Monday, June 29, 2015

Tragedi Ramadhan :: Berpantang -part 3

Salam

Excited nak abiskan story..arini aku mula bercuti (mc) untuk seminggu..rehat2 kan badan kt rumah..walaupun minda asyik duk fikir kerja kt ofis yg tak pernah siap tu..huhuhu

Harini jugak dh masuk hari ke-3 berpantang..sejak balik dr hospital aritu aku terus berpantang..semuanya secara ala kadar,semampu yg boleh..takdela pantang rigid sgt ala mak2 kt kg..aku still mandi air herba, mkn yg panas2, berstokin, n akan start berurut dan bertungku arini..alhamdulillah dipermudahkan dapat bidan urut yg boleh sediakan segala kelengkapan...aku jugak berbengkung,pakai korset elken tu je..hihi mudah

Bab menu berpantang aku msk sndri je..since mrR mg xdpt bantu bab masak memasak..dia dh boleh tlg handle anak2,cuci2 baju pinggan semua pn dh bsyukur..so setakat msk ape la sgt kn..bknnye berat sgt pn..aku goreng ikan guna kunyit hidup..potong2 halia goreng sekali...lada hitam aku sangai pastu mintak mrR tumbuk dgn garam,buat byk2 simpan dlm tepawe..tiap kali msk nasi aku cedok gaul dgn nasi..alhamdulillah itu pn dh memadai bg aku..

Untuk kali ni aku decide utk berpantang 2 minggu je, lepas tu aku akan jga dari segi pemakanan, elakkan mkn bnda yg sejuk dan berangin..bab bersama suami,seelok eloknya sebulan berpantang..n utk pregnant semula sekurang2nya 3x period..tp seboleh2nya aku nk kosongkn rahim utk 2thn akan dtg..nk merancang sehingga Airis masuk sekolah..

Actually pregnancy kali ni mg tak terduga..aku mg tak dtg period since bersalinkan Ayra..setahun lepas tu ade dtg sekali dlm kuantiti yg sgt byk..sebulan lepas tu xdtg..aku check upt negatif..berulang kali jgk aku check tetap negatif so aku anggap hormon belum stabil..bulan berikutnya pn sama..takde dtg jgk..cuma perasan ada brown spot mcm nk dtg period aku consider as period,2 hari cmtu dh takde..so bile aku duk cek negatif aku mg xjangka yg aku preknen..sampaila Isnin lepas aku rs loya lepas bersahur,aku muntahkan semua makanan...aku terdetik nk cek upt..bile cek mg tkejut sbb positif...hahaha..aku bkn ape,selama ni aku consume mcm2 jns ubat2an,nk kurus,nk ketat,nk itu nk ini..aku takut tindakan aku tu la yg efek kandungan aku..n smpai keguguran...nk nyesal pn takde guna,kami anggap tiada rezeki kami kali ni..mudah2an Allah akan gantikan dgn sesuatu yg lebih baik di ms akn dtg..amin

Tragedi Ramadhan :: D&C - Part 2

Salam 11 Ramadhan

Sambung citer semalam..bile nurse dh maklum dpt buat dnc mlm tu jugak aku rs lega sgt..sebabnya bg aku cepat buat cepatla boleh balik..aku rindu anak2,mst ayra mencari2 je aku mlm tu..sejak kecik dia xpenah lg berenggang dgn aku..mlm2 je mst nk mengempeng..so aku mg lega...walaupun dlm hati rs bdebar nk lalui proses dnc tu..

Lebih kurang jam 1 pg aku ditolak ke dewan bedah..salute nurse yg keja shif mlm,bersengkang mata menjalankan tugas..smpai di dewan bedah,aku dipakaikan cap mcm shower cap tu..pastu doc bius dtg terangkan pd aku ape yg dia akan buat,iaitu bius separuh badan,cucuk di bhgn tulang belakang..dia minta aku btenang n ikut arahan semasa proses bius tu nt..aku angguk2 je,xtau nk ckp ape lg dah

Dalam dewan bedah mg sejuk giler..dorg selimutkn aku dgn 3lapisan selimut..tp aku msih jgk menggigil..lepas tu mula lah episod bius membius..sakitnya hanya Allah yg Maha Mengetahui..dia minta aku xbgerak,dalam keadaan duduk,tundukkan kepala,lembutkan badan,sambil memeluk bantal..aku dpt rasa doc cucuk kt tulang belakang beberapa kali..maybe sebab aku keraskan bdn so kena repeat lagi n lagi..n akhirnya ada sorg nurse dtg tenangkan aku,guide aku utk btenang n lembutkn badan smpaila proses bius selesai..

Bila ubat bius dah meresap ke bahagian bawah aku cuma rs panas n kebas je kaki aku..rs kaki berat sgt..nk gerak pn xboleh..aku dibaringkan balik,kemudian kaki diangkat dan diikat di tepi katil,mcm org nk bersalin tu..kire dlm keadaan mengangkang la..kena pulak doc yg nk jalankn proses cuci tu doc laki..aduii malu oii..tpaksa la tahan perasaan malu tu..xguna pn malu..huahuahuaaa

Proses cuci tu aku rs mengambil masa dlm 30minit atau kurang,aku mg sedar..tp masa tu dirasakan bjalan terlalu lambat..maybe sebab dlm hati duk bdetik cepatla siap..then bile doc mintak nurse masukkan sejenis ubat,aku rs sebu,panas muka naik smpai ke kepala smpai nk terbatuk..rupanya tu ubat utk kecutkan rahim..rs mg xselesa rs sesak dada..ada sorg MA yg akan pantau keadaan n tanya aku ok ke tak setiap masa..aku ckp okey je..huhu

Dah selesai proses cuci tu aku ditolak ke bilik pemulihan,dorg letakkan pemanas di atas katil,so aku rs panas sikit..dlm ms tu aku still menggigil,aku taa pasti ape nama tempat tu tp aku difahamkan tmpt tu utk memantau keadaan pesakit sebaik keluar dr bilik bedah..so kena tahan selama 30 minit..aku still jugak menggigil ms tu..walaupun terasa haba pemanas di atas badan..aku sempat tya doc bertugas,mg normal ke keadaan aku ni..katanya mg mcm tu,semua pesakit akan alami keadaan yg sama kecuali yg dibius sepenuh badan mg xsedar la..

Lepas tu aku ditolak masuk ke wad..dlm pukul 2pg, nurse bertugas n staff nurse berulang kali mintak maaf sebab takde katil.kosong,so aku dibiarkan atas katil tu jgk n diselit di antara katil pesakit lain..aku ckp takpe jgn risau sy tak kisah..lgpn aku mg xkisah..dorg dh bersusah payah cmni pn aku dh syukur..aku paham masalah tak cukup katil di hospital putrajaya ni,malah ms kt hsb dlu pn aku penah duduk celah org jgk..takpe,asalkn dpt bernafas,aku dh sgt2 bersyukur..mlm tu aku susah nk lelapkan mata walaupun badan terasa letih sgt..aku masih kesejukan..nurse selimutkan aku lagi..rs nyaman sikit aku tertidur

Pukul 4pagi aku dikejutkn lagi,kali ni katanya aku akan dibawa ke wad PBBR di presint 8 pulak..sebab mg patutnya aku ditempatkn di situ..aku sempat minta ditukarkan pakaian coz rs seksi sgt pakaian dewan bedah tu..tp nurse mintak aku bsabar,dia tutup bdn aku dgn baik menggunakan selimut dan ckp aku akan ditukarkan pakaian di pbbr..aku pasrah...malam tu aku buat pertama kali baik ambulan,jauh rs perjalanan walaupun sebenarnya jarak dekat je..siap bunyi siren lg walaupun jam 4 pg..kerlass..

Smpai di pbbr baru aku dipakaikan pakaian ward yg kaler hijau tu..hihi kelakar lak..ms tu kebas di kaki pn dh hilang..so aku sambung tdo dgn aman...best ward di pbbr ni sebab walaupun kelas 3 tp bilik sorg2..so lebih privacy..ms ni aku dh lebih stabil..cume fikirkn suami aku yg masih tak tau perkembangan si isteri..tdo ke dia,risau ke dia,bersahur nanti mkn ape la dia..mcm2 aku fikirkn..aku mtk nurse call mrR tp dia tak pick up so aku anggap dia tidur..actually nurse kt hospital pjya tu ade jugk mintak hubungi suami utk dtg setelkn bil tp time tu 4pg mne nk dapat..sape pulak nk tengokkan anak2..so aku ckp nt jela dia dtg..lgpn aku guna GL,takkan lari ke mana pn..tetap percuma kn..hihi

Pagi tu dorg sediakan nasi goreng cina,n minuman malt coklat..aku yg kelaparan sgt,bantai je nasi goreng tu..tapi takdela abis pn..makan sekadar kenyang je..pastu aku mula bjalan2,aku ke meja nurse,aku mintak call suami lg sekali,kali ni dia angkat so aku bgtau la yg aku kt pbbr,n mtk dia hantarkan tuala,toiletries,baju kain seluar baju dlm.etc..sementara tgu mrR dtg aku sambung tdo..letih belum hilang lg..tgh2 tdo acik guard dtg kejutkan aku,ckp suami dtg bsama anak2,disebabkan polisi ward xbenarkan kanak2 bawah 12thn masuk,so dia benarkan aku keluar berjumpa dorg..happy bukan kepalang mcm bertahun tak jumpe..hihi

Aku lepak kt playground,smbil anak2 bermain..happy nya dorg..si adik tu kemain lg memanjat..mrR ckp adik mencari aku smlm..nk nenen la tu..yg si kakak lg teruk nangis2 cr mama..hihi kakak mg tlebih manja..lepas tu aku mtk dorg balik dlu coz doc nk dtg melawat..aku masuk ward n tunggu doc dtg ambik darah..lepas tu aku smbung tdo..kikiki

Pkul 11 cmtu nurse bgtau aku boleh balik pkul 12 nt..so aku pn terus wasep mrR,ckp dtg sekarang..aku mandi2 n bsiap sementara tunggu dorg dtg..yeayyy xsabar sgt rs..tp yg kelakar bila buka beg toiletries,yg ada cuma ubat gigi n berus gigi,sabun mandi nye takde..plg lawak dia boleh masukkan segala BB cream, eye shadow, brow shadow, lipstick dlm tu..siap kapas muka..adoila suami,gelabah sgt la tu kn...hiihihi baju pn same..tak.matching lgsg dgn tudung..ah lantak kan..asalkn bertudung kn bertutup kn..kikiki

Tepat jam 12 aku discaj..n balik ke rumah dgn gembira...n bermula nya sesi berpantang buat kali ke3..

bersambung........

Sunday, June 28, 2015

Tragedi Ramadhan :: Keguguran - Part 1

Salam 10 Ramadhan..

Jumaat lepas aku mengalami keguguran..pada mulanya hanya sakit perut biasa,rasa mcm senggugut tu..pastu aku tgk ada blood spot,cair je..so aku pakai pad siap2..tak lama lepas tu perut semakin sakit,rs cramp mcm nk bsalin..aku tak selesa,aku masuk duduk mencangkung dlm toilet..tup2 keluar seketul cebisan darah,tak tau mcm mn nk describe mcm perut ikan gitu..pejal tapi fragile..aku pgl mrR,dia ckp tu ketulan darah,dia tu penggeli so tgk sekejap je trus taknak tgk lg..hihi aku mintak dia bersihkan tp dia xnk..so aku cuci n flush dlm toilet je..serius tak tau nk buat apa..

Pagi tu aku decide utk EL, kalau pegi klinik dpt MC so aku MC..mrR uruskan anak2 since aku masih lg dalam kesakitan..dia antarkan Airis ke sekolah n Ayra ke umah pengasuh..aku sambung tdo since sejak 4pg duk ulang masuk toilet bdn rs flat sgt..

Tengahari bgn aku msk,yg ada ayam je dlm peti so aku goreng ayam msk nasi aku mkn,mg takleh puasa kn dh bleeding gitu..after solat jumaat mrR balik kami ke klinik Lita Alis..ms tu still bleeding n keluar ketulan2 lg..

Doc on duty aku xigt sape,tapi perempuan,kalau tak salah aku dr fauzana,ke fauziah...eh serius tak igt..dia scan perut,tgk takde ape..katanya sepatutnya ada kantung n jantung sbb kndungan dh masuk 10w..dia berdebar,aku lg la brdebar..then dia suh aku pegi kencing utk urine test..bile urine test,aku still positif pregnant..dia buat surat refer ke hospital putrajaya..

Dalam perjalanan ke hospital aku n mrR tak byk ckp..masing2 layan perasaan msg2..mrR tanya aku nk pegi emergency ke, aku pn xtau coz xpenah alami kn..so kitorg decide utk ke bhgn klinik pakar..aku pegi tmpt registration,tunjuk surat doc..nurse suruh aku terus ke labor room..dah berjalan ke sana sini cari labor room pulak,nurse td tu dah offer naik wheelchair tp aku degil nk bjalan je..dah termengah2 cari tempat..kikiki

Sampai labor room aku tunjuk surat doc,dorg register kan aku n mintak aku masuk tukar kain pink,nk buat pemeriksaan tu..aduss terus rs ngeri..seram sejuk bdn aku..sorg doc interview aku,tanya itu ini..pastu check bwh..huahuahuaaa dia inject kt peha utk kecutkn rahim..suh aku baring sejam tgk mcm mn..kalau ketulan tu semua xkeluar aku kena dnc!!!ohmai...ms tu jam 430 ptg,aku suh mrR balik dulu uruskan anak2, n sediakan mkann berbuka puasa..kesian dia

Pkul 7 cmtu br doc scan semula,katanya benda tu masih ada..xnk turun..n mintak nurse prepare utk anta ke OT utk dnc..aku mg dh cuak..dnc tu aku biasa dgr,cuci rahim kan...ms tu pulak houseman tgh berbuka puasa so kena tunggu dlu..kesian para doctor n nurse,time berbuka pn still kena keja,time tu ade org bsalin,etc..so aku mg respect sgt kt dorg..nurse mintak aku salin baju utk masuk dewan bedah..seksi u..kaler putih,ade tali utk ikat belakang je..xleh pakai yg dalam2 tu..tmasuk brg kemas semua kena tanggal..nurse mtk aku call suami utk ambik brgn aku,aku mtk pnjam fon hospital sbb batry fon aku kong asyik menggogel n berwasep je...huhu

Sambil aku tunggu mrR nurse dh tolak aku ke ruang yg lain,ready utk masuk OT..yg mrR tak jugak smpai..sementara tu aku mintak sorg final year medic student utk call suami,dia bg fon dia je..aku tharu sgt sbb dia sgt baik,temankan aku bg kata2 perangsang,aku dail no. tp masuk voicemail..aku sambung bsembang dgn dr junior tu..dia sgt lembut,untungla sape patient dia ms jd doc nt..dalam ms aku duk tunggu tu jgk aku dgr tangisan baby,bertalu2 org bersalin..ms tu aku okey je,xde rs nk sedih atau nangis ke ape..

Lebih kurang pukul 12mlm ade sorg nurse dtg bgtau aku suruh makan dlu pukul 1 nanti kena start puasa balik,coz pukul 7pg esoknye br nk dnc..aku ms tu tetibe rs sedih..aku menangis, aku fikirkn anak2, aku fikirkn mcm mn suami aku nk dtg anta mknan kt aku,ank2 mst tgh tdo..aku mg dh lapar sgt sbb mkn pukul 1tghari td je..dh hmpir 11jam aku bpuasa tetibe xjd buat pulak..ade sorg doc lelaki dtg time aku tgh nangis,dia terangkan kt aku kenapa xleh buat malam2 so aku angguk2 kepala je tanda faham..yelah lgpn sape aku ni nk arah2 doc utk buat itu ini kn..doc tu seakan fhm.perasaan aku,tetibe ade nurse dtg bgtau akan dnc mlm ni jgk..lega aku dgr..

panjang sgt ni..nanti la sambung part 2

Wednesday, June 24, 2015

Tragedi Ramadhan :: Online Scammers

Aku mg suka online shopping..sapa xsuka kalau dpt jimatkan masa,wang dn tenaga,klik2 n tunggu esoknya barang smpai depan mata *tipu la tu,still kena collect kt kaunter pos*..hihi aku ni jenis survey,mana dpt paling murah n dpt jimat br aku beli..so far mg byk la brg/perkhidmatan yg aku dptkn secara online..smpaikan nk tempah kad kawen pn secara online..kikiki

Nak dijadikan cerita,satu hari aku tertawan dgn satu offer kt pesbuk,aku ada join group bisnes kakitangan kerajaan, dia offer khidmat tempahan bj raya family..mg cun n harga pn cun..bayangkan baju melayu,jubah wanita n 2psg jubah kanak2 dgn harga rm380 tmasuk kain..sapa tak tertawan..lebih2 lg ms tu lg dah nk dekat puasa..tailor pn dh xnk ambik upah menjahit so aku pn deal dgn dia

Aku bukannya tak pernah kena tipu,tp most case aku beli dr buyer luar,n non muslim,back then aku dpt balik duit so aku anggap case closed..kali ni aku beli dgn wanita muslimah,siap berniqab so aku tak pernah terfikir dia tu seorang penipu besar..wall pesbuk dia pn penuh dgn madah2 islamik, n setiap kali pm dia akan greetings dgn bahasa arab which aku rs dia bebetul baik..furthermore dia hanya gunakan akaun tabung haji utk berurusan,n takde akaun commercial bank yg lain..katanya lg 5-10% dr hasil jualan dia akan sumbangkan ke rumah anak yatim..n aku mg bebetul terpedaya..

28 Mei 2015, aku bayar rm200 sebab katanya perlukan deposit,aku pn faham mstla dia kena daptkn modal utk beli kain..si awlnya mg dh deal balance rm180 akan byr once baju dh siap..tup2 pada 10 Jun dia pm mintak aku setelkn balance..bila aku tya baju dh siap ke,katanya belum lg,dia perlukan modal utk beli kain..aku macam what??yg rm200 aku dh byr xcukup ke buat beli kain?pdhal dull satin tu rm7 semeter je pn kt nagoya tu..walaupun dia jual rm15 semeter kt fb dia..utk baju melayu biasanya 5m kain, jubah 3.5m dan jubah bdk berdua tu 3.5m..total 12meter kain which is rm180 *consider dia ambik keuntungan ke atas kain*..so aku ckp xnk byr balance selagi baju xsiap..tp dgn cara berlapik aku minta dia siapkan baju yg ckup dgn duit rm200 tu dlu..aku ckp kt dia bj melayu tak perlu buat,aku leh beli ready made je..dia kata okey..

Lepas tu aku tgk wall fb dia penuh dgn post dr buyer yg mintak refund,yg mtk duit,yg tanya mana parcel,mana barang xsampai2 aku dh jd cuak..rm200 oii bukannya sikit..nk2 nk raya ni mcm2 nk beli..baju raya kami anak beranak lg..mau xberbaju baru kalau dia tipu..so aku pm dia..tya mcm mn progress baju kami..katanya okey,cuma barang2 ready made yg dia jual ada problem,dia stay kt labuan so ada efek gempa bumi blablabla..pelbagai alasan yg xmasuk akal..ms tu aku antara nk pecaya n tak pcaya ja kt dia..

Aku sempat add friend beberapa org mangsa..n kami create satu group whatsapp,kami kumpul sebahagian mangsa yg dpt detect melalui komen kt fb..dlm group kami dpt summary berapa duit kami yg dia dh tipu..total hampir rm5k..ohmaiii

Pastu ada jugak org pm aku ckp psl minah ni..katanya fb tu fake,dia mg giat mengaburi org dgn imej muslimah..hampeh..geram pulak aku rs,ko gunakan islam untuk kerja buat haram ko??memang dasar makan duit haram,hati hempedal semua busuk smpai tak kenal halal haram..kuang ajar betul pompuan ni tau

Korang kalau nk membeli kena hati2 la,jgn mudah tpedaya dgn janji manis..murah murah jgk tp jgn smpai gigit jari mcm kami ni..korang nilaikan sndri la kegiatan dia ni..modus operandi yang dpt disimpulkan: 

1. fake fb acc- ciri2 wanita muslimah

2. takde muka sebenar

3. deal secara pm..takde no fon provided even dh mintak berkali2

4. acc tabung haji je..takde akaun lain

5. offer harga jauhhh lebih murah

6. kata2 manis, derma anak yatim konon

7. dia ni jual segala macam selain tempahan baju - jubah,cadar, emas, pelaburan, iphone, samsung, n etc..

Aku mintak dia refund balik duit,yelah bayang kain pn takde..kalau yg lain dia boleh ckp supplier tipu dia,dia cuma dropshipper bagai tp kalau bab tempahan xkan kedai kain tipu dia jugak kan??sumpah aku xpecaya lg dh kt org mcm ni..n aku xkn halalkan kalau dia xpulangkan duit aku

Aku sertakan screenshot perbualan kami utk rujukan

Saturday, June 20, 2015

Salam Ramadhan 1436H

Alhamdulillah dah 3 hari kita berpuasa..sambil bersandar kekenyangan ni ambik chance update blog sat..dh lama tinggalkn bersawang..hehh

Ramadhan kali ni kami berempat, tahun lepas aku masih maternity leave kt kampung,so mrR berpuasa sorg2 kt sini..tahun ni kembali together2,lebih ramai ahli lebih mencabar..ahakss

Entah kenapa tahun ni mcm kurang bersemangat, ok bab berpuasa mg la wajib berpuasa kn..cumanya takde rs excited mcm zaman kecik2 dlu..dh berapa tahun jugak xdpt pegi traweh di surau/masjid..ok lets not talk about traweh sbb nt org akan ckp semua tu alasan semata..hendak seribu daya katanyaaaa..hmmmm

So far, 3x berbuka dan 3x bersahur aku masih 'merajinkan' diri utk memasak..menu ape ade je..dh nekad xnk membazir so sehari msk lauk max 3jns..kuih 1..utk 1st day aku beli lauk kari ikan n ayam msk kicap kt ofis,balik goreng sayur n msk nasi je..pastu rs xbest,xpuas mkn lak..siap2 nekad nk msk jela pasni..heh

Ramadhan ni jugak bg peluang aku try byk resepi baru...1st day aku buat karipap sardin..google punya google aku ambik resepi kak pilla kasihaleeya tu..serius menjadi..then hari kedua aku ambik resepi msk lemak cili api telur itik kt blog azie kitchen..alhamdulilah menjadi jgk..arini aku msk char kuey tiaw, jemu pulak mkn nasi every time berbuka n sahur kn..so lets tukar2 menu..esok nk msk ape eh..ermmm japg google lg..haha

Kalau ikutkn hati nk jugak jengah ke bazar ramadhan putrajaya ni,mst ramai giler..pulak tu mcm2 juadah yg boleh membuatkan keinginan membuak2..tapi TAPI TAPI tapi masa tak mengizinkan..tambahan lg weekdays, keluar ofis terkejar2 masa nk g ambik anak2..si kakak kena ambik latest by 545 while adik bfore 530..so kitorg decide aku ambik kakak papa ambik adik..sbb nk keluar dr ofis aku dh ambik kurang2 15mnt..biasalah bln puasa ramai yg nak balik awal,so jem sikit la jalan walaupun dekat..

Arini 1st weekend,aku plan nk buat laksam awalnya..tp plan cancel..awal2 pg dh buatkan sup ayam utk bdk2,then pegi ofis siapkn keje sikit..balik singgah pasar br beli bahan memasak..owh arini aku buat karipap inti daging pulak...eh asyik karipap je??okey esok kita buat agar2 santan pulak..tapi tengoklah mcm mn..bahan blm ade..mrR pulak keje pg esok..huhu