Pages

Thursday, September 29, 2011

My 1st day di tempat baru

Semalam ai dh lapor diri kt tempat baru a.k.a Ibu Pejabat kt Putrajaya ni..serius ckp xde perasaan hepi sgt pn,cuak ade jgk la tp perasaan xsabar nk menimang cahaya mata yg lebih2...n xsabar nk balik kg utk cuti bersalin hehe...kalo sebelum ni,ai xpenah plan nk ambik cuti bersalin lebih awal memandangkan keje n stay dekat family je..tp skg ni situasi dh berubah n ai terpaksa la apply cuti lebih awal supaya ai dpt bersama2 family di saat2 akhir kehamilan..bkn ai xnk abiskan masa bersama sang suami di sini tp keadaan amatlah xmengizinkan..suami ai bknnye keje mcm org lain,mg masuk office hour mcm ai tp kejenye boleh smpai jam 12 tgh malam..n ini amat merisaukan mak ai kt kg,dia takut sgt kalo2 time emergency suami masih di opis n ai sorg2 kt umah..so better dia ade di saat2 mcm 2...betul jgkla,ai ni kn anak dia,lgpn sdg mengandungkan cucu yg sulong pulak,mane ade nenek yg xnak tgk cucu dia di depan mata..hehe bertuah sungguh baby dlm kandungan ai ni..belum lahir lg ur grandparents n aunties dh belikan mcm2 utk baby..lastweek ms ai pegi meeting kt subang selama seminggu balik je tgk dh ade tilam utk baby cot..empuk je rase..yg tu MakTam baby yg sponser tau :)
Ok back to our story,ai lapor diri n stat keje semalam..tp xde wat ape sgt pn..my new bos sgtla baik..dia mintak ai uruskan soal cuti bersalin etc dulu n ckp xnk bagi ape2 tugas lg since ai pn dh nk stat cuti bersalin minggu depan..hehe selamatla ai buat 3ari ni...pas2 holiday sampai end of dis year..tahun depan baru naik keje balik....hurreyyyy :)
Ai pn dengan gagahnya mendaki ke KPSM utk urusan cuti,rupneye kene wat cover letter utk apply cuti awal,ai igtkan boleh isi borang gitu je...komputer tmpt ai masih blum boleh diguna..ape mslh pn xtau la...lg satu hal yg agak memeningkan adalah surat pengesahan tarikh jangkaan dr doktor yg merawat...alamak part ni ai a bit risau sbb ai checkup kt alor setar je selama ni,skg kt putrajaya mn tempat ai nk mintak pengesahan ni...lastly ai ajak mrR pegi klinik kesihatan putrajaya je,tp malangnye doktor tu xleh nk sahkan pulak sb kononnya dia xde rekod ai..padahal buku pink kem kesihatan 2 dh ade tulis mcm2 rekod pemeriksaan ai selama ni..dia tetap xnk n suh ai balik KEDAH utk ambik surat tu dr doktor...haihhhh dgn keadaan ai yg sarat,nk travel jauh2 semata2 surat sekeping 2 amatlah tidak berbaloi kn??huhu apela doktor ni...:( keluar dr KKIA tu kitorg terus ke poliklinik cahaya kt presint 8 pulak,nasib baikla doktor tu boleh watkan surat tu tp kenala scan dgn dia pulak walaupun br minggu kepas kitorg scan..berserah jela...kena rm50,setella hal surat pengesahan tu..hukhuk sabo jela kn
Tp ade satu hal yg merunsingkan ai bila doktor yg scan kt poliklinik tu ckp baby ai ni boboy pulak..haihh mcm mne leh bertukar ni??2kali ultrasound sebelum ni sah2 xde nmpk bebird dia pn,cne lak kali ni doktor leh ckp boy??tgk muke mrR dh cuak,masam semacam je..ai dh nk tergelak2 tgk dia...ai dh byk kali ckp ngn dia prepare jela nama baby boy same tp dia tetap degil n confident je ngn baby girl dia tu..nk sgt gegirl..hehe balik je dr klinik kitorg g mkn,dia ckp xnk mkn..xde selera katanya..frust la tu kn...hehe marah beno dia bile ai usik2 ckp baby boy..dan2 je ckp doktor tu xpakar,dhla mesin pn oldskul katanya..hehe kelakarla suami ai sorg ni :p xpela syg,boy atau girl yg penting baby kite sihat dan selamat dilahirkan...


Friday, September 23, 2011

Thursday, September 15, 2011

Dilema lg.....

Pagi ni sgt mengantok,smlm tah nape xleh tdo lena..asyik terpikir bnda bkn2 je,siap usap2 perut ckp "baby kalo nk kuar awal pn tunggu ayah balik minggu depan eh"..lgpn ms 2 usia kandungan ai pn dh 37minggu,so dh dikira matang utk bersalin...hehe smpai kul 5pg mata ni asyik nk terjaga je,dh nk dekat subuh br la leh tdo lena..haihh mg selalu cmtu tau :(
So pg ni datang keje dgn mamai2 lg,ngntok la katakan...tgh syok2 bekpes nasi lemak lauk sotong,telur mata kerbau n sambal ikan bilis tempe,dpt fax panggilan kursus pulak..alamak bkn kursus,tp gap analysis meeting dgn Pengarah Bhgn Pertek...satu negeri anta 3org wakil Pertek..n ai kena jd wakil Kedah bersama bos n another PKPKII...aiyo malasnye...dgn perut memboyot lg..nk nek flight pn dh xlepas sbb dh nk masuk 36weeks weekend ni..nk drive sndri pulak mrR xkasi,sorang2 lg bahaya katanya...dia nk balik jemput pn sgtlah xberbaloi,ditambah pulak dgn sambutan 1malaysia+merdeka kt putrajaya,buatkan dia sgt bz weekend ni..huhu nk pegi naik ape skg ni??kalo keta jabatan pn xkn nk nek sorang,bos n PKPKII dh tentula nk drive sndri je (dorang claim mileage lebat woo)...ai jugak yg ciput sedut..kihkihkih...
MrR suh nek bas je,kalo ikut mg same je mcm nek keta tp .......................................ermmm tahla

Wednesday, September 14, 2011

Bila adik & abang nak bertunang.....

Walaupun ai ni anak kedua dalam kami 5orang adik beradik tp ai adalah anak pertama yg melangsungkan perkahwinan...langkah bendul ke mcm tu??kalo nk tunggu abg ai yg sorg tu alamatnya berjanggutla mrR..hehe tambah pulak mrR tua setahun dr abg ai..abg ai pulak tahun ni dh mencecah angka 30..dah tentula parents ai mula duk bising2 bila dia nk berumahtangga..dhla dia tu sorang2nye anak lelaki dorg...tentula xsabar nk terima menantu pmpuan kn..hihi..adik ai pulak umo 24 tahun ni,berkapel dgn pakwe dia tu dh lame even sebelum ai kenal dgn mrR..masa ai nk kawen tahun lepas mak ayah dh suh dia wat sekali harung je,tp dia degil,muda lg katanya..tup2 tahun ni nk bertunang pulak..haihh mane xpening kepala orang tua berdua tu..sekali kenduri kendara bukannye leh wat kecik2,ramai sedara-mara,sahabat handai katanya...mcm majlis pertunangan ai 2yrs ago pn siap berkhemah bagai,walaupun nk jemput sedara n jiran terdekat je..majlis resepsi jgn cakapla kalo xbuat 1500keping kad jemputan muncung je mulut dorg takut xcukup..sudahnye sekotak kad xsempat diedar,byk jemput pakai mulut je..huhu itu kesah majlis sulong dorg la,yg next ni mak dh siap warn,kalo adik nk tunang ke kawen ke kena tgu abang jugak,wat sekali harung!!hehe ai selamat le
So adik pn dgn beria2 nye pujuk abg utk wat majlis bersama..end up abg pn setuju dgn syarat majlis pertunangannya bkn tahun ni,so we all decide utk pegi merisik n meminang si dara sunti awal tahun depan je..memandangkan ai akan bersalin xlama lg,so majlis pertunangan adik akan dijalankan serentak dgn majlis akikah baby nanti..means raya haji nanti la..xlama dh tu,hehe...ai excited jugak walaupun ms tu dh sah2 la ai masih berpantang..

Yang menjadi masalahnya sekarang ni adalah persiapan pertunangan dorg,since majlis pn dh xlama lg so memasing mula la riuh membincangkan tema baju,hantaran dan sebagainya..hehe teringat pulak betapa kalutnya ai masa nk tunang n nikah dlu,bkn main bz lg memikirkan bab hantaran tu...adik ai pulak dgn sesenang atinya menyerahkan tugas menyiapkan hantaran kt ai..what???hehe walaupun ai ni xkreatif tp ai suke jugak wat mende2 tu tp keadaan yg sarat cmni pn kena pembahagian tugas jugak ke...hurmmm itula nasib seorang kakak...si adik ni mg cerewet sikit,siap request jgn terlalu berbunga2an,jgn terlalu kolot,xkn yg mcm ai dlu sb nt org perasan,bla bla bla sudahnya ai yg pening nk pikir....bila tanya abg,jwpannye ringkas je,dia ambik yg adik tu dhla..hehe senang citer...

So skg ni ai tgh cr idea utk wat hantaran adik..kitorg plan xnk wat byk2 la..sekadar membalas 3dulang yg dibawa pihak lelaki..sikit kn??hehe 2pn adik sendri yg request suh bwk sikit je,xlarat nk balas katanya..save budget..hehe..lgpn kitorg kt kedah ni dh adat utk pertunangan hantaran cuma makanan2 manis je so xdela susah sgt nk siapkan 5 dulang tu..kek,buah2an,coklat dah wajib..lg 2 nant adik pikirla sndri nk letak ape..ai sediakan bekas dhle...n tema utk majlis pertunangan dia adalah purple+pink..hehe so acara mengugel pn bermula utk cari idea gubahan hantaran yg simple but nice mcm yg direquest..

Memandangkan adik xnk guna tray besi putih berkaki mcm yg ai guna dlu so terpksa la mereject semua dulang besi berkaki yg ade..mostly gubahan hantaran tahun ni same je mcm tahun lepas,guna material pn yg lebih kurang sama je..tp ai berkenan pulak dgn 2 jenis gubahan ni..bantal polisterin n pinggan putih..bukanlah terkini sgt2 tp atleast terkeluar dr konsep dulang berkaki tu..
picca credit to arma wedding couture

Dulang tanpa bunga2an kire mcm ni la
credit to gaya hantaran

Atau atas pinggan mcm ni
credit to google.com

ermm yg mane satu idaman kalbu??kena tanya empunya bdn dlu la kn...hehe

Monday, September 12, 2011

Setahun sudah berlalu....

Tanggal 12September2010....kira2 jam 2ptg ai telah selamat menjadi isteri kepada seorang lelaki bernama mrR..kini saat indah yg penuh mendebarkan tu dh setahun berlalu...alhamdulillah ai masih lg bergelar isteri walaupun realitinya kitorg masih xdpt menjalani kehidupan sebagai sepasang suami isteri seperti mana pasangan yg lain...bilala ai dpt bertukar nie,itu jela soklan yg selalu bermain di minda...dengan kehadiran ahli yg baru sudah tentu la ai inginkan kehidupan berkeluarga yg normal..huhu sedih tol bila mengenangkan semua ni...Ya Allah Ya Tuhan ku,Engkau permudahkanlah urusan pertukaran ku buat kesekian kalinya..percepatkanlah keputusannya agar kami dapat bersama-sama menjalani kehidupan sebagai sebuah keluarga...amin

Sunday, September 11, 2011

what a hectic week.....

lame jugak kot ai xupdate blog ni..hehe bz le katakan...bkn ape,byk sgt bende bermain di kepala ni,nk setelkan tiap perkara yg datang,2yg buatkan minggu ni terasa begitu hectic sekali...ececehhh
bermula dgn kes penipuan cyber oleh si penjual durjana bernama Yakun Zhang (terpaksa di reveal kn sebab dia xpenah nk respond tiap emel i sent him...geram betoi)..ai dh lodge report thru paypal resolution center,disebabkan ai made payment with Paypal smart connect so ai mungkin eligable for coverage of full purchase amount..harap2 adela rezeki utk dpt balik duit tue...huhu bill credit card pn xbayar lg disebabkan akaun paypal tu...:(
oleh kerana ai ni jenis yg kalut nk ensure everything ready,so ai decide to buy another spare pump utk sementara waktu,dh dpt refund tu nant baru beli pam lain..so we both decide to get medela harmony je dlu..just incase bengkak susu ke ape kn,atleast dh ade satu...refund 2 pn tah dpt ke idak lg..sempatla tgu next salary utk beli yg lebih ok kot..so bermula misi pencarian pump medela tu kt area alor setar ni..since baru je kena tipu so agak ralat utk beli online lg..ai pn dgn gagahnya pegila ke setiap kedai brangan baby kt alor setar ni utk cari pump tu..tp malangnya dorg xjual pulak..yg ade kebanyakkan avent manual tu..ai dh review cket psl avent manual vs harmony n most users ckp harmony lg okey so ai stick on harmony jela..ade jugak kedai yg pomot pump lain ie farlin,ai xpenah dgr pulak sebelum tu so ai xnk ambik risk eventho harga dia mg affordable..in conclusion mg kena cr online jugak le...n ai dh beli pn dgn qoonip sbb harga yg dia tawarkan mg murah..barang dr US,so rasanya xde waranty lactaequip..xpela brg manual rasanya xde byk mslh sbb part dia pn xbyk..kurang2 kena tukar breast shield atau valve je kot..xpela redha je....
dalam masa duk cr harmony tu sempat jugak ai ricky2 bedding set babylove 7in1 tu,tp still xde jugak..most kedai ckp dh sold out,bile tanye bile nk restock ckp xtau lg,ade yg sengih aje...dlm ati dorg maybe suh beli ape yg ade je kot..tp ai kalo leh nk la yg full set tu,br cun hehe...mrR pn ade pegi JJ utk cari tp yg ade brand sweet cherry je,itu pn 60% cotton material,cmpur ngn polyester...kalo leh ai nk yg 100% cotton gitu...kt pacific ade yg 100% jugak tp xcute,ade corak winnie the pooh yg ai xminat tu je...huhu
sudahnye last thursday ai gigih mengugel n jumpe la satu blog ni,tuan punya blog ade wat handmade bedding set n ai rs fall in love pulak tgk hasilnye...jeng3x ai sgtla suke..so ai diskas ngn mrR utk tempah dr dia je,puas hati leh pilih kain,corak,pattern,tebal etc...kali ni mrR pulak yg tukang transfer byrn kt akaun dia sb ai dh berholiday,xde tenet utk online etc...yeayyy xsbr pulak tunggu brg siap smpai depan umah :) kalo ade sesape ug berminat leh la jenguk2 blog dia ni...nanti barang dh sampai ai upload kn hasilnye keh :)
http://ummicraftzone.blogspot.com/

Monday, September 5, 2011

Ya Allah aku tertipu.....sedihnye

Arini ai balik keje dgn hati yg tenang,tp bile smpai je umah tgk ade kiriman dari China...heran bin ajaib sebab setahu ai xpenah pulak beli barang dr China...baru teringatkan medela swing yg ai beli kt ebay last month..tp ai beli dr seller kt Canada...pakai CAD dollar lg..haihhh pening jugak memikirkannye,sebelum buka parcel 2 ai dh check2 kot tulis sender ke hape tp tulisan cina,sape nk paham huhu...so ai pn buka ka ebay balik check tracking number yg seller tu bg..sah mg medela swing yg ai beli..excited la nk buka...tup2 yg ade dlm tu hanyalah loket sial kaler kuning yg tah dr mne datangnye...means ai dh kena tipu dgn seller tu!!medela swing konon...melayang duit ai hukhuk....sedihnyeeeeee

Persiapan saat akhir...

Yeay tinggal beberapa barang je lg yg belum dibeli...setakat ni ai belum beli bedding set n breastpump package je lg..yg lain sume considered settled!!..latest item ai beli mstila baby cot mcm yg ai mentioned kt previous post tu kn...meh tepek gambr ckit,tp gmbr pinjam kt tenet la sbb xsempat snap actual product..hehe

katil ni boleh dilipat,so senang la nk simpan bile baby dh xnk guna nanti...yang penting solid wood (bak kata mrR) hehe...katil ni boleh dilaras 3aras dan penghadang tepi boleh dilaras jugak..hehe
So skg ni misi nk mencari bedding set jela utk complete kan baby cot ni...haruslah pink kn...igt nk cari jenama babylove mcm ni..so ai pegi la Kasih Ibu kt pacific hypermarket cari tp xde pulak..tokey kedai ckp dh sold out..hukhuk sedihnye....
MrR dah janji nk pegi cari area Putrajaya pulak..so just tunggu dan lihat jela dia dpt jumpe ke x..hehe

Sunday, September 4, 2011

Coretan Raya 2011

Fuhh selepas raya ke5 barula ai sempat nk ngapdet blog ni..bkn ape,bz raya la katakan...kalo nk wat esei pn mau lebih 1000 patah perkataan ni....so kite wat kronologi jela eh..hehe

28/08
11pg~bertolak balik ke Baling a.k.a umah ibu mertua ku....
12tgh~singgah SP dulu utk meet up dgn buyer yg nk beli MAM giftset tu..tp tunggu sejam dia xmuncul pulak..haihhh
2.30ptg~smpai Baling...lepak2 je..heheh SIL yg sediakan juadah berbuka utk aritu...menu : ayam panggang,rendang kerang,ulam-ulaman,sambal belacan,cempedak goreng...yummy!!
8.30mlm~sibuk buka daun palas utk isi ketupat..sgt meriah dgn 7org adik-beradik mrR + ipar duai + anak2 sedara....MIL just isi daun pisang kt dlm buluh utk lemang je..hehe

29/08
4pg~bgn utk sediakan juadah bersahur (last sahur ni)...tp tolong2 BIRAS je,masaknye x jugak hehe
after subuh : tido balik..ngeh3x..hantu punye menantu
8.30pg~bgn tdo xtau nk wat ape...tgk MIL duk isi beras pulut dlm buluh lemang..nk wat lemang dh le tue...tlg tgk je :p
10pg~start bakar lemang..ai tlg tgk jugak hehe
12tgh~BIRAS siap masak pulut utk wat ketupat palas...nasib baik ai terer balut..hehe tlg le balut smbil ajar SIL cara balut ketupat palas edisi utara..(nk ketupat jantan okey..betina xmau)...
2ptg~keluar pekan baling jap cari balang isi peneram a.k.a telinga keling nk bwk balik umah mak..hehe
3ptg~bertolak balik ke AS pulak
5ptg~sampai AS singgah pasar simpang kuala beli udang n sayur,nk masak utk berbuka pulak
6ptg~sambil ai masak,mrR sibuk nk pasang langsir n kemas2 ruang tamu..hehe rajin kn dia...:)
8mlm~after berbuka..bermula la sesi kemas-mengemas,cuci-mencuci, dan sebagainya...
10mlm~tlg mak balut ketupat palas pulak...mak wat pulut plain n pulut jagung..sedapnye xsbr nk mkn..smbil 2 masak kari daging utk cicah..n sup tulang utk ratah2 mlm raya...
12.30mlm~keluar ngn sista+sispikah ke Pekan Rabu (utk pertama kalinya di malam raya)..konon2 time cmni dorg start lelong kuih etc...tp org ramai ya Rabbi nk jalan pn susah...end up beli kek pisang je 3bantal rm20..still murah hehe mrR pulak beli songkok...
2pg~baru tido....ZZZzzzzzZzzz

30/08 a.k.a 1 Syawal
8.30pg~bersiap utk solat aidilfitri...bermaaf-maafan dgn mrR dulu hehe
10pg~ke rumah maklong..beraya ngn tok n maklong sekeluarga
12pg~ke rumah tokcik...pekena soto tokcik yg terbaekk
2ptg~ke rumah tok nyang....mkn ketupat pulut lg
3ptg~ke rumah Zan di Perlis pulak....mkn mee udang sedappp
6ptg~ke rumah Not di Tunjang....pekena nasi beriani pulak
7.30ptg~sampai umah...mak pn buat soto..rasa semangkuk hehe pas2 layan tetamu yg dtg
11.30mlm~tetamu terakhir dtg beraya...close house pkul 12.30mlm..fuhhh letih giler

31/08 a.k.a 2 Syawal
10pg~ke rumah Kak Azwa utk ketupat nasi...yummy..sedap
11pg~terus bergerak ke Baling....tp dpt call family in-law semua nk g umah sedara kt Grik..so kitorg terus follow belakang....
1tgh~sampai rumah MakTeh kt Grik,lunch masakan kampung...fuhh terbaekk (tp segan nk menambah sbb baru 1st time jumpe...hehe)
2.30ptg~ke rumah MakCik pulak (kt area tue jugak)...ade babyboy br lahir on 1st syawal...sgt chomel :)
3.30ptg~bertolak balik ke Baling
5ptg~smpai Baling,lepak kt umah je..mrR ke rumah PakLong utk rewang kenduri keesokan hari pulak...cian dia xsempat rehat...
8mlm~ke rumah PakLang untuk rumah terbuka di Siong...mkn bihun goreng,nasi tomato n rojak..hehe
after isyak terus tido ZZzzzzzzZZZzzzzz

01/09 a.k.a 3 Syawal
12tgh~kawan mrR datang beraya di rumah..mak masak nasi tghari,pekena sepinggan dlu (lapik perut kekdahnye)
2ptg~pegi kenduri umah PakLong...gulai batang pisang mst ade :)
4ptg~bertolak balik ke Alor Setar pulak
6ptg~sampai Alor Setar mak buat bihun sup pulak..open house lg..fuhhhhh
10mlm~abang bertolak balik ke KL...pas dia balik je terus lena Zzzzzz

02/09
xde undangan rumah terbuka coz ari jumaat...mrR pulak xsihat badan,nk demam katanya...kebetulan mak pn sakit tangan jugak penangan 3hari open house aje...sudahnya kitorg menghabiskan masa di rumah je seharian...
8mlm~kuar shopping barang baby sikit

03/09
11pg~ke kenduri kawen rumah ayah Chik di Sik
2ptg~ke rumah Mama di Pendang
4ptg~balik rumah rehat....
6ptg~keluar ngedet ngn mrR...mkn kt Sala Kitchen...pas makan igt nk g Giant jap cr baby cot/playpen tp kebetulan sebelah restoren ade kedai perabot baru buka..saja gatal mulut tanya tokey kedai tu,dia siap ambik n buka kotak..berkenan je terus rembat...hehe suke..xyah pegi giant terus balik umah pasang katil baby ku :)
10.30mlm~antar mrR ke terminal bas...dh nk balik..hukhuk....maka berakhirla coretan aidilfitri kali ni..