Tuesday, April 15, 2014

Airis vs Mama

Salam

Lama jugak tak update blog..bizi le kononnye..nk setelkan keje2 tertunggak sebelum bercuti panjang..yeehuuuu

Semalam aku berdua je dgn Airis,mcm biasa la bila mrR bekerja lebih masa..tambah pulak semalam ade emergency case so dia balik lewat..sejak preknen ni aku mg dh jarang2 sgt marah2 Airis, rasanya aku dh tak pemarah mcam dulu,mrR yg selalu marah2 dia..bila tgk dia kena marah aku rs kesian je kt Airis..tp bgus jugak sorg marah sorg tenangkan..takdela dia over manja nanti..

Kakak Airis mg dah besar, dah pandai buka seluar pegi toilet sendri bila nk kencing..tp dia akan bgtau aku dlu "mama, kakak nk kencing"..n aku akan ckp "ok,masuk toilet jln pelan2..takut lantai licin"..pastu aku akan ikut dia dr belakang,tgk cemane dia buka paip n cuci sndri..mg aku bangga dgn dia..sometimes dia boleh pakai seluar sendri,tp sometimes sangkut2 jugak..itu takpe meh mama tlg kakak...

Macam tu jugak kalau dia nk susu ke ape2 dlm fridge, dia akan bgtau nk susu..then tunggu aku ckp "pegi ambik dlam fridge" barula dia terkedek2 pegi buka fridge ambik,sekarang ni trend nk minum susu sejuk,aku akan bancuh siap2 sebotol letak dlm peti..bila dia nk minum dia ambik sendri n bila tak abis dia akan masukkan balik dlm fridge..kalau ade mrR dia takut2 sikit, buka n tutup fridge pelan2 je..takut kena marah..hihi bagus jugak tu  biar dia tau takleh tutup pintu kuat2

Airis dah 2 tahun setengah bulan ni, so far dia dh pandai baca doa makan..kalau kitorg solat tu dia akan follow..takbir,rukuk,sujud..pastu mulut kumat kamit baca ape tah..aku ade belikan dia telekung jgk,cume ade time dia nk pakai ade time taknak pakai,lebih suka pakai kopiah papa..hehe

Flash card yg mrR beli pn semua dia dh boleh kenal..ade setengah item dia sebut bahasa melayu,ade certain things in English..depends dgn ape yg kitorg ajar mula2 dulu..masa awal2 aritu mrR macam terkejut bila dia boleh kenal buah manggis,yelah kitorg bukannya selalu belikan manggis atau makan manggis kt rumah..kalau banana, apple, tu kire normal la kn..ini tunjuk je kad manggis dia boleh jwb "buah manggis"..wahhh bravo Airis..mama sgt kagum (sebab mama jarang ajar bende2 cmtu)

Sambung citer semalam, aku duk tgk tv3 citer pukul 7 tu,dia nk tgk Pada Zaman Dahulu la pulak..suh tgk kt tab dia taknak,nk tgk kt tv katanya..biasanya aku ngalah je tp smlm aku taknak ngalah..aku nk tgk jgk citer tu..smpai dia nangis2..pastu aku pn give up bgn pegi msk nasi goreng je,bukakan rakaman PZD tu..huhu..ms tengah msk dia datang ngacau kt dapur,buka drawer la..bukak tutup fridge la..pastu siap request air sirap..ms tu aku boleh je sabar lg..lepas suap mkn, main2 tgk Upin Ipin bagai aku layankan je..

Smpai pukul 10 time to sleep,aku ajak dia masuk bilik dia taknak..pegi dapur bukak fridge nk susu katanya..tup2 bwk solivite..nk yg grape katanya,minum separuh ckp taknak pulak..nk yg oren..dh terkedek2 pegi dapur buka peti ambik lagi..aku mg malas nk bgn so duduk ke ngadap tv tu..pastu dia pegi lg dapur bukak peti,time ni aku dh hilang sabar dh terjerit2 kt dia "kakak buat ape tu??"..nk ambik straw tak sampai katanya..aku pgl meh sini taknak pulak dia dtg,duk nangis depan fridge,geram betul la aku rs ms tu,mcm nk pegi tampar2 je..tp xdela aku tampar pn,pegi tarik tgn dia,angkat letak dlm buai,terus pejam mata bdk tu paksa diri tido..huhu kesian pulak tgk

10 minit gitu aku igtkn dia dh tdo,aku pn dh stat layan citer korea,tup2 dia ckp nk kencing la pulak..haihh mencabar kesabaran betul la bdk ni,dh angkat turun buaian,pegi toilet pulak..lepas kencing dia xnk masuk buai,duduk je layan citer korea dgn aku, no more Upin Ipin..ahh lega kejap..pastu bg dia minum solivite oren..minum tak abis pn dia pegang je botol tu,takut kena jerkah dgn mama singa dia ni..tau pn takut..kesian pulak aku tgk dia terkebil2 pegang botol,aku suh pegi simpan dlm fridge kalau taknak abis,laju je dia bgn pegi simpan..

Pastu aku kerah dia masuk buai,dodoi selagu terus tido,then aku pn angkat masuk bilik tdo atas katil..aku pn zasss berdengkur sama..tgh2 syok tdo terasa sesuatu kt atas perut,rupanya dia buat bantal perut aku yg memboyot ni..sabau jela

Thursday, April 3, 2014

2nd Pregnancy :: 37 weeks

Salam

Hi all

Today dah masuk 37minggu usia kandungan..dh lama rasanya tak berceloteh perihal hamil kali ni..yelah ms anak 1st dulu kn semua benda nk coret kt sini,smpai nak muak org baca *eh ade ke yg membaca entri ko tu .. :p*

Ekceli pagi tadi ke KK untuk rutin mingguan, antenatal check-up atau bahasa kg aku 'cek perut'..jumpa nurse je pn..Alhamdulillah pregnancy kali ni aku tak perlu jumpa doc setiap bulan mcm airis dlu,sebab aku tak declare pn pasal athma..so mg tiap bulan just jumpa nurse je..sebelum ni HB aku ok-ok je..paras 11 ke atas..tup2 arini boleh pulak drop ke 10.4..dah hujung2 ni HB buat hal la pulak,tak pasal2 kena refer doc..tapi MO biasa je kot sebab kt klinik tu jugak,muda lg doctor..cakap pn lemah lembut je,sempatla ceramah pat-lima minit psl bahaya anemia..ok mulai sekarang kena makan iron tablet pulak..sebelum ni mkn obimin sebiji je,itu pn liaaaat sgt aku nk telan..sob sob sob pasrah

Lepas jumpe doc, doc pulak mintak refer ke Klinik Kesihatan Presint 9 untuk buat ujian darah,dia duk sebut FBC..aku pn tak paham pebenda,sempat kerling tgk Full Blood C.... ape tah..aku ni jenis akur je..so marilah kita ke P9 yang terkenal dgn keramaian orgnye..huhuhu sejam jugak aku tunggu utk ambik sampel darah..lepas tu terus ke ofis..harap2 result positif2 ajela,janganla ade ape2 yg negative hendaknye..amin

Weekend ni nk ngajak mrR ke klinik utk scan baby,aritu last scan sebelum nk pegi Kuching @32weeks berat baby baru 1.7kg which is agak kecik (kata doctor la)..so dia suruh scan semula by 36weeks..memandangkan last week kitorg balik kg so tak pegi klinik tu...harap2 berat baby normal la walaupun berat mama naik 400g je since last 2weeks..huhu mungkin letih travel kot menyebabkan aku kurang selera makan, lgpn perut makin sempit, mkn sikit pn dah rs senak..huhu

Tuesday, April 1, 2014

Days without Him

Salam

Ececeh tajuk omputih kemain..haha

Saje nk story..mrR berkursus 3hari 2mlm...sepanjang aku pindah tinggal sebumbung ni rasanya ni kali pertama dia berkursus yg bermalam..maka tinggallah aku n airis berdua je..nasib baik la balik ambik airis, kalau tak aku membujang keseorangan la...

Semalam aku serius takleh tido..kejap2 terjaga..airis pulak ntah napa asyik menangis,naik cuak jugak aku..aku terjaga je tgk dia duduk sebelah smbil menangis..pastu aku ajak duduk celah ketiak aku br dia sambung tido semula..sangat sesuatu..ai is tak suka >.<

Adventurous jugak rasanya handle anak sorg2 ni (maklumla tak biasa) rupenye..petang semalam ms nk balik keje hujan turun selebatnya,aku redah jela mengenangkan anak duk menunggu..pastu boleh pulak terlupa touch kad parking sebab ms masuk aku ambik tiket,so keluar keta balik pegi touch kt pondok tu..kelam kabut betul la aku ni..dh setel ambik airis,otw balik tu airis bising cakap nk terkencing,gelabah aku suruh dia tahan dlu..smpai kt lif pn still riuh ckp "nak kencing...nak kencing'' haha kelakar smpai je depan umah dia cakap "mama cepatla..kakak kalut nak kencing ni"..terus melulu ke toilet depan,aku tgk seluar dia dh ade kesan sikit,maybe lama sgt tak tahan kot..hehe

Airis mg kakak-kakak sangat,dah pandai bawak diri..bila tgk dia sekarang ni mg jauh berbeza dgn baby dulu yg suke menangis tu..ms aku kemas2 baju dia masuk bilik, tanye "mama nk pegi mana?nk pegi alamanda ke?" pastu aku cakapla "takla..mama nk kemas baju ni...kita duduk rumah jela eh"...dia terus ckp "alaaaa......" pastu keluar tgk tivi..masuk balik bilik bawak fon,cakap kt aku nk cakap dgn papa..bosanla tu kn..hihi

Kalau ikutkan aku ni dah 36minggu lebih, so standby bile2 mase ajela nk meletop,harap2 bukanla dalam masa terdekat ni..tapi bile takleh tido semalam aku asyik terbayang sakit nk bersalin,aduh menyeramkan betul..pastu mula la pikir bukan2, macam mana kalau tetiba aku rs nk bersalin, kat mane aku nk letak airis..pastu mcm mn aku nk pegi hospital..ke aku nk antar airis kt umah pengasuh then drive ke hospital?ishh mcm2 aku pikir,serabut kepala otak..haha

Pagi ni aku boleh pulak tak sedar bunyi alarm,sedar2 dan 630..terus kelam kabut mandi smyg..baru gigih nk iron baju,setelkan susu airis,beg baju aku dh siap2 kemas..pastu kejutkan airis,boleh pulak dia takmo bangun..yelah semalam pn dia tak dapat tido mcm aku jugak..kesian dia..aku angkat masuk toilet, suruh kencing, cuci muka, gosok gigi baru dia sedar..nasib baikla dia tak cranky, elok je salin baju sikat rambut semua pastu kitorg pn keluar rumah..mungkin dia baru sedar papanya tak balik baru dia ckp "papa takde..papa work kn mama"...aku ye kan je...hihi

Esok baru mrR balik..rs tak lengkap bila takde dia,selama ni kn aku ni jenis manja,sangat depend pd dia..pegi keje pn berantar berjemput, bile semua dh sendiri ni mule la rs xbest..huhu tapi elok jugak aku belajar berdikari sikit, takleh manja2 sgt,semua nk harapkan dia..biar aku jd lebih bertanggungjawab..kalau tak ape2 sikit nk suruh dia buatkan..hihi teruk betul

p/s : abg cepatla balik...kitorg rindu....hikhikhik sila jgn muntah