Sunday, April 29, 2012

Bosannya arini,duk bilik siapkan ssignment je..tp hati tetap teringatkan anak di umah..apela yg sedang airis n ayahnye buat kt umah tu..td mrR ckp nk bwk airis kuar,beli makanan n buah utk airis,jelesnye ai dgr...
dalam msa yg sama jugak ai sgt2 bersyukur kerana mrR sgt cekap dlm mnguruskan si kecil airis,mule2 mg ai xyakin sgt tp dh seminggu berlalu,ai semakin yakin n percaya kn si ayah..even ayah  jugak yg bawak airis g cucuk last Thursday for her 5th jab..smpai nurse pn tegur ckp jarang nmpk ayah yg bwk anak g jab..hehe bangga la si ayah tu kejap kn..mg selalu mama yg bwk airis..nsib baik airis xngamuk,cool aje dia.. airis pn dah makin selesa duduk dlm carseat dia tu,kalau x sebelum ni mg dia langsung xnk duduk,skg ni dia dh xmeronta bila diletakkan dlm tu,malah suke pulak..diam je duduknye smbil mulut bising berceloteh bahasa baby nye...hihi so sweet kn,malangnye ai xdpt nk tgk telatah dia buat 3minggu ni...ai xpastila mcm mne perasaan ibu2 yg lain bile berjauhan dgn anak,tp as for me the first 3-4 days mg sgt menyakitkan...ai terasa xboleh hidup tanpanya...alhamdulillah semakin hari ai dh makin tabah n bersabar...another 2 weeks to go..chaiyokkkk


taken a day before ai berkursus ~ nampak x gigi dia??hihi

Seminggu tanpa Airis...perpisahan yang sangat menyakitkan

Sekarang ni ai kt AKMAL,menghadiri kursus induksi selama 3 minggu..maka tinggallah si kecil airis bersama ayahnye di rumah...hati mg berat sgt nk berpisah sementara dgn airis,sayu je bile kenangkan dia..hanya air mata yg menjadi peneman tido,rindunya pada airis....mama harus bertahan 2 minggu lg sayang,sayang tunggu mama balik ye...mama love airis,miss u soo much sayang..hukhuk


Wednesday, April 18, 2012

Sunday, April 15, 2012

Airis's first tooth....

Yeayy my airis dh ade gigi...comel je..patutle dia demam last friday,malamnye ai belek2 mulut dia nmpk gigi sebatang kt bawah sebelah kiri..hehe skg ni pulak ade sebatang lg yg bakal mnyusul,dh npk bayang2nye n  terasa kerasnya bila airis gigit2 jari ai...ai try nk snap gmbr jugak upload sini tp dia xnk bg huhu...

Friday, April 13, 2012

Solid foods utk airis

Salam Jumaat yg indah buat semua..lately mama airis ni sgtla malas utk update blog,bukannye xnk tp xsempat pn..yela mggu after suku tahun ni mg memerlukan keje yg byk utk meng-update all reports from states/ptjs...after all meetings done,rs lega sikit (in fact ni pn br je selesai meeting peringkat jabatan,nextweek peringkat kementerian pulak..huh...
Ai saje nk story2 bout airis's first solid foods..ekceli kalau ikutkan airis belum pn cecah 6 nulan,dlm erti kata lain tidak digalakkan untuk di-introduce kpd solid foods..byk info yg ai gathered psl introducing solid foods to baby ni,mostly ckp after 6mos baru ideal for that kind of foods..same goes to me..while my mum insists to give her first solids at 4mos..ai mg bantah n xbagi seawal tu,takut bile dgr usus baby akan pecah,masalah penghadaman n so on..
After she turned to 5mos,ai started to gv her farley's rusks,diluted in her milk.suap with spoon..but sikit jela,quarter je sehari...tgk dia mkn,ai pn senang ati..quarter je tau,xleh lebih ye syg..itu pn mcm xckup n airis akan tepuk2 tray seat dia tu mcm nk lg je..ai bg air masak je after that..after 30 mins dia akan menjerit mtk susu,xkenyang kot huhu..
Last weekend my mum datang sini,so kitorg xdela anta airis ke bb sitter,balik petang my mum gtau dia suapkan airis moi a.k.a bubur nasi..aiyoo boleh ke mak??mak ckp boleh je,airis makan abis setengah cawan..ai dh mule risau..huhu tp nk ckp lebih2 kng mak terasa lak..harap2 airis xde pape ye syg...sepanjang 4 hari mak kt sini,dia akan masakkan bubur utk airis,kadang masuk carrot,kadang campur ikan bilis (ambik air rebusan je) n ai sndri tgk betapa airis berselera abiskan bubur tu..suka dia..
Lepas mak balik,keesokan harinya ai anta airis ke bb sitter tanpa bekalkan bubur,petangnye ai dpt khabar airis ngamuk sepanjang hari..ooo what??nape tetibe je airis ngamuk..bb sitter tu pn ckp xpenah tgk airis ngs cmtu,pujuk pn xmakan dh..bg susu mcm main2 je dia isap..barula ai tersedar psl bubur dia utk aritu,ai xprepare so dia xdpt mkn bubur,maybe dia nk kan bubur kot..maybe la kot,or maybe not..wallahualam..
Esoknya ai bgn la awal2,masakkan bubur utk dia (first time nieh)..mule2 ai rebus ikan bilis,sikit je pn..pastu ai tapis ambik air rebusan dia masakkan bubur pulak,beras tu ambik sikit je,basuh n toskan pastu masukkan ke dalam air rebusan td..sagat carrot sikit,msakkan bersama..dh siap tu ai tapis semula n lenyek smpai bubur tu bebetul halus..then masukkan ke dalam tupperware n bawak ke umah bb sitter airis..hopefully airis suka masakan mama yg pertama ni :) ..alhamdulillah ai dpt feedback dr bb sitter airis mg suka,mkn dgn laju sekali..pantang lmbt dia seakan marah n menjerit,smpai tarik sudu nk suapkan sndri..hehe (ms ni umo airis dh 5mos 22days )..
So bermula dari hari tu ai mg akan masakkan bubur nasi utk airis,kadang cmpur brokoli,pn dia makan..cuma arini ai msakkan bubur kosong pulak,sebab dh xde stok carrot..hehe try kosong la pulak ye sayang...dis coming wednesday umo airis ckup 6mos,ai terfikir2 nk beli food processor n slow cooker utk memudahkan penyediaan solid foods dia..nk try buat puree pulak weekend nie,xsabarnye..hihihi


Friday, April 6, 2012

Airis mcm mane???alahai anak mama

Semalam ai dpr surat panggilan Kursus kt AKMAL Melaka,3minggu lamanya..hati sudah mula gundah memikirkan anak kesayangan di umah...mcm mne la dia nt..sape nk jaga,boleh ke tinggalkan dengan ayahnye sepanjang 3minggu...ke nk anta balik kg je..atau nk import adik ipar atau mak mertua dtg jaga kt sini?skg ni ade 3 option,tp nk cr yg terbaik tu mg susah sikit..masing2 berebut nk jaga Airis..tp tiap satu option ade pro n con nye..

1. Ayah
~ ai mg percaya Ayahnye leh jage dgn baik, mlm2 pn mg ayah yg handle Airis kalau dia bgn nk susu ke ape..(ekceli mg ade hikmah Airis bottle feed,ai ni jenis selalu outstation,lame2 lak tu..)
~ Ayahnye ckp weekend boleh bwk Airis pegi lawat mama (yeke nk dtg selalu,cmne nk bwk Airis travel berdua je,bdk tu bknnye leh duk lama2 dlm car seat dia tu)
~ Ayahnye selalu kena OT smpai lewat malam,kalau sepanjang 3minggu jaga anak dia xleh OT,kena cari peg lain ganti,ade ke yg nk mengganti sepanjang tempoh tu?
~ Siang hari anta ke bb sitter,malam ayah jage,mg bunyinye senang,tp........(mg ade byk tapi daa)
~ ekceli mg ai byk pikir psl tinggalkan Airis dgn ayahnye ni,bkn xpecaya kn si Ayah tp risau dia xmampu nk handle sebab lama sgt mamanye xde di sisi...cmne makan minum si Ayah nt,kena time anak meragam nk kencing berak pn kadang xsempat wooo..mama ni penah experience makan berdiri smbil dukung Airis tau

2. Family kt Kedah
~ Kena la angkut brg2 Airis balik kg...dh lame sgt kn
~ Family ai dh book flight utk dtg sini on 10/05,kebetulan just a day before tamat kursus ai tu..kire ngam2 sui la..kire dorg boleh bwk Airis balik sini sekali nek flight..cume brg2 Airis jela yg problem (bouncer,craddle,playgym etc) payah jugk nk ngangkut nek flight AA tu..
~ Tokma n tokwan Airis berniaga tiap ari selasa n rabu,ms tu sape nk jaga Airis pulak..xkn tokma n tokwan nk tutup bisnes semata2 nk jaga cucu...3minggu lak tu...
~ Cdgn ni kurang dipersetujui oleh ayah Airis,ai tau dia xsanggup nk berpisah dgn anaknye tu..(ai pn xsanggup..huhu)

3. Mak mertua / adik ipar
~ Import dorg dr kampung,dtg jaga Airis kt sini
~ Mak mertua ni org kg,xkn betah tgl kt bando ni.umah apartment xde tanah lak tu..aritu dtg seminggu pn dh nk demam bagai..tandas pulak jenis duduk,mg xmemerut la org tua tu..lgpn paham le org tua,duk kejap mula la igt kampung halaman,ayam itik la bla bla bla...
~ Adik ipar ai mg penah jaga Airis sebelum ni,tp dia dh start keje kt kilang Penang,xkn dia nk benti keje semata nk jaga Airis..kesian lak dia,nk cari keje bknnye senang..
~ Cdgn ni ai xberapa setuju,tp ayah Airis mg sokong sgt2 tnpa menghiraukan ciri2 yg ai mention kt atas ni..sebab as long as dia boleh bersama Airis,perkara tu boleh diatasi la kononnya..
~ My family mst akan terasa kalau mcm ni,sebab dorg eager sgt nk bwk Airis balik kg..

So end up kitorg xjugak mencapai persetujuan..kalau korg di tempat ai,ape solution korang??ekceli ai akn berkursus 23/4 - 11-5 ni..masih ade masa utk berfikir sedalam-dalamnya..