Wednesday, November 18, 2015

Bersalin :: Kisah GH, Doc Lelaki & Gentle Birth

Salam

Petang hari terasa nak berceloteh..lately aku perasan byk benor kisah2 yg melibatkan  wanita bersalin..selama ni mg ape pn yang aku baca aku xambik port sgt,just baca je..

Mula2 kisah doktor o&g yg hensem kt hospital serdang, pastu ramaila ibu2/wanita yg cakap nk bersalin kt hosp serdang semata2 nk jumpe doc hensem tersebut..disebabkan tu ramaila netizen yg kecam para wanita yg dikatakan tak jaga aurat,bersalin dgn doc lelaki etc..ade sorg mamat ni up status kt fb,kemain lg kutuk para suami yg gagal bwk isteri yg nk bersalin ke private utk bersalin dgn doc wanita..AllahuAkbar mg baca status dia tu mg ada betulnya jgk point dia tu tp masih rasa riaknya lelaki ni,nk citer kesemua anak dia bersalin di hosp swasta..alhamdulillah rezeki wife dia dpt doc perempuan setiap kali bersalin..tp bukan semua suami mampu nk hantar wife ke swasta..termasuklah suami aku..so dr awal lg aku mg redha ke GH..mcm aku penah ceritakan di sini pengalaman bersalinkan Airis dan Ayra,dua2 di GH, Hospital Sultanah Bahiyah..alhamdulillah aku selamat,anak2 pn sihat..takde komplikasi semasa proses bersalin..cuma nasib tak berapa baik masa bersalinkan Ayra doc yg assist semuanya lelaki dr awal masuk ke labor room dan jugak masa kt ward..segan,malu,serik semua ada masa tu..rs mcm taknak bersalin lg pasni..tapi aku mg redha,semua tu bukan pilihan aku..org boleh cakap ape saje,kenapa tak request,kenapa itu kenapa ini..tp prinsip aku,once aku dh masuk gh,aku serahkan kt doc yg lebih arif tak kire sape pn..asalkn aku dpt melahirkan seorang umat nabi ke muka bumi ni dgn selamat..sakit nk bersalin setengah mati kot sempat ke nk tgk doc hensem ke tak?dia igt syok mengangkang depan doc,tunjuk segalanya semata dpt tgk doc hensem?gila punya statement..tu yg aku takleh hadam,bercakap takde otak mg senang la..tambah pulak yg bcakapnye lelaki,mg macam bagus sgt..puii

Then kisah layanan doc n nurse GH yg viral kt fb jugak..kebetulan ibu yg bersalin tu aku kenal,kwn sekolah dlu..kisahnya kwn aku ni bersalin pra matang,infact baru 5bln air ketuban dh pecah so bile bsalin baby mg tak matang,plus berat 490g je..mg cukup sifat tp tak cukup 500g so pihak hospital xambik apa2 tindakan,just tunggu last breath baby tersebut smpaila anak syurga tersebut pergi meninggalkn si ibu..pastu si ibu ni bertarung menahan sakit diseluk utk keluarkan uri, then dijahit tanpa bius..yg up status nye si kakak yg meluahkan rasa tak puas hati thadap keceluparan mulut nurse yg bertugas hari kejadian tu..bile baca yelah rs geram jgk..tp aku xnk terbawak2 dgn emosi,aku baca semuanya smpai ke komen netizen..yg nk mengutuk tu mg ramai sgt..dh rupe mencurahkan minyak ke api yg sedang marak..haihh perlu ke kutuk hina nurse doc gh smpai mcm tu..mg betul kt mne2 pn ade org yg jenis mulut lepas..xyah cari kt hospital,kt ofis,kt sekolah,kt atas kapal,kt hutan belantara pn mst akan jumpe org yg mulut celupar,xreti control maybe dh pesen dia gitu..kebetulan pulak dia keje nurse so bertabahlah sesape yg berurusan dgn dia..malah kwn2 nurse dia sndri pn xtahan dgn mulut dia apatah lagi kita sbg patient yg lgsg xpenah kenal dia..mgla akan terasa!!tapi kita sbg manusia biasa,apa yg lebih ape yg kurang tu jgnla terlalu ambik hati, nobody is perfect right..abaikan dia,fokus kpd bnda lain yg lebih baik..mula2 dlu aku pn geram dgn nurse yg handle ward sblm bsalin..tiap kali contraction aku akan tekan loceng,dia pn dtg..setiap 10mnt kot aku pgl smpai dia stress ckp "anak sulung..biasa lah.."..ayat tu je pun,aku terasa lebih,terasa mcm dia menyindir aku..skg ni aku sedar yg aku x patut ambik ati dgn kata2 mcm tu..mg betul pn,aku patut tau dr awal nk bsalin mg sakit..kalau aku pgl dia 100x pun sakit tu xakan hilang sampaila aku selamat melahirkan..ms kt labor room nurse yg assist semuanya baik2 belaka..smpai yg menjahit pn baik sgt..ms Ayra pn sama..semua doc n nurse baik2, cuma sorg doc pelatih lelaki je yg buat aku rs annoyed..haha mls nk story psl dia..xde kene mengena dgn gh bg aku..disebabkan dia pelatih,aku maafkan la..

Selain tu ade kecoh psl gentle birth, lotus birth, n homebirth..aku baca dr both sides..side org2 pro gentle birth n side org yg medical-assist birth macam aku..aku mg suka baca..just tambah ilmu..aku baca pengalaman org yg gentle birth assist by own husband,mg best dgr..tp aku tak terlintas pn nk buat mcm tu..neverrr sbb aku tau kemampuan aku n suami aku..dua2 penakut darah kot..haha kng pengsan dia dlu dr aku..yg lotus birth pulak takde potong tali pusat baby as soon selepas melahirkan..dorg tunggu atleast 2jam kot..maaf ye bab ni aku geli bila tgk dorg bwk uri tu ke sana sini,sebelah tmpt tdo,sebelah menyusu..lain org lain pandangan kan..sila maafkan andai korg terasa..aku tak paham sgt bab doula douli ni..tp dr side medical officers dorg mg tak suggest kn unassisted gentle birth atau homebirth ni..yelah risiko tinggi kn..dorg yg support mg dh byk study la kn,xkn dorg nk ambik risk..wallahualam..apa2 aku takde nk kutuk org yg pro gentle birth,tp aku takde jugak support..aku tetap pilih utk bsalin di hospital no matter what, indahnya kalau ade rezeki bsalin dgn doc pompuan di gh, nk harap pegi swasta mg takla..itu pn kalau ada kesempatan lg la lepas ni kan hehe

Thursday, November 12, 2015

Planner 2016 :: Printable Template

 
 Sekarang ni masa pantas berlalu, kejap je dah mid November..pejam celik pejam celik dah nak abis tahun 2015..tahun depan 2016 macam2 dalam perancangan, so of course aku perlukan sebuah planner..biasanya office akan bekalkan planner tapi aku tak guna sgt pn..aku tak suka menulis, lebih suka conteng2, tanda2 je..so planner office tu biasanya akan kosong je semedang..
Atas dasar kerajinan tahap gaban aku create sendiri planner yang suit dgn kehendak aku, aku cuba minimize kan penggunaan kertas, so aku buat dlm saiz A5, so boleh print booklet, then potong n bind..siap!!

1. Cover mesti ceria gitu
2. Page untuk important dates, siap2 type..nanti masukkan yg adhoc je..senang
3. Calendar throughout a year, siap tanda hari2 cuti yg berkenaan Putrajaya
4. Letak page untuk notes sehelai 2
5. Monthly planner, 2 pages per month
6. Monthly meal planner..over tak..sebulan punye meal aku dah plan..pastu bulan depannye ulang2 je
7. Aku masukkan jugak page untuk monthly budget, bill payment etc (takde dlm gambar) 
8. Ade jugak daily planner, tapi aku minimize kan 4days per page sebab aku xmenulis sgt pun, just in case nak menulis je..
Total pages dalam 100 jugakla..sebabkan nk letak mcam2 kan..tapi aku puas hati sebab dapat buat sendiri ikut kehendak hati..weehooo

Wednesday, November 11, 2015

Generasi Educare Graduation Day

Salam

Sabtu lepas, ade Majlis Graduasi dan Aprisiasi Tadika Airis - Generasi Educare..dorg buat bersekali dengan Taska Pok Amai-amai Lembaga Hasil di Dewan Bangsawan, LHDN Cyberjaya..kemain meriah uolls..bayangkan Generasi Educare tu ade rangkaian tadika dan taska, termasuk taska hasil ni pun under seliaan Generasi atau Angel Genesys Group..pengetua dia tu macam muda je lg,kecik molek je orangnye dah berjaya kelolakan tadika dan taska..itu baru area Putrajaya dan Cyberjaya..dengarnye total students 600 org, wallaweh..

Airis terlibat dengan persembahan tarian, lagu Hindustan aku lupe lak tajuknye..beberapa minggu sebelum sibuk duk cerita dia menari dengan Ahmad, partner tarian dia tu..aku igtkan menari suke2 je rupenye untuk concert..patutla cikgu mintak RM100 untuk concert rupenye nk beli dress untuk dia pakai menari nanti..kemain ye, kalau sesaje mama nk beli dress kembang gitu memang tak la..sebab Airis ni memang takkan pakai dress cenggitu..ni ha cikgu beli kt Sarah Hughes Globe tu, sampai rm105 pricetag pn still lekat kt baju lg..aku igtkan kena pulang balik sesudah concert rupenye terus ambik kt Airis..hohoho

Mula-mula aku igtkan Airis ni tak pandai menari, or dia malu2 n taknak menari bila tgk org ramai..bila MC announce persembahan pelajar 4 tahun, aku cepat2 suruh mrR pegi depan recordkan..masa tu jugak si Ayra ni bikin perangai nak berlari, aku nk cover tempat, segala beg lagi..tak sempat nk tgk sangat masa Airis menari, nk keluarkan fon snap gambar pun tak dapat..nasib baik cik abang dah rakamkan..hehe memang tergelak2 la tgk Airis menari..kemain bersemangat lg..igt pulak dia semua step yg cikgu ajar tu..kagum aku rasa..papa dia lagi la over, cakap rasa nk nangis tgk dia menari..ahahaha

Lepas abis persembahan dia aku pegi ambik kt belakang stage, tengok muka dia monyok je, rupenye dia menangis tadi!!aku tanye la kenapa nangis, katanya dia nak duduk dengan mama, yelah ms sampai dewan tu cikgu tarik dia duduk belakang stage untuk persiapan persembahan, nangis la budak tu..mujur ms persembahan dapat perform..kalau duk menangis time tu tak ke haru..hihihi kakak oh kakak

Patutnye aku simpan buku program ni, untuk kenangan..tapi dah terbuang pulak
 
Lepas perform baru muka ade manis, ajak mama wefie..hehe
 
Bertiga dengan adik Ayra yang tak gheti duk diam tu,,mulut asyik nk mengunyah je..
 
Dengan papa kesayangan
  
dah ghupe cik bedah beli sayur je 
 
Muka mengantok
 
Kakak duk posing kt belakang..adik entah ke mane tengoknye..susah nau nk bergambar 

Tuesday, November 10, 2015

Resepi Keeper :: Ikan Siakap Sweet Sour

Salam..selamat bercuti buat semua rakyat malaysia
Setelah sekian lama memendam hasrat masak ikan siakap sweet sour,arini dapat jugak ke pasar beli ikan siakap laut yg fresh kt pasar borong selangor..sekor ikan lebih 1kg beratnya, rm15 je..kalau g mkn kt kedai sekor siap masak mau cecah rm35 kot..kalau sedap takpe,puas hati..tapi kalau rasa tak seindah harga itu yg buat hati terkilan je..
Resepi ni aku dh penah buat sekali,mg memenuhi citarasa..yelah kalau ditanya pd pakcik gugel mg pelbagai resepi yg dia bg..pilih je yg mana suka kan..so bila dh try sekali n rasanya sedap, better simpan kt sini so next time tak perlu susah bertanya pakcik gugel lg..hehe..jom cekidaut
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap
- 6 ulas bwg putih diketuk/dicincang
- 1 inci halia dihiris halus
- 8 bj cili padi
- 1 btg serai dihiris halus
- 4 sb sos cili thai
- 4 sb sos tomato
- 2 sb sos tiram
- 2 sb sos ikan
- 1 potong nenas dihiris dadu
- 1 bj tomato dipotong dadu
- setengah bj lada benggala dipotong dadu
- 1 bj bawang besar dipotong dadu
- 1 helai daun limau purut
- 1 btg serai dititik
- garam, kunyit secukup rasa
- tepung jagung
Cara-cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam & kunyit. Kemudian lumurkn tepung jagung sebelum menggoreng. Goreng ikan hingga garing daa cukup masak.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia, cili padi dan serai yg telah dihiris halus sehingga garing dan naik bau. Masukkan serai yg dititik dan daun limau purut.
3. Masukkan campuran sos cili, sos tomato, sos ikan dan sos tiram ke dalam kuali.
4. Masukkan nenas yg dipotong dadu
5. Masukkan tomato, bawang besar dan lada benggala yg dipotong dadu.
6. Perasakan dgn garam. Tutup api.
7. Curahkan kuah ke atas ikan yg dah digoreng tadi..siap untuk dimakan
Senang je kan..kalau korang suka jns berkuah boleh tambah air setengah cawan gitu..aku suka xberkuah sgt..sebab tu tak masukkan air..
Gambar ikan yg dah siap dimasak takde..lepas siap mkn terus rs lapar dan makan smpai tinggal tulang..haha

Friday, November 6, 2015

Preloved :: Caryazara Dhia Kurung

Size : 38
Material : High Quality Chiffon, lining tak jarang
Measurement : 
Bahu - 14.5
Dada - 38
Hips - 40
Labuh Tgn - 22.5
Labuh Baju - 36
Labuh Kain - 40

Price : RM80 all in..

Berminat boleh whatsapp aida :  0197795723 

TQ :)

Monday, November 2, 2015

Little Caliph :: Tadika Khalifah Alaf Baru Putrajaya

Salam..

Next year 2016 inshaaALLAH Airis akan mula bersekolah di Little Caliph Presint 11..pilihan ni atas kehendak dia sendiri..dia nak sekolah yg pakai tudung sentiasa,boleh mengaji n belajar solat..bagi aku n mrR kami hanya mahukan yg terbaik untuk dia, mana yg dia prefer kami akan turutkan selagi termampu..

Pada awalnya memang aku nk sambung bersekolah kt Tadika Generasi tu, dia dah kenal cikgu, dh ade kawan, tgk dia pn happy je tapi entahla kenapa dia nak sangat sekolah baru..dh berjuta kali aku tanya kenapa nk sekolah baru, dia asyik jugak cakap dia nk belajar Iqra (mengaji)..bila aku tanye "kan sekolah sekarang pn belajar iqra?' dia cakap "memangla..tapi kakak nak sekolah baru"...hurmm maka bermula la misi pencarian sekolah baru utk si cilik Airis ni..

Alhamdulillah walaupun masa dah suntuk Tadika ni masih terima pelajar baru, kalau ikutkan perbualan awal melalui telefon pihak pengurusan cuma provide seat untuk 10 org student per group, which means kelas Airis nanti ade 10 org student je..tapi masa aku pegi ke tadika untuk dapatkan maklumat struktur yuran, Cikgu yang incharge cakap maybe dorg akan ambik up to 15, sbb skg dh ada 10 students..bagi aku 15 students still okey tak terlalu packed..berbanding sekolah skg ade 25 student per class..

Struktur yuran pn tak banyak beza dgn Generasi..yuran pendahuluan/tahunan RM1635 untuk pelajar 5 tahun yg baru macam Airis where as kt Generasi RM1680+-..cume kalau smbung kt sane maybe dpt exempted utk uniform n pakaian sukan about RM60-70..dari segi monthly fee pulak Little Caliph agak mahal, RM450 while kt Generasi RM410..beza RM40 dah di situ...tapi demimu anak mak relakan jua...ahakss

Satu hal yg buatkan aku terpikat dgn modul pembelajaran Little Caliph ni dorg menekankan 3 aspek utama iaitu Islamic-English-Creative..ciri2 tu yg buat aku berkenan sgt, tambah lagi aku dgr budak 4 tahun dah boleh mebaca atleast 2 suku kata..Airis skg mg blm boleh membaca, hopefully by next year dia dh boleh membaca..KPI tahun 2016 tu ye nak..hehe

Okey, kepada sesape yg berminat untuk hantar anak ke Little Caliph Presint 11 ni nah aku tempek struktur yuran untuk korg tgk..aku paham sebagai ibu bapa kita mahukan yg terbaik utk anak2 tapi kena tgk kocek sndri jgk...sebelum decide dgn LC ni aku survey mcm2 jugak,kebanyakan tadika yg kita tanya taknak reveal struktur yuran, suruh pegi sendiri ke tadika which aku rasa agak menyusahkan..why not ko bgtau je berapa yuran pendaftaran/tahunan n bulanan siap2 then parents boleh decide earlier samada nk pegi tgk ke tak..kalau within budget bolehla melawat tadika..kalau out of budget boleh hunting yg lain pulak..kan *bagi aku la*