Wednesday, January 21, 2015

Edisi JJCM 2015 :: Cameron Highlands


9 Januari 2015, kitorg berjalan2 ke Cameron Highlands!! Sepanjang perjalanan Airis sangatlah crancky, dia ingat kejut dia bgn awal untuk ke sekolah, so sepanjang perjalanan asyik cakap "kakak taknak school" haha...yang si adik seperti biasa tak reti duk diam, nak memegang, nk memunggah buat macam kt rumah pulak..bpeluh mak tau..hihi
 







wefie
 
Actually kitorg ade mini gathering dgn kwn2 study dlu, geng aku la...masa kt uitm dlu bdk2 lain gelar kami geng gagak hitam..ade la sejarah nya tu..malas nk story haha..tapi tapi tapi kalau tgk kitorg takdela gagak hitam pn..macam gila-gila remaja tu jauh sekali la..
 
Urusan hotel, tentative aku yg uruskan..kitorg ber6 bersama pasangan n anak masing2 menginap di Copthorne Hotel..yang dulunya dikenali sebagai Equatorial Cameron Highlands kat Brinchang..sebelah dgn Kea Farm..rate sangat wow utk 3-4Star hotel..maybe sebab ktiorg book a month earlier kot..RM164 per night per room (exclusive of taxes)..so total utk 2mlm termasuk tax lebih kurang rm390 per room...okey la kn..  
 

 Sebelum ape2 bergambar dulu..time ni kat lobby hotel berkumpul dulu before keluar dinner..Airis not in picture sebab dia sangat malu dgn kawan2..owh tema mlm ni Merah Biru tau
 

 Steamboat dinner kat Glory 78...best jgk ade steak & snack lain..so boleh pilih kalau taknak steamboat...harga pn okey RM23 per set/pax
 
 Aktiviti wajib - Bergambar hehe
 
 Eh bertiga je??
 
 Budak "pemalu" sangat
 
Alamak mata adik..

dah tengok ke lain pulak...

bestfren Airis, Afryna same age, bulan kelahiran pn sama

pandai Afryna ni berkawan..dia yang approach Airis dlu

Yang paling Otai tu Syaurah, umur 6 tahun dah..adiknya Zahraa pun same age dgn Airis n Afryna..pun lahir bulan Oktober 2011


Second day - Mood Airis dah okey sikit..
 
Tapi yang jadi tak best, Airis demam pulak..macam mn tak demam, suhu kt sane mg sejuk, aku pakaikan stoking dia xnak..nk pakaikan sweater pn taknak..nk pakaikan topi pn taknak..cuaca pulak tak menentu, kejap hujan renyai..so demam la jawabnya..petangnya kitorg tak ikut kwn2 lain ke ladang teh, terus balik bilik sebab Airis dah muntah2..kesian dia


meh adik Ayra tolong jagakan kakak ye..Ayra siap bersarung tgn sebab kesejukan..biru bibir dia oii


Main dalam bilik jela dik..sambil kakak rehatkan diri
 
Malam tu kitorg terpaksa ke Klinik kt Brinchang tu sebab badan Airis semakin panas, muntah makin teruk..memang aku ade standby ubat tp nampaknya suhu tak jugak turun..jumpe doc, katanya suhu tinggi 40 degree, so dia masukkan ubat bontot..meraung la si kakak..pestime kot masuk ubat tu..balik dia still muntah2, lembik je jadinya sebab tak lalu mkn langsung...
 
Esoknya, kira dah last day..after checkout kitorg sempat la singgah Kea Farm beli sikit2, then heading to Mardi..seingat aku last time kitorg datang Cameron semuanya indah belaka, skg macam dah tak best, orang pn tak ramai..pasar malam pn dah tak meriah..jenuh jugakla nk cari benda makan..maybe jugak sebab anak tak sihat so tak boleh enjoy berjalan sangat..
 

Mama terpaksa back carry kakak, dia demam lg masa ni..taknak pulak papa dia dukung..mujur tak patah pinggang mama nak oii

Papa relax je dgn adik...tq Ayra sebab sangat behave..
 
Panjang pulak entry kali ni..gambar2 ni taken by my phone je, belum sempat nk transfer dr kamera..walaupun tak berjalan mane sgt, tetap best sebab dpt jumpa kwn2 semua..dorg ni kira sahabat sejati aku dunia akhirat inshaAllah...malam first tu kitorg lepak menyembang smpai pagi..ade sesi tukar2 adiah jugak,aku dapat adiah toto...sangat suka..haha

Saturday, January 17, 2015

Airis Batrisya :: Tantrum??

Dah 2 minggu Airis pegi tadika..aku betul-betul ingat yang dia akan okey je memandangkan dia yg excited benar nk ke school sebelum ni..even ms 1st day dia takde ciri2 tantrum atau takut2..

Rupanya semua tu hanya permulaan..2nd day dia dah mula menunjukkan ciri2 tantrum..menangis,mengamuk,menjerit2..mujur tak meronta2 je depan tadika tu..hehe kelakar bila igt balik, segan dgn cikgu pun ade jgk

Masalah Airis ni, bukan pagi je dia start meragam, since petang atau malam lagi dia dah buat hal..sampai naik buntu jugakla papa mama dia ni, duk fikir ape nak buat utk tenangkan dia..asyik ulang "kakak taknak pegi school"..ikutkan ati mg rs mcm nk quit je,xyahla pegi..kesian sampaikan tahap tak boleh sebut perkataan "school" tu depan dia..tanya pun tak boleh..aduh

Tapi bila fikirkan balik sampai bila?thn nig la dia baru 4 thn, kalau xantar pn mg okey je,tapi nextyear?kena antar jgk kn..dia pasti akan mulakan tantrum balik..so lets try another week,kalau teruk sangat kita try halfday pulak utk a month,paling2 tak boleh kita stop ye nak..then mama anta kakak every saturday ke playgroup..aku identify punca2 Airis ni tantrum disebabkan
1. Dia xpernah bergaul dgn rakan sebaya, duk umah pengasuh hanya dia n anak pengasuh berdua je yg sebaya,yg lain baby sebaya Ayra..so dia sedikit janggal bila ramai2 gitu..malu,segan,semua campur sekali

2. Tido lewat - so bila pagi dia akan liat bangun, mengantok nak sambung tapi kena paksa bangun mandi,mg mengamuk la dia..kadang tu gosok gigi pn taknak..tiap pagi memang mandi sambil melalak jela kejenye...hihi jenuh pujuk tdo awal,sengaja dia tahan mata sebab taknak tdo awal..haihh

3. Penghadaman - Airis dari dulu memang mslh sembelit, so nak kena paksa membuang hari2 kalau tak teruk nk meneran..kalau dgn org tak biasa jgn harap dia nk ajak ke toilet..bila sistem penghadaman tak baik, badan pn tak cergas, automatik dia akan rasa tak selesa..

4. Komunikasi - Airis boleh dikatakan pandai bercakap, dia takde pelat so biasanya orang akan faham ape yg dia nak sampaikan, cuma lately dia suka sebut perkataan yg aku sendiri tak dapat paham, so bila aku tak paham automatik dia akan mengamuk..tunjukkan tanda protes dia tu..dengan cikgu aku tak pasti,tp bila ditanya cikgu akan cakap dia okey je

5. Perhatian - Sejak ade Ayra aku akui banyak luangkan masa dgn ayra berbanding airis, sebab Ayra kan menyusu badan, so bila petang balik dr keje aku akan pangku susukan Ayra, Airis nak ape semua aku suruh ambik/buat sendiri..mungkin sebab tu dia rasa kurang perhatian drpd aku..sejak dia tantrum ni pulak aku semakin tak endahkan dia,sebab konon malas nk layan, takut makin dilayan makin menjadi pulak hehe

6. Makanan - Airis ni jenis tak banyak makan, memilih pun ye jugak..dia pandai je request ape nak makan, mummy dia dh tau ape dia suka n tak suka..so bila ke sekolah dorg rigid dengan jadual menu yg ada..aku syak ade benda yg dia xsuka dorg bg makan,so dia makin tak suka ke sekolah..tp bila ditanya kakak makan ape kt school doa jawab je, bihun goreng la, susu la, bubur la, nmpak mcm okey je pulak

7. Tido siang - biasanya kt rumah mummy dia akan tdo siang..tp sejak school jadual padat dorg dapat rehat dr 12-2.30ptg je, ms tu la nk makan n mandi..rehat2 tapi mungkin tak sempat nk tido sebab ade kelas iqra petangnya..sebab tu kot dia jd moody..kalau aku pun mesti ngamuk bila tak dapat tido...hahaha

So far itu jela punca yang aku perhatikan..ade sesetengah perkara aku cuba ease kn dia, contohnya aku bg lebih perhatian pd dia, aku peluk belai dia,ckap mama sayang kakak selalu,aku ikutkn permintaan dia,ape dia nk makan, ape dia nk buat..alhamdulillah semakin hari mood dia dah semakin baik..balik school dh mula bercerita ape yg dia buat sepanjang hari..cikgu nama Ekin, cikgu baik..kawan2 pn ramai...cuma ade lagi la sebut "kakak taknak pegi school" tu..hehe..takpela kakak,kita cuba lg eh..mama percaya u can do it!!!

Wednesday, January 7, 2015

Ayra Batrisya :: Dah 8 bulan

Lama tak coret psl Ayra Batrisya - buah hati mama - budak kecik - Rarara mama...dlm byk2 pgln tu aku suka pgl dia Rarara..opss sory ai xtiru schawal eh,ai yg pgl dia rara dlu hikhokhikhok..kakak Airis pn suka pgl adik dia Rarara..nama dh pendek dipendekkan lg..hahha

Ayra dah cecah 8bulan 29dis yg lepas..29 april 2015 turns 1 year old!!!owh how tine flies..cpt betul,rs mcm br je lahirkan dia..mama gonna miss that moment forever Rara..i promise you..i love you sooo much

Semalam checkup, berat Ayra dah 7.2kg..patutla makin lebam lengan mama dukung Ayra lama2..hahaha sejak ade ssc xdela teruk nk bdukung lg,alhamdulillah both parties selesa..yeayy

Ayra dh merangkak seawal usia 5 bulan..skg ni dh berdiri n belajar meniti..rasanya bdk ni akan cepat bjalan..

Gigi pulak dh tumbuh 2btg bawah..ade yg sedang tumbuh kt bwh,n 3btg atas..haih tgk gaya bselerak gigi bdk kecik ni..besar2 lak tu..ahahaha

Mulut boleh tahan riuh,mamamama papapapa tatatatata dadadadada nenenennen dh mula kedengaran..kdg2 perasan mcm dia ckp nanenen (nak nenen)..haha perasaAn mama le tu..hihi

Manjanye lahai dgn mama dia,tdo mst nk mama peluk,smbil menyusu..kadang dia buat perangai nak dikendong,sampai tertido..dh tido aku letak je terus tjaga n nanges kuat2,time tu aku pn nk marah je rasa,kdg smpai 2pg kot..aigooo

Ayra ni kuat makan jgk..sehari 2x bubur, puree n snack..kire 4x meal..susu xbyk sgt minum..kalau kt pengasuh abisla jgk 4botol,tp kalau kt rumah bsama aku lgsg xnk botol..nk mengempeng je kejenye..haha

Sekarang ni problem dia susah berak, sejak mkn mknan pejal ni..bila mkn bubur nasi je mst najis dia keras..huhu kesian dia..tp kalau xbg mkn nasi mcm xkenyang perut je pulak..

Ayra ni suka sangat main dgn kakak Airis,pantang kakak dia main kt mane kt situ jugak dia nk menempek..yang best kakak Airis xpenah pulak mrh or naik tgn kt adik..alhamdulillah moga dorg ber2 dpt jd rapat mcm aku n adik2 aku..

So far Ayra ni boleh dikira anak yg mudah jaga..takdela meragam sgt kecuali time ngantok..kalau nk outing mkn kt luar pn xde mslh since dia dh boleh duduk baby chair tu..letak je dlm tu then bg snack confirm okey..terbaiklah dik..hihi

Friday, January 2, 2015

Airis Batrisya :: 1st day in school

Muka excited..sejuk ati mama tau 
 
Alhamdulillah, pejam celik pejam celik Airis pn dh masuk 4 tahun, walaupun kalau diikutkan bulan kelahirannye lambat lg tp nk sekolah kenala ikut tahun kelahiran kan..
 
Kitorg antar Airis ke Tadika Generasi Inspirasi, Presint 9, Putrajaya..takdela jauh sangat dr rumah..n kawasan tu mcam2 ada so senang nk sogok dia in case liat nk pegi school lepas ni, hehe
 
Ari pertama ni nmpk gaya macam okey, senang bgn pagi, senang ajak mandi, naik keta pn still potpet2 dia, cuma smpai je depan pintu pagar terus tgamam, takut2 or malu2, sama banyak kot..sorg sorg cikgu dtg pujuk ajak masuk, at last cikgu datang dukung je terus..muka kelat je Airis, mama tgk sayu pulak rasa hati, tapi kena tabahkan hati demi kebaikan Airis kendian hari..
 
Airis, kamu permata hati pertama mama dan papa, semarah mana pn kami di atas kelakuan kamu kami tetap sayangkan kamu..segala apa yg mama papa lakukan hanyalah dengan niat inginkan yg terbaik buat kamu, belajarlah sayang setakat yg kamu mampu dan inginkan, mama papa takkan pernah memaksa kamu dan takkan sesekali memarahi kamu walau apa jua pencapaian akademik mu, kami hanya mahukan kamu menjadi insan yang berguna, tinggi budi pekerti dan berbakti kepada nusa dan bangsa kelak
 
p/s : mode sayu teringatkan Airis..macam mane la kakak kt sekolah tu...hopefully semuanya baik2 saja