Pages

Monday, February 23, 2015

Kenduri

Sabtu lepas, ade jemputan walimatul urus..mulanya malas nk pegi memandangkan cuaca panas sekarang ni, tambah lg tempat kendurinya tu open space kt perkarangan surau, so fikir punya fikir, terasa mengidam nasi kenduri pulak so redah ajela...
 
Adik macam biasa okey je, steady...si Kakak tu macam2 la pulak, taknak nasi la, nk bubur je...tup2 takde pulak bubur, yg ade cendol dia pulak taknak..biasalah mek tu kn..layankan jer..huuhu
 
Menu nasi beriani, ayam goreng rempah, acar buah n dalca..disebabkan sebelum pegi tu terbayang-bayang menu nasi kenduri mcm kt kampong ie, nasi minyak, ayam msk merah & the geng so agak frust di situ...ahaha mak over
 
So keesokan harinya gigih masak nasi tomato pulak...aku mg tak pandai masak menu2 mcm ni tp nk jugak cuba..mrR pulak tak keje so marilah kita cuba..tak jadi pn kita anak beranak je makan..hahaha
 
Sorry adik Ayra, boleh tgk je kakakmu makan..tu haa smpai menjilat bibir..haha..Ayra makan pasta dgn sup ayam tau..sedap mama masak..
 
Tadaa..terhasillah menu nasi tomato, ayam msk merah, acar timun tanpa nenas, dalca tanpa dhal n papadom...yeayyy puas hati dpt makan 
 
Rupanya cara msk nasi tomato takdelah susah mane pn...cer tgk step nya..mudah kn??
1. Tumis 2 sudu minyak sapi dengan rempah 4 sekawan dan bawang merah+bawang putih+halia sikit
2. Masukkan 3 sudu tomato puree..biar 2 minit
3. Masukkan 4 cawan beras yg dah dicuci n ditoskan..gaul sekata
4. Masukkan 1 cawan susu sejat dan 3 cawan air..
5. Perasakan dengan garam dan kiub ayam (optional)..masak kejap atas api sebelum alihkan ke dalam rice cooker..tunggu smpai mask..dangggg siap
 
Sekian cerita psl kenduri..melalut sampai msk nasi kenduri..wassalam
 

No comments:

Post a Comment