Thursday, May 29, 2014

Ayra Batrisya :: 1 month old

Alhamdulillah...dh sebulan usia Ayra Batrisya Mohd Rizal..dan secara automatik dah 30hari aku berpantang..

Ayra ni kalau ikutkan dalam tempoh sebulan ni nampaknya lebih mudah dijaga berbanding zaman Airis dulu sebab dia kurang menangis..mudah-mudahan ayra dpt kekalkan la smpai besar ye..namo nangis2 tau..tp kalau sekali dia meraung boleh dengar smpai ke hujung taman..haha

Kesian Ayra terpaksa berulang alik ke klinik smpai day 20 untuk check jaundis..nasib baikla bacaan turun kurang dr 100 akhirnya..lega rasa..

Ayra sangat kuat menyusu..awalnya dia consume 2oz selang 2jam..skg ni dh naik sikit ke 2.5oz..jenuhla mama nk ngepam dik oi...tak terkejar jadual pam mama dgn feeding time kamu..hihi tapi aku bersyukur ade lg rezeki susu utk ayra setakat ni

Ayra ni kuat tido jugak..celik mata bila lapar je..pastu smbung tdo..hehe tapi itu untuk siang hari jela..kalau malam jgn harap..tambah2 lg dr pukul 2-7pg..boleh dikatakan terbuntang je mata dia..haa masa ni kalau nk dgr kelantangan suara dia boleh la..siang jgn harap..dats y org yg dtg melawat asyik puji dia bgus,tdo lena je..hahaha pndai ko dik..bila la timing bjaga n tdo bdk kecik ni nk beralih..mama keletihan oii berjaga mlm mcm burung antu..dahla sorg2 pulak,kalau ade mrR lehla bergilir2..

Rasanya itu je kot perkembangan ayra setakat ni..harapnya yg baik tu berterusan n yang kurang enak tu ditinggalkan menjelang dh berusia sebulan ni hehe..kita habiskan tempoh berpantang yang berbaki 14 hari ni dulu,pastu bolehla mama bwk kamu jalan2 ye syg..bosan kan terperap je kt umah..huhu

Cerita bab pantang..aku selalu tertanya2 kenapa kalau ikut kaum cina dorg berpantang 30hari je?kenapa kita org melayu kena 44 hari..dan ade jugak yg setakat 40hari je??aku ni bila dah start berfikir smpai kelaut la jadinya..tanya mak aku dia sendiri pn tak tau..yg pasti aku kena pantang 44hari..sekian..ok fine, another 14days to go..chaiyokkkk *2minggu je lg*

Wednesday, May 14, 2014

Dugaan berpantang :: Jaundis & Bengkak Susu

Salam..

Alhamdulillah dh berlalu 15hari tempoh berpantang...ada lg 29hari untuk ditempuhi..sob sob sob

Kalau 3 thn lepas aku enjoy je saat berpantang, kali ni agak serabut..mana taknya dh berhari2 aku menderita bengkak susu pd breast kiri..nk bergerak sakit,pam susu xkeluar,tambah lg demam..memang terbaek lah...ayra pn seakan mengamuk bila hisap sebelah kiri ni..mungkin sekian lama hisap takde hasil kot..huhu kesian anak mama.

Aku dh cuba bermacam petua antaranya tuam dgn towel,tuam dgn botol air pns,letak kubis,sapu sarang amgkut2 dgn asam jawa,sapu minyak pns,letak cool fever...pendek kata semua la..tp tak jugak hilang sakit..lega sekejap tu ade la..itu pn sebab aku mkn ubat tahan sakit n kurang bengkak..dh 5 hari ni still rs sakit..n demam akan menyerang bila2 ms je..huhu

Antibiotik pulak doc xbg sebab katanya kuning ayra tinggi..hingga day14 bacaan jaundis dia 211..masih di tahap yg tinggi..masa day4 ayra dh kena admit ward sebab bacaan 290..tido semalaman kt hotel 5bintang tu..mama kt umah bagai nk gila nangis kesiankan dia..suara dia sebijik kakak Airis,volume 5 tu..dr kejauhan aku boleh dgr tangisan dia..pg2 aku akan ke hospital utk susukan dia..mcm biasa ibu hanya boleh masuk utk susukan baby dr jam 9pg hingga 9mlm..maka berkampunglah aku kt hospital tu seharian..smpaila dia boleh diacharge baru lega sikit rasa..tp bacaan still tinggi,still 200 lebih..

Untuk kurangkan kuning pn dh mcm2 petua aku/mak aku usahakan..segala mak nenek jenis daun dh mak aku mandikan..bg sengkung cina tak jalan..bg air zamzam dgn kurma pn xjalan..tp air zamzam kurma tu kitorg still bg smpai skg..smpai dh buntu entah mcm mn lg nk buat..

Aku rs kali ni aku agak degil..aku berkeras taknak bg susu formula lgsg pd ayra walaupun aku sedar aku bukannya kategori org yg byk susu..aku usahakan jugak utk susukan anak aku tanpa bantuan FM..lepas ayra menyusu aku pam..dptla sikit aku simpan n kumpul..bila ayra masuk ward aku dpt bekalkan 2 botol 2oz utk feeding tgh mlm..setakat itu jela yg aku mampu..n aku still pam pd waktu malam sepanjang ayra kt wad..balik dr hospital jadual feeding ayra bertambah kerap..selang sejam dia akan nangis nak susu,n hisap almost 30minit utk 1 sesi..aku smpai xleh tdo mlm..yela lepas dia tdo aku sambung pam..baru nk baring dia dh bgn semula..makin lama aku jd makin stress sebab xckup tdo

Bila bengkak susu,production mg drop giler..kalau sebelum tu aku pam 1oz setiap sesi,tp lepas tu nk dpt 1oz pn payah..ternyata susu aku mg xckup utk ayra..sebab dia consume 2oz tiap kali feeding..patutla dia kurang berak n kerap nk menetek..pastu rs xpuas dia akan nangis lg..

Atlast aku relakan jiwa utk bg FM jgk..bila stok susu perahan dlm chiller dh abis mrR akan bancuh susu tu..dlm sehari adala 2kali jgk ayra minum FM..mula2 aku nangis saat ayra minum susu tu..tp lama kelamaan aku sedar yg aku tak boleh pentingkan diri..ayra perlukan susu yg banyak untuk kurangkan jaundis dia..sementara aku pulak sbg ibu gagal utk bekalkan susu secukupnya utk dia..maafkan mama syg..

Untuk perbanyakkan susu pn dh pelbagai petua aku amalkan..minum susu,jus kurma,minum air suam setiap kali sebelum mengepam,sikat breast,tuam dgn towel sebelum mengepam,mkn supplemen tambah susu..tp so far susu aku setakat itu jela..aku doa sangat2 satu hari nanti susu aku akan melimpah ruah...amin

Lagi tambah dugaan bila kakak Airis pulak cirit birit,muntah dan demam..Tokma n Tokwan dia la yg kena bwk p klinik, n jagakan Airis..kesian aku tgk mak ayah aku kena layan kerenah kami semua..buat mak ayah pengorbanan korang takkan terbalas dgn kata2..adik bersyukur sgt punya mak ayah seperti kalian..terima kasih MAK, terima kasih AYAH..

Thursday, May 8, 2014

Ayra Batrisya Mohd Rizal :: permata kedua kami

Salam

Alhamdulillah aku dh selamat melahirkan seorang babygirl seberat 3.1kg pada 29 April 2014 yg lepas..
Bayi diberi nama Ayra Batrisya Binti Mohd Rizal..
Kalau ikutkan dh post date sebab due 25 April..biasa la adik pn nk ikut kakak Airis stay lama sikit dlm rahim mama hehe..

Memandangkan due 25 April (Jumaat) so kitorg ambik cuti awal sikit..balik kg hari Sabtu sebelumnya..mane la tau terbesalin awal ke kn..tunggu punya tunggu takde jgk turun apa2 tanda..so 28hb pegi checkup mcm biasa..

28 April 2014

Seawal jam 8pg kitorg dh terpacak kt KKIA Simpang Kuala..setel semua urusan jam 11pg kot..aku diarahkan ke Hospital Sultanah Bahiyah utk buat CTG..sebab gatai mulut bgtau baby kurang aktif berbanding sebelumnya..

Balik dr klinik kitorg terus ke hospital..dlm hati ckp kejap je ni..after buat CTG dh boleh balik..lgpn aku belum ade ape2 tanda nk bsalin..

Dh buat CTG doc pakar pgl aku utk scan baby..sebab result CTG mg nmpak baby kurang gerak..ade pn sikit2 je..doc ckp term dorg baby sleeping..xtaula bebetul tdo ke cemane..bila dh scan br dpt detect yg air ketuban dh kurang,sebab tu baby kurang gerak sebab oksigen dh kurang..doc terus suh aku admit ward..huhu katanya nk induce esok pagi..pastu siap sign borang kebenaran untuk kaedah ceaseran in case induce still tak jalan..aku bebetul cuak ms ni..rasa mcm dtg menyerah diri pulak..dalam ms yg sama duk berdoa mintak2la dtg sakit hari tu jugak..stay kt hospital wad kenanga 2D..untuk hari tu aku kena buat 2x CTG..

29 April 2014

Seawal jam 5 pagi aku dipanggil utk buat CTG,pastu pukul 7 doc pgl utk masukkan ubat..ms check bukaan VE doc ckp dh 2cm..lega sikit rasanya..patutla mlm tu aku rs mild contraction..

Aku relax2 mcm biasa..mrR la jadi peneman setia..kesian jgk kt dia dtg awal pagi bwkkan nasi lemak..tp aku dh kurang selera mkn pagi tu..

Tengahari aku just mkn makanan yg hospital bekalkan..mrR masuk time melawat temankan smpai pukul 2..sebelum tu doc pgl utk check VE..baru 3cm katanya..huhu rs sakit dh kerap..selang 5minit ms tu..aku sedih bila doc ckp br 3cm..dlm hati duk doa bgla 5cm ke..hahaha

Sekitar jam 4 doc pakar masuk utk check..bila doc bgtau bukaan dh 3cm doc pakar suruh hantar ke labor room terus..apalagi excited la aku..cepat2 kemas barang..siap naik whilca utk ke labor room..maklumkan xberapa sakit lg time tu..hehe

29 April 2014 - 4.30 pm

MrR dh siap tunggu kt labor room,aku pass henfon kt dia..pastu dia isi borang utk jadi peneman dlm labor room..nk bg semangat la kononnya..tp aku risau kng dia yg pitam..

Prosedur biasa..doc dlm labor room akn check VE lagi sekali..1st ade sorg indian doc seluk,dia ckp 4cm..pastu ade sorg doc chinese pulak seluk..dia ckp baru 3cm tp dia godek2 pecahkan air ketuban aku guna jari dia je..dahsyat betul..ms Airis dlu dorg guna alat mcm chopstick tu..scary doh

Staff nurse yg jaga mintak aku sedut topeng oksigen bila dtg rs sakit..tp aku rs mcm aku sedut je memanjang smpai jadi lalok kejap..ms ni contraction dtg bertalu2..sakitnya bkn kepalang..aku sedut gas oksigen tu kuat2 tiap kali sakit tu dtg..dlm pada lalok tu aku tgk ramai betul doc dlm labor room tu..smpai la Dr.Lim dtg n tanya samada aku nk berak..aku jwb je nk berak..pastu dorg check VE rupanya dh 10cm!!!dlm masa kurang 2jam bukaan aku dari 3cm boleh terus 10cm..apa lagi aku pn mintak nurse pglkan suami aku..

Alhamdulillah tepat jam 6.25 ptg aku selamat melahirkan Ayra Batrisya dengan beberapa kali push..syukur kepada Allah swt kerana mempermudahkan proses kelahiran puteri kedua kami ni..