Friday, February 24, 2017

Misi Bebas Kad Kredit

 
Tetibe semangat nak hapdet blog!
 
Baru dapat call dari bank, aku request card cancellation untuk kesemua kad kredit yg aku pegang kecuali kad citibank sebab ade monthly installment tak setel lagi. Lagi 3 kad i.e Standard Chartered, CIMB n AMBank aku dah cancel. Dasat okeyh ade smpai 4 kad, memang bala semua tu bhahaha. Takde penyakit cari penyakit.

Aku ni memang mudah terpengaruh sebenarnya. Pantang jumpe yg kat shopping mall duk isi2 borang tu aku gedik nak isi, mrR selalu marah aku psl tu haha tapi aku buat jugak semata2 free gift yg kadang entah pape tu. Kalau payung aku paling suka sebab berguna sgt2 haha. Sekarang ni takde dah yg bg free payung. Aritu dapat power bank tapi entah kt mana aku campak haha seb baik tak lulus sebab aku dah ade 4 kad. Kalau tak memang tebal la wallet aku dgn pelbagai kad. Loyalty kad pn mcm2 aku kumpul, segala jenis kad aku subscribe. Just name it aku maybe ada. Haha.

Tadi pun masa standard chart call dia offer aku tukar kad lain, ape jenis taktau la tapi ade cash rebate RM50 upon activation, aku dah macam nak tapi kukuatkan semangat tolak dengan sopan jgk. Huhu sory amoi i cannot help myself. Now aku tgu setel lagi satu kad je then aku dah officially bebas kad kredit. Nak azam bebas hutang lama lagi la since aku punya potongan gaji utk rumah sampai pencen nun i.e 28 tahun lagi. Kereta ade lebih kurang 4 tahun rasanya. Lepas tu boleh bernafas dengan legaaaa. InsyaAllah mudah2an..

Lepas ni aku kena la belajar guna cash, pepandaila nk manage kewangan aku, monthly commitment aku dah buat jadual siap2 ape yang wajib setiap bulan, so yang balance tu jangan sampai terlebih guna untuk shopping merapu kang hujung bulan gigit kuku je huaaaa. Sebab sebelum ni segala gorcerries aku akan beli guna kad kredit, dpt gaji terus bayar kad kredit so takde masalah terputus bekalan ke ape. 28hb nt pegi aeon big kena plan bebetul ape yg patut ape yg tak patut beli, takmo membazir lagi dah..mak nak hidup bebas hutang.

Sekian.

 
 

Friday, February 17, 2017

Seminggu yang hilang

 
Baru ade kesempatan nak terjah blog sendiri, lately aku jengah blog just utk catch up blogger lain up entry je, suka baca few blogs yang tak penah jemu mengapdate, bukan macam aku ni ibarat hidup segan mati takmau..haha
 
  Well sebenarnya banyak sangat benda yang aku nak story tapi taktau nak start dari mana. Tahun ni memang start dari awal banyakkk sangat dugaan untuk aku. Dugaan kecik2 tapi masih meninggalkan kesan dalam diri aku. Takmo la asyik citer yang sedih, meh kite story yg best2 je.

Last 2 weeks cuti CNY aku berkesempatan balik kampung dengan anak2. MrR macam biasa busy so kena tinggal, padan muka haha. Walaupun nenek aku dah takde kami still melawat rumah saudara mak yang lain, so budak2 ni dapatla sikit angpau, yeayy *lepas duit tiket korang* hahaha. Aku sambung cuti seminggu sebab in between tu ade cuti hari wilayah so ambik cuti straight sampai weekend terus. Dapat duduk lama sikit kt kampung terchenta gitu. Aku sempat melawat rumah kami yang disewakan. Penyewa kami tu sangat bagus, tengok rumah aku tenang je dh ade pokok2 kt yard, rumah pun terjaga bersih dan kemas, alhamdulillah sangat dapat tenant mcm tu. Sekarang dah ade persatuan penduduk so dah hire guard untuk jaga pondok keluar masuk, every rumah kena bayar rm50/month untuk guard's thingy.
 
Happy sangat dapat spend masa dengan family kt kampung, mak aku sekarang ni jaga anak2 adik aku so all the time aku jd babysitter la, best oii dapat kendong baby, lagi best sebab dua2 manja dgn mama Ida depa ni. Tetibe je rs nak baby sendiri ahahaha. Anak2 aku pun kemain happy la, duduk rumah landed, boleh mandi kolam almost everyday, kayuh gerek depan rumah, pegi rumah kawan2 sebelah, dorg tu hari2 cakap taknak balik Putrajaya. Haish. Time nak balik Sabtu tu jenuh la aku pujuk budak berdua tu, alhamdulillah dua2 okey n kami selamat sampai di Putrajaya dengan jayanya.
 
Rutin kembali seperti sediakala, anak2 pegi taska/tadika, makpak pegi keje. Bukan anak2 je yang bermalasan mak dia pun sama. Tapi tak sempat nak bermonday blues aku dah terkejut karen sebab minggu depannye ade Majlis bersama KSN, ohmai. Terus jadi huru hara keja sepanjang masa sampai ke malam. Even cuti hari thaipusam n weekend sabtu ahad pn aku kena keje..kesian anak2 mama asyik tanye kenapa mama keje huhu. Mak pasrah nak, gitu la bila belajar tak berapa pandai, terpaksa la jadi kuli..*cries*
 
Minggu tu aku memang agak stressed, dengan sebab keja yg tak pernah abis, dengan kena marah sebab org lain punye silap, orang tak bg komitmen pun kita yg kena bambu, lagi pulak tak sempat nak spend time dgn anak2. Aku teringat dulu2 kalau baca novel ke, tgk drama ke, akan ade kes anak2 terabai dek mak bapak yang terlalu sibuk bekerja. Biasa dalam citer gitu mak bapak tu keja hebat2, CEO ke Pengurus besar ke, pastu anak2 ni ade bibik yang jaga..sekarang ni nah ambik aku pulak yg jadi mak bapak gitu, we both memang sangat sibuk sampai anak2 terabai, cuma bezanya kami bukan CEO, kami bukan pengurus or boss tapi kami cuma pekerja bawahan. Anak2 kami pun takde sapa jaga, kami tiada bibik yg tlg masakkan makanan untuk anak2 apalagi yg boleh jagakan dorg kt rumah. Huhu. Sedih.
 
Sedih.