Tabung AA

Wednesday, June 21, 2017

Kisah Ramadhan kami

 
Harini dah 26hari kita berpuasa kan?Lagi 3 hari je lagi oii dah nak raya. Kejapnya masa berlalu, Ramadhan kalini lebih bermakna sebab Airis turut serta berpuasa, bersahur n berbuka sama2. Dah besar anak dara kitorg tu, kelmarin aku xkejutkan dia sahur bangun pagi dia nangis marahkan aku sebab tak kejut. Actually bukan tak kejut tapi dia yg takmo bangun. Haha. Pastu petang dia cakap kakak takmo puasa bukan sebab tak sahur tapi sebab kakak lupa berniat, clever kan! #matilakenakecampujianaksendiri
 
To date Airis dapat 20 hari puasa penuh, 4 hari halfday dan 2 hari langsung tak puasa termasuk semalam punya kes hehehe. Dasyat tak dasyat tak?She's not even 6!!Aku sangat berbangga dengan dia. Seriously we both tak pernah paksa dia berpuasa penuh, cuma bagi sokongan moral jela letsay dah pukul 6 lepas balik sekolah dia cakap lapar aku akan cakap sabar sikit je lagi dah nak berbuka, kakak pegi baring tengok tv ke pape. Itu je. Yang halfday mostly sebab weekend keluar pegi beli barang, letih agaknye so bile dia cakap dahaga aku terus bg je dia berbuka. Masa kat kampung pn sama, panas giler membahang even duk dalam rumah, dia tak tahan aku bg je dia buka. Tambah lagi tengok Ayra nk sepupu dia duk makan macam mana la dia nak bertahan, haha.
Airis sekarang ni dah semakin matang, sikit2 dia dah jadi lebih penyayang. Kalau dulu dia tak reti nak peluk2 cium orang (mama, papa n adik). Even kalau dia buat salah pape pun dia susah sangat nak say sorry, apatah lagi nak peluk cium. Sekarang ni tiap kali pas solat dia akan peluk n cium aku. Aku agak dia malu nak kiss, tapi kadang tetiba dia datang peluk n kiss aku, cakap sayang mama. Aduhh mama tersentuh nak. Sebab mama pun macam kamu, mama susah sangat nak peluk cium Tokwan n Tokma kamu dulu. Mama malu!. Sekarang ni pantang jumpe je mg aku akan peluk cium mak ayah aku. Berlainan dengan Ayra, dia lebih penyayang kot, kadang sampai mak dia ni naik rimas duk mai peluk2 cium. N the best part about her dia akan mintak maaf tiap kali buat salah. Malam2 sebelum tido dia akan bg goodnight kiss dulu, kalau aku tido dengan dia, dia akan cakap "mama lepas ni adik takkan buat perangai lagi, adik nak jadi goodgirl". Mana la mama dia tak sayangggg sangat kt dia. Kakak pandang je adik buat gitu, sbb tu kot dia cuba nak buat gitu jgk. Hihi
Dua hari je lagi, dah nak balik kampung, baju semua dah siap lipat cuma belum masuk beg. Sekut raya pn dah ready, tahun ni aku beli 2 balang je, yg lain buat sendiri. Hehe. Terajin tanpa sengaja. Budak2 ni suka mkn biskut raya, yang aku buat awal2 aritu pn dah tinggal setengah balang, belum raya tu. Semalam sempat buat simpul kasih, ade separuh lagi belum siap malam ni kasi setel. 
Tik tok tik tok Ramadhan akan melabuhkan tirainya, moga jumpa lagi tahun depan, InsyaAllah..

Wednesday, June 7, 2017

Mati itu pasti

 
Salam 12 Ramadhan.
 
Sejak dua menjak ni aku selalu dapat perkhabaran tentang kematian seseorang. Sepanjang Ramadhan je rasanya dekat 10 orang kenalan terdekat atau sedara mara kenalan yang meninggal, ada yang meninggal sebab sakit tua, kanser, kemalangan jalan raya dan secara mengejut. Allahu Rabbi.

Semua sedia maklum bahawa kematian itu adalah rahsia Allah swt. Tak ada sapa pun yang tau bila dia akan mati, macam mana cara dia mati. Wallahualam. Berbalik kepada kenalan2 aku yang meninggal tadi, kebanyakannya adalah sebaya aku. Dua orang kenalan sejabatan meninggal akibat kemalangan jalan raya. Meninggalkan anak yang masih kecil seusia Airis dan Ayra, malah ada yang lebih kecil dari tu. Ada sorang yang juga sebaya meninggal akibat kanser payudara. Arwah disahkan menghidap kanser selepas melahirkan anak yang kini berusia 5 tahun. Maknanya 5 tahun arwah bertarung melawan penyakitnya tu, sesungguhnya hanya Allah Maha Mengetahui bagaimana perasaan dia, macam mana dia melawan demi keluarga dan anak2 yg masih kecil.

Semalam, aku terima dua perkhabaran. Sorang rakan sepejabat jugak meninggal akibat kemalangan. Kemalangan yang disebabkan kecuaian pihak yang lain. Suami hanya mengalami cedera ringan, anak berusia 2 tahun patah kaki manakala arwah sebelum ni koma beberapa hari, semalam disahkan meninggal dunia, meninggalkan anak kecilnya buat selama-lamanya. AllahuAkbar. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata perasaan aku sekarang ni.

Aku sering teringat anak-anak aku bila disebut atau terdengar soal kematian. Betul, aku tak tau bila ajal akan menjemput aku. Adakah ketika aku tua di mana anak2 aku semuanya dah dewasa dan punya kehidupan sendiri atau tika ini di mana anak2 aku sangat memerlukan perhatian dan kasih sayang aku. Wallahulam. Dan bagaimana caranya aku akan pergi. Semua orang impikan kematian dalam keadaan husnul khotimah. Kita sebagai umat Islam pastinya impikan ke Syurga yang dijanjikan Allah swt. Tapi bila ditimbang tara adakah cukup bekalan kita untuk melayakkan kita ke sana?Itu yang paling aku risaukan. Sungguh, aku takutkan kematian. Bekalan aku belum cukup, aku belum mampu Ya Allah. Berikanlah kami lebih masa untuk mencari bekalan itu Ya Allah. Dan lagi bila kenalan2 aku pergi ramai sangat yang mendoakan dan bercakap perkara baik2 tentang mereka. Arwah seorang yang sangat baik, sangat pemurah, sangat itu ini. Aku terpikir kalau sampai masa aku nanti ada ke benda baik2 yang orang akan cakap pasal aku, adakah orang akan sentiasa kenangkan aku. -______-'

Buat sahabat-sahabat yang telah pergi, aku hadiahkan Al-Fatihah buat kalian. Hebat kalian semua kerna dijemput di bulan yang mulia ini. Moga syurga tempat yang selayaknya buat kalian semua. Mohon jasa baik sesiapa sahaja yang terbaca entry aku ni, hadiahkanlah Al-Fatihah buat sahabat2 aku yang telah pergi selamanya. Kita juga akan menyusul kelak.





Monday, June 5, 2017

10 Ramadhan : Persiapan Raya

 
Salam 10 Ramadhan, baru 10 hari dah kalut persiapan raya ke??Semangat mak kau nak. Seperti biasa kalau bukan mak yang kalut sape lagi kan?Haha
 
Alhamdulillah setakat harini Airis baru dua hari tak tahan daulat, tengahari dia cakap xlarat nak teruskan so aku bg je dia berbuka, buat ape nak paksa sangat kan budak tu pun kecik lagi, dibuatnya pengsan ke ape lagi naya mak dia ni. Hari2 lain semua dia okey, aku yg tengok dia melompat berlari bermain pulak yang risau, suh duk dediam taknak, tido apatah lagi. harap sampai ke penghujung Ramadhan semangat berpuasa dia tak luntur. Cuma lately dia dah kurang berselera masa bersahur, dah tak semangat bangun sahur mcm mula2 aritu. Mak dia kena tambah skill memasak perhaps. Duk ulang msk menu yang sama je mana tak jemu budak tu. Hmmmm

Actually mula2 dulu tak semangat sangat nak beraya sebab mrR mungkin tak dpat cuti raya tahun ni, tup2 dapat cuti pulak dia so aku pun melompat la mencari baju raya tambahan. Sebelum ni tempah baju kurung biasa je sedondon dengan anak2, baju melayu pun dah tempah. Kain tu Paklong yg bagi, indonesia mari. Ingat nak pakai tu je masa hari raya pertama, pastu dah duduk umah je buatpe nak beli baju meriah2 kan. Baju2 siang bdk2 dah setel beli awal  lagi, mrR bukan suka nak keluar shopping time2 puasa, tambah lagi Airis nak start puasa tahun ni, kalau keluar sure dia tak larat. Sabtu lepas aku bawak dia pegi Alamanda je pun, round tak sampai 2 jam dia dah letih sangat itu yang berbuka makan beger mekdi haha. Malam pulak jangan harapla nak keluar, time ni la kita nak beribadat kawkaw kan, baik la manfaatkan. So takyah pening2 bab baju budak2, peningnya sekarang nak cari baju mak budak ni ha. Online pun beli bila dah sampai tak kenan pulak. Mujur beli dgn Zalora bolehla return balik kalau tak suka. Haha. 

Sabtu aritu aku sesorang dengan gigihnya ke Bangi Sentral, maklumlah situ kan pusat sehenti membeli belah musim raya, macam2 ado. Orang pun ramai Ya Rabbi. Nak susur masuk jalan jem giler kot. Puas aku cari parking, pastu menapak ke Minaz dan sekitarnya. Nak masuk minaz pun beratur weh, dah dapat masuk pusing2 takde jugak yang berkenan di hati. Bukan soal tak cantik, tapi terlalu cantik sampai aku rasa tak layak utk aku pakai, meriah beb! Aku ni jenis simple, tak reti vogue2 aih, pesen baju aku pun seminimal mungkin, takmo la ropol2 kepuk2 tu. Mostly baju yg dorg jual semua ropol2 kepuk2, bukan minaz je hampir semua butik yg aku masuk kat bangi sentral tu meriah kemain bajunye sampai tak terbeli. Lepas tu pegi Bangi Gateway sebab nk ke Zefiks belikan jubah adik aku, pun takde jugak baju yg aku kenan, baliklah dengan tangan kosong. Huhu.

Ahadnya pulak mrR ajak pegi Primavalet kat Ostia Bangi, mungkin dia kesian tengok bini stress cari baju tak jumpe. Sebenarnya dia tak tau bini dia ni tak reti beli sorang2, tengok elok pegang2 rasa tak elok sbb tu tak beli. Kena ada tuan penasihat baru konpiden nak membeli haha. Petang lepas asar baru pegi, mujurla tak seramai kat bangi sentral nun, kedai pun tak banyak lagi yg buka area tu. Pusing2 mrR cari kurta, aku misi mencari baju raya kononnya last2 dua2 tak beli. Kurta mrR takde saiz aku pulak still xdpt baju yang berkenan di hati. End up balik tangan kosong jugakla. Sighhh

Ada 20 hari lg untuk aku hunting baju raya, kalau tak dapat jugak alamatnya recycle jubah2 tahun lepas jela..huhu.