Monday, February 29, 2016

Sakit

 
Dah 3 hari dilanda demam, pakej batuk n sakit tekak yang sgt memeritkan..dah lama pulak rasanya tak demam macam ni..sebelum2 ni asyik melayan anak2 demam kali ni mak pulak yg demam nahh ambik rehat la puas2 sepanjang weekend ye cik ayda..huhu
 
Aku ni bukan apa, bila demam macam ni mula la dilanda cuak, duk tertanya adakah aku preknen?haha statement poyo sangat, takut sgt preknen macam takde laki kan..siap test upt, result haruslah negatif tapi yang pelik aku rasa kecewa..haih perasaan bercampur baur betul la bila sakit, emosi pn tak stabil..bayangkan malam tu aku tengok movie doraemon stand by me tu, punyela feeling sampai nangis masa doraemon nak balik ke masa depan..sampai Ayra tengok aku nangis dia pun bantai nangis sama!!oh man..kegilaan apakah mama dia ni hahaha
Pagi ni ade jugak rasa malas nk ke ofis, maklumla ambik kesempatan jadikan demam sbg alasan tapi fikir balik keje yang melambak tu tak jadi MC, keje tu penting kot..sumber nafkah tu takleh memain..kang kena fired tak pasal jobless aku..sape nk tanggung huhu..cume mslhnye kt ofis ni tahap kesejukan dia takleh blah..ke aku yang memang spesis tak tahan sejuk..tambah lagi demam mg rs mengigil la..hidung pn kebas rasa takleh bernafas dah ni ha..tekak pun payau je, mujur ade milo buat pemanis tekak..ewahh aku dan milo berpisah tiada oii sebab tu asyik sembelit..rasakannn


Sunday, February 21, 2016

Airis Batrisya :: My Big Girl

Arini nk story psl kakak Airis..dh lama tak coret psl dia..dh 4thn 4bln dia skg,kalau org tye umur berapa tahun laju je dia jawab "5 tahun!" haha
Kakak ni orangnya manja,sensitif,rajin,kaki shopping mcm mama,n sgt bergantung pd mama n papa..sometimes aku marahkn dia sbb tak boleh buat sendiri..mama dia kn pemalas nk tlg anak sendiri pun haha..cuma yg aku perasan kakak ni sgt tekun belajar..setiap ptg&malam dia akan ajak aku belajar..aku je yg kurang rajin nk mengajar..so dia akan ambik inisiatif utk jadi teacher kepada Ayra..budak Rara tu kena paksa jd student,ikut je ape dia ajar,kena sebut ape yg dia suruh,dah salah kena marah pulak..aku gelak jela tengok dorang..
Sampai masa aku yg mengajar,haa teruk dia pulak yg kena marah..aku memang garang,aku tak dapat nk bsabar kalau dia buat salah..tapi aku xde pukul2 pun,just jegilkan mata n kuatkan suara,dia akan tau yg dia dh salah..then terus menangis..aku pulak pelik sikit,lagi budak tu nangis lagi aku nk marah..oh kakak,im sorry..mama tak dpt kawal kemarahan..huhu seriously aku memang rasa bersalah tiap kali marah dia..walaupun aku tau shes just a 4yrs old kid,aku nakkan kesempurnaan,aku tak suka salah!!sekarang kakak boleh baca suku kata,tp aku perasan dia akan confuse when it come to "b" n "d"..sekali salah sebut aku akan betulkan..dua kali aku mula tinggi suara,3kali salah aku mula la nk jegil mata then dia akan nangis sbb dia tau dia salah..tapi yg best bila aku tanya kenapa dia nangis dia jawab "sebab kakak buat salah"..haha aku ingat dia akan jawab sebab mama marah..so aku ambik secara positif,dia sedar yg dia buat salah sbb tu dia nangis..then aku akan pujuk dia balik,aku mintak dia lebih fokus,bgtau dia time belajar tak boleh main2 n promise takkan marah2 lagi..hope so!!
Aku igt lepas tu dia akan lupa..tapi ternyata tidak!!esoknya dia cakap kt papa dia yg dia nk study dengan papa,taknak dgn mama sebab mama garang..what????ooo depan mama taknak terus terang ye..haha ok fine..sila belajar dengan papa ye lepas ni..papa dia memang lebih lembut berbanding mama..bila dia salah pun papa still cakap baik2..tapi ade satu kes pulak yg buatkan dia taknak study dengan papa..dia bgtau aku papa dia cakap tak baik,so aku tanye papa ckp ape..rupenye papa dia ade sebut *taik* dan dia terus taknak belajar dgn papa..haha so funny la kakak..
Kakak ni memang matang,cepat faham,aku rasa dia terlalu matang dari usia dia..aku bersembang dgn papa dia pasal cuti sekolah nak balik kampung..plan nk tinggalkan dia kt kampung ms cuti sekolah sbb dia memang suka duduk kg..tup2 dia cakap "biarla kakak kt kg dengan tokma,mama n papa bukannya suka kakak"..oh mai aku betul2 terkejut bila dia cakap mcm tu..tersentuh,sebak rasa..aku tya dia kenapa dia ckp mcm tu..dia cakap mama tak sayang kakak..huhu sedih weh bila anak ckp gitu..terus rasa aku ni mama yg gagal..sob sobssss aku sedar selama ni dia selalu jadi mangsa,bila bergaduh dgn adik aku akan salahkan dia,selalu marah2 dia..huhu maafkan mama sayang..mama syg kakak,sayang sangat2..coz u are my big girl..

Monday, February 15, 2016

Cuti CNY kami

 
Takde ape nk story..jom membebel
 
Last weekend 7th February kitorg ke Kuala Kangsar, melawat newborn baby in MIL's family, yakni anak adik ipar aku..dh lama biras aku brsalin tak sempat pegi so cuti panjang n kebetulan Mak n adik aku ade so lets lah..awal pagi bertolak, sampai Kuale dalam pukul 11 lebih, singgah mkn dlu then ke rumah biras aku tu..so tiny baby, my husband awal lg melarang snap gmbr baby n publish..okey fionee
 
Lepas kelek2 tium2 baby tu kitorg gerak balik, mrR ajak melencong ke Cameron, naik ikut Simpang Pulai jalan much better than Tapah..tup2 dh sampai..Mak n adik2 turut eksaited, kebetulan sepanjang perjalanan gerimis je so sejuk giler masa tu..sempat stop beli hand gloves untuk Mak, dahla pakai jubah for sure sejuk smpai ke tulang..huhu sorry Mak kami tak plan awal2..tapi Mak sangat eksaited sebab Mak tak penah jejak ke Cameron sepanjang hayat dia..dia siap peluk aku ckp thanks sbb bawak dia ke sini, seriously aku sebak time tu..dpt tgk muka happy Mak aku sangat happy..thanks mrR sudi bawak kami
 
Tapi yang tak best jalan jem giler menghala ke Pekan Brinchang, kan ade pasar malam, pulak tu malam tu Chinese makan besar..kedai2 banyak tutup so xdapat pegi strawberry farm..letih kot dr kea farm ke brinchang ambik masa 2 jam!!sampai pasar malam dh rupe ape lg semua nk beli..haha biasalah jrg datang kan..tapi kt pasar mlm tu xyah berangan nk mkn sedap2 sgt instead of jagung mutiara/potato rebus tu..kitorg beli mee/bihun/nasi memang tak sedap langsung..huhh
 
Disebabkan tak plan n last minute sangat so hotel fullhouse semuanya, so malam tu jugak kitorg bertolak balik ikut Tapah..adik aku sorg tu tetibe je muntah2..haha jalan berliku kan..kesian dia..smpai rumah pukul 4 pagi..ambik kau semua pakat tidur keletihan
 
Esoknye malas masak, lunch kt Alamanda jela..kebetulan adik yg sorg tu dah nak balik Kedah malam tu, jalan2 kat Alamanda kejap..ikutkan nak pegi Ikea tapi masing2 still letih so dekat2 jela..selasa masih cuti tapi masing2 lepak kat rumah je..petang tu pegi Jusco Equine jap..pegi Daiso beli pasu..adik aku yg bongsu pulak tak sihat, demam batuk n selsema so rehat jela kt rumah whole week..