Sunday, January 27, 2013

Sambutan Hari Kastam Sedunia ke31


assalamualaikum wbt
arini just nk share shots utk sambutan hari kastam sedunia yg berlangsung di PICC semalam...letih mg letih tapi sgt fun..alhamdulillah ai terpilih utk menghadiri majlis sambutan hari kastam di sebelah siang n majlis santapan diraja bersama YDP Agong sebelah malamnye..50 tahun kastam dianugerahkan gelaran diraja..kire sambutan jubli emas la ni..tah bile pulak nk buat sambutan besar2an cmni tak tau la..
with my immediate boss - Puan Layla
 
Agong's fav singer ~ Yusni Hamid
 
with my big boss ~ Puan Norlinda
 
n yang plg best ms ucapan Menteri Kewangan II ade surprise buat warga kastam atas kejayaan pungut hasil negara tahun 2012..yeayy alhamdulillah dpt tmbahan setengah bulan gaji..mungkin penjawat awam lain akan rs tak fair..tp itula rezeki buat warga kastam..rezeki korg mungkin di waktu atau cara lain pulak kn???

Friday, January 25, 2013

Al-Fatihah buat bidadari syurga...

Assalamualaikum wbt..

Semalam Airis demam+batuk+selsema lagi..merengek je sepanjang hari..mentang2 la mamanye ni cuti Maulidur Rasul..dan2 tu jugakla dia pn tak sihat..huhu
Ai pn jalani rutin seperti biasa,nk memasak smbil berdukung,sidai baju pn berdukung,silap2 buang air pn kena riba dia..masuk 2-2 sekali hahah...n sepanjang hari jugakla dia asyik ngs sebab ai suke usik..ade time ai tinggalkan dia dlm umah sorg2 while ai kt balkoni tutup sliding door..biarkan je dia nangis puas2 baru masuk pujuk..jenuh jugk nk pujuk bidadari mama sorg ni..sebijik mcm mama hehe..
Bile dia tdo rs sayu lak hati..nyesal sb marah n buatkn dia ngs..tapi kekdg timbul rs geram sb asyik duk ngs, tak tahan dgr woooo..huhu mama ni ja-at la kn syg..
Malamnye,airis tdo agak awal..mungkin sebab ubat batuk n selsema tu..n ai pn berpeluang bukak fb..mase tula ai terbace post kt salah sorg teman rapat..yg anak kenalannya yg baru berusia 1tahun telah meninggalkan papa n mamanya buat selama2nya..oh sebak rasanya...baby sgt comel, Rania namanya..sebab musabab tak dapat diketahui..yelah org tengah berduka xkanla kita nk sebok2 tanya itu ini,cume yg ai dgr sebelum ini arwah dimasukkan ke hospital akibat jangkita kuman..ape2 pun ai tumpang bersedih di atas pemergian insan tersayang...terus air mata tak putus mengalir..
Dan2 tu jugak jenguk anak ai yg tersayang tu dlm buaian...Ya Allah pilunya rasa hati bila tgk anak sekecil ni tdo dlm tangisan..merah matanya sebab terlampau menangis..rs bersalah, hiba, sedih, sebak semuanya bercampur baur..maafkan mama syg..mama janji xmarah2 Airis lagi..biarlah Airis ngs sekarang..mama taknak menangis kemudian..ai dh bertekad dlm hati, kalau demam airis masih jugak berpanjangan ai akan bwk pegi check pakar terus,xnak bagi PCM je..sesungguhnya ai tak sanggup kehilangan Airis..Ya Allah Ya Tuhan kami, lindungilah kami dari sebarang penyakit berbahaya, sebarang malapetaka dan lindungilah kami dari gangguan syaitan...Amin.

Friday, January 18, 2013

Penggunaan eGL di Hospital Kerajaan

Salam Jumaat yang indah..
Harini ai ber-meeting seharian smpai petang..huhu letih otak n ngantuk mata okey..tp yang paling tak best adalah ai kena catat minit mesyuarat huhu tak shuke tak shuke!!!sementara rehat yang panjang, bolehla post entry kn..hihi

Okey seperti tajuk di atas ai nk menyentuh sikit pasal aplikasi/penggunaan eGL di general hospital..penjawat awam sure tau bende ni kn?ai just nk share my own experience regarding this subject..actually as a gov servant ai agak tidak berpuas hati dengan aplikasi eGL ni..kenapa??meh ai story mory kt korang why ai xpuas hati tu..

1. 2010 ( admitted for 5 days )
Masa ni ai dijangkiti kuman pada bhgn urinal..agak kritikal dan kuman hampir merebak ke buah pinggang..semuanya gara-gara ai pegi toilet awam yg sgt tak bersih+xde air..disebabkan mase tu darurat sgt ai membuang jugak (kecik je) n basuh dengan takungan air yang ade dlm toilet tu (disyaki telah tercemar) huhu..pity me..next time kena hati2 n sentiasa bwk air mineral masuk toilet (in case xde air pili)
Disebabkan hal kecemasan, ai dihantar ke hospital berdekatan (GH)..mase tu duduk ngn parents, n dorang ni bukanlah gov servant..just bg ic kt petugas kaunter pendaftaran..dia register bla bla bla..then ai kena warded..mase tu ai sakit so xde fikir ape dh,igt nk sembuh je...so ai ditempatkan di ward kelas 3..
Bile opismate dtg melawat dorg akn tye, "eh why u duduk sini,kenapa xmintak 1st class"..so ai ckp je "ntahla dh dorg antar ke sini"..disebabkan my boss sorg yg caring dia pegi tye kan kt misi n misi tu suh my parents pegi bgtau org kt kaunter pendaftaran untuk tukarkan kelas..dia jugak mintak my parents bwk GL (letter yg manual tu)..mane la mak ayah ai reti nk cekau,nk kena pegi opis, jumpe org admin, mintak wat itu..korang igt senang ke??So end up ai stay situ je for 5days..lgpn syok jugak duk ramai2,mak ai jg guardian untuk whole patients kt situ..hihi dorg pn baik2 belaka..
Time nk discharge, sekali lg dorg mintak GL,mase tu ai dh sembuh so ai sndri pegi tye if they boleh akses eGL.."belum boleh pakai" katanya..huhu..luckily ade opismate ai tolong buatkan n hantar GL tu kt hospital..dptla ai tinggal for free..hihi

2. 2011 ( bersalin )
2 years back..ai bersalinkan airis..ms tu ai dh pindah ke Putrajaya..ai mg plan nk bsalin kt GH, n regarding to all my frens kt hosp Putrajaya ni xperlu bwk GL..dorg ade eGL..so okla..tp ntah cemane ai decide nk bersalin kt kampung lak..berbekalkan kealpaan sendiri sekali lagi ai xprepare GL..bile dh balik kg baru teringat..call my fren yg baru pas besalin kt GH (tmpt yg same dgn situasi di atas) katanya dorg dh ade eGL..so ai pn xdela nk risau lg..
Tibe time nk bsalin, ai kena tahan ward lg b4 masuk labor room..ms daftar mrR yg pegi..ntah ape yg neves sgt dia terlupa ckp yg kitorg ni gov servant..so ok duk 3rd class lg..ai igt time tu biarla duk mane pn asalkan selamat bersalin..sakitnye same jgk walau di mana anda berada..rupenye ai silap,sakit mg same tp layanan mental nye xsame..nurse ckp lepas je ngn kite2 kt 3rd class ni..bile sakit sesekali tu ai push button dia dtg nk mrh2 lak..siap ckp "sakit nk bsalin mgla cmtu..tahanla sikit".."1st child, macam tula"..kalau awak tu ckp elok2 mgla ai paham tapi ini dgn nada menyindir..mane tak sakit hati..huhu
Time nk discharge sekali lg ai berdepan dgn situasi di mana dorg nk kan GL bile hubby ckp kitorg gov servant..mase tu weh mane nk cari..hari jumaat kot..opis kt kedah sememangnya tutup..kt HQ,sape la yg nk tolong...bile tye je "sistem down" katanya...so end up hubby pay for the bills..

3. 2011 (airis admitted for 6 days)
A week after, kitorg bwk airis utk check jaundis kt hospital private, unfortunately cik airis didapati dijangkiti kuman (ntah ape ke nama sanitifik nye) n hospital tu xleh ambik risk utk rawat airis sebab dia sgtla bayi ( doc ckp kena refer GH tempat ai bsalin coz dorg ade rekod kelahiran,ape2 dorg yg akan tanggung ) so ai dengan pasrah pegila menyerah airis kt GH tu balik..kena tahan ward..mase tu ai dh siap2 call opis kedah utk sediakan GL utk ai,sebab ai tau kos rawatan utk baby sgt tinggi..so untuk kali ini ai xperlu la byr ape2...tp yg musykil nye still jugak xdpt nk akses eGL walaupun dh seminggu sistem nye down??sistem apekah itu??haihh kalaula org opis kedah xnk tolong ms tu,ai kena byr almost thousand utk 6 hari stay tu..hurmmm sedih sedih..

4. 2013
After airis berusia 1 tahun, setiap servis di hospital kerajaan akan dikenakan bayaran out-patient..kalau diikutkan as gov servant kitorg mg xperlu byr ape2 kn?hatta pendaftaran RM1 pn xperlu..tp baru2 ni ai bwk cik airis ke klinik bawah rumah (putrajaya)..katanya dorg belum ade sistem eGL tu so kena byr la jgk..nk tergelak pn ade..haiii dh berapa tahun ai ke klinik/GH masih jgk sistem tak ok..ate bile yg oknye??

Ai kt sini bukanla niat nk kondem sistem ke ape,ai cume nk share pengalaman ai sebagai gov servant yg tak dpt keistimewaan sbg penjawat awam tu je..mgla RM1 tu nampak sikit,tp mostly penduduk putrajaya ni penjawat awam,cer bayangkan berapa ramai yg ke klinik setiap hari n tetap di-caj untuk perkhidmatan..ape guneye eGL yang korg war2kan tu?adakah setiap kali nk ke klinik/hospital kena pegi mengadap KJ mintak sign dulu..(macam dulu2 punye cara)..GL manual tu valid 3bulan je rasanya,after that kena renew/buat semula..xke leceh tu?

Agak2 korang bile la eGL ni boleh digunakan 100%??

Wednesday, January 9, 2013

Rumah Idaman....

Assalamualaikum wbt..
Sejak dua menjak ni ai n hubby duk sebok survey rumah..yela mcm yg ai selalu duk war2kn tu..ai nk memiliki umah sndri b4 30...2thn je lg includes this year!!hurmmm boleh ke x ni...huhu

So, as the result ade beberapa rumah yg we all dh shortlist kn..ai cari yg affordable aje,mg dr awal dh target below RM250k..agak2 monthly rm1300 je sebab ai byk lg komitmen lain..gile nk bayo umah ribu riban atlast mkn pasir or gigit kuku je..kekeke

Mungkin ade yg xpecaya..boleh ke dpt rumah dengan budget cenggitu time skg ni??yes..tp rural area la..so lets check it out...

1) Semi-D IMPIANA Ambangan Heights ~ RM254,600 (after less 5% bumi)

picca credit to google / mudah.my
 
land area:35*80
build up:25*50
4bilik 2 toilet
tanah tepi 10kaki.
tanah belakang 8kaki
tenure : FREEHOLD
tarikh siap : 2015
* guarded n gated community
 
Rumah ni ai sgt berkenan..ai mg suke Semi-D..atleast ade tanah sndri..lgpun interior features dia sgt menarik,fully tiles smpai porch..kitorg belum sempat ke rumah contoh sebab jauh sgt (Sg Petani)..tunggu CNY nk balik n visit..dh contact salesperson..dia ckp byk lg lot kosong tp yg depan padang mostly booked..yg ade ngadap jalan je..ok jela..hopefully sempat by the time kitorg balik..kalo ade, kire masih ade rezeki di situ..kalo xde cari yg lain jela...n kalau nk book skg,boleh byr rm500 booking fee,returnable if loan rejected n forfeited if we broke the deal..hurmm kena fikir n visit dulu,xleh main redah aje...ikut pengiraan, ai have to pay rm1288 per month for 30years tau..mane leh main bantai je...rumah contoh dia ade 2 unit, 1 yg fully furnish,lg 1 vacant unit..tunggu kitorg ye IMPIANA...oh impian ku..
 
oh yg bestnye,potongan gaji akan bermula 2015 bile rumah dh siap!!yippa
 
2) Semi-D RIO Ambangan Heights ~ RM212,000 (after 5% bumi less)
 
 
 
Land Area:35' x 80'
Build Up: 24' x 45'
4bilik 2 toilet
tanah tepi  11kaki.
tanah belakang 10kaki
tenure : FREEHOLD
OC obtained!

 
Rumah ni area IMPIANA jugak..cumenye dh siap n boleh terus duduk je bile semuanya setel...tinggal beberapa unit je lg..tp according ti salesperson mostly yg tinggal berjiran dengan chinese..ermm kena fikirkan balik tu,dibuatnye dia bela anjing tak ke naya..huhuhu walaupun harganye jauhhh lebih murah,tp still kena fikirkan perkara lain jugak..OC dh dapat,means start potongan gaji tahun ni jugak..design pn ok,ai suke jugak..selagi nmpk moden,ai okey je..ape2 pn tunggu kitorg balik tgk dlu ye RIO sayang....
 
3) Taman SERIMAS Sepang ~ RM248,000 (no disc)
 


Land Area:20' x 70'
Build Up: 20' x 45'
3bilik 2 toilet
tanah belakang 10kaki
tenure : LEASEHOLD
Tarikh siap : 2014
 
Rumah ni dekat area masjid Sepang..kire2 20km dari Putrajaya..kirenye agak dekat dengan office kitorg..memandangkan mrR akan retire kt putrajaya ni je so kitorg consider jugak rumah area selangor ni even agak terhad dengan budget kitorg..tp yg tak bestnye rumah ni terrace,means xde tanah tepi..yg ade pn belakang je..bolehla extend jadikan wet kitchen..kitorg dh pn pegi visit tapak tp unfortunately pemaju xde sediakan rumah contoh..semuanya based on flyers ni je..design mg sepesen jela..exactly mcm rumah mak kt kg..hihi...kitorg dh pn isi form n submit doc utk rumah ni tp still berfikir samada nk teruskan atau tak..byk perkara perlu consider psl rumah ni sebab kawasannya agak bermasalah..dgr2 ade mslh banjir kt kwsn ni..lg pulak sgt jauh dengan hospital n facilites lain..mungkin akan membangun dlm 10thn lg kot..hurmm kena fikir betul2 ni..

Ekceli byk perumahan yg within my budget within klang valley ni..tp mostly sgt jauh dr putrajaya..mcm tak berbaloi pulak kalo kitorg nk berulang alik nt..cume kebanyakkannye single storey terrace house jela..mn nk dpt semi-d dek oii...sebenarnye byk sgt yg berlegar di fikiran ai ni...yg dekat tapi jauh..yg jauh terlalu jauh..nk sewakan??yes, of course tp kalau kt SP sana tentunya harga sewaan lebih rendah walaupun untuk semi-d..paling tinggi pn RM600 kot..kena topup lg RM700 duit poket..tapi kalau area sini,boleh duduk terus, boleh renovate,boleh deco2..n elaun COLA n ITP xdela kena potong lg..cumenye kos perjalanan pergi balik akan bertambah,kalo skg ni fulltank boleh tahan 2minggu,kemungkinan besar nt fulltank hanya boleh bertahan 3hari..who knows..lagi pulak mrR selalu OT smpai mlm,means kitorg dh xleh carpool lg,kena asing2..lg bertambah kos..huhu..kalau kitorg beli kt sepang tu,agak scary kot tinggal berdua dengan airis je..kawasan ladang kelapa sawit tu...ngeeee

So..just wait n see ajela...ape pilihan ai..huhu