Tuesday, February 28, 2012

Airis's First Flight - Episod 2

Nk sambung citer pasal airis's first flight...kejadiannya semalam je pn hehe sebab tu bersemangat nk update blog arini setelah bertungkus lumus siapkan keje2 ni..ekceli byk cerita di sebalik kepulangan kitorg ke kg halaman baru2 ni..mcm dh diringkaskan d post sebelum ni,kereta kesayangan ai dh dijual..mak pulak makin sihat alhamdulillah..airis balik kg kuat meragam pulak,mentang2 la byk tgn yg nk mdukungnye..maksu Ilah pulak dh xstay ngn kitorg n terpaksa la cari babysitter baru utk si kecil airis..
Okey,citer psl her first flight..dlm hati mg risau sgt dia ngs epanjang penerbangan..eventho dia mg dh selalu fly ms dlm kandungan tp tu xsame beb..totally different la hehe..kali ni kalau dia ngs mau marah penumpang2 yg lain..sejam jgk kot penerbangan dr aor-kul tu,bengkak telingan dorg kng sape nk tanggung kn hehe..
Kalau ikutkan schedule departure nye jam 2110mlm..so kitorg dh siap brgerak dr umah after maghrib le..2biji keta tu nk beranto kami ber3 je hehe..smpai je ai pegi verify dokumen (dh siap web check-in)..staff tu ckp flight delay ke pkul 2200..alamakkk lewatnye..kul bpe pulak nk sampai ni..huhhh
setelah hampir sejam menunggu kitorg pn babai2 utk berpisah...boleh pulak airis buat drama depan departure gate tu..xnk lepas dr dukungan tokma dia..alahai anak,pandai kamu ye..mcm paham je nk bpisah ngn dorg buat kesekian kalinye...huhu sedih gk mama nengok kamu meranung menjerit2 kt situ,malu pn ade huhu...masuk je balai berlepas tu dia ok je..tiba waktu org buat announcement dia ngs balik..ou-oh mg gelabah mama kt situ,mane taknye org pakat pandang2 je..mungkin dlm ati dorg mula risau akan terganggu dek suara merdu airis sepanjang perjalanan nanti..mama doa dlm ati,jgnla kamu buat kecoh cmtu sayang oii...
Sampai turn kitorg masuk..airis dh mule tdo..naik AA mg agak leceh,yela padanla ngn rege nye kn..kena mandaki tangga yg tinggi tu,xleh masuk ikut terowong mcm MAS tu huhu..gayat jugakla sebab daki tangga sambil pangku airis..dia bknnye nk tdo berdakap,so kena angkat dlm keadaan dia berbaring gitu..fuhh mencabar tol..kalau kecik mcm newborn 4bulan dulu mg xde hal la..ni dh 7kg beb...huaaa lenguh tangan mama nak..
Mujur airis tdo je smpai dalam kapal..mama nk fasten belt pn xleh,ayahla yg kena tlg kn hehe...flight attenden tu dtg n bg tips kt ai utk penjagaan baby sepanjang penerbangan..dia suh ai peluk/dakap airis sms take off n landing nt..timbul satu kerisauan,cmne nk dakap dia tgh tdo ni..dia mg sgt xsuke dipeluk ms tdo..means kena baringkan atas riba je..time pilot warn dh nk take off mg ai angkat dia jugak..mg sah dia akan terjaga n nangis..huawaaa mg semua org pandang la...hihi..femes kejap mama kamu airis oii..
bile dh safe tu ai dodoikan dia atas pangku semula,pastu barula dia tdo lena sekali lagi..nasib baik hehe..bile dh nk landing ai biarkan je dia baring,tp ai pegang kuat kepala n tekapkan tangan ke dada dia,supaya dia xterkejut..alhamdulillah kitorg selamat sampai lcct ps pukul 2310mlm..memandangkan kitorg nk balik putrajaya dgn menaiki erl maka terpaksa la tgu bas shuttle ke salak tinggi pulak..jam0030 br bas sampai..naik erl pkul 0045,pkul 0100 br sampai putrajaya sentral..ambik teksi balik presint 11..kena la rm13.50 sebab charge midnight...
Fuhh mg mencabarla travel kali ni..pada usia 4m+ airis dh penah naik flight,bas,erl n teksi..haha bertuahnye kamu sayang...mama dulu xde pn dpt rs ni semua smpaila abis skolah..huhu

Tuesday, February 21, 2012

Airis's First Flight

Yeayy weekend ni kitorg akan balik kg..opss tersuke lak..tp sebenarnya dlm suka ada duka..yg suke nye sebab dpt balik kg je..jumpe family terchenta (ecehh mcm dh lama sgt xjumpe pdhal br 2minggu lepas jumpe...)
Tp yg duka nye...maksu Ilah dh dpt keje,so dh xleh jga Airis lg..kena la cr pengasuh pulak...so kitorg balik ni nk hantar maksu Ilah balik kg la..huhu sedih..
Mak ai pulak kt kg sakit2,katanya sejak balik dr umah ai 2minggu lepas lg dia demam2 n sakit kepala..bila pegi klinik xde ape pulak,ubat dh berbeg2 still jugak xrecover..so ai kena balik jenguk la,kot2 demam rindu kt kitorg ke...sedih lagi
Yg ketiga nya pulak keta comel ai tu dh ade yg sudi nk membeli..iaitu maksu ai sendri,dia nk beli keta compact,suh ayah ai tlg carikan..last2 dorg decide nk ambik keta ai je since ai nk jual dgn harga utang bank je,so dorg setuju..sedih lg kt situ sebab kena berpisah dgn my first car..huhu
Tp yg paling best,trip kali ni Airis akan berpeluang utk nek flight utk pertama kalinya setelah berusia 4bulan..hehe..xtaula cmne reaksi dia nt..nangis ke?suke ke?same2 la kita nantikan..





Wednesday, February 15, 2012

Hari angin satu badan....

Aiyo byk hari xmenulis..tup2 arini nk hangin pulak satu badan..dek kerna seorang manusia yg sgtla sombong/bongkak/perasan bagus/etc yg seangkatan dengannya...

Minah ni dulu same pangkat je ngn ai ms kt kedah dulu..then dia dpt kenaikan pangkat (memangku je pn) n transfer ke putrajaya ni..ai pulak gatai tgn mintk tukar sbb ikut incik suami..maka bermula la penghijrahan kitorg berdua...nk dijadikan cerita semalam ai terserempak dgn dia kt lobi,mula mcm xperasan sbb tgk dia xpakai uniform..mengandung pulak tu so ai senyum jela..(mg tabiat suka senyum bila jumpa org)..ms dlm lof br teringat yg minah tu rakan senegeri dulu..owhhh ok,nextime boleh tegur,ai pn xramai kwn kt sini...

Pg td ai ade jemputan KSA,ms dlam dewan tu dh terperasan minah ni dr jauh..dh pasang niat jap g time lunch nk le negurnye...elok pulak time beratur ambik lauk tu dia kt depan ai je...ai pn dgn confident nye tegurla dia.."Puan duk bahagian mana skg?"...tau ape reaksi dia??dia toleh n tgk muka ai dgn wajah yg kehairanan...seolah2 xkenal la tu..n xjawab pn teguran ai td....hampehhhh tol la...nama sedap,muka putih bersih tp perangai buruk....

awak tu dhla mengandung,cube buat perangai elok sikit..udah senyum xbalas,tegur pn xendah..taula pangkat dh tinggi skg ni..hidung pn mau ikut tinggi jugak ke??aiyoooo pas kejadian tu terus hangin satu badan..terus mood nk melantak masak lemak ayam tu byk2 pn dh terbantut...rugi2 :(


Monday, February 6, 2012

cerita susu utk airis

Ekceli mg xde niat nk mengepost lg buat hari ni..ckup2la satu post sehari,mcm le ade yg nk follow sgt kn..huhu
Arini ai cuti,tp hubby keje,so end up lepak umah jela..airis pulak asyikk je lena ats buai kesayangan dia tu,ai pn ape lg blogwalking jela..dlm pada duk asyik blogwalking ai tersinggah di satu blog yg cukup menarik bg ai..tentang kejayaan ibu breastfeeding...mg xdapat dinafikan dia mg seorang ibu yg cekal,berjaya hadapi rintangan utk pastikan anak beliau mndapat susu ibu sepenuhnya tanpa bantuan FM walaupun jauh outstation (pversea nun)..haihh bile bc blog dia timbul kesedaran dan rasa kesal yg mendalam pd dri ai..mane x nye,ai awal2 lg dh GAGAL menyusukan airis secara ekslusif..anda masa dpt diundurkan,ai nk kembali pd saat2 awal penyusuan airis,ai xkn benarkan tokma n tok beri susu botol pd airis,ai xkn lepaskan mulut airis dr nipple semasa dia sedang menyusu..semuanya mg salah ai..sedih sgt2 bila terkenangkan peristiwa tu..
Ai belum cerita lg bab lepaskan mulut airis tu kn..yess ai mg ibu yg kejam,zalim..ms tu airis di hospital..waktu penyusuan yg dibenarkan adalah jam 10pagi hingga 10malam...waktu tu ai berulang alik ke hospital setiap hari..sepanjang di hospital ai mg selalu ada dgn airis utk mnyusukan dia..tp bile mlm ai akan bekalkan BM,itu pn satu botol je..selainnya nurse akan feed airis dgn FM hospital..satu hari nurse terlupa feed airis dgn bekalan BM yg dibekalkan malam sebelum tu,ms ai smpai hospital nurse dh siap rendam susu beku tu n pesan suruh ai bg yg tu dulu sebelum direct feed..ai ikut je,yelah sayang pulak nk dibuang kn..lgpn dh dicairkan,xboleh freeze kn balik pulak..so bile airis bgn pagi tu ai feed dia thru botol,ms tu ai xde pikir ape2..
Sepanjang hari tu airis mcm meragam,ai keluar kejap utk lunch pn dia ngs2..dia seakan2 xpuas bergayut n nk selalu disuakan nenen...smpailah ke malam dia masih lg nk bergayut,isap main2 je...kekdg isap pastu tido smbil mulut di nipple..memandangkan waktu dh lebih jam 10malam ai cuit2 dagu dia mtk dilepaskan,terus dia isap nipple mcm lapar..ms tu makguard dh dtg mtk ai keluar sb dh lepas waktu melawat/meyusu...ai mtk dia sikit lg waktu memandangkan airis tgh b/feeding...tp dh 1030 airis masih xnk lepas,makguard sekali lg dtg,ai dh cuak takut dihalau..ape lg ai lepaskan mulut airis dr nipple,trus dia ngs2..setelah dipujuk2 dia tdo then ai pn balik...
Sejak dr tu airis seakan merajuk dgn ai,isap nenen pn main2 je..dia lebih suke diberi botol..ai xterpikir pulak baby sekecil tu akan merajuk dgn ibunya..tp mg benar,sejak dr tu airis mg xnk direct breastfeed lg..bile je ai pangku dia,dia terus meronta xnk dibaringkan,smpai ai terpaksa mengalah n beri dia BM melalui botol..bukan ai xcuba pujuk,tp ternyata ai ni ibu yg xpandai pujuk anaknye sndri..sedih tau..hukhuk

Stroller baru Airis Batrisya - Esprit Sun Plus

Yeayy airis dpt gadjet baru..kereta sorong a.k.a stroller...hadiah drpd Paklong n Maklong..thanks soo much abg n marina,murah rezeki airis kn...jom share sikit gambar2 poyo semasa sesi mngetest stroller tersebut..hehe


Airis cm tercengang je ms duduk dlm stroller ni...kejap je duduk dh meragam mintak diangkat hehe..

stroller ni jenama Esprit model Sun Plus II kalo xsalah ai..didatangkan dalam 2warna hitam n merah..merah tu sgt menarik tp dh org yg belikan xkan ai nk demand2 kaler pulak kn hehe...nasib baik jugakla stroller scr6 travel system tu kitorg belum g beli lg,br je book kt axeana.com..mlm sebelum pegi ambik tu abg dh msg ckp jgn beli stroller,dorg dh belikan..ape lg terpaksa la cancel ngn tokey kedai tu..huhu xpe nextime kitorg pegi beli gadjet lain pulak ye..tgu airis belajar bjalan esok bolehla beli walker hehe...ape2 pn,tenkiu abg n marina :D

Friday, February 3, 2012

Bila mama gila shopping online....

Tajuk xhengat donia..hahah saje nk over2 sikti di pagi Jumaat yg indah ni...idea nk nulis nye dtg bile duk asyek pk nk shopping online je..kenapa ai kata GILA??emm mg gila la sbb semua brg2 airis boleh dikatakan dibeli secara online je..jom kite review sikit

1. Tilam Bear

 tilam ni ai beli kt Mudah.my ..harga rm60 siap anta ke depan umah..hehe

2. Playgym

playgym ni ai beli kt sini http://www.mydear.com.my/ harga rm109 including postage..

3. Bedding set + kelambu

set ni order kt http://ummicraftzone.blogspot.com/ rege rm80 utk quilt set n rm40 utk bumper cot..total rm128 termasuk postage...
yg kelambu tu pulak beli kt http://juaimurah.blogspot.com/2011/08/beand-new-vivikids-kelambu-baby-cot.html ,dia jual brg 2nd tp kelambu ni masih baru n still in box..harga rm66 termasuk postage kalo xsilap..

4. Baju-bajan
~yg ni mg ai surrender nk listkn balik satu persatu sebabnye dh byk sgt 'port' n baju yg dibeli..mostly from blog and FB yg offer branded clothes at cheaper price..yg selalu ai beli adalah romper, jumper, socks, leggings, pre-walker, dress, etc...selalunya ai akan survey habis-habisan sebelum place order kt satu2 tempat,utk elakkan cost of delivery yg berlebihan so ai selalunya akan beli byk2 brg kt satu tempat je..

5. Breastpump

set ni dibeli dr http://www.onebabyworld.com/ pd harga rm540 je termasuk postage..tp sebelum ai beli spectra ni ai dh beli Medela Harmony kt Mudah.my ..nama kedai dia dh lupe tp lebih kurang mcm ni jela set dia

picca credit to watermark tu hehe..

tiap kali abg psomen dtg mesti encik hubby akan tgk ai n cakap "beli ape lg tu yg?"hehe ekceli byk lg brg2 lain tp setakat ni dulu la kot..nk balik umah tgk airis yg bucuk tu jap hehe...