Friday, April 26, 2013

Perginya seorang pemimpin yang disegani ~ Al-fatihah

Assalamualaikum wbt

Salam Jumaat yang mulia, penghulu segala hari..

Harini bermula dgn kisah sedih dan menyayat hati, Timb Ketua Pengarah Kastam Dato' Shaharuddin Ibrahim atau lebih dikenali dgn gelaran Dato' S di kalangan warga kastam telah kembali ke rahmatullah..lebih tragis, beliau ditembak dari jarak dekat ketika dalam perjalanan menuju ke pejabat....innalillahi wainna ilahirojiuun..

Dato' seorang yg sangat tegas, mg ai akui ai sendri takut tatkala bertentang mata dengan beliau, tapi beliau merupakan pemimpin yang disegani dek kerna kejujuran beliau dan juga sifat prihatin terhadap bawahan..ai bukanla seorang yg berkerja directly dengan beliau tp ai ditugaskan utk jaga asset dlm bilik pejabat beliau...

Yang paling memilukan ade jugak segelintir pihak cuba mengambil kesempatan apabila cuba mengaitkan tragedy berdarah tersebut sebagai permainan politik...putrajaya dikatakan tak selamat, kononnya hasil pemerintahan selama ini,ape kejadah pulak nk kaitkan dgn politik pulak..mentang2 la PRU dh dekat ni..dasar cakap orang xde otak!!geram ni grrrrr

Jom kawan-kawan kita sedekahkan al-Fatihah kpd Allayarham..semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 beriman..aminn

Thursday, April 25, 2013

Cerita 3 hari di Port Dickson

Assalamualaikum wbt

Salam Khamis...dah tiga hari tak masuk opis arini rase tersangatlah malas nk bkerja..hukhuk

Last 3 days ai ade meeting ISO kt PD, maka mengangkutlah anak n suami (dasar tak leh berpisah..hehe)...tenkiu encik suami sebab sanggup bercuti rehat semata-mata isterimu yg demanding ni..hehe lap u <3 p="">
Memandangkan ai bermeeting siang malam, maka encik suami jadi fulltime nanny kpd cik airis..yeayy suke la dorg berdua cuti sakan..mg enjoy la..nanti ai akan update gmbo2 dorg sepanjang percutian hebat dorg..(dorg je bercuti,mama keje tau)

tgkla sengihnye...smpai xnmpk mata..hihi
 
suke la tu dpt main kolam..pagi n petang tau..
 
dah terbiasa baca doa dulu sebelum ape2..smpaikan mandi kolam pn nk dia dulu
 
cehcecehhhh....
 
pagi2 after bfast terus nk lepak tepi kolam ye...

lepak tepi pantai pulak...
 
ewahhh rehat ye,tgk papa swim pulak

haaa tudia berapa byk ball daa
 
 
p/s : ini semua gambar cilok dr FB papa...nanti ai upload yg dr camera eh..hehe

Tuesday, April 16, 2013

Cecah 18 bulan ~ Airis demam panas!!

Assalamualaikum wbt

 Muka budak demam..
 Smile....just like mama hihi
Yeay....papa balik!!
 
 
Semalam ai off, airis demam panas...cari thermometer tak jumpe tah mane airis sorok,rasenye cecah 40 degree..huhu kesian syg mama..tapi muka still ceria..ok la kn??
 
Sehari sebelum tu airis dah selsema + batuk..kitorg pegi kenduri kawen anak boss mof..ai xdela kenal sgt cume bhubung melalui surat n emel je..tp dh terima kad jemputan, rase mcm kene pegi je...lgpn lame tak merasa nasi kenduri kekeke..tanye encik suami dia ckp okey...yeayyy syokk..makanan sangat best, ade nasi minyak mcm biase, plus ubi kayu cicah sambal bilis dgn kepala parut, ade cucur udang, char kuetiaw (sayang tak sempat merasa)..cume yg xbest sebab panas...huhu maklumla buat majlis kt rumah, duduk bawah khemah tu berbahang la sikit...Balik dari kenduri je terus badan Airis rs panas je..sah demam!!
 
Siap2 nak pegi kenduri..
 

Bile dh demam tu paham2 ajela...mama n papa kenala layan lebih sikit..kalau sebelum ni jadi princess skg dh jd queen pulak..kikikiki mama kena tepuk,papa kena garu...sabo jela sayang punye pasal...
 
Harini airis demam lg..papa pulak yg jaga...baru jap td papa whatsup trun garden dh..pagi td before dtg keje ai sapukan tapak kaki dia dgn putih telur..ade org petua utk turunkan panas..moga2 menjadi dengan izin Allah swt..amin....
 
Cepat sihat ye sayang...mama n papa love u sooo much!!

Monday, April 8, 2013

Terlebih excited

Assalamualaikum wbt

Salam senin....arghhh Monday blues betol la..2 hari spend time dgn cik airis tak puas lak rase..budak tu makin cerdik+akal jenuh...gerammmm je

Lately ai sering mendapat perkabaran gembira tentang bakal ibu/pregnancy..membuatkan diriku yang teruja..last month ai tak didatangi bendera jepun,so hati dah berbunga2 riang,beli UPT 3x check asekla -ve..pasrah di situ..

Tup2 ai dpt msg dari teman baik sms di kolej dulu...wowwee my dear fren akan jadi ibu..yeayyy sorak gembira...keesokkannya chat pulak dgn sorg lg teman, anak dia sebaya airis, katanya anaknye afryna muntah2 teruk n admitted, check punye check rupenye mabuk nk dpt adik!!!OMG mama yg preggy tak sedar, dia pulak yg alahan..oh kesian fyna..but aunty n airis happy for u sayang, fyna mg good girl n boleh jd kakak yang baik..last time jumpe airis, dipeluk n kiss nye airis mcm adik dia..hehe airis??lambat lg la kot nk jd kakak ye...superb manja itu anak..haha

Oh mungkin ai lupe nk story, remember last December my sister n brother got married, n my SIL dah pregnant jugak!!middle September ai akan dpt my 1st niece/nephew!!yeayy lagi...anak sedara 1st uoll..haruslah ai pn excited lebih..mcm2 dh fikir nk beli ni..mcm anak sndri lak gayanya

Suke dgr kwn2/teman2 yg pregnant ni..ai pn berkira2 mcm nak lagi..tp mungkin belum rezeki..tahun ni airis pn dh 2tahun,if say ai pregnant n bersalin tahun depan dh gap 3yrs la dorg adik beradik la kn....hurmm moga2 ada rezeki tu..

p/s : nama babyboy dh ade dlm kamus ni...arrian/Aryan mane lg best???(terpengaruh dgn anak tomok..kekeke)

Thursday, April 4, 2013

Aku yang tidak bertuah

Assalamualaikum wbt

Hahaha belum ape2 nak gelak dulu kuat2..
Ternyata aku ni bukanlah sorang insan yang selalu bertuah..tiap kali ade event, ade cabutan bertuah tak penah dapat eventho ratio Nye adalah 1 : 2 ...tak bertuah ye,bukan bererti malang!!

Yes arini ade perjumpaan dengan dato pengarah..biasela perjumpaan tahunan,haruslah ade majlis penyampaian itu ini, untuk pegawai cemerlang, n yang bertuah..nak harapkan cemerlang memang aku langsung tak harapkan le (dasar ngelat, time keje update blog..cemerlang ape tu?)...so sangat2 harapkan ke-ber-tuah-an yang dapat..tup2 satu pun tak melekat..dahla grand prizenye iPad lak tu!!baru je verangan nak tayang kt encik suami tatkala pulang petang nanti..hehe (niat tak baik patutle xdapat) hahaha

Kalau nak diingatkan balik, mase jogathon kat sekolah dulu aku penah dapat cabutan bertuah n hadiahnye adalah hair dryer..mase tu aku mane pandai gune mendalah tu lagi sudahnya rosak sebab tak pakai...kali kedua aku bertuah masa kat dinner college..sem berapa tak ingat, aku dapat mug je pn..huhu itu pun malu2 nak pegi ambik kat depan sebab pakai kebaya kain belah..muahahaha

Dulu time sekolah rendah aku suke tengok alam ria Disney,penah join contest pantun...aku ingat lagi rancangan tu tiap ari sabtu, pukul 1230 kot...mase tu aku tengah makan nasi sambil tengok tv,tup2 dorg umumkan nama aku menang tempat ke-2..kalau 1st prize dapat set computer..mase tu mane la mak ayah aku mampu nak belikan (sekitar tahun 1995-1996)..frust tak dapat set computer, aku dapat jam tangan GUESS..gile tak hot..mase tu sape sangat yang dapat pakai jam tu..tapi malangnya design sangat tak sesuai dgn tangan budak2 aku, so bagi kat abang aku pakai,rosak akhirnya sebelum sempat aku yang merasa..huhu

Lepas pada tu aku ade jugak join contest2 lain macam Coca-Cola..penah dapat jersey hadiah saguhati kalau tak salah la..kiranya masa zaman budak2 aku lebih bertuah bab2 contest or lucky draw ni...sekarang ni jangan harapla...huhu

p/s : walau ape pun aku bertuah punya kehidupan n family yang baik...aku jugak betuah jadi rakyat Malaysia..saya mesti pilih!!lalalala mula melalutla tu

Wednesday, April 3, 2013

Cerita Basi

Assalamualaikum

Sepanjang minggu lepas takde ape-ape update..busy lah katakan...actually ai berbengkel that whole week,macam-macam hal pulak yg berlaku..

First ~ jari airis hampir tersepit kat pintu lif!!!OMG nasib baik takde ape2 kecederaan sebab ai sempat tarik tangan dia..tak dapat nak gambarkan macam mane kejadian tu boleh berlaku, yang pasti ai takkan bagi airis main2 dengan pintu lif tu lagi..huhu

Second ~ 'mummy' airis kena sakit mata!!so MC seminggu..menggagau lah kitorg tentukan sape nak jaga..ai pulak bengkel seminggu, jd organizer pulak tu..kalo ai tak pegi mg keja tak jalan..huhhh akhirnya hubby jugak yg ambik cuti 2hari..terpaksa import tokma dr kampong dtg jaga airis..nasib baik jugak time tu cuti sekolah so adik bongsu ai dapatla ikut sekali hehe

Third ~ kitorg ke hot air balloon festival...maklumla kt putrajaya ni macam2 event ade, so ambik kesempatan la merasa naik balloon tu..sabtu pagi kitorg pegi..beratur halfway secretariat bgtau tiket sold out...dorg jual 300tix je per session..satu hari cuma ade 2 sesi...start naik pukul 8 pagi until 10 rasanya...pastu sesi petang start at 6..disebabkan taknak berputus asa so kitorg datang semula seawal subuh ahadnye pulak..pun same, bertambah ramai org n atlast kitorg xdpt jgk tiket tu..huhuhu sedihhh :( paling frust adik bongsu ai la..tak dapatla nak ambik gambar tunjuk kt kwn2 skolah dia nanti hehe :p takpe dik nextyear kite cube lg ye..hihihi

p/s : A-Fatihah buat kak gee dan takziah buat abg abil di atas pemergian insan tersayang..untuk abg abil,semoga tabah mengharungi dugaan ini..sesungguhnya Allah lebih sayangkan kak gee, semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yang beriman..