Monday, January 23, 2017

AA :: Aktiviti hujung minggu kami

 
Sabtu lepas ade program Kayuhan Amal Kastam 1 Malaysia, KAK1M semperna Hari Kastam Sedunia setiap 21 Jan every year. Aku tak masuk pun acara berbasikal tu tapi turut sama hadir untuk memeriahkan majlis bak kata orang, program jabatan kita kena la support sikit kan. Hihi
 
Awal2 pagi Airis dah bangun semangat nak bersenam katanya, ada acara senamrobik jugak so aku ajak dorg bersenam la kononnya. Mujur mrR pun tak keje pagi tu so lets go together2 katanya, nek moto berempat haha. Acara berlangsung kt Dataran MOF, infact seluruh Malaysia ade program KAK1M tu sebenarnya, semua pakat berkayuh la ye. Semangat tengok dorg semua, aku je tak semangat nk mengayuh sbb dh lama sgt tak naik beskal kikiki kalau jatuh malu kang. Oh ye kayuhan ni sebenarnya more to charity program, sumbangan ke Majlis Kanser Negara, MAKNA. Setiap penyertaan dikenakan yuran RM50, dapat tshirt, tumbler, cap n medal etc kire berbaloi jgk la sambil beriadah sambil beramal kan.
 
Semangat AA ni nak bersenam, tapi atlast nan hado hahaha

Adik ni manja dengan papa, kalau papa takde baru manja dgn mama dia ni

Pelepasan VVIP pukul 8 pagi, bos2 besau la ni kiranya

Dikhabarkan seramai 2ribu peserta yang join acara ni..fuhh

Entah sape pulak datang ni..adoi takut anak2 aku

Kids under 12 ade pertandingan mewarna. Kakak warna tak abis pun dah taknak..dia xminat sangat color2 ni..tak macam mama dia hiihihi

Adik pun nak jugak...walaupunnnn hahaha

Aku sempat buat pemeriksaan kesihatan, yelah benda depan mata moh le kita check  basic2 tu, berat tinggi bmi tekanan darah n kandungan gula dlm darah, alhamdulillah semua okey, bmi je dah 23.+ hehe nk sampai border tu ye kak bedah, ati2 huhuhu. Budak2 kalut nak bersenam coz ms senam robik dorg duk mewarna, so papa dorg bawak berlari kt depan mof nun, tak dapat la mrR buat pemeriksaan kesihatan diri dia. Ade kempen derma darah jgk tapi aku tak sempat nk tinjau coz bdk2 kalut nak balik. Kitorg singgah hero beli bahan masak then balik je pastu.

Petangnya mrR keje, anak2 macam biasa nak pegi kolam la every weekend, last week tak pegi sebab masing2 tak sihat demam n selsema. So lets mama bawak kali ni. Kesian pulak asyik berzikir nk p kolam nk p kolam je sepanjang hari. Kakak lagi lawak celik mata je nak p kolam, bila papa dia cakap papa keja terus nangis tersedu sedan sebab tak dapat p kolam. Haih la anak, drama betul korang ni.
  
Aku takde swimming attire so tengok dari kejauhan je. Dalam hati risau kot2 anak2 tenggelam ke hape tak sempat nak angkat, kembung perut minum air kolam tu kang. So pegi la tukar seluar legging duk bertenggek kt tepi tu sambil perati dorg. Entrance fee RM1 je per kid untuk kolam kanak2, kalau kolam dewasa RM2. Okeyla kan..
 
Adik siap bawak ball, duk main dalam kolam tu, aku tgk pulak seriau maklumlah mak dorg ni penakut 

Hantu air ni tak reti sejuk langsung, kalau sesi 2 jam 2 jam jugak dia nk berendam, berenang tak reti pun hahaha

Ahad pagi pun datang kolam lagi kalini papa pulak bawak. Aku macam biasa bibik kena ke pasar beli ikannya buk. Mau masak kari. Weekend ni masak kena ikut tekak anak n suami, apa dorg nak makan kena tanya siap2 kang dah masak takmo makan pulak. Airis tu tiap minggu request nak makan masak lemak ikan, cuma minggu ni nak kari ikan pulak. SYMP la ye nakkk.

Petang macam biasa papa kerjaan so mama bawak jalan2 beri barang dapur kat Alamanda je, happy la dorg sekejap. Balik rumah tengok papa takde si kakak mula buat drama balik, sedih manjang sebab papa asyik keja katanya. Huhu. Bertabahlah nak
 
 

Friday, January 13, 2017

Borak Santai

 
Pejam celik pejam celik dah hampir separuh bulan Januari, entry ke-2 utk tahun ni, ahaha konon nk merajinkan diri sangat, awal2 lg dah kelautan dalam. Life macam tu je, ade pasang naik nye. Awal2 tahun ni banyak ujian yg menimpa, harapnya lepas ni makin baik dan terus baik. InshaAllah mudah-mudahan.
 
Anak-anak so far so good, elok je ke sekolah. Kakak paling win sebab tak buat perangai nak ke sekolah, bangun pagi pn senang, tido malam pn takyah nak gaduh2 manja dah. Pukul 10 je terus masuk tido. Adik jela jenuh nk bangun pagi, jenuh kejut dia buat tido je padahal dah sedar. Punye la kering budak tu, kadang bikin hati mak panassss je. Mujur ada mrPapa yg penyabar layan kerenah dia pagi2, kalau mama dia jangan haraplah. Tapi mama tetap kalah, tiap hari kena paw jajan bawak ke sekolah, singgah kedai kat taska tu dulu * apesal la ade kedai kat situ* Haih.
 
Kekonon nak rajinkan diri layan anak-anak, tapi bebanan keja kt ofis makin tak tertanggung rasa, balik petang je rasa letih sesangat rasa nak landing atas tilam je, maka budak2 pun tak dapat lah ke playground main buaian kesukaan dorg, kalau papa dorg rajin or tak keje papa jelah yang bawakkan. So far every weekend tak pernah miss lagi pegi kolam, suka la budak2 tu main air. Berendam sejam je pastu balik dah kecut masing2. Pastu selsema manjang. Kena cari penawar ni takleh biar lama2, kakak tu dahla ade mslh radang paru2 dia, kang penuh pulak kahak kt dada tu. Bahaya oi.
 

 
 
 

Tuesday, January 3, 2017

Welcome 2017

 
Salam Tahun Baru *walaupun dah masuk hari ke 3*
 
Alhamdulillah dipanjangkan usia dapat jengah ke tahun 2017, 362 days ahead kita pun taktau apa akan jadi sepanjang tahun ni, kita hanya merancang Allah swt jua yg menentukannya. So we just follow the flow, hajat di hati memang banyak pembaharuan yang nk dibuat, which is berubah ke arah yang lebih baik. Dalam usaha ke arah tu maka banyak jugak benda yang perlu kita rancang/setkan azam. Kedengarannya agak klise, tapi kadang kita tak perasan pun kita tanam azam tu bukan hanya bila masuk tahun baru, setiap hari kita bangun tido pun kita duk pikir apa yang patut kita buat arini, apa yg kita nak buat untuk capai sesuatu perkara. Bagi aku, fokus utama aku sekarang ni adalah family, kerjaya dan financial. So aku target dalam tahun ni aku dapat bagi tumpuan kt ketiga2 dengan seimbang.

Family
Untuk tahun ni, aku tak rancang nak tambah ahli keluarga yang baru walaupun Ayra dah nak masuk 3 tahun beberapa bulan je lagi. Tahun 2018 maybe?who knows hehe. So aku nak berikan sepenuh perhatian utk Airis dan Ayra. Kalau boleh aku nak masakkan sarapan n dinner dorg setiap hari, lunch jela kat sekolah. Weekend pun nak spend lebih masa dengan dorang, dah taknak rajinkan diri pegi ofis siapkan keje ke ape. Atleast satu hari weekend tu bawak dorg jalan2, pegi taman ke pegi window shopping ke, dorg sekarang dh besar so senang dah aku nak bawak dorg sendiri je tanpa tunggu incik suami yang senantiasa busy tu. Petang2 kalau cuaca baik aku nak bawak dorg main kat playground, kejap pun jadila asalkan dorg happy. Malam pulak sentiasa luangkan masa buat aktiviti reading/writing/coloring dengan dorang. So far alhamdulillah Airis dah semakin rajin solat, lepas maghrib dia akan ambik buku untuk buat aktiviti. Ayra pun suka mengikut kakak so aku harap tahun ni budak2 tu akan lebih disiplin termasuklah mak dia ni. Haha.

Kerjaya
Dari segi kerjaya tak banyak perubahan yang boleh aku lakukan selain kerja dgn lebih tekun, tekun dan tekun lagi. Lebih fokus pada sesuatu tugasan, dan teliti jangan sampai ada yang tersilap lagi. Serik woo bila asyik salah je. huhu rasa incompetent sangat diriku ini. Aku tak harap sebarang pengiktirafan or anugerah, cukuplah asalkan bos aku berpuas hati dengan pencapaian aku. TIme frame untuk sesuatu tugasan pun aku dah set awal2, takmau lambat2 lagi nanti kang orang bising je HQ lambat buat keje, hukhuk =.=

Kewangan
Tahun ni jugak aku nak fokus kepada pengurusan kewangan aku, yg mana selama ni aku main taram je beli itu ini tanpa fikir panjang, sudahnya perbelanjaan lebih banyak dari pendapatan. Itu yang asyik guna kad kredit je. Tahun ni aku berazam nak potong kad kredit yg ada tinggal satu je. Sekarang ni aku pegang 4 kad!!Kegilaan apakah ini. So harapnya dapat la kurangkan napsu berbelanja aku lepas ni. Tunggakan PTPTN pn aku nak pegi setelkan esok atau lusa. Lepas ni just bayar bulanan melalui potongan gaji jelah taktau sampai bila asalkan abis bayar. Hutang tetap hutang oii, jangan culas. Tahun ni jugak demi nak jaga income flow yg baik maka percutian keluarga kita plan sekali je, nak pegi Terengganu. Tak jadi nk ke kundasang bagai. Tapi hujung tahun inshaAllah aku nak ke Korea, dgn kawan opis. Harapnya menjadi yang tu sebab dah termimpi2 nak jejak korea tu, haha. So lets berjimat mulai sekarang, tabung holiday tu memang kena ada la, kalau tak memang tak kemana.

Bab-bab lain macam biasa, sentiasa nak kurus tapi tak penah usaha ke arah tu pun. So marilah kita carry forward je azam nak kurus tu, target dapat 50kg pn dah okey, hahaha.