Pages

Friday, April 6, 2012

Airis mcm mane???alahai anak mama

Semalam ai dpr surat panggilan Kursus kt AKMAL Melaka,3minggu lamanya..hati sudah mula gundah memikirkan anak kesayangan di umah...mcm mne la dia nt..sape nk jaga,boleh ke tinggalkan dengan ayahnye sepanjang 3minggu...ke nk anta balik kg je..atau nk import adik ipar atau mak mertua dtg jaga kt sini?skg ni ade 3 option,tp nk cr yg terbaik tu mg susah sikit..masing2 berebut nk jaga Airis..tp tiap satu option ade pro n con nye..

1. Ayah
~ ai mg percaya Ayahnye leh jage dgn baik, mlm2 pn mg ayah yg handle Airis kalau dia bgn nk susu ke ape..(ekceli mg ade hikmah Airis bottle feed,ai ni jenis selalu outstation,lame2 lak tu..)
~ Ayahnye ckp weekend boleh bwk Airis pegi lawat mama (yeke nk dtg selalu,cmne nk bwk Airis travel berdua je,bdk tu bknnye leh duk lama2 dlm car seat dia tu)
~ Ayahnye selalu kena OT smpai lewat malam,kalau sepanjang 3minggu jaga anak dia xleh OT,kena cari peg lain ganti,ade ke yg nk mengganti sepanjang tempoh tu?
~ Siang hari anta ke bb sitter,malam ayah jage,mg bunyinye senang,tp........(mg ade byk tapi daa)
~ ekceli mg ai byk pikir psl tinggalkan Airis dgn ayahnye ni,bkn xpecaya kn si Ayah tp risau dia xmampu nk handle sebab lama sgt mamanye xde di sisi...cmne makan minum si Ayah nt,kena time anak meragam nk kencing berak pn kadang xsempat wooo..mama ni penah experience makan berdiri smbil dukung Airis tau

2. Family kt Kedah
~ Kena la angkut brg2 Airis balik kg...dh lame sgt kn
~ Family ai dh book flight utk dtg sini on 10/05,kebetulan just a day before tamat kursus ai tu..kire ngam2 sui la..kire dorg boleh bwk Airis balik sini sekali nek flight..cume brg2 Airis jela yg problem (bouncer,craddle,playgym etc) payah jugk nk ngangkut nek flight AA tu..
~ Tokma n tokwan Airis berniaga tiap ari selasa n rabu,ms tu sape nk jaga Airis pulak..xkn tokma n tokwan nk tutup bisnes semata2 nk jaga cucu...3minggu lak tu...
~ Cdgn ni kurang dipersetujui oleh ayah Airis,ai tau dia xsanggup nk berpisah dgn anaknye tu..(ai pn xsanggup..huhu)

3. Mak mertua / adik ipar
~ Import dorg dr kampung,dtg jaga Airis kt sini
~ Mak mertua ni org kg,xkn betah tgl kt bando ni.umah apartment xde tanah lak tu..aritu dtg seminggu pn dh nk demam bagai..tandas pulak jenis duduk,mg xmemerut la org tua tu..lgpn paham le org tua,duk kejap mula la igt kampung halaman,ayam itik la bla bla bla...
~ Adik ipar ai mg penah jaga Airis sebelum ni,tp dia dh start keje kt kilang Penang,xkn dia nk benti keje semata nk jaga Airis..kesian lak dia,nk cari keje bknnye senang..
~ Cdgn ni ai xberapa setuju,tp ayah Airis mg sokong sgt2 tnpa menghiraukan ciri2 yg ai mention kt atas ni..sebab as long as dia boleh bersama Airis,perkara tu boleh diatasi la kononnya..
~ My family mst akan terasa kalau mcm ni,sebab dorg eager sgt nk bwk Airis balik kg..

So end up kitorg xjugak mencapai persetujuan..kalau korg di tempat ai,ape solution korang??ekceli ai akn berkursus 23/4 - 11-5 ni..masih ade masa utk berfikir sedalam-dalamnya..

2 comments:

  1. my suggestion simple.. since ain dah melaluinya.. heh heh.. kalau ain, option 1 pilihan hati.
    pagi anta umah bb sitter. kalau en somi kena OT, mintak laa bb sitter tu jaga lewat. nanti kita bayar laa lebih sikit.. en somi plak kalu nak OT jgn laa hari2.. cukup lah 2-3 ari.. jd xde laa terbeban. insyaallah niat kita baik.. en somi leh bincang ngan pegawai lain. mereka mungkin memahami.. ye laa bukan selalu.. within 3 week aje..
    dgn bb sitter.. elok bincang awal2..explain and seek approval.. jgn esok nak g kursus, arini baru cakap.. marah laa nanti diaorg.. jgn lupa janji bayar lebih.. bukan berkira tapi org kata nak menghargai org yg jg anak kita.. dia happy anak kita pon happy..
    jadi kalu suami jaga xdelah isu nak kecik hati ke apa ke..dua2 belah pihak senang..
    sebenarnya skrg ni.. en somi ayda tu kena betol2 confirm leh atau tidak jaga airis.. jgn baru 3 hari jaga dah mcm2 rungutannya.. ayda bincang baik2 ngan suami dia agree ke tak ye.. then bincang ngan bb sitter

    ReplyDelete
  2. thanks ain..aida n hubby pn dh same2 decide,utk tinggalkan airis d bawah penjagaan hubby je,hubby aida yakin sgt dia dpt jaga,so aida ikut jela..
    yg jadi masalah bile parents dpt tau,dorg beria2 nk ambik airis balik kg,jenuh pulak ai nk yakinkan dorg yg hubby leh handle airis..rs2 mak ai mcm berkecil hati,tp dlm keadaan ni hati suami lebih penting kn??ai yg tersepit di tengah2...atlast mak ckp xpela,kalau ade ape2 mslh nt ckp kt mak,dia akn dtg...
    Hubby pulak pndai2 g cite kt MIL,ape lg dia pn excited nk dtg jugak..ai ckp kt hubby awal2 seminggu tu xyahla suh dia dtg lg,kng lame2 bosan lak dia kt sini...
    Walau ape pn caranya,aida tetap sedih n berat nk tinggalkan airis...lama sgt rasanya nk berjauhan dgn anak terchenta ni..hukhuk

    ReplyDelete