Wednesday, February 25, 2015

Angan-angan atau cita-cita?

Lama tak berceloteh..sibuk bebenor rasanya minggu ni macam lari tak cukup tanah *perumpamaan je tau* haha

So kita ambik ms senggang bsama anak2 tersayang..Airis mcm biasa asyik conquer tv, aku dh boleh hafal skrip drama 3 campur 2 astro ceria tu..suka nau dia ulang2 tgk citer tu..adehh

Ayra pulak like usual,menggeledah setiap pelosok rumah..takleh ade ape2 benda atas lantai semua disuapnya ke dalam mulut..puas pulak la nk korek2 mulut dia..ahaha

Aku sempat blogwalking..jengah blog kesukaan..baca blog filla, tgk dia pegi jepun..tgk blog elly,dia pegi europe tour..alahai bestnya...tapi dlm byk2 tempat aku plg adore n impikan nk pegi since kecik adalah negara jepun..sebab??taktau la..maybe sebab dr kecik org pgl aku oshin..so aku mcm perasan la aku ni mcm org jepun ahaksss

Ms zaman remaja aku sanggup kumpul duit beli cd koleksi drama jepun yg berkotak2 tu..drama plg aku suka drama beach boys..pastu ada drama teruterubozu..aku tak igt tajuk dia..drama tu kira hit la ms tu..lg ada cd great teacher onizuka..besttt sgt..ms tu drama korea atau kpop belum lg masuk malaysia..so aku mg adore pelakon2 jepun la ms tu..

Masuk degree pulak kn boleh pilih 3rd language,aku takde pikir panjang2 aku terus pilih kelas jepun..maka belajarla asas2 greetings smpaila ke part3,kire setiap part aku mst score A,plg koman pn A-..punya la minat kn..walau kanji tak pndai,takat nk ckp nihon-go tu reti la jugak..penah satu ms aku tserempak tourist dr jepun,aku ada keberanian greet dorg,dorg punya la excited sebab org mesia pndai ckp jepun..dh banyak2 dia tya langsung aku tak reti nk jawab ngeee

Aku penah ckp kt mak ayah aku,aku nk sambung study kt jepun..aku nk belajar architecture sebab aku nk jd architect..kira tula cita2 aku..tp bila aku survey2 ms tu course tu tak sesuai kt jepun..lgpn result spm aku cukup2 mkn ja so further kt malaysia jela,mana mak ayah aku nk cekau duit utk fees segala kalau aku xdpt scholarship kn..So punahlah harapan & cita2ku..sobss

Dah abis degree,aku konon2 nk mendalami nihongo,cita2ku dah beralih nk jd lecturer bhsa jepun atau jurualih bahasa..aku nk further nihongo kt jepun!!punyala angan tinggi melangit..walaupun result nihongo selalu A tapi aku tak pndai kanji or katakana..so angan2 tu jd mimpi di siang hari jelah..setakat tu je aku pasrah..

Tapi angan2 nk ke Jepun tu tak jugak terhenti, aku impikan nk cari mamat jepun,aku duk bayang kalau aku kawen dgn org jepun maka secara automatik aku dpt ke jepun..gila kn..semata2 nk ke jepun tu..ahaha kelakar bila pikirkan balik..

Tapi tulah kn,angan2 tu sekadar angan2 jelah..aku sedar aku hanya mampu berangan..ms zaman muda mudi mimpi semua sampai bintang..nk itu nk ini..tp kalau takde kesungguhan atau usaha manakan menjadi..huhu

Sekarang ni optionnya kalau aku nk pegi jgk ke negara matahari terbit tu kenala aku menabung..jalan2 makan angin dgn family..taktau la bila nk boleh tu..tabung pn belum nmpk batang idung..nk simpan atleast rm15k kot kalau bebetul nk pegi..haihhh

P/s:  arghhhh jelesnya tgk kak pilla dh smpai ke jepun!!!! *jeles positif punya tau*




 

Monday, February 23, 2015

Kenduri

Sabtu lepas, ade jemputan walimatul urus..mulanya malas nk pegi memandangkan cuaca panas sekarang ni, tambah lg tempat kendurinya tu open space kt perkarangan surau, so fikir punya fikir, terasa mengidam nasi kenduri pulak so redah ajela...
 
Adik macam biasa okey je, steady...si Kakak tu macam2 la pulak, taknak nasi la, nk bubur je...tup2 takde pulak bubur, yg ade cendol dia pulak taknak..biasalah mek tu kn..layankan jer..huuhu
 
Menu nasi beriani, ayam goreng rempah, acar buah n dalca..disebabkan sebelum pegi tu terbayang-bayang menu nasi kenduri mcm kt kampong ie, nasi minyak, ayam msk merah & the geng so agak frust di situ...ahaha mak over
 
So keesokan harinya gigih masak nasi tomato pulak...aku mg tak pandai masak menu2 mcm ni tp nk jugak cuba..mrR pulak tak keje so marilah kita cuba..tak jadi pn kita anak beranak je makan..hahaha
 
Sorry adik Ayra, boleh tgk je kakakmu makan..tu haa smpai menjilat bibir..haha..Ayra makan pasta dgn sup ayam tau..sedap mama masak..
 
Tadaa..terhasillah menu nasi tomato, ayam msk merah, acar timun tanpa nenas, dalca tanpa dhal n papadom...yeayyy puas hati dpt makan 
 
Rupanya cara msk nasi tomato takdelah susah mane pn...cer tgk step nya..mudah kn??
1. Tumis 2 sudu minyak sapi dengan rempah 4 sekawan dan bawang merah+bawang putih+halia sikit
2. Masukkan 3 sudu tomato puree..biar 2 minit
3. Masukkan 4 cawan beras yg dah dicuci n ditoskan..gaul sekata
4. Masukkan 1 cawan susu sejat dan 3 cawan air..
5. Perasakan dengan garam dan kiub ayam (optional)..masak kejap atas api sebelum alihkan ke dalam rice cooker..tunggu smpai mask..dangggg siap
 
Sekian cerita psl kenduri..melalut sampai msk nasi kenduri..wassalam
 

Wednesday, February 4, 2015

Edisi JJCM 2015 :: Port Dickson

Cuti hari wilayah lepas kitorg ke pantai teluk kemang port dickson..saja nak bawak anak2 berjemur gaya omputih..tengahari rembang oii duk mandi laut..huaaaa
Muka masing-masing tak mandi..kakak asyik pandang ke laut je..tak sabra nk mandi katanya 
 
Adeh cemane nk rotate tak boleh pulak ni...dah salin baju..adik cekci hihi 
 
Sebelum mandi manda kita isi perut dulu la..siap bwk segala charcoal pegi bakar kt sane..buat nasi goreng cina je
 
Yeahhh adik tak sabar jugak nieh 
 
panas lit lit oiii 
 
Makteh sempat selfie sambil mama pegang payung..manade org mandi laut sambil pegang payung..ahahaha 
 
Dah. layan gambar jela..demi anak-anak tercinta
adik excited betul main air...first time ni Ayra mandi kt pantai 
Air cetek je..air surut ms ni 
 
Kakak kemain lg nk berenang kononnya, pdhal takut..nk pijak pasir pn taknak..adeh
 
 
Dah nak balik..singgah Giant dulu hehe