Tabung AA

Tuesday, May 29, 2012

Sembelit oh sembelit...pergilah dr anakku

Rasa2 nya dh penah story psl sembelit n airis kt sini tp xpela,nk update lg psl sembelit ni...ekceli mslh ni mg dr awal lg dh timbul bilamana airis jarang membuang,since dia masih bf 3-4hari sekali br u'uk..selalu bile pegi checkup mention perkara tu kt doc tp dia ckp perkara biasa bila bf..ok fine
Then ai campur FM n BM atas beberapa faktor yg xdpt dielakkan,still mcm tu..mcm2 FM dh try,msih jugak mslh same..byk kali jgk jumpe doc,xde lak dia suggest kn tukar susu lain ke ape..we found a solution,beli je ubat punggung tu..tp jarang sgt digunakan,takut dia sakit perut ke ape..so far br 2x gune,tp agak berkesan jgk la..
Skg ni airis dh mkn solid foods,bertambah lg la mslh pembuangan dia,semakin susah n keras..kesian ai tgk dia meneran,kdg2 smpai melecet n berdarah punggung,poopoo dia keras sgt..huhu kesian anak mama...mcm2 jns buah2an mama bg,tp airis tetap mcm tu,sampaikan pisang pn airis dh muak..
Smlm ai ajak mrR pegi cr susu NOVALAC IT yg bgus utk constipation ni,tp mg sgt susah nk cr di putrajaya ni..darussalam xde,mydin,carrefour,semua xde..akhirnye jumpe kt guardian..tin kecik cinonet tu xde lak..yg ade besar gedabak..then we found prune juice khas utk baby,so hubby ckp kite beli jela juice tu dulu,kasi dia mkn..kalau xmenjadi jgk br kite tukar susu..bukan ape,stok susu airis msih lg berbaki 8kotak x 700g..kalau tukar susu alamatnye susu tu kelaut jela..huhu

Friday, May 25, 2012

Airis's Progress Checklist

Ekceli ai dptkan checklist ni dr blogger amal..ni link blog dia..to amal,mohon share ye..
http://amalini-pregnancyjournal.blogspot.com/2012/05/babys-monthly-achievements.html

1 Mo ~ responds to sound (checked)
         ~ lift head (checked)
2 Mos ~ makes cooing sounds (checked)
           ~ holds head up for short periods (checked)
3 Mos ~ laughs (checked)
           ~ holds head steadily (checked)
4 Mos ~ coos when talked to (checked)
           ~ holds head steadily (checked)
5 Mos ~ amuses self with hands (checked)
           ~ can roll over (checked)
6 Mos ~ rolls in both direction (checked)
           ~ turns toward sounds(checked)
7 Mos ~ sits without support (checked)
           ~ imitates speech sounds (checked)
8 Mos ~ says 'dada' n 'mama' (checked)
           ~ begin to crawl (checked)
9 Mos ~ stands if holding into something
           ~ combines syllables into wordlike sounds (checked)
10 Mos ~ crawl well
             ~ waves goodbye (in progress)
             ~ picks things up with pincer grasp (in progress)
11 Mos ~ stands alone for a couple of second
             ~ plays pretty-cake
12 Mos ~ jabbers wordlike sounds
             ~ indicate wants with gestures
My little Airis is just 7 months old but she shows a bit fast progress...alhamdulillah,hopefully everything will always be great for her..

Wednesday, May 23, 2012

Tekanan

Minggu ni mama airis asyik stress je,asyik nk mrh2 si ayah tu...geram je rasenye..tah nepe..hurmm nasible

Friday, May 18, 2012

Mari Beli Kain Sulam Bunga Timbul Bukit Tinggi

Salam semua..mama airis nk jual kain ni..kalau berkenan bolehla beli ye...jom cuci mata,boleh buat baju kurung moden/jubah mg cantik...harga seperti yang tertera,kalau ambik byk ade diskaun ye kwn2..

Details:
- TIDAK PERLU LINING
- Material: satin dove (sangat lembut dan tidak mengkilat(dove tone) kecuali C01 (kain youryo)
- Ukuran: 3.5m bidang besar 60" (350cm x 150cm)
- Bahagian sulaman: badan dan hujung tangan
- Jenis sulaman: sulam suji bunga timbul







Airis is 7 months old today!!!

Yeayy si ibu bersorak gembira bila tgk perkembangan anak kn??u all pn haruslah begitu kn..semperna usia airis yg dh menjangkau 7 bulan ni ai rs mcm nk kasi adiah kt org..boleh x??masih dlm perancangan,u all just wait yea...

Perkembangan Airis Batrisya:
1) Gigi dh 2 batang
2) Fav solids ~  bubur + sayur + ikan bilis,
3) Boleh duduk tanpa disokong (bumbo seat tu xde gune lg dh le kekdahnye)
4) Boleh menjulur a.k.a mengesot (bak kata org utara) dengan laju n pantas
5) Sedang cuba utk merangkak,dh angkat montot..hihi
6) Kemain suke duduk dlm walker,dh xjadi rocker..laju je dia move
7) Mula tarik2 barang yg mama susun kt kabinet tv..abis segala frame gambar dia tarik..
8) Pantang ditinggalkan sorg2,merengek je kekdahnye
9) Suka tido bile duk dlm carseat,kalau atas riba jgn harap le
10) Mula pgl "ma" n "ayah"..
11) Suka membebel sorg2
12) Suka bertegur sapa dgn jiran2 bila naik lif atau kt tmpt2 crowded...anak ai ni suke ramai2 org
13) Kuat menjerit bile kehendak tidak ditepati
14) Pandai geleng2 kepala bila xnk makan
15) Pandai 'pok amai2' sambil tersengih2
16) Suka main air masa mandi,pantang duduk dlm bath tub kuak2 mcm anak itik
17) Pantang tgk mama buka laptop laju dia dia sampai nk tekan same...
18) Tak suka bila dipakaikan headband atau apa saje di kepala,nk tarik buang je
19) Tak suka makan CERELAC yang mama beli...after makan mst muntah balik (2kali je try)
20) Still maintain dgn susu S26..alhamdulillah serasi jgk
21) Rambut dah makin lebat compare dgn sblm ni...
22) ape lg eh..hehe byk sgt smpai lupa

Wednesday, May 16, 2012

Airis dh pgl 'mama'

Arini ai bercuti lg,bb sitter airis ade hal yg perlu diuruskan,so xde choice kene cuti lg la..kalau ikutkan ai mg byk keje kt ofis tu,semalam pn buat smpai kul 12mlm then send to bos via emel je..tp apekan daya,demi anak terpaksala tglkn keje yg bertimbun kt ofis tu (maklumla dh 3minggu xmasuk ofis)...
Lately after ai balik dr kursus,Airis mcm takut ditinggalkan je,pantang ai bgn atau jauh sikit dr dia,dia akan memanggil2..kdg2 ai lalu depan dia n xangkat dukung dia akan jerit n ngs..cerdik anak mama ni...semalam ms tgh siap2 nk pegi keje,sibuk nk lenyek bubur ,Airis pgl ai.."ma....ma"...wahhh terhenti kejap wat keje toleh tgk dia..my little girl dh mula pgl ai mama....suke tau!!!
Si ayah pn ape lg,mule la wat story.."eleh ms mama xde 3minggu airis dh pgl ayah dah.."hehe ayat jeles la tu...mrR,sila jeles ok...hihi

Monday, May 7, 2012

Airis n Walker

Last weekend ai telah lari balik umah hehe..walaupun xdbenarkan tp ai bertekad utk balik jgk,risau bile dgr 1family bbsitter airis demam,si suaminye pulak demam campak,ape lg trus mintak mrR ambik airis n jaga d umah aje..jumaat petang after class ai tumpang sorg roomate yg nk balik ke Kelana Jaya,ai mtk turunkan kt exit kajang..lega dpt jumpe airis..
Esoknya ari Sabtu mrR offer nk bwk g Sogo,tmpt yg ai dh lama xjejak since mengandungkan airis,kire dh setahun kot..so ai pn beria la nk pegi..nk sampai sane punye la sesak,rupenye dorg nk tutup jalan semperna Wesak Day..ai saje gatal kaki daki ke tmpt brg baby,hehe TERjumpe la walker n niat nk kasi airis try test...sebelum ni mg bb sitter airis ade ckp yg dia kdg2 letakkan airis dlm walker,airis mcm suke je..so ai pn saje la nk tgk setakat mne kesukaan airis tu..mcm2 jenis kitorg try,yg roda 8,yg ade stopper,yg 3 in 1, yg rocker 2 in 1...semua airis suke,smpai xnk bgn,bile diangkat je dia menjerit..last2 mama bkenan pulak kt walker ni..terus rembat..harga retail rm199 tp since skg ni ade sale 20% dptla rm159 aje..so tnpa bfikir panjang ambik jela..dwi fungsi leh jd walker n rocker,since airis blum leh bjalan ai leh jdkan rocker dulu,dptla khayalkan dia dgn toys tu semua,lg 1 time kite ber2 je ngn dia,nk solat leh letak dlm tu dulu,kalau x merata dia golek sampai ke bawah meja,bawah katil..tmpt fav dia la tu..
Ahadnye mrR n airis antakan mama balik ke tmpt kursus,sgtla xbest..cepatnye ms berlalu bile ai bersama dorg..bile kt sini rs lambt aje..huhu

 leka dia main
 taknak bangun la mama
 suke sgt buat mulut cenggitu
 pagi2 subuh dh bgn nk duduk dlm walker
 muka baru bgn tido
 bukan main lg ye
 on the way ke Melaka anta mama balik..huhu
 suke dia duk dlm carseat tu ye
 Layan Ikan Bakar kt Crystal Bay dulu
Airis demam arini (monday)..huhu still ceria duk dlm walker :)

Thursday, May 3, 2012

Airis yg semakin cerdik

Kenapa ai cakap dia makin cerdik??sebab ni ha..si Ayahnye mms mama td,ckp anak dia nk asyik nk berebut buku je ngn ayahnye..pantang ayah pegang buku dia pn nk same,last2 ayah bg buku nota utk dia conteng,tp pen xkasi la,bahaya woo....Airis ni cukup pantang kalau kite pegang remote astro n buku,dia je nk conquer..babyTV jela ayah kena layan skg ni..hehe mama xsabar nk balik peluk cium Airis tau,geram sgtttt

gambar ihsan dr si Ayah

Mama Airis yang sangat tak fit okehh

Setelah beberapa hari skip senaman pagi,arini kena senaman pagi yg sgt taf (bg ai le kot) hihi..ape taknye,dh warming up,lompat bintang,tampar lalat,lari berganti2,pastu kena jog pulak daki bukit AKMAL ni..huhuh ai mg surrender la...belum 1km ai dh stop jog n berjalan aje..hihi igtkan ai sorg je yg terkebelakang rupenye ade lg sekumpulan yg mcm ai..hihi kelakar tol..cmne la ai yg lemah gemalai ni boleh join bdn beruniform yg tuff mcm ni..ai pn xsangka,boleh join keje yg mencabar nieh,tp dh rezeki kn..alhamdulillah aje ats segala rezeki yg Allah bagi...
Sampai kt stadium AKMAL,kena pulak pusing 10 round!!!!!!oh my gigi,mg takla kn,ai mcm nk pengsan okeh, lg faci tu ckp kalau ade org pengsan br leh stop....erkk ai ke yg nk pengsan tu?ishh xleh jd ni,kena bertahan jugak...xnkla malukan siri sndri..huhu
Rupenye dia saje wat gempak je,cukup 2 round dia dh suh kitorg tawaf satu AKMAL sampaila ke dewan makan,selesaila acara senaman pagi yg sgt meletihkan tu..tiba part makan,hidangannye nasi lemak pulak..alahai dh turun 0.5kg,tambah pulak 1kg lg ye..hihi nasib badannnn

Tuesday, May 1, 2012

Happy Lepak Day

Its suppose to be Labour Day today, my 1st plan was to spend this holiday somewhere,out of town..but here i am,spending all day long with lepak'ing in dis room...huaaaa