Tabung AA

Monday, February 6, 2012

cerita susu utk airis

Ekceli mg xde niat nk mengepost lg buat hari ni..ckup2la satu post sehari,mcm le ade yg nk follow sgt kn..huhu
Arini ai cuti,tp hubby keje,so end up lepak umah jela..airis pulak asyikk je lena ats buai kesayangan dia tu,ai pn ape lg blogwalking jela..dlm pada duk asyik blogwalking ai tersinggah di satu blog yg cukup menarik bg ai..tentang kejayaan ibu breastfeeding...mg xdapat dinafikan dia mg seorang ibu yg cekal,berjaya hadapi rintangan utk pastikan anak beliau mndapat susu ibu sepenuhnya tanpa bantuan FM walaupun jauh outstation (pversea nun)..haihh bile bc blog dia timbul kesedaran dan rasa kesal yg mendalam pd dri ai..mane x nye,ai awal2 lg dh GAGAL menyusukan airis secara ekslusif..anda masa dpt diundurkan,ai nk kembali pd saat2 awal penyusuan airis,ai xkn benarkan tokma n tok beri susu botol pd airis,ai xkn lepaskan mulut airis dr nipple semasa dia sedang menyusu..semuanya mg salah ai..sedih sgt2 bila terkenangkan peristiwa tu..
Ai belum cerita lg bab lepaskan mulut airis tu kn..yess ai mg ibu yg kejam,zalim..ms tu airis di hospital..waktu penyusuan yg dibenarkan adalah jam 10pagi hingga 10malam...waktu tu ai berulang alik ke hospital setiap hari..sepanjang di hospital ai mg selalu ada dgn airis utk mnyusukan dia..tp bile mlm ai akan bekalkan BM,itu pn satu botol je..selainnya nurse akan feed airis dgn FM hospital..satu hari nurse terlupa feed airis dgn bekalan BM yg dibekalkan malam sebelum tu,ms ai smpai hospital nurse dh siap rendam susu beku tu n pesan suruh ai bg yg tu dulu sebelum direct feed..ai ikut je,yelah sayang pulak nk dibuang kn..lgpn dh dicairkan,xboleh freeze kn balik pulak..so bile airis bgn pagi tu ai feed dia thru botol,ms tu ai xde pikir ape2..
Sepanjang hari tu airis mcm meragam,ai keluar kejap utk lunch pn dia ngs2..dia seakan2 xpuas bergayut n nk selalu disuakan nenen...smpailah ke malam dia masih lg nk bergayut,isap main2 je...kekdg isap pastu tido smbil mulut di nipple..memandangkan waktu dh lebih jam 10malam ai cuit2 dagu dia mtk dilepaskan,terus dia isap nipple mcm lapar..ms tu makguard dh dtg mtk ai keluar sb dh lepas waktu melawat/meyusu...ai mtk dia sikit lg waktu memandangkan airis tgh b/feeding...tp dh 1030 airis masih xnk lepas,makguard sekali lg dtg,ai dh cuak takut dihalau..ape lg ai lepaskan mulut airis dr nipple,trus dia ngs2..setelah dipujuk2 dia tdo then ai pn balik...
Sejak dr tu airis seakan merajuk dgn ai,isap nenen pn main2 je..dia lebih suke diberi botol..ai xterpikir pulak baby sekecil tu akan merajuk dgn ibunya..tp mg benar,sejak dr tu airis mg xnk direct breastfeed lg..bile je ai pangku dia,dia terus meronta xnk dibaringkan,smpai ai terpaksa mengalah n beri dia BM melalui botol..bukan ai xcuba pujuk,tp ternyata ai ni ibu yg xpandai pujuk anaknye sndri..sedih tau..hukhuk

1 comment:

  1. ayda jgn disesali apa yg berlaku... ingatlah nanti untuk anak ke 2 dan seterusnya sila berusaha lagik.
    Ain akui mende ni mmg susah especially melibatkan org luar yg mempengaruhi.. ain rasa bersalah until today, that y ain jaga 'Auf dan sempurnakan hidup dia.. sbb dia tak leh fully BF dgn ain.. insyaAllah satu hari nanti bila lahirnya zuriat ke2 ain, akan ain tekad tuk BF. kita sama2 usaha ye Ayda..

    ReplyDelete