Thursday, November 25, 2010

Inai Berukir a.k.a henna mahendi

alahai such in dilemma bile memikirkan psal henna tangan ni...ade yg ckp harus, tp ade yg ckp makruh, and ramai pulak yg cakap ianya HARAM!!!aiyoo cmne ni,ai mg dh teringin sgt2 nk wat inai ni..tp for sure la yg simple je,n on top of my hands je,kaki n palm xnk la...tanye pd hubby dia ckp ok je sbb tgk org pkai cm sweet je (bkn yg over-created la)..haihh kene tye parents la kalo cmni kn....
tapi 1 thing yg watkan ai yakin sgt buat ni sbb terbaca soal jawab agama bersama Dr Mashitah Ibrahim kt paper ape tah..dia ckp hukum berhias inai ni HARUS bg perempuan asalkan tidak menyerupai haiwan atau makhluk lain selain bunga-bungaan dan tumbuhan...tapi HARAM bagi lelaki..so xde hal la kn??dgr ceramah ustaz azhar pn ade ckp yg benda ni xharam kecuali bagi lelaki sb inai yg berukir xsama ngn tatu sbnya dia xkekal dan akan hilang bila kena air...masalahnya bila pemikiran org2 sekeliling yg asek ckp haram 2 yg payah,bile kite wat kang adela mulut yg nk mencanang satu taman..so kesimpulannya ai tetap akan wat jugak sb ai yakin banda ni x haram..wallahulam :)

Tuesday, October 19, 2010

New Update here....

dh lama sgt rasanya xmenjenguk page ni..ai amatlah bz lately...bermula dr sebelum raya ari2 sampai ke harini ade je benda yg kena buat...mcm2 benda yg berlaku dlm idup ai..1st dh selamat jd isteri kepada MrR pada 3syawal bersamaan 12september yg lalu..then selamat melapor diri utk jawatan yg baru pd 20september dan posting di stesen pekan cina alor setar kedah pd 22september...skg ni ai menetap dgn parents and terpaksa la berpisah sementara waktu dgn my lovely hubby (yela nikah gantung lgpn sesuai sgtla duk jauh2 dlu) hehehe...

bila dihitung2 waktu xsampai 2bln je lg majlis resepsi dan bertandang akan berlangsung..persiapan???hurm ape yg ai leh katakan cuma 20% je kot yg boleh consider setel...skg ni ai& mak sibuk duk wat bunag telur utk para penanggah dan sahabat handai...utk sedara-mara n para tetamu belum lg 2..haihh xtau la nk bg ape kt dorg...skg ni brg sume mahal..kalo nk bg paperbag yg penuh ngn mcm2 benda mg ai xmampu la..setakat bg bunga telur 2 mungkin kot..hehe tp dgn jemputan 3000org mgkin bdget pn dlm anggaran rm3k..fuhhh byk gk 2 kn...

harap2 segala perancangan utk jamuan makan akan berjalan lancar walaupun parents ai insist utk msk sendri instead of hire cater lain..bkn ape ai tkot dorg xdpt catch up je ms majlis nant..nk uruskan masakan lg,nk uruskan tetamu lg..takot2 pengsan tgh jalan kn naya..huhu

urusan kad jemputan ai buat online je memandangkan sush sgt nk dapat kedai yg murah dan berpatutan kt cni..walaupun byk kedai2 online yg diterjah akhirnya rezeki memihak kpd kedai kanda&dinda...kad dh ditempah sebanyak 1800kpg dgn harga yg cukup berpatutan..tp kad simple jela xde wangi2 or ape2 yg special..ai wat 1kad utk semua..xde istilah VIP or org biasa :)

tentang barang-barang hantaran pulak so far 50% dh kire setel..cuma tgu gubah je..insyaAllah next week ai akan terbang ke KL utk pusing2 ca brg2 yg xckup lg..bestnye dpt jumpe hubby (^_^) hehe ari2 ai dh beli 10dulang putih berkaki...harga xdela mhal sgt since ai dh survey bridal utk sewa dulang yg sama RM20 termasuk gubahan..baik ai beli je @ rm25 per dulang..leh gk simpan utk adik2 nant...hehe tgl gubah letak artificial flower and renda manik je kt tepi..done!!

sekian utk dis time,kena get ready utk meeting ptg nant..adiosss wassalam

Monday, August 2, 2010

Ujian Saringan HIV

Alhamdulillah selesai suda satu perkara wajib...fuhhh lega..semalam i g klinik kesihatan bandaraya alor setar yg dulunya dikenali sbg Hospital Besar Alor Setar (since hospital besar dh berpindah ke hospital sultanah bahiyah so hospital lama ni dijadikan klinik kesihatan je)..b4 dis dh pegi KK Simpang Kuala tp katanya ujian hanya boleh dibuat ari Ahad-Rabu jam 2-4ptg shj..so ari pegi khamis mg xdptla..huhu..
Pukul 2 i dh terpacak kt depan klinik..masuk je tye la kt sorg nurse 2..boleh pulak dia buat muka blur2 then surh g tye kt kaunter..smpai kt kaunter i pn tye la ngn mesra nye..brader 2 ok la,ade senyum cket bg borang then explain what to do next..katenye g isi borang kt meja ujung 2,ade contoh isi cm2 jgak jgn ade yg tinggal..then g kaunter 8 anta borang pas2 naik tgkt 1 g lab ambik darah..dh siap trun g kaunter pendaftaran,daftar then jumpe doc ambik result..fuhhh byk jugak steps nye ye..i igt g lab dpt result dh leh balik..huhu dhla brader ni bg arahan mcm bc skrip..laju je....
Then i pn isi la borang dgn penuh teliti...dh siap bjalan terkedek2 cari kaunter 8 (maklumla dh lame beno xg klinik kesihatan...huhu)..jumpe je trus sapa nurse yg btenggek kt situ..siap bg salam lg memandangkn dia wat xtau je i terpacak kt dpn dia..dh serah borang dia pn check la..tup2 dia ckp i isi xlengkap..huhu alamak cane leh miss ni..juz tick ya/tidak je pn i igt akak nurse yg akn tick..my fault..."okok akak nurse yg manis i isi jap eh" cm nk ckp cmni je kt dia..kalau senyum ape salahnye ye x....dh siap isi dia pn check lg sekali then suh i g lab kt tingkat 1 lak...dh puas cr tangga utk ke tgkt 1 akhirnye jumpe jgk..penat jugak daki tangga bangunan lama ni,tinggi semacam je rase..sampai atas tgk org xramai sgt..okla kn xdela lmbt nant..i terus ke kaunter tye kt pakcik bertugas mne nk letak borang ni..tnpa sepatah kata dia ambik borg dr tgn i then pegi belakang...dtg semula buka laci ambik stuff utk HIV test gamaknye pastu trus mintak jari,cucuk,ambik drh,then bwk pegi mn tah..fuyohh pakcik ni wat keje dgn begitu tekun sekali tnpa berkata2...kotla nk suh i g duduk tgu ke ape..dgn terpinga2 i duduk kt kerusi menunggu yg jauhnye 100meter dr "kaunter cucuk jari"..sakit jugak penangan jarum ni berdenyut je rase..huhu tgu 10minit pakcik kaunter pgl bg balik borang then suh i trun g kaunter pendaftaran..niat d hati nk tye ape result eventho i dh tau resultnye (sure jela..dh i xpnah wat pape salah) tp memandangkan pakcik 2 bersuara emas niat pn terbantut...haihh
Sampai kaunter i pn serah borang then dpt nombor 342..nombor sekarang 341..hehe sejuk ati aku..xperlu tgu lame..hehe suke kejap je pn..dh daftar bayar RM1 pas2 dpt nombor len pulak utk g jumpe doc..huhu kene jmpe doc lak..punye la ramai yg duk tunggu utk jumpe doc..tunggu punye tunggu sampai la giliran i..masuk je nurse bg borang dh siap bersign n ckp dh selesai..hureyyy syiokkk sgt...akhirnya selesai jugak..alhamdulillah :-)

Monday, July 26, 2010

48 days to go....

salam isnin....alhamdulillah tekak ai yg sakit2 smlm dh berkurangan gara-gara makan durian semalam..hihi me,sista & sisda bertungkus lumus mengopek buah durian sorg sebiji utk pamerkan kehandalan msg2 (hah jgn pndai mkn je,kopek pn kena pndai)...sista start battle dgn kopek durian ambek ms 10minit..sisda lak 2nd ngn ms 8minit...haha n yg pntg i kopek dlm ms 2minit..kahkahkah giler poyo!!!

arini i sje2 gtal tgn wat wedding ticker,sj wat utk pur solemnization...alamakkkk 48 HARI je lg???OMG btol ke ni...i try wat checklist utk majlis pernikahan ni..nmpaknye xsampai 10% pn yg dh ready...check dis out ye MsAyda...
1) Nikah Outfit (off white) ~ MsAyda done, MrR blom
2) Kursus Nikah ~ both done!!
3) HIV Test ~ not yet
4) Borang Kebenaran Nikah ~ not complete yet
5) Mas Kahwin ~ prepared
6) Rantai Tangan ~ not yet
7) Bantal Nikah ~ booked
8) Jamuan makan ~ self cater, nasi daging berempah
9) Kad Jemputan ~ perlu ke??xperlu kot kn..pgl mulut je
10) Kasut Nikah ~ not yet..pakai kasut raya jela
11) Doorgift ~ xperlu la kot...
11) Misc......reserved

C....mg byk lg kn yg undone...hihih cm klakar lak bile pk..ai ni betol2 ke nk nikah nie??wakaka



Sunday, July 25, 2010

Sunday Blues....

aiyoyoyo malasnye kt opis arini..time rehat rse cm nk tido je tp mata xleh lelap lak pikir mcm2 hal...tekak pn sakit n rs perit je..dhla duk dlm aircond kn,smlm pn tido lupe tutup aircond,sudahnye gini la jdnye...huaaaaa :'(
arini MrR g kursus kawen kt presint 16 putrajaya..moga2 dia dpt belajar sumthing frm there..amin...after kursus ni dia dh nk g wat ujian saringan HIV..hopefully xde mslh la...i sndri pn blom wat ujian 2..heheh ari2 pegi KK tp dorg gtau ujian 2 ade ari ahad n rabu je,jam 2 ptg..alamatnye i kene ambik halfday la kalo nk g wat..huhuhu ape lak alasan nk gtau bos nieh..khamis lepas dh halfday sbb g wat ic baru..hehe saje tukar ic sbb gmbr ic dulu burok benor!!!haha dhla smpai cni dlu...dh azan zuhur...sayonara



Sunday, July 18, 2010

Prosedur Nikah di Kedah

jap td i ade wat research cket psl prosedur nikah di Kedah ni...thru experience teman2 forum prosedur nikah di Kedah adalah yg paling rumit dibandingkan dgn negeri2 laen..betol ke hah??ok..this is my situation..

1. my origin : Alor Setar,Kedah
alamat i/c : Derga. means i dlm qariah derga n masjid mg bebetol dpn umah...n umah 2 still belong to my dad..kekdg duduk tp xnginap kt sana..
recent add : alor mengkudu (since 2years ago..pindah ke umah mak)..so mastautin skg kt qariah alor  mengkudu..
Q : kt masjid mne akad nikah perlu dilakukan??? i ni still dlm qariah derga or da kire qariah alor mengkudu???

2.  Mr R origin : Baling, Kedah
alamat i/c : Baling
recent add : cheras (keje putrajaya)
Q : Mr R perlu kebenaran nikah oleh pej agama Baling ke Cheras?? memandangkan dia dah bertahun2 duduk kt cheras..kire pemastautin sane la kn...nk ambik borang kt kedah ke kt KL??
and 1 more thing, dia kena wat ujian HIV kt sane gk ke or kena balik wat kt Kedah??

please kwn2...tlg bg info...since i ni nama je dh kursus tp habuk pn xtau..huhu 2la org suh g belaja i tido kt belakang..huhu padan muka i :-(




Dugaanku....

alahai...lately mcm2 hal yg jd..bermula dgn kain langsir yg dah dihantar ke tailor sejak 2bln lepas..tetibe je dia hantar balik dgn keadaan yg belom berjahit..xsempat kekdahnye...bile ditanye dia ckp xsempat nk siapkan due to tempahan yg belambak..walhal ms anta ari2 xdela dia ckp pape...after 2 months br nk sedar tempahan byk ke kak oiii...sebal gk ngn dia ni,ke xtau wat tp belagak pandai..aisehh temper lak tetibe...xpela kak,kitorg nk bg income kt akak tp kalo akak xnk nk wat cane kn...ngeee ^_^

sudahnye weekend lepas terpaksa la g tailor hunting lak..nk mencari tailor bknnya senang,pdhal bukannye nk wat design meletop bagai,nk yg simple je pn..alasan penolakan mostly "banyak sangat tempahan,takut xsempat"...aiii mg dh agak i2 je jwpn bile dh lewat2 ni..ni sume akak tailor1 yg pye hal,kalo dia ckp awl2 kn senang...haisshhh atlast xjumpe gk tailor alamatnya my mum la offer diri utk handmade...ciannn dia..
tgh2 kelam kabut psl curtain, Mr R lak mengejutkan i psl tarikh nikah n cuti tahunan dia yg makin seket..(2la sape suh kerap sgt cuti)...katenye dia dh bincang ngn family dia psl tarikh nikah n dorg decide utk awalkan sama ngn cuti hari raya..alasannye abg2 dia pn duk jauh,nk cuti sekali sekala susah n mslh ketidakcukupan cuti bagai..haihh pening2...ape i nk ckp ngn my fmly lak..mst dorg ckp yg i xsaba2 nk nikah lak..majlis dh kompom bln 12...kalo ikut 1st plan nk nikah bln 11 sbb elak bulan Muharam...(i pn xtau ape sebabnye)..bile nk awalkan ke bln 9 ni jdnye 3bln sebelum majlis la pulak...2 ke namanya nikah gantung???alamak kalo nikah gantung malu la i..mst kwn2 aku akn gelakkan aku n usik aku bagai nk rak...huahuahuaaaaa

OMG kalo betol la nk wat akad ni maknanya tinggal lebih kurang 2 BULAN je lg..oh no...mampu ke i nk siapkan everything dlm ms terdekat nieh???oh no.borg nikah pn still kt pejabat agama what...mane nk test HIV,buat itu ini...sempat ke ni??maybe ini la yg dinamakan DUGAAN.....




Monday, July 5, 2010

Selesainya 1 perkara

last weekend i pegi butik ngn mr.R together wif my mom (as our advisor a.k.a wedding planner)..finally i found all in one stop..xperlu nk campur2 chart lg dh mcm rojak laen negeri..hehe dh siap book with half payment..i xdela ambik package yg exclusive2 2,ala kadar je..xcecah pn 10k..hehe selamat duit :p
so utk:
1. Pelamin
2. Meja Beradab
3. Bilik Pengantin
4. Persalinan lace (main) ~ Merah Putih
5. Persalinan Songket ~ Light Blue
6. Persalinan Inggeris  ~ gaun putih
7. Persalinan Tandang ~ Kuning di-raja
8. Alas Nikah
9. Fotografi
 are considered DONE la..:-) yeayyyy


Monday, June 28, 2010

kenangan di hari pertunangan 13.12.2009

majlis pertunangan MsAyda & MrRyzal telah berlangsung pada 13 disember 2009..mg kitorg plan dr awl nk wat majlis kecil2an je tp end-up ngn majlis yg sederhana jugak..hehe tp ape2 pn i tetap bpuas ati ngn majlis tersebut..asal dh selamat btunang jd la kn..ms perbincangan ari2 dorg tetapkan tempoh pertunangan selama 1tahun,so ujung tahun ni insyaAllah MsAyda & MrRyzal akan disatukan sebagai suami-isteri yang sah ..amin

untuk majlis pertunangan ari2 boleh dikatakan 100% sendiri yang bikin,dr hiasan bilik,baju tunang,makanan utk jamuan pn parents sndri yg msk,maklumla dorg kn katerer,xkn nk kater kt org len lak kn..baju tunang lak my mon sendiri yg wat beading dgn tekun..eventho pd asalnye nk kaler putih je tp bile mak dh jahit beads kaler peach jd menarik jugak..xla nmpk simple sgt katanya..hehe i ikut je ckp mak...i love u soooo much mak,u r the best!!!
ni je hantaran yg i bg kt dia ari2..mg simple sgt2..hajat nk wat english tray 2 xkesampaian sebab bantahan dr byk pihak (yg kolot tue) huhu

ni la MsAyda yg bertunang ari2..hehe 

bersama adik tersayang

ni pulak family MrRyzal..



Hiasan Bilik Tidur

Dilema!!owhh skg ni br i tau betapa sukarnya nk wat pilihan bilik tidur nie..last weekend dh g bridal hunting ngn my mom,mg byk choices tp blom ade yg bkenan di hati..what to do,budget xbanyak tp taste tinggi..heheh sudahnya ape pn xdapat..juz book tarikh je kt butik kamarul&yani..2pn sbb my mom kenal owner butik 2 so seganla kalo blah gitu je..hurmm im still searching for the right theme for my wed..pelamin knonnye nk wat moden,xknla tetibe part bilik jd tradisional ngn bunga2an melingkar di atas katil...ye x??kebetulan i mg xsuke sgt bunga2an yg merimbun so sudahnye i decide nk hiasan bilik cmni..agak2 ok ke eh?simple sgt ke?sush nk jwb kn sbb lain org lain pndapat,lain taste kn..hehe

searching punye searching dptla pic bilik ni..simple but veryyyy nice..i like!!

credit to redtarantula.fotopages

kalo tgk dr mata kasar mcm leh wat sndri je nie..hihi bestnye leh saving cket..tp prob nye nk cari cadar yg putih salju jela..i nk cari yg 100% cotton,tp agak pricey la pulak :( ari2 g nilai3 pn xde yg cun,ade pn yg satin2 tu je..hurmmm pasni kene cari cadar la plak..agak2 kos deko bilik sndri lg tinggi ke compare ambik pakej kt butik 2 eh??ari2 tgk kt butik RM450 je utk blik ni..huhu dilemaaa :(

Sunday, June 27, 2010

blogwalking day

maklumlah org baru dlm dunia blogging,so kenala byk2 menziarah expertise nye blog..dlm byk2 blogwalking ade few blogs yg i suke bc so im juz link them in my blog so that i can return reading later on...for those who feel unease with my way pls let me know n i'll delete ur link asap..cheers :-)

Thursday, June 24, 2010

1st entry in 2010

HOHOHO lame betol xmenulis dlm blog nieh..igt nk kuburkan cm2 je tp syg lak rsnye..ekceli my solemnization is about 4months to go..but nothing seems ready yet :(
my fiance just too busy to come back and manage all things regarding our wedding..so pity me...its not that i cant do it all by myself but i guess im too depending on him in making decision..eventho its all for my sides but i still need his permission and aggreement..haha such a isteri solehah to-be..hihihi..

lately im always surfing net for deco' ideas..on the latest pelamin, hantaran, etc..then i realize that im not prepared any yet!!!!goshhh >_<

but i found 1 pelamin that really catching my eyes..and the hantaran deco,really amazing (in my opinion)..see..chantek x???




owh by the way,my fav theme will be red+white (both my fav colors)..nk kua survey butik lak pasni..luckily mr R nk balek next weekend,leh g ngn dia :)