Wednesday, March 28, 2012

Aduss terkena sudaaa

Alahai gara-gara suka sgt shopping online,maka nya arini ai dh terkena lagi..punya la semangat borong jumper kt satu website ni,igtkan dh cukup murahla..sekali turun lunch kt lobby ade org jual pakaian baby,belek punye belek ade jumpers mcm yg ai beli tu..sekali rm20 je sepasang...aiyoooo murah la pulak,geram betol la,ms ai duk cr2 xde pulak yg murah dr tu,bile dh beli jumpe lak yg murah..huhu geram3x...frust tol la

Tuesday, March 27, 2012

Airis demam....hukhuk

Last weekend my little airis got fever...kesiannn anak mama..will upload her 'muka kesian' later je eh..skg ni xde broadband kt umah rs susah sgt,xdpt nk upload gmbr airis byk2 lg dh kt fb huhu..semalam pn airis masih demam,so ai EL je,nsib baik bos okey,pagi2 sesudah subuh terus sms dia...dia reply okey je..hehe tenkiu bos :0
Arini ai terpaksa anta dia g umah bb sitter dia,memandangkan lots of work waiting for me,since mesyuarat jkpak akan diadakan mgu depan so mg byk sgt report yg kena setel..rindu nye kt anak mama sorg tu..airis,wait for mama k..


Friday, March 23, 2012

Update ~ Cik P dh datang..hukhuk

Ai teragak2 jugak nk update psl ni..tp rsnye xde kaum adam yg follow blog ni kn so xpe kot..hehe..ekceli after gv birth last 5 months ai cume alami nifas for about 2-3weeks,then dh suci bersih hehe...selasa lepas,dgn xsemena2 ai didatangi cik P..terkejut jugak sb ai xexpect akan dtg secepat ni..kalau ikut mak ai dulu,after 2yrs baru dtg balik..
Bila dipikir2 balik maybe sebab mak fully b/f kot dulu sebab tu lmbt dtg balik..ai pulak dh tutup kilang susu secara rasminya for about 2 weeks ago,brg2 pam/cooler bag,storage bottle,backpack (yg xpenah gune) tu dh siap simpan dlm almari,tutup rapat2..dengan azam,next baby akan ku gune kan sebaiknya..xnk jd mcm ni lg dh..nyesal pn xde gune kn..huhu
Berbalik pd cite cik P td,ai sgtla x selesa bila waktu2 cmni,maklumla dh lama xrase kehadiran dia kn..kalutla cr pad,sebab mg xde stok lgsg kt umah,time dtg pn ms kt opis,pinjamla dgn adik practical tu dulu..pastu balik br mencari kt kedai runcit bwh umah huhu..
Korg mcm mne ye?berapa lama gap b4 cik P datang balik?

Wednesday, March 14, 2012

Baby's First Year Book ...jom beli

Sory ye kawan2,ai ni bukanlah dealer atau penjual buku as mentioned above..juz wanna share with u moms out-there..mst ramai yg dh tau pasal buku ni kan..so bg sape yg berminat bolehla beli buku ni pd harga diskaun skg..ekceli ai pn got dis from sum1,where we can buy a coupon for discount..retail rrice is rm49.95 ..but if we use this coupon we only have to pay rm37.50..save for 25%..what a deal..jomla kite beli ramai2..sedikit review psl buku ni..

~Book size: 12" x 10"
~Printed on high quality papers
~Contents are more relevant to Malaysian / Asian cultures
~Plenty of space for your favorite photos and details
~Includes a page for you to dedicate the book to a designated recipient, making it an ideal baby shower / newborn gift
~Contents include "When I was in the tummy", "How I got my name", "My family tree", "My 1st festive celebration", and many more






so pada sape yg nk beli dgn rege RM37.50 bolehla beli kt sini http://milkadeal.com/r/86865
Sekian,sharing is caring (^_^)

Monday, March 12, 2012

Expo motherhood

Last saturday,we went to motherhood expo kt midvalley...mulenye xde plan pn nk g..ai was juz mentioned about it since i heard from my colleague about that expo..tak sangka suddenly hubby offer diri utk pegi sane...(ekceli mg susah nk ajak dia pegi tempat crowded cm tu)..since dh ade yg offer nk bwk so ai cepat2 siapkan diri la..hehe
Around 5pm we arrived at mid,as usual car park always full..luckily we got to park at P2..airis was sleeping at that time,so we juz put her in the stroller while waiting for the lift..OMG lift sgtlah lmbat,udah ler kwsn tu agak panas..xde aircond pn huhu..pity airis,terjaga dr tidur maybe sebab panas n berpeluh...nk climb tangga mg xla kn..huhu
Since ai n hubby dh lame xkunjungi mid ni (as i remember it was nearly 2years back since the last time we got here)..nothing really change,tp mcm rusa masuk kg la kejap..berpusing2 nk naik ke exhibition centre tu..haha mg crowded sgt2 la..para parents sorong stroller,para mama2be duk usung perut lg,nk jalan pn susah kot...frankly speaking i've never attend any expo before even when i was pregnant..this is my first time..deep in my heart it was a true regret coz we missed a lot of offer/price-cut during the expo..wonder me hubby pn sanggup meredah ribuan pengunjung sambil tolak storller anaknye tu tanpa sebarang rungutan..disebabkan terlalu crowded smpai xleh bergerak finally we surrender n keluar dr situ..xsempat beli ape sgt pn..but ai sanggup redah masuk balik juz to buy mamypoko diapers hehe..what a deal,they offer @rm28 per pack..tp saiz M sold out pulak..huhu frust3x..
kalaula ms tu ai belum bersalin n belum beli brg2 kelengkapan mg tmpt cmni adalah tmpt terbaik utk shopping,mg murah berbanding harga biasa..playgym yg ai beli @RM109 dijual pd harga rm80 je..stroller,walker,rocker semua pn ade..tp kalau beli nk bawak pulak susah kn..hehe nasib baik semua tu dh ade,kalau x jenuhla nk ngangkutnye ke keta...
B4 balik we sempat makan kt foodcourt tmpt ai selalu lepak ms zaman study kt uitm dulu..byk gerai dh lain,skg ni ade korean,japanese n arab cuisine..ke mg lame dh ade?hihi as per mentioned mg ai dh lame xjejak sane..
After 5hours overthere kitorg pn balik le.udah mlm,airis pn dh tido nyenyak dlm stoller dia..mujur aritu mood dia baik sgt,xmeragam mintak didukung lg..siap ketawa mengekek bile diagah..senang ati mama nk shopping hehe..utk outing aritu we bought comforter set by windsir @ jj..total bargain coz we got both comforter set n quilt set @ only rm179+..nice color indeed..we oso got dresses,jumper,romper, and toys for airis..n oso a pair of shoe each as a gift for ourselves..yeayyy

Thursday, March 8, 2012

Bila org xreti bersyukur...

Pagi td PM ade umumkan berita baik buat penjawat awam..sebenarnya mg dh lama para penjawat awam (terutamanya kt opis ai ni) duk tunggu2 utk dgr berita baik..siap sediakan 3 bas utk ke PICC..hehe tp ai xikut pn,kena jaga opis kekdahnye...huhu
So dgr2 dr live tv jela..alhamdulillah gaji kitorg akan naik 13%..cara pengiraan ai xpasti tp cukup membuatkan ramai yg tersenyum lega..bkn ape,dgn kos sara hidup skg ni yg makin bertambah mg molek sgt kiranya gomen up-kan gaji kitorg2 yg berkhidmat utk negara ni...nak2 lg 'kami' yg merupakan pemungut hasil utama negara okey..patutnya bagi bonus utk 'kami' nie heheh..
Tp dalam pada duk dgr kalimah 'alhamdulillah' tu tak kurang jugak kedengaran keluh kesah para pembangkang tegar yg pd ai tidak tau bersyukur dgn apa yg diberi...ade je yg xkena..dorg ni bkn kata naik 13%,kalo naik 100% pn belum tentu bersyukur..yg tau nk komplen n kutuk gomen je..xpaham tol la ai..yg heran tiap bulan makan gaji gomen jugak..balik dr PICC duk melepak ramai2 lawan kutuk mengutuk,keje xjugak jalan..haihh manusia2...org cmni mg xkan pernah puas selagi tokoh kebanggaan dorg tu xdapat jd PM..lantak korg la..tp jangan nk memekak kt depan WS ai leh x?pegi lepak jauh2 la nk bgosip panas pn..

Wednesday, March 7, 2012

Cerita basi....

Dalam duk asyik review gmbar2 latest airis batrisya terjumpe pulak gmbr2 ms majlis pertunangan satu2nya kekanda ai tanggal 11feb yang lalu...saje gatal tgn nk upload hehe...layannnn









Kembung Perut ~ kesiannye anak mama....

Semalam ms ai pegi ambik airis kt babysitter Umi,dia gtau yg Airis asyik kembung je perutnye..dia sapu myk yuyi pn stil cmtu lak..so right after dia minum susu dia akan muntahkan balik even dh d-burp kan...huhu kesian je anak mama,buat muke sedih lak tu...sejak kebelakangan ni ai pn ade perasan yg dia semakin kerap muntahkan balik susu yg diminum,nak2 lg time dia meniarap..sebelum ni xde pulak cmtu..ape puncanye eh??
Then arini ai pn google2 la psl colic ni..hasil carian google ai dpt tau yg ade a few factors yg mendorong ke arah kekembungan perut baby ni..jom check-it-out...
1. Alahan terhadap laktosa. ~ yang ni ai xpasti sebab selama 4bulan lebih ni mg dia consume lactose dalam susu tu ok je..baru2 ni je yg terjadi mende cmni...
2. Alergi susu lembu. ~ airis minum susu enfalac (lembu la tu)..nk kata alergi dari dulu pn minum susu ni..tp xtaula kot2 dia makin xserasi dgn susu ni pulak..huhu kena tukar yg lain la agaknye
3. Ketidakmatangan usus. Keadaan usus pramatang bayi anda menyebabkan pencernaan karbohidrat tidak sempurna.Ini menyebabkan kembung dengan angin perut yang berlebihan. ~ yang ni mungkin la kot..ai bukanla pakar dlm bidang kedoktoran so mg xtau lgsg psl ketidakmatangan usus dah hal yg sewaktu dgnnye...seek for paed is the best way
4. Sendawa dengan betul selepas bayi menyusu badan atau bayi menyusu botol ~ bab nk sendawa ni yang kekdg ai n hubby failed...most of time airis xnk burp even dh tepuk berkali2..dh mcm2 cr buat,lambat benor dia nk burpp..
5. Terdedah kepada asap rokok. Ibu yang merokok sewaktu mengandung atau di dalam pantang akan menyebabkan bayi berisiko tinggi untuk kembung perut. ~  ohoho bab ni ai sangkal sama sekali,ai xpenah merokok samada di dalam pantang atau di luar pantang ye...tp kalau terdedah kt asap rokok tu xpasti la..penah sekali pegi mkn kt luar ade geng mamat duk merokok,terus kitorg tukar tempat..tp rasanya dh berminggu berlalu kejadian tu
6. Ibu bapa yang tertekan mempengaruhi kaedah penyusuan dan penjagaan bayi. ~ yg ni mg ai akui,tekanan tu ade jugak..nk kata mempengaruhi penyusuan tu xkot sb airis xdirect feeding..pasal penjagaan insyaAllah xterabai setakat ni..wallahualam
7. Ketidakmatangan urat saraf bayi menyebabkan ia lebih sensitif kepada faktor persekitaran. ~ xtaula urat saraf airis ni matang ke tidak..huhu any idea??


Tuesday, March 6, 2012

susu merudum...hukhuk sedihnye

Tiada kata yang mampu menggambarkan perasaan ai skg ni..mcm tajuk di atas nun,susu ai skg semakin merudum..paling sedih semalam ai dpt pam 1.5oz je sehari..rs down sgt2 skg ni..huhuhu..
Ai igt nk try shaklee tu,tgk testimonial mcm membantu ibu2 yg mngalami kesukaran mcm ai ni..tp duk pikir2 jugak sbb ai ni jenis xdisiplin n selalu skip ubat..huhu...korang penah try x?ke ade multivitamin lain yg lebih bagus??please share ye...really need ur advise...thanks