Pages

Tuesday, May 29, 2012

Sembelit oh sembelit...pergilah dr anakku

Rasa2 nya dh penah story psl sembelit n airis kt sini tp xpela,nk update lg psl sembelit ni...ekceli mslh ni mg dr awal lg dh timbul bilamana airis jarang membuang,since dia masih bf 3-4hari sekali br u'uk..selalu bile pegi checkup mention perkara tu kt doc tp dia ckp perkara biasa bila bf..ok fine
Then ai campur FM n BM atas beberapa faktor yg xdpt dielakkan,still mcm tu..mcm2 FM dh try,msih jugak mslh same..byk kali jgk jumpe doc,xde lak dia suggest kn tukar susu lain ke ape..we found a solution,beli je ubat punggung tu..tp jarang sgt digunakan,takut dia sakit perut ke ape..so far br 2x gune,tp agak berkesan jgk la..
Skg ni airis dh mkn solid foods,bertambah lg la mslh pembuangan dia,semakin susah n keras..kesian ai tgk dia meneran,kdg2 smpai melecet n berdarah punggung,poopoo dia keras sgt..huhu kesian anak mama...mcm2 jns buah2an mama bg,tp airis tetap mcm tu,sampaikan pisang pn airis dh muak..
Smlm ai ajak mrR pegi cr susu NOVALAC IT yg bgus utk constipation ni,tp mg sgt susah nk cr di putrajaya ni..darussalam xde,mydin,carrefour,semua xde..akhirnye jumpe kt guardian..tin kecik cinonet tu xde lak..yg ade besar gedabak..then we found prune juice khas utk baby,so hubby ckp kite beli jela juice tu dulu,kasi dia mkn..kalau xmenjadi jgk br kite tukar susu..bukan ape,stok susu airis msih lg berbaki 8kotak x 700g..kalau tukar susu alamatnye susu tu kelaut jela..huhu

4 comments:

  1. mak aiii 8 kotak lagi susu airis.. beli secaton ke ayda.. dah try bg air suam? bg najis dia lembot.. if not leh g klinik dapatkan ubat tuk susah berak.. ain dulu g klinik doktor bagi ubat cecair.. bagi kat Auf arini esok mesti berak.. tapi ain bg bila auf x berak je laaa.. klinik ain pergi tu kat area puchong perdana.. kalau nak details contact ain ye.. lg pon ayda dok putrajaya je kan.. dekat je g puchg tuh

    ReplyDelete
  2. ubat cecair tu yg masuk ikut punggung tu ke ain??aida dh ajak hubby pegi klinik tp dia asyik nk try itu ini dulu,a doc will be a final solution...hukhuk

    ReplyDelete
  3. hye ayda,baru ada masa nak melawat blog awak neh...kesian nyer airis...now minum susu apa yer?my baby pun ada gak sembelit..memang menangis la myra tgk dia meneran nangis2 smpi berdarah..masa tu bagi anmum...bila susah nak popo tu myra tkr bagi s26..now alhamdulillah ok..btw, nama airis ni sbnrnya nama yg ada dlm senarai myra jgk...heheh..

    ReplyDelete
  4. hai mama syahmi, aida bg airis minum s26 skg ni..sebelum ni minum jgk anmum n enfalac tp since mcm xserasi kitorg tukar ke s26..dh 2-3bulan jgk ngn susu ni..skg ni aida bg airis minum heinz fruit juice,mcm ok sikit tp still nangis tiap kali nk u'uk...huhu kesian sgt...

    ReplyDelete