Pages

Wednesday, January 9, 2013

Rumah Idaman....

Assalamualaikum wbt..
Sejak dua menjak ni ai n hubby duk sebok survey rumah..yela mcm yg ai selalu duk war2kn tu..ai nk memiliki umah sndri b4 30...2thn je lg includes this year!!hurmmm boleh ke x ni...huhu

So, as the result ade beberapa rumah yg we all dh shortlist kn..ai cari yg affordable aje,mg dr awal dh target below RM250k..agak2 monthly rm1300 je sebab ai byk lg komitmen lain..gile nk bayo umah ribu riban atlast mkn pasir or gigit kuku je..kekeke

Mungkin ade yg xpecaya..boleh ke dpt rumah dengan budget cenggitu time skg ni??yes..tp rural area la..so lets check it out...

1) Semi-D IMPIANA Ambangan Heights ~ RM254,600 (after less 5% bumi)

picca credit to google / mudah.my
 
land area:35*80
build up:25*50
4bilik 2 toilet
tanah tepi 10kaki.
tanah belakang 8kaki
tenure : FREEHOLD
tarikh siap : 2015
* guarded n gated community
 
Rumah ni ai sgt berkenan..ai mg suke Semi-D..atleast ade tanah sndri..lgpun interior features dia sgt menarik,fully tiles smpai porch..kitorg belum sempat ke rumah contoh sebab jauh sgt (Sg Petani)..tunggu CNY nk balik n visit..dh contact salesperson..dia ckp byk lg lot kosong tp yg depan padang mostly booked..yg ade ngadap jalan je..ok jela..hopefully sempat by the time kitorg balik..kalo ade, kire masih ade rezeki di situ..kalo xde cari yg lain jela...n kalau nk book skg,boleh byr rm500 booking fee,returnable if loan rejected n forfeited if we broke the deal..hurmm kena fikir n visit dulu,xleh main redah aje...ikut pengiraan, ai have to pay rm1288 per month for 30years tau..mane leh main bantai je...rumah contoh dia ade 2 unit, 1 yg fully furnish,lg 1 vacant unit..tunggu kitorg ye IMPIANA...oh impian ku..
 
oh yg bestnye,potongan gaji akan bermula 2015 bile rumah dh siap!!yippa
 
2) Semi-D RIO Ambangan Heights ~ RM212,000 (after 5% bumi less)
 
 
 
Land Area:35' x 80'
Build Up: 24' x 45'
4bilik 2 toilet
tanah tepi  11kaki.
tanah belakang 10kaki
tenure : FREEHOLD
OC obtained!

 
Rumah ni area IMPIANA jugak..cumenye dh siap n boleh terus duduk je bile semuanya setel...tinggal beberapa unit je lg..tp according ti salesperson mostly yg tinggal berjiran dengan chinese..ermm kena fikirkan balik tu,dibuatnye dia bela anjing tak ke naya..huhuhu walaupun harganye jauhhh lebih murah,tp still kena fikirkan perkara lain jugak..OC dh dapat,means start potongan gaji tahun ni jugak..design pn ok,ai suke jugak..selagi nmpk moden,ai okey je..ape2 pn tunggu kitorg balik tgk dlu ye RIO sayang....
 
3) Taman SERIMAS Sepang ~ RM248,000 (no disc)
 


Land Area:20' x 70'
Build Up: 20' x 45'
3bilik 2 toilet
tanah belakang 10kaki
tenure : LEASEHOLD
Tarikh siap : 2014
 
Rumah ni dekat area masjid Sepang..kire2 20km dari Putrajaya..kirenye agak dekat dengan office kitorg..memandangkan mrR akan retire kt putrajaya ni je so kitorg consider jugak rumah area selangor ni even agak terhad dengan budget kitorg..tp yg tak bestnye rumah ni terrace,means xde tanah tepi..yg ade pn belakang je..bolehla extend jadikan wet kitchen..kitorg dh pn pegi visit tapak tp unfortunately pemaju xde sediakan rumah contoh..semuanya based on flyers ni je..design mg sepesen jela..exactly mcm rumah mak kt kg..hihi...kitorg dh pn isi form n submit doc utk rumah ni tp still berfikir samada nk teruskan atau tak..byk perkara perlu consider psl rumah ni sebab kawasannya agak bermasalah..dgr2 ade mslh banjir kt kwsn ni..lg pulak sgt jauh dengan hospital n facilites lain..mungkin akan membangun dlm 10thn lg kot..hurmm kena fikir betul2 ni..

Ekceli byk perumahan yg within my budget within klang valley ni..tp mostly sgt jauh dr putrajaya..mcm tak berbaloi pulak kalo kitorg nk berulang alik nt..cume kebanyakkannye single storey terrace house jela..mn nk dpt semi-d dek oii...sebenarnye byk sgt yg berlegar di fikiran ai ni...yg dekat tapi jauh..yg jauh terlalu jauh..nk sewakan??yes, of course tp kalau kt SP sana tentunya harga sewaan lebih rendah walaupun untuk semi-d..paling tinggi pn RM600 kot..kena topup lg RM700 duit poket..tapi kalau area sini,boleh duduk terus, boleh renovate,boleh deco2..n elaun COLA n ITP xdela kena potong lg..cumenye kos perjalanan pergi balik akan bertambah,kalo skg ni fulltank boleh tahan 2minggu,kemungkinan besar nt fulltank hanya boleh bertahan 3hari..who knows..lagi pulak mrR selalu OT smpai mlm,means kitorg dh xleh carpool lg,kena asing2..lg bertambah kos..huhu..kalau kitorg beli kt sepang tu,agak scary kot tinggal berdua dengan airis je..kawasan ladang kelapa sawit tu...ngeeee

So..just wait n see ajela...ape pilihan ai..huhu

10 comments:

  1. Bestnya dah nak beli rumah..rumah no.2 tu mcm best. Cun oh design dia. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru dlm perancangan yong,yg no 2 mg design cntik..tp tinggal 3 unit je lg..kena decide cepat la..smpai skg kitorg masih blm dpt wat kputusan..huhu

      Delete
  2. singgah sini dan membaca..suka rumah yang pertama...jgn lupa singgah blog saya ya..folo ur blog too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mama auni..sy tak boleh link ke blog awk la..boleh bg link x?

      Delete
  3. goods plan to buy a house..tapi yg 1st tu memang cantik...tapi kat Sg petani tuu?? kata nak retire kat Putrajaya? dekat seri kembangan takde ke dear...then dgr area puchong pun ada...if u nak tgk rumah mana yg ada...myra leh mintak tolong member chek kan..sbb dia keje dgn lawyer opis kat shah alam..so selangor or klang valley punya area dia mesti tau ada kekosongan or tgh yg nak naek...mahal betol uma skrg..nasib saya ada kat JB..umah sini murah lagi...kami pon mampu beli yg 2nd hand je..below our budget rm200k.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks myra for ur opinion..mg retire kt sini je sb hubby keje perbadanan putrajaya..n nk jugak cari yg dekat2 contoh seri kembangan n puchong tp mostly rumah 2nd yg perlukan 10% deposit..plg murah pn leh dpt RM300K..dh kena ade atleast RM30k cash..mane nk cekau huhu..if ur fren boleh tlg carikan rumah yg baru nk naek,pls pls pls let me know yea :)

      Delete
  4. Cari Area puchong la dear..bole kite berjiran.hihii.tp i beli umh 2nd mmg berhabis byk la.cuma dpt murah dr market price..i kt bandar nusaputra,puchong.u nkmurah sket cari kt mudah,,, LA COTTAGE.situ murah lg kot.yet dkt dgn ptrjya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waniey duk situ ke...laa aida mg survey jgk area putra perdana tu..cume kebanyakannye 2storey..itu yg jd kurg berminat..maklumla dh tua ni sakit lutut itu yg nk elak rumah yg bertangga tu hihi..tp insyaAllah kalo ade rzeki kt sini maybe kitorg cr area puchong tu jgk kot :)

      Delete
    2. Waniey duk situ ke...laa aida mg survey jgk area putra perdana tu..cume kebanyakannye 2storey..itu yg jd kurg berminat..maklumla dh tua ni sakit lutut itu yg nk elak rumah yg bertangga tu hihi..tp insyaAllah kalo ade rzeki kt sini maybe kitorg cr area puchong tu jgk kot :)

      Delete
  5. Jadi.. dah beli yang mana? Saya ambil impiana.. tggu rumah siap 2015 insha Allah

    ReplyDelete