Pages

Ads 468x60px

Friday, April 13, 2012

Solid foods utk airis

Salam Jumaat yg indah buat semua..lately mama airis ni sgtla malas utk update blog,bukannye xnk tp xsempat pn..yela mggu after suku tahun ni mg memerlukan keje yg byk utk meng-update all reports from states/ptjs...after all meetings done,rs lega sikit (in fact ni pn br je selesai meeting peringkat jabatan,nextweek peringkat kementerian pulak..huh...
Ai saje nk story2 bout airis's first solid foods..ekceli kalau ikutkan airis belum pn cecah 6 nulan,dlm erti kata lain tidak digalakkan untuk di-introduce kpd solid foods..byk info yg ai gathered psl introducing solid foods to baby ni,mostly ckp after 6mos baru ideal for that kind of foods..same goes to me..while my mum insists to give her first solids at 4mos..ai mg bantah n xbagi seawal tu,takut bile dgr usus baby akan pecah,masalah penghadaman n so on..
After she turned to 5mos,ai started to gv her farley's rusks,diluted in her milk.suap with spoon..but sikit jela,quarter je sehari...tgk dia mkn,ai pn senang ati..quarter je tau,xleh lebih ye syg..itu pn mcm xckup n airis akan tepuk2 tray seat dia tu mcm nk lg je..ai bg air masak je after that..after 30 mins dia akan menjerit mtk susu,xkenyang kot huhu..
Last weekend my mum datang sini,so kitorg xdela anta airis ke bb sitter,balik petang my mum gtau dia suapkan airis moi a.k.a bubur nasi..aiyoo boleh ke mak??mak ckp boleh je,airis makan abis setengah cawan..ai dh mule risau..huhu tp nk ckp lebih2 kng mak terasa lak..harap2 airis xde pape ye syg...sepanjang 4 hari mak kt sini,dia akan masakkan bubur utk airis,kadang masuk carrot,kadang campur ikan bilis (ambik air rebusan je) n ai sndri tgk betapa airis berselera abiskan bubur tu..suka dia..
Lepas mak balik,keesokan harinya ai anta airis ke bb sitter tanpa bekalkan bubur,petangnye ai dpt khabar airis ngamuk sepanjang hari..ooo what??nape tetibe je airis ngamuk..bb sitter tu pn ckp xpenah tgk airis ngs cmtu,pujuk pn xmakan dh..bg susu mcm main2 je dia isap..barula ai tersedar psl bubur dia utk aritu,ai xprepare so dia xdpt mkn bubur,maybe dia nk kan bubur kot..maybe la kot,or maybe not..wallahualam..
Esoknya ai bgn la awal2,masakkan bubur utk dia (first time nieh)..mule2 ai rebus ikan bilis,sikit je pn..pastu ai tapis ambik air rebusan dia masakkan bubur pulak,beras tu ambik sikit je,basuh n toskan pastu masukkan ke dalam air rebusan td..sagat carrot sikit,msakkan bersama..dh siap tu ai tapis semula n lenyek smpai bubur tu bebetul halus..then masukkan ke dalam tupperware n bawak ke umah bb sitter airis..hopefully airis suka masakan mama yg pertama ni :) ..alhamdulillah ai dpt feedback dr bb sitter airis mg suka,mkn dgn laju sekali..pantang lmbt dia seakan marah n menjerit,smpai tarik sudu nk suapkan sndri..hehe (ms ni umo airis dh 5mos 22days )..
So bermula dari hari tu ai mg akan masakkan bubur nasi utk airis,kadang cmpur brokoli,pn dia makan..cuma arini ai msakkan bubur kosong pulak,sebab dh xde stok carrot..hehe try kosong la pulak ye sayang...dis coming wednesday umo airis ckup 6mos,ai terfikir2 nk beli food processor n slow cooker utk memudahkan penyediaan solid foods dia..nk try buat puree pulak weekend nie,xsabarnye..hihihi


4 comments:

  1. jeles airis da selera mkn..haeqal ni da intro puree tp x eksaited pun.huhuu

    ReplyDelete
  2. mungkin haeqal xsuke manis2 kot..mcm airis,aritu aida try bg cerelac yg manis tu dia reject jgk..waniey nk try x?aida bg free je nt

    ReplyDelete
  3. hmm probnye haeqal mmg xnk mkn papepun..org ckp bdk klo fully bf mmg kdg diorg lmnt sket nk mkn..

    ReplyDelete
  4. mungkin jgk waniey,in fact aida sndri pn xnk mkn ape2 selain breastmilk smpai umo 2yrs (mak le yg story)..membesar dgn 'sehat' jugak hehe

    ReplyDelete

 

Sample text

Sample Text

Sample Text

 
Blogger Templates