak si anak, tukarkan baju dorang. Tinggal kami berdua je yang sedondon-dondon. Huhu.


Airis Ayra kesayangan hamba
Ayra suka sangat buat mimik gitu
Kids with Tokma & Tokwan
Ayah & Bonda tercinta

Ayra dah lari taknak bergambar
Anak papa
Airis with Mama

Elok je hujan reda, terus ke rumah Maksu aku untuk beraya dengan Tok (nenek) aku. Tok ni mak kepada ayah aku. Memandangkan she's the oldest dalam keluarga kami maka wajib pagi raya ke rumah dia dulu. Tok aku ni tinggal dengan anak2, dia takde rumah sendiri. Dulu dia tinggal dengan arwah Maklong, since Maklong meninggal 2 tahun lepas dia tinggal dengan kami kat rumah lama (rumah tempat mak ayah aku memasak untuk berniaga). Rumah tu takde sape duduk, so mak ayah aku tak bagi dia duduk sorang, tapi Tok aku nak jugak tinggal situ, maybe dia rasa bebas. Maksu aku ni dah kawen tapi takde anak, so sepanjang bulan Puasa Tok aku tinggal dengan dia. Oh ye, rumah Maksu aku depan rumah Mak je, lintas jalan je pun. Selesai beraya baru plan nak keluar beraya kt kampung ayah. Maklumlah mak aku convert, so takde family nk diziarahi masa raya ni. So semuanya berkisar keluarga belah Ayah je. Ayah pulak tak ramai adik beradik, 4 orang je tu pun sekarang tinggal 3 since Maklong dah meninggal. Paklang pulak duduk Penang tak balik raya. Dah lama jugak Paklang tak balik beraya kat Kedah, dorang ade krisis adik beradik sikit, biasanya Ayah aku as anak bongsu yang jadi perantara di antara kakak-abang dia. Kitorg memang wajib ziarah rumah nenek2 mak2 sedara kat kampung Ayah. Alah dalam Alor Setar jugak kampungnya. Tak jauh pun.


Elok bersiap nak keluar, kakak Mak call cakap nak datang. Family mak ni walaupun dorang Chinese tapi sangat baik. Kakak Mak yang duduk kt Australia balik Malaysia semata-mata nak datang beraya dengan Mak, dia bawak anak dan cucu2 dia sekali. Last jumpa masa Tok (Cina) aku meninggal 4 tahun lepas. Anak2 sedara aku yang dulunya kecik sekarang ni dah tinggi melayup lebih dr kami2 yg dewasa ni, padahal umur baru 10-12 tahun. Heh. Baka orang Australia memang besar gaban kot, Haha.

Aunty Diana, Cyna (niece) & Gillin (cousin)
Aunty Yuk, Tokwan & Uncle Sim
Airis with her cousins - Kiri Aria, kanan Cyna
Adik-adik aku with their nieces
 Lepas dorang balik kitorg pegi ke rumah tokcik. Tokcik ni actually keluarga angkat ayah aku, ayah aku dulu orang susah, selalu menumpang makan kt rumah dorang since ayah & anak tokcik ni berkawan baik. Aku panggil anak tokcik ni Long E. Tokcik ni ade sorang je anak, dan sorang anak angkat pompuan. Ayah aku kira anak angkat laki la. Dorang anggap kami ni macam keluarga dorang sendiri, ape2 pun mesti cari mak ayah aku dulu. Ayah dan Long E pun kawan baik sangat, rapat macam adik beradik. Satu aku kagum dengan Ayah, dia tak penah cakap Aku-Hang dengan kawan2 dia. Dengan Long E pun sama. Dia bahasakan  Long-Kita, Long pulak pgl ayah Che Mat-Kita. Lepas rumah tokcik terus balik rumah, masing-masing dah kepenatan, makannn je kejenye kan. Malam tu lepas maghrib aku n mrR pegi Star Parade, cari inner shirt untuk Airis dan Ayra pakai dengan baju batwing yg Makteh belikan untuk dorang. Jarang gila baqhang. Takdak singlet memang tak leh pakai la baju tu.

2 Syawal, pagi2 lagi kitorg dah bersiap nak balik Baling pulak. Tengok mak ayah aku, sedih je muka masing2. Yelah anak cucu dah nak balik kan. Kejap je beraya dah nak balik. Ape boleh buat, kena la adil dan saksama. 4 hari aku spend dengan dorang, kena la spend dengan family mertua pulak. Haihh kalau duk sekali semua kan senang cerita. Kekeke. Airis mula2 taknak ikut balik, puas pujuk baru okey. Tu pun sebab cakap adik Danish (anak adik ipar) ada kat rumah Tok. Haha padahal dorang dah balik Kuala Kangsar petang semalam, takpelah tipu sunat. Hihi.

Kemain susah nak bergambar berempat
 Sampai je rumah MIL tengok suasana sunyi je, tinggal adik ipar dan kakak ipar sorang, anak2 dia pegi beraya kt umah kawan katanya. MIl aku pulak duk buat cucur peneram. MIl aku ni terer buat coq peneram, time nk raya je ramai yang akan order. Tengok dia buat macam senang je tapi nak tekap goreng tu yang lama..maklumlah kena buat sorang2. MIL aku cakap dah taknak buat tapi abang ipar aku yg sulung tu belikan bahan2 nk mintak buatkan untuk kawan2 ofis. Alahai kesian pulak MIL aku time2 raya duk buat cucur. Anak ni kadang tak fikir keadaan mak. Mak mertua aku pun bukannya sihat sangat sejak sakit mata. Dia duk mengadu kat aku, ikutkan hati dia dah taknak buat. Abg ipar aku nak bawak balik 3 bekas cucur peneram tu, dalam 300 biji kot. Haihhhh mujur ada menantu mithali ni tolong gorengkan cucur tu (*__*) Mak cakap hari buat lemang pun dia dah tak larat sebenarnya. Mujur biras aku tolong buatkan ketupat, n masak rendang. Kalau tak memang takdelah ketupat palas raya tu. Lemang pulak kurang menjadi katanya, beras pulut tak berapa elok. MIL cakap next year dah taknak buat lemang, merajuk barangkali. Tapi tengokla tahun depan mesti buat jugak tu. Hehe.

Raya ketiga, MIL ajak beraya kt umah sedara di Sg Petani. Memandangkan esoknya kitorg dah nak balik Putrajaya maka mohler kita pegi Jumaat tu. Pas solat Jumaat baru gerak. Rumah MIL aku ni ramai tetamu bertandang. Tak putus2 bak kata orang. Anak2 sedara dia ramai, tiap tahun wajib datang umah MIL untuk beraya, bagus betul hubungan kekeluargaan dorang. Aku tukang cuci pinggan je, memasaknye failed. Haha.
On the way nak pegi beraya di Sg Petani
 Raya ke4, Mak n Ayah aku datang ke rumah MIL. Mak mertua aku duk cakap Mak aku besan dia yg paling bagus, maybe sebab dorang boleh kamceng kot. Mak aku dengan semua orang dia baik, walaupun ada je orang yg suka sakitkan hati dia, buat dia macam2 tapi dia tak penah marah or kata apa2. Tak penah aku tengok ciri2 yang tak elok pada dia, aku sangat kagum dan nak sangat jadi macam dia. Tapi yang hitam tu masih ada dalam hati aku, nak kena bleaching dulu kot. Huhu. Eh melalut ke situ pulak. Tengahari tu ade kenduri kt kampung MIL so kitorg bawak mak ayah aku p kenduri sama. Lepas makan kenduri balik rehat2 kejap kitorg dah bersiap nak balik Putrajaya pulak. Mak ayah aku pun balik Alor Setar. Ayra boleh pulak buat drama nak ikut Tokwan dia. Huhu drama sebabak, sebak aku tengok. Mak ayah aku pun mesti sedih tu, aku tahu. Huhuhu. Masa abang ipar aku bertolak balik aku tengok je MIL aku, riak sedih kt muka dia, aku pun turut sedih baqhang. Masa tu aku mula terdetik, agaknya bila aku tua nanti macam tu jugakla perasaan aku tiap kali berpisah dengan anak2, aku nangis beb!! Dan2 terfikir nak tambah anak bagi ramai, ahaksss.

Sabtu petang kitorg bertolak balik pukul 5ptg, singgah Sg Siput rumah adik ipar yang tak sempat jumpa. Berehat, tidur kejap then teruskan perjalanan balik pukul 3pagi. Pukul 7 pagi baru sampai Putrajaya. Fuhh itu pun sebab dan elak jammed sana sini keluar masuk highway ikut jalan alternatif. Mujur jugak aku tak tido, leh jadi co-pilot mrR, kalau tak taktau la pukul berapa nk sampai rumah. PLUS jammed weiii. Dahla takdapat rebat tol. Huhhh.

Itu jelah cerita raya kami kat kampung untuk tahun ni. Kita sambung beraya kat Putrajaya la pulak. Akhir kata, mohon ampun dan maaf sekiranya terkasar bahasa sepanjang penulisan di blog ni. Maaf zahir & batin ye.

cerita raya kami
Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga



Friday, July 1, 2016

Puasa dan Wanita

 
Rajin pulak nak mengapdet blog selang sehari ni..maklumla mood kerja dah kelautan dalam. Ahaks. Semangat berganda2 nak raya since aku dah TER-raya awal. Haha. Well, perempuan, biasalah kan. Semua orang pun dah sedia maklum kot pasal tu. Jarang sangat ada wanita baligh yang dapat berpuasa penuh di bulan Ramadan kecuali yang mengandung atau dah monopos.  

Dulu masa sekolah menengah aku cukup tak suka bila datang bulan. Dulu laa..zaman tu tak berapa cerdik lagi, akal singkat. Aku rasakan period tu macam satu malepetaka, mana taknya dahla TAK BOLEH puasa, pastu tak dapat makan, dan yang lebih penting kena GANTI puasa pulak. Masa tu kalau period je aku akan nangis, sebabnya period aku lama, kadang max 14 hari. Jenuh oi nk mengganti, time sekolah tengok je kwn2 makan, pastu kalau time cuti mak aku msk best2. Nangis. Adik aku yang kecik tu pulak ade masalah ape tah, kalau time aku takleh puasa tu nak nyorok makan dalam bilik pun takleh, dia akan ketuk pintu sampai aku bukak, pastu kalau ternampak aku makan dia akan riuh cakap aku tak posa!Haishh geram betul la masa tu. Malu, segan semua ada. Rasa macam beban je bila period tu. Iman pulak xberapa kuat, asyik nak memberontak jelah. Itu dulu laa.

Pastu masuk Uni, fikiran dan semakin matang, so dh boleh accept sebagai wanita benda tu memang wajib dah, untuk tinggalkan puasa, untuk gantikan puasa. Duduk hostel, kawan semua perempuan so takde masalah nk makan time orang berpuasa, tapi takdelah sampai di khalayak ramai, senyap2 dalam bilik jela..lagi best kalau roomate or kawan2 yang seangkatan, kumpul ramai2 makan sama2. Pastu time nak ganti pun plan sama2, baru best!. 

Sekarang dah kerja, pun leklek je, makan dalam bilik..haha tapi tu pun kunci pintu dlu, kot2 ade org tetibe terjah kan. So far okey je, as long kita tak makan kt tengah2 orang ramai. Tahun2 sebelum ni masa kt tempat lama port kt stor, stor tu jgk kitorg jadikan mini surau, so time rehat berkumpul la, yg posa yg xposa pn duduk sama. Dah besar takkan tergugat iman lagi kot bila tgk org makan kan. Kalau rajin siap masak bawak bekal, nak pegi beli makanan serius malu. Dulu penah pegi tapau mekdi, malunya rasa macam tebai 2 inci muka ni, toreh tak berdarah. Haha. Kalau ade yang drive thru senang la kot, takdela malu sgt. Main order je, kena pulak yg jaga kaunter pick up tu laki, duk sengih2 macam ape lagi, walhal dah maklum penyakit org pompuan ni, haishh. 

Bila tengah2 Ramadan aritu viral status meroyan pompuan makan kt public aku rasa nak penampar je muka dia *macamberanisangat*. Kot ye pun tak posa perlu ke nak makan kat public camtu, atleast take away balik makan kt ofis la. Ko tak boleh posa semua orang paham, takde sapa marah or sangkal kejadian Allah. Tapi show some respect, hormat orang lain saudara seagama ko, makanla kt ofis atau rumah ko sendiri. Malu la weh. Tapi bila aku pikir2 kan balik aku pun penah berfikiran macam tu dlu, aku sering persoalkan kenapa tak boleh puasa, tapi takdapat makan??Aku rasa macam nak je makan dengan selamba kat kedai macam bulan lain selain ramadan tu. Aku rasa bangga kot kalau boleh makan depan orang. Cehh konon berani la kan. Cuma masa tu aku tak matang lagi, aku masih sekolah, iman xkuat, akal cetek. Aku syak pompuan ni pun macam tu jugakla, seperti aku di masa dahulu, maafkanlah dia, nanti dia dah matang takde la dia buat keje gila tu lagi..InshaAllah.