Tabung AA

Wednesday, March 7, 2012

Kembung Perut ~ kesiannye anak mama....

Semalam ms ai pegi ambik airis kt babysitter Umi,dia gtau yg Airis asyik kembung je perutnye..dia sapu myk yuyi pn stil cmtu lak..so right after dia minum susu dia akan muntahkan balik even dh d-burp kan...huhu kesian je anak mama,buat muke sedih lak tu...sejak kebelakangan ni ai pn ade perasan yg dia semakin kerap muntahkan balik susu yg diminum,nak2 lg time dia meniarap..sebelum ni xde pulak cmtu..ape puncanye eh??
Then arini ai pn google2 la psl colic ni..hasil carian google ai dpt tau yg ade a few factors yg mendorong ke arah kekembungan perut baby ni..jom check-it-out...
1. Alahan terhadap laktosa. ~ yang ni ai xpasti sebab selama 4bulan lebih ni mg dia consume lactose dalam susu tu ok je..baru2 ni je yg terjadi mende cmni...
2. Alergi susu lembu. ~ airis minum susu enfalac (lembu la tu)..nk kata alergi dari dulu pn minum susu ni..tp xtaula kot2 dia makin xserasi dgn susu ni pulak..huhu kena tukar yg lain la agaknye
3. Ketidakmatangan usus. Keadaan usus pramatang bayi anda menyebabkan pencernaan karbohidrat tidak sempurna.Ini menyebabkan kembung dengan angin perut yang berlebihan. ~ yang ni mungkin la kot..ai bukanla pakar dlm bidang kedoktoran so mg xtau lgsg psl ketidakmatangan usus dah hal yg sewaktu dgnnye...seek for paed is the best way
4. Sendawa dengan betul selepas bayi menyusu badan atau bayi menyusu botol ~ bab nk sendawa ni yang kekdg ai n hubby failed...most of time airis xnk burp even dh tepuk berkali2..dh mcm2 cr buat,lambat benor dia nk burpp..
5. Terdedah kepada asap rokok. Ibu yang merokok sewaktu mengandung atau di dalam pantang akan menyebabkan bayi berisiko tinggi untuk kembung perut. ~  ohoho bab ni ai sangkal sama sekali,ai xpenah merokok samada di dalam pantang atau di luar pantang ye...tp kalau terdedah kt asap rokok tu xpasti la..penah sekali pegi mkn kt luar ade geng mamat duk merokok,terus kitorg tukar tempat..tp rasanya dh berminggu berlalu kejadian tu
6. Ibu bapa yang tertekan mempengaruhi kaedah penyusuan dan penjagaan bayi. ~ yg ni mg ai akui,tekanan tu ade jugak..nk kata mempengaruhi penyusuan tu xkot sb airis xdirect feeding..pasal penjagaan insyaAllah xterabai setakat ni..wallahualam
7. Ketidakmatangan urat saraf bayi menyebabkan ia lebih sensitif kepada faktor persekitaran. ~ xtaula urat saraf airis ni matang ke tidak..huhu any idea??


No comments:

Post a Comment