Tabung AA

Friday, January 18, 2013

Penggunaan eGL di Hospital Kerajaan

Salam Jumaat yang indah..
Harini ai ber-meeting seharian smpai petang..huhu letih otak n ngantuk mata okey..tp yang paling tak best adalah ai kena catat minit mesyuarat huhu tak shuke tak shuke!!!sementara rehat yang panjang, bolehla post entry kn..hihi

Okey seperti tajuk di atas ai nk menyentuh sikit pasal aplikasi/penggunaan eGL di general hospital..penjawat awam sure tau bende ni kn?ai just nk share my own experience regarding this subject..actually as a gov servant ai agak tidak berpuas hati dengan aplikasi eGL ni..kenapa??meh ai story mory kt korang why ai xpuas hati tu..

1. 2010 ( admitted for 5 days )
Masa ni ai dijangkiti kuman pada bhgn urinal..agak kritikal dan kuman hampir merebak ke buah pinggang..semuanya gara-gara ai pegi toilet awam yg sgt tak bersih+xde air..disebabkan mase tu darurat sgt ai membuang jugak (kecik je) n basuh dengan takungan air yang ade dlm toilet tu (disyaki telah tercemar) huhu..pity me..next time kena hati2 n sentiasa bwk air mineral masuk toilet (in case xde air pili)
Disebabkan hal kecemasan, ai dihantar ke hospital berdekatan (GH)..mase tu duduk ngn parents, n dorang ni bukanlah gov servant..just bg ic kt petugas kaunter pendaftaran..dia register bla bla bla..then ai kena warded..mase tu ai sakit so xde fikir ape dh,igt nk sembuh je...so ai ditempatkan di ward kelas 3..
Bile opismate dtg melawat dorg akn tye, "eh why u duduk sini,kenapa xmintak 1st class"..so ai ckp je "ntahla dh dorg antar ke sini"..disebabkan my boss sorg yg caring dia pegi tye kan kt misi n misi tu suh my parents pegi bgtau org kt kaunter pendaftaran untuk tukarkan kelas..dia jugak mintak my parents bwk GL (letter yg manual tu)..mane la mak ayah ai reti nk cekau,nk kena pegi opis, jumpe org admin, mintak wat itu..korang igt senang ke??So end up ai stay situ je for 5days..lgpn syok jugak duk ramai2,mak ai jg guardian untuk whole patients kt situ..hihi dorg pn baik2 belaka..
Time nk discharge, sekali lg dorg mintak GL,mase tu ai dh sembuh so ai sndri pegi tye if they boleh akses eGL.."belum boleh pakai" katanya..huhu..luckily ade opismate ai tolong buatkan n hantar GL tu kt hospital..dptla ai tinggal for free..hihi

2. 2011 ( bersalin )
2 years back..ai bersalinkan airis..ms tu ai dh pindah ke Putrajaya..ai mg plan nk bsalin kt GH, n regarding to all my frens kt hosp Putrajaya ni xperlu bwk GL..dorg ade eGL..so okla..tp ntah cemane ai decide nk bersalin kt kampung lak..berbekalkan kealpaan sendiri sekali lagi ai xprepare GL..bile dh balik kg baru teringat..call my fren yg baru pas besalin kt GH (tmpt yg same dgn situasi di atas) katanya dorg dh ade eGL..so ai pn xdela nk risau lg..
Tibe time nk bsalin, ai kena tahan ward lg b4 masuk labor room..ms daftar mrR yg pegi..ntah ape yg neves sgt dia terlupa ckp yg kitorg ni gov servant..so ok duk 3rd class lg..ai igt time tu biarla duk mane pn asalkan selamat bersalin..sakitnye same jgk walau di mana anda berada..rupenye ai silap,sakit mg same tp layanan mental nye xsame..nurse ckp lepas je ngn kite2 kt 3rd class ni..bile sakit sesekali tu ai push button dia dtg nk mrh2 lak..siap ckp "sakit nk bsalin mgla cmtu..tahanla sikit".."1st child, macam tula"..kalau awak tu ckp elok2 mgla ai paham tapi ini dgn nada menyindir..mane tak sakit hati..huhu
Time nk discharge sekali lg ai berdepan dgn situasi di mana dorg nk kan GL bile hubby ckp kitorg gov servant..mase tu weh mane nk cari..hari jumaat kot..opis kt kedah sememangnya tutup..kt HQ,sape la yg nk tolong...bile tye je "sistem down" katanya...so end up hubby pay for the bills..

3. 2011 (airis admitted for 6 days)
A week after, kitorg bwk airis utk check jaundis kt hospital private, unfortunately cik airis didapati dijangkiti kuman (ntah ape ke nama sanitifik nye) n hospital tu xleh ambik risk utk rawat airis sebab dia sgtla bayi ( doc ckp kena refer GH tempat ai bsalin coz dorg ade rekod kelahiran,ape2 dorg yg akan tanggung ) so ai dengan pasrah pegila menyerah airis kt GH tu balik..kena tahan ward..mase tu ai dh siap2 call opis kedah utk sediakan GL utk ai,sebab ai tau kos rawatan utk baby sgt tinggi..so untuk kali ini ai xperlu la byr ape2...tp yg musykil nye still jugak xdpt nk akses eGL walaupun dh seminggu sistem nye down??sistem apekah itu??haihh kalaula org opis kedah xnk tolong ms tu,ai kena byr almost thousand utk 6 hari stay tu..hurmmm sedih sedih..

4. 2013
After airis berusia 1 tahun, setiap servis di hospital kerajaan akan dikenakan bayaran out-patient..kalau diikutkan as gov servant kitorg mg xperlu byr ape2 kn?hatta pendaftaran RM1 pn xperlu..tp baru2 ni ai bwk cik airis ke klinik bawah rumah (putrajaya)..katanya dorg belum ade sistem eGL tu so kena byr la jgk..nk tergelak pn ade..haiii dh berapa tahun ai ke klinik/GH masih jgk sistem tak ok..ate bile yg oknye??

Ai kt sini bukanla niat nk kondem sistem ke ape,ai cume nk share pengalaman ai sebagai gov servant yg tak dpt keistimewaan sbg penjawat awam tu je..mgla RM1 tu nampak sikit,tp mostly penduduk putrajaya ni penjawat awam,cer bayangkan berapa ramai yg ke klinik setiap hari n tetap di-caj untuk perkhidmatan..ape guneye eGL yang korg war2kan tu?adakah setiap kali nk ke klinik/hospital kena pegi mengadap KJ mintak sign dulu..(macam dulu2 punye cara)..GL manual tu valid 3bulan je rasanya,after that kena renew/buat semula..xke leceh tu?

Agak2 korang bile la eGL ni boleh digunakan 100%??

4 comments:

  1. Ye ke nurse tu marah2...eeee attitude camtu yg merosakkn seluruh institut!tp su dulu nasib baik la nurse baik2 walu 3rd class..okla..siap ajk tgk tv utk tahan sakit..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe time tu sy yg ngade2 lebih kot..alhamdulillah nurse,bidan n doc dlm labor room semuanya baik2 belaka...sy pun xckp semua nurse cenggitu..kdg2 nk lyan kerenah patient yg pelbagai jadikan dorg mcm tu..kena grg2 sikit :)

      Yg penting n nak di-highlight disini penggunaan eGL tu je..nurse sekalian jgn sentap ye..peace yo!!

      Delete
  2. egl ni konon nye dah berleluasa..tp bl pg spital area kl ni sume nye tak beroperasi je..

    ReplyDelete
  3. memang sistem EGL selalu problem. EGL ni atas request pesakit kalau masuk wad kecemasan dan tidak bawa apa2 dokumen. apa salahnya kita bawa GL dari pejabat kalau sudah tahu hendak masuk wad nanti bila diberi tarikh. pejabat dari puan seharusnya tidak boleh lepas tangan mengeluarkan GL. kalau kita sendiri tahu kita kaki tangan kerajaan bawalah pass sebagai bukti,takkanlah setiap datang klinik hendak print sekeping kertas,apasalahnya kita bawa pass atau gl. kalau pergi klinik kerajaan tidak kisah bayaran rm 1. biarlah apalah sangat.

    ReplyDelete